Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

VZ telt af - Özil en Gündogan ontmoeten Erdogan: ‘Laat ze maar thuis!’

Laatste update:

Het WK in Rusland gaat op 14 juni van start met een wedstrijd tussen het gastland en Saudi-Arabië. Voetbalzone telt met een serie van dertig artikelen af naar het begin van het eindtoernooi. Met vandaag in de aflevering: waarom Mesut Özil en Ilkay Gündogan veel kritiek over zich heen hebben gekregen vanwege een foto.

Door Gijs Freriks

Recep Tayyip Erdogan
Joachim Löw en de DFB hebben de nodige brandjes te blussen gehad in voorbereiding op het WK. Sandro Wagner zette een punt achter zijn carrière omdat hij niet werd opgenomen in de selectie en Mesut Özil en Ilkay Gündogan kregen kritiek nadat zij in Londen op de foto waren gegaan met Recep Tayyip Erdogan. De middenvelders van respectievelijk Manchester City en Arsenal overhandigden de Turkse president voetbaltenues waarop de tekst ‘Voor mijn vereerde president’ stond. De foto werd gedeeld door de AKP-partij en leidde tot discussie omdat de spelers zich voor het karretje zouden hebben laten spannen voor de campagne van Erdogan. Op 24 juni vinden de presidents- en parlementsverkiezingen in Turkije plaats.

Bondskanselier Angela Merkel sprak via woordvoerder Steffen Seibert van ‘een situatie die vragen oproept en misverstanden veroorzaakt’. CDU’er Annette Widmann-Mauz, integratie-gevolmachtigde van de regering, noemde de afbeelding in een interview met Funke Mediengruppe een ‘kleine buiging voor de heer Erdogan’ en Dagmar Freitag, voorzitter van de sportcommissie van het parlement, zei in gesprek met de Berliner Zeitung te begrijpen dat de foto tot discussie heeft geleid. “Zulke foto’s kunnen op veel manieren geïnterpreteerd worden. Ze kunnen ook tot interpretaties leiden terwijl Özil en Gündogan het misschien helemaal niet zo bedoeld hadden.”


Alternative für Deutschland
“Leden van onze teams moeten echter altijd bewust zijn van hun voorbeeldfunctie. Zulke acties passen dus niet bij ons waardesysteem, passen niet bij de fundamentele waarden voor sport in ons land”, aldus Freitag. De AfD toonde zich het meest kritisch: lijsttrekker Alice Weidel betoogde immers dat de bondscoach de voetballers ‘thuis moet laten’. Collega Sebastian Münzenmaier van de rechts-nationalistische partij zei: “Als Erdogan ‘jullie’ president is, waarom spelen jullie dan voor ‘ons’ land?” Er waren echter ook politici die het enigszins voor Özil en Gündogan opnamen, bijvoorbeeld Claudio Roth van de Groenen.

“Hoe fout ik de foto’s ook vind: we hoeven aan voetballers geen hogere eisen te stellen dan aan onze regering. Wapenleveringen aan Ankara of ontmoetingen met premier Viktor Orbán zouden ernstigere gevolgen moeten hebben dan een ongemakkelijk moment waarbij twee voetbalshirts worden overhandigd”, vertelde ze aan Funke. Om de lucht te klaren, gingen Özil en Gündogan in gesprek met president Frank-Walter Steinmeier en de voetbalbond. De 89-voudig international (Özil) en 24-voudig international (Gündogan) verklaarden dat ze geen politieke boodschap hebben willen uitdragen door Erdogan te ontmoeten. Overigens was Emre Can ook door de AKP uitgenodigd, maar hij bedankte.

Druk
Özil verklaarde: “Ik ben geboren en getogen in Duitsland, ik speel voor mijn thuisland.” Gündogan reageerde: “Mijn familie komt uit Dursunbey. Ik ben geboren in Gelsenkirchen. Net zoals het huis van mijn ouders ook een thuis is voor mij, is Duitsland vandaag duidelijk mijn land en de Duitse ploeg mijn team.” Löw liet op een persconferentie weten dat hij er geen moment over heeft nagedacht om de voetballers thuis te laten, maar dat het wel een ‘leermoment’ voor de spelers is. “Ze zullen erover nadenken.” Het is goed mogelijk dat Özil en Gündogan in de basis zullen staan op het WK en het is te hopen dat de Duitse aandacht voor de foto met Erdogan het snel verliest van de aandacht voor het spel op het veld.

Toch vermoedt Axel Hagedorn dat de foto die Mannschaft in sportief opzicht parten kan spelen in Rusland: “De druk op die spelers om goed te presteren wordt enorm groot om daarmee hun meerwaarde voor het Duitse team en hun inzet voor Duitsland aan te tonen”, schreef de ondernemingsrechtadvocaat op 20 mei in een column voor Duitslandieuws. “Ik vrees dat als deze prestaties achterblijven de negatieve commentaren enorm zullen toenemen. Het kan het hele team en de onderlinge verhoudingen verstoren.” Duitsland begint het WK op 17 juni met een wedstrijd tegen Mexico.

De WK-reeks:

14 mei: ‘De vraag is niet óf het stadion zinkt, maar wanneer’
15 mei: Britten tergen Russen met Nazi-vergelijking: ‘Leg dat maar uit’
16 mei: Bondscoach wil nieuw trainingsregime: ‘Spanje loopt 60 jaar voor’
17 mei: ‘Messi heeft een pistool tegen zijn hoofd en moet winnen…’
18 mei: Saudische goalgetter doodt tijd tot WK bij Manchester United
19 mei: Twee weken langer en Thiago Silva was er geweest’
20 mei: De smaakmaker van Nigeria die voor Ajax had kunnen spelen
21 mei: ‘De bodem onder dit stadion is doordrenkt in bloed’
22 mei: Een boze prins en Beenhakker: de kleinste landen ooit op het WK
23 mei: ‘De spelers zagen een verwarde man, voetbal betekende niets’
24 mei: ‘De hooligans waren voorbereid op zeer gewelddadige acties’
25 mei: Hotels plots extreem duur: regering grijpt in met ‘zwarte lijst’
26 mei: Terreurdreiging is ‘zeer reëel’: ‘De jihadisten keren terug’
27 mei: Fan fietst 5.000 kilometer voor Salah : ‘Reis is het belangrijkst'
28 mei: FIFA kon spitsenprobleem Marokko oplossen: ‘Ik voel me schuldig’
29 mei: Nieuwe oudste WK-speler ooit logenstrafte vader: ‘Wees geen dwaas’
30 mei: Peru treurt om dopingzondaar Guerrero: ‘Het leven gaat door’
31 mei: Neemt de opgeleefde ‘Manu’ Portugal bij de hand op het WK?
1 juni: ‘Voor de veiligheid van onze journalisten wordt niet gezorgd’
2 juni: Piqué en Spanje bijna van elkaar verlost: ‘Ik ben er doodmoe van’
3 juni: Felle kritiek op keuze van Egypte: ‘Het is een regelrechte schande’
4 juni: Wie is Victoria Lopyreva, de ambassadrice van het WK?
5 juni: Hiddink weigert rol tijdens WK: ‘Hij wil graag aanvallen’
6 juni: Veteraan komt terug uit pensioen: ‘Een teken van wanhoop’
7 juni: Ibrahimovic oogst kritiek: ‘Hij moet zich vreselijk voelen’
8 juni: Renard rekent op justitie: ‘Haar reputatie moet gezuiverd’

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dus het geboorteland van hun ouders stuurt een uitnodiging om de nu zittende president te ontmoeten en ze accepteren die, waarschijnlijk vanwege respect voor hun ouders en hun land, en het is een doodzonde? Rot een eind op kerel

9 juni 2018 om 00:26

Een publiciteitsstunt van de Turkse overheid. De spelers hadden zich beter moeten laten informeren over de gevolgen van dergelijke acties, want je kan van mijlenver aan zien komen dat de Duitse supporter dit niet pikt door eerdere incidenten met Turkije. Daarnaast vertegenwoordigen ze over een week Duitsland op een toernooi en geen enkel ander land. Voetballers doen er bij voorkeur ook goed aan om politiek en voetbal gescheiden te houden, tenzij het echt niet anders kan.

Vind het bij dit soort gevallen altijd heel opvallend dat iedereen spelers zoals Özil en Gündogan gaat verdedigen, terwijl de fout duidelijk bij hun ligt. Paar dingen hierover:

1. Beide spelers zingen het Duitse volkslied nooit mee en tonen eigenlijk nooit enig respect of trots voor Duitsland. Zij spelen puur voor Duitsland omdat ze dan kans hebben om met de wereldtop mee te spelen.
2. Beide spelers tonen wel zeer regelmatig loyaliteit aan Turkije. Özil draagt Turkse scheenbeschermers en gaat graag op de foto met onze grote vriend de dictator.

Conclusie: De fout ligt niet bij de Duitsers die deze gasten niet accepteren maar bij de spelers die geen loyaliteit tonen aan Duitsland. Altijd weer die omgekeerde wereld.

9 juni 2018 om 01:55

Özil en Gündogan tonen al loyaliteit voor Duitsland door voor het Duits elftal te spelen, en zolang ze presteren is dat gewoon voldoende. Ben je een goede Duitser als je het volkslied uitschreeuwt? En wanneer hebben beiden spelers dan Duitsland niet gerespecteerd? Hebben ze op de Duitse vlag getuft ofzo?

9 juni 2018 om 15:16

Je mag je natuurlijk wel afvragen wat voor keuze ze hadden gemaakt als Duitsland geen grootmacht was, al geeft Ozil erg vaak aan zich gewoon Duitser te voelen. Ik vind het een beetje een onnodige discussie. Als Ozil en Gundogan gewoon aangeven dat men er niet veel achter moet zoeken, hoort de discussie eigenlijk klaar te zijn. Handig is het natuurlijk niet.

9 juni 2018 om 16:16

Als Duitsland geen grootmacht was, dan was de mogelijkheid dat hen Turkije zouden opteren toch groter. Is dat raar? Hij kan zich toch zowel Duitser als Turk voelen. Sommige maken de keuze gebaseerd op gevoel, en sommige maken de keuze op verstand. Zolang Özil presteert bij Duitsland, en hij was gewoon een onderdeel van het team dat het WK won dus dat is al een prestatie op zich, is het ridicuul dat mensen nog zijn loyaliteit in twijfel trekken. Gundogan idem dito.

9 juni 2018 om 02:30

Kiezen ze voor het land waar ze zijn geboren en opgeleid, is het nog niet goed. Volgens mij zijn gasten als jij pas tevreden als ze een Duitse naam aannemen en alleen maar negatief praten over Turkije en alles wat Turks is.

9 juni 2018 om 07:13

@Clutch, tussen negatief praten en een Erdogan mijn geeerde president noemen zit nogal een verschil. Als je Erdogan als jouw president ziet ipv de president van het land waar je woont en/of geboren bent, dan moet je gewoon in Turkije gaan wonen en werken. Duits paspoort inleveren en klaar.

9 juni 2018 om 12:17

Ten eerste, het woord 'sayın' kan beter vertaald als 'meneer' in het Nederlands. Het is een titel dat dagelijks wordt gebruikt in Turkije. Ook oppositieleiders, of anderen lieden met hoge posities, worden in Turkije aangesproken met 'sayın'. Ten tweede, 'mijn president' wordt nergens genoemd in het gesprek. İn het Turks betekent dit 'benim cumhurbaşkanım', en in het gesprek is dit geen één keer gebruikt. Ten derde, sinds Atatürk is de presidentsstoel een heilige positie onder de Turken. Mag hem of mag hem niet, als de president van Turkije jou uitnodigd ga je gewoon. Dit heet respect voor de positie. İk ben ervan overtuigd dat Ozil en Gundogan ook op een uitnodiging van bijvoorbeeld Merkel of Poetin zouden reageren.

9 juni 2018 om 13:35

Emre Can ging niet, was kennelijk uitgenodigd.

9 juni 2018 om 14:55

@steef71, Bozkurt20 heeft boven mij al aangegeven hoe het zit met die vertaling. Maar wat ik wel merk is hoe erg dit wordt overdreven. Dus omdat Ozil en Gundogan respect tonen voor de president van hun vaderland, moeten ze hun Duitse paspoort inleveren en in Turkije gaan werken? Wie ben jij dat je dat gaat bepalen voor hun? Ik weet 100% zeker dat we zulke reacties hier niet zouden zien als de Turkse president geen Erdogan heette, honderd procent.

10 juni 2018 om 10:27

Clutch wat betreft je laatste zin: het is ook niet heel gek dat Erdogan niet erg geliefd is hier toch? Ik persoonlijk word niet graag voor nazi overblijfsel o.i.d. uitgemaakt.

9 juni 2018 om 02:51

Of ze nou meeschreeuwen met het volkslied of helemaal stil zijn doet er niet toe. Bijna elk land heeft enkele spelers die nooit meezingen. Bij Marokko zijn dat Ziyech en Boussoufa. Maar ik heb nog nooit iemand daar kritiek op horen hebben, of het zelfs maar horen benoemen. En wat is er verder mis mee dat ze loyaliteit tonen aan Turkije? Toevallig is dat een land waar ze ook een nationaliteit van hebben. Het een sluit het ander niet uit. Als ze loyaal zijn aan Turkije kunnen ze dat nog steeds ook aan Duitsland zijn.

10 juni 2018 om 03:56

Het zijn dan ook voetballers en geen zangers. Man stop met je zever. Wat heb je te zeggen over de rode duivels? Allemaal op de foto met koning Filip en meer dan de helft kent het volksloed nog niet eens!!!

Laat die jongens lekker gaan.

Turkse mensen weten allang op wie ze gaan stemmen.
Het is echt niet zo dat er een grote groep zwevende kiezers zijn en die dankzij Gundogan en Ozil over de streep getrokken worden. Ik stem zelf niet op Erdogan, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat hij niet om voetbal geeft. Hij is gek op voetbal en heeft denk ik inmiddels alle Turkse topploegen ooit wel uitgenodigd of bezocht.

Ik wil hier RTE zeker niet in bescherming nemen, maar het moge duidelijk zijn dat de Duitse en Turkse diplomatieke relatie niet op zijn hoogtepunt staat. Als NAVO-partner moet Duitsland zich meer zorgen maken om de groeiende sympathie voor de PKK in Duitsland i.p.v. een foto van deze voetballers met Erdogan. Er zijn belangrijkere kwesties waar deze landen elkaar moeten vinden denk ik in plaats van foto's.

9 juni 2018 om 00:58

Groeiende sympathie is denk ik niet zo heel gek als je de soort van halve genocide ziet die nu gaande is in Turkije. Ze worden dan wel niet vermoord, maar van miljoenen Turken is hun toekomst compleet vergald, als ze überhaupt nog vrij komen, puur om het vermoeden dat ze betrokken waren bij een coup. Denk dat je je als Duitser toch echt meer zorgen maakt over het regelmatig worden uitgemaakt voor Nazi’s door een zogenaamde bondgenoot, die cruciale waardes waar je als land voor staat, zoals vrijheid van meningsuiting en recht op een eerlijk proces, in zeer korte tijd volledig heeft afgedankt.

Ik vind overigens dat voetballers in principe zelf moeten kiezen voor welk land ze willen spelen (zolang ze het paspoort hebben), maar geef jezelf dan wel 100% voor dat land...

9 juni 2018 om 01:53

De PKK en de Coup in 2016 hebben niks met elkaar te maken. Daarbij vind ik het toch wel gek dat de PKK, internationaal bestempeld als een terroristische organisatie, sympathie oogst puur vanwege het wanbeleid van Erdogan.

@ajacxied ik snap niet zo heel goed wat je met je verhaal probeert uit te leggen.
Je begint met sympathie vanuit de koerden voor de Pkk/pyd en hebt het daarna over de toekomst van Turken die verdacht worden van hun betrokkenheid bij een couppoging. En daarna ga je verder met vrijheid van meningsuiting. Ik ga mijn best doen om je te antwoorden.

1. De groeiende sympathie waar ik het over heb zijn de Koerden in Duitsland(vaak met verwanten in Turkije) die door grote Duitste steden lopen met vlaggen van de PKK en A.ã¶calan. De PKK pleegt regelmatig aanslagen op militairen in Turkije of overheidsbetrokkenen. De PKK is een terreurorganisatie die gesponsord wordt door deze mensen die door de straten lopen. Je goedkeuring voor sympathie is daarom ook zeer vreemd indien je geen Koerdische achtergrond hebt. Wellicht is Turkije een ver-van je bed show, maar de PKK-PYD is de nummer éã©n vijand van Turkije.

2. De Turkse regering heeft duidelijk te kennen gemaakt dat de mensen die opgepakt zijn voor verdenking bij de couppoging allen een eerlijk proces zullen krijgen. Dit is een giga-zaak waar veel tijd en mankracht in gestoken moet worden. Dagelijks worden er mensen vrijgesproken en soms opgepakt, omdat er nieuw bewijsstukken zijn. De tijden van opgesloten zitten zonder bewijs aan terreur zijn voorbij.

3. Je gedeelte mbt de uitspraken van RTE over Nederland(geen Duitsland) mbt tot het uitmaken van Nazigedrag is een diplomatieke-issue waarnaar ik verwees in mijn laatste zin. Dit zijn dus onderwerpen die besproken moeten worden ipv foto's. Dat bedoelde ik ermee.

Tot slot heeft Turkije binnen zijn eigen grenzen nog veel werk aan de winkel als het inderdaad gaat om persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Toch vind ik dat dit een probleem is voor Turken die zijn onderling moeten oplossen. Turkije moet zijn eigen broek zelf ophouden en heeft daarbij geen hulp van buitenaf nodig.

9 juni 2018 om 11:43

Als je eerlijk bent, dan geloof je nr 2. uit jouw lijst met opsommingen toch niet zelf? Denk je dat mensen die alleen al op de lijst staan daarna een succesvolle carrière kunnen hebben..? Zeg dan ook gewoon eerlijk dat je op hem stemt.

Overigens denk ik ook dat je groeiende sympathie voor die organisatie verwart met zeer sterk dalende empathie voor de ander... Denk dat de koers van de lira wel aangeeft welke kant de rest van de wereld heeft gekozen. Wat ik overigens ontzettend jammer vind, want mijn tijden in Istanbul waren ongeëvenaard.

9 juni 2018 om 13:59

Belachelijk domme reactie. Dan begint mijn sympathie voor IS ook steeds groter te worden vanwege de dalende empathie voor assad. Slecht blijft slecht. De een heft het andere niet op.

9 juni 2018 om 19:11

Het is ook niet bijster intelligent om een hypotetisch groeiende sympathie voor IS te gebruiken wanneer het juist zijn punt is dat de sympathie voor de PKK niet aan het groeien is maar dat het zo lijkt omdat de 'regering' (lees: het dictatorschap) meer en meer sympathie verliest. De tijd dat de PKK onschuldig leek is al lang geleden, zo rond de jaren 60 toen ze mede de Turken mochten helpen settelen in Nederland had de regering nog niet door wat voor terroristische bende het is maar die sluier is opgetrokken hoor. Vergeet niet dat verzetstrijders buiten een oorlog ook slechts terroristen zijn. Door het eens zo prachtige land te verneuken en zijn volk te onderdrukken zorgt Erdogan voor een omgeving waarvan buitenstaanders het niet vreemd vinden dat er rebellen ontstaan. Voordat je ook mijn reactie verkeerd interpreteert; ik heb tot op heden nooit sympathie gevoeld voor de pkk en verwacht dit ook nooit te doen.

9 juni 2018 om 19:11

Het is ook niet bijster intelligent om een hypotetisch groeiende sympathie voor IS te gebruiken wanneer het juist zijn punt is dat de sympathie voor de PKK niet aan het groeien is maar dat het zo lijkt omdat de 'regering' (lees: het dictatorschap) meer en meer sympathie verliest. De tijd dat de PKK onschuldig leek is al lang geleden, zo rond de jaren 60 toen ze mede de Turken mochten helpen settelen in Nederland had de regering nog niet door wat voor terroristische bende het is maar die sluier is opgetrokken hoor. Vergeet niet dat verzetstrijders buiten een oorlog ook slechts terroristen zijn. Door het eens zo prachtige land te verneuken en zijn volk te onderdrukken zorgt Erdogan voor een omgeving waarvan buitenstaanders het niet vreemd vinden dat er rebellen ontstaan. Voordat je ook mijn reactie verkeerd interpreteert; ik heb tot op heden nooit sympathie gevoeld voor de pkk en verwacht dit ook nooit te doen.

10 juni 2018 om 02:02

@pavol. Jaloers op de duimpjes kerel😂? je mag ze van mij hebben. De pkk niet keihard afkeuren is het zelfde als steun betuigen in mijn ogen. Vaak genoeg protesten hier gezien waar honderden 'koerden' met ocalan vlaggen liepen rond te zwaaien en niemand die ze stopt. Gebeurde laatst nog in een Duits vliegveld.

Er is geen verschil met de IS en de PKK maar dat zien jullie niet in. De een wordt keihard aangepakt en voor de andere wordt een oog toegeknepen. Stel je voor dat er honderden mensen met IS vlaggen zaten te zwaaien op de dam of een ander groot plein. Oh wacht dat werd gedaan
In rotterdam maar dan met pkk vlaggen 😂

Het zal de niet de eerste keer zijn dat voetballers zich laten fotograferen met omstreden politieke leiders, eerder ook heel FC Barcelona met Netanyahu. Maar toen was er niet zo een shitload aan kritiek. Ozil en Gundogan hebben alle recht en alle vrijheid om met een staatshoofd van notabene een Navo-lid op te foto te gaan, een staatshoofd van het land waarvan zij ook de nationaliteit van bezitten, dan hebben de mensen ook het recht om dat te bekritiseren maar ik vind het wel een beetje triest dat ze nu opeens halfbakken excuses komen aanbieden. Als je iets doet, sta er dan ook verdomme achter. Dan heb ik meer respect voor Emre Can die gewoon de uitnodiging afwees. Dat had ik als Turk ook gedaan, omdat ik gewoon geen Erdogan-aanhanger ben. Maar ik vind ook gewoon complete bullshit dat als je sympathie voor Erdogan hebt, dat je dan gelijk met de grond gelijk wordt gemaakt. En straks met z’n allen schijnheilig op het louche WK in Rusland spelen.. nee die Poetin is zo een toffe gozer.

9 juni 2018 om 04:00

Beste alex, de reden dat emre can het afwees is dat hij sympathie heeft voor pkk, dus dat is zijn reden dat hij het heeft afgewezen.

9 juni 2018 om 11:22

Wat een onzin! Can heeft genoeg instafoto's met een Turkse vlag waarin hij terroristische aanslagen van de pkk veroordeelt en voor de overledenen rouwt.

Ik vind dat die Duitsers dit wel erg overdrijven, iedereen weet dan een heel groot deel van de Turken uit West Europa op Erdogan steunen. Waarschijnlijk Gundogan en Ozil zelf ook, dus dat dit bij de Duitsers als onverwacht aankomt is vreemd. Daarnaast heeft Erdogan dit soort goedkope propaganda niet eens nodig om te winnen. Ik denk dat hij makkelijk 50% van de stemmen zal krijgen, zonder hulp van stemmen uit Europa en VS.

9 juni 2018 om 01:53

En Emre Can heeft de uitnodiging afgewezen, omdat hij bezig was met de besprekingen van zijn transfer naar Juve. Ik heb hem vaak genoeg fotos zien liken van Erdogan op social media.

Belachelijk wat voor aannames mensen maken alleen maar op basis van elkaar napraten. Ten eerste slaat het nergens op om Turkije een dictatuur te noemen. De regeringsvorm van Turkije is een parlementaire republiek. Net zoals landen als Italie, Oostenrijk en Duitsland. Verder zijn er veel landen waar de president nog veel meer macht heeft, voorbeelden hiervan zijn Frankrijk en de Verenigde Staten.

En verder om in te gaan op dit gedoe om die foto. Het kan aan mij liggen, maar ik begrijp totaal niet waarom ze geen fotootje mogen maken met de president van hun vaderland. Ik heb ook enkele foto's gezien van Ozil met Merkel. Toevallig hebben die jongens 2 nationaliteiten. Dat ze voor Duitsland uitkomen betekent niet dat ze hun Turkse roots moeten vergeten. Daarnaast hebben ze allebei aangegeven dat er ze geen politiek statement wilden maken.

9 juni 2018 om 07:20

Turkije is in naam een democratie maar is dat feitelijk al lang niet (meer). Wanneer met arrestaties, censuur en ophitsing het vrije publieke debat wordt geliquideerd en de politieke oppositie monddood gemaakt kun je de facto niet meer van een democratie spreken. Ik vind het op zich een vrije keuze met wie je op een foto gaat staan maar je kunt wel verwachten dat dit in je eigen land (Duitsland) niet lekker gaat vallen.

9 juni 2018 om 11:32

Op papier is het dan wel deomocratisch, maar hoe erdogan regeert en alles gebruikt om zijn macht te vergroten kan je moeilijk spreken van een democratie.

9 juni 2018 om 12:17

Hij is democratisch verkozen door een meerderheid van het volk. Daarnaast zijn de recente grondwetswijzigingen ook door middel van een referendum bepaald. Democratischer kan niet.

9 juni 2018 om 13:41

Dat kan nog veel democratischer als je bv tegenstanders niet intimideert, tegenstanders de kans geeft ook iets op de nationale televisie te roepen, de pers wél de kans geeft om de oppositie te woord te laten, etc.

9 juni 2018 om 16:55

Natúúrlijk gaat de meerderheid voor hem kiezen, als iedereen die tegen hem is in de gevangenis gezet wordt of gedwongen om voor te stemmen. In syrie waar nu een burgeroorlog plaatsvindt, wint assad nog steeds in de verkiezingen, omdat het net als in Turkije en in veel andere landen mensen niet tegen mogen stemmen

9 juni 2018 om 19:37

@marocberkane

Je schrijft: "hij is democratisch verkozen door een meerderheid van het volk. Daarnaast zijn de recente grondwetswijzigingen ook door middel van een referendum bepaald. Democratischer kan niet".

Volgens mij begrijp je niet zoveel van het begrip democratie. De verkiezing is het enige democratische proces is Turkije. En dan alleen nog maar op papier. Het is een publiek geheim dat er bij de laatste verkiezingen op grote schaal is gemalverseerd en dat bedreiging en intimidatie aan de orde van de dag waren. Tijdens de Nederlandse verkiezingen gingen Turkse "waarnemers" zelfs met Turkse stemgerechtigden het stemhokje in, zogenaamd om het proces uit te leggen. Werkelijk te bespottelijk voor woorden. Toen de Nederlandse Staat Erdogan verbood om propaganda te maken voor de Turkse verkiezingen en hem en zijn ministers een spreekverbod oplegde, probeerde een van die ministers via een achterdeur alsnog het land binnen te komen en dat spreekverbod te omzeilen. Dat is schending van de soevereiniteit van een democratische staat en ook dat is typisch gedrag van een dictator. Toen er in Duitsland in het Parlement moest worden gestemd over de Armeense genocide, probeerde Erdogan het democratische proces te beinvloeden en droeg politici met een Turkse achtergrond op tegen te stemmen. Toen die die opdracht zonder uitzondering aan hun laars lapten en voor het besluit stemden, werden ze zelfs met de dood bedreigt. In de VS gaf Erdogan zijn lijfwachten zelfs de opdracht om kritische demontranten in elkaar te slaan. Hij had echter de pech dat Amerikaanse journalisten het haarscherp op beeld hadden vastgelegd. Dergelijk gedrag is typerend voor een dictator. Die denken zelfs in een land waar ze helemaal niets hebben te vertellen, de dienst uit te kunnen maken en zich te kunnen permitteren om mensen te intimideren en bedreigen..

Om van een democratische rechtstaat te kunnen spreken, dient er sprake te zijn van een onafhankelijke rechtspraak en een vrije pers. Erdogan heeft alle rechters die kritiek op hem hadden uit hun functie gezet, terwijl rechters voor het leven worden gekozen. Zodra een politicus zich gaat bemoeien met de rechtspraak, is er feitelijk al geen sprake meer van een democratisch proces. Ook heeft hij alle kritische persbureaus gesloten en journalisten zijn zelfs in grote getalen en zonder vorm van proces achter slot en grendel gezet. Dat is allemaal het werk van een dictator en heeft met een democratisch proces helemaal niets te maken. In ieder geval niets met wat in het westen onder democratie wordt verstaan. En dat is hier tenslotte uitgevonden. Turkije is al lang geen democratische rechtstaat meer. Het lijkt er zelfs niet eens meer op.

Diezelfde 'normen en waarden' vinden de Duitsers zo te zien niet belangrijk als hun clubs deelnemen aan de Champions League waarvan Gazprom de grootste sponsor is? Of als Bayern Munchen in de winter even een paar wedstrijden gaat spelen in Saudi-Arabie? Dan hebben ze opeens geen problemen met wat er gebeurt in Rusland en Saudi-Arabie. Ik heb ze zich daar nooit over zien uitspreken, maar als twee Turks-Duitse voetballers op de foto gaan met de president van hun vaderland, breekt de hel los. Rot toch lekker op man, stelletje hypocrieten.

Ze ontmoeten de leider van het land van hun ouders, ja nou en? Trump gaat die gekke Koreaan ontmoeten binnenkort mag dat dan wel? Het is altijd wat men van wil maken, deze president is in de ogen van Duitsland een idioot maar voor de grote meerderheid van de turken gewoon een held en het is ook vaak zo dat men alleen wil zien en horen wat in zijn straatje past.

9 juni 2018 om 08:10

@Etcheverry
Trump gaat inderdaad naar de Noord Koreaanse leider toe, maar wat heeft dat met dit verhaal te maken. Dit is een poging van een Amerikaanse president om vredesgresprekken op gang te krijgen tussen de 2 Korea' s die formeel nog steeds in oorlog zijn en dat al sinds de jaren vijftig. En tja Erdogan wat moet je daar nou van zeggen, ieder volk krijgt de leider die het verdiend wat me alleen verbaasd is dat wanneer meneer Erdogan zo geweldig is en hier in West Europa alles zo slecht is me niet gewoon de stap huiswaarts neemt naar het economisch "booming" Turkije waar alles zo goed geregeld is.

Betreffende spelers hebben een dubbel paspoort en feitelijk dus twee nationaliteiten. Ik zou voor geen miljoen op 1 foto willen staan met een dictator als Erdogan, maar Duitsland is net als NL wel een democratisch land waarin ieder dat voor zichzelf mag bepalen. Het is bovendien ook niet zo dat Duitsland en Turkije met elkaar in oorlog zijn, dus de reacties zijn een tikkeltje overdreven ook al zijn ze nog zo begrijpelijk. Betreffende spelers hebben er zelf voor gekozen om voor Duitsland uit te komen en niet voor Turkije, waardoor er ook geen reden is om aan hun loyaliteit te twijfelen.

9 juni 2018 om 12:04

@scepticus38
Omdat een speler voor een nationaal elftal kiest is er geen reden om te twijfelen aan iemands loyaliteit? Je weet dat voetbal een spelletje is? Als iemand met een dubbele nationaliteit een keuze maakt om bijvoorbeeld het Duitse of Turkse leger te dienen als beroepsmilitair weet je voor 99% waar zijn loyaliteit ligt, niet bij de keuze van een nationaal elftal.
Dubbele nationaliteit is sowieso een slechte zaak, het geeft namelijk het land met de grootste nationalistische en of religieuze invloed de politieke macht om mensen een opvatting op te dringen, dat is natuurlijk vooral vervelend voor het land dat minder nationalistisch en religieus georienteerd is, in dit specifieke geval Duitsland.

Veel van de banken waar ons geld op staat ondersteunen wapenhandel, handel in bloeddiamanten en cacaoslavernij. Alle West Europese landen hebben Amerika gesteund in hun dwaze oorlogen opzoek naar weapons of mass destruction. Er kan piramide aan doodskisten gebouwd worden van de omgekomen arbeiders die stadions bouwen voor het volgende WK, maar als twee Duitse voetballers van Turkst komaf met Erdogan meeten dan is de wereld te klein.

Onzin allemaal, als de Duitsers Erdogan zo erg vinden moeten ze Turkije binnenvallen en hem afzetten. Zolang we allemaal nog handel drijven met Turkije en daar op vakantie gaan moet je deze 2 jongens niet zo aanvallen. Want als we kijken naar het gedrag van leiders en hun regering kan ik nog wel een lijstje maken met dubieuze leiders, ook uit het Westen of partnerlanden.

9 juni 2018 om 19:03

Wat een mening vertoon jij hier zeg. Zo subjectief als het maar kan. Ben er mee eens dat geen een land heilig meer te verklaren is, maar dit slaat alles. Ben momenteel in Istanbul op vakantie en het eerste wat mij opvalt is de trots van de turken op hun nationaliteit, aan de ene kant siert het, aan de andere kant vind ik het wel beangstigend als ik het zo zie. Praktisch in elke straat( van Taksim tot aan de blauwe moskee) is er wel een vorm van propaganda ( denk dat binnenkort de president verkiezingen er zijn). Hoe dan ook, imo zijn Turken nationalistisch. Verklaard toch het ( schijnheilige gedrag van Gundo en Ozil. Geloof is hierin ook een factor. Desondanks alles kan ik genieten van de gastvrijheid hier, en de vriendelijkheid die ze hier naar toeristen toe vertonen.

Je hoeft geen lijstje te maken van wie wat goed of fout doet, het gaat erom dat deze twee jongens nu iets niets verstandig hebben gedaan.

9 juni 2018 om 19:32

Dus als je niet eens bent met een leider uit een ander land mag je er geen critiek op hebben en moet je ze maar binnenvallen en afzetten. Wat is dat voor rare beredenatie. Je kan toch ook best tegen al die dingen zijn die jij benoemt.

9 juni 2018 om 21:23

Dat kan niet want de meesten worden gewoon omver geworpen door het westen. Het gaat hier ook niet om kritiek mogen hebben of het ergens wel mee eens zijn. Het gaat erom dat de Turkse Duitsers blijkbaar geen eigen mening mogen hebben zonder door het slijk gehaald te worden door mensen die zelf misschien wel achter ergere dingen staan.

Hetzelfde probleem in Duitsland dus als in Nederland Engeland Frankrijk etc etc etc. Generaties in het land geboren kinderen van immigranten die zich geen Duitser Engelsman Nederlander of Fransman voelen. Het waarom is heel belangrijk maar daar zegt niemand wat over.

Waar mensen hier allemaal problemen van maken.....
Als iemand moeite heeft met het feit dat de allochtonen, die jouw land vertegenwoordigen door beter te presteren dan 99% van de autochtonen, het land van hun wortels respecteren moet je ze ook niet gebruiken als uithangsbord.

West-Europeanen zijn niet de hele wereld. Hoogstwaarschijnlijk vindt de meerderheid op aarde de EU een grotere schurkenorganisatie dan "dictator Erdogan". Jullie hameren op vrijheid maar zijn de eersten die gaan tieren op vaak terechte kritiek.

En maar zelf met het vingertje blijven wijzen.
Ze weten in Duitsland dat het turken zijn, dan moeten dit soort dingen ook getolereerd worden.

10 juni 2018 om 00:01

@Juga
Het mooie van een dubbele nationaliteit is dat het erg makkelijk is om te vertrekken, niemand die je zal tegenhouden. Ik kan natuurlijk ook een volledige uitleg van mijn mening geven en zo politiek correct als mogelijk is zijn maar als jouw betoog praat in de "jullie" vorm is het wel weer duidelijk hoe laat het is. 1 poging dan toch maar, lees de uitspraken van leiders van Europese land over Erdogan en dan de uitspraken vice versa en je zult begrijpen dat Duitsers niet juichen van enthousiasme als zij spelers zien die gezellig met deze keurige man op de foto staan.

10 juni 2018 om 07:28

Tuurlijk heb ik het hier over "jullie". Ik ben namelijk niet diegene die er problemen mee heeft.

Politiek correct zijn betekent niet gelijk hebben. Politiek correct gedrag gaat meestal zelfs gepaard met schijnheiligheid en hoogmoed.


Ik combineer hier een paar feiten met meningen die daarop gebaseerd zijn.
U gooit er 3 drogredenen tegen aan waarvan eentje zo afgezaagd is dat het niet eens meer grappig is. Dan zou ik maar niet zo hoog van de toren blazen als ik u was. U bevestigt zelfs een deel van mijn tekst met uw eigen woorden.

Antwoorden was eigenlijk niet eens nodig. Die staan namelijk al in mijn eerste tekst waar u de vrijheid neemt om u blind te staren op "jullie". Daar had ik een politiek correcte vorm kunnen gebruiken. Helaas verandert dat de strekking van de tekst niet. Het maakt het lezen alleen misschien wat prettiger voor diegenen die er moeite mee hebben.

Dat gezegd hebbende, u haalt toch wel iets nieuws aan: De dubbele nationaliteit. Overduidelijk heeft u daar problemen mee en denkt u dat in dit geval zomaar te kunnen gebruiken om uw standpunt kracht bij te zetten. Ik kan een heel betoog schrijven waarom de dubbele nationaliteit juist voor landen als Duitsland en Nederland veel voordelen heeft opgeleverd maar aangezien dit een van de drogredenen is die u gebruikt zie ik geen reden om verder off topic te gaan. Met mensen die niet op inhoud reageren maar meer aandacht hebben voor de netheid van een tekst valt namelijk meestal geen zinnig woord te discussiëren.

Heel raar. Dus die jongens logen geen foto met hun eigen president van land van Herkomst???? Dan mogen de rode duivels ook niet op de foto met koning Filip hé. 2 maten 2 gewichten.

Ozil en Gundogan zouden zelf na die fluitconcerten en selectieve verontwaardiging gewoon moeten bedanken voor het Duitse elftal. Gundogan accepteert gewoon een uitnodiging van de Turkse president, en heel Duitsland staat op zn kop. Man man man, zoveel haat jegens Turken en Turkije heb je niet eens in mijn thuisland(Griekenland). Dit gaat allemaal veel te ver.

10 juni 2018 om 07:33

Er is vast wel zoveel haat. Ik kan me niet voorstellen dat de haat zelf minder is. Het is alleen de selectieve verontwaardiging (perfect verwoord!) die er in Griekenland ontbreekt. Een Griek gaat geen van een immigrant afkomstig iemand gebruiken voor betere prestaties om hem/haar dan te folteren als deze nog steeds warme banden heeft met het vaderland.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren