‘Promovendus De Graafschap zit in de maag met gefrustreerd clubicoon’

Donderdag, 24 mei 2018 om 10:12Chris Meijer

Het was afgelopen weekeinde groot feest bij De Graafschap, dat in de nacompetitite ten koste van Almere City naar de Eredivisie promoveerde. Toch bestaan er intern spanningen bij de Superboeren, zo weet de Gelderlander. Clubicoon Jan Vreman zou op gespannen voet leven met hoofdtrainer Henk de Jong.

Vreman was tot december 2016 hoofdtrainer bij De Graafschap, maar moest vanwege tegenvallende resultaten pas op de plaats maken. Voor de oud-verdediger, die achttien jaar in het shirt van de club speelde, werd een andere functie gezocht in Doetinchem. Sinds dit seizoen staat Vreman aan het roer bij Jong De Graafschap, dat uitkomt in de Derde Divisie. De samenwerking met het eerste elftal verliep echter stroef.

Zo heeft Vreman het beloftenteam in zijn eentje onder zijn hoede, terwijl De Jong bij het eerste elftal wel kan beschikken over een uitgebreide staf. Jong De Graafschap strijdt in de Derde Divisie tegen degradatie en nam het afgelopen weekeinde op tegen HSC’21. Omdat het eerste elftal de beslissende play-off om promotie tegen Almere City speelde, mochten er geen selectiespelers met het beloftenteam meedoen.

Tot zijn frustratie moest Vreman daarom aankloppen bij de Onder-19 van De Graafschap, die zaterdag al gespeeld had. “Henk probeert iedereen erbij te houden, maar Jan is nogal op zichzelf. Ideaal is de situatie niet en we moeten er ook naar kijken”, beaamt technisch manager Peter Hofstede in gesprek met het regionale dagblad. Vreman heeft vanwege zijn verdiensten voor De Graafschap een contract voor onbepaalde tijd in Doetinchem.


Poll

Snap jij de frustraties van Jan Vreman?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door charlyb)
24 mei 2018 om 11:03

Hij is niet ontslagen maar uit zijn functie gezet.

24 mei 2018 om 11:04

Potato potato

Altijd gevaarlijk om in dit soort functies een contract te geven voor onbepaalde tijd. Dit is anders dan speler zijn. Ruzie maken en onenigheid komt al snel kijken als je iemand in zijn functie degradeert.

Vreman is niet voor niets een plek terug gezet, Henk de Jong heeft groot gelijk dat hij alle spelers erbij wilt houden. Het eerste en de promotie is toch wel meerdere malen belangrijker dan jong. Vreman moet gewoon blij zijn dat ze het nog netjes hebben proberen op te lossen.

24 mei 2018 om 10:36

Maar Henk de Jong wist ook dat hij lang niet al die spelers ging en kon gebruiken. En om je jong elftal nog een niveau af te zien zakken lijkt me ook niet wenselijk. Dat houdt in dat de stap naar het eerste nog groter gaat worden. En het lijkt er dus ook op dat jong de graafschap als een of andere amateurploeg geleid wordt gezien de bezetting in technische staf.

24 mei 2018 om 11:12

Dus ze hadden moeten zeggen, "fuck de promotie naar de eredivisie ondanks dat het ons veel geld en verbeterde reputatie oplevert, we kiezen ervoor om een clubicoon tevreden te houden". Ik bedoel, dit had je kunnen zien aankomen. Zorg er dan ook voor dat je de spelers van o19 eerder oproept.

24 mei 2018 om 11:28

Dit inderdaad. Je weet dat dit probleem zichzelf gaat voordoen. Klop dan eerder aan bij onder 19. Het enige wat De Jong verweten zou kunnen worden is dat hij dat niet optijd heeft gecommuniceerd. Dan zou Vreman inderdaad voor een nare verrassing hebben gestaan.

24 mei 2018 om 11:58

Nee ze hadden spelers uit het eerste, die toch niet in aanmerking zouden komen om te spelen mee kunnen laten doen met jong de graafschap. Leuk hoor een bank met 9 wissels, maar met 6 wissels hadden ze evengoed uit de voeten gekund.

24 mei 2018 om 13:17

O19 strijd op haar beurt tegen degradatie in de eredivisie. Dat is ook van belang voor de doorstroming. Ik ben ook van mening dat het in de derde divisie houden van je belofte team van groot belang is. En dat er makkelijk een aantal spelers van de eerste selectie kunnen aansluiten elke week. Als er elke week 3 mee doen desnoods in roulatievorm handhaaft het team zich vrij eenvoudig en het eerste heeft alsnog 8 wissels op de bank zitten. Ruim voldoende, Daarnaast was de wedstrijd vroeg genoeg om daarna volop mee te doen in het feestgedruis.

Los van de exacte redenen en omstandigheden, kon je zoiets natuurlijk verwachten wanneer je de oude coach van zijn taak haalt en hem vervolgens een lagere functie geeft dan zijn opvolger. Zeer ongezonde situatie en naïef om te denken dat dit zou kunnen werken.

24 mei 2018 om 11:08

volledig mee eens. Los van het feit of het de schuld was of het de schuld was van jan of hoofdzakelijk van Peter hofstede dat de prestaties tegenvielen hadden ze beter definitief afscheid van jan kunnen nemen. Ik heb Jan hoog zitten maar voor alle partijen was het eigenlijk beter geweest om direct afscheid te nemen. En met Henk aan het roer heb je jeugd niet nodig, hij geeft jeugd niet snel een kans.

Maar zo vreemd is het toch niet dat, wanneer het eerste elftal op pole-position ligt om naar de Eredivisie te promoveren, het beloftenelftal geen spelers van de eerste selectie kan gebruiken. Of ligt dat aan mij? Het is voor de club toch zeker van groter belang dat het eerste elftal in de Eredivisie speelt, dan dat het beloftenelftal Derde Divisie speelt of een divisie lager?

24 mei 2018 om 11:38

Het gaat erom dat zo'n selectie bij het eerste 23 man heeft, waarvan er maximaal 14 gebruikt kunnen worden. Als dan het tweede elftal ook een belangrijke wedstrijd heeft, dan zou je toch eventueel wel 3-5 spelers kunnen missen, zeker als die normaal ook bij het tweede elftal spelen.

Het niet degraderen van jong de Graafschap, is toch ook belangrijk voor het eerste, om jong de Graafschap op een zo hoog mogelijk niveau te laten spelen. En vooral voor de doorstroming. Of moet er altijd spelers gekocht worden, dan kun je beter jong de Graafschap opheffen.

Promotie van het eerste team is gewoon belangrijker dan de degradatie van jong. Het enige doel van een jong team is om talenten te laten ontwikkelen.

24 mei 2018 om 13:53

En dan zet je 10 spelers op de bank bij het eerste, waar er maar 3 mogen in vallen. En daar komt nog bij dat bij die 10 spelers, er zeker 2 waren, die altijd al bij jong de Graafschap mee deden, maar nu er ook niet bij waren. Kijk daar gaat het bij Vreman om

Het viel mij het hele seizoen al op dat er weinig tot geen selectiespelers hebben meegedaan bij Jong De Graafschap. Als de club slim was geweest hadden ze in november en februari ofzo 3 of 4 wedstrijden wat selectiespelers laten meedoen zodat ze zich veilig konden spelen. Niet dat dit eerlijk is, het is zelfs competitievervalsing, maar andere jong teams (Ajax, PSV, Az, Vitesse etc.) doen dit ook allemaal. Ik begrijp dan ook de frustratie van Vreman dat hij nooit gebruik heeft kunnen maken van wissels van het eerste waardoor de selectie eigenlijk te jong was om in de derde divisie te blijven. Met 2 of 3 ervaren krachten af en toe erbij die niet veel speelden bij 1 (Van Diermen, vd Hurk, Receveur) scheelt toch veel op zo'n niveau.

Wanneer er bij jong psv en jong Ajax spelers uit het eerste meedoen klaagt men steen en been maar wanneer het er op aankomt mogen de selectie spelers van de graafschap wel met jong meedoen? Iets met de pot verwijt de ketel...

Ik heb gemengde gevoelens bij de rol van De Gelderlander en met name van de bewuste journalist in dezen. Deze “De Graafschap-watcher” slaagt er altijd weer in onrust te zaaien. Laat ik vooropstellen dat ook ik verwacht dat een krant objectief is. Er zal ook zeker een kern van waarheid inzitten. De zuurheid waarmee deze journalist echter altijd weer over De Graafschap weet te schrijven, stoort me en doet wat mij betreft onterecht afbreuk aan het succes van het afgelopen seizoen en de feestvreugde van de afgelopen dagen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

De Graafschap

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
13.Telstar00
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
C. NeghliMiddenvelder10
J. SchuurmanMiddenvelder10
C. BenschopAanvaller11
D. HaenAanvaller10
H. JurjusKeeper10
G. KorteAanvaller10
B. ÖnalAanvaller10
Voor de complete selectie: Clubpagina De Graafschap.

Nederland
1 fan
Coach, 56 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 5 augustus
Jerdy Schouten staat in de nadrukkelijke belangstelling van Torino. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren