Kritiek op Higler: ‘Hij zal wel weer met een mea culpa komen’

Zondag, 20 mei 2018 om

Sparta Rotterdam kreeg in de eerste wedstrijd tegen FC Emmen geen strafschop na een vermeende overtreding op Stijn Spierings en ook zondag ging de bal niet op de stip. Fred Friday werd vastgehouden door Jeroen Veldmate, maar Dennis Higler liet doorspelen en kwam ook na het raadplegen van videoarbiter Kevin Blom niet terug op zijn beslissing. Mario van der Ende spreekt van een arbitrale fout.

“Wederom een hopeloze uitvoering van VAR”, schrijft de oud-scheidsrechter op Twitter. Van der Ende floot van 1985 tot 2003 meer dan zeshonderd wedstrijden in het betaald voetbal van Nederland, waaronder vier bekerfinales en vier duels om de Johan Cruijff Schaal. “Moet je iemand soms drie keer vasthouden om een strafschop te geven? Higler zal na afloop wel weer met een mea culpa komen.”

“Als één ding in deze nacompetitie duidelijk is geworden, is dat je als trainer overgeleverde bent aan de grillen van je spelers en dienstdoende arbitrage en dat het prestigieuze KNVB/VAR-project (op deze amateuristische manier gebruikt) de kliko in kan”, aldus Van der Ende. Higler heeft nog niet op zijn besluiten gereageerd.Gerelateerd

43 reacties (laatste reactie door niek_je)

Altijd een beetje slap om oud-collegas aan te vallen. Beetje zoals Kuyt met z'n boek. Neemt niet weg dat die penalty er best had kunnen/moeten komen.

20 mei 2018 om 17:12

Als je gelijk hebt mag je dat wel doen imo. Mede deze fouten zorgen erwel voor wie er in de eredivisie blijft of komt. Het zijn cruciale beslissingen die zorgvuldig moeten genomen worden. En als het dan al 2 keer in 2 wedstrijden verkeert gaat. Dan mag je KNvB best de schuld voor geven.

20 mei 2018 om 17:16

Ik denk niet dat deze scheidsrechters samen hebben gewerkt, dus dat van kuyt is wel iets anders vindt ik. Kuyt heeft samen gespeeld met boetiud en is zelfs nog nou betrokken bij feyenoord. Vind dat vd ende hier best kritiek op mag geven.

20 mei 2018 om 17:51

Hij heeft volkomen, maar dan ook volkomen gelijk om hier commentaar op te leveren! Dit is het failliet van de VAR in Nederland met dit korps aan scheidsrechters, volstrekt incapabel!

Om te janken dit. Heb je eindelijk zo'n hulpmiddel, regeren de dwazen daarover...

20 mei 2018 om 17:27

idd, lijkt wel of ze het express doen. in België ook veel duidelijke missers van de VAR. erg zuur voor sparta, zeker na deze twee VAR momenten. wel leuk voor emmen en omstreken!

Denk het niet, denk dat hij na de wedstrijd er bij blijft dat het geen pingel was. Ik ben vooral benieuwd naar een reactie van van Egmond.

Higler bekijkt die beelden toch niet,gister zelfde met Nijhuis die krijgt alles door in ze oortje

20 mei 2018 om 17:14

Higler keek toch duidelijk op dat scherm?! Wie kan er vertellen hoe dat zit betreft wie beslist met een VAR moment? De videoref zou toch leidend moeten zijn met al die verschillende cameraposities

20 mei 2018 om 19:10

@fredotje. De videoref is niet leidend. De scheidsrechter neemt het eindoordeel, videoref mag wel adviseren. Maar zowel Blom als Higler vonden het niets gaf hij aan in het interview. Zoals werd samengevat is het: Maar net hoe je het interpreteert. Op die manier kan de VAR de prullenbak wel in. Leuk als je goede beelden hebt maar als je dan scheidsrechters hebt die het totaal anders interpreteren dan de werkelijkheid heeft het 0 toegevoegde waarde.

20 mei 2018 om 20:44

Precies dus wat ik mijn eerdere reactie aangaf

Kansloos, hoe die commentator en anderen maar weer afgeven op de var en het feit dat het '100%' een penalty zou moeten zijn. Friday werd aan z'n arm eventjes vastgehouden en viel alsof hij onderuitgechoffeld werd. Voetbal blijft toch een contactsport, of heb ik het mis?

20 mei 2018 om 17:16

Ik heb het niet gezien, dus kan het niet beoordelen. Maar het voetbal is zeker een contact sport! Alleen bij 9vd10 wedstrijden lijkt dat er totaal niet op. Mede dankzij theater en onsportief gedrag.

Uiteindelijk moeten voetballers maar lekker in de spiegel kijken. Zij hebben zelf het zo ver laten komen.

20 mei 2018 om 17:19

Precies, helemaal mee eens. Objectiever dan de VAR kn je voetbal niet krijgen. Het is geen wiskunde, waar een antwoord (lees: beslissing) goed of fout is. Dus laat dr scheidsrechters voortaan maar ook weer wat vaker geel geven voor schwalbes, dan wordt dat ook afgeleerd.

20 mei 2018 om 18:00

@JordyB, contactslot betekent niet aan iemands armen gaan hangen en dat was hier van toepassing.

20 mei 2018 om 17:18

In nederland niet lijkt het. Ik vond ook dat ze de juiste keuze maken. Dramatische val was dat inderdaad. Vasthouden gebeurd de hele wedstrijd, moeten ze dan overal voor fluiten hoe sommige willen omdat ze op dat moment nadeel van vinden, worden ze dan benadeeld dat ze hem tegenfluiten, fluit de scheids voor alles.

20 mei 2018 om 17:41

Top vergelijking!! Zeg dan niks....Beter voorbeeld van een penalty kan je niet bedenken

20 mei 2018 om 17:46

@Marrekie hou toch op joh. Oke, hij zou misschien op de stip kunnen. Maar ik vond het een beetje 50/50 gevalletje. Het kan, hoeft niet. Maar beter voorbeeld? Friday liet zich veel te overdreven vallen, als ie dat niet had gedaan had hij 'm misschien wél meegekregen

20 mei 2018 om 19:13

@darkblade. Daar zit het probleem ook. Ik ben absoluut tegen theater maar het moet er niet omgaan hoe erg/hard iemand valt. Het gaat erom of het feitelijk een overtreding is die reglementair niet mag. In dit geval was dat zo. Er hangt gewoon iemand aan zijn arm en dan is het een penalty. Of je hard of zacht naar de grond gaat doet daar niets aan af. Als hij nou een seconde werd vastgehouden wordt het een ander verhaal maar hij wordt echt wel een tijdje heel duidelijk vastgehouden, dan is het gewoon een penalty. Maar zoals Higler al zei: Het is maar hoe je het interpreteert.

20 mei 2018 om 17:54

@darkblade, je zwamt. Ik heb niets tegen of voor Sparta, maar hier is een club ongenadig genaaid door een stel incapabele scheidsrechters! Zoals ik al eerder zei, het failliet van de VAR in NL!

20 mei 2018 om 18:54

Ik snap je punt jaakke, maar probeert het eens objectief bekijken: hoeveel eerlijker kan het voetbal worden? Met de var kunnen de beelden teruggekeken worden en daarop de beslissing eventueel aangepast worden. Het is en blijft een kwestie van intrepetaie, waar de een het een penalty vindt, vindt de ander dat niet. Uiteindelijk is daarin dan de mening van de scheidsrechter(s) doorslaggevend.

20 mei 2018 om 19:01

Eens, maar dan zit er iets fundamenteels fout in dat scheidsrechterkorps. Wantij mag daar verwachten dat men allemaal dezelfde normen hanteert.

20 mei 2018 om 22:17

Als dit bij een spits van de grote 3 was gebeurd had iedereen hier moord en brand geschreeuwd.

Voorop gesteld Emmen heeft verdiend gewonnen maar die scheidsrechter mag wat mij betreft nooit meer een wedstrijd fluiten in de eredivisie , waar geef je dan wel een penalty voor Sparta werd gewoon voor de tweede keer genaaid want dan loopt zo'n wedstrijd gewoon anders , maar zolang dit soort dingen gebeuren ben je over geleverd aan die klootviolen .

20 mei 2018 om 17:55

Ik kan het niet beter verwoorden! In een woord, schandalig!

Arbitrage in Nederland wordt steeds slechter, wen er maar aan. Je hoopt dat de videoreferee de fouten in arbitrage er wel uitfiltert, maar niets is minder waar. Overigens, niet alleen in Nederland, al is er niet te leven met de blunders waardoor Sparta op cruciale momenten is benadeeld.

ik baal ervan dat Sparta is gedegradeerd maar als je zo slecht voetbalt roep je het ook over jezelf af. je kan de scheids we de schuld geven maar de spelers zelf deden nog veel meer fout in het veld als de scheids daarom vind ik het erg makkelijk alles op Higler af te schuiven

al had sparta misschien 2 penalty's moeten krijgen in de onderlinge wedstrijden, je gaat er alsnog wel met 1-3 af tegen een kleine club als Emmen. dat moet überhaupt niet kunnen! dus Sparta mag eerst eens goed naar zichzelf kijken

20 mei 2018 om 17:43

Maar als Sparta wel 2 penalty's had gekregen en beide had gescoord, had je hele andere wedstrijden gehad.
Ze hadden de eerste wedstrijd dan gewonnen, en vandaag waren ze op (ik meen) 2-1 gekomen... dan krijg je een hele andere wedstrijd!

20 mei 2018 om 18:47

Want een penalty van Sparta is een garantie voor succes? Die van vorige week was duidelijk, deze is al iets minder duidelijk. Je kunt ze beiden geven. Maar nog even los van de pingels.

Sparta speelde zo zaaddodend slecht, dat ze het zou sieren als ze zelf iig niet hierop ingaan (volgens mij vooralsnog nog niet gebeurd) en de schuld bij zichzelf zoeken.

20 mei 2018 om 17:56

Nee, hier is niets 50% aan, bedenk wat een gemiddeld scheidsrechter doet op jet middenveld bij gelijke overtreding...... juist fluiten, dus dan ook een overtreding in de 16.

20 mei 2018 om 18:10

Vertel mij wat er niet duidelijk is, hij hangt aan een arm en doet dat niet even...... wat is er wel toegestaan dan aan de actie? 100% zekerheid heeft niemand. Maar je moet toch wel ergens rond de 95% kunnen komen. Maar niet met dit korps. Je weet wie leiding geeft aan dit zooitje? Dan is alles wel gezegd en zal jet nooit beter worden.

20 mei 2018 om 18:48

Nou als dit midden op het veld gebeurt, is de kans best aannemelijk dat er niet gefloten wordt. Ik vond het ook een pingel, maar geen overduidelijke. Higler beargumenteert zijn keuze eigenlijk best goed.

His werd niet even vastgehouden tel maar mee. Dit zijn toch dikke penalties net als afgelopen week. Tuurlijk moet Sparta naar zichzelf kijken maar dit zijn cruciale momenten

20 mei 2018 om 17:58

Eens, het verlies ligt uiteindelijk in eerste instantie bij jezelf. Maar laten we aub stoppen met deze mensen als scheidsrechter. Na de afgelopen dagen is toch wel duidelijk dat ze ongeschikt zijn.....

Geen mea culpa. Higler vond het gewoon geen strafschop. Duidelijke uitleg.Prima gefloten.

20 mei 2018 om 19:08

Fouten toegeven kan Highler niet nee....feit dat iedereen bij Emmen ook twijfelde zegt wat mij betreft voldoende. Als hij hem had gegeven had je niemand horen klagen.

Het schijnt dat Friday in de wedstrijd zelf tegen Veldmate heeft gezegd dat het geen penalty was. Dit komt wel uit de mond van Veldmate. Friday zal het na de degradatie natuurlijk glashard ontkennen. Maar er zal best een kern van waarheid in zitten.

Highler heeft weer over duidelijk zijn eigen spelregels gehanteerd en denkt er mee weg te komen door Nijhuis na te doen (mannenvoetbal). Overtreding = overtreding, en in dit geval vasthouden in het strafschop gebied. Geen enkel regelement zegt dat er andere regels in het strafschopgebied gelden. Aanfluiting voor NL voetbal. Overigens was Sparta kansloos, en over 2 wedstrijden was Emmen beter, maar we weten allemaal dat het resultaat anders was wanneer Sparta vandaag een pingel had gekregen.

Sparta heeft terrecht verloren maar laten we eerlijk zijn. Het niveau van de eredivisie gaat wel verschrikkelijk omlaag met emmen erbij.

20 mei 2018 om 19:24

@bocca, dat is nog afhankelijk van welke spelers ze erbij halen en wat de huidige op ere niveau kunnen. Feit is wel dat een club als Emmen niet heel veel toevoegt daar waar bijv. De Graafschap dat iid geval qua sfeer en historie wel doet. Maargoed, 't gaat om het voetbal he..

Overigens: De JL wordt toch echt wel een aparte competitie nu. Met clubs als Roda, Twente, Nec, Go Ahead, Cambuur en nu dus Sparta is er iid geval voldoende sfeer en support.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Sparta Rotterdam

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.FC Twente8033
3.Jong PSV6318
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
L. VeldwijkAanvaller3624
A. AuassarMiddenvelder352
A. HarrouiMiddenvelder354
D. DuarteMiddenvelder345
İ. DervişoğluAanvaller3410
R. DrentheMiddenvelder325
R. KortsmitDoelman310
Voor de complete selectie: Clubpagina Sparta Rotterdam.

1 fan
Verdediger, 30 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 24 mei
Napoli heeft zich gemeld voor verdediger Nathaniel Clyne van Liverpool. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren