Advocaat: ‘Ik vind het normaal dat mijn naam daar wordt genoemd’

Zondag, 13 mei 2018 om 20:35

Zenit Sint-Petersburg maakte zondag bekend dat trainer Roberto Mancini vertrekt en Dick Advocaat wordt genoemd als mogelijke opvolger van de Italiaan. De zeventigjarige trainer van Sparta Rotterdam zwaaide tussen 2006 en 2009 de scepter bij de Russische club en vierde in die tijd met een landstitel, een UEFA Cup en de Europese Super Cup grote successen. Het verbaast Advocaat niet dat zijn naam rondgaat in de wandelgangen, al weet hij niet of Zenit ook daadwerkelijk bij hem uit zal komen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Denk jij dat Dick Advocaat nog een keer aan de slag gaat bij Zenit Sint-Petersburg?


Gerelateerd

22 reacties (laatste reactie door koni078)
13 mei 2018 om 20:51

Die opmerking is wel heel makkelijk. Enig idee waarom hij nu bij Sparta zit dan? En wat zou jij doen in zijn geval als een club een zak poen biedt?

13 mei 2018 om 20:57

Ja Sparta betaald miljoenen aan Dick, ooit door iemand geopperd en is een compleet eigen leven gaan leiden. Net alsof het Nederlands Elftal vette pot is, toch gaat die er zitten of even paar maand assistent bij Feyenoord. Het is gewoon een man, vol passie voor het spel en waar die een mooie uitdaging ziet aan de slag gaat, dat ze Dick dik betalen is hun probleem, niet die van Dick

13 mei 2018 om 21:08

Het lijstje met prijzen zegt natuurlijk ook genoeg..

Ik was vandaag aanwezig bij Zenit - Khabarovsk (op een plek waarvandaan een van de goals niet eens zichtbaar was, een werkelijke schande voor een stadion van meer dan 700 miljoen maar dat terzijde) en er werd een groot spandoek uitgerold ter ere van het tienjarig jubileum van de UEFA Cup-winst, waar Advocaat heel mooi op werd afgebeeld. De fans zijn hem daar in ieder geval niet vergeten. Overigens betwijfel ik of hij er aan verstandig aan zou doen om terug te keren. Er zit op dit moment wel heel weinig voetbal in Zenit, al kan dat ook aan Mancini liggen. Van Zabolotniy springen in ieder geval de tranen in mijn ogen.

Nog een persoonlijke noot over Zenit: wat mij betreft heeft het nieuwe stadion ze geen goed gedaan. Toen ik ze 3 jaar geleden voor het eerst zag spelen in het (weliswaar kleine en enigszins verouderde) Petrovsky, was ik erg onder de indruk van de atmosfeer. Daar is in de moderne miljoenenufo niets meer van over. Je loopt nu vanaf de metro tussen tientallen highfivende clowns, zebra's en Disneyfiguren richting het stadion, waar bezoekers naartoe worden gelokt door middel van popconcerten en foodfestivals. Eenmaal binnen is het gros van het publiek meer bezig met instagrammen dan met de wedstrijd. Schrijnend vond ik het dat de tekst van het clublied moest worden geprojecteerd op het videoscherm, en dan nog werd er nauwelijks meegezongen. De 50 man uit Khabarovsk (die duizenden kilometers en 6 tijdzones waren doorgereisd om hun reeds gedegradeerde clubje te zien) waren net zo hoorbaar als de 45000 Zenit fans. Volgens mij is het stadion te groot voor de echte Zenitfans en zitten er nu grotendeels mensen die het lekker als een dagje weg zien. Na het laatste fluitsignaal liepen ze ook meteen massaal weg, terwijl aanvoerder Criscito en clubicoon Fayzulin werden uitgezwaaid. Als er een club een schoolvoorbeeld van 'modern football' is, is het Zenit wel. Erg jammer vind ik persoonlijk.

13 mei 2018 om 22:01

Wat doe jij in Zenit? Ik heb geen verstand van de Russische competitie. Maar ik vraag me af of ze nog echt zo goed betalen.

13 mei 2018 om 22:17

Mancini kreeg een salaris van ruim vijf miljoen euro per jaar. Zenit heeft nog altijd geld als water ondanks de dure investering van hun nieuwe onderkomen.

13 mei 2018 om 22:27

@jasonrhijn. In St Petersburg

13 mei 2018 om 22:30

Komt denk ik doordat Gazprom geen slechte sponsor zal zijn voor Zenit. Vraag me dan ook af of het stadion gefinancierd is door de club of door Gazprom/overheid.

13 mei 2018 om 22:34

Het zal wel een mix van beide zijn, want Zenit is het gezicht van Gazprom.

13 mei 2018 om 22:42

In eerste instantie zou het stadion door Gazprom gefinancierd worden, maar de stad heeft dat overgenomen. Echter, er wordt verondersteld dat dat gebeurd is op voorwaarde dat Gazprom haar hoofdkantoor zou verhuizen naar Petersburg en daar dus belasting zou afdragen. Op die manier zou de financiering voortkomen uit de belastingafdracht van Gazprom ik Petersburg.

13 mei 2018 om 22:15

Ik denk niet dat Advocaat concreet in beeld zou zijn voor de baan, want Malafeev(die ex keeper inderdaad) heeft zijn lijst met vijf namen gedeeld in de media (een domme fout van een beginnende technisch directeur in mijn ogen, maar dat ter zijde) en daar zat Advocaat niet bij. Ik denk persoonlijk dat Sergei Semak de grote favoriet is omdat hij Ufa naar de Europa League heeft geloodst en ook de club heel goed kent als ex-speler. Daarnaast noemde hij ook de namen Paulo Fonseca, Jorge Sampaoli, Enzo Francescoli(trainer van River Plate) en Maurizio Sarri.

Dat er geen voetbal in dit elftal zit ligt puur aan Mancini, want vandaag leek het erop dat de spelers bevrijd waren van een trainer die nooit geinteresseerd was in de club.

Over je persoonlijke noot: Dat kan jij misschien beter beoordelen dan ik, maar als ik die 35.000 ultra's sfeer zie maken vind ik dat vaak wel imponerend. Natuurlijk is het wel zo dat er vandaag niet zoveel op het spel stond voor Zenit,maar tegen de andere topclubs is er meer herrie gemaakt. Bovendien weet jij net zo goed als ik dat Zenit een politiek project is en met die instagrammende fans komt er alsnog weer geld in het laatje.

13 mei 2018 om 22:33

Sergey Semak is bij de fans inderdaad de grote favoriet, ze zien graag weer eens een Rus en liefst ook eentje met een verleden bij Zenit. De laatste jaren met een buitenlandse trainer waren geen onverdeeld succes. Fonseca, Sampaoli en zeker Sarri lijken me daarnaast niet haalbaar. Tja, ik vond de wedstrijd van vandaag ook niet buitengewoon indrukwekkend, al klinkt dat raar bij een 6-0 overwinning. We hebben het hier wel over Khabarovsk, dat niet voor niets allang gedegradeerd was. Maar misschien heb ik het niet goed gezien, 3 van de goals heb ik namelijk überhaupt niet gezien door mijn slechte plek in het stadion Ja, het is inderdaad een politiek project. Dat weet ik ook wel, maar toch blijft het wel jammer. Ik proefde weinig beleving. Nou weet ik ook wel dat het belang van de wedstrijd minimaal was, maar 2 weken geleden tegen CSKA vond ik het eerlijk gezegd ook tegenvallen. Zeker vergeleken met mijn ervaringen in het Petrovsky 3 jaar eerder en mijn recentere ervaringen bij de Moskouse clubs. Het wordt toch een beetje Disneyland-achtig. Ik snap dat het geld oplevert, maar dat is precies wat ik bedoel met 'modern football'. Ik snap ook wel hoe en waarom, maar mijn smaak is het niet. Ik weet dat de ultras ook niet onverdeeld gelukkig zijn met de huidige sfeer, al zijn ze over het algemeen wel blij met het stadion. Naar het schijnt heeft het ook te maken met de huidige indeling van het stadion: vroeger zaten de fanatieke fans meer verspreid, nu zitten ze op 1 tribune.

13 mei 2018 om 22:50

Daarnaast heeft Semak ook leuk voetbal laten zien met Ufa. Hij kan dit elftal wel met flair en creativiteit laten spelen en daarnaast is Ufa een geweldige springplank gebleken voor de Russische topclubs voor zowel spelers als trainer, dus de keuze lijkt me erg makkelijk voor Zenit.

De doelpunten waren erg makkelijk weggegeven door Khabarovsk, maar de supporters mochten wel eens verwend worden nu ze wederom het lachertje van het land zijn geworden door weer geen titel te pakken.

Zenit heeft ook een dak die bij winterweer dicht is, dus het stadion an sich heeft gewoon een Johan Cruijff Arena vibe. Voor de echte voetbalsfeer zal je toch in Moskou moeten zijn, het liefst nog bij Cska.

Krasnodar is trouwens ook een enorme aanrader.

13 mei 2018 om 22:24

Mooi stuk, complimenten.

13 mei 2018 om 22:33

Persoonlijk deel ik een heel andere mening over het nieuwe stadion daar. Ik ben zelf enkele weken geleden bij de wedstrijd tegen CSKA geweest en ik vond de sfeer geweldig. Het clublied werd uit volle borst meegezongen en hun "volks-/clubband" hadden die dag een nieuw nummer (Leningrad - V Zenite) voor die wedstrijd welke het hele stadion meteen meeramde. Ook tijdens de wedstrijd waren (met name de ultra's) maar ook de rest van het stadion nadrukkelijk aanwezig. Nu hebben we het natuurlijk ook over verschil in wedstrijden: Tegen CSKA met de laatste kans voor t kampioenschap (toen nog reëel) of tegen SKA Khabarovsk met een al gegarandeerde 5e plaats. Ben dan ook benieuwd of je er al vaker geweest bent? Voor mij was het namelijk de eerste keer in het nieuwe stadion. Nu kon Petrovskiy voor zo'n grote club als Zenit natuurlijk ook echt niet meer. De toegang voor 20000 man daar ging slomer dan voor 60000 nu en om naar de wc te gaan moet je notabene het stadion weer verlaten.. Ook over die disneyfiguren: is absoluut niet van Zenit zelf. Die malloten lopen door heel Sint Petersburg heen op toeristische plekken en het stadion zelf zit bij een groot amusementspark. Hoop overigens wel dat je ondanks dit alles toch van de wedstrijd genoten hebt dat blijft toch het belangrijkste!

13 mei 2018 om 22:53

Je hebt op zich gelijk hoor. Ik ben ook aardig bekend in Petersburg en weet ook dat die figuren overal rondlopen. Ook weet ik dat Petrovsky op was en voor een vooruitstrevende club niet meer kon. Maar ik was net als jij ook aanwezig bij die wedstrijd en ik vond de sfeer zelf tegenvallen ten opzichte van de topwedstrijden die ik in Petrovsky gezien heb, en ten opzichte van de wedstrijden die ik in Moskou van CSKA en Spartak heb gezien. Persoonlijk heb ik de sfeer in de nieuwe Arena zowel tegen CSKA als vandaag als minder ervaren dan toen ik de club 3 jaar geleden bezocht. Er is ook een herindeling van het stadion geweest, nu zitten alle fanatieke fans op 1 tribune terwijl de rest stilzwijgend toekijkt. Voorheen was het gemengder, wat in mijn optiek de sfeer ten goede kwam.

13 mei 2018 om 23:09

Ik weet helaas niet hoe het 3 jaar geelden was, voor mij was de eerste aanraking de wedstrijd tegen AZ 2 jaar geleden en kom er sinds toen met enige regelmaat. Vind het gezing van de fans ook beter klinken door de akoestische dak dat er op zit. Overigens heb je wel gelijk over het samen clusteren van de harde kern. Zeker aan de overkant van het stadion lijkt me de sfeer van hen uit lastiger mee te krijgen. Echter hoor ik vanuit mijn Russische kringen ook vele positieve geluiden, afgezien van de relatief slechte bereikbaarheid, maar met de opening van het nieuwe metrostation vandaag zou dat opgelost moeten zijn. Mocht je er nog weer vaker komen hoop ik dat je dezelfde positieve ervaring als mij zal krijgen!

13 mei 2018 om 23:17

In die tijd zat het stadion altijd vol met ultra's waardoor er een spookachtige sfeer ontstond op het Petrovskiy. Nu is het een beetje een toeristische attractie geworden waardoor de spookachtige sfeer ietwat afneemt, maar feit blijft inderdaad wel dat het Petrovskiy gedateerd was en Zenit met het huidige Krestovskiy meer geld zal ophalen en interessanter wordt om betere spelers te kunnen halen.

Advocaat zal inderdaad altijd genoemd worden door de Russische media, wat wel aantoont dat hij altijd populair zal blijven in Rusland, maar Zenit heeft al vijf namen genoemd waarbij hij niet tussen stond, dus hij zal het waarschijnlijk bij een andere club moeten gaan proberen als hij nog altijd die passie heeft om een club te coachen.

Als ik Advocaat was zou ik volgend seizoen lekker naar Zenit gaan en dat team weer terug naar de top van Rusland brengen. Hij vind het spelletje nogsteeds leuk, hij wordt goed betaald daar, kan waarschijnlijk best voor een hoog budget spelers kopen en hij wordt daar nog meer gewaardeerd dan in Eindhoven. Lekker gaan dus, als hij een paar dagen in Nederland wil zijn is er vast wel ergens een privé vliegtuig dat hem wel even wil brengen.

Het was altijd Advocaat met slagroom maar de slagroom is er inmiddels wel af.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Sparta Rotterdam

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.NAC Breda34-16
15.VVV-Venlo34-19
18.FC Twente24-26
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Roy KortsmitKeeper10
Julian ChabotVerdediger10
Michel BreuerVerdediger10
Sherel FloranusVerdediger10
Deroy DuarteMiddenvelder10
Ryan SanusiMiddenvelder10
Stijn SpieringsMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Sparta Rotterdam.

86 fans
Coach, 70 jaar
SeizoenClub
2018-2018 Sparta Rotterdam
2017-2017 Nederland
2016-2017 Fenerbahçe
2015-2015 Sunderland
2014-2014 Servië

In de wandelgangen

Zondag 19 augustus
De toekomst van Ki-Jana Hoever ligt bij Liverpool. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren