Van der Vaart luidt de noodklok: ‘Dat zie ik te vaak en daar kan ik niet bij’

Donderdag, 24 mei 2018 om

Rafael van der Vaart vindt dat het Nederlandse voetbal meer in pass- en trapoefeningen moet investeren. De 35-jarige middenvelder, die de afgelopen seizoenen nauwelijks speelde bij FC Midtjylland, stelt in gesprek met de Volkskrant dat het combinatievoetbal nauwelijks nog zichtbaar is bij clubs in Nederland.

De spelmaker speelde onder meer in Engeland, Spanje en Duitsland, maar werd alleen bij Oranje vaak geconfronteerd met combinatietrainingen. "Zeker toen Bert van Marwijk bondscoach was. Hij geloofde er heilig in, die trainingen lagen op een heel hoog niveau en waren daardoor ook echt zwaar. Maar dat liep als een trein; heerlijk", vertelt de routinier, die de interland tegen Zweden (4-1) van 12 oktober 2010 aanhaalt.

"Dat was bizar, dat klopte aan alle kanten. Die Zweden waren fysiek sterker, maar we tikten ze helemaal zoek. Die moeten alle criticasters maar even bekijken. Je kunt best een keer een mindere generatie hebben. Maar het kan niet zo zijn dat een speler geen bal meer kan aannemen en geen goede pass heeft. Dat zie ik te vaak en daar kan ik niet bij", aldus Van der Vaart, die met zijn elfjarige zoon alleen maar traint op passen en trappen.

"Hij trainde een keer mee bij Midtjylland. Nou, hij legde die ballen makkelijker weg over dertig meter dan mijn ploeggenoten", zegt de veteraan, die ook wijst naar de klasse van Robin van Persie: "Die is niet meer de fitste van de Eredivisie, maar hij steekt er met kop en schouders bovenuit, omdat hij alles net even sneller bedenkt en kan uitvoeren."


Poll

Ben jij het eens met de analyse van Rafael van der Vaart?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

47 reacties (laatste reactie door zlatanfan4ever)
24 mei 2018 om 17:44

lijkt me wel want ook een lange bal moet aankomen en aangenomen worden.

25 mei 2018 om 09:52

ja zo kom je wel erg ver met als als als.
als de tegenstander met bal struikelt heb jij de bal.

Het gaat er gewoon om dat het NL voetbal wat we gewend zijn met goed opbouwend voetbal, vooruitdrukken zetten, voorzetten vanaf de flanken en steekpassjes vanaf de 10 dat zien we gewoon steeds minder. Het is meer reactievoetbal geworden en minder verzorgd voetbal.

Ik vind dat vd Vaart dus zeker een punt heeft en we echt terug naar de Nl'se basis terug moeten.

24 mei 2018 om 17:46

Welk land of team komt er dan ver met alleen verdedigen en de lange bal? De landen die worden gezien als kanshebber voor het WK zijn allemaal landen waar het om techniek gaat. Ook bij de clubteams is dit hetzelfde. Met verdedigen en de lange bal kom je nergens, ja.. rechterrijtje.

24 mei 2018 om 17:58

Psv heeft haar materiaal uitstekend benut. Indien ze de bal veroverden gingen ze meteen in de tegenaanval hun snelle, technische spelers. Dat is niet verdedigend spelen maar snel omschakelen. Ajax daarentegen probeert het juist met balletjes breed en terug wat vier jaar lang heen prijs heeft opgeleverd. Wat van der Vaart denk ik bedoeld is dat de passing beter moet om directer te kunnen spelen, iets wat Oranje onder Van Marwijk ook deed.

24 mei 2018 om 18:09

PSV was niet goed maar zeker niet alleen aan het verdedigen en lange ballen geven. @El Fenomeno, wat heeft Ajax hier nou weer mee te maken? Niemand praat erover, maar je zag dat die jongen dolberg als foto had en je kan het niet laten.. ook de jaren zonder prijs erbij halen.. beetje triest zo en het slaat weer nergens op.

24 mei 2018 om 18:38

Het is wat je ziet onder ver komen.. deze 'moderne' speelwijze helpt zat teams om zich te plaatsen voor het WK.. dit toernooi winnen gaat lukken met beperkte middelen en deze tactiek

24 mei 2018 om 20:46

Ik reageer op Dylan die zegt dat claimt dat je alleen met goed voetbal en positiespel prijzen kan winnen. Als voorbeeld geef ik Ajax aan dat op balbezit speelt en dus vier jaar lang niets wint.

25 mei 2018 om 09:55

''ajax daarentegen probeert het juist met balletjes breed en terug wat vier jaar lang geen prijs heeft opgeleverd. '' aldus El Fenomeno

Echter deed Ajax het onder de Boer precies hetzelfde met balletjes breed (wat mij betreft zelfs nog veel erger met spelers als Blind/vertonghen/alderweirels) en dat heeft toen ook 4jaar wel een kampioenschap opgeleverd, dus ja die zin slaat dus nergens op.

ON: vd Vaart heeft gewoon gelijk, terug naar de basis, eerst techniek, dan tactiek.

24 mei 2018 om 18:46

Hoezo in deze tijd? Ik heb juist het idee dat er weinig ploegen meer dat soort voetbal spelen.

Haha ja ik ben het wel met hem eens. Vooral sparta tijdens de play-ofss was schandalig slecht. Op gebied van techniek hebben we geen enkele speler die op het niveau van snijder van der vaart,van persie en robben zit. Er moet daar echt wat mee gedaan worden

Leuk om het een keer eens te kunnen zijn met Van der Vaart. Ik blijf erbij, we moeten in Nederland vooral blijven inzetten op techniek. Als 22-jarige een body kweken is te doen. Als 22-jarige nog even een dosis basistechniek erbij fixen lukt je niet (althans, niet op niveau). Dat moet er over de jaren inslijpen. Muscle-memory.

24 mei 2018 om 18:04

Ik ben het met je eens, alleen kan je wel eerder beginnen. Het punt is alleen dat ze dat body kweken bijna alleen maar doen als ze in het buitenland gaan voetballen. Memphis goed voorbeeld, ook vooral in zijn tijd bij Man U en Lyon. Als je nu kijkt bij PSV, Feyenoord en Ajax zijn het allemaal van die magere spelertjes, uitzonderingen daargelaten.

24 mei 2018 om 18:07

vind het gek dat ze niet allebei doen zodra een speler 18 word. spier kweken gaat niet in 1x natuurlijk, maar je hebt er zeker wel baat bij vroeg te beginnen.

24 mei 2018 om 19:05

Tja veel fysieke spelers zijn eigenlijk naar Engeland gegaan. Fosu Mensah, Redan, Familio-castillo. Brobbey zie ik ook wel die kant opgaan. Nog steeds geen contract getekend

Heb juist het idee dat we beter kunnen werken aan het fysieke en conditionele van de spelers. Voetballen kunnen we echt wel en daar ligt de focus in Nederland ook op. Het is echter zo dat resultaat en tactiek steeds belangrijker worden en met alleen de 'hollandse School' gaan we het niet meer redden.

24 mei 2018 om 17:51

Dat conditionele doen ze maar lekker bij het eerste elftal. Als je daar spelers krijgt die technisch sterk zijn, dan wordt het ook makkelijker om verschillende tactieken te gebruiken. Als je alleen fysiek sterke spelers krijgt, dan heb je weinig opties. Daarnaast valt of staat de uitwerking van een tactiek met het succesvol plaatsen van een bal naar andere spelers. Als je daar de techniek voor hebt, ben je eerder succesvol. Daarom kunnen technisch begaafde spelers vaak langer op hoog niveau mee dan spelers die het vooral van conditie en fysiek moeten hebben.

24 mei 2018 om 18:17

Natuurlijk niet alleen maar fysiek sterke spelers, maar je kunt ook een combinatie hebben. Kijk bv naar onze Nederlandse verdedigers. Van bijna allemaal wordt/werd geëist dat ze kunnen voetballen. Waarom? Dat hoort niet op 1 te staan. Leer eerst verdedigen.

Dat jij zegt dat een tactiek staat bij het succesvol verplaatsen van een bal naar een andere speler is ook niet helemaal waar. Bij een Guardiola tactiek is dat belangrijk, maar bij een Simeone is verdedigen belangrijker en daar is de tactiek op gebaseerd.

24 mei 2018 om 17:52

Denk dat er op elk facet van voetbal harder in Nederland moet worden getraind. Maar ik denk ook dat wij nu gewoon pech hebben met een mindere lichting.

Wat ik wel af en toe storend vind is dat iedereen wil aanvallen en dat tenminste op mijn oude amateurclub het verdedigen niet werd gewaardeerd of gemotiveerd om dat te gaan doen. Weet niet hoe het bij andere amateurclubs zat of bij professionele clubs.

24 mei 2018 om 18:14

Oh dat is bij ons niet zo. Wordt het verdedigen ook zeker gewaardeerd en ik denk bij professionele clubs ook steeds meer.

24 mei 2018 om 18:33

Bij ons moest je in de jeugd strafrondjes lopen of een andere straf als je een partijtje op training verloor. Reken maar dat je ging meeverdedigen. Onze club gelooft ook niet dat je van jezelf mentaliteit hoeft te hebben, dat brengen zij je wel bij. Dat vind ik sws wel mooi om te zien.

Het is vooral het keepen dat hier niet populair is, lastig om keepers op niveau te vinden.

24 mei 2018 om 18:34

@gooner4

daar ben ik het niet mee eens. ik zie in Oranje niemand op techniek een mannetje passeren en ik zie ook niemand die de oplossing naar voren ziet en een eindpass kan geven. daardoor spelen we met dit Oranje eigenlijk altijd in een tergend laag tempo waardoor we supermakkelijk te verdedigen zijn voor de tegenstander

24 mei 2018 om 18:47

Dat is wel de tactiek waar we in 2010 en 2014 ver mee zijn gekomen, maar idd erg mooi en inspirerend voetbal is het niet.

24 mei 2018 om 19:21

Denk niet dat dit echt aan de manier van trainer en 'opvoeden' in Nederland ligt. Het tergend langzame komt omdat we op dit moment geen jongens als Vd Vaart, Sneijder, RvP etc hebben. Wijnaldum en Strootman zijn lopers, geen mannen die een eindpass geven. Maar oke, van beide is iets te zeggen. Het ligt ook erg aan de lichting.

24 mei 2018 om 18:45

Het fysieke is natuurlijk ook voor een groot deel aangeboren he.. de kleine magere mannetjes worden nooit fysieke monsters.. het is per persoon gewoon anders.. de een zal beter zijn met meer fysiek, de technische mannetje zullen juist trager worden, nog steeds fysiek niet sterk genoeg en verliezen daardoor aan snelheid.. het is een persoonlijk ding denk ik

24 mei 2018 om 19:21

Dat klopt, het werkt beide kanten op. Het ligt ook aan de lichting natuurlijk en op dit moment hebben we weinig technisch sterke voetballers.

natuurlijk is het schrijnend om pakweg zo een Vincent Janssen bezig te zien als hij weer een keer voor de zoveelste keer een bal van zijn voet laat springen maar daar kan die jongen ook niks aan doen. techniek is niet aan te leren, dat heb je of dat heb je niet en juist Van Der Vaart zou dat moeten weten

24 mei 2018 om 18:12

Deels eens, maar stel je werkt bij Ajax met een Bergkamp of bij PSV met een Nillis, dan zou je er toch wel in moeten kunnen groeien denk ik? Die hebben zo'n fluwelen techniek. Die moeten je toch kunnen helpen groeien?

24 mei 2018 om 18:25

@neutralefannl ze zullen er iets van verbetering in kunnen krijgen inderaad maar van een type Peter Crouch bv maak je niet opeens een speler die een pass die over 50 meter word gegeven in 1 keer dood op zijn voet legt, zoals Van Der Vaart hier volgens mij wil beweren

24 mei 2018 om 18:46

Tuurlijk kun je er in groeien, dat lijkt me logisch.. maar als je het niet kan, dan kun je van bergkamp of nilis training krijgen, maar je wordt nooit zo goed als een ander die het als kind al miljoen keer gedaan heeft en het al beheerst voor die trainingen

24 mei 2018 om 20:50

Tuurlijk is het wel te leren en te ontwikkelen. Kijk naar Sneijder, die is volmaakt tweebenig. Dat is niet aangeboren hoor maar kwestie van continu blijven oefenen en daar al op jonge leeftijd mee beginnen. Waarom moeten we anders nog spelers opleiden als ze toch niets kunnen aanleren. Vd Vaart heeft een zeer terecht punt. De basistechniek in het hedendaagse voetbal is gemiddeld genomen veel te laag.

24 mei 2018 om 22:54

Maar ik denk dat het niet met opleiden te maken heeft maar meer met het zelf ontwikkelen.. waar kinderen vroeger alle vrije tijd buiten gingen voetballen gebeurd dat steeds minder.. dan train je gewoon dagelijks je technische kwaliteiten, en ook nog eens uren achter elkaar.. dat is anders dan 4 keer per week 1,5 uur met een trainer

Hier kan niemand het mee oneens zijn. Alles waar we goed in waren, is eruitgewerkt, door visieloosheid en onkunde.

De aanvallende mentaliteit met 'risicovol' en avontuurlijk voetbal moet terug. Het heilige geloof ook in aanvallend voetbal, ook met wat mindere spelers. Daar kan je nog steeds mee aanvallen. Aanvallen is de beste verdediging. Zie Liverpool; ten opzichte van de absolute top middelmatige spelers, met name op het middenveld, maar blaast ze weg, puur door overrompelen, en aanvallend teamspel.

Nederland moet weer opleiden op voornamelijk kort en vlot aanvallend combinatiespel, heersen in de kleine ruimte, waardoor fysiek overbodig wordt, je de tegenstander wegtikt, onder druk uit kan voetballen, en verdedigen vooral door collectief druk zetten, waar je geen fysiek voor nodig hebt, liever uithoudingsvermogen en explosiviteit.

Maar gezien de beleidsbepalers bij de Knvb en de meeste clubs, zal dit helaas niet gaan gebeuren.

24 mei 2018 om 18:36

@daneman

dat is een mooi streven maar daar moet je wel de spelers voor hebben. Salah en Firmino zijn inderdaad geweldig in de kleine ruimte maar die spelers hebben wij niet en de techniek van een Salah en Firmino is echt niet aan te leren. daar word je mee geboren

24 mei 2018 om 20:31

@Japie als je ziet hie vaak rrn pass verkeerd wordt gegeven of met een verkeerde snelheid dat is schrikbaarend. Daar us gewoon op te trainen. Een bal aannemen is gewoon op te trainen. Een voetballende techniek hebben kun je in vele facetten stoppen maar VD Vaart heeft het hier over simpel het spel verplaatsen naar de juuste speler met de juust snelheid die daarna de bal kan aannemen. Is gewoon aan te leren door veel tijd in te steken.

Hier kunnen we niet anders dan Van der Vaart gelijk geven.

Vd vaart moet inmiddels toch wel weten dat je alleen met techniek het tegenwoordig ook niet meer redt. Hij is zelf het levende bewijs. Ik heb bij hem alleen het gevoel dat hij het voetbal al lange tijd niet meer volgt. Hij omschrijft alles zo dat het hem zo past maar hij vergeet dat hij al jaren totaal niets presteerd.

Ik kan me ergens wel vinden in het verhaal van Van der Vaart, vooral wanneer hij het heeft over combinatiespel. Ik denk dat hij bedoelt dat spelers vooral in de kleine ruimte niets meer kunnen. Het vreemde hiervan is dat hij pass- en trapoefeningen als oplossing hier voor geeft. Bij passen en trappen raak je de bal meestal niet vaker dan één of twee keer per oefening. Ik ben nooit profvoetballer geweest, maar het lijkt me sterk dat je techniek voor de kleine ruimte hier beter van wordt, eerder slechter. Het lijkt mij eerder dat je met meer balcontacten ook meer gevoel in je voeten krijgt en dus een betere techniek, ik ga er vanuit dat hij dat bedoelt

24 mei 2018 om 22:59

Veel balcontacten betekend dat je verdedigers meer tijd geeft.. als ik met jou train en de bal 6 keer overspeel hebben we beide 6 balcontacten.. in dezelfde tijd maar dan met aannemen evenveel balcontacten maar minder vaak overgespeeld.. snapte..

Tja, probeer de KNVB eerst maar eens te overtuigen. In hun trainerscursussen zijn pass&trap oefeningen uit den boze. Ze zijn immers niet wedstrijdecht.

Ben het er niet helemaal mee eens . Als je de jeugd ziet van bijvoorbeeld de Amerikanen Engelsen Fransen dan zijn het echt al kerel ipv dr jochies die bij ons lopen. Natuurlijk moet er veel geoefend worden op techniek, maar als je het puur voetballend wil oplossen moet je (veel) beter zijn dan de tegenstander. Op fysiek kun je nog best een tegenstander kloppen die (veel) beter is dan jij. Dat van de vaart dit juist zegt vind ik ook wel grappig het talent dat hij had Was uniek. Fysiek is hij echter zwak en heeft daardoor veel sneller afgehaakt dan bijvoorbeeld een Sneijder or robben

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

456 fans
Middenvelder, 37 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Esbjerg fB 3 0 0 0
2017/2018 FC Midtjylland 2 0 0 0
2016/2017 FC Midtjylland 15 2 1 0
2015/2016 Real Betis 7 0 0 0
2014/2015 Hamburger SV 24 4 10 0
Laatste voetbalnieuws

Van der Vaart: ‘Stoppen met nummer 10, liever gisteren nog dan vandaag’

Rafael van der Vaart kan zich vinden in het idee van Olympique Marseille-trainer André Villas-Boas om het rugnummer 10 wereldwijd te bevriezen als eerbetoon aan de overleden Diego Maradona. De voormalig...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 29 november
Manchester United overweegt om Jonny Evans na dit seizoen transfervrij terug te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren