Ajax reageert: ‘Geen reden om aansprakelijkheid van de club aan te nemen’

Maandag, 4 juni 2018 om 13:53

Ajax heeft via een statement gereageerd op de beslissing van de familie van Abelhak Nouri om naar de arbitragecommissie te stappen. De Amsterdammers benadrukken dat de volle verantwoordelijkheid zal worden genomen, indien vast komt te staan dat de club aansprakelijk is. Voorlopig is er geen reden om aan te nemen dat Ajax aansprakelijk is, zo stelt de club.

“Nadat alle beschikbaar gestelde informatie door Ajax is voorgelegd aan zijn externe juridische en medische adviseurs, zijn deze enkele maanden geleden tot de conclusie gekomen dat er op grond van die informatie geen reden is om aansprakelijkheid van de club aan te nemen”, stelt Ajax in het statement. “Sindsdien is geen nadere informatie ter beschikking gesteld. De adviseurs van de familie Nouri beoordelen het anders en dus wordt het voorgelegd aan de arbitragecommissie.”

“Ajax hecht er waarde aan te benadrukken vanzelfsprekend volle verantwoordelijkheid te zullen nemen, in geval vast mocht komen te staan dat de club aansprakelijk is”, vervolgt het communiqué van de Amsterdammers. “Ajax heeft regelmatig contact met de familie Nouri, met als doel om onder meer op de juiste wijze invulling te kunnen geven aan de huisvesting en bijbehorende zorg die Abdelhak nodig heeft. Over de voorstellen die over en weer zijn gedaan, konden de familie en de club het vooralsnog niet eens worden.”

De familie van Nouri eist een fikse schadevergoeding van Ajax. “Abdelhak zal nooit meer gewoon kunnen wonen en blijft altijd afhankelijk van zorg en therapie. Hij kan ook nooit meer werken”, zegt letselschadeadvocaat John Beer, die onderzoek deed naar het voorval, tegenover ANP. “Een schadevergoeding is terugkrijgen wat je door fouten van anderen verloren hebt. Het gaat hier om substantiële schade. En dan praten we niet alleen over tonnen.”Gerelateerd

84 reacties (laatste reactie door maykel24)

Het gemis zal helaas door de vele €€€€ niet minder worden. We zullen je altijd blijven missen appie<3

Geef die famile aub een vergoeding. Dat is het minste wat je kunt doen. Laat ook zien dat je een "warme" familie club bent. We hebben geld zat toch?

4 juni 2018 om 14:02

Ze betalen het salaris door en zijn al tijden in gesprek met de familie. Als Ajax niet aansprakelijk is, naja.... weet je, het heeft toch geen zin om te reageren. Mensen snappen er weinig van. Ajax reageert hier heel netjes. Klaar.

4 juni 2018 om 14:12

Salaris moet geloof ik gewoon toch? Hij staat onder contract daar nog steeds en is "ziek". Eigenlijk is hij nu dan toch gewoon arbeidsongeschikt geloof ik?

Maa ajax geeft zelf aan dat ze het netjes willen oplossen en dat geloof ik ook echt wel. Je kan wel zeggen we geven die familie alles. Maar wie weet vragen die iets heel onrealistisch.

4 juni 2018 om 14:32

De advocaat zij ook dat het niet over tonnen ging.

4 juni 2018 om 14:35

Ajax hoeft het contract van Nouri 2 jaar door te betalen. 2017/2018 € 350.000,- bruto en 2018/2019 € 400.000,- bruto. Het kan zijn dat het salaris van 2018/2019 gekort wordt met 30% (wat gebruikelijk is in het bedrijfsleven). Daarna kan het contract via de kantonrechter ontbonden worden, ook al staat Nouri dan nog een jaar onder contract.

Puur speculatief zal Ajax aanbieden het contract te eerbiedigen wat inhoudt dat Nouri in 2019/2020 nog € 450.000,- bruto aan salaris ontvangt. Heel misschien zal Ajax ook de bonussen uitkeren die de selectiespelers in deze periode ook ontvangen en eventueel aanpassen van de huisvesting.

De familie van Nouri zal waarschijnlijk een meervoud willen ontvangen omdat zij niet verwachten hiermee alle zorg om Nouri te kunnen financieren.

4 juni 2018 om 15:51

Hij gaat na een jaar het tweede spoor in. Wet Poortwachter zal van toepassing zijn.

Het probleem zit hem er in dat men misschien te verwachten inkomsten gaat claimen en dat bij Ajax doet omdat men vindt dat Ajax verantwoordelijk is. Daar zal een rechter zich over moeten buigen. Ik denk dat het wel los zal lopen

4 juni 2018 om 16:21

Ik denk juist dat dit nog wel eens tientallen miljoenen kan gaan kosten (eventueel voor kosten verzekeraar ?). Ajax heeft zeeroof aangegeven day hij 1 van de grootste talenten is. Als dit waar is een hij werkelijk door zou groeien praat je zo over 10 tot 15 jaar tegen gemiddeld 1,5 tot 2 miljoen salaris per jaar. Dus alleen al gederfde inkomsten loom ik al heel hoog uit.

4 juni 2018 om 17:44

Maar dat is verre van zeker. ..

4 juni 2018 om 14:04

Dat je geld genoeg hebt wil niet zeggen dat je verantwoordelijkheid moet nemen over iets waar je niet aansprakelijk voor bent. Tzou Ajax sieren om het te doen, maar een 'fikse schadevergoeding' geef je niet zomaar weg. Daarbij komt dat Ajax dan de aansprakelijkheid op zich neemt, wat nergens op slaat en ook niet bewezen is.

4 juni 2018 om 14:07

Geef je niet zomaar? Die jongen is helaas bijna overleden. Dit gaat niet om een gebroken been.

4 juni 2018 om 14:11

Was ie maar overleden. Dan had de zaak een stuk duidelijker geweest want dan was er gewoon een vergoeding uitgekeerd.

Dit is gewoon een complexe zaak. Als Ajax denkt dat de doktoren niet gefaald hebben en dit hebben laten onderzoeken, waarom zouden ze dan over de brug moeten komen. Dat zul je nergens zien gebeuren.

4 juni 2018 om 14:15

@sven:
Ja als je je been breekt krijg je ook niks... Dan was het heel anders.

Dit moet je gewoon goed uitzoeken. Je kan als Ajax ook niet zomaar je medische staf laten vallen en zeggen jullie hebben gefaald. (zeker als ze denken dat dat niet zo is)

4 juni 2018 om 14:16

Als ze zijn salaris doorbetalen tot einde contract, kan de familie tot in den treure adequate verzorging voor die jongen bieden. Er zijn wel meer gevallen zoals Nouri en die redden het met een stukje minder. Het is niet alsof de club die jongen aan zijn lot over heeft gelaten. Eerder een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Al wat Ajax nog meer gaat betalen nu, zijn extra's voor de familie. Heeft niks met geld voor de zorg meer te maken lijkt mij.

4 juni 2018 om 14:27

Hoogte van het bedrag moet toch bepaald worden. Als je 5 ton geeft willen ze wellicht een miljoen. Als je 5 miljoen geeft willen ze wellicht 10 miljoen. Waar houdt het dan op? Prima op het zo op te lossen

4 juni 2018 om 15:11

@arwinos,
Keihard, maar wel waar. Daarnaast moet je je afvragen of het huidige bestaan van Nouri nog wel menswaardig is. De hele dag in een comatueuze toestand in bed liggen, je eten komt je lichaam binnen via een slangetje en komt er weer uit met een slangetje.

Nee, het was inderdaad beter wanneer hij was overleden.

4 juni 2018 om 16:45

@waagplein, helaas in de moslim cultuur is het niet gebruikelijk om iemand het leven te ontnemen zolang hij nog ademt. Zei laten tenslotte alles over aan Allahs wil, en hopen er op dat hij weer de oude word. In principe wel een mooi iets.

4 juni 2018 om 14:08

Waarom zou je dat doen? Ajax is tot nog toe niet aansprakelijk. Gaan ze dus mee met de eisen van de familie Nouri, krijg je als club direct de stempel 'schuldig' en dan geef je een hele slechte boodschap af. Dit is gewoon een financiele kwestie. De familie wil geld zien en Ajax wil aantonen dat ze correct hebben gehandeld. Ajax doet hier niets verkeerd.

4 juni 2018 om 14:45

Waarom zou je dat doen?

Om spelers als De Ligt en Kluivert te houden. De Ligt heeft het nog niet met zoveel woorden naar buiten gebracht. Kluivert liet wel wat meer doorschemeren. Ze zijn in ieder geval niet blij op de manier hoe ajax zich opstelt t.o.v. hun jeugdvriend. Waarom zou Kluivert anders niet willen bijtekeken, alsmede De Ligt die aangeeft graag te willen vertrekken? Zij weten toch ook dat ze bij Ajax nog stappen moeten maken?

4 juni 2018 om 14:55

Alsof spelers zich daarmee bezighouden. Natuurlijk vinden ze het erg wat er met Nouri is gebeurd, maar met die randzaken houden ze zich niet bezig. De Ligt heeft er niets over gezegd en Kluivert zegt dat omdat z'n management hem dat influistert. Je moet natuurlijk wel redenen hebben om een transfer te forceren en dan komen dat soort uitspraken eruit.

Die jongens gaan niet weg omdat Ajax zich gewoon normaal opstelt omtrent de zaak Nouri, maar omdat de Eredivisie een laag niveau is en omdat ze elders in een betere competitie kunnen spelen en veel meer kunnen gaan verdienen. Dat is niet zo heel moeilijk te raden.

4 juni 2018 om 14:56

Maar de Ligt en Kluivert kunnen toch ook begrijpen dat Ajax geen aansprakelijkheid op zich hoeft te nemen als men wettelijk niet verantwoordelijk ergens voor is!? Dat Nouri hun jeugdvriend is staat daar los van. Neem aan dat beide heren zover kunnen nadenken, al vraag ik me dat bij Kluivert af..

4 juni 2018 om 17:35

Dan laat kluivert zelf de familie financieel steunen als hij weet hoe het moet. Ajax is zolang er geen uitspraak is gedaan tot noppes verplicht.

4 juni 2018 om 14:08

Als Ajax wel betaald en de rechter vervolgens oordeeld dat Ajax aansprakelijk is en een te lage vergoeding heeft betaald worden ze ook als geldwolven bestempeld. Je kan het nooit goed doen in deze.

4 juni 2018 om 14:34

Dit is puur een verzekeringskwestie. Ze mogen geen aansprakelijkheid erkennen. Ik denk dat Ajax goed reageert door te zeggen dat ze de volledige verantwoordelijkheid nemen als ze aansprakelijk gesteld worden.

4 juni 2018 om 15:01

Je vergeet dat Ajax verantwoording moet afleggen omdat ze op de beurs zitten. Ajax als club mag daardoor niet eens ‘gewoon een vergoeding geven’.

4 juni 2018 om 17:03

Dit moeten mensen eens gaan vergeten. Ajax hoeft aan niemand verantwoording af te leggen omdat de verkochte aandelen "sentimentele" aandelen zijn, er hoeft ook nooit divident te worden uitgekeerd zodoende...

"de Amsterdammers benadrukken dat de volle verantwoordelijkheid zal worden genomen, indien vast komt te staan dat de club aansprakelijk is."

Kijk, dit staat er ook. Even voordat we allemaal losbarsten hier. En dit had ook de titel kunnen zijn. Bij Ajax Showtime was dat wel het geval. Logisch, want dat is een Ajax-site en VZ is neutraal. Maar de titel roept een wellles-nietes spelletje, dat is ook wel gaande, maar het is wel belangrijk dat Ajax dit aangeeft.

Nu lijkt het een beetje op een gigantisch conflict, de familie wordt neergezet als geldwolven door mensen hier en de club als koude, respectloze club, maar is het wel zo? Als ik het zo lees, is het meer een geval dat er gewoon onduidelijkheid is. Er zijn twee meningen, Ajax is wel aansprakelijk of Ajax is niet aansprakelijk, en er moet een oplossing komen. Dat klinkt niet echt als een conflict vind ik. 'conflict' vind ik serieus klinken, alsof er een gigantische ruzie is ofzo. Maar volgens mij is dat er niet. Er moet duidelijkheid komen, dat is veel meer het probleem.

Afgaande op dit artikel heb ik het idee dat beide partijen duidelijkheid willen en zich zullen houden aan afspraken die volgen uit de uitspraak. Terwijl de vorige artikelen juist deden vermoeden dat beide partijen alleen maar met vingers aan het wijzen waren en vooral niet de gevolgen wilden dragen.

Misschien dat ik het nu ook weer te licht op neem hoor, zou kunnen, maar als je sommige reacties al leest in die eerdere topics, dan biedt dit misschien enige nuance.

4 juni 2018 om 14:05

Tis best wel een zwaar geladen discussie natuurlijk en er zullen zeker botsingen zijn tussen Ajax en de familie. Dat dit niet een persbericht vermeld wordt is logisch.

4 juni 2018 om 14:10

Jawel, dat geloof ik ook wel... maar het wordt nu weggezet als conflict, en onder conflict versta ik, laat ik het even overdrijven, oorlog. Twee partijen die geen enkel gesprek met elkaar kunnen aangaan, zoiets. Maar volgens mij loopt het veel kalmer dan dat. Tuurlijk lopen de emoties af en toe hoog op, dat is logisch. Maar dat betekent in mijn mening niet gelijk dat er een conflict is. Ajax en de familie Nouri komen er samen niet uit en proberen het nu zo op te lossen. Dat is denk ik veel meer in samenspraak gegaan als nu blijkt.

Het is ook het beste voor beide partijen. Je kunt eeuwig door discussiëren over wie aansprakelijk is, maar dan kom je nergens. Nu wordt een uitspraak gedaan door een onafhankelijke partij, dat biedt duidelijkheid voor beide partijen. En hopelijk ook rust voor zowel Ajax als de familie Nouri.

4 juni 2018 om 14:33

Het woord conflict kan voor jou misschien oorlog betekenen, maar dat is natuurlijk niet de betekenis van het woord. Er zijn veel mensen die op hun werk een conflict met hun werkgever hebben, dat hoeven helemaal geen ernstige zaken te zijn.

4 juni 2018 om 14:47

@slaatjev

Falonso zegt er duidelijk bij dat hij overdrijft maar waarschijnlijk heb jij daar overheen gelezen of wil je het niet lezen.

4 juni 2018 om 15:16

In zijn eerste post associeert hij het met een gigantische ruzie. Ik geef aan dat een conflict helemaal geen ernstige zaak hoeft te zijn, maar waarschijnlijk wil jij dat niet lezen.

4 juni 2018 om 14:08

Ik denk inderdaad dat het zo is als jij aangeeft. De familie heeft geen ruzie met Ajax en Ajax niet met de familie.

Wat ik me ook nog voor kan stellen is dat de familie Nouri maar moeilijk kan accepteren wat er met hun zoon is gebeurd. Logisch, dat zou ik ook hebben. Echter moeten ze toch ooit accepteren dat hun zoon nooit meer bewust in hun midden zal zijn. Er zal alleen maar een omhulsel liggen. Zo hard is het. Ze willen nu gewoon nog alles aangrijpen om ook maar een stukje houvast te krijgen. Want als ze hier eenmaal uitsluitsel over hebben dan gaan ze misschien weer andere dingen aangrijpen om maar houvast te krijgen.

Ik hoop gewoon dat er snel uitsluitsel komt. Dat is het beste voor iedereen.

4 juni 2018 om 14:37

Nee hoor, die zin is totaal niet relevant..... Als een hoger macht concludeert dat Ajax aansprakelijk is dan moeten zij dat gewoon accepteren.

4 juni 2018 om 15:05

Dat is toch precies wat hij zegt juist?

4 juni 2018 om 15:38

De volle verantwoordelijkheid nemen is in dit geval gewoon de aansprakelijkheidsverzekering de boel laten overnemen, laten we het niet spannender maken dan dat het is.

4 juni 2018 om 15:42

Nouja, zijn er geen verdere gevolgen? ik kan me voorstellen dat er voor de medische staf van Ajax gevolgen zouden zijn.

4 juni 2018 om 17:12

Het zou kunnen dat Ajax overgaat tot het sturen van de medisch staf op cursussen. Verplicht zijn zij dit niet ook al worden ze aansprakelijk gesteld. Wellicht dat een inspectiedienst (bijvoorbeeld de arbeidsinspectie) deze of andere maatregelen kan opleggen. Als jij aansprakelijk wordt gesteld en aansprakelijkheid is aangetoond dan zal jij het slachtoffer schadeloos moeten stellen. Je kan in principe gewoon doorgaan met de oude gedragingen/gang van zaken want daar ziet het wetsartikel niet op.

Ik vind toch wel dat Ajax zich hier netjes opsteld. Als blijkt dat ze aansprakelijk zijn, dan zullen ze dit niet ontkennen, maar zoals in de tekst staat is het onnodig om zich als schuldige te zien.

Alleen maar verliezers. Het is klote voor de familie Nouri, maar het is net zo klote voor Ajax. Vergeet dat niet, Die hadden dit ook allemaal niet gewild. Het wordt nu zo'n ja/nee verhaal. Maar zoals ik al in andere topics heb gezegd, ik kan me niet voorstellen dat zowel artsen van Ajax als van Werder tijdens die wedstrijd allemaal foute keuzes gemaakt hebben. Er moeten zich andere dingen hebben voorgedaan. Zoals dat het hart pas later stopte met kloppen. Dat er eerst nog sprake was van ademhaling en hartslag, extra dingen zoals uitdrogingsverschijnselen. Tsja, ik denk niet at wij daar ooit achterkomen.

4 juni 2018 om 14:09

Het was natuurlijk niet makkelijk vast te stellen in die hitte toen. Kon net zo goed een combinatie van verschillende factoren en symptomen zijn, probeer dan maar een juiste conclusie te trekken als arts zijnde.

Ajax en de familie willen op dit moment gewoon vaststellen of Ajax aansprakelijk is voor Nouri's conditie op dit moment. Het is niet alsof de twee een enorme ruzie hebben aangezien de twee partijen gewoon met elkaar communiceren.

4 juni 2018 om 17:38

Als de arts van Ajax niets kan doen omdat het te warm is, dan zou ik heel snel een andere arts nemen.

4 juni 2018 om 18:27

@Janssen je moet beter lezen. Hii zegt niet dat de artsen niets kunnen doen in de hitte maar dat het zo kan zijn dat een diagnose moeilijker is. Maar laten we dit aub aan de onderzoekers over. Ajax doet nu iig wat ze kunnen en zullen voor een eind conclusie moeten afwachten net als de familie van Nouri.

Het woord van de een tegen het woord van de ander en daarover mag je dan als arbitragecommissie een oordeel vellen. Er zullen hieronder wel weer genoeg mensen Ajax als kille club bestempelen en de familie Nouri als geldwolven. Feit is dat wij allemaal niet weten wie 'gelijk' heeft voor zover daar in deze trieste zaak over gesproken kan worden.

Het moet op een waardige manier worden afgehandeld, voor zover dat uberhaubt mogelijk is. Niemand heeft dit gewild en zowel de stappen van Ajax als die van de familie van Nouri zijn te begrijpen.

Jammer dat ze er niet onderling uitkomen. Voor beide partijen alleen maar negatieve publiciteit en straks komt misschien wel alles op tafel te liggen. Hopen dat er snel duidelijkheid komt en dat ze er samen alsnog uitkomen. Voor nu is het toch alleen maar speculeren of de familie te veel wil, of dat Ajax zich er te makkelijk van af maakt. Feit is wel dat Ajax behoefte heeft aan iemand die namens de club naar buiten toe treed. Met van der Sar, Overmars en Ten Hag heb je niemand die de club op dat front goed vertegenwoordigd.

4 juni 2018 om 14:55

Ik denk dat ze er echt wel uit zullen komen als ze rond de tafel gaan zitten zonder aasgieren erbij. Ik vind het zelf voor beide partijen de juiste weg om voor eens en altijd vast te stellen wat er is gebeurd, wie er aansprakelijk voor is en wat er betaald moet worden. Nouri wordt hier niet beter van maar zonder duidelijke uitspraak zal dit altijd een etterende wond blijven.

Tja, het was natuurlijk te verwachten dat dit hele gedoe alleen maar om geld gaat. Gewoon de sentimenten buiten de deur laten en handelen op basis van feiten en aansprakelijkheid. Kunnen ze het onderling niet regelen, dan maar een onpartijdige rechter die zo'n functie overneemt.

Wie eist, bewijst. Als de schadevergoeding echt zo hoog wordt neergelegd, moeten ze het goed onderbouwen. Anders worden ze naar huis gestuurd met huiswerk, ik hoop dat de advocaat het één en ander op orde heeft.

Nederland staat niet echt bekend om hoge uitkeringen in de miljoenen bij aansprakelijkheid met medische achtergrond.

4 juni 2018 om 14:14

Als wordt bewezen dat Ajax verantwoordelijk is, dan zal de verzekering van Ajax gaan uitkeren. Ik neem namelijk aan dat ze hiervoor zijn verzekerd. Met andere woorden verwacht ik niet eens dat het Ajax maar 1 euro gaat kosten. Het kan echter wel in de miljoenen gaan lopen. Er zal namelijk ook worden gekeken wat het verwachte toekomstbeeld van Nourie zou zijn geweest. Aangezien dit niet inhoudt dat dit daadwerkelijk ook zo zou zijn gelopen, hoeft dit uiteraard niet de doorslag te geven op wat er zou worden uitgekeerd.

4 juni 2018 om 14:14

"nederland staat niet echt bekend om hoge uitkeringen in de miljoenen bij aansprakelijkheid met medische achtergrond"

Nee en dat is met een reden. Medisch falen is namelijk altijd moeilijk vast te stellen en zeker bij dit soort zaken. Stel de artsen hebben inderdaad niet juist gehandeld, maar hebben nar hun eer en geweten wel alles gedaan wat ze konden en wat ze op dat moment dachten te doen, wie is er dan echt schuldig. Mensen maken nu eenmaal fouten en dat wordt waarschijnlijk ook meegewogen in een eventuele schadevergoeding.

Bij dit soort berichten is het verstandig om even een paar minuten stil te staan bij jezelf alvorens je reageert. Emoties kunnen namelijk de overhand nemen in dit soort discussies.

Inhoudelijk kan simpelweg niemand hier iets nuttigs zeggen. Daar is deze zaak simpelweg veel te complex voor, waarbij niemand hier de beschikking heeft over alle feiten.
Het lijkt mij daarom verstandig inhoudelijk hier pas op te oordelen en reageren wanneer de uitspraak er ligt, wat helaas lange tijd op zich zal laten wachten vrees ik.
Dit soort complexe zaken hebben doorgaans een erg lange doorlooptijd.

Er zijn mensen die Ajax kwalijk nemen dat ze op basis van de onderzoeken tot nu toe, geen aansprakelijkheid erkennen. Als onafhankelijke experts tot die conclusie komen, zal de verzekering in ieder geval niet betalen en is elke vergoeding voor de rekening van Ajax.

Dat gaat dan, zoals de letselschadeadvocaat al zegt, niet over tonnen. Zo'n advocaat probeert natuurlijk het onderste uit de kan te halen, dus dan denk ik aan de bedragen die Nouri had kunnen verdienen als hij zijn status als talent zou hebben kunnen waarmaken. Die zijn moeilijk in te schatten, maar in de huidige markt waar modale voetballers in het buitenland al miljoenen per jaar verdienen, kan je rekenmodellen opzetten waar je tot zijn voetbalpensioen op tientallen miljoenen uit kan komen. Dat wordt dan toch al gauw erg gortig, zelfs voor Ajax met alle miljoenen eigen vermogen. Of ze ook daadwerkelijk tientallen miljoenen vragen weet ik natuurlijk niet, maar het is wel duidelijk dat het een enorm bedrag zal zijn. Letselschadeadvocaten werken vaak no-cure-no-pay en krijgen doorgaans een percentage van de schadevergoeding, dus die zullen liefst hoog inzetten.

Puur kil en financieel gezien heeft Ajax zelf ook al tientallen miljoenen aan mogelijke transferinkomsten misgelopen. Die kunnen en willen ze natuurlijk nergens meer vorderen. Maar uit liefdadigheid vele/tientallen miljoenen weggeven op het moment dat onafhankelijke experts zeggen dat je niet aansprakelijk bent, gaat gewoon wel erg ver.

Neemt niet weg dat ze bij Ajax ook aangeven dat als de aansprakelijkheid toch officieel bij Ajax ligt, de volledige verantwoordelijkheid te nemen. En sowieso proberen ze met concrete voorstellen te komen tot een acceptabele regeling voor de familie.

Deze hele zaak kent sowieso alleen maar verliezers, in de eerste en voornaamste plaats persoonlijk, maar ook financieel wordt niemand (behalve misschien de advocaten) er beter van. En het zou fijn zijn als ze tot een oplossing kunnen komen die voor alle partijen acceptabel is. Maar omdat het verlies voor iedereen groot is, is het bijna onmogelijk om dat verlies recht te doen met een financiële regeling.

4 juni 2018 om 17:48

Passionforpink
Het is niet zo dat letselschadeadvocaten vaak op no-cure-no-paybasis werken. De Hoge Raad heeft bepaald dat kosten van juridische bijstand onderdeel van de schade zijn en dus door de schadeveroorzaker betaald moeten worden. Derhalve zal bij gebleken aansprakelijkheid de afwikkeling van de juridische kosten buiten het slachtoffer om gebeuren.

Ik weet niet hoor, maar de kosten van dat hij begeleid woont enzo worden gewoon vergoed door de verzekering. Ik snap Ajax wel, alleen de familie Nouri vind ik helaas, en misschien is het hard wel erg op geld, omdat het toch door de verzekering vergoed wordt. Wees blij dat zijn contract niet is ontbonden, en jullie zijn salaris krijgen.

4 juni 2018 om 15:02

Ja ze moeten heel dankbaar zijn dat ze iets krijgen waar ze gewoon recht op hebben.

Het is belangrijk dat de rechter uitspraak doet over aansprakelijkheid. Zelfs als Ajax niet aansprakelijk wordt bevonden, verwacht ik wel dat Ajax alsnog een royale tegemoetkoming doet. Maar dat nu al doen en later nog eens aansprakelijk bevonden worden is niet erg handig.

Overigens vind ik persoonlijk wel dat er sprake is van een medische misser. De Knvb had vastgesteld dat er een (ongevaarlijke) hartafwijking was, dat had de eerste gedachte van de arts moeten zijn. Weer een andere kwestie is of Nouri het met vroegere reanimatie wel gered had.

Ik heb het moment live gezien en zat me op te vreten, voor mij als buitenstaander was het duidelijk dat die daar in elkaar gezakt lag, maar de hulp kwam echt veel te laat op gang. Ik vind echt dat Ajax en onrechtmatig gehandeld heeft.

4 juni 2018 om 18:32

@El Fenomeno jij doet hier een heel gevaarlijke uitspraak. Ik snap je onderbuik gevoelens maar dat maakt het niet waar. Jij weet niet wat er precies gebeurt is en waarom er bepaalde keuzes zijn gemaakt. Deze discussie vraagt niet om een mening maar om feiten en die heb jij niet net zo min als ik die heb. Dus wat jij vind doet er niet toe in deze.

Je kan heel hard roepen dat Ajax fout is, maar dit moet je los zien van sentiment. Ajax hoeft helemaal niet geld uit te keren aan zijn familie, gewoon omdat het zo zielig is of omdat hij zo'n lieve jongen is/was. Ajax zegt niet aansprakelijk te zijn en keert daarom (nog) niets uit. Dat klinkt hard, maar dat is gewoon doodnormaal beleid.

Lesje pr:

"volgens onze specialisten zijn wij niet aansprakelijk voor de ontstane situatie. Nader onderzoek zal via de arbitragecommissie uitwijzen of dit inderdaad het geval is. Indien dit niet het geval is, zullen wij vanzelfsprekend onze volledige verantwoordelijkheid nemen.

Wij betreuren deze situatie echter enorm. Hij is een kind van onze mooie club en we houden allemaal van Nouri. Om deze reden hebben wij besloten een trust fund op te zetten met daarin x bedrag, waarvan het jaarlijkse rendement naar Nouri en zijn familie gaat om hen extra te ondersteunen. Tevens zullen we onderzoeken of bepaalde zaken binnen ons beleid nog verder verbeterd kunnen worden om de kans op zo'n incident in de toekomst nog verder te verkleinen. Bovendien hebben wij een stichting opgezet die onderzoek naar hartfalen steunt."

Ja misschien hoeft dit volgens de letter van de wet allemaal niet, maar wat zou het toch prachtig zijn!

4 juni 2018 om 18:09

Ondertussen betalen ze gewoon nog het salaris van Nouri en zijn ze nog bezig met steun voor de familie en Nouri zelf. Bij een miljoenenbedrijf als Ajax kan je simpelweg niet zo reageren zoals jij nu voorstelt. Andere partijen zoals de Johan Cruijf Arena, de gemeente Amsterdam, sponsoren enzovoort verwachten een bepaalde toon en reactie als het gaat om dit soort berichten.

Ze zijn trouwens ook al druk bezig met een onderzoek en hoe de medische staf verbeterd kan worden. Echter, er overkomt een speler iets, van de duizend die ze de afgelopen jaren onder contract hadden. Dan kan je niet zomaar de conclusie trekken dat er wat mis is zonder voldoende onderzoek te doen. Dit onderzoek kan jaren duren voordat alle aanbevelingen ook geïmplementeerd zijn.

4 juni 2018 om 18:38

Denk inderdaad dat de Arena, bevriende bedrijven, en vooral gemeente Amsterdam erg veel moeite zullen hebben met een menselijke toon. Logisch.

En het is niet zomaar een conclusie trekken. Het is aantonen dat je verschrikkelijk begaan ben met de situatie. Pr schreef ik er zelfs bij!

En je kunt bij een miljoenenbedrijf bijna zo reageren als je wilt. Weet niet waar dat hardnekkige gerucht vandaan komt dat bij een miljoenenbedrijf of beursgenoteers bedrijf niets mogelijk is.

4 juni 2018 om 19:25

@dante

Je schrijft: "en je kunt bij een miljoenenbedrijf bijna zo reageren als je wilt. Weet niet waar dat hardnekkige gerucht vandaan komt dat bij een miljoenenbedrijf of beursgenoteers bedrijf niets mogelijk is".

Omdat je dat niet snapt, of beter gezegd niet wil snappen, zal ik het je nog een keer uitleggen. De bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de directie van een beursgenoteerd bedrijf zijn in de wet vastgelegd om de rechten van de aandeelhouders te beschermen. Dat betekent in de praktijk dat een directeur of commissaris door iedere aandeelhouder, ook al heeft hij of zijn maar 1 aandeel, voor de rechter kan worden gedaagd als hij zijn bestuurstaken niet goed uitvoert. En als hij aansprakelijkheid neemt voor iets waarvan door juristen is vastgesteld dat er geen enkele aanleiding voor is, terwijl de gevolgen ervan niet te overzien zijn, is daar natuurlijk geen sprake van. Ajax heeft onafhankelijke externe adviseurs ingeschakeld om te bepalen of de medische staf in gebreke is gebleven. Volgens die adviseurs is dat niet het geval. Het lijkt het me toch glashelder dat geen enkele organisatie aansprakelijkheid voor iets gaat nemen waarvan de gevolgen niet zijn te overzien en een kostenpost kan opleveren die in de miljoenen gaat lopen, terwijl uit onderzoek is gebleken dat daar geen enkele aanleiding voor is. Dat is een schoolvoorbeeld van onbehoorlijk bestuur die een bestuurder zijn carriere kan kosten. Bovendien kan een Directie die zelf niet over medische of juridische kennis beschikt, adviezen van professionals die dat wel hebben en daar zelfs speciaal voor zijn aangesteld, natuurlijk niet zomaar naast zich neerleggen. Iedere bestuurder die dat wel doet, tekent daarmee in feite zijn eigen ontslagbrief.

Het is mij ook een raadsel waarom de advocaten van de familie Nouri uitgerekend een zaak hebben aangespannen bij de Knvb, terwijl tegen de uitspraak op dat geding geen beroepsprocedure mogelijk is en er in de commissie die dat gaat behandelen wel juridische maar geen medische kennis aanwezig is. Waarom geen zaak aanspannen bij het medisch tuchtcollege? Een uitspraak daarvan kan Ajax eenvoudigweg niet naast zich neerleggen en datzelfde geld voor de verzekeraar die de schade zal moeten vergoeden. Het tuchtcollege kan weliswaar geen schadevergoeding toekennen, maar met de uitspraak kan de familie Nouri wel een civiele zaak aanspannen waarin dat wel kan. Waarschijnlijk zal Ajax het niet eens zover laten komen en de zaak proberen te schikken. Met een uitspraak waarin is vastgesteld dat de organisatie in gebreke kan worden gesteld, is daar geen enkel beletsel meer voor en kunnen de kosten in ieder geval deels bij de verzekeraar worden verhaald.

4 juni 2018 om 20:24

@scepticus38

Je schrijft: "omdat je dat niet snapt, of beter gezegd niet wil snappen, zal ik het je nog een keer uitleggen."

Als je mij niet snapt kun je het me ook niet uitleggen robocop! In mijn pr-lesje stelde ik voor dat ajax zich van een menselijke kant liet zien. Daarin is het vrij. Je veel te lange, niet zo menselijke, verhaal is dus wederom tijdsverspilling. Voor ons arme lezers, maar vooral voor jou.

Tja, het maakt eigenlijk niet uit welk standpunt je inneemt in deze. Alles wat erop neerkomt dat een rechter of commissie uitspraak moet doen over een geschil rondom Nouri is gevoelsmatig al pijnlijk. Beide kampen zitten ook in een lastige positie. De familie heeft veel steun gekregen van de Ajax achterban, Nouri was ontzettend geliefd bij Ajax. Ik denk wel de speler die het succes het meest gegund werd. Hoeveel talenten debuteren nadat supporters minuten lang je naam scanderen voor je invalbeurt? Het feit dat hij een kind van de club was, die in de jeugd en bij de beloften schitterde maakte dat als het iemand gegund moest worden hij het wel was. Als familie wil je ook niet openlijk ruzie maken met de club met wie Nouri zo verbonden was. Voor Ajax idem dito, het verlies van Nouri is op zichzelf al heel pijnlijk en roept automatisch de vraag op of het voorkomen had kunnen worden. Het laatste wat je wilt is de familie, die al zoveel verdriet heeft, extra pijn doen door ruzie te maken over de schuldvraag. Je gunt de familie ook een waardige afsluiting van dit vreselijke proces, zonder dat ze met woede achter blijven. En dan zit ook je bedrijfskant in de weg, als (beursgenoteerd) bedrijf ben je soms verbonden aan bepaalde procedures en afspraken.

Ik durf inhoudelijk ook maar weinig te zeggen over de hele zaak, ik noch medisch noch juridisch onderbouwd genoeg om een eigen oordeel te vellen over de zaak. Geen idee over de doktor medische fouten heeft gemaakt, geen idee of Ajax juridische gezien aansprakelijk is en geen idee of dit uberhaupt te voorkomen was. Gevoelsmatig ga ik toch voor een groot deel mee met het kamp die zegt dat er fouten zijn gemaakt. Maar dan ga ik puur op gevoel af, misschien zit ik er wel helemaal naast. Juridisch heeft zowel de familie als Ajax capabele mensen die zich over schuldvraagstukken kunnen buigen. Als beide, ondanks de intentie er samen goed uit te komen, blijven verschillen van inzicht dan kunnen juridische leken er al helemaal weinig zinnigs aan toevoegen.

Hopelijk krijgt dit hoofdstuk rondom Nouri snel een einde, iedere extra bladzijde maakt het alleen nog maar pijnlijker.

Stay strong Appie!

Even vanuit mijn onwetendheid, waarom zou Ajax hiervoor verantwoordelijk zijn? Als een willekeurig persoon op zijn werk in elkaar zakt, dan stel je toch ook niet de werkgever aansprakelijk als hij niet a la minuut een medisch team beschikbaar stelt die alles perfect volgens de theorie uitvoert?

Het is heel tragisch wat er gebeurd is en ondanks het 'geluk' van vrijwel directe medische zorg mocht het helaas niet baten. Maar ieder ander persoon die op een voetbalveld in elkaar zou zakken zou vele malen langer moeten wachten op medische hulp, wat de kans op herstel een stuk kleiner zou maken.

4 juni 2018 om 17:44

Volgens velen (ook veel specialisten die wel alleen maar oordelen op beelden) heeft de medische staf van Ajax veel te laks gehandeld waardoor er letselschade opgelopen is.

4 juni 2018 om 18:38

Volgens velen is een onbeduidend begrip en zegt helemaal niets. Al die mensen die zeggen te weten of er goed of juist slecht gehandeld/behandeld is kan ik niet serieus nemen. Die weten niets behalve wat vage beelden zonder enig context. Sterker nog, als het zo duidelijk was dan had er al een uitspraak geweest. Dus die aannames zijn alleen maar voor de media.

4 juni 2018 om 19:44

@dvv20

Je schrijft: "even vanuit mijn onwetendheid, waarom zou Ajax hiervoor verantwoordelijk zijn? Als een willekeurig persoon op zijn werk in elkaar zakt, dan stel je toch ook niet de werkgever aansprakelijk als hij niet a la minuut een medisch team beschikbaar stelt die alles perfect volgens de theorie uitvoert?"

Ajax is als werkgever verantwoordelijk als er iets gebeurd op de werkvloer. Als daarbij verwijtbare fouten zijn gemaakt, kan de organisatie voor de gevolgen aansprakelijk worden gesteld. Verwijtbare medische fouten zijn echter op zich al heel moeilijk te bewijzen en als er fouten zijn gemaakt, dient ook nog bewezen te worden dat die fouten rechtstreeks tot de toestand waarin Nouri zich nu bevindt, hebben geleid. Nouri is natuurlijk niet zomaar in elkaar gestort, maar omdat hij iets mankeerde. Ook als er geen fouten worden gemaakt, kan een hartstilstand tot blijvende schade leiden. Dat zal moeten worden vastgesteld zodat de zaak netjes en op een zorgvuldige manier kan worden afgehandeld. Helaas moet dat via een arbitragezaak, maar dat is meestal niet te vermijden als twee partijen een tegengestelde mening hebben en de uitkomst van het geding zulke verstrekkende gevolgen kan hebben.

in de eerste plaats ontzettend tragisch
natuurlijk vooral voor Appie zelf en zijn familie en naasten
bij iedere match van jong ajax denk ik weer aan hem
eindelijk weer een speler met de wow factor
de schoonheid van het spel!!
en natuurlijk zijn naturel uitstraling
ik ben er van overtuigd dat ajax dit goed gaat afhandelen
en hopelijk snel
en voor iedereen die hier vooral primair reageert
een beetje respect mag wel
voor de familie Nouri en ook voor Ajax

Er is een enorme (inschatting) fout gemaakt door de medische staf van Ajax. Alle deskundigen zijn het hier over eens. Het filmje van de eerste hulp van Nouri wordt zelfs gebruikt op cursussen hoe het niet moet. Dit is door de familie moeilijk te verteren (begrijpelijk). De verwachting is dat Ajax juridisch aansprakelijk zal worden gesteld. Ik neem aan dat Ajax hiervoor verzekerd is. Dat Ajax in deze fase (nog) geen aanprakelijkheid wil erkennen begrijp ik ook wel weer.

4 juni 2018 om 15:51

Dat dat filmpje gebruikt wordt op reanimatiecursussen lijkt me zeer sterk. Ten eerste omdat je niet in detail kan zien hoe er gehandeld wordt en ten tweede, nog belangrijker, omdat het laten zien van die beelden een gigantische inbreuk op de privacy van de patiënt zou zijn. Voor zover ik uit eigen ervaring kan putten zijn die instructiefilmpjes over wat wel/niet te doen om deze reden ook altijd animaties.

4 juni 2018 om 16:31

Volgens de advocaat van de familie van Nouri wel, hoorde ik vanmorgen op Radio 1.

4 juni 2018 om 16:50

Smaakmakerij heet dat. Inhoudelijk zijn het totaal geen bruikbare beelden. Dus lijkt me zeer sterk.

4 juni 2018 om 18:42

@Master wat een hoop onzin verkondig jij hier. Die beelden kunnen, mogen ennworden dus ook niet gebruikt om alle redenen die FRtorres stelt. Daarbij is er al uitgebreid onderzoek gedaan en nog geen duidelijke uitspraak en verschillende inzichten.

Tja, Ajax heeft niets meer te zeggen als het onder de rechter is. Nu is t aan de advocaten en mogen ze niets meer zeggen. Alle goede bedoelingen ten spijt. That’s it

enkele weken geleden zakte een medewerker van ons in elkaar,geprobeerd te reanimeren,
helaas overleden.
Wij hebben ook geen claim van de familie gehad.
Hier kan je toch niks aan doen??gebeurd dagelijks.

4 juni 2018 om 17:47

Er zijn wel verschillen. Van de medische staf mag je meer verwachten dan van een paar collega's maar vooral zoals je schrijft hebben jullie geanimeerd, bij Nouri zijn ze pas gaan reanimeren toen het al te laat was. En dit terwijl ze erbij waren maar niets deden.

Het zal me niet verbazen als die sluwe adviseurs gewoon de familie van Nouri benaderd hebben en op hun ingepraat hebben om stappen te ondernemen.

Mocht Ajax alsnog verantwoordelijk worden gehouden voor de huidige “staat” van Nouri vind ik dit ronduit belachelijk. Hoe vervelend het ook is kan ik het niet anders verwoorden dan een medische misser van een individu. Dit gebeurd vaker en hiervoor kan je de voetbalclub Ajax mijn inziens onmogelijk voor verantwoordelijk stellen. Het “falen” van een individu welke werkzaam is voor de club Ajax betekent niet dat de club hiervoor op moet draaien. Het blijft mensenwerk en ik ga er vanuit dat de medicus die toen aanwezig was naar eer en geweten heeft gehandeld. Ook al is het in dit geval met een treurige afloop. Ook al is het wel zo dat bij het falen van een arts het ziekenhuis wel aansprakelijk kan worden gesteld, maar enkel doordat er een behandelovereenkomst geldt in dat geval. Mijn inziens is hier in dit geval totaal geen sprake van.

4 juni 2018 om 23:36

Falen van een individu vind ik al een groot woord en een grote aanname.

Ik blijf het namelijk moeilijk te beoordelen vinden als buitenstaander. Als ik het me goed herinner is op de oude beelden te zien dat Nouri nog 'gewoon' bij bewustzijn en is ademt op het moment dat Ajax-arts, Bremen-medische staf en ambulancepersoneel + AED al bij hem zijn (en zolang je ademt wordt er sowieso niet overgegaan op Aed). Wat er daarna wel of niet wanneer gebeurd, is totaal onduidelijk voor iedereen (behalve de mensen die daar bij stonden). En dan stonden er of 5-6 artsen om hem heen die dan allemaal volledig incapabel zouden zijn geweest of het moment hij bewustzijn verloor, of ze hebben allemaal zo goed mogelijk gehandeld naar gelang de situatie veranderde op het veld. Kan natuurlijk prima dat de familie details over die dag onder ogen is gekomen die voor ons onbekend zijn, maar er als forumbezoeker maar vanuit gaan dat 5-6 artsen op het veld allemaal incorrect hebben gehandeld in de heat off the moment lijkt me zelf niet aannemelijk.

Ik vind dit toch wel weer zeer jammer. De claim cultuur waait over van Amerika... Ajax zal Nouri altijd blijven bijstaan, maar dat de familie een claim in gaat dienen is diep triest. Niemand wint met zo'n zaak.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

94 fans
Middenvelder, 21 jaar
SeizoenClubW
2016/2017 Ajax 9 0 0 0
2016/2017 Jong Ajax 26 10 4 0
2015/2016 Jong Ajax 17 1 1 0
2014/2015 Jong Ajax 2 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

Nieuwe rel bij Ajax om rugnummer tijdig in de kiem gesmoord

Ajax heeft in de aanloop naar het Champions League-duel met Standard Luik een nieuwe rel om een rugnummer in de kiem gesmoord, zo meldt De Telegraaf. Volgens het dagblad betrof het...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 15 augustus
Schalke 04 heeft zich met een bod van vijftien miljoen euro gemeld bij Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren