Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

VZ telt af - FIFA schorst scheids vanwege matchfixing: ‘Een nachtmerrie’

Laatste update:

Het WK in Rusland gaat op 14 juni van start met een wedstrijd tussen het gastland en Saudi-Arabië. Voetbalzone telt met een serie van dertig artikelen af naar het begin van het eindtoernooi. Met vandaag in de aflevering: waarom scheidsrechter Fahad Al-Mirdasi voor het leven is geschorst.

Door Gijs Freriks

Matchfixing
De FIFA maakte eind maart bekend dat er 36 scheidsrechters afreizen naar het WK, maar één arbiter werd nog voor de start van het toernooi van de lijst geschrapt. Fahad Al-Mirdasi werd door de voetbalbond van Saudi-Arabië voor het leven geschorst omdat hij zou hebben geprobeerd om de bekerfinale tussen Al-Faisaly en Al-Ittihad (1-3) van 12 mei te vervalsen. Hij zou de voorzitter van Al-Ittihad via WhatsApp hebben aangeboden om de wedstrijd in ruil voor steekpenningen te beïnvloeden. Al-Ittihad-voorzitter Hamad Al-Saniaa ging niet op het aanbod in en stapte naar de bond. De SAFF haalde Al-Mirdasi van de eindstrijd in de King Cup af en verving hem door de Engelsman Mark Clattenburg.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Daar kwam bovenop dat de SAFF na een intern onderzoek besloot om Al-Mirdasi niet alleen voor dat ene duel, maar zelfs voor het leven te schorsen. De bond contacteerde de FIFA met de vraag om die uitsluiting ook internationaal te aanvaarden. Een reactie van de wereldvoetbalbond liet even op zich wachten, maar eind mei maakte de FIFA dan toch bekend dat Al-Mirdasi niet in actie zal komen op het mondiaal eindtoernooi en dat geldt eveneens voor zijn assistenten Mohammed Al-Abakry en Abdulah Al-Shalawi.

Rijzende ster
Het lijkt er zodoende op dat Al-Mirdasi zijn fluit voorgoed kan opbergen. De krant Arriyadiya meldde overigens dat Al-Mirdasi tegenover de Saudische bond reeds heeft toegegeven dat hij de bewuste bekerfinale wilde fixen, maar dat is niet officieel bevestigd. De 32-jarige Al-Mirdasi gold als de rijzende ster van het Aziatische scheidsrechtersgilde. Hij leidde al op 25-jarige leeftijd een interland: in december 2011 oefenden Palestina en Libië tegen elkaar (1-1) en in die wedstrijd trok Al-Mirdasi vijf gele kaarten en één rode prent.

Later hanteerde hij de fluit bij het WK Onder-20, de Azië Cup, de Aziatische Champions League, de Azië Cup, de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro en de Confederations Cup. Een deelname aan het WK zou hét hoogtepunt zijn geweest in de loopbaan van Al-Mirdasi. Een ervaren (oud-) scheidsrechter uit Azië, die anoniem wil blijven, noemt het besluit van de FIFA in gesprek met Arab News begrijpelijk, maar voegt er wel aan toe dat het een hard gelag is voor de assistenten van Al-Mirdasi: Al-Abakry en Al-Shalawi.

“Scheidsrechters worden in groepen aangesteld. Als een scheidsrechter bijvoorbeeld een conditietest niet haalt, dan wordt het hele team vervangen. Ik weet dat dit hard is, maar je bent als groep verantwoordelijk voor elkaar. Je bent als scheidsrechter op een internationaal toernooi bovendien niet alleen vertegenwoordiger van je bond, maar ook van je land. Daarom ben ik het met de FIFA eens om dit hele scheidsrechtersteam uit Saudi-Arabië te verbannen”, aldus de ervaren official.

Nachtmerrie
Al-Shalawi, de rechterhand van Al-Mirdasi, schrok zich een hoedje toen hij per mail op de hoogte werd gesteld van de uitsluiting van de FIFA: “Deze beslissing is als een nachtmerrie voor mij. Ik werk al zestien jaar hard om het WK te halen, maar die droom is nu definitief voorbij”, baalde de grensrechter. Slechts drie keer eerder floot een Saudiër op een WK en Al-Mirdasi had dus de vierde moeten worden, maar die kans is nu verkeken. De FIFA heeft overigens wel twee nieuwe grensrechters opgeroepen voor het WK: Mohammed Mohammed Abdulla uit de Verenigde Arabische Emiraten en Ryuji Sato uit Japan.

De WK-reeks:

14 mei: ‘De vraag is niet óf het stadion zinkt, maar wanneer’
15 mei: Britten tergen Russen met Nazi-vergelijking: ‘Leg dat maar uit’
16 mei: Bondscoach wil nieuw trainingsregime: ‘Spanje loopt 60 jaar voor’
17 mei: ‘Messi heeft een pistool tegen zijn hoofd en moet winnen…’
18 mei: Saudische goalgetter doodt tijd tot WK bij Manchester United
19 mei: Twee weken langer en Thiago Silva was er geweest’
20 mei: De smaakmaker van Nigeria die voor Ajax had kunnen spelen
21 mei: ‘De bodem onder dit stadion is doordrenkt in bloed’
22 mei: Een boze prins en Beenhakker: de kleinste landen ooit op het WK
23 mei: ‘De spelers zagen een verwarde man, voetbal betekende niets’
24 mei: ‘De hooligans waren voorbereid op zeer gewelddadige acties’
25 mei: Hotels plots extreem duur: regering grijpt in met ‘zwarte lijst’
26 mei: Terreurdreiging is ‘zeer reëel’: ‘De jihadisten keren terug’
27 mei: Fan fietst 5.000 kilometer voor Salah : ‘Reis is het belangrijkst'
28 mei: FIFA kon spitsenprobleem Marokko oplossen: ‘Ik voel me schuldig’
29 mei: Nieuwe oudste WK-speler ooit logenstrafte vader: ‘Wees geen dwaas’
30 mei: Peru treurt om dopingzondaar Guerrero: ‘Het leven gaat door’
31 mei: Neemt de opgeleefde ‘Manu’ Portugal bij de hand op het WK?
1 juni: ‘Voor de veiligheid van onze journalisten wordt niet gezorgd’
2 juni: Piqué en Spanje bijna van elkaar verlost: ‘Ik ben er doodmoe van’
3 juni: Felle kritiek op keuze van Egypte: ‘Het is een regelrechte schande’
4 juni: Wie is Victoria Lopyreva, de ambassadrice van het WK?
5 juni: Hiddink weigert rol tijdens WK: ‘Hij wil graag aanvallen’
6 juni: Veteraan komt terug uit pensioen: ‘Een teken van wanhoop’
7 juni: Ibrahimovic oogst kritiek: ‘Hij moet zich vreselijk voelen’
8 juni: Renard rekent op justitie: ‘Haar reputatie moet gezuiverd’
9 juni: Wie is Pavard, dé verrassing in de selectie van Frankrijk?
10 juni: Özil en Gündogan ontmoeten Erdogan: ‘Laat ze maar thuis!’
11 juni: Flop van PSV schopt het tot WK: ‘De blessure was mijn angst’

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Maar geen nieuwe scheids?

Ook apart dat de nieuwe grensrechters uit verschillende landen komen als het zo om een team draait!

Afgezien van het feit dat matchfixing het slechtste iets dat bestaat in het voetbal, is deze scheids wel heel dom. Waarom stuur je een whatsapp bericht naar iemand die je niet goed kent om iets illegaals te vragen? Eigen schuld dit

En dit zijn dus de scheidsrechters die door dit soort landen worden afgevaardigd naar het Wk.... Hadden we in 1998 bij de halve finale tegen Brazilië niet ook zo'n scheids uit zo'n land?

12 juni 2018 om 11:38

Dat was een scheidsrechter uit de Vae.

12 juni 2018 om 11:40

Ja, juist precies ja! Dat was het inderdaad. Golfstaatje.

Nou ja, dus niet precies 'dit soort land' maar wel redelijk in de buurt zou ik denken.

12 juni 2018 om 12:27

Hahaha vind je het zelf ook niet wat komisch dat je 20 jaar terug moet in de tijd om een punt te kunnen maken wat er niet eens is over een scheidsrechter uit 'dit soort landen'?en zelfs de verdenking van die scheidsrechter is belachelijk. Hij heeft toen een fout gemaakt door een penalty niet toe te kennen, maar om dan meteen iemand van matchfixing te verdenken? Dan zouden we geen scheidsrechters meer overhouden.
In de tussenliggende 20 jaar zijn er tientallen scheidsrechters uit westerse landen geschorst. Misschien handig om het gewoon over het gebeuren te hebben zonder altijd de afkomst erbij te betrekken.

12 juni 2018 om 19:47

marocberkane

Ik zie dat je een heleboel aannames doet om een soort van punt te maken ('geen afkomst erbij betrekken'. Laat ik dat eerst even rechtzetten.

De reden dat ik die man noem is tweeledig. Enerzijds omdat er in die periode de aanwijzing van scheidsrechters nog per land werd geregeld, waardoor de bonden zelf met kandidaten mochten komen om naar het WK te sturen. Nu, omdat het soms gewoon té erg was als de ene wedstrijd een Europese scheidsrechter had en de andere eentje uit Sri Lanka die het niveau gewoon niet aan kon, gaat dat allemaal anders. Nu moeten scheidsrechters aan veel hogere eisen voldoen en zijn er bijna geen arbiters meer uit die landen daardoor over. Het niveau van de arbitrage is dan ook enorm gestegen. Dát is waar ik op doel. Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden te noemen, maar mijn teksten zijn hier altijd al enorm lang, hoezo moet dat dan nog langer? Dus een voorbeeld was voldoende.

Anderzijds zijn de VEA toch buurlanden van Saoudi Arbië toch?

Dus, gewoon relevant en dat van die tijd heel logisch. Verder, wie heeft die scheids uit de VEA van matchfixing verdacht dan? Ik niet. Ik zeg dat nergens, als je goed leest. Dat jij misschien wl beweren dat ik dat impliceer, dan is dat voor jouw rekening.

Maar wat ik dan weer heel komisch vind is waarom jij je zo aangesproken voelt? Marokko ligt niet eens in de buurt van de VAE en is ook een totaal ander land met andere mensen. Dus hoezo dan??

12 juni 2018 om 23:17

Dit is wel heel zwak zeg, zeg dan beter niks

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren