Van der Vaart verbaasd: ‘Moet niet zo zijn dat je dan al naar die clubs wil’

Maandag, 11 juni 2018 om 21:15

Justin Kluivert staat op het punt om Ajax te verlaten en ook de alom begeerde Matthijs de Ligt is volgend seizoen mogelijk niet meer te bewonderen in de Johan Cruijff ArenA. Rafael van der Vaart merkt op dat spelers vandaag de dag op steeds jongere leeftijd de ambitie hebben om een stap hogerop te maken.

De momenteel clubloze middenvelder speelde tijdens zijn carrière voor grote clubs als Real Madrid en Tottenham Hotspur, maar koos er zelf pas op 22-jarige leeftijd voor Ajax te verlaten. “Toen ik jong was wilde Liverpool mij hebben. Maar ik wilde er niet mee spreken, ik wilde lekker bij Ajax blijven. Tegenwoordig is het allemaal meteen weg. Dat vind ik gewoon jammer. Ik denk niet dat het goed is”, vertelt hij aan Ajax TV.

Van der Vaart noemt geen namen, maar vindt dat er ‘best wel weer wat aankomt bij Ajax’. “Een lichting die ver kan komen. Maar dan kom je meteen bij het volgende punt: het kan wat worden. Want het moet niet zo zijn dat je na drie, vier leuke potjes al meteen naar de grootste clubs in Europa wil”, zo oordeelt de 35-jarige middenvelder.

De opmerkingen van Van der Vaart lijken niet losgezien te kunnen worden van de transfersoap rondom Kluivert. Laatstgenoemde houdt de gemoederen al geruime tijd bezig en lijkt Ajax binnen afzienbare tijd te gaan verlaten voor AS Roma. De negentienjarige buitenspeler speelde sinds zijn debuut in 2017 56 officiële duels voor Ajax, waarin hij goed was voor 13 doelpunten en 10 assists.


Poll

Ben jij het eens met Rafael van der Vaart?


Gerelateerd

33 reacties (laatste reactie door adoboy4)

In de tijd dat van der Vaart bij Ajax speelde was de eredivisie ook wel van een veel beter niveau dan nu. Het team van Ajax was daarnaast ook veel sterker en dat maakte talenten zoals Sneijder en van der Vaart ook echt beter. Ik zeg niet dat het beter is voor jonge spelers om zo vroeg naar het buitenland te gaan maar ze kunnen zich wel doorontwikkelen in het buitenland door de betere spelers. Ik ben trouwens wel van mening dat jongens als Kluivert, de Ligt en de Jong gewoon nog 1 of 2 jaar bij Ajax moeten blijven en daar echte uitblinkers moeten worden.

11 juni 2018 om 21:42

Ik vind gewoon dat je minstens twee seizoenen goed moet presteren om pas die stap te zetten. Dan ben je ook geen eendagsvlieg. Een De Ligt moet minstens een jaar blijven. En bij Kluivert zou ik zelf aan twee tot drie jaar denken. Iden voor Frenkie die ik als een heel groot talent zie. Een Luis Suarez ging pas weg na drie hele sterke seizoenen. Als je zo lang constant presteert kom je ook sterker binnen in een andere club, wat nu niet gebeurt bij Kluivert.

11 juni 2018 om 21:43

Juist doorsat spelers langer in de eredivisie blijven, zal de eredivisie ook qua niveau stijgen. Dit loopt allemaal in elkaar door!

11 juni 2018 om 23:01

Hangt allemaal met elkaar samen als spelers langer blijven worden de eredivisie ook weer beter. Word de eredivisie beter willen er betere buitenlandse spelers komen en word de eredivisie nog beter.

12 juni 2018 om 09:19

Dat de eredivisie van hoger niveau was dan nu maakt voor Kluivert niet uit want die blinkt in de eredivisie van vandaag de dag nog niet eens uit.

Moet prima kunnen. De Eredivisie is ook niet alles, en money talks tegenwoordig.. laat die jongens lekker risico’s nemen en mogelijk fouten maken, daar word je hard van

11 juni 2018 om 21:32

Of je kan net als Klaassen keihard op je bek gaan, of anders net als Siem. Het ligt gewoon aan jezelf als speler. Davidson had er maar een jaartje voor nodig, en die was niet per se beter of volwassener dan respectievelijk Klaassen/Siem toen ze vertrokken.

11 juni 2018 om 21:55

Op de bank kun je geen fouten maken...

11 juni 2018 om 22:10

Je kunt er van af vallen

Het gat met de andere competities is een stuk groter geworden. Buiten het geld om, willen deze talenten vaak na een kort debuut gelijk hogerop. Of het terecht is dat ze hogerop kunnen laat ik even in het midden. Feit is dat dit een dramatische ontwikkeling is voor onze competitie, en in het verlengde voor deze talenten, die in de grote competities wel geld krijgen, maar geen speeltijd.

11 juni 2018 om 22:21

En daardoor zakt ook het niveau van het Nederlands elftal steeds verder.

12 juni 2018 om 00:25

Klopt. Het erge is namelijk dat ze geen speeltijd krijgen op niveau. Of je wordt verhuurd aan een degradatiekandidaat of je speelt met de reserves. Puur qua spelkwaliteit schiet je bijna nooit wat op. Goed, uitzonderingen zijn er altijd, maar het gros van de talenten die de afgelopen 10 jaar naar absolute topclubs vertrokken zijn daar, of bij een andere topclub, nooit basisspeler geworden. Dat kan toch nooit het doel zijn geweest als je bij Chelsea, City, United, Real, Barca, Juve, Lazio, Roma etc. tekent?

Van der Vaart en Sneijder waren tenminste bepalende spelers toen ze weg gingen bij Ajax en aan hun kon je zien dat ze echt toptalenten waren. Terwijl Kluivert het niet eens 1 seizoen heeft laten zien. Hooguit een paar wedstrijden tegen de lamme en blinden. Snap de hele heisa niet om Kluivert, strik erom en weg ermee.

11 juni 2018 om 21:43

Als vd Vaart en Sneijder 15 jaar jonger waren had ik nog moeten zien of ze in deze tijd ook tot hun 22ste of 23ste in de ED hadden gespeeld. Je zit in een heel andere tijd nu.

11 juni 2018 om 22:49

@kohaku

Maar het verschil is natuurlijk wel dat Van Der Vaart en Sneijder exceptionele kwaliteiten hadden die al flink tot uiting kwamen in hun debuutseizoen bij Ajax. In verhouding waren ze veel verder dan Justin Kluivert nu is.

Even ter vergelijking: Destijds was de Eredivisie een stuk sterker en Van der Vaart had in z'n debuutseizoen met z'n 17-18 jaar al 7 goals en 7 assists in 2.017 speelminuten. Dat zijn omgerekend zo'n 22 volledige wedstrijden.

Sneijder had in z'n debuutseizoen met z'n 18-19 jaar 4 goals en 2 assists in 1.291 speelminuten. Dat zijn omgerekend zo'n 14 volledige wedstrijden. In zijn eerste seizoen als basisspeler had hij 9 goals en 11 assists in 2.394 speelminuten. Dat zijn omgerekend zo'n 26 volledige wedstrijden.

Daarom begrijp ik ook niet waarom we steeds weer talenten blijven ophemelen, terwijl ze stuk voor stuk een stuk minder zijn dan jongens als Van der Vaart, Sneijder, Robben enzovoort. Niet alleen de cijfers tonen dat aan, maar ook hun carrieres spreken voor zich.

11 juni 2018 om 22:28

Van der Vaart was ook Europees talent van het jaar (golden boy) op zn 18e. Die was al veel verder dan Kluivert toen ie 18 was. Ik betwijfel of Kluivert ooit zo goed wordt, ook al blijft ie nog 10 jaar bij Ajax.

Het lastige is dat Ajax wel de middelen heeft om een team neer te zetten waarin die talenten willen blijven spelen, maar dat zulk soort kwaliteitsspelers simpelweg niet in de huidige Eredivisie willen spelen. Ajax kan zonder pardon 20 miljoen betalen voor iemand. Maar welke speler van 20 miljoen wil in de eredivisie spelen. Dan moet je investeren zoals PSV deed met Guardado, Moreno, Lozano. Dan is het wellicht mogelijk. Alleen moet je dan wel heel specifiek weten wie je wilt over anderhalf a twee jaar. Hopelijk is er weer iets mogelijk over een paar jaar, als Vertonghen, Alderweireld en Suarez in beeld komen om terug te keren. Als Ajax dan iets structureels heeft ondernomen, bijvoorbeeld het stadion kopen, dan kunnen er echt grote stappen worden gezet denk ik.

11 juni 2018 om 22:55

En dat is nou net het punt dat veel mensen niet kunnen of willen horen/zien/lezen. Je geeft nu namelijk exact het juiste argument. Spelers met een actuele waarde van 20 miljoen euro gaan inderdaad niet in de Eredivisie voetballen, want a) Champions League-voetbal is inmiddels zeer incidenteel b) Nederlandse clubs betalen in verhouding een stuk minder en c) Vergeleken met de Europese subtop stellen onze clubs niet eens zoveel voor, om overigens nog maar te zwijgen over het kunstgras hier.

Daar heeft Van der Vaart helemaal gelijk in. Overigens zie ik veel mensen hier schrijven dat het beter is voor het Nederlandse voetbal dat kluivert slaagt ivm Oranje, daar ben ik het niet mee eens. Op het moment dat Kluivert succesvol wordt, zal hij zeker niet het laatste talent zijn die in mijn ogen veel te vroeg naar het buitenland verkast. Ja, Nederland is een opleidingsland, dat hebben we met z’n allen denk ik wel geaccepteerd. Maar de clubs verdienen er relatief veel te weinig aan als ze rond hun 18e vertrekken. Stel dat Kluivert zich meteen in de basis speelt, gaan heel veel jonge talenten zichzelf overschatten en hun heil al gauw in een competitie zoeken die veel te groot voor ze is, waar het Nederlandse voetbal dan weer de dupe van is. Dus Kluivert, laat iedereen zien hoe het niet moet, en faal alsjeblieft. Je moet immers ook aan je land denken!

11 juni 2018 om 22:50

Denk je nou echt dat de transfer van Kluivert het kantelmoment is? De afgelopen jaren gaan talenten al vroeg weg naar het buitenland, maar als nu Kluivert gaat en zich in de basis speelt dan 'gaan heel veel jonge talenten zichzelf overschatten en hun heil al gauw in een competitie zoeken die veel te groot voor ze is'.

Ik denk dat je overdrijft man, dit is al jaren aan de gang en heeft nul komma nul met Kluivert te maken.

11 juni 2018 om 23:40

Met de aandacht die hierop gevestigd wordt, en de manier hoe een jochie van 19 omgaat met een Nederlandse topclub, denk ik zeker dat dit een omslagpunt zal zijn. Er zijn een hoop zichzelf overschattende talenten via de achterdeur vertrokken, maar Kluivert is één van de eerste talenten die dit zo erg in de spotlights doet.

11 juni 2018 om 23:16

Ik hoop Kluivert nooit meer bij het Nederlands elftal te zien, maar niet zozeer voor andere talenten. Veel meer omdat, dat zou betekenen dat hij slaagt in het buitenland en ik zo vermoed dat heel Nederland zich geel en groen gaat ergeren aan Kluivert. Je weet wel zo’n speler die zichzelf dan boven het elftal plaatst. Eigen acties maakt voor de YouTube filmpjes en zelf schiet terwijl hij beter had kunnen afleggen. Verder gun ik hem het beste, maar ik hoef hem niet meer in een Ajax shirt te zien. En hoef ook niet te horen of lezen hoe Ajax toch zijn cluppie is. Lekker doorgaan met spelers en talenten die wel graag willen en niet als puntje bij paaltje komt, aankomen met lulverhalen over poging tot verkoop aan Spurs zonder zijn medeweten en verlenging van contract puur zodat Ajax meer kan vragen.

Gewoon kiezen voor het geld. Mocht je ineens geblesseerd raken en nooit meer op niveau komen heb je mooi de centen in je portemonnee. En de keuze voor centen is niet zo moeilijk. Iedereen zou het doen en wie beweert van niet is een leugenaar. Maar wij staan helaas niet voorzit soort keuzes maar kraken spelers af die deze keuzes wel kunnen maken.

11 juni 2018 om 22:14

Dat hangt natuurlijk ook van het verschil af. Als je in Nederland 500.000 verdient en in Engeland kan je 5.000.000 verdienen moet je natuurlijk gaan. Kluivert kon bij Ajax maximaal 1.000.000 en bij Roma gaat hij 1.600.000 verdienen. Dat verschil vind ik niet zo groot dat je dan voor het geld moet gaan. Overigens denk ik ook niet dat Kluivert alleen voor het geld gaat hoor.

Ik kan niet wachten tot de transfer is afgerond. En dan even al het commentaar op de transfer bundelen in 1 artikel en we kunnen weer door met ander voetbalnieuws

Is er hier een wijze voetbalvolger die voor mij eens kan schetsen of het (a) mogelijk is om weer te groeien als eredivisie, of dat het definitief een verloren zaak is? En (b) wat zijn dan concrete stappen die je moet maken? Want zoals het nu gaat begint het wel heel pijnlijk te worden allemaal

Heb het al eens eerder gezegd. Voor de ED zou het mooi zijn als een generatke talenten zich "opoffert" en lekker met zijn allen tor hun 22-24e bij hun club blijven. Daarentegen ben ik het niet 100% eens met vd Vaart. Voor een speler als Kluivert heeft hij volkomen gelijk, maar als een jongen als de Ligt nog meer dan één seizoen bij Ajax blijft, zal hij stil gaan staan in zijn ontwikkeling. Ik lijk mezelf nu natuurlijk tegen te spreken, maar het punt wat ik wil maken is dat die leeftijd niet voor alle spelers geldt. De Ligt zit, ondanks zijn geringe leeftijd, al op het niveau wat een "normaal" top-club talent pas rond zijn 21e/22e bereikt. Door nog één seizoen te blijven zou hij, gezien zijn niveau, wat mij betreft dat eerder genoemde "offer" brengen.

De tijden zijn verandert.er wordt ook fors aan salarissen betaald.

Ben het wel eens alleen de competitie is stukken minder dan 10 jaar geleden. Spelers groeien door tegen goede tegenstanderders te spelen (champions/europa league). Kan je zeggen dat Ajax een CL waardige team heeft? Afgezien van 2 jr terug in de Europa league. We hebben moeite om door voorrondes te komen. Clubs pakken minder punten waardoor rechtstreekse plaatsing ook niet meer lukt. Spelers met talent/buitenlandse spelers kijken hierna. Is bepalend of spelers komen en/of blijven en dus kunnen ontwikkelen. Te vroeg weggaan is een doodsteek voor je carrière. Buitenlandse clubs kunnen kopen wat ze willen. De risico dat ze uiteindelijk niet slagen kunnen ze nemen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

50 fans
Aanvaller, 19 jaar
SeizoenClubW
2017/2018 Ajax 30 10 2 0
2016/2017 Ajax 14 2 3 0
2016/2017 Jong Ajax 8 2 0 0
Laatste voetbalnieuws

Farcas volgt Kluivert, Dijks en Younes met transfer naar Italië

Voor de vierde keer deze zomer vertrekt een speler van Ajax naar Italië. Jeugdspeler Ricardo Farcas verkast naar SPAL, zo maakt de Italiaanse voetbalbond vrijdag bekend. De Roemeens jeugdinternational volgt Justin...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 16 augustus
Ki-Jana Hoever gaat vertrekken bij Ajax. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren