Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Barcelona B degradeert: ‘De hele kleedkamer is tegen hem’

Laatste update:

BARCELONA - Se acabó. Het tweede van Barcelona komt komend seizoen niet uit in LaLiga2. Het team van trainer García Pimienta speelde zondag gelijk tegen Albacete (0-0) en eindigt met nog één speelronde te gaan sowieso bij de laatste vier. Hoe kan het dat een elftal met zoveel talenten afglijdt naar de Segunda División B? Wat zijn de oorzaken en hoe wordt er op de degradatie gereageerd?

Door Gijs Freriks

Onherstelbaar
Barcelona neemt het zaterdag om 20.30 uur op tegen Real Zaragoza en dat is de laatste wedstrijd die men voorlopig op het tweede niveau speelt. Het voormalige Barcelona Atlètic degradeerde in 2015, maar keerde vorig jaar onder leiding van Gerard López terug naar het tweede echelon van het Spaanse voetbal, om nu dus na één seizoen weer af te glijden. De krant SPORT was zondag hard in zijn oordeel: “Dit is een drama dat uitnodigt tot reflectie en niet mag worden herhaald. Met Pimienta op de bank zal het volgend seizoen heus beter gaan, maar de schade van deze degradatie is nu al onherstelbaar”, schreef het dagblad.

Eind april zette de directie Gerard López na vijf opeenvolgende nederlagen op de keien. De 43-jarige Pimienta werd doorgeschoven vanuit de Juvenil A en moest het vege lijf van Barcelona B in zes duels zien te redden. Xavi won vorig seizoen de UEFA Youth League en was dus wel op een boodschap te sturen, zo redeneerde het bestuur. Hoewel Pimienta nog twee keer wist te winnen, van Sporting Gijón en Cádiz, en het spel aantrekkelijker oogde dan onder López, kon ook hij de degradatie niet voorkomen.


“Het is niet gelukt”, treurde Pimienta in gesprek met Mundo Deportivo. “Het is niet leuk om te degraderen, zeker niet als je kijkt hoe hard de spelers hebben gewerkt. We hebben heel aardig gespeeld tegen Albacete, maar als je afhankelijk bent van andere resultaten, dan wordt het moeilijk. Ik ben verdrietig voor mijn spelers, maar we moeten nu de uitdaging aangaan om terug te keren naar LaLiga2.” Pimienta verwacht geen problemen bij de selectievorming: “Ja, het motiveert meer om in grote stadions te spelen, maar ik denk dat ik ook volgend seizoen nog over veel van mijn huidige spelers kan beschikken.”

Dodelijke zonden
SPORT schreef maandag een analyse waarin men trachtte uiteen te zetten welke redenen er zoal ten grondslag liggen aan de degradatie. Een van deze ‘zeven dodelijke zonden’ is het falende transferbeleid van onder anderen hoofd jeugdopleiding José Mari Bakero. Spelers als Samu Araújo, Vitinho, Martin Hongla, Ballou Tabla, Marcus McGuane, Ezekiel Bassey en David Concha hebben nauwelijks kunnen overtuigen en de laatste twee zijn alweer vertrokken naar respectievelijk Paykan in Iran en Real Sociedad. Enkel middenvelder Christian Rivera, die in januari op huurbasis overkwam van Eibar, haalt zijn niveau.

José Maria Bakero als speler van Barcelona, na een doelpunt tegen Spartak Moskou (1-0).

Hier komt bij dat Barcelona B dit seizoen geplaagd is door blessureleed. De middenvelders Hongla, Iñigo Ruiz de Galarreta, Oriol Busquets, Ferrán Sarsanedas en de voorhoedespelers Marc Cardona en José Manuel Arnáiz hebben vanwege diverse kwetsuren veel duels moeten missen. Mede daardoor, en omdat er soms spelers afgestaan moesten worden aan het eerste elftal en de Juvenil A, hebben López en Pimienta nooit een hecht team kunnen smeden. “Ik ben het hele seizoen niet in staat geweest om één opstelling te herhalen”, klaagde López op zijn laatste persconferentie in Miniestadi.

SPORT voegt eraan toe dat er ‘te veel revoluties’ hebben plaatsgevonden bij Barcelona B, want in de laatste twee seizoenen zijn er 25 nieuwe spelers gearriveerd. Zijn dat ‘punctuele aankopen’, dan kunnen die een positief effect sorteren, maar de meeste aanwinsten zijn geen echte aanwinsten gebleken. De meeste voetballers hadden of hebben bovendien geen ervaring op het hoogste niveau; enkel Arnáiz heeft van de huidige selectie zijn debuut in het eerste gemaakt. Ook voor komende zomer staat er weer een ‘revolutie’ gepland, zo schreef de sportkrant op 23 mei al: “Wat de uitkomst van het seizoen ook wordt, er komt een radicale verandering in de filosofie aan.” Die verandering houdt in dat Barcelona meer gaat werken met spelers uit de Juvenil, dan met versterkingen van buitenaf.

Pimienta werkt sinds 2006 in de cantera, kent de spelers op La Masía door en door en moet dus een ‘centrale rol’ gaan vertolken in de koersverandering die Barcelona B van plan is om door te voeren. Hij moet er ook voor zorgen dat Miniestadi weer een onneembare vesting wordt, want er is geen ploeg in LaLiga2 die dit seizoen thuis slechter presteerde dan Barcelona. De Catalanen wonnen vijf keer, speelden vijf keer gelijk, verloren tienmaal en behaalden daarmee slechts twintig punten. Pimi, zoals de coach ook wel wordt genoemd, liet op 23 mei overigens wel weten dat de hoofdtaak voor Barcelona B blijft om goede spelers af te leveren aan het eerste van coach Ernesto Valverde.

“Het is beter om in LaLiga2 te spelen. Vooral vanwege de sterkte van de tegenstanders, maar ook omdat betere velden onze voetballers beter liggen. Maar”, voegde Pimienta er in een interview met Vavel aan toe. “Het belangrijkste is om goede spelers op te leiden. We werken voornamelijk om de spelers voor te bereiden op het eerste. Dat is de sleutel. We moeten de spelers erin laten geloven en hen helpen om de sprong naar het eerste te maken.” Barcelona vertrouwt erop dat de spelers de club ondanks de degradatie trouw blijven, omdat zij straks een heel seizoen met Pimienta kunnen werken. Pimienta kent veel jongens van de Juvenil A en heeft met enkele grote talenten uit de opleiding reeds gesprekken gevoerd.

Bakero
De reden dat Barcelona minder externe spelers wil halen, is tweeledig. Enerzijds kosten die voetballers meer en anderzijds hebben negen van de tien van buitenaf gehaalde spelers dit seizoen weinig potten kunnen breken. Voor dit falende beleid draagt Bakero schuld, vindt Fali. Deze 24-jarige middenvelder ruilde Gimnàstic in 2016 in voor Barcelona B, speelde 72 wedstrijden in het paarsblauw en keerde afgelopen winter terug in Tarragona. “De hele kleedkamer van Barcelona is tegen hem. Zij kunnen er niet publiekelijk over praten, maar ik wel. Ik was misschien geen ideale speler voor Barcelona, maar ook Bakero heeft nog veel te leren”, aldus Fali afgelopen maandag in gesprek met Esports COPE.


José Pep Segura, die sinds december de directeur voetbalzaken is in het Camp Nou en in die functie de opvolger werd van de al in januari 2015 vertrokken Andoni Zubizarreta, deed het beter dan Bakero, aldus Fali: “Hij heeft echt geweldig werk verricht. Hij werkte heel erg serieus en heeft ons alles gegeven wat we nodig hadden. Daarom zit hij nu ook bij het eerste elftal (…) Ik had gehoopt dat Barcelona zich net als Gimnàstic veilig gespeeld had. Het spijt mij voor mijn voormalige medespelers, want ik houd erg veel van hen.” Bij de fatale wedstrijd tegen Albacete (0-0) was hoofd jeugdopleiding Bakero overigens niet aanwezig.

Volgens de Cronica Global schitterden ook andere hooggeplaatsten binnen Barcelona, zoals Segura, Silvio Elías en Guillermo Amor, in afwezigheid in Estádio Carlos Belmonte. Dat is hen in de lokale pers op kritiek komen te staan. Waar waren zij op de dag dat Barcelona B kon degraderen en dus wel wat extra morele steun kon gebruiken? Hoe het ook zij: Barcelona B sluit het seizoen vanavond af met een duel met Zaragoza en verdwijnt na 336 dagen uit LaLiga2. Na zondag kan de promotiejacht weer beginnen: “We bieden onze excuses aan de mensen aan die ons gesteund hebben. We hebben alles gegeven, maar het was niet genoeg. Maar we komen terug!”, beloofde middenvelder Carles Aleñá via een bericht op Twitter.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Een budget dat met 49 miljoen per jaar 2 of 3x hoger ligt dan elk ander team in de Segunda, en toch degraderen. Bij Castilla net hetzelfde, een veel hoger budget dan elk ander team in de Segunda B en toch niet promoveren.

Beide clubs lijken teveel Engelse gewoontes over te nemen. Ipv hun eigen talenten op te leiden en de kans te geven wordt er zelfs voor de reserve teams nu constant buitenlands talent gehaald. Beide teams bestaan voor meer dan de helft uit 'buitenstaanders'. Je ziet constant berichten verschijnen over Barca en Madrid die voor een miljoen of 3-4 een talent ergens vandaan toveren voor de B-teams en uiteindelijk hoor je er niks van. Net nog dat talent dat naar Madrid trekt voor 6 miljoen, vorig seizoen Barca dat enkele jongens haalde waaronder de 24-jarige Arnaiz. Daar ligt volgens mij het probleem.

2 juni 2018 om 02:10

Het artikel geeft aan waar het probleem ligt: als je doel is om de beste spelers te laten doorstromen naar de eerste ploeg, kan je nooit een goed team vormen. Dan kan je nog Guardiola of Klopp heten maar dat gaat je niet lukken.

2 juni 2018 om 06:24

Is bij jong ajax prima gelukt

2 juni 2018 om 09:52

Tja maar wanneer is er voor het laatst echt iemand doorgestroomd? Dan zie ik niet in hoe je daar momenteel bij Barca B echt last van hebt.

Dat is altijd het doel van Barca B geweest en toch hebben ze uitstekende prestaties geleverd in het verleden. Dan lijkt dat me helemaal niet de oorzaak waarom het nu slecht loopt.

2 juni 2018 om 11:28

Het verschil tussen de 1e en 2e divisie in Spanje is toch ook gigantisch.. Wat een slechte redenatie zeg.

Er zijn amper spelers doorgestroomd afgelopen jaren dus daar kan het ook niet aan liggen. Als je eigen talent niet beter is dan deze met aankopen overspoelde selectie dan gaat er iets ernstig mis in de jeugdopleiding. Wat op zich wel goed is want er zal meer moeten fout gaan dan het transferbeleid alleen om een grote schoonmaak te beginnen.

2 juni 2018 om 10:49

Arnaiz was juist een goede aanwinst voor dit team. Helaas sukkelt hij al een tijd met een blessure, waardoor hij zo'n beetje de gehele tweede seizoenshelft niet heeft kunnen spelen. De andere aankopen/gehuurde spelers zijn echter niet van het gewenste niveau, daar heb je gelijk in. Pimienta heeft in zijn wedstrijden dan ook meer ingezet op het doorschuiven van jeugdspelers, waardoor het spel ook direct beter werd.

Bij dit soort teams zit het hem in de kunst om wat oudere spelers te halen die wat ervaring meebrengen en in het spel mee kunnen, zonder dat zij de echt goede jongere spelers in de weg zitten. Het is helemaal niet noodzakelijk dat de gehele Juvenil A doorgeschoven wordt, maar de mate waarin de doorgeschoven spelers aan spelen toe kwamen de afgelopen seizoenen laat te wensen over. Hopelijk zal dit verbeteren de aankomende tijd.

3 juni 2018 om 01:08

@real8madrid

Geld zegt niet omdat het om talenten gaat. doe zijn erg duur wegens hun potentie maar als ze tegen mannen van 20 moetne spelen, komen ze fysiek nog gewoon te kort.

Het is niet voor niets dat een jong team dit jaar voor het eerst de JL won. Al heb je een veel duurdere selectie, met jonge jongens tegen mannen spelen is gewoon erg lastig.

Waarom haal je spelers voor je B-team? Kijk, als ze de potentie hebben om het eerste te halen, snap ik het. Maar als Barca een 24-jarige haalt die dan nog met het tweede mee moet gaan doen... In Spanje heb je vaste selecties toch? Dan snap ik het alleen als ze wisselspelers halen. Maar ook daar kun je gewoon je mindere talenten voor gebruiken..

Je B-team is gewoon een opleidingsploeg voor het eerste, gebruik het dan ook zo. Ik vind het ook wel tegenvallen dat een ploeg als Barca B, waar de jeugdopleiding zogenaamd zo geweldig is, niet met eigen talent kan standhouden. Als je jeugdopleiding dan echt zo geweldig is, zou dat toch moeten lukken?

2 juni 2018 om 11:07

Omdat de concurrentie van andere ploegen groter is dan in Nederland bv. Ik denk dat Barça liever 6 jeugdspelers op het tweede niveau heeft spelen dan 11 op het derde.

2 juni 2018 om 11:32

Zoals ik zeg, als die jeugdopleiding echt zo geweldig is, kom je wel tot meer spelers die het niveau wel aankunnen.

Ik snap je punt wel, ik zou het er ook mee eens zijn, maar dan vind ik niet dat je over een geweldige jeugdopleiding beschikt. En voor mij, en dat kan aan mij liggen, is dat toch iets waar Barcelona wel voor staat eigenlijk.

2 juni 2018 om 11:41

Klopt. Misschien is de kwaliteit wel iets afgegleden, of is er een gebrek aan talent.

Aan het begin van het bericht denk je negatief, maar uiteindelijk dus een positieve berichtgeving. Degradatie heeft kennelijk de ogen wel geopend bij La Masia. Nu zullen hopelijk de grootste talenten (ondanks misschien wat jongere leeftijd) vast bij Barca B gaan spelen. Er loopt genoeg talent, maar door het afstaan van spelers en aankoop van wat matige spelers kan het idd zo gedaan zijn. Hopen op een snelle terugkeer en een nieuw elan voor Barca B!

De aanstelling van Garcia Pimienta als eindverantwoordelijke bij Barcelona B had eigenlijk al ten tijde van de aanstelling van Gerard López in juli 2015 moeten plaatsvinden. Denk dat hij toen ook al over alle facetten beschikte om een succesvolle trainer van Barcelona B te zijn. Het gaat immers niet om het winnen van wedstrijden en hoog eindigen in de Segunda División, maar om het ontwikkelen van talentvolle voetballers die op den duur de stap naar het eerste elftal kunnen maken.

Eerlijk is eerlijk, het transferbeleid onder Pep Segura en José Mari Bakero heeft Barcelona B en de doorstroom vanuit Juvenil A absoluut niet geholpen. Het is voor mij nog altijd een raadsel waarom spelers als José Martínez, Samu Aráujo, Martin Hongla en Ballou Tabla de selectie moesten komen versterken. Naar mijn mening zijn er twee type transfers waar Segura en Bakero zich op hadden moeten richten; een toptalent met potentie om het eerste elftal te versterken á la Marlon Santos of het gericht versterken van posities waar Juvenil A niet het antwoord op heeft met (fysiek sterkere) huurlingen als een tijdelijke oplossing. Niet alleen de inkomende transfers zorgden voor hoofdbrekens, vooral de uitgaande transfers zullen waarschijnlijk nog even nawerken. Neem bijvoorbeeld WK-ganger Seung-Woo Lee of Sergio Gómez die al zijn eerste wedstrijden in het eerste elftal van Borussia Dortmund speelde. De lijst gaat nog even verder; Jordi Mboula, Eric García en wellicht nog wat andere Juvenil A-talenten die de Youth League wonnen met een aflopend contract deze zomer.

Hoe langer Garcia Pimienta aan het roer staat bij Barcelona B, hoe meer vertrouwen ik heb in het herstel van de doorstroom van talenten binnen La Masía en uiteindelijk naar het eerste elftal. Al dan niet gedwongen binnen de club promoveert Ernesto Valverde Oriol Busquets (mits hij weer volledig fit is wanneer het seizoen start), Carles Aleñá en José Arnáiz (al wordt hij waarschijnlijk uitgeleend aan een club in La Liga; Girona lijkt mij een geschikte club voor hem). De leegloop van Barcelona B eindigt niet daar. Marc Cucurella neemt een aanbod van Borussia Mönchengladblach in overweging (hopelijk weet de club daar een terugkoopclausule in het contract op te nemen ondanks zijn povere vorm in de tweede seizoenshelft), terwijl andere relatief ervaren spelers als Adrián Ortolá, José Martínez, David Costas (zijn huurcontract wordt niet verlengd, keert dus terug naar Celta Vigo), Ruiz de Galarreta (kan blijkbaar naar Deportivo La Coruña, maar zou ook bij Athletic kunnen blijven), Nahuel Leiva (keert terug naar Villarreal), Christian Rivera (keert terug naar Eibar) en Vitinho (koopoptie van vijftien miljoen euro wordt niet gelicht en keert dus terug naar Palmeiras) ook zullen vertrekken.

Denk dat het geen geheim is dat Garcia Pimienta het verlies van deze spelers grotendeels gaat opvangen met spelers die hij kent vanuit Juvenil A. Iñaki Peña, Mateu Morey, Juan Miranda, Riqui Puig, Álex Collado en Alejandro Marqués bijvoorbeeld. Toch lijkt het onvermijdelijk om de transfermarkt op te gaan om het elftal op cruciale posities te versterken. Het lijkt me geen schande om José Martínez en David Costas te vervangen door een eveneens relatief ervaren centrale verdediger. Daarnaast zou het mogelijke verlies van Marc Cucurella betekenen dat er nog een vacature is voor back-up linksback, Juan Miranda schuift in dat geval immers op in de pikorde. Ook het middenveld kan de nodige versterking gebruiken, met de promotie van Carles Aleñá verliest Pimienta immers zijn talisman met met Busquets zijn controlende middenvelder. In aanvallend opzicht kan de club wel een transfers á la Alen Halilovic gebruiken; een zeer talentvolle speler die speelminuten op het derde niveau accepteert omdat er contractueel is vastgelegd dat hij binnen een x-periode naar het eerste elftal wordt gehaald. Weet dat de bij Santos spelende Rodrygo stevig in verband wordt gebracht met Barcelona, wellicht dat hij zo’n stap kan maken deze zomer.

Kortom, de degradatie had afgewend kunnen worden als Garcia Pimienta in een eerder stadium al was aangesteld. Toch denk ik dat dit schokeffect ontzettend positief kan zijn voor de toekomst van La Masía. Er zijn nog genoeg problemen, maar dit wordt in ieder geval opgepakt binnen de club. Het zal nog een flinke uitdaging worden om de selectie weer naar behoren samen te stellen, zeker het middenveld zal een zorgenkindje zijn.

Iñaki Peña
S. Palencia
*
J. Cuenca
J. Miranda
R. Puig
*
*
C. Pérez
A. Ruiz
Rodrygo*

Ik vraag me af of vandaag de dag Barcelona echt heel veel aan een jeugdopleiding heeft. Zij hebben échte topspelers nodig en uiteindelijk zijn er erg weinig spelers die vanuit de jeugd en een B team door kunnen stromen naar het eerste team van Barcelona. Dus dan moet je de spelers ook nog voor een paar seizoenen verhuren voordat je er misschien iets aan hebt, en het is ook nog eens extreem lastig om überhaupt talenten te vinden die zich doorontwikkelen tot materiaal voor het eerste elftal.

Voor Nederlandse clubs is opleiden cruciaal; echte versterkingen voor het eerste elftal willen vaak niet naar de club toekomen, dus moet je je spelers zelf opleiden. Voor topclubs lijkt me dat juist het opleiden van spelers die het niveau van die topclubs aankunnen wel erg moeilijk is. De enige methode die lijkt te werken is die van Engelse clubs; extreem veel talenten kopen en die dan voornamelijk weer doorverkopen. Met een normale hoeveelheid talenten is de kans dat er een echt toptalent bij zit volgens mij gewoon te klein.

Tja wat is nu het belangrijkste voor de b ploeg van Barcelona. Dat is volgens mij de ontwikkeling van de spelers. En niet de prestaties van het elftal. De beste spelers van het B team zoals alena arnaiz en cucurella zullen natuurlijk heel vaak meetrainen met het eerste. De trainer van het b team kan nooit met zijn volledige selectie trainen en spelen. Maar ik vind dat het bij zowel barca b als castilla moet gaan om het ontwikkelen van spelers voor het eerste. Dat moet altijd het belangrijkste zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren