‘Ook zonder Almere City FC is de nieuwe Eredivisie een lachertje’

Dinsdag, 22 mei 2018 om

Valentijn Driessen vindt de nieuwe samenstelling van de Eredivisie voor komend seizoen ‘een lachertje’. Traditionele clubs als FC Twente, Roda JC Kerkrade en Sparta Rotterdam verlieten het hoogste podium, terwijl Fortuna Sittard, FC Emmen en De Graafschap promoveerden. “Gelukkig promoveerde Almere City FC niet”, verzucht de chef voetbal van De Telegraaf in zijn column.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

178 reacties (laatste reactie door raulduke)

Laat de Eredivisie lekker een opleidingscompetitie blijven... Meneer Driessen kan dit wel allemaal roepen, maar als de nummer 20 van de Premier Leugue een vergoeding krijgt van in totaal al 100 miljoen, helpt het echt niet dat een Roda of Twente in de Eredivisie blijven. Misschien moet er eens anders gehandeld worden door de top 5 clubs. Zij moeten eens zorgen dat ze er staan in Europese wedstrijden, want overige "kleine" competities die Nederland allemaal inhalen nu hebben echt geen sterkere teams in het rechterrijtje hoor.

22 mei 2018 om 08:45

Dat heeft toch allemaal verband met elkaar. Je hebt gelijk dat de top 5 de laatste jaren niet veel klaarspeelt in Europa. Maar door het dalende niveau van de Eredivisie wordt het moeilijker om goede spelers te halen en te behouden.

22 mei 2018 om 08:47

Eredivisie blijft eredivisie in een voetbalmarkt die groter is dan ons landje alleen. inderdaad compleet dwaas om ons te vergelijken met grote competies met een grotere exposure. En wat is er mis met Emmen in de eredivisie ? Bij Sparta is er echt iets mis.denken nog steeds dat hun kasteel unesco erfgoed is,dus belangrijker dan vooruit komen. Jammer dat Almere er trouwens niet bij zit.

22 mei 2018 om 08:47

Ja maar hoe komt het dat de laatste plaats in Engeland 100 miljoen euro krijgt dan. De Premier League is zo krachtig als ik weet niet wat wereldwijd. De premier league wordt in elke steegje wel door iemand bekeken vind je het gek dat er dan zoveel wordt uitgekeerd. Ik vind dat Valentijn hier helemaal gelijk heeft en de eredivisie zakt zo alleen maar verder en verder weg. De clubs in de eredivisie hebben de mensen nodig van heel de wereld alleen denk ik niet dat de wereld op de eredivisie zit te wachten en dat komt natuurlijk door het niveau. Swansea City Tegen Everton is geen Graafschap - Pec Zwolle. Premier league van nummer 1 tot 20 is interessant om naar te kijken.

22 mei 2018 om 09:25

Dat komt omdat de Engelse bond in de jaren 90 gewoon een strak plan heeft bedacht om een zo sterk mogelijke competitie te maken door o.a. televisiegelden gelijk te trekken. Uiteindelijk hebben ze de competitie uitstekend vermarkt over de wereld en zie nu. Dat ga je nu nooit of te nimmer nog gelijktrekken na meer dan 20 jaar van extreme financiële groei.

Dat gaat een Sparta, Roda of Twente t.o.v. de Graafschap, Emmen of Fortuna echt niet gelijktrekken hoor. De top drie (plus wat subtoppers) verkoopt in het buitenland en verder is het om het even. Valentijn zit gewoon met enorm veel sentiment.

Zelfs de Bundesliga, La Liga of Serie A krijgt bij lange na nog niet zoveel geld, laat staan wij.

22 mei 2018 om 09:36

Barcelona real Madrid zijn de groot verdieners daar. Die krijgen wat city en united ook ongeveer krijgen iets minder dan. Ik had laatst gezien op marca welke club wat krijgt. Ja wat je zegt klopt helemaal en dat is ook wat ik bedoel te zeggen alleen op een ander manier gebracht.

Valentijn ga je lekker? Mogen deze clubs geen kans krijgen dus? Daarnaast stelde we toch al niks meer voor maar kan het volgens de zogeheten kenners nog erger.. whats next..

22 mei 2018 om 07:35

Ik ben het eens met je. Clubs moeten de kans krijgen. Twente liet ook een heel slecht niveau zien. Qua historie een grote club voor de Nederlandse begrippen. Maar zij moeten wel mee kunnen zie Engeland met Aston Villa of Leeds als voorbeeld. Maar daarvoor is wel Leicester bewijzen van teruggekomen. Valentijn moet eens inzien dat dit de concurrentie hooghoudt voor de clubs die tegen degradatie etc strijden. Wordt eens creatief.

22 mei 2018 om 07:39

Creatief is die allerminst. Trapt 9/10 open deuren in en grotendeels nietszeggend.

22 mei 2018 om 08:11

Ik vind dat hij een punt heeft. Het probleem is dat je als eerste divisieclub een periode plus de nacompetitie in vorm moet zijn terwijl de eredivisie clubs een jaar lang alles geven om niet te degraderen. De frisheid is totaal anders wanneer ze de nacompetitie starten. Daarom een waardeloos systeem dus. Wat Driesen goed verwoordt. Daarbij, hoe minder kunstgras hoe beter....

22 mei 2018 om 08:44

Promotie-/degradatie-playoffs vind ik an sich een meer dan prima regeling, maar in de huidige opzet niet. Gewoon de bovenste plekken van de Eerste Divisie en onderste plekken van de Eredivisie (minus de kampioen/degradant) laten vechten om een plek, in plaats van de nummer 13 die toevallig een periode piekt en daardoor zelfs kans maakt op promotie.

22 mei 2018 om 09:31

Probleem is dan dat meer dan de helft van de clubs in vroeg stadium van competitie al is uitgespeeld, want geen degradatie uit JL. Kun je opk rare uitslagen krijgen. Idee van de voetbal piramide is best ok, maar onze voetbal infrastructuur is daar niet op berekend. Het is veel te duur voor clubs uit de amateur tak om aan alle eisen te kunnen voldoen, dus willen ze niet promoveren.

22 mei 2018 om 09:37

Dit is precies wat het moet zijn imo. Waar zie je dehuidige opzet elders in de wereld ook? Ik weet het namelijk niet

22 mei 2018 om 10:06

Dit verhaal klopt dit jaar dus niet, want zowel De Graafschap, Almere als Emmen hebben geen periode titel behaald maar zijn de play-offs ingekomen middels een hoge rangschikking. Daar hebben ze ook een heel jaar voor moeten knokken. Dus die frisheid die jij benoemd was voor alle 4 de clubs hetzelfde. Daarbij spelen de jupiler league clubs 4 wedstrijden meer dan de staartclubs in de ere-divisie dus kwa belasting hebben de jupiler league clubs het zwaarder.

Met de Graafschap heb je er trouwens een kunstgrasveld minder in de ere-divisie.

De ere-divisie clubs hebben hun kans op lijfsbehoud gehad en niet genomen.
Ben het ook totaal niet eens met Driessens stuk. Als je degradeert heb je gewoonweg te weinig kwaliteit om er in te blijven. Dat kun je clubs als Emmen en Graafschap niet kwalijk nemen welke history de clubs ook hebben.

22 mei 2018 om 10:18

"de ere-divisie clubs hebben hun kans op lijfsbehoud gehad en niet genomen.
Lees meer op www.voetbalzone.nl" meer dan terecht dit. Twente is vorig jaar (of jaar daarvoor) trouwens al de hand boven het hoofd gehouden door ze in de eredivisie te houden, en die betalen nu de rekening daarvan.

Sparta en Roda hebben het gewoon slecht gedaan tegen gemotiveerde clubs die het absoluut hebben verdiend. Al ben ik we blij dat de superboeren er weer bij zijn, blijft toch wel n leuke club om te zien met gepassioneerde fans.

22 mei 2018 om 10:20

Het enigste punt dat hij heeft is kunstgras en verder is het gejank in de ruimte. Vroeger speelde er ook clubs als Haarlem, Rbc, Volendam en Rkc in de eredivisie en wonnen onze clubs gewoon Europacups. Dit is Nederland, we hebben hier pak en beet 12 eredivisiewaardige clubs en de rest is lood om oud ijzer wie dat opvult.

22 mei 2018 om 10:30

Hoho..toen waren wij wel subtop van Nederland he....2x 4e ,6e,8e... dus zo gek was het niet dat Haarlem eredivisie speelde. Daarna is het ietsje minder gegaan....

22 mei 2018 om 10:40

Ja en Sparta is ook 6x kampioen geweest, dingen veranderen nou eenmaal. 30 jaar geleden was Heerenveen in omvang een Almere City. Het zal mij persoonlijk echt een worst wezen of Ajax nou tegen Nec of de Graafschap speelt of Tegen Roda of Fortuna.

22 mei 2018 om 15:42

Juist en laten we niet vergeten in hoeverre Nederland er voor staat op internationaal niveau. Pffffff Emmen had zeker beter gedaan en had de tournooien ook zeker beter gespeeld als het er echt op aan komt. Alstublaft meneer Driessen👍

22 mei 2018 om 07:42

Het is inderdaad allemaal simplistisch geredeneerd. Laat Twente, Roda en NEC maar eens goed naar hun eigen structuur kijken. Ze zijn nu genoodzaakt de organisatie te herprogrammeren, dat is misschien best eens goed voor ze. Ik denk dat de eredivisie hier niet veel anders van wordt. Mogelijk klappen deze ploegen er zelfs extra stevig op, omdat ze eens (weer) de kans krijgen. Als je in de nacompetite kwalitatief en mentaal niet beter kan presteren dan JL ploegen, waarom zou je op dit moment dan meer een verrijking voor de eredivisie zijn dan deze promovendi?

22 mei 2018 om 11:02

Het heeft met de nederlandse cultuur te maken, waarin de Knvb voortrekker is: altijd het braafste mannetje van de klas willen zijn. Twente was in 2010 en 2011 en ook later nog een economische motor voor de eredivisie door talentvolle spelers in de eredivisie voor grote bedragen in te kopen, en voor groot geld naar het buitenland door te verkopen. Hiervan hebben Alle clubs in nederland geprofiteerd (via het domino-effect). Die ontwikkeling is bewust en doelmatig gestopt door de Knvb, met als resultaat! Precies, de erediviesie anno 2018. Waar men in het buitenland al jaren geleden aanhaakte bij deze financiele stoelendans, moeten nederlandse clubs op laste van hun eigen bond als een muurbloempje aan de kant blijven. Want die transfers die zijn er niet meer, en die voetballers komen ook niet meer...

22 mei 2018 om 08:06

Hij heeft gelijk! Maar helaas is dit al een 10 jaar in gang, kijk een pec die hoog eindigt dit komt door het algehele achteruitgang van de competitie.

22 mei 2018 om 08:42

Nu ga ik het kunstgras absoluut niet in Pec's voordeel gebruiken, want PEC profiteert toch zelf ook gewoon van goed beleid, waar clubs als Heerenveen en Groningen juist afzakken door zwakker beleid? Dat heeft toch niet per se wat te maken met de nivellering van de competitie.

Een club als Heracles is uiteindelijk ook een hele stabiele aanwinst voor de Eredivisie gebleken, door goed, geduldig en vooral ook verstandig (financieel) beleid. Geef die nieuwe clubs toch de kans, man, Valentijn. In Spanje, Italie en zelfs Engeland komen er ook kleine clubs opstomen ten faveure van de 'grote, historiche' ploegen. Dat heeft ook z'n charmes.

22 mei 2018 om 09:16

Maar waarom is Heracles zo’n stabiele club? Door kunstgras en door het ontbreken van een jeugdopleiding. Daarom vind ik Heracles een bvo onwaardig. Die ton die ze aan Twente betalen voor dat zogenaamde samenwerkingsverband is gewoon een wassen neus. Heracles draagt totaal niks bij aan het Nederlandse voetbal. Investeren niet in opleiding, hebben het kunstgras geïntroduceerd in de eredivisie. En alleen daarom kunnen ze bvo-tje spelen in Almelo. Maar het zou toch wat zijn als al onze bvo’s de handen van de opleiding af zouden halen. Ik vind het echt schandalig en betaald voetbal onwaardig. Voor mij is het dan ook de grootste nep club van het land.

22 mei 2018 om 09:29

Ze hebben toch gewoon een gezamenlijke opleiding met Twente? Alleen Twente heeft - zo begreep ik - de eerste keus op talenten.

Kunstgras is mij ook een doorn in het oog, maar als alle clubs met kunstgras alleen daar hun voordeel uit halen, mogen Sparta en Roda zich dus helemaal terecht schamen dat zij gedegradeerd zijn. Mét een jeugdopleiding en daarnaast ook nog kunstgras.

Dan is het verhaal over beleid zo slecht nog niet, of wel?

22 mei 2018 om 09:34

Twente betaald 2.5 miljoen, Heracles 2? ton. Maar dat is ook de schuld van Twente...hadden ze het maar anders moeten regelen

22 mei 2018 om 11:00

Twente heeft helemaal geen eerste keus. Elke speler is vrij om te gaan waar hij heen wil. Zagen we ook aan Thomas Bruns. Twente had hem graag willen houden, maar hij koos voor Heracles waar hij al fan van was.
Kun je wel zeggen dat het de schuld van Twente is, maar de hele opzet van de jeugdopleiding is gedaan toen twente in de (sub)top zat en Heracles in de 1e divisie. Tijd voor aanpassing lijkt me.

22 mei 2018 om 12:06

Ik ga effe niet reageren op de suggestieve teksten van Atletico, maar die gezamelijk opleiding heeft nog wel meer voeten in aarde dan jullie bediscussieren. Het is opgezet als regionaal opleidingscentrum waarbij de Go Ahead Eagles (deventer), Twente (enschede) en Heracles (almelo) bij in zaten. Dit leek indertijd voor Twente een erg goede deal, daar zowel Heracles als de Eagles 1e divisie speelden en Twente de beste jeugdspelers van die gehele regio kreeg. Vandaar ook de scheve betalingsverhoudingen.

Punt werd een beetje dat Twente nooit jeugdspelers opstelde waardoor dezen veelal voor Heracles kozen zoals Bruns Pelupessy Te Wierik. Hierbij de aantekening dat Bruns en Pelupessy uberhaupt uit Almelo komen. Ik vraag me af of deze spelers ooit het debuut zouden hebben gemaakt zonder Heracles.

De Eagles heeft zich terug getrokken en het valt te bezien wat er met die deal gebeurt nu FC Twente is gezakt. Even voor de goede orde, Heracles heeft afgelopen seizoen met welgeteld 0 ex-jeugdspelers van Twente/heracles gespeelt als je het vertrek van aanvoerder Pelupessy even buiten beschouwing laat.

Dit ter verduidelijking, de mening van een Madrileen in deze vind ik niet interessant, als er iets het voetbal heeft verziekt is het het Spaanse voetbal wel (feyenoord moest krom liggen voor 30 miljoen, Spaanse clubs mogen onbeperkt rood staan) maar dat off topic.

22 mei 2018 om 12:52

Nja, het was voor mij niet eens een discussie (meer snelle reactie op atletico), maar alsnog bedankt voor de verduidelijking. Zelf begreep ik uit een reactie op een vorig artikel over Twente dat de opzet zo was dat Twente 'in feite' de eerste keuze op talenten had. Maar dat is dus niet zo.

Dat maakt de scheve betalingsverhoudingen ook een stuk logischer, ja.

22 mei 2018 om 14:14

Nee, dat ligt nog altijd bij de speler zelf. Een Bruns koos bewust voor Heracles omdat hij daar meer mogelijkheden zag (buiten het feit om dat hij meer een Almeloer is). Tevens is het ook zo dat wanneer Heracles een speler verkoopt, FC Twente hierover een percentage krijgt, ik geloof 25%. Kortom, een Pelupessy welke voor een 2 miljoen naar Sheffield is gegaan krijgt Twente alsnog 500.000 voor. Ik vraag me af of je dit soort cijfers ook niet mee moet nemen namelijk, maar ja, dat is natuurlijk niet zo suggestief als stellen dat we maar 2 ton per jaar betalen...

22 mei 2018 om 07:25

Fortuna en De Graafschap zijn qua sfeer zeker vergelijkbaar aan Roda en Sparta. Maakt dus niet zoveel uit. Qua kwaliteit zijn wedstrijden uit het rechter rijtje al tijden niet om aan te zien. Er keek nooit iemand naar die wedstrijden dus ik snap het verschil niet zo. FC Twente is qua stadion inderdaad wel een gemis maar voor de rest is het allemaal hetzelfde. Bijna niemand kijkt de hele wedstrijden en voor de rest is het wel leuk om eens een nieuwe club te zien om 7 uur met het bord op schoot.

22 mei 2018 om 07:44

'bijna niemand kijkt de hele wedstrijden.' Volgens mij heb je niet helemaal door hoe groot FC Twente is en hoe het leeft in de regio, de kijkcijfers die bij FOX bekend zijn gemaakt geven aan dat FCT na Ajax, Feyenoord en PSV de meeste mensen trekt. Zelfs meer dan het oogstrelende voetbal van AZ dus. Daarnaast zijn er tot nu toe, met nieuwe inschrijvingen meegeteld, 13.000 seizoenskaarten al verlengd. Vorig jaar rond dezelfde tijd stond deze teller op 6.000 kaarten. Dat Twente terecht gedegradeerd is kan ik niet ontkennen, maar als daar een Fortuna met gemiddeld 700 man op de tribune voor terugkomt en het enige verschil is volgens jou het stadion dan sla je de plank in mijn ogen wel redelijk mis.

22 mei 2018 om 07:57

Het rechter rijtje kan je net zo goed schrappen. 50 tot 70% van het Nederlands betaald voetbal voegt 0,0 toe en verdient de term “profclub” niet eens wat mij betreft.clubs promoveren voor de centen om vervolgens weer te degraderen. Clubs als PEC en Heracles zouden de ondergrens moeten zijn. Kleine, maar prima clubs met een goede structuur en een goed beleid. We moeten als land minder denken aan sentiment en kijken hoe we een sterke en winstgevende competitie kunnen vermarkten.

22 mei 2018 om 07:58

Fortuna en De Graafschap vergelijkbaar met Roda en Sparta? De Graafschap misschien in mindere mate, maar naar Fortuna kwam geen kip tot het promotieduel. In hoeverre durf je ze nu al te vergelijken met Roda en Sparta?

22 mei 2018 om 08:13

Onverwachte reactie van een Roda-fan hoor. Moeten de Fortuna-fans hun eigen stadion slopen om vergeleken te mogen worden met Roda? Maar goed, het stadion zal snel vol zitten als ze Roda's sponsoren aanbieden om zichzelf weer te laten zien op Eredivisie-niveau.

22 mei 2018 om 08:17

Ben t zelden eens met een roda supporter. Mr fortuna heeft op basis van de afgelopen jaren qua thuissupport helemaal niks te zoeken in de eredivisie. In december 2016 zaten er nog 1600 man op de tribune...

22 mei 2018 om 08:26

Hoezo onverwacht? Volgens mij zeg ik vrij weinig verkeerd. Ik gun het Fortuna van harte, maar een vergelijking maken als er 2 jaar geleden nog met moeite 1.000 man zaten vind ik een beetje te ver gaan.

Jammer dat je meteen zo in hokjes denkt. Dat ik Roda-fan ben, wil niet meteen automatisch zeggen dat ik tegen Fortuna ben, al denk je dat misschien zelf wel.

22 mei 2018 om 09:07

Laat lekker lopen en gun ze hun pleziertje. Dat nu heel Sittard-Geleen uitloopt om een feestje te vieren is wel te begrijpen, maar als Fortuna 5-6x achter mekaar verliest, gaat daar ook niemand meer kijken. En ook mogen ze potentiële sponsoren aanschrijven die nu bij RODA zitten, de keus is aan de sponsor waar hij zijn geld wilt uitgeven, wij zijn toch geen Calimero’s die gaan huilen als dit zou gebeuren, dit heet marktwerking. Ik wens ze veel plezier met de eredivisie en hun 300uitsupporters waar ze zo trots op zijn :-)

22 mei 2018 om 09:34

Ik ben het met je eens dat Fortuna geen FC Twente is. Ze hebben geen potentie om de top 5 te halen maar dat heeft Roda JC ook niet. Fortuna heeft een behoorlijke historie in de eredivisie en is qua stadion en achterban vergelijkbaar aan Roda JC. Ze vissen alleen een beetje in dezelfde vijver qua sponsors dus ze zullen het nooit beide goed doen. En we moeten nu niet opeens doen alsof het wel vol zit bij Roda als het minder gaat. Dat heeft bijna iedere club.

22 mei 2018 om 09:37

@bernard, Twente is inderdaad een uitzondering op de regel. Ik had het over alle kleinere clubjes die normaal gesproken vechten om promotie of handhaving. FC Twente is een grote club die qua alles gewoon bovenin in de eredivisie zou horen als ze geen lachwekkend beleid hadden gehad.

22 mei 2018 om 09:49

Hoezo is het qua stadion en achterban vergelijkbaar? Het stadion van Roda is bijna 2x zo groot als dat van Fortuna, en het gaat al jaren minder met Roda maar er zitten nog steeds veel meer mensen dan bij Fortuna. Zoals ik al aangaf, heb niks tegen Fortuna, maar ik begrijp totaal niet waarom beide clubs qua achterban en stadion opeens met elkaar vergeleken worden. Volgens mij hebben mensen totaal geen idee hoe leeg het altijd is geweest in Sittard.

22 mei 2018 om 10:29

Fortuna heeft Eredivisie potentieel. Dat ze na 15! jaar onderin de JL geen hond meer komt kijken is logisch. Of kun je mij een club aanwijzen die na vergelijkbare resultaten nog twee wekelijks volle bak publiek trekt?

Waar het om gaat is dat het stadion wel vol zit met 12.000 man na al die jaren ellende. Er zijn Eredivisie clubs die dat aantal niet eens kunnen halen.

Bovendien eindigt Fortuna al jaren in de top-5 van de JL als het gaat om awaydays ook al eindigde ze steevast ergens onderin. De fanatieke fan heeft de club nooit in de steek gelaten.

En last but not least word er naar lange tijd weer eens meer dan behoorlijk beleid gevoerd in Sittard na aantreden van Gun.

22 mei 2018 om 10:32

Moet jij eens opletten hoeveel mensen nog komen kijken naar Roda als jullie 15 jaar onderaan in de JL spelen. Dan komt er net zo goed niemand meer. Net zoals bij iedere club.

22 mei 2018 om 10:38

Dat is speculeren. Ik benoem alleen feiten. Vind het verder fijn voor jou dat Fortuna goed beleid voert nu. Het is jullie oprecht van harte gegund na jarenlange ellende. Ik weet van jou dat je altijd achter de club hebt gestaan. Veel succes komend jaar!

22 mei 2018 om 10:59

@ Bernhard: Gemmiddeld 700 man op de tribune bij Fortuna? De laatste wedstrijd was het stadion volledig uitverkocht, circa 12.500 man..... Daarnaast heeft Fortuna een eredivisie waardige uitsupport, veel sfeer en qua gemiddelde (van afgelopen seizoen) zou Fortuna zelfs in de eredivisie rond de 8e plek staan. Ik verwacht volgend jaar rond de 7k thuis supporters qua gemiddelde. Vergeet niet dat wij ooit een traditionele eredivisiewaardige ploeg waren, die potentie hebben we ook maar er zijn nog wel heel wat stappen te zetten. Verdiep je eens een beetje in plaats van hier zomaar wat te roepen....

@miln, klopt inderdaad, jullie stadion zieter ook veel beter uit. Feiten zijn echter ook dat jullie op slinkse manieren heel veel steun vanuit de gemeente hebben gekregen en al jaren wanbeleid voeren met relatief prima middelen. Volgens mij hebben jullie ook behoorlijke schulden nog weg te werken. Wordt een hele uitdaging met alle topploegen in de jl om niet in de zelfde sleur als ons te komen, zeker met de schulden die er al zijn. Succes!

22 mei 2018 om 11:07

Dat van mij is toch ook een feit? Of kun jij mij voorbeelden aandragen die na vergelijkbare resultaten als Fortuna wel nog volle bak publiek trokken?

We hebben het hier niet over een minder jaartje he. Fortuna is gedegradeerd uit de Eredivisie in 2002 en is de 16 jaar erop zo'n beetje ieder jaar bij de onderste 5 geã«indigd. Ik durf wel te stellen dat iedere club dan het grootste deel van zijn of haar aanhang dan verliest.

22 mei 2018 om 12:10

Tuurlijk, alleen weet ik niet hoe het bij Roda eruit zou zien als ze 16 jaar onderin de Eerste Divisie zouden bungelen. Dat is speculatie. @Dopeman Uiteraard, maar dat geldt ook voor jullie en vele andere clubs in Nederland 😉 bedankt! We zullen het nodig hebben. Ben er ook bang voor dat Roda niet binnen 1 jaar terug zal zijn.

22 mei 2018 om 12:34

@bernhard, lees mijn bovenstaande reaktie eens. 700 supporters slaat helemaal nergens op. En inderdaad... tegen twente kunnen wij nu en in de toekomst niet tegenop. Wie weet kunnen we in de toekomst bijvoorbeeld wel een club zoals Heracles of Zwolle worden...

De eredivisie is een lachertje door alle plastic velden die er liggen. Jammer dat we afscheid nemen van een aantal mooie clubs, maar met Fortuna en de Graafschap krijg je in ieder geval een beetje natuurgras terug..

Ik denk dat het wel meevalt. De huidige opzet zorgt er wel voor dat andere clubs weer kunnen groeien. Het niveauverschil tussen clubs onderin de Eredivisie en bovenin de JL (of zelfs halverwege) is niet zo groot meer. Een Roda of Sparta of uiteraard Twente komt wel weer terug in de Eredivisie.

Wat betreft de uitstraling van de Eredivisie... Die hangt echt niet af van clubs als Roda of Sparta of wie dan ook ondering de Eredivisie speelt. Clubs als de traditionele top 3, AZ, Utrecht, Heerenveen, Vitesse en Groningen zijn voor wat het waard is de blikvangers van de Eredivisie internationaal gezien, voornamelijk als de kweekvijvers en onderkomens van (opkomende) talenten, geheel in de rol van de Eredivisie als talenten-voorbrengende en ontwikkelende competitie.

22 mei 2018 om 08:48

Ik vind het ook vrij ridicuul om te denken dat de Eredivisie nu minder te verkopen is omdat er wat Eerste Divisie clubs doorkomen ten faveure van 'historische' ploegen als Sparta, Roda en Twente. Al is laatstgenoemde natuurlijk wel een verlies als vierde club van Nederland, maar ze keren vanzelf wel terug.

De traditionele top drie verkoopt inderdaad het best en daar kijken dan ook de meeste mensen naar. Ook in het buitenland.

Dat er nu andere clubs bijkomen heeft juist ook z'n charmes en vind het persoonlijk ook mooie 'verversing' van de Eredivisie.

Er worden weer een rits aan open deuren ingetrapt door dhr Driessen. Klinkt natuurlijk wel sensationeel zo en dat zal wel verkopen. Het zijn echt niet Twente, Roda en Sparta die de eredivisie goed of slecht maken. Zijn zijn onderaan geëindigd, dus terecht gedegradeerd. Als ze goed genoeg zijn, promoveren ze wel weer.

22 mei 2018 om 08:55

Hij heeft het niet over dat de ploegen onterecht zijn gedegradeerd maar over het feit dat de competitie minder aantrekkelijk wordt. Sowieso ben ik van mening dat het promotie degradatie anders moet. Doe bovenste 2 ploegen promoveren en de nummer 3 speelt playoff tegen de nummer 16 van de eredivisie. Twente is op sportieve gronden terecht gedegradeerd maar het kan niey zijn dat ploegen die niet in de top van de eerste divisie zitten promoveren.

De beste winnen en nu op houden met dat gejank hadden ze maar beter moeten spelen!

Volledig eens met Driessen. De competitie wordt er niet beter op. In tegendeel. Niveau daalt in de breedte. Kan net het extra zetje zijn voor sommige spelers om eerder naar het buitenland te trekken. Al is het maar om die plastic velden in Nederland te ontlopen.

22 mei 2018 om 08:05

''al is het maar om die plastic velden in Nederland te ontlopen.''

Feitelijk gezien zijn we er met de nieuwe ploegen dus op voorruit gegaan..

Sparta = kunstgras
Roda = kunstgras
Twente= natuurgras

FC Emmen = kunstgras
De Graafschap = natuurgras
Fortuna = natuurgras

22 mei 2018 om 09:41

Grasveld7 Voor die ene natuurgras zullen de spelers vast blijven!

22 mei 2018 om 10:26

Dat misschien niet, maar dat hoor je mij toch ook niet zeggen?

Ze hebben het allemaal regelementair gehaald dus wat zeik je nou? Vind je het gek dat hij vaste gast bij vi is geworden.
Waarschijnlijk nog ingekocht ook.
En drinkt geen bier of wijn maar net zoals de rest azijn.

Het enige waar nog naar gekeken wordt is hoe we zo goed mogelijk mee kunnen doen in Europa, boeien. Daar komen we toch niet mee. Zorg lekker dat we een leuke competitie hebben

22 mei 2018 om 07:50

Dit dus. Treurig hoe alles maar in het teken zou moeten staan van Europese prestaties van onze topclubs. De eigen competitie is blijkbaar van ondergeschikt belang. Schrijnend.

De enige realistische optie om daadwerkelijk aansluiting te vinden in Europa, is de BeNeLiga. Niveau en financieel gezien de enige logische oplossing. Sentimenteel natuurlijk onverkoopbaar.

22 mei 2018 om 08:33

Nee bedankt. Enkele jaren geleden deden jullie nog neerbuigend naar ons toe, toen de bekende heer Duchâtelet een BeNeliga voorstelde. Nu wij het zichtbaar beter doen dan jullie, is het opeens wel een mogelijkheid.

22 mei 2018 om 09:50

Vazquez

Als je een beetje opgelet had enkele jaren geleden dan zag je dat er ook heel veel voorstanders voor een Beneliga waren op dit forum. Ik was daar ook een van, alhoewel dat voor mijn club verder weg dan ooit is.

Ga anders je gelijk even halen op een Nederlands forum zeg.

22 mei 2018 om 10:38

Beneliga is een gedrocht. Hoe ga je bijvoorbeeld om met degradatie? Even een fictief voorbeeldje...stel de Nederlandse clubs eindigen 1 tm 9. Degradeert de nr 9 van de competitie dan? Of komen er meer Nederlandse clubs bij dan? Of andersom natuurlijk maar dan voor België.

Rare opmerking weer van Driessen, dit is toch gewoon allemaal in een tweeluik beslist? Blijkbaar zijn de nieuwe ploegen van een hoger niveau dan wat er is gedegradeerd.

We zijn er zelfs op vooruit gegaan, namelijk een wedstrijd minder op kunstgras!

Mwa, ben het er niet helemaal mee eens. De Graafschap is sowieso een cultclub met een leuk stadion. FC Emmen en Fortuna zijn natuurlijk de grote nieuwkomers, maar 't zijn geen Almere en Eindhoven bijvoorbeeld. 2 middelgrote stadions, waarbij ik verwacht dat Emmen die hut sowieso wel redelijk vol gaat krijgen. Bij Fortuna verwacht ik een mannetje of 7.000/8.000.

Die clubs verdienen een eerlijke kans. Roda, Nec, Sparta, Twente, noem ze maar op, hebben het er zelf naar gemaakt.

laat die driesen eens naar duitsland kijken,waar al jarenlang de 2debundesliga zeer sterk is en toeschouwers aantallen trekt waar de eredivisie van droomt,waardoor is dit onstaan? juist door degredatie van traditionele teams als kaiserslautern,koln,nurnberg enz.daardoor is de 2debundesliga de lucht ingetilt.
hetzelfde kan in nederland gebeuren met de jupilerleague,door ploegen als twente/roda/sparta,,,waar altijd meer toeschouewers gaan komen,mee gaan reizen etc etc,,,door de verlaging van budget moeten deze plegen met jonge talentvole spelers gaan werken,waardoor er waarschijnlijk meer jonge spelers de kans gaan krijgen op het 2de plan.waardoor er weer meer jonge talenten doorgaan stromen.wat weer goed is voor de kwaliteit van het eerste plan.driesen moet eens na gaan denken,voor hij zo een onzin een ploegen als emmen,de graafschap,en fortuna zo afkraakt,,,laat hij eens na deze ploegen hun kwaliteit gaan kijken,,,was DIE Zoveel Beter DAN DE Ploegen DIE Promoveren?

22 mei 2018 om 08:29

Het zou toeval kunnen zijn dat de eredivisie teams eruit zijn gevlogen maar ik denk dat het algemene niveau in de JL de afgelopen jaren is gestegen. Misschien mede door de toevoeging van de belofte elftallen. Heb met veel plezier op Vrijdag avond wedstrijden gekeken die het niveau van de eredivisie pot op vrijdag overstegen. Hopen dat er snel een grote promotie degradatie regeling komt waarbij er twee of drie direct uitgaan waardoor je meer “grotere” teams krijgt die degraderen en “kleinere” teams die promoveren en daardoor kunnen groeien. Daar word de eredivisie en de JL op de lange termijn alleen maar sterker door.

22 mei 2018 om 09:48

Ervg61, Dat is echt totaal niet vergelijkbaar! Die clubs in de 2. Bundesliga zijn veel groter, met een veel groter achterland. Ongeacht of de clubs ooit in de Bundesliga hebben gespeeld, hebben ze grote stadions die ook nog eens altijd gevuld zijn. In de 2. Bundesliga vind je clubs uit grote steden als Keulen, Düsseldorf, Duisburg en Hamburg. Dat is niet te vergelijken met clubs uit vergrijzende provincies als Limburg of Drenthe.

Ik kan mij heugen dat dit soort geluiden bij de promotie van PEC ook werden gesteld en die zien wij niet eens in dit rijtje terug. Volgens mij is het idee van promotie van een club dat die stevent naar het zijn van een gezonde geaccepteerde eredivisieclub met dito sponsorinkomsten. Als wij wilden dat de eredivisie ieder seizoen dezelfde samenstelling zou hebben, dan hadden wij maar promotie en degradatie moeten afschaffen. Daarnaast zijn Fortuna Sittard en De Graafschap de traditionele clubs waar Driessen op doelt die heel knap terug zijn gekomen en excelleren Excelsior en VVV in hun technisch beleid waardoor ze zich kunnen handhaven. Als zij dit lang genoeg door weten te drukken dan zullen zij evengoed een bekend gezicht krijgen in de hoogste voetbalcompetitie.

En wat betreft Europa, omdat Ajax, PSV en Vitesse het laten afweten tegen respectievelijk Rosenberg, Osijek en o.a. Zulte Waregem moeten wij dat afschuiven op de nieuwelingen in de eredivisie? Ik heb het idee dat er ieder jaar steeds meer drogredenen bijkomen voor ons falen in Europa terwijl het juist de welbekende topclubs zijn die ieder jaar weer niet thuis geven.

22 mei 2018 om 08:22

Vitesse had tegen Zulte vooral pech met de arbitrage die loepzuivere goals over het hoofd zag en de buitenspelregel niet kende. Dan kun je beter Feye Noord noemen die hard af gingen in de CL.

22 mei 2018 om 08:56

Helemaal mee eens. Als kleinere ofwel Eerste Divisie clubs nooit de kans krijgen, is het einde ook zoek en is een gesloten competitie het best. Want dan houden we die ''historische waarde'' wel...

Clubs als PEC en ook Heracles laten zien dat je als - met alle respect - kleinere club kunt uitgroeien naar een stabiele Eredivisieclub en die promotiekans dus met beide handen kan aangrijpen. De degradatie van deze traditieclubs is wellicht nog goed in de zin dat het een flinke realitycheck is.

En verversing van de Eredivisie vind ik persoonlijk wel mooi. Ben juist heel benieuwd wat Emmen, Fortuna en de Graafschap klaarspelen.

22 mei 2018 om 09:30

Vitesse laten afweten ? Vitesse heeft meeste punten dit seizoen gehaald europees😂😂 en als je 2 wedstrijden tegen 12 man speeld ga je moeijlijk winnen

En dit seizoen met Sparta, Roda en Twente erbij was de eredivisie geen lachertje? Serieus waar hebben we het over? De degradeerde clubs hebben een gevestigde naam, ze hebben een grote achterban, maar ze zijn terecht gedegradeerd. Om dan Emmen, Fortuna Sittard en de Graafschap te kleineren vind ik overbodig. We zullen zien wat deze ploegen de eredivisie gaan brengen, maar van die neerbuigende toon van Driessen krijg ik genoeg.

Dan hadden de 'traditionele' eredivisieclubs maar beter moeten presteren. Uiteindelijk is het gewoon hun eigen schuld dat je degradeerd

Hoezo grote traditieclubs? Je moet wel een goede organisatie hebben om te beginnen. Het valt wel op dat de "grote traditieclubs" zoals Driessen ze noemt dat geen van alle hebben. Ga is achter de oorzaken aan. Bij het EK -17 zaten er meer scouts als toeschouwers op de tribune. Vroeger met een zakboekje tegenwoordig met een laptop en dure telefoon om alles vast te leggen en direct door te sturen naar het management van de club. Dit kan doorgaan zolang er niet ingegrepen wordt. Jonge spelers wordt voorgehouden een gouden toekomst te gemoed te gaan. Worden hier vastgelegd en naar andere clubs uitgeleend of zoals ze dat noemen verhuurd. jaja. Maak een regel dat er per lopende competitie max 3 spelers per selectie gehuurd mogen worden en dat voor iedere speler die gehuurd wordt een eigen jeugdspeler moet instromen in de selektie. Maar ja het geld zal wel weer de boventoon voeren worden de rijken rijker en de armen ...... jawel.

Ben het er mee eens hoor dat het allemaal wel heel magertjes wordt komend seizoen. Van het rijtje FC Emmen, Fortuna, de Graafschap, Nac, Vvv, Excelsior, Heracles en Willem II gaat er dus gewoon eentje 11e of hoger worden, terwijl ze allemaal toch wel hele povere selecties hebben momenteel. Dan heb ik PEC en FC Groningen nog niet eens meegenomen.

Aan de andere kant is het natuurlijk aan die zogenaamde traditieclubs FC Twente, Roda JC, Sparta en NEC om zich sportief te handhaven. Dat is ze ondanks een in theorie groter draagvlak qua supportersschare niet gelukt.

Het gaat volgend seizoen een loterij worden onderin. Het rechterrijtje is volledig inwisselbaar. Voor de landstitel mag je als Ajax, PSV en Feyenoord eigenlijk amper punten verspelen. Je kan zomaar eens richting de 90 punten gaan voor de titel.

Aldus de man die elk (top)talent de uitgang uitschrijft......over meehelpen aan de nivellering gesproken......

We moeten gewoon afstappen van die playoffs, gewoon onderste 3 degraderen en 3 eerste promoveren. Nu kunnen clubs die niet gepresteerd hebben alsnog de Eredivisie in. Verder zijn al die clubs terecht gedegradeerd, zeker bij FC Twente had dit eerder moeten gebeuren. Vraag mij wel eens af als het een kleinere club was geweest of de KNVB toen ook zo zacht was geweest.

Ik snap zijn punt wel maar ben het niet met hem eens. Voetbal is entertainment en voetbal is er voor de supporters, althans zo hoort het te zijn. Als je op eigen kracht de eredivisie bereikt dan verdien je het ook om daar te spelen. Ik gun het Emmen en Fortuna en hoop dat ze wat leuks laten zien.

En wederom krijgt de grootste negatieve zeikerd hier weer een podium. heb de beste man nog nooit op iets positiefs betrapt. Als ik zo in het leven zou staan zou ik een touw kopen.. Helaas vind VZ hem zo belangrijk en een goede inhoudelijke journalist dat elke scheet vanhem hier gequote wordt als een belangrijk iets. Sjoerd monsou en valentijn driessen, twee mijnheertjes die niets in het voetbal bereikt hebben en nu van de zijlijn wel even vertellen hoe het moet....bah.

Tja, is het in het onvolprezen Engeland zoveel beter dan? Ze zeggen dat dat de beste competitie ter wereld is, maar de clubs in die competitie nodigen evenmin uit om dat echt volledig te volgen. Na de (sub)topclubs uit Londen, Manchester en Liverpool heten ze tegenwoordig ook Leicester City, Swansea, Huddersfield Town, Brighton & Albion, Hull City of AFC Bournemouth. Tot enkele jaren geleden wist ik van die laatste vier het bestaan niet eens af. Ter info Valentijn Driessen: waar vinden we 'traditionele PL-clubs' als Leeds United, Fulham, Sunderland (laatste in het Championship!), Blackburn Rovers (league One!) en Nottingham Forrest tegenwoordig terug dan?

Ik ben het vaak wel met Driessen eens, maar zuur klagen over deze situatie in Nederland is wel erg makkelijk. We zitten hier aan de tax van onze mogelijkheden. Sponsor- en tv-inkomsten zijn zo'n schijntje vergeleken met het buitenland dat onze topclubs niet verder kunnen doorgroeien en internationale competitie vrijwel onmogelijk wordt; teams van gemiddeld 23 jaar worden van hun beste talenten beroofd, terwijl de aanwas eronder ook al vakkundig wordt uitgedund door grotere clubs (hoeveel rendement haalt Sparta nou sportief uit zijn jeugdopleiding, die kans krijgt het nauwelijks!). Anders dan in Engeland moeten we daarom creatief zijn en de vondsten die dat soms oplevert - zoals in Enschede en Kerkrade bijvoorbeeld - laten zien dat het niet altijd lukt. Dat is dan jammer, maar nog altijd prijzenswaardiger dan in Engeland, waar veel te veel geld en juist veel te weinig beleid - decadentie - leidt tot een turbulente competitiegeschiedenis.

22 mei 2018 om 08:50

Geldt niet alleen voor Engeland trouwens. De promovendi in Spanje, Duitsland, Italië, Frankrijk, Portugal en België zijn ook niet allemaal traditionele clubs met bekende namen. Maar het is o zo makkelijk om tegen de underdogs aan te schoppen.

22 mei 2018 om 11:41

Begrijp je punt en ben het met je eens maar om Fulham nu een traditionele PL club te noemen gaat me een beetje ver! 😁

22 mei 2018 om 12:54

Afijn; het grootste sentiment zit 'm bij Fulham dan ook meer in Craven Cottage; een geweldig, authentiek Engels stadion en een club die toch vele jaren (sinds de oprichting ervan) in de Premier League speelde. Zelfs nog een Europa League finale gehaald.

Beste Valentijn waarom zo negatief, geef iedere club een kans ze hebben er allemaal hard genoeg voor gestreden.
En met een paar jaar zal je ook Almere City FC in de eredivisie hebben of jij dat leuk vind of niet.
Komend seizoen een geweldige echte grasmat, mooie accommodatie met alles erop en eraan en dat stadion komt echt wel vol!
Categorie 3 kwa financien en noem alles maar op, sorry Valentijn maar Almere City FC komt eraan !!!!!!

Nogmaals gefeliciteerd de graafschap, toffe supporters die ons nog kwamen bedanken in het uitvak eergisteren zo kan en hoort het dus ook.

Kinderachtige nonsens dit. Buiten de top-3 is het allemaal 1 pot nat voor de buitenwereld en het niveau van de competitie is niet afhankelijk van de "historie" van een club. VVV-Venlo heeft met de Japanners + Musa meer reclame gemaakt voor het Nederlands voetbal en wat het kan afleveren dan het gros van die traditieclubs bij elkaar.

Geef mij maar een "kleine" club die innovatief bezig is zoals Excelsior ipv grote namen die continu blijven aanmodderen, niet eens in de buurt komen van het waarmaken van hun potentieel zoals Roda, Sparta en tot voor kort NAC en geweldadig gaan doen in hun zwarte vestjes als een stel mini-ultras als er iets gebeurt wat hun niet zint, zoals NEC, Go Ahead, Graafschap en Twente. Maar dat noemen ze dan een aanwinst voor de Eredivisie, want het is fanatiek.

De gewone voetbalsupporter + Valentijn Driessen moet zich hier maar eens leren overheen te zetten, want een voetbalclub bestaat uit meer dan hoeveel mensen je bij elkaar kan verzamelen om hard te bleren.

22 mei 2018 om 09:59

Theroscoe

Nou, daar verschillen de meningen dan over. Een 'innovatieve' club als Excelsior zegt me persoonlijk niets en is voor het aanzien van de competitie gewoon waardeloos.

Als ik dat 'stadion' in combinatie met dat smerige kunstgras met opspringende plastic zooi zie dan springen de tranen in mijn ogen. Leuk dat ze dan bovenmaats presteren, maar alsnog vind ik een dergelijke club 3x niets. Net zoals velen mijn club niets vinden, moet kunnen, is een mening. Zelfde geldt voor Vvv, alhoewel De Koel dan nog wel enige nostalgie heeft.

Dan heb ik liever een club met fanatieke aanhang en mooie stadions zoals Nec, Gae, De Graafschap en de mijne, mits het fanatisme binnen de perken blijft, wat bij Twente helaas niet altijd binnen de perken gebleven is, maar 99 van de keren wel het geval is en gewoon een mooie sfeer oplevert.

Niemand 'moet' zich ergens overheen zetten, jouw waarheid is niet de mijne, smaken verschillen gewoon.

24 mei 2018 om 08:42

Jammer alleen dat mensen aan jouw kant van dit argument altijd zo hard moeten bleren over hoe schandalig klein clubs als Excelsior en VVV zijn tegenover iedereen die zulke clubs wel kan waarderen. Moet je voor de grap zeggen dst je Almere kan waarderen. Bam, legioen aan historie fanaten op je dak. Dus moeten ze zich wel degelijk er over heen zetten of op zn minst leren te dimmen.

Snap de morte termijnsgedachte van Valentijn maar een tijdelijke achteruitgang is ook vooruitgang. Geen club is groot geboren maar geworden door goed beleid. Laat Twente, NEC, Sparta en Roda maar zien dat ze goed genoeg zijn voor de eredivisie en Fortuna en Emmen dat ze net als Excelsior en Zwolle kunnen doorgroeien met gedegen beleid. Het blijft een competitie en zonder dat element is er ook niets meer aan.

emmen is misschien een beetje de vreemde eend in de bijt. De rest vind ik wel clubs die in de eredivisie horen. Fortuna is een club met een grote achterban en volgens mij (in ieder geval in het verleden) een goede jeugdopleiding. De Graafschap is ook een club met een grote achterban en echt een club die in de eredivisie thuis hoort.

En je kan praten over Excelsior wat je wilt maar dat is een club die binnen hun mogelijkheden een stabiel financieel en slim beleid voeren. Dat kan je van die "grote"gedegradeerde clubs niet zeggen. die hebben vooral wanbeleid en korte termijnbeleid zitten te voeren.

22 mei 2018 om 08:53

Emmen heeft wel enige groeipotentie, mooi dat ze eens de kans krijgen.

Emmen is met Utrecht en de top 3 wel de enige club die nog nooit is gedegradeerd anders Driessen!!!

22 mei 2018 om 09:26

Ja vind je het gek, je kan moeilijk degraderen als je nog nooit eredivisie gespeeld hebt.

Wat een gelul... clubs als VVV en Excelsior hebben met goed beleid zichzelf weten te handhaven terwijl Roda, Twente laatste jaren wanbeleid hebben gevoerd. De graafschap is een club met een goede achterban en sfeer in het stadion dus een aanwinst voor de eredivisie. Fortuna is ook niet een kleine club en voor Emmen is het toch mooi om eredivisie voetbal te spelen.

Man nogmaals het bewijs dat Driessen gewoon maar wat roept. Wees blij dat de ploegen die niet presteren terecht degraderen. Welke status of historie ze ook hebben. Je kan het juist zien als een verfrissing van de eredivise dat Emmen erin komt. Altijd dat gejank dat de eredivisie zo slecht is. We halen nog altijd regelmatig resultaten tegen de Europese top, alleen hebben we in NL het geld niet om dit structureel vast te houden. Nu de CL 4(!) directe plekken weg geeft aan de grote landen zal het nog erger worden.

Twente en NEC zijn gewoon Eredivisie waardig, Roda heeft ook een leuk stadion en aardige achterban. Maar een aantal jaren geleden waren we ook negatief over Heracles en Zwolle en deze twee zijn uitgegroeid tot volwaardige Eredivisieclubs. Ik zie hetzelfde nog wel is gebeuren met Emmen, als ze weten te overleven. De Graafschap is ook gewoon niets mis mee.
Fortuna, Excelsior en VVV zijn relatief klein, maar je kan moeilijk de degradatie afschaffen om maar te voorkomen dat clubs als Twente degraderen.

Internationaal gezien heb ik de Eredivisie al lang opgegeven. Ik vind het de afgelopen 10 jaar juist wel weer aantrekkelijk. Iedereen speelt met dezelfde handicap dat er te weinig geld is en dat ieder jaar de 3 toppers verkocht worden ook al zijn ze nog maar 21 en spelen ze er nog maar 2 jaar. Ook clubs als AZ, Utrecht, Twente etc. maken een kans om kampioen te worden en ook Groningen, Heerenveen zouden mee kunnen doen met 3 gelukkige aankopen.

Het is niet eens zozeer het niveau dat ons tegenzit, maar simpelweg gewoon het geld om talenten een goed salaris te bieden en tot hun 25-27e vast te kunnen houden. Wie op zijn 27e nog in de Eredivisie speelt is niet goed genoeg voor het buitenland. Dat heeft niets met het niveau van de tegenstander te maken of dat nou FC Emmen of Sparta is.

Zo lang de #20 in Engeland nog 100 miljoen TV geld ontvangt en de kampioen van Nederland 8 miljoen, is er simpelweg geen beginnen aan.

Op zich ben ik het wel eens met hem. Maar de clubs die nu promoveren hebben het zelf afgedwongen, dus daar moet je mee dealen. Maar er is gewoon te weinig geld om zo veel eredivisieclubs overeind te houden. Daarom pleit ik voor een kleinere eredivisie met clubs met een grotere begroting. Dan wordt het verschil tussen grote en kleine clubs in de eredivisie minder groot. Een paar wedstrijden minder is ook in het voordeel van de eredivisie. Er komt nu steeds minder geld voor de clubs.

Volledig gelijk, FC Emmen, excelsior etc. Zijn gewoon clubs die net aan mee kunnen in die League 2 van Engeland.

Met Emmen en De Graafschap in de eredivisie heb ik niet zoveel moeite. Die hebben in elk geval een stadion dat er eredivisiewaardig uitziet. Maar ik had het wel vervelend gevonden als Almere met dat veredelde sportpark van ze in de eredivisie was gaan voetballen. Daarmee had het aanzien van de eredivisie internationaal echt weer een deukje opgelopen. Dat er op het allerhoogste niveau gespeeld wordt in zo'n mini-stadionnetje, dat past meer bij Luxemburg of Malta dan bij Nederland.

Ach dat dachten ze ook van Huddersfield en van Bournemouth toen die vhe in de PL kwamen. Bleven er gewoon in hoor. Beetje BS om die nieuwe clubs nu al af te branden van Driessen.

Misschien moeten de heren Roda, Sparta, Twente zich afvragen hoe het komt dat Emmen en Almere ze zoek speelt? En waarom zou Sparta en Roda beter zijn dan Fortuna en Emmen? Sparta en Roda strijden al jaren in de nacompetitie en zijn zelfs eerder al gedegradeerd. En als ik dan Emmen en Fortuna zie spelen met goed en fris voetbal kijk ik liever daar naar dan naar Fred Friday en zijn collega's. En trouwens, als deze ploegen niet eredivisie waardig zijn, waarom vinden we dan wel dat Ajax en PSV Champions Legaue moeten spelen, is dat niet een beetje hetzelfde?

Ik begrijp niet wat er mis is met promotie/degradatie. Laatste eredivisie directe degradatie, eerste Jupiler League directe promotie. En laat dan nummer 17 en 16 van Eredivisie het uitvechten tegen de nummer 2 en 3 van Jupiler League. Dat hele periodekampioen is gewoonweg bull shit!

Allemaal leuk en aardig, maar wat onderin de eredivisie gebeurd moet je ook niet interessanter maken dan dat het is. Ik volg voetbal van over heel Europa als het uitgezonden wordt, maar de wedstrijden onderin welke competitie dan ook sla ik toch over, heel soms de PL niet . Maar zeg nou zelf weet jij wat er onderin Duitsland, Frankrijk of Italie gebeurd? Ik volg dat alleen op het einde van het seizoen een beetje om te kijken wie er degradeerd...

22 mei 2018 om 10:29

Klinkt bekend

De Jupiler League wordt daarentegen wel interessanter volgend jaar met Roda, Twente, Sparta en NEC en in mindere mate Go Ahead en Cambuur.

Die hele play offs opzet slaat natuurlijk nergens op.. het had niet veel gescheeld of de nr. 7 en 8 vd eerste divisie zouden zijn gepromoveerd. Terwijl de nr 2 (NEC) op basis van één totale offday wedstrijd (Emmen uit) niet wet te promoveren. Daar heb je dan het hele jaar een competitie voor afgewerkt...

22 mei 2018 om 10:28

Op zich mee eens het is wel krom. Maar als prof club moet je onder die druk gewoon presteren en is een offday geen excuus vind ik persoonlijk.

22 mei 2018 om 10:43

Volledig mee eens, dat belgische system moet je ook echt niet willen. De kampioen is gewoon degene met de meeste punten aan het einde van de rit en de degradant die met de minste...

22 mei 2018 om 11:02

NEC nummer 3 in de competitie. Maar verder 100% eens met je

De Eredivisie is volgend jaar misschien iets genivelleerd, maar laten we eerlijk zijn de Eerste Divisie wordt voor het eerst sinds jaren harstikke leuk!
Daarnaast moeten de play-offs in de Eredivisie gewoon worden afgeschaft, pas het Belgische of Argentijnse systeem toe. Dan heb je zowel in de kampioensrace als in het gevecht tegen degradatie gewoon spanning.
Dit seizoen is het eerste in jaren dat beiden Eredivisie clubs (sparta en Roda) eruit vliegen en 3 clubs uit de Eerste divisie promoveren, dat moet elk jaar zo zijn dan wordt de Eerste Divisie vanzelf sterker en krijg je doorstroming.

Wat een onzin deze clubs hebben het verdient om te promoveren. Traditie club of niet who cares! Persoonlijk gunde ik het Almere City ook wel gezien de wedstrijd.

Erg interessant om al deze meningen te lezen en te vergelijken met reacties als het gaat om de CL tickets verdeling. Vrijwel hetzelfde principe, maar dan zijn de meningen totaal anders.

Wie is deze man? Waarom krijgt hij een podium? Nietszeggende, partijdige journalist zonder voetbalachtergrond. Wat een gezeik zeg. Grote traditieclubs? Stuk voor stuk clubs die met financieel en sportief wanbeleid hun eigen afgrond hebben gegraven. En de clubs die promoveren hebben dat met prima beleid en weinig middelen gedaan. Dat heet marktwerking, net als in het echte bedrijfsleven. Lekker belangrijk wat de ‘status’ van de Eredivisie is. Onze competitie is de leukste van Europa en puur vanwege het geld kunnen we internationaal niet meer mee. Alsof PSV beter wordt van wedstrijden tegen Twente in plaats van tegen Emmen...

Moet je maar beter je best doen om in de eredivisie te blijven,moet je in Spanje kijken daar heb je alaves,girona en leganes,dat zijn ook niet de clubs die je in de liga verwacht en dan deportivo en malaga degraderen,lijkt mij een beetje hetzelfde.

Een De Graafschap is niet minder dan een Sparta of NEC qua grootte en traditie. Nu loopt ie te janken, maar als bijvoorbeeld Fortuna in de winterstop op plek 13 staat is het allemaal weer zo razendknap en leuk voor dat clubje en zal Valentijn dat weer zitten te verkondigen bij VI.

Wat is er mis met De Graafschap en Fortuna? Hebben een prima stadion, spelen op fatsoenlijk gras en zeker De Graafschap heeft het stadion tenminste altijd vol zitten (ook al gaat het slecht).

Liever een leuk stadion van 10.000 man wat vol zit dan zo'n grote bak wat met 75% gevuld is (roda, Twente, Vitesse en zelfs Utrecht tenzij Ajax op bezoek komt)

En wie weet brengt Emmen wel de verfrissing die Heracles ook bracht, dus om op voorhand af te schrijven gaat mij te ver.

Waar ik het overigens wel 100 procent met Driesen eens ben is het kunstgras en de verschrikkelijke promotie regeling waar de halve jupiler league aan mee mag doen. Wat mij betreft worden dat alleen de periode winnaars. Max 4 ploegen.

En m.b.t. Twente, Roda, NEC en Sparta... Laten we asjeblieft niet zielig doen.
Twente haalt in de winterstop 5 over het paard getilde aanvallers terwijl de verdediging zo lek als een mandje is, Sparta heeft een ongelooflijk zwakke selectie en Roda probeert het al jaren met een vreemdelingenlegioen.

22 mei 2018 om 10:52

Diezelfde verdediging was met de aanvallers Unal, Yeboah en Celina anders niet zo lek als een mandje een jaar eerder. Dus zo gek geredeneerd was het halen van slechts aanvallers niet na het wegvallen van vooral Unal en Celina niet. Van tevoren weet je ook niet wie er over het paard getild is. Daarbij is Lam erbij gekomen die helaas compleet verkeerd gebruikt werd en niet stond waar hij hoorde te staan; als centrale verdediger, terwijl die het naast Bijen in het begin erg goed deed centraal achterin, totdat Lam om onverklaarbare reden plaats moest maken voor Thesker.

Verder met je eens dat er niets mis mee is met De Graafschap en Fortuna.
En we hoeven ook niet zielig te doen, je verhaal over de versterkingen van Twente ligt alleen iets genuanceerder.

Haarlem was vroeger ook een gerenommeerde eredivisie club. Eindigde toen ook paar x als 4e. In die jaren degradeerde Twente bijvoorbeeld en speelde Helmond sport eredivisie. Het zegt dus niets. Laat clubs lekker promoveren als ze daar recht op hebben. Het geeft ze juist de kans om te groeien en een betere basis neer te leggen voor het Nederlandse voetbal.

Heeft gewoon gelijk die Valentijn. Allema mensen die lachen dat een Twente of een Roda degradeert, maar uiteindelijk is de Eredivisie in zijn geheel daar de dupe van. Een ongelooflijk sterke Jupiler League krijgen we, waar een pot als Roda - Twente natuurlijk veel leuker om te zien is als een FC Emmen - VVV. De aantrekkingskracht van de Eredivisie zakt ver weg.

22 mei 2018 om 11:22

Waarom is dat leuker?? Roda speelt al jaren afbraakvoetbal. Eindigt ieder jaar onderin. Ik ben wel benieuwd naar Emmen. Nog nooit eredivisie in deze provincie. Wie weet wat het los maakt.

22 mei 2018 om 13:09

Zo slecht speelde Roda helemaal niet de tweede seizoenshelft. Zijn er uiteindelijk uitgevlogen doordat ze er te makkelijk over dachten. Voorgaande jaren was het vele malen slechter.

Stom kortzichtig gepraat van zo'n Telegraaf-mannetje. Natuurlijk is het jammer dat clubs als Twente en Roda zo zijn afgegleden, maar ja, dat hebben ze nou eenmaal aan zichzelf te danken. Voor de uitstraling van de Eredivisie maakt het geen hol uit. In het buitenland kennen ze toch alleen de grote 3 en in Nederland neemt de afzetmarkt wat af ja, maar dit moet ook weer niet overdreven worden. De Graafschap en Fortuna zijn ook gewoon mooie clubs, en zeker nauwelijks tot niets minder dan Sparta en Nec. Ik vind het ook gewoon hartstikke leuk dat Emmen de kans krijgt in de Eredivisie. Hopelijk krijgt deze club er een flinke boost van, ik gun het ze echt van harte. Wie weet wat daar in Drenthe, waar Emmen de enige club is, nog los gaat komen. Ze gaan sowieso al investeren in het stadion. En dat de Jupiler League nu een stuk sterker wordt is ook wel eens goed. Die 'grote' clubs gaan toch wel weer promoveren de komende seizoenen, wie weet wordt het Nederlandse voetbal hier op de lange termijn alleen maar sterker door.

Heb die Valentijn al nooit gemogen. Altijd een grote waffel in dat blaadje van ‘m, maar bij VI aan tafel meelullen met de meute. Excelsior benoemen is altijd onterecht. De club doet het met de beperkte middelen jaar in jaar uit zowel in de financiële huishouding als op sportief vlak hartstikke leuk. De Graafschap is ook een club met traditie. Fortuna kende ook z’n gloriejaren. Emmen speelt tot mijn verbazing echt heel goed voetbal en verdient deze promotie. Ondanks dat Twente met zijn historie, stadion en achterban altijd in de Eredivisie hoort te spelen verdiende het vorig jaar al om te degraderen. Volgens de redenatie van Valentijn hadden clubs als Nottingham Forrest, Leeds en Portsmouth dan ook op het hoogste Engelse niveau moeten spelen gezien de historie. Goed beleid dient te worden beloond, daarom vind ik deze uitspraak van Driessen behoorlijk kleinerend.

Gelul inderdaad...terechte degradanten en terechte winnaars gezien het feit dat men beter presteerden tijdens de playoffs. Hadden Sparta en Roda maar beter hun best moeten doen toen ze de kans hadden.

Om deze nieuwe aanwinsten bij voorbaat al af te schrijven gaat veel te ver.

Daarnaast wordt nu ook de Eerste Divisie enorm leuk en spannend.

Heel de Eredivisie is een drama , ook de Jupiler League is door toedoen van de Knvb een groot drama geworden !!! uit dit spagaat komen wij nooit meer uit of het roer moet drastisch om !!!

Tegen het zere been van velen, maar natuurlijk woord voor woord waar.

Sportief gezien volledig verdiend door de gepromoveerde clubs, maar de eredivisie heeft er geen snars aan. Psv, Feyenoord, Ajax hebben niets aan nog een club die met 10 voor het doel gaat hangen, om er er vervolgens na de 70e minuut een stuk of wat in te knallen. Daar wordt men bij de topclubs niet beter van, we glijden steeds verder af in Europese wedstrijden.

Het wordt tijd dat we strengere eisen aan het toetreden tot de eredivisie gaan stellen en zo het kaf van het koren scheiden. Echt gras verplicht, goede stadionvoorzieningen.

22 mei 2018 om 12:56

Gaat het nu om de eisen om Eredivisie club te zijn of over de sportieve tactiek die kleinere ploegen tegen de top 3 gebruiken?

22 mei 2018 om 16:36

@mgmv
Beiden, dat staat toch ook? En het 1 staat in het verlengde van het ander.

@sjempjesliek
Er staat nergens dat je naïef op de aanval moet, ik stel vast dat de topclubs niet beter worden van toetreding kleine teams. Europees hoeven de Nederlandse topteams niet tegen busparkeerders te spelen, die status heeft men niet meer.

@aapie
Allemaal waar wat je vast stelt, maar aan het einde van de rit kunnen we wederom vaststellen dat Driessen gelijk heeft. Internationaal ben je een lachertje als er op het hoogste niveau teams meespelen met een begroting van het niveau Regional liga. Nu zijn er genoeg uitzonderingen op te noemen, maar onderzoek stelt vast dat er een verband is tussen hoogte begroting en sportieve prestaties.

22 mei 2018 om 13:08

Nee want je moet als net gepromoveerde club heel naã¯ef op de aanval? Ook een Ajax, PSV of Feyenoord moet tegen een club die zich ingraaft tonen dat ze hen voetballend kapot kunnen spelen. Barcelona, Real, City, Bayern; de kleintjes graven zich tegen deze clubs ook 9/10 keer in. Je wordt als club echt niet per definitie beter van een tegenstander die komt om te voetballen. Ook tegen een bussenparkeerder kun je als team beter worden.

22 mei 2018 om 14:34

Het is juist Roda dat geregeld 'de bus' voor het doel parkeerde, terwijl zo'n Sparta zo zwak was dat je het als topclub nog slecht deed als je er niet meer dan 5 in knalde tegen ze. Nee daar heb je wel wat aan dan? De Eredivisie heeft er veel meer aan als er gewoon clubs bij komen met gezond, nuchter beleid, die wél in staat zijn om een goed voetballend team neer te zetten. Kijk bijvoorbeeld naar Vvv, dat gewoon van Feyenoord wint. Dat Sparta en Roda hebben weer lang genoeg mogen aanmodderen in de Eredivisie, nu is het gewoon tijd voor vernieuwing. Dat de Eredivisie als geheel misschien ietsje minder aantrekkelijk is geworden voor sponsors etc., is dan jammer. Dat is dan vooral te danken aan het wanbeleid van die 'grote' clubs die nu in de JL zitten.

Valentijn heeft gelijk en dat zeg ik niet omdat mijn club is gedegradeerd. Sportief gezien volkomen terecht. Clubs als Nec, Roda en Twente behoren structureel in de erdedivisie te spelen. De onderlinge duels tussen de traditionele top 3 clubs zullen gaan uitmaken wie er kampioen wordt. Ik verwacht niet dat er veel punten zullen worden verspeeld tegen de kleinere clubs.

Je kan wel horen dat Driessen zich totaal niet verdiept heeft in de nieuwelingen. Van mijn eigen club FC Emmen kan ik zeggen. Dan ze op een dip na in de tweede seizoenshelft verzorgd voetbal hebben gespeeld en net iets te vaak gelijk. Dick Lukkien heeft er een team van gemaakt en er automatismen ingeslepen, waar we mede door zijn gepromoveerd. Verder heeft FC Emmen nadat ze weer een eigen jeugdopleiding hebben al weer diverse jeugdspelers in de vertegenwoordigende elftallen. Zelf opgeleid voor de samen werking destijds met Heerenveen zijn o. a. Dost, Locadia, Sibum, Ten Rouwelaar, Slagveer. Niet verkeerd voor zo'n "klein nietszeggend eerste divisie clubje"

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Q. MenigAanvaller61
J. de LangeKeeper00
J. DrommelKeeper60
D. DumićVerdediger40
T. EbuehiVerdediger60
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

In de wandelgangen

Donderdag 29 oktober
Naast Barcelona en Juventus is ook Manchester United in de markt voor Ryan Gravenberch. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren