Kassa rinkelt bij FC Groningen door ‘gevonden geld’: ‘Dat zijn mooie dingen’

Vrijdag, 8 juni 2018 om 07:58Tim Siekman • Laatste update: 09:53

Alexander Sorloth flopte bij FC Groningen, maar na een succesvolle periode bij FC Midtjylland verdiende de spits een transfer naar Crystal Palace. De aanvaller werd voor miljoenen naar the Eagles verkocht en door een doorverkooppercentage profiteert ook de Trots van het Noorden mee van de deal, weet ook Hans Nijland.

De algemeen directeur kwam met de Denen een percentage van tien procent overeen. Sorloth verkaste voor circa 7,8 miljoen euro naar Engeland. "Het zijn voor Groninger begrippen enorme bonussen die met dergelijke transfers gemoeid zijn. In het geval van Alexander Sorloth ging het bij handhaving van Crystal Palace om 2,3 miljoen euro, waar wij dan weer tien procent van ontvangen", zegt Nijland in gesprek met het Dagblad van het Noorden.

De sportbestuurder constateert dat dergelijke bedragen 'peanuts' zijn voor Engelse clubs: "Zelfs voor bescheiden Premier League-clubs als Crystal Palace staan er vele tientallen miljoenen aan tv-gelden tegenover. Daar kunnen wij in de Eredivisie alleen maar van dromen. En het mooie is, als Crystal Palace zich volgend seizoen opnieuw handhaaft, krijgen we nog eens een dergelijk bedrag."

FC Groningen profiteerde ook mee met de transfers van bijvoorbeeld Leandro Bacuna en Virgil van Dijk. "Gevonden geld noemen wij het", vervolgt Nijland. "We hebben de speler niet meer onder contract, we hebben er geen grip of invloed meer op, maar we profiteren wel mee, zelfs bij doorverkoop op doorverkoop zoals in het het geval van Sorloth. Dat had toch ook niemand kunnen denken dat hij voor zoveel geld naar de Premier League zou gaan? Dat zijn mooie dingen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

15 reacties (laatste reactie door sirius)

Net Football Manager, verkocht daar ook alle flops met doorverkooppercentage van 50%.

8 juni 2018 om 08:46

Het is eerder andersom, Football Manager is net echt Volgens mij is zo’n doorverkooppercentage haast standaard nu bij transfers, zowel bij flops als bij successen.

8 juni 2018 om 10:15

Ik heb Football maneger ook verkocht, is net niet voor mij. Terwijl wel de maneger modus in fifa goed is. On topic is dit een goed uitgemete deal van grun

Ondanks dat er veel gezeikt word over de werkwijze van Hansie ben ik hartstikke blij met hem. Doet uitstekend werk bij transfers met onder andere doorverkoop clausules. Van mij mag het seizoen zo snel mogelijk beginnen. Heb er eindelijk weer vertrouwen in en dat had ik niet met de aanstelling van Professor Faber. Mede door de reacties op het functioneren van Faber die ik heb gelezen op NEC fora's

8 juni 2018 om 11:57

Voor een professor had Faber wel bar weinig kennis van zaken...

8 juni 2018 om 12:02

Ik doel op zijn interviews. Niet te volgen die man haha.

Sorloth had ook bij Groningen kunnen slagen. Voor zijn blessure liet hij goede dingen zien. Na zijn blessure zat hij in een dip en kreeg vervolgens niet de kans om daar uit te komen. Jammer, maar helaas.

Verder mooi dit soort bonussen Nijland, maar deze tonnen zijn ook 'peanuts' vergeleken met het geld wat de directie onder jouw leiding de afgelopen 5 jaar verbrast heeft. De vele miljoenen die we voor onze spelers over de jaren hebben gevangen zijn zeer slecht geïnvesteerd.

Het gebrek aan beleid en visie plus de misselijkmakende vriendjespolitiek binnen de club zorgen ervoor dat supporters de binding met de club verliezen. Helemaal als je constant A zegt, maar vervolgens B doet. Die omhoog gevallen praatjes maken het er verder niet beter op.

8 juni 2018 om 09:33

Ben het ermee eens dat er veel dingen fout zijn gegaan afgelopen seizoenen. Toch ben ik van mening dat we dit seizoen moeten afwachten. Is het weer ruk dan moet je gaan twijfelen of het tijd word voor een nieuwe wind in de bestuurskamer. Ondanks de tegenvallende prestaties op het veld en op het gebied van transferzaken vind ik dat Nijland iets meer krediet verdiend. Hij heeft de club gebracht naar waar zij nu is.

8 juni 2018 om 11:27

Nijland verdiend ook absoluut krediet en heeft ontzettend veel goede dingen gedaan. Ik heb ook ontzettend veel waardering voor wat hij voor de club heeft betekend. Maar we kunnen niet blind zijn op het feit dat het de afgelopen jaren zowel bestuurlijk als op het veld alleen maar minder gaat. De goede positie die we hebben opgebouwd raken we samen met de aansluiting met de subtop langzaam kwijt. En ik krijg niet het beeld dat ze weten hoe ze dat weer om moeten buigen. Nijland roept dat meer geld (externe financiers) de oplossing is. Maar dat vind ik veel te makkelijk. Als het extra geld namelijk weer net zo slecht wordt geïnvesteerd gaan we er nog steeds niet op voorruit. Het is vooral ad hoc beleid op basis van opportunisme en een echte visie of idee erachter ontbreekt.

Ik ben van mening dat Nijland moet gaan denken over het overdragen van de wacht. Naar mijn gevoel is die tijd inmiddels wel aangebroken. Ik ben hem dankbaar voor wat hij heeft betekend maar als dit nog zo langer doorgaat doet dit alleen maar afbreuk aan wat hij in al die jaren heeft opgebouwd. De club is niet van hem en hij moet anderen het vertrouwen geven om voort te bouwen op het fundament wat hij heeft neergezet.

8 juni 2018 om 11:01

Geef mij 2 voorbeelden van wat jij noemt 'Misselijk makend vriendjespolitiek' Je idiote cynische stellingen zijn vooral heel zielig, ga een wat vaker naar buiten of eens lekker je kamer luchten...argumentlooze azijnpisser

8 juni 2018 om 11:13

De aanstelling van Jans, het wegsturen van twee kritische mensen in de club, Dekker en Kemkers, het vervolgens weer terughalen van Jeltema, de aanstelling van Buijs als verlengstok van Jans op het trainingsveld. Nijland die veel invloed heeft op wie er in de raad van commissarissen terecht komt terwijl dat orgaan juist zijn functioneren hoort te beoordelen. Genoeg voorbeelden?

Jouw opmerking slaat verder helemaal nergens op en is het eigenlijk niet waard om op te reageren. Verder dan een kansloze poging tot beledigen kom je namelijk niet. Als je niet in staat bent om een inhoudelijke reactie te geven, doe dat dan ook niet.

8 juni 2018 om 11:22

Ik ben het niet helemaal wat je zegt dat Sorloth de kans niet heeft gekregen, hij heeft ondanks zijn slechte spel bij groningen veel speelminuten gehad, alleen ik heb in de periode dat hii bij groningen heeft gezeten weinig goeds van Sorloth gezien. Ik heb me ook kapot aan de onkunde van die jongen geérgerd (verkeerse balaanames, foutieve passes, kansen missen) . Dat hij nu het goed in Denemarken heeft gedaan, mooi voor hem maar het is nu achteraf wel makkelijk praten over: slecht geinvesteerd etc. Doordat Sorloth nu de transfer naar de bpl heeft gemaakt maakt Groningen nu wel gewoon winst op die jongen dusja ik vind het dus geen slechte investering ;p

8 juni 2018 om 11:23

Goed verwoord sluit mij daar helemaal bij aan.

Je kan niet blijven teren op het verleden. Op een gegeven moment moet je je besluit nemen en het stokje overdragen maar dat zal voorlopig niet gebeuren.

8 juni 2018 om 11:56

Kijk, ik zet vaak genoeg enkele vraagtekens bij het gevoerde beleid maar zonder Nijland had de club niet meer bestaan hoor. Verdient iets meer krediet!

Je mag je toch afvragen waarom dit soort spitsen in de Eredivisie altijd floppen en vervolgens een mooie stap maken bij een andere club in een andere competitie. Ik neem aan dat je zo'n jongen scout, kijkt of hij in een systeem past en mits dat niet zo is, kijken welke spelers je erbij moet zetten om zo'n jongen te laten renderen.

Je ziet het te vaak dat clubs een speler kopen om er vervolgens achter te komen dat zo'n jongen niet in een bepaald systeem rendeert. Neem bijvoorbeeld Boere bij FC Twente. De jongen kan niet voetballen, maar heeft wel een neusje voor de goal. Hij is dus afhankelijk van voorzetten, terwijl niemand bij de club een voorzet kon of wou geven.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Groningen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. El HankouriAanvaller343
J. LarsenAanvaller319
P. JoostenAanvaller263
S. PadtKeeper350
G. GudmundssonAanvaller230
A. RobbenAanvaller70
W. DammersVerdediger271
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Groningen.

0 fans
Aanvaller, 25 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren