‘Terwijl Feyenoord gewoon een wedstrijd speelde, kuste hij theatraal de bal’

Woensdag, 16 mei 2018 om

Dirk Kuyt bracht eerder deze week zijn boek Het geloof in succes uit en dat ging gepaard met de nodige controverse. Feyenoord liet nog voordat het boek in de winkels lag afstand te nemen van een aantal passages, waarin Kuyt onder meer zijn relatie met trainer Giovanni van Bronckhorst beschreef. De oud-spits reageerde op zijn beurt weer dat het niet om een afrekening ging en dat hij ook kritisch op zichzelf is.

Het verbaast Sjoerd Mossou niet dat Kuyt op deze manier in het nieuws komt: “In plaats van dit seizoen bescheiden de schaduw op te zoeken, in het belang van de club Feyenoord, nam Dirk Kuyt letterlijk vanaf de eerste competitiewedstrijd plaats op het balkon van zijn eigen skybox, nota bene pontificaal naast Vak S. Elke thuiswedstrijd liet hij zich daar bejubelen en toezingen, als een soort keizer Nero in een Romeins amfitheater”, schrijft de journalist, die het einde van Kuyts carrière wel ‘een van de mooiste sportverhalen van deze eeuw’ noemt, in het Algemeen Dagblad.

“Toen laatst heel jolig een bal naar hem werd toegegooid, was Kuyt niet te bescheiden om prompt de show te stelen. Terwijl zijn oud-ploeggenoten op het veld nog een wedstrijd speelden, kuste Kuyt theatraal de bal. Hij zwaaide en hield de bal boven zijn hoofd, badend in een warm bad van gejuich”, gaat Mossou verder. De columnist constateert dat Kuyt tijdens zijn loopbaan er lang in slaagde om het imago van een onbaatzuchtige, bescheiden teamspeler te bewaken.

Die act zou bij insiders en ploeggenoten al langer tot ergernis hebben geleid en binnen een jaar is er volgens de journalist door een ‘reeks van egotrips’ ook bij de buitenwereld weinig meer van dat beeld over en heeft Kuyt Van Bronckhorst neergezet als ‘een kneusje in de schaduw van de Grote Dirk’: “Het enige wat er nog aan ontbreekt, is een musical, vanzelfsprekend met Dirk Kuyt in de hoofdrol. Oh ja, en een standbeeld. Geboetseerd door Dirk Kuyt zelf”, sluit Mossou af.


Poll

Ben jij het eens met Sjoerd Mossou?


Gerelateerd

30 reacties (laatste reactie door orgullo)

Naja laat Chris Hemsworth hem dan spelen in de musical, als je echt wil ego trippen. Die scheve kop van Dirk wil niemand op de bühne zien toch?

Ik vind dit verder wel makkelijk altijd. Er is een oud gezegde (volgens mij): iemand die altijd vriendelijk is en een keer uit z'n slof schiet is een klootzak die doet alsof hij aardig is. Iemand die altijd onbeschoft is en dan een keer vriendelijk is een lieverd die zich voordoet als klootzak.

De Kuip houdt van Dirk en Dirk van de Kuip. Laat toch lekker gaan Sjoerd.

16 mei 2018 om 10:15

Ik vond gisteren de reacties van de Feyenoordfans wel interessant. Een deel vond dat het alleen speelde bij de fans van andere clubs. Maar een deel van de Feyenoordsupporters op dit forum bleek ook behoorlijk klaar te zijn met Kuyt.

Ben het voor een deel wel eens met jouw 'gezegde'. Kuyt is altijd een voorbeeld geweest, en dan valt het nu verhoudingsgewijs nogal tegen als hij zich presenteert zoals hij het laatste jaar heeft gedaan. Dat komt dan harder aan dan nodig. Maar tegelijkertijd moeten we het dan ook niet maar gaan negeren, dat is het andere uiterste. Er is niks mis met benoemen dat Kuyt weer een beetje dichter bij de aarde is aangeland dan hij in het verleden was.

16 mei 2018 om 10:22

@edo:
Ach ja dat is hier op een forum.
Hier zie ik soms ook figuren voorbij komen die van Persie niks vinden. (feyenoorders)

Maar als je in de Kuip staat dan is nog steeds 99 gek van zowel een Kuyt als een van Persie.

En Sjoerd probeert weer lekker een graantje mee te pikken, nu er in media land word gezeken op Kuyt. Had Kuyt die bal niet gepakt of niks gedaan, had hij weer geschreven dat hij te arrogant was om leuk mee te doen met het publiek en zich er te belangrijk voor zou voelen.

Het publiek probeerde kosten wat het kost de bal bij Kuyt te krijgen en toen hij hem had vond iedereen het prachtig. en nu is het ineens en probleem dat hij iedere week in het stadion zit om te kijken?!?! wat is dat voor onzin, toch alleen maar mooi dat hij er gewoon nog zit.

dit is gewoon zeiken om te zeiken en anders heel diep zoeken om iets te zeiken te vinden.

16 mei 2018 om 12:08

Edo

Wat je hier rond die Kuyt vooral ziet is hoe zogenaamd egalitair wij hier in Nederland eigenlijk wel niet zijn. Dat verstikkende en beklemmende calvinistische gevoel dat mensen krijgen zodra ze maar eventjes het idee zouden kunnen hebben dat er mensen in Nederland rondlopen die zouden kunnen denken dat ZIJ beter zijn dan Jij, daar kunnen de meesten niet tegen. En dan moet de kop van die persoon eraf, meteen en direct!

Zo ook Dirk Kuijt. Die bracht, als ware hij De Verlosser 2.0, Feyenoord na twee decennia eindelijk weer eens een landstitel. En deed toen wat iedereen die ooit Shakespeare heeft gelezen ook zou doen: meteen stoppen! Maar daarna ging Kuijt pas echt in de fout. Want waar hij, zoals het volk van hem verwacht, vervolgens hoort te verdwijnen in de anonimiteit daar ging Kuijt elke week gewoon in het stadion zitten om naar zijn cluppie te kijken. Foei toch Dirk Kuijt! En Kuijt liet zich toejuichen. Stoute Dirk Kuijt! Zo doen wij dat hier niet Dirkie! Beetje balletjes kussen....

En tja, dan is er altijd wel weer een zelfbenoemde romanticus, annex stukjesschrijver, die uiteraard niet te beroerd is om namens de goegemeente, na een volkstribunaal, Dirk persoonlijk eventjes een kopje kleiner te maken. Klasse gedaan Moussou! Sterk staaltje clientelisme, maar vooruit. Laten we een gezond moreel compas vooral niet in de weg laten staan van een mooie karaktermoord. Ook dát is een teken van deze tijd. We vinden het nu eenmaal veel leuker als een vervlogen held van zijn voetstuk getrapt wordt dan wanneer een held gewoon dingen doet die hem een held maken. Want dat laatste, dat is zo saai, moeten we niet eens willen. Wie wil er nou helden vereren? Dat is meer iets voor volkeren uit woestijnen, of andere waanzinnigen.

Goh, wat ben ik vandaag weer trots om Nederlander te zijn. Héérlijk, die gedachte om zo superieur te zijn.

16 mei 2018 om 13:27

@constant Kante.

Van de eerste tot de laatste letter met je post eens. Puik geschreven ook, mijn complimenten.

16 mei 2018 om 13:51

Haha, inderdaad goed verhaal. Het klopt, we kunnen erg overdrijven met ons doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg.

Persoonlijk heb ik overigens wel meer met het type held als Zlatan, die af en toe echt lekker uit de bocht vliegt, maar daar dan volkomen kak aan heeft. Dat komt allemaal wat authentieker over dan bij (in dit geval) Dirk Kuijt, die dan voorzichtigjes gaat proberen om held te spelen, in plaats van het gewoon te zijn. Maar goed, neemt niet weg dat hij dan vervolgens inderdaad wel erg hard aangepakt wordt. Hij is het nu opeens allebei niet meer: en niet meer de ideale schoonzoon, en geen echte held. Da's wel sneu. Misschien moet hij maar een reality-soap maken rondom zijn existentiele crisis.

Wat een leedvermaak de laatste dagen om deze voetbalheld. Vorig jaar nog bejubeld om zijn aandeel in de eerste tital in nota bene 18 jaar en zijn 'voeten-op-de-grond-mentaliteit' en nu verguisd omdat hij zogenaamd een ego-tripper is en sterallures heeft. Stelletje moraalridders.

16 mei 2018 om 10:09

kuijt een voetbalheld? Kom op zeg...misschien een beetje bij feyenoorders maar verder niet.

Het is geen Cruijff, Gullit, van Hanegem of Bergkamp.

Gewoon een huis tuin en keuken voetballer met een goede werkethos, die als persoon bij het brede publiek al lang tijdens zn carriere door de mand gevallen is

16 mei 2018 om 10:18

@rinus:

Haha wat zeg jij nou...
Vraag het in Turkije of in Engeland de mensen lopen weg met Kuyt overal.
End at is echt niet alleen omdat hij zo lekker kan werken. Hoe je het went of keert heeft hij gewoon een hele mooie carrier gehad. en heeft hij in CL finales gestaan en nog belangrijk geweest ook.

Kunnen veel andere van onze wereld toppers niet zeggen.

Huis tuin en keuken voetballer is belachelijk!

16 mei 2018 om 10:52

hij heeft gezien zn kwaliteiten zeker een hele mooie carriere gehad en dat heeft hij ook verdiend omdat ie er hard voor gewerkt heeft.

Ja ik had het alleen over Nederland. Bij de clubs waar hij gespeeld heeft wordt ie gewaardeerd omdat ie hard werkte. Maar de echte helden van het voetbal worden ook door andere supporters gewaardeerd en bewonderd.

Dat is bij Kuijt natuurlijk absoluut niet het geval omdat het een beperkte speler is .
Het is niet zo dat de supporters van stoke dachten...woow... we moeten vanavond tegen het Liverpool van Kuijt. Ik koop een kaartje, dan kan ik de grote dirk kuijt aan het werk zien. En dat was in Turkije ook niet zo en in Nederland ook niet.
Dus is het een voetbalheld? absoluut niet

16 mei 2018 om 10:59

Hoe je het ook went of keert, Kuyt is nu eenmaal een van de beste Nederlandse spelers van zijn tijd. Kijk maar naar het aantal interlands dat hij gespeeld heeft bijvoorbeeld. En dat is niet mis, gezien de concurrentie die hij had. Daarnaast zijn er recentelijk niet zo veel Nederlanders die een CL-finale gespeeld hebben, laat staan er in een gescoord hebben.

Daarnaast is Kuyt een speler die heeft aangetoond dat je niet technisch begaafd hoeft te zijn om in zowel Utrecht, Rotterdam, Liverpool en Instanbul geliefd te worden. Daarnaast is Kuyt een voetballer waar ook de concurrenten bewondering voor hebben. Alle Ajacieden die ik ken vonden hem bloedirritant, maar hebben niets dan lof voor zijn carriere.

En ja: dat maakt hem een held van zijn generatie.

Nou nou...wat een woorden weer! Ja klopt zichzelf graag op de borst in zijn boek. Maar je kan ook overdrijven met je commentaar. We weten het nu wel...

Man wat ben ik toch klaar met al deze riool en vooral pessimistische journalistiek. Waarom moet deze Sjoerd Mossou nu alles weer in een negatief daglicht zetten.wat heeft deze nobody (sjoerd Mossou) nu bereikt om dit over Kuijt te zeggen. Dirk Kuijt is gewoon een held en hij heeft zich altijd 100 ingezet tijdens zijn carriã¨re , iets waar velen nu heel veel van kunnen leren. We moeten eens ophouden in Nederland om onze helden zoals Seedorf, Van Persie maar nu ook Kuijt de grond in te boren.

16 mei 2018 om 10:02

Ondanks dat ik het niet eens ben met Mossou, vind ik de gedachtengang dat we onze 'helden' niet kritisch mogen benaderen omdat we niet met hen op 'gelijke voet' staan misschien nog wel enger.

16 mei 2018 om 10:18

Ach doe eens niet zo fucking paniekerig man. We hebben het over voetbal. En in de voetbalwereld heeft Kuijt meer bereikt dan een lulletje rozenwater als Mossou. Zolang Kuijt mij niet gaat vertellen hoe ik mijn belastingaangifte moet regelen durf ik Kuijt wel op een sokkel te zetten. Een voetbalsokkel dan wel te verstaan.

16 mei 2018 om 10:21

En deze discussie gaat dus niet alleen over voetbal, maar vooral over gedrag buiten het veld. Mossou bekritiseert niet de voetbalkwaliteiten van Kuijt, maar zijn gedrag. En daar hoort Kuyt dus inderdaad niet op een sokkel te staan, en is de kritische blik dus ook volkomen terecht.

16 mei 2018 om 10:34

@rody; haha, als jij denkt dat ik met deze formulering 'fucking paniekerig' ben... dan kun je niet verder naast de waarheid zitten (er bestaand meerdere definities van 'eng' he?)
Deze hele 'rel' kan me weinig interesseren. Het standpunt van Cruijffstadion daarentegen vind ik juist wel een interessant discussiepunt. Daarom reageer ik erop met een tegengeluid.

16 mei 2018 om 10:19

Mossou is een van onze beste sportjournalisten. Het is zijn taak om te benoemen wat hij ziet, en dat doet hij goed. Kritische blikken zijn altijd nodig.

Wat belangrijk is, is dat hij benoemt dat het niet een eenmalig incident is, dit gedrag van Dirk. het loopt al een tijd, en ook binnen Feyenoord speelde het.

Ik snap jouw wens wel om spelers niet de grond in te boren. Daar slaan we inderdaad soms in door. Maar wat jij beschrijft, is het andere uiterste: alle kritiek maar gewoon binnen houden, omdat die mannen zo goed konden voetballen. Daar doen we onszelf echt geen plezier mee, ze zijn gewoon mensen van vlees en bloed, en kritiekloze verering is gewoon eng.

16 mei 2018 om 10:26

In Nederland kun je het nooit goed doen en is de journalistiek puur gericht op azijnzeiken. Van mij mag de journalistiek wel wat positiever en daarom vind ik Sjoerd nog niet misschien bij de beste sport journalisten horen. Tuurlijk mag je kritiek hebben maar ik vind hem vaak onterecht maar vooral ongenuanceerd. Het respect mag wat mij betreft wat meer naar voren komen i.p.v. iemand de grond in te boren.

16 mei 2018 om 10:27

@edo:
wat ziet hij dan?
Hij ziet iets en geeft er zijn eigen draai aan. totaal niet wat het echt was en hoe het binnen Feyenoord of haar aanhang word beleeft.

Kritische blikken is wat anders dan dingen uit je duim zuigen en iets heel dramatisch maken.

16 mei 2018 om 13:29

@ Edo

Wat maakt hem zo goed dan? Ik heb hem nog nooit op een unieke, originele mening kunnen betrappen. Mossou lult veel te vaak lekker met de meute mee, en ziet hier ook weer zijn kans schoon.

16 mei 2018 om 13:59

@capis wat hij in elk geval beschrijft, is dat er al langere tijd irritatie is over het gedrag van Kuijt, ook in het laatste jaar binnen Feyenoord. Ik kom nooit binnen Feyenoord, dus het meeste daarvan kan ik niet controleren. Maar wat we vorig jaar voor de camera van Kuijt zelf hebben gezien, past in dat plaatje. Hij plaatste zichzelf nadrukkelijk boven de groep. Erg storend, voor een professional als hij.

@orgullo ik vind hem beter schrijven dan zo'n beetje alle anderen, en hij is over het algemeen goed ingevoerd. Dat eerste is in elk geval subjectief, dus daar verschillen we dan over van mening. Dat tweede is in elk geval regelmatig op feiten gestoeld, waarbij je in zijn teksten ziet waar hij zijn standpunt op baseert. Dat is een stuk beter onderbouwd dan andere columnisten, die puur met meningen strooien zonder enige vorm van uitleg.

Mossou durft het ook aan om dit soort dingen te benoemen. Daar zijn de fans dan niet blij mee, want hun club of hun sterspeler wordt onder het vergrootglas gelegd, en dat levert altijd gepiep op. Een kritisch stuk over Twente wordt bijvoorbeeld door de rest van nederland blij onthaald, maar de fans van Twente vinden het dan een diskwalificatie van de schrijver.

Edit: overigens lees ik in dit draadje een aantal dingen die er op wijzen dat Mossou zijn feiten nu niet goed op een rij heeft. Ik kan dat op mijn beurt ook weer niet controleren, maar het zou in elk geval kwalijk zijn als dat zo is.

16 mei 2018 om 15:14

Hoe kan je hem in godsnaam goed ingevoerd noemen? Hij is romanticus annex stukjesschrijver, het is helemaal geen journalist. De nieuwtjes bij het AD komen van andere journalisten (gouka bijvoorbeeld is wél goed ingevoerd). Sjoerd mag iedere week zijn stukjes die goed te verteren zijn voor de onderbuik rijkelijk spuien.

Mag de man die Feyenoord naar het eerste kampioenschap in 18 jaar knalde een beetje genieten van de aandacht? Mag hij zich als prominente Feyenoorder gedragen naar niets dan waardevolle jaren in ons shirt? Kunnen we misschien ook even onthouden dat we hier te maken hebben met een 'groot kind', een ex-prof die nooit een boek heeft gelezen, geen normale jeugd heeft gehad en zijn hele leven tot dusver toe in dienst heeft gesteld... om voetbalpotjes te spelen? Misschien dat Dirk even nodig heeft om te wennen aan het echte leven en ik denk dat er door het journaille en de keyboardheroes hier best een toontje lager gezongen mag worden. Het leven is al zuur genoeg!

Een beetje naïef om te denken dat "Dirk Kuyt" Feyenoord kampioen heeft gemaakt. Iets wat er veelal is uitgesproken een jaar geleden. Ook zonder Kuyt wint Feyenoord van Heracles. Teksten als " nu moet het gebeuren!" Of " vanaf de eerste minuut bij de keel pakken". Tja. Een Kees van wonderen, Ulrich van gobbel, Willem van Hanegem, Wim Janssen , Gaston Taument, John de wolf, Henk fraser etc (oud-gedienden met de nodige prijzen behaald met Feyenoord) zullen wel met hun wenkbrauwen fronzen.

16 mei 2018 om 11:10

Ook zonder Kuyt zou Feyenoord van Heracles moeten winnen, maar kampioen word je niet alleen in de kampioenswedstrijd, maar ook in alle andere competitie wedstrijden. Indien wat Kuyt schrijft de waarheid is, was het een puinhoop in de kleedkamer bij Feyenoord. Spelers gedroegen zich niet als professionals en leefden niet voor de sport. Onder aanvoering van Kuyt is dat vorige seizoenen veranderd en zijn ze voor het eerst in 18 jaar kampioen geworden. In dat opzicht zou Dirk Kuyt wel Feyenoord kampioen gemaakt hebben.

natuurlijk zal Kuyt ook zijn nare trekjes hebben ondanks als zijn positieve uitspraken altijd dus wellicht is hij ietwat hypocriet maar toch heeft hij bij Feyenoord terecht een heldenstatus. in de laatste wedstrijd je team naar het kampioenschap schieten op 36 jarige leeftijd is natuurlijk wel een mooie prestatie

Feit is dat Kuyt voor de bühne altijd een showtje heeft opgehangen als de perfecte teamspeler. Door middel van dit boek en zijn documentaire wordt echter duidelijk dat Kuyt zichzelf toch wel heel geweldig vindt en zichzelf in het laatste seizoen duidelijk boven het team en de groep/trainer heeft gesteld. Hij vond zichzelf niet beste, maar wel de belangrijkste speler? Kom op, dan heb je toch geen enkele realiteitszin.

even wat nuances in het verhaal van Sjoerd aanbrengen: Dirk zit niet pontificaal naast VAk-S, want dat is een hele andere tribune. Daarnaasr zat Dirk op dezelfde plek toen hij nog bij Fenerbahçe speelde en regelmatig bij Feyenoord kwam kijken en als supporters hem dan zagen werd er ook op gereageerd door te zingen “dirk Kuyt hoort op Zuid”.

De wedstrijd waar hij de bal even vasthield was dusdanig tenenkrommend saai dat supporters zich al 10 minuten vermaakte met het rondgooien van een bal over de tribunes en uiteindelijk ook bij Dirk terecht kwam die het spelletje even meespeelde. Daar zat verder niets egoïstisch achter.

Maar goed Sjoerd mag zijn eigen interpretatie daar aangeven natuurlijk.

Dirk is een held en een winnaar die af en toe wat verschillende reacties oproept.

16 mei 2018 om 12:17

Ik denk dat met jouw reactie hierop wel een slotje gegooid kan worden. Prima eindconclusie.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV3638
2.Ajax3132
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Kevin DiksVerdediger10
Ridgeciano HapsVerdediger10
Jeremiah St. JusteVerdediger10
Eric BotteghinVerdediger10
Karim El AhmadiMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

Nederland
295 fans
Coach, 38 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 21 november
Barcelona kan de komende twee jaar niet winkelen bij Liverpool. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren