Hoe Marokko tegen de wil van de FIFA in het WK 2026 kan organiseren

Maandag, 11 juni 2018 om

RABAT/MOSKOU - Het scheelde niet veel, of het WK-bid van Marokko was al voor de stemming in de prullenbak verdwenen. De FIFA is niet razend enthousiast over de kandidatuur van het Afrikaanse land voor het WK 2026, maar het Marokkaanse bid werd desondanks goedgekeurd. Op 13 juni beslissen de lidstaten van de FIFA waar het mondiale eindtoernooi over acht jaar wordt afgewerkt: Marokko of Canada, de Verenigde Staten en Mexico. Maakt Marokko een serieuze kans om het WK van 2026 te organiseren?

Door Chris Meijer

Voor het eerst in de geschiedenis beslissen de lidstaten door wie het WK georganiseerd wordt. Voorheen wees een select clubje van het FIFA-bestuur de gastlanden voor het mondiale eindtoernooi aan. Deze procedure was niet meer houdbaar, nadat er een zweem van corruptie hing rond de toewijzingen van de laatste twee WK’s aan Rusland en Qatar. Sinds het aftreden van Sepp Blatter als voorzitter van de FIFA is de toewijzing van het WK op de schop gegaan, waardoor de lidstaten over twee dagen in Moskou zullen besluiten waar het toernooi gehouden wordt. Voor de organisatie van het WK 2026 zijn Marokko en een gezamenlijk bid van Mexico, de Verenigde Staten en Canada de enige kandidaten. Landen uit Europa en Azië mochten geen bid indienen, omdat de twee WK’s voor 2026 op die continenten gehouden worden (Rusland in 2018 en Qatar in 2022). Dat het gezamenlijke bid van Mexico, de Verenigde Staten en Canada groen licht zou krijgen van de FIFA, was al snel duidelijk. Het plan van Marokko kreeg echter pas een kleine twee weken voor de stemming definitief goedkeuring van de wereldvoetbalbond.


Inspecteurs van de FIFA beoordelen de bids en bekijken of de mogelijke gastlanden überhaupt mee mogen doen aan de stemming. Om daaraan mee te mogen doen, moeten er minimaal 2.0 van de maximale 5.0 punten in de beoordeling gehaald worden. Het gezamenlijk bid van Mexico, de Verenigde Staten en Canada werd beoordeeld met een 4.0 en de inspecteurs van de FIFA zien op geen enkel vlak een risico voor een eventueel toernooi in Noord-Amerika. Marokko kreeg een 2.7, waardoor men in ieder geval mag deelnemen aan de stemming. Het zag er even naar uit dat dit niet het geval zou zijn. De FIFA kwam pas in maart met het exacte scoringssysteem en bleek plotseling strengere eisen met betrekking tot huisvesting en infrastructuur te hebben. Boze tongen beweren dat de wereldvoetbalbond dit deed om het Marokkaanse bid nog voor de stemming te elimineren. Faouzi Lekjaâ, de voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond (FRMF), luidde begin april in een brief aan FIFA-voorzitter Gianni Infantino de noodklok over de gang van zaken. Er was namelijk al in december gevraagd om het scoringssysteem, waar de wereldvoetbalbond dus pas vier maanden later mee kwam. Marokko had daardoor in het bid rekening gehouden met mildere eisen.

De FIFA kwam bijvoorbeeld ineens met een maximale reistijd van negentig minuten voor teams en scheidsrechters van het dichtstbijzijnde hotel naar het vliegveld, waar niet alle speelsteden in Marokko aan voldeden. Op het gebied van stadions, accommodaties en transport kreeg Marokko een hoge risicofactor van de FIFA. Het is een publiek geheim dat de wereldvoetbalbond het WK van 2026 het liefst in Mexico, de Verenigde Staten en Canada wil laten spelen. Daar valt op zich ook wel wat voor te zeggen. Alle beoogde stadions voor een toernooi in die drie landen staan er al, wat de nodige kosten scheelt. Daarnaast is de infrastructuur in Noord-Amerika al in orde, waardoor er op dit vlak niet speciaal voor het toernooi geïnvesteerd hoeft te worden. Het nadeel is dat bij een toernooi in Mexico, de Verenigde Staten en Canada de afstanden tussen de speelsteden haast immens zijn. De wedstrijden zullen tevens in verschillende tijdzones afgewerkt worden. Bovendien organiseerden de Verenigde Staten (1994) en Mexico (1970 en 1986) al eens zelfstandig een WK.

Dat de afstanden kleiner zijn, is op het eerste oog zo’n beetje het enige aspect dat voor Marokko spreekt. Volgens het bid moet er voor een WK in het Afrikaanse land circa veertien miljard euro geïnvesteerd worden, wat ongeveer zestien procent van het huidige bruto binnenlands product is. Op dit moment wordt er bijvoorbeeld minder geld geïnvesteerd in de zorg dan voor een eventueel WK uitgetrokken wordt. Allereerst moet de infrastructuur flink aangepast worden om het toernooi te kunnen huisvesten, wat betekent dat autowegen, het openbaar vervoer en vliegvelden verbeterd of aangelegd moeten worden. Een kritiekpunt van de FIFA was het feit dat Marokko in het bid teveel afhankelijk is van het vliegveld van Casablanca, dat praktisch het WK moet dragen. Verder moeten er 21 nieuwe ziekenhuizen komen en is het de bedoeling dat er een fors aantal hotels bijkomt. Met een bedrag van 2,8 miljard euro moet de hotelcapaciteit in Marokko worden verhoogd, al betwijfelt de FIFA of dit genoeg zal zijn. Er zouden nog circa 30.000 hotelkamers bij moeten komen om het WK te kunnen huisvesten.

Het meeste geld gaat echter zitten in de bouw en de renovatie van de beoogde stadions. Marokko heeft in het bid Casablanca (twee stadions), Marrakech (twee stadions), Rabat, Agadir, Tanger, Fez, Oujda, Tétouan, Meknes, Nador, El Jadida en Ouarzazate aangewezen als speelsteden. Acht van de veertien stadions moeten nieuw gebouwd worden. De FIFA is bang dat er in Marokko zogenaamde white elephants worden gebouwd: stadions die qua capaciteit en onderhoudskosten te groot zijn voor die clubs die het moeten gaan bespelen. Het Marokkaanse bid belooft echter zogenaamde ‘Legacy Modular Stadiums’ te bouwen, waarvan de capaciteit na het toernooi teruggebracht kan worden. Overigens behoren de stadions tot de totaal 130 voetbalfaciliteiten die voor het toernooi in Marokko gebouwd moeten worden. Het is een groot contrast met Mexico, de Verenigde Staten en Canada, waar alle faciliteiten reeds aanwezig zijn en de stadions al gebruikt worden voor verschillende sporten. Het Noord-Amerikaanse bid zag er vanaf het begin op alle vlakken gelikt uit, met bijvoorbeeld een website en een logo. Pas zes maanden voor de stemming stelde Marokko met Moulay Hafid Elalamy een voorzitter van het bid aan. Inmiddels heeft het Marokkaanse bid ook een website met een strak logo en heeft men bekende ambassadeurs als Roberto Carlos, Lothar Matthäus en El-Hadji Diouf.

Het stadion in Casablanca waar in 2026 de finale gespeeld moet worden.

De voornaamste reden dat de FIFA het WK het liefst in Noord-Amerika gespeeld ziet worden, heeft met geld te maken. De geschatte omzet ligt bij een mondiaal eindtoernooi in Mexico, de Verenigde Staten en Canada miljarden euro’s hoger dan in Marokko, omdat de verwachte inkomsten uit ticketverkoop en tv-gelden in Noord-Amerika veel hoger liggen. “De FIFA kan zich alles veroorloven wat de stemming besluit. Daar moeten we mee leven en we moeten het beste maken van de beslissing die wordt genomen. Geld is een element, maar niet het belangrijkste element”, werd Infantino recent geciteerd door ESPN. In de stemming is namelijk alles mogelijk en er wordt verwacht dat er de nodige steun voor Marokko zal zijn. Het grootste deel van de Afrikaanse landen lijkt op Marokko te gaan stemmen, evenals de meeste Arabische landen uit Azië. Tevens rekent men op de steun van Europese landen als Spanje, Portugal, België, Frankrijk, Rusland en Nederland. Mede daardoor lijkt Marokko momenteel qua stemmen in het voordeel te zijn ten opzichte van Mexico, de Verenigde Staten en Canada. Dat het lobbyen om stemmen nu in alle hevigheid is losgebarsten, bleek wel uit een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump.

“De Verenigde Staten hebben een STERKE kandidatuur met Canada en Mexico voor het WK van 2026. Het zou een schande zijn als landen die wij altijd steunen, tegen het Amerikaanse bid zouden lobbyen. Waarom zouden wij deze landen steunen als zij ons niet steunen (ook bij de Verenigde Naties)?”, liet Trump eind april via Twitter weten. Door de bemoeienis van de Amerikaanse president kan de stemming ook zomaar uitlopen op een politiek spel. In een eerder stadium liet de Afrikaanse voetbalbond (CAF) weten dat alle leden zich achter het bid van Marokko zouden scharen, maar door de politieke druk lijken onder meer Zuid-Afrika, Namibië, Liberia, Zimbabwe en Oeganda op Noord-Amerika te gaan stemmen. Verder hebben de voetbalbonden van Midden- (CONCACAF) en Zuid-Amerika (CONMEBOL) al hun steun uitgesproken aan het Noord-Amerikaanse bid. Zoals het er nu naar uitziet, moeten Mexico, de Verenigde Staten en Canada vooral stemmen weghalen in Afrika om de stemming te kunnen winnen. Er zijn minimaal 104 stemmen nodig om het WK binnen te kunnen halen.


Met het organiseren van het toernooi zou er voor Marokko een lang gekoesterde wens in vervulling gaan, want het land deed al een aantal keer eerder een gooi naar de organisatie van het mondiale eindtoernooi. “Ik zie het zeker gebeuren. Het is echt een voetballand, dat is ongelofelijk. Je kan het zelfs vergelijken met Engeland. Ze hebben hier de Afrika Cup voor lokale spelers gehad en je zag dat alles heel goed geregeld is”, zei Bilal Amarzagouio, spelend voor het Marokkaanse Moghreb Tétouan, in gesprek met Voetbalzone. “De stadions worden gerenoveerd, of er worden zelfs nieuwe stadions gebouwd. Ze willen het zo graag naar zich toe trekken, dat merken wij als voetballers ook. Wij worden echt getriggerd en gepusht om het maximale uit onszelf te halen, omdat ze weten dat daar ook naar wordt gekeken. Daarnaast worden alle faciliteiten verbeterd. Het stadion in Casablanca wordt gerenoveerd, Marrakesh krijgt ook een heel mooi stadion. De stadions in Rabat en Tanger zijn gerenoveerd, Tétouan krijgt een nieuw stadion over drie jaar. Zo zijn ze bezig om grote en mooie stadions te bouwen voor het WK.”

“Het is altijd druk hier in de zomer, dus het zal een groot en mooi feest worden. Het zou echt te gek voor woorden zijn, ik weet hoe open en vrijgevig Marokkanen zijn. Ik weet hoe het kan worden, dus ik denk: waarom niet? Geef het een kans”, concludeerde de 25-jarige verdediger, die sinds januari 2017 in de Marokkaanse competitie speelt. Eerder speelde Amarzagouio voor CR Al Hoceima. Een eventueel WK in Marokko zou het tweede mondiale eindtoernooi op Afrikaanse bodem betekenen, na Zuid-Afrika in 2010. Door de nieuwe procedure maakt het Marokkaanse bid, ondanks de zwakkere concurrentiepositie ten opzichte van Noord-Amerika, dus wel degelijk een kans op de organisatie van het WK 2026. Marokko heeft ook al enkele keren duidelijk gemaakt dat het inderdaad niet in staat is om ‘morgen’ het toernooi te organiseren, maar wél over acht jaar. Hicham El Amrani, algemeen directeur van het Marokkaanse bid, zei dan ook goede hoop te hebben de stemming succesvol te doorstaan. “Het WK gaat er niet om hoe groot de stadions zijn en hoeveel geld je kan verdienen. De kracht van sport is ook om bepaalde gebieden in de wereld te kunnen ontwikkelen."


Poll

Wie krijgt volgens jou de organisatie van het WK 2026?


Gerelateerd

109 reacties (laatste reactie door waagplein)

Zou het echt geweldig vinden als het wk naae Marokko gaat. Ondanks dat de setup met meer landen die dan voor het eerst gebruikt gaat worden het toernooi in mijn ogen zullen verzieken. Ik zie emotioneel niks in een onnodig joint bid van landen die het zelf ook kunnen. Marokko zou geweldig zijn, opnieuw Afrika en een mooi gastvrij voetballand. Alleen begrijp ik wel dat er veel comotie zal ontstaan rondom de enorme investeringen. Heb er een hard hoofd in maar ik hoop op Marokko 2026.

11 juni 2018 om 00:53

Idd, 2010 was ookal zo’n prachtig toernooi, het zou fijn zijn om weer zo’n toernooi te mogen meemaken. Ik heb het persoonlijk niet voor het United-bid, de logistiek gaat ingewikkeld zijn en ook erg duur. Stel dat je de ene dag in New york speelt om dan de over 3 dagen in Monterey te spelen. Hoe gaan de fans dat in hemelsnaam kunnen bekostigen en hoe veel moeite kost het wel niet. Sowieso heb ik het meer voor Marokko vanwege de voetbalcultuur, Canada en VS zijn nou niet bepaalde de grootste voetballanden. Maar ja we weten allemaal hoe FIFA werkt, zij zullen het United-bid uitkiezen puur vanwege de inkomsten.

11 juni 2018 om 09:27

Cholo, de fifa kan dus niet kiezen. Dat is de kern van heel dit stuk.

11 juni 2018 om 11:06

Het is toch ook compleet gestoord om het WK te houden in Amerika, Canada en Mexico. Alle 3 de landen moeten de mogelijkheid hebben om het WK individueel te organiseren, daarnaast zijn de afstanden enorm, zou toch van de zotte zijn als je de eerste groepswedstrijd speelt in Mexico-stad en een week later moet spelen in Toronto, zit je gewoon 12 uur in het vliegtuig. Ik hoop ook dat het gewoon in Marokko georganiseerd gaat worden, voetbal leeft enorm in Afrika, en Marokko had het eigenlijk in 2010 al verdiend om te organiseren.

11 juni 2018 om 11:35

En je vindt het niet compleet gestoord als het WK wordt gehouden in een land dat er meer geld in moet pompen dan dat ze in de zorg stoppen? Ik vind het persoonlijk nogal ver gaan als ik even eerlijk mag zijn. Overigens vind ik 3 landen ook niet ideaal.

11 juni 2018 om 11:48

Dat is ook vrij vreemd natuurlijk. Maar in die investeringen zitten dan ook 21 nieuwe ziekenhuizen, enorme verbetering van infrastructuur en nieuwe vliegvelden. Dat zijn wel zaken die het land in de toekomst ook beter maken. Het is niet zo dat er alleen maar stadions worden gebouwd van dat bedrag.

11 juni 2018 om 11:55

Dat klopt, maar wees maar zeker dat het zo een land onder de streep meer kost, dan dat het zo oplevert. Dat is in Brazilie en Zuid Afrika precies hetzelfde geweest. Die 21 nieuwe ziekenhuizen hebben ze niet veel aan, ze hebben straks na het WK toch niet de expertise en de clienten om die volledige ziekenhuizen allemaal draaiende te houden. Daarnaast zullen de tienduizenden extra hotelkamers ook alleen tijdens het WK gevuld kunnen worden. De infrastructuur is echter wel iets moois voor zo een land. Ik heb het in zuid afrika zelf mogen aanschouwen en het is een wereld van verschil, ook voor de mensen daar. Al met al denk ik dat je het als land tegenover de wat minder bedeelde bevolking niet kan maken. De investering is in mijn ogen echt vele malen te groot.

11 juni 2018 om 12:04

Mexico City naar Toronto is 4 uur vliegen, ik weet niet hoe jij bij 12 komt hahah? Verder ben ik het wel met je eens dat de afstanden erg groot (kunnen) worden als je Canada, USA en Mexico samen zou nemen. In Rusland is dit overigens ook al een probleem opzich.

11 juni 2018 om 17:25

Nee in Rusland is dit geen probleem omdat alle stadions in het westen van Rusland liggen, speciaal voor die reden dat de reistijd kort is.

11 juni 2018 om 18:14

De Vs/canada/mexico hebben al aangegeven dat de groepsfases 'regionaal' zullen worden verdeeld. Dat betekent dus dat bijvoorbeeld de ene groep de groepsfase speelt aan de westkust van de VS, en een andere groep de groepsfase speelt in het zuiden van de VS en Mexico. Het zal dus niet voorkomen dat een land voor de groepsfase van bijvoorbeeld van Canada naar Mexico moet vliegen.

11 juni 2018 om 21:55

Klopt maar van Kalingrad naar Ekaterinaburg reizen kost je bijvoorbeeld ook 3.5 uur vliegtijd, bijna net zo veel als Toronto - Mexico City. Enfin, ik vind dat ook al te veel eigenlijk, ook voor supporters is dat ook echt niet te doen eigenlijk!

12 juni 2018 om 12:12

Lucas1234

"maar in die investeringen zitten dan ook 21 nieuwe ziekenhuizen, enorme verbetering van infrastructuur en nieuwe vliegvelden."

Dát is altijd hét argument als dit soort toernooien in dit soort landen wordt gehouden. Er worden veel investeringen in infrastructuur en andere gebieden gedaan die het lang, op de langere termijn, ten goede zouden moeten komen. Maar, in de praktijk blijkt keer op keer dat dit gaat om luchtkastelen en dat het effect van die investeringen vaak minimaal is. En dat het grootste deel van al die mljarden gewoon verdwijnt, zowel in zakken van hele rijke mensen of in de gootsteen. Ga maar eens in Brazilié kijken nu, vier jaar na dato en wat daar nog allemaal is 'verbeterd', ..... Not!

Het is een groot geheim maar de meest vergaande infrastructurele uitgaven zijn niet eens echt gericht op de bevolking maar puur op Fifa zelf én hun dikke bestuurders die leuke snoepreisjes maken. Zo moeten organiserende landen altijd speciale wegen aanleggen van het vliegveld naar het stadion ,zodat Fifa officials sneller en ongehinderd naar de stadions kunnen. Na het WK heb je nauwelijks nog iets aan die wegen. En al die enorme stadions die gebouwd moeten worden, soms met capaciteiten van meer dan 50.000 toeschouwers, wat hebben die clubs daar aan? Die trekken meestal 10.000 toeschouwers, if that. Wat hebben die aan een stadion dat dus bijna standaard meer leeg dan vol is? Zo zijn er nog veel meer dingen die pleiten tegen een geldverslindend WK, in een land als Marokko.

Want als we echt begaan zijn met het lot van dat land en de investeringen in de zorg dan zou het echt veel beter zijn als die miljarden die het land nu wil besteden aan dit WK gewoon direct inzet om die ziekenhuizen en infrastructuur te realiseren voor het eigen volk en niet voor de bestuurders van Fifa.

12 juni 2018 om 12:15

Sanderkoevoets

Dat reizen dat wordt wel overdreven vind ik. Kan me herinneren dat oranje in 1994 ook begon in Washington DC, daarna speelde in een snikheet Orlando (3x) en Houston. Ook geen afstanden die je even met de fiets doet, zal ik maar zeggen, maar niet onoverkomelijk. Want wat je zegt, de afstanden in Rusland zijn ook enorm, als je de kaart erbij pakt. Daar gaan ze vast een oplossing voor bedenken.

Als de president van Amerika zoiets zegt dan is het in feite een bedreiging gezien hun macht wereldwijd. Dus ze zijn weer eens corrupt bezig. Hoop dat het naar Marocco gaat. Afrika heeft wat in te halen.

11 juni 2018 om 01:14

Marokko zou naar verluidt erg veel steun krijgen, heel wat voetbalbonden gaan op hun stemmen. Zowat elk arabisch/islamitisch land en ook veel landen in West- en Oost-Europa.

11 juni 2018 om 04:20

Jaa maar zoals hij al zei kan het door die dreiging van trump opeens heel anders lopen en gaan lnden opeens overstappen op de noord amerika bid Zoals een paar landen al aan het doen zijn

11 juni 2018 om 06:40

Ik meen dat landen door FIFA worden uitgesloten op moment er politieke bemoeienissen plaats vinden. USA stond vooraan en was nauw betrokken bij onderzoek betreft de bits 2018 en 2022. Ook hier verloren ze hun bid. Ze beschuldigen de toegekende bids van omkoping, in mijn optiek zijn ze nu geen haar beter.

Trump heeft gedreigd landen die hulp van Amerika krijgen te straffen als zij voor Marokko gaan stemmen. Een verloren zaak voor Marokko dus.

11 juni 2018 om 00:54

Vind het erg bizar dat hij het gewoon openlijk heeft gedaan en er niet voor gestraft is geweest.

11 juni 2018 om 01:35

Tsja, wie gaat de president van de VS straffen? Maar idd alleen hierom al hoop ik op Marokko

11 juni 2018 om 01:37

Daarom vind ik het wel jammer dat de Sovjet-Unie niet meer bestaat. Toen was er tenminste een soort van balans op de wereld. Wanneer 1 land een overduidelijke macht heeft t.o.v. de rest van de wereld krijg je alleen maar slechte dingen helaas.

11 juni 2018 om 02:06

Diskwalificeren van hun bid? Maar ach ja we hebben het over de FIFA, dezelfde organisatie die Qatar een WK heeft toegekend...

11 juni 2018 om 12:18

En als al die landen Amerika gaan boycotten, is Amerika de pineut. Het zijn gewoon lege woorden die weinig voorstellen. Alsof de president alleen zo'n beslissing kan maken. Trump doet vaak genoeg domme uitspraken, maar daad bij het woord voegen komt er tot nog toe niet tot nauwelijks van.

Bizar dat een president de stemming voor een WK (sport) doortrekt naar steun in de VN.. Te bizar gewoon en zelfs beangstigend dat zo een persoon aan de macht is bij een belangrijke bondgenoot..!

11 juni 2018 om 01:36

We leven in enge tijden tegenwoordig. Meneertje liep ook gister weg van de G7 gesprekken wanneer het klimaat aan de orde kwam. Dit soort populistische leiders zijn een gevaar voor de hele wereld.

11 juni 2018 om 12:20

Tja, iedereen heeft het over Trump, maar vergeet niet dat het grote deel van Amerika op die man gestemd heeft. Je mag dus stellen dat een groot deel van Amerika een gevaar is voor de hele wereld.

11 juni 2018 om 16:04

En 70% van de mensen die op hem gestemd hadden hebben daar nu ook enorm veel spijt van schamen zich dat ze republikein zijn.

12 juni 2018 om 09:13

Als je daar nu spijt van hebt ben je misschien nog wel dommer... het is niet dat hij sinds zijn aanstelling een hele andere man met andere idealen is geworden oid.

12 juni 2018 om 12:20

Sirius

In de VS hebben bij de laatste Presidentverkiezingen meer mensen op Hillary gestemd dan op Trump. Dus dat 'het grote deel van Amerika' op die man gestemd heeft, dat is niet juist. Trump is President geworden dankzij dat zuiver democratische en pure systeem (uit de 17e eeuw) van het Electoral College, geholpen door een jarenlange maar vooral effectieve politiek van Gerrymandering.

Alles behalve een tournooi in 3 landen ter grootte van heel europa. Als dit de enige 2 bids zijn hoop ik dat marokko wint. Is ook een stuk fijner voor ons ivm de tijdzones.

11 juni 2018 om 03:35

Moet je nagaan als je je land wilt supporten, moet je de dag na de wedstrijd alweer de vliegtuig in naar de volgende locatie naar slaapplekkrn etc zoeken, dan valt er amper te genieten van het toernooi

11 juni 2018 om 18:19

De Vs/canada/mexico hebben al aangegeven dat de groepsfases 'regionaal' zullen worden verdeeld. Dat betekent dus dat bijvoorbeeld de ene groep de groepsfase speelt aan de westkust van de VS, en een andere groep de groepsfase speelt in het zuiden van de VS en Mexico. Het zal dus niet voorkomen dat een land voor de groepsfase van bijvoorbeeld van Canada naar Mexico moet vliegen.

Marokko gaat het WK niet krijgen dat is allang al duidelijk Fifa doet er alles aan om hier een stokje voor te steken. Komen ook steeds weer met nieuwe eisen aan bij Marokko. De VS heeft de Fifa 300 miljoen aan tv gelden beloofd als de WK naar hun gaat.

Ikzelf, een Marokkaan, hoop dat het WK26 in Marokko zal plaatsvinden. Zal de regering ook aanmoedigen om te investeren in infrastructuur en ziekenhuizen. Ook zal 't hopelijk 't eerste wk zijn waar ik met m'n pa naar toe kan gaan zijn

11 juni 2018 om 02:31

Ik hoop inchallah dat het wk niet aan Marokko wordt toegewezen. Ben zelf Marokkaan en voetbal is voor mij de belangrijkste bijzaak in het leven, maar het is een schande dat Marokko het wk wilt organiseren en ff 14 miljard(!) wilt weggooien voor deze onzin. Die 14 miljard mag in de gezondheidszorg gestoken worden om te beginnen. Zoveel mensen in Marokko die geen geld hebben voor medicatie of een noodzakelijke medische ingreep, want als je geen (bakken met) geld hebt om naar een privekliniek te gaan ben je echt de klos. Onze regering en elite die het land regeren en leven als koningen terwijl de rest vd bevolking rond moet komen van een hongerloontje moeten zich schamen ipv te koketteren met een wk in Marokko.

11 juni 2018 om 06:56

Amen Asec, kijk maar naar wat het de Brazilianen heeft opgeleverd... ook miljarden in gepompt, lokaal zijn ze alleen maar dieper in de stront gezakt..

11 juni 2018 om 12:10

Wijze woorden van Asec Abidjan hier. Landen met voorzieningen die, zoals in Marokko, echt nog niet super zijn moeten hun handen af houden van organisatie van dergelijke evenementen. Het klinkt allemaal heel mooi, we bouwen nieuwe ziekenhuizen, hotels, wegen, etc. Maar onder de streep kost het de natie Marokko geld, daar kun je vanuit gaan. Er leven veel mensen in armoede in Marokko, de regering hoort zich bezig te houden met belangrijkere zaken dan een voetbaltoernooi. Je slaat de spijker op zijn kop, kerel!

11 juni 2018 om 21:06

abidja ten 1e ben je ivoriaan en geen marokkaan ten 2e heeft marokko plan alle marokkanen te voorzien van gratis zorg iets wat in nl amper is als je je verzekering niet betaald. ten 3e gaan er hoop dingen goed stabiliteit economie werkgelegenheid toerisme etc marokko zit in top15 meest stijgende economien

11 juni 2018 om 21:58

Siham kan je mij uitleggen waarom jij zijn nationaliteit beter weet dan hijzelf? Marokko heeft een plan om alle inwoners van gratis zorg te voorzien? Dat kan toch npoit gerealiseerd worden, dat snap je zelf hopelijk ook. Ik weet dat Marokko een snel groeiende economie heeft maar toch denk ik dat de organisatie van een WK hoog gegrepen is!

12 juni 2018 om 03:31

Luister dan eh koning aanbidder. Ga maar ergens anders je onzin verkondigen. Ben je gestuurd om hier je onzin te spuwen..? Met je olievelden blabla, mensen hebben geen zorg worden ziekenhuis uitgegooid. Geen werk, geen normale infrastructuur. Wat doe jij in Nederland dan als Marokko zo goed is( Jaa ben zelf RIFFI.. handoulilah dat ik in Nederland ben) zonder Nederland liep jij nu met je boxer (Jaa boxer want met je naam wil je Zehma als meisje overkomen) je lichaam te verkopen in marrakech.

12 juni 2018 om 12:24

Siham

"ten 2e heeft marokko plan alle marokkanen te voorzien van gratis zorg iets wat in nl amper is als je je verzekering niet betaald. "

Nou, in Nederland bestaat helemaal geen 'gratis zorg' want je bent verplicht om een verzekering te hebben. Maar jij suggerrert dus dat Marokko gratis zorg wil gaan geven aan alle inwoners??? Wooooooow. Heb jij enig idee wat de kosten zijn van het geven van gratis zorg aan al je inwoners, Marokko heeft zo'n 35 miljoen inwoners? Dat zijn bedragen die neerkomen op wat het kost om een WK te organiseren. Maar dan dus elk jaar!!

Dus denk niet dat dit een realistisch plan is, gratis gezondheidszorg.

Een wk in Marokko zou prachtig zijn! Dat zie ik graag gebeuren. Mijn familie woont letterlijk 3km op afstand van het stadion in Tanger (dit jaar kampioen geworden voor de eerste keer!)

Een wk in drie landen is al gek, en dan nog eens enorm grote landen als Canada, Vs en Mexico? Stel je voor dat je een poulewedstrijd speelt in in Guadelajara, en dan de achtste finale moet gaan spelen in Toronto om vervolgens een kwartfinale of eventuele halve finale in New York te spelen? Hoe ze dat willen klaarspelen vraag ik me af.

Marokko moet het ooit eens krijgen, dat land heeft alles wat toerisme te bieden heeft en het is nog eens qua tijdsverschil voor ons Europeanen ideaal om te volgen.

11 juni 2018 om 12:35

Heb de indruk dat bij die armere landen er toch wel altijd wat meer sfeer, beleving en passie zit dan bij de grotere ontwikkelde landen. Het zou leuk zijn als Marokko het WK krijgt maar als de kosten echt zo zwaar drukken op de begroting van de regering, dan is het toch wel best wat onverantwoord om een WK te organiseren.

11 juni 2018 om 16:07

Als landen als Brazilie en Zuid-Afrika het kunnen, waar veel meer armoede en criminaliteit is, kan Marokko het zeker vergeet niet dat er in Marokko veel festivals plaatsvinden in de zomermaanden. Qua organisatie is het top, het moet gewoon eens de kans krijgen.

Dit zou geweldig zijn voor Marokko. Een impuls zoals een WK organiseren onder toeziend oog van de hele wereld zal ervoor zorgen dat de regerende machten er alles aan gaan doen om al het infrastructuur te verbeteren wat blijvende positieve gevolgen zal hebben voor de bevolking. Ik kan dit alleen maar toejuichen !

Qua sfeer lijkt mij een WK in Marokko veel beter natuurlijk, maar zal het niet uitlopen op een situatie als in Brazilië? Dure stadions die gebouwd worden terwijl de bevolking meer primaire voorzieningen nodig hebben, zoals zorg? Kan iemand mij meer vertellen over de gedachtegang onder de Marokkaanse bevolking hoe zij dit zien?

Ik hoop voor de Marokkaanse bevolking dat 2026 niet naar hen gaat. Als je kijkt wat de kosten voor zo'n WK zijn, dan weet je dat daar de gewone burger de dupe van wordt. Want wie moet die 40 miljard ophoesten? En wie moet die stadions gaan bouwen? En wie moeten er hun huis uit omdat er opeens een snelweg gelegd moet worden? Nee, een WK in Marokko zou uitmonden in een financieel fiasco. Begrijp mij niet verkeerd, ik gun Marokko een groot voetbalfeest. Maar misschien is een WK-bid met een aantal Noord-Afrikaanse buurlanden een beter idee. Een bid waarbij hooguit 1 stadion gebouwd hoeft te worden en een paar gerenoveerd. Een bid waarbij je niet de hele infrastructuur hoeft om te bouwen.

11 juni 2018 om 11:34

Ik denk juist dat het goed voor ze is. Mensen zonder baan kunnen nu lekker aam de slag! Veel marokaanse jongersn zitten werkloos thuis, ik weet daarom zeker dat dit de werkeloosheid (tijdelijk dan wel) kan verminderen.

11 juni 2018 om 15:05

Het gaat om een bedrag van 16 miljard euro over een periode van 8 jaar. Dit is inclusief de Marokkaanse hogesnelheidslijn met een kostenplaatje van 6 miljard euro. Deze lijn is reeds af en gaat deze zomer opereren tussen Tanger en Casablanca. En daarnaast bevat dit budget ook de aaanleg van een aantal snelwegen, welke ook op dit moment in aanbouw zijn. Het bedrag dat besteedt wordt aan stadiums is een kleine 2 miljard euro.

De Marokkaanse overheid gaat niet alles uit eigen zak betalen. De landen Qatar, Kuwait en de Verenigde Arabische Emiraten zullen waarschijnlijk ook een gedeelte van de investeringen op zich nemen.

Ik dacht dat de FIFA geen politieke inmenging toestond. Er zijn zelfs landen geschorst om die reden. Moeten ze nu dan ook niet iets doen met de reacties van Trump? Viva Marokko!!

“De Verenigde Staten hebben een Sterke kandidatuur met Canada en Mexico voor het WK van 2026. Het zou een schande zijn als landen die wij altijd steunen, tegen het Amerikaanse bid zouden lobbyen. Waarom zouden wij deze landen steunen als zij ons niet steunen (ook bij de Verenigde Naties)?”

Interessant, waarom worden er ook alweer importheffingen op ons staal gezet? Trump wil onze hulp als het hem uitkomt, maar andersom, ho maar.

Iedereen met een gezond verstand weet toch dat het WK naar Noord Amerika gaat. 59% stemt op Marokko die denken dat zij het kandidatuur krijgen, serious??? Iedereen weet inmiddels toch dat FIFA naar geld en macht kijkt!

De Fifa moet sowieso maar eens stoppen met grote toernooien geven aan landen die de stadions nog moeten bouwen (en al helemaal als dat landen zijn die dat geld eigenlijk hard nodig hebben voor belangrijkere zaken). Dat zou eis nummer 1 moeten zijn: je komt alleen in aanmerking als de stadions er al zijn. Lijkt mij geen onredelijke voorwaarde.

De inmenging van Trump verlaagt voor mij de gunfactor voor Vs/canada/mexico aanzienlijk, maar toch hoop ik dat het daar wordt georganiseerd. Simpelweg omdat organiseren van een WK voor Marokko waarschijnlijk meer kapot maakt dan goed doet. Enorme kosten voor stadions en infrastructuur die ze (groten)deels niet meer zullen nodig hebben... Dan liever ergens waar dat alles er al is en er niet miljarden hoeven worden geinvesteerd in iets dat daarna nooit meer gebruikt wordt...

Ik gun het Marokko van harte, ik hoop alleen wel dat de baten opwegen tegen de kosten hoewel er waarschijnlijk 101 verschillende manieren zijn om die te meten, zou leuk als uiteindelijk de infrastructuur en de economie hier een boost van krijgen.

Wk in Amerika wordt weer wekker zetten om 3 snachts om een wedstrijd te kunnen zien

Wat mij opvalt is dat veel mensen geen WK willen zien in 3 landen ter grote van Europa maar vergeet niet dat het volgende EK ook door heel Europa word gespeeld. Dus ik zie niet echt het verschil maar dat kan aan mij liggen..

11 juni 2018 om 18:14

Ik vind dat idee ook waardeloos. Het moet gewoon in 1 land gehouden worden, 2 landen kan nog als ze niet al te groot zijn. Maar zo'n groot toernooi is voor de spelers niet idiaal en voor de fans verschrikkelijk.

12 juni 2018 om 13:54

Het is voor een viering dat het toernooi zoveel jaar bestaat. Daarna gaan we weer per land(en) spelen.

Niet dat ik het een goed idee vind trouwens. Leuk, moet je voor Zweden - Italië naar Portugal of iets dergelijks.

Was er trouwens voor het wk van 2018 niet een bid van landen als engeland, portugal/spanje en nederland/belgie? Waarom stellen die zich nu niet kandidaat? Die landen lijken mij allebei veel logischer de infrastructuur is er al en alleen in nederland/belgie moet aan de stadions worden gewerkt. Maar alle 3 die bids zijn veel beter dan de huidige 2, financieel of organisatorisch gezien

11 juni 2018 om 18:29

Omdat het veelte laat is om nog een bid te doen

11 juni 2018 om 22:41

Dat hadden ze dan toch eerder kunnen doen. Als je 2018 kan organiseren en je krijgt het niet, waarom niet 2026 weer proberen.

11 juni 2018 om 23:31

Een Europese land mag niet bieden op het WK in 2026. Vanaf 2030 doet Europa weer mee.

Mensen zijn niet op de hoogte van dat Marokko jaarlijks 10 a 15 miljard investeert in projecten dus wat is het probleem? Plus deze 15 miljard word niet in 1x gespendeerd maar in 8 jaar. BTW als deze wk niet naar Marokko gaat, gaan die projecten nog altijd gewoon door zoals al vermeld is door de overheid behalve de afbreekbare stadions. En men vergeet dat de Amerikaanse stadions grote renovaties moeten ondergaan omdat ze gecreëerd zijn voor American football en niet voetbal. Mensen die willen dat Noord Amerika het host zijn gewoon de rijke tussen ons. Je gaat toch geen hotel in Amerika boeken dan nog in Canada en dan nog in Mexico. Trouwens hebben jullie nagedacht over het weer... Bloedhete Mexico naar het koude Canada. Of de mass shootings in Amerika, daar is het legaal om wapens te dragen hoeft maar een gek naar zo een stadion te komen... Of de drugs cartels in Mexico die gewoon sommige gebieden in handen hebben waar dagelijks exucties en kidnappings voorkomen... Waarom niet gewoon 1 land, waar de speelsteden heel dicht bij elkaar zijn... De verste speelstad van elkaar in Marokko is 1 uur vliegen... Vergelijk dat met de Amerikaanse bid van 12uur vliegen. Ook moet je verschillende valuta gebruiken in 3 landen, kom je in mexico moet je het veranderen naar de dollar en dan misschien wel naar de Canadees dollar.. Zo blijf je bezig en geld verliezen. Trouwens een luxe hotel voor een week in Marokko ben je rond de 800euro uit, in Amerika is een week al snel rond de 1500, 2000 euro.

Ik ben zelf van Marokkaanse afkomst en ik hoop dat het WK van 2026 niet gegeven wordt aan Marokko. Marokko moet eerst de basis in orde hebben door te investeren in het onderwijs, zorg, huisvesting, infrastructuur en sociale zekerheid. Marokko is ook een dictatuur waar de koning en de koninklijke familie boven de wet staan en het land regeren/runnen als een 19e eeuwse fabriek. 8 miljoen Marokkanen wonen buiten Marokko en vele Marokkanen in Marokko willen naar Europa vluchten en dat is niet voor niets.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Marokko

FIFA ranking: 47
394 fans
Actuele wedstrijden
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Marokko.

In de wandelgangen

Donderdag 20 juni
Ajax blijft onverminderd geïnteresseerd in Quincy Promes, die bij Sevilla in een aanvallende rol niet onomstreden is. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren