Mogelijke CL-finalist: ‘Mij werd verteld dat ik nooit zou kunnen voetballen’

Woensdag, 23 mei 2018 om

Toen Real Madrid in 2002 de Champions League won, waren Zinédine Zidane en Fernando Hierro de grote idolen van Nacho. De toenmalig jeugdspeler droomde ervan om in hun voetsporen te treden, maar kreeg op zijn twaalfde te horen dat hij die ambitie uit zijn hoofd kon zetten. Nu, zestien jaar later, mag Nacho zich verheugen op WK-deelname met Spanje en mogelijk op zijn eerste optreden in een Champions League-finale.

De verdediger, inmiddels 28 jaar, heeft sinds zijn twaalfde te maken met diabetes. In een uitgebreid interview met de Daily Mail blikt hij terug op het moment dat een arts die diagnose stelde." Ik was ongeveer twaalf en speelde al een paar jaar voor Real Madrid. Het was een jongensdroom om dat shirt te mogen dragen. Ik zou een jeugdtoernooi gaan spelen met Real Madrid, maar iets voelde niet goed", vertelt Nacho. "Ik moest constant plassen en dronk heel veel water. Mijn moeder maakte zich zorgen, omdat ik door dat toernooi vijf dagen van huis zou zijn."

De moeder van Nacho besloot het ziekenhuis te bellen. Daar werd Nacho onderworpen aan wat medische tests. "Mijn bloedsuikerspiegel was torenhoog. Ik bleek diabetes type 1 te hebben", aldus de Spanjaard. Patiënten met diabetes type 1 maken zelf helemaal geen insuline meer aan. Daardoor moeten ze een paar keer per dag insuline spuiten of een insulinepomp dragen. "Het was enorm zwaar. Die vrijdag vertelde de arts mij dat ik nooit voetbal zou kunnen spelen. Moet je je voorstellen hoe dat aankomt bij een jongen van twaalf."

"Het was vreselijk om te horen. Ik ging naar huis en had een verschrikkelijk weekend", vervolgt Nacho. Maandag ging hij terug naar het ziekenhuis en sprak hij met een andere arts: dokter Ramírez. Bij het uitspreken van die naam merkt de Daily Mail een bepaalde 'warmte' in de stem van Nacho. "Ik was dolblij, want hij vertelde me juist het tegenovergestelde. Hij zei dat sport het allerbelangrijkste voor me was en dat ik ermee door moest gaan. Het klopte niet dat ik door mijn ziekte geen sportman zou kunnen worden. En nu sta ik hier. Ik vecht nog steeds."

Nacho, voluit José Ignacio Fernández Iglesias, heeft 108 competitiewedstrijden achter zijn naam staan bij Real. Hij was nooit een heel seizoen vaste basisspeler. Dit seizoen kwam hij in zeven van de elf Champions League-wedstrijden in actie; tweemaal ontbrak hij wegens een blessure. De vraag is of Zidane hem zaterdag laat spelen in de finale tegen Liverpool. Ook als hij geen minuten maakt, zal Nacho niet klagen. Hij is blij dat hij zo ver is gekomen. "Diabetes betekent voor een kind niet dat je geen normaal leven kunt leiden."

"Sport is het belangrijkste wat je kunt doen om je ertegen te verzetten. Ik moet elke dag insuline spuiten en ik moet oppassen met eten en drinken waar veel suiker in zit. Maar sport is cruciaal", vertelt Nacho. Hij is niet alleen een voorbeeld voor diabetespatiënten, maar ook voor andere jeugdspelers van Real. "De canteranos (zelfopgeleide spelers, red.) kunnen de ziel van deze club zijn. Het is moeilijk om door te breken bij Real, want de club heeft altijd 's werelds beste spelers. Maar de combinatie tussen jeugdspelers en supersterren is voor Real van groot belang geweest."

Veel supporters van Real lopen weg met Nacho. De 'anti-galáctico' woont nog steeds op de plek waar hij opgroeide: Alcala de Henares, een stad dertig kilometer ten oosten van Madrid. Hij woont niet tussen miljonairs en probeert een normaal leven te leiden, vertelt hij. "Ik ben hier al mijn hele leven en ik ben hier gelukkig. Mijn vrienden en familie zijn hier ook. Ik speel voor het eerste elftal van Real, dus natuurlijk verandert er dan iets in je leven. Op straat val je op, maar ik probeer een normaal leven te leiden. Ik ga nog steeds met mijn vrienden de stad in om een drankje te doen. Ik ga nog steeds op stap met mijn vrouw en kinderen, maar ik weet wat daarbij komt kijken."

Nacho woont tussen de mensen die naar zijn wedstrijden kijken. Doelman Marc-André ter Stegen verhuisde onlangs naar een 'gewone' buurt in Barcelona en haalde daar ook de krantenkoppen mee. Nacho wil niet te veel klagen over de aandacht die hij op straat krijgt. "Het is anders dan voorheen. Vroeger had niet iedereen een telefoon met een camera. Er waren nog geen sociale media. Nu kan iedereen op straat om een foto vragen. Ik ben zo'n speler die een normaal leven probeert te leiden, maar het voetbal is wat het is dankzij de mensen. Dat moeten we accepteren."


Poll

Denk je dat Nacho zaterdag in actie komt tijdens de finale?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door grzegorz krych)
23 mei 2018 om 22:52

Varane is gewoon een topverdediger, behoort zeker tot de top 5 van de wereld. Je doet hier net alsof hij geflopt is en er niks van bakt. Hij is nog altijd een topverdediger met veel potentie.

Het enige dat je hem kan verwijten is dat hij geen vechter/krijger is. Mentaliteit van een lapzwans en schiet erg snel in paniek, maar puur verdedigend is hij echt compleet. Positioneel, 1-op-1 en in luchtduels is hij haast niet te kloppen. Hij is overigens ook gewoon paar klassen beter dan Manolas.

Real moet een nieuwe Rechtsachter of CV halen, Nacho kan dan backup worden. Een nieuwe topspits en een vleugelspeler. Nieuwe keeper misschien ook nog.

Wat betreft Benzema, die moeten ze gewoon houden als 3e spits, speelt daar inmiddels al 9 jaar en heeft daar toch een bepaalde status opgebouwd. Is erg balvast, technisch goed en werkt hard voor het team. Daarnaast speelt Ronaldo gewoon ook veel beter met Benzema in het team.

23 mei 2018 om 23:31

Je kan er altijd op rekenen dat een Atleti-fan oog heeft voor en verstand van defensief talent

Ben het volledig met je eens, ook wat betreft de versterkingen die Madrid nodig heeft en de rol van Nacho en Benzema.

23 mei 2018 om 23:44

Erg leuk al die statistieken Mike maar volledig verkeerd. Wat zeggen teamstatistieken als tegendoelpunten nou over 1 verdediger? Ze spreken over de hele verdediging, de keeper en meer nog, de tactiek. Dat Roma meer behouden speelt dan Madrid mag ook duidelijk wezen.

Kijk naar persoonlijke statistieken als onderscheppingen/90, tackles/90, cruciale onderscheppingen, percentage kopduels gewonnen, defensieve fouten, fouten etc en je ziet dat Varane op -letterlijk- elk vlak beter scoort. Niet alleen dat maar dan kun je ook kijken naar pass completion en, voor de giechels, gemaakte doelpunten en ook daar blaast Varane Manolas uit het water. Dus op welk vlak is Manolas precies beter?

24 mei 2018 om 08:32

Hahaha oh Mikey toch..

Wanneer jij een verdediger als Varane ziet, welke op zijn 19e Lionel Messi in zijn broekzak hield en scoorde in diezelfde Clasico, praten wij verder.

24 mei 2018 om 08:33

Dat Real meer doelpunten tegen krijgt dan AS Roma is volledig irrelevant aangezien Real veel meer open speelt als Roma en er in La Liga gewoonweg meer wordt gescoord.

Varane is een zeer goede verdediger, maar ik ga wel akkoord dat hij zijn potentieel van enkele seizoenen terug nog niet helemaal vervult heeft. Varane is wel nog vrij jong, 25, en heeft nog jaren genoeg voor zich om dat wel te doen.

23 mei 2018 om 23:02

Pff.. Manolas? Omdat hij 1 goeie wedstrijd heeft gespeeld tegen Barcelona? Varane is veel beter dan Manolas, de veel aantal tegendoelpunten van Real ligt aan verschillende factoren : speelstijl van Real, tacktiek, nonchalante gedrag en vooral met Navas. Barcelona heeft gemiddeld meer doelpogingen tegen vergeleken maar Real slikt er meer..

23 mei 2018 om 23:29

Varane geen topverdediger? Vraag me af hoeveel jij van verdedigen afweet. Varane is positioneel ijzersterk, pijlsnel, groot en sterk, erg goed in de 1 op1 en net als zijn kompaan Ramos ongenaakbaar in de lucht. Daarnaast heeft hij in balbezit goed overzicht en is hij goed in de passing. Niet alleen kort zoals de meeste voetballende verdedigers, hij heeft ook een waanzinnige lange bal waarmee hij meteen aanvallers kan bereiken en die geeft hij net zo achteloos met links als met rechts. Varane in vorm is nu, op 25 jarige leeftijd een van de beste verdedigers ter wereld.

Het probleem met Varane is dat hij te weinig vertrouwen in zichzelf en vaak zijn medespelers heeft. Dat tast zijn concentratie en kalmte aan en is duidelijk zichtbaar wanneer Ramos er niet bij is. Hier zal Varane stevig aan moeten werken want Ramos heeft niet het eeuwige voetballeven en er wordt van Rafa verwacht dat hij binnenkort de leider van de defensie wordt. Voorlopig lijkt dat nog een utopie.

Maar zoals ik al zei, dat neemt niet weg dat Varane een absolute topper is. Het is alleen wel jammer en lastig voor Zidane dat Varane iemand nodig heeft om zijn handje vast te houden voor hij echt top en vol vertrouwen speelt.

Dat aantal tegendoelpunten geeft ons een beeld maar dat beeld is verre van volledig. Als je weet dat Barcelona in La Liga over de 50 schoten meer heeft toegestaan dan Real Madrid dan zie je dat ze defensief meer aan elkaar gewaagd zijn dan je zou denken. Het grootste verschil staat tussen de palen. Dat en het feit dat Barca dit seizoen wat meer 'geluk' (om het zo te noemen) had en Madrid, vooral tussen september en oktober, enorm veel pech had waarbij ze een wedstrijd konden domineren en dan met 3 schoten tegen 2 doelpunten slikten. Een beetje het tegenovergestelde van het Madrid vorig jaar.

23 mei 2018 om 23:52

Dat is inderdaad heel lastig maar gelukkig kan daar aan gewerkt worden.

Tot dan speelt Varane gelukkig 70 procent van zijn wedstrijden naast Ramos. Als jij ons wil verkopen dat hij niet die wedstrijden niet absolute wereldtop is het ook snel klaar

Wat vind je van Pique dan? Een heel seizoen rechtgehouden door Umtiti, daarvoor Puyol en bij Spanje Ramos. In mijn ogen is Pique een absolute topper maar hij heeft de juiste partner nodig, niet vanwege een gebrek aan vertrouwen maar vanwege andere aspecten. Maakt dat hem volgens jou dan ook een koekebakker?

Hoe dan ook, ik zou voor geen geld Varane inruilen voor Manolas. Er zijn mensen het gesticht in gesleurd voor minder. Ik denk dat jij een van de weinigen bent die er zo over denkt

Ach man wat mooi toch allemaal voor die Nacho. Het is absoluut niet een verdediger van het niveau Varane of Ramos, maar het is een zeer bruikbare speler die ook geen koekenbakker is, en ook z'n goaltjes hier en daar mee pikt. Je ziet het ook bij Vasquez, ook al speel je niet in de basis, geeft Zidane genoeg spelers hun minuten en speel je toch bij de grootste club ter wereld. Heb een hekel aan Real, maar die jongen leeft gewoon z'n jongens droom uit en staat elke dag op het veld naast Ronaldo, Modric en Kroos, best logisch dat je dan genoegen neemt met 1/3 in de basis staan en meer dan de helft van de wedstrijden in actie komt.

23 mei 2018 om 23:19

Ik weet het niet. Ik denk dat Nacho bij beeste BPL topclubs basis zou hebben. Zelfde geldt voor meeste La liga topclubs (behalve Barca&atleti). Zelfde verhaal in Italie & Duitsland behalve bij Bayern en Juve. Nacho komt enkel te kort voor de absolute top. Hij is snel, slim, sterk en voetballend prima goed. Ik denk dat zijn lengte het enige is wat hem echt tegen houdt. Hij is toch net te klein.

Ik hoop dat hij deze zomer vertrekt naar Arsenal/chelsea/united zodat hij wat meer erkenning krijgt en een beetje kan cashen want het is hem gegunt.

23 mei 2018 om 23:37

Je hebt een hekel aan Real Madrid? Pittige uitspraak, mag ik vragen wat ze je hebben aangedaan?

24 mei 2018 om 07:44

Wat ze mij hebben aangedaan? Persoonlijk helemaal niks, heeft vooral veel met jaloezie te maken. Het is best frustrerend om als Ajacied aan te zien hoe goed Madrid is. Verder heb ik een hekel aan Ronaldo en z'n houding, verder vind ik het wel een voetballend fenomeen.
Ik heb heel veel nare wedstrijden gezien tegen Real, ben in geen een van de wedstrijden die Ajax heeft gespeeld in de Champions League in de laatste jaren Ajax zo kansloos gezien als tegen Real. En dan ook nog die wedstrijd in de Arena waar we bestolen werden door de Uefa. Nee ben absoluut geen fan en zie ze vooral graag het niet goed doen, het was ook prachtig toen ik deze Januari in het stadion zat toen Villareal in de 87ste minuut scoorde en Real versloeg. Misschien is hekel niet het goede woord. Heb verder niks tegen mensen die voor Real zijn of tegen alle spelers of zo (ben echt gek op modric) maar ja uiteindelijk is het wel duidelijk he, Real is het beste dat zijn wij niet, dus das moeilijk.

Mooi stukje. Heel knap hoe hij het zover heeft geschopt met diabetes 1.

Een perfecte selectiespeler, durf zelf te stellen dat hij redelijk onderschat is. Een zeer veelzijdige verdediger die ondanks dat hij geen constante speeltijd krijgt, zeer constant is. Blij om 'm erbij te hebben!

23 mei 2018 om 23:03

Hij is zeker onderschat, niet goed genoeg voor de basis van Real maar zou bij clubs als Arsenal, Roma, Sevilla etc heel gemakkelijk in de basis spelen. Is een hard werkende jongen die het spelletje heel goed leest en snapt.

Heerlijke stuk, krijg er toch kippenvel bij. Ik heb dat altijd bij hem, zo van je bent geen wereldverdediger maar gaat gewoon prima mee. Wat moet je nog meer als Nacho zijnde. Jarenlang bij Real 1 zitten, je speelminuten meepikken, met wereldspelers samenspelen en prijzen pakken. Ondanks dat hij geen wereldtopper is, toch nog een heerlijke voetbal loopbaan hebben en nu zelfs naar het WK gaan. Hij mag zeker niet klagen en zijn verleden maakt dit alleen maar nog mooier.

Als back up speler is Nacho de perfecte speler. Hij klaagt nooit en is ook zeker niet slecht. Als hij de plek moet overnemen van Ramos of Varane dan doet hij dat meestal gewoon uitstekend, dus ook dat is lekker voor de trainer. Hij verdiend het zeer en mooi om te zien dat hij ook zelf ziet hoe bevoorrecht hij wel niet is.

Mooi verhaal, was niet op de hoogte van zijn achtergrond zo hebben wel meer spelers zware periodes moeten doorstaan om te komen waar ze nu staan. Dat soort spelers verdienen absoluut respect en hebben er net wat harder voor moeten werken dan andere. Vind het ook mooi om te lezen dat hij gewoon normaal is gebleven, ondanks dat hij in de wereldtop voetbalt en miljoenen verdiend woont hij nog altijd in zijn geboorteplaats.

Wat veel mensen niet weten is hoe belangrijk Nacho is in de kleedkamer. Ondanks zijn geringe status op het veld heeft hij behoorlijk wat te zeggen in de kleedkamer. Het is leuk om naar de beelden in de kleedkamer tijdens de rust van de voorbije cl finales te kijken. Voor of nadat Zidane zijn zegje doet of heeft gedaan moedigen de spelers elkaar uiteraard aan. De twee stemmen die je het vaakst hoort zijn die van aanvoerder Ramos en, jawel, bankzitter Nacho.

Echt een prachtig mens. Er was laatst iemand hier op VZ die lijd aan een ziekt wat echt niet leuk is en die krijgt van de dokter te horen dat het klaar is. Ik zei hem van luister nooit naar dat zulke mensen die zeggen dat het over is. Natuurlijk zijn het mensen die weten wat ze zeggen en weten wat ze zien maar het advies dat ze soms geven is gewoon schandalig om zoiets te roepen. Hoe vaak zitten ze er naast en als je iets niet met 100% kan zeggen, zeg dan liever niks. Ik vind het echt knap van Nacho hoe hij hierover praat en is er tegen blijven vechten als een leeuw. Een grote voorbeeld, Respect.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Real Madrid

4240 fans
Stand
Actuele wedstrijden

12 fans
Verdediger, 29 jaar

In de wandelgangen

Maandag 19 augustus
Barcelona gaat wederom aankloppen bij Paris Saint-Germain voor Neymar. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren