‘Hopelijk redt hij ooit ons voetbal, maar het is goed dat hij op z’n bek gaat’

Zaterdag, 12 mei 2018 om 11:30

Pepijn Lijnders werkte in de eerste helft van het seizoen nog als rechterhand van Jürgen Klopp bij Champions League-finalist Liverpool, maar kreeg in januari met een aanbieding van NEC een kans die hij niet kon laten lopen. Het eerste halfjaar van de 34-jarige oefenmeester op de Nederlandse velden verloopt echter teleurstellend en de Nijmegenaren lijken na een 4-0 nederlaag tegen FC Emmen kansloos in de play-offs voor promotie naar de Eredivisie.

Sjoerd Mossou ziet in Lijnders ‘misschien wel de meest revolutionaire Nederlandse trainersaanstelling van deze eeuw’, maar denkt ook dat het goed is dat de oefenmeester met tegenslagen te maken krijgt: “Niet alleen was de nieuwe Pep slechts 34 jaar, hij heeft nooit op profniveau gevoetbald, en kende een carrièreverloop dat nogal afwijkt van andere Nederlandse proftrainers. Lijnders is niet alleen de held van het groeiende leger zolderkamervoetbalwetenschappers, hij was dat ook van Jürgen Klopp”, schrijft hij in het Algemeen Dagblad.

Mossou was in eerste instantie benieuwd naar de prestaties van Lijnders en vond het goed dat er iemand werd aangesteld ‘zonder lijntjes naar het vastgeroeste old boys network van oud-profvoetballers in Nederland. De aanstelling van Lijnders bij NEC heeft echter ook iets anders aan het licht gebracht: “Wie zich geen raad weet in wat we ordinair ‘de kleedkamer’ noemen, zal verzuipen. Trainer zijn vraagt boven alles sociale, communicatieve intelligentie. Sluwheid. Pragmatisme en een vleugje opportunisme.”

Volgens de columnist laten de problemen van Lijnders zien dat hij nog veel te leren heeft: “Je kunt wel badinerend doen over oudere coaches, maar geen enkele moderne trainer kan zonder de straatslimheid van Leo Beenhakker, Ronald Koeman, Guus Hiddink of Henk ten Cate. De carrière van Pep Lijnders is heus niet voorbij, ik gun hem een glorieuze toekomst, en hopelijk redt hij ooit nog eens ons nationale voetbal. Maar veel waardevoller dan elk vergezicht over loop¬lijnen of zonedekking, zal de ervaring blijken dat hij ooit genadeloos op zijn bek ging in Nijmegen.”


Poll

Ben jij het eens met Sjoerd Mossou?


Gerelateerd

26 reacties (laatste reactie door kaito)

Deze professor kun je er in een staf waarschijnlijk goed bij hebben maar als hoofdtrainer komen er andere zaken kijken. Voetbal is lang niet altijd wetenschap. Voorlopig heeft de beste man een lijstaanvoerder omgedoopt in een figurant.

Gewoon ongeschikt als hoofdtrainer. Mist veel charisma en ervaring als eindverantwoordelijke. Is een halve zool in interviews waar niemand wat van kan maken, laat staan de spelers. Daarbij is het sowieso een mismatch, zo iemand past gewoon niet bij onze club. Wij willen alleen maar passie en strijdlust zien. Ons publiek is niet het makkelijkste, misschien wel de meest kritische van Nederland. Maar de TD en Lijnders hebben hopeloos gefaald. We hebben echt wel kwaliteit rondlopen, maar het is gewoon helemaal geen team. Ze voelen elkaar totaal niet aan en vooral achterin is het een gatenkaas. De 4-0 in Emmen verbaasde me niet eens, ik kon er niet eens meer boos om worden. Volgend seizoen opnieuw beginnen met andere mensen en spelers, het kan nog wel eens lang duren voordat we terug zijn ben ik bang...

12 mei 2018 om 12:19

Die jongen is fucking 34, doe eens rustig man...

12 mei 2018 om 12:30

Zou je dat willen onderbouwen wat je precies bedoeld? Ik beoordeel iemand gewoon op zijn kwaliteiten als hoofdtrainer, want hij heeft die functie.

12 mei 2018 om 12:59

Dat hij en net als NEC zich nog verder kunnen ontwikkelen. Gewoon een talentvolle trainer. NEC moet ook niet doen of ze uit veel opties kunnen kiezen. En passie en strijd dat klinkt zo zielig. Je wilt mooi en goed voetbal klaar. Passie en strijd hoort bij een team die niks kan. En het enige simpele red middel is om voor het publiek vertoon te laten zien.

12 mei 2018 om 13:11

JasonRhijn je doet net of wij Ajax zijn dat Kluivertje of Neresje hebben. Nee wij Nijmegenaren hoeven geen hollywood aan de waal voetbal, wij willen spelers die spelen als een man die niet bang zijn om een kaart te pakken. Nu staan er een stel mietjes die EN niet echt kunnen voetballen EN en duel laten gaan (Dijkstra en Verdonk in wat mindere maten zijn hier voorbeelden van). Zien in Nijmegen liever vechtvoetbal dan tiki taka. Dat past meer bij onze club.

12 mei 2018 om 14:28

Snap dat je gefrustreerd bent. Maar het gaat om kwaliteit. 11 man die er alleen maar inkleunen red je het ook niet De man moet nog veel leren maar vind het moou dat een TD eens iets anders probeert. Je kan wel weer hans de koning voor de groep zetten maar dan ga je niet groeien als club

12 mei 2018 om 14:34

Klopt Rolo. Maar het probleem is, ze kunnen allemaal best voetballen. Kadioglu, Groeneveld, Rayhi, Achahbar, Braken, Breinburg, Jansen, van de Pavert, Joppen, Dijkstra, Golla kunnen de eredivisie allemaal aan en er zitten echt goede voetballers bij. Maar het probleem is gewoon dat er niet gewerkt wordt en duels allemaal veel te makkelijk worden verloren. We hebben het kampioenschap misgelopen op mentaliteit en omdat het totaal geen team is. Kwalitatief staat daar gewoon een prima elftal met spelers.

12 mei 2018 om 16:06

Daar ga je al fout, die spelers die je allemaal op noemt kunnen niet allen de eredivisie aan.

12 mei 2018 om 12:23

Kwaliteit hebben we zeker, voornamelijk voorin en op het middenveld. Achterin is pure armoede. Centrumverdedigers die niet kunnen verdedigen met ruimte in hun rug, backs die aan de verkeerde kant staan te dekken en vrij traag zijn. Een doelman die er eigenlijk niet wil zijn of een doelman die met een reden als vierde keeper aan dit seizoen begon. Plus daarbij opgeteld dat deze spelers niet voor elkaar door het vuur gaan. Qua mismatch tussen trainer en club ben ik het niet helemaal eens (zie bericht hieronder). Pastoor was ook een wijsneus, maar heeft ons wel voor het laatst de goede play off’s in geholpen. De timing van de trainerswissel was gewoon belachelijk en dat kunnen we eigenlijk alleen de directie aanrekenen.

12 mei 2018 om 12:52

Oh daar gaan we weer, nog zo een pseudo psycholoog die "uitstraling" van een trainer koppelt aan voetbalresultaten. Het is prima als je kritiek hebt op zijn tactiek of voetbalfilosofie van een trainer, dus kom iets meer dan "hij kijkt niet zo leuk in interviews".

Deze jongen heeft het prima gedaan met het materiaal die hij tot zijn beschikking heeft. Tegen Emmen heb ik wel meer verwacht, maar als ik naar het hele seizoen kijk was het allemaal prima. NEC is gewoon nog niet klaar voor de Eredivisie, maar deze trainer en aantal spelers van NEC overigens wel.

12 mei 2018 om 14:28

Prima gedaan? NEC lag een straatlengte voor toen meneer binnen kwam en hij heeft een voorsprong van 7 punten weggegeven met zijn eigenwijze spelletje. Maar als jij denkt dat dat goed is...

12 mei 2018 om 13:02

Nou ik denk dat ze bij ajax nog wat kritischer zijn haha maar idd bij nec zijn de verwachtingen ook altijd hoog. Ik vraag me af waarom die Boekhoorn waar Derksen het altijd over heeft niet eens flink investeert?

12 mei 2018 om 13:18

Boekhoorn heeft zal geinvesteerd, maar het schijnt dat hij niet lekker ligt met het huidige bestuur (Oversier & van Schaik). Ik heb dit enkel alleen maar gehoord, dus of er wat van waar is? Weet wel dat Boekhoorn vorige degradatie tijdens ons kampioensfeest iedereen beloofde dat we nooit geen Jupiler meer zouden spelen en voor het linkerrijtje zouden gaan in de Ere. We zien waar we nu staan en daar staan we pakweg de komende 5-10 jaar nog steeds als dit zo doorgaat. Er is zogenaamd schoon schip gemaakt maar alleen van Ingen is eruit geschopt, zelfde RvC zit er nog en teveel andere investeerders met teveel inspraak in de club. Staan er bar echt voor..

12 mei 2018 om 14:14

Dan zul je als supporters maar eens jullie visie aan moeten passen want NEC stelt nog minder dan niks voor tegenwoordig. Maar goed lekker kritisch blijven he met minder middelen dan het leger des heils. Heb je vooral jezelf mee 😋😋😋

12 mei 2018 om 14:38

NEC had ruim de grootste begroting en spelersbudget, dus de middelen waren zeker aanwezig. Wij zullen altijd kritisch blijven omdat we in Nijmegen graag ‘nuilen’, dat doen we zowel in het dagelijks leven als in de Goffert. De steun van het publiek hebben ze ruim ontvangen met ook telkens bijna iedere keer een vol uitvak. Hoop dat zondag de supporters eens op zullen staan, 4-0 in Emmen is de druppel. Dat begrijp je zelf ook wel.

12 mei 2018 om 19:43

Zou het kunnen dat ook het NEC publiek niet geschikt is. Eerst zeuren we dat er onder Boogers saai wordt gespeelt, dus luistert de directie hiernaar en stelt een coach aan die pressing wil spelen. Dan gaan er een paar uitwedstrijden verloren en komt het idiote busje opwachten en afzoeken van spelers en coach. Succes behaal je door het team en de club te steunen door dik en dun. NEC publiek is veel te emotioneel en kan niet goed met tegenslag omgaan.

De trainerswitch tijdens dit seizoen heeft ons de das omgedaan. We stelden een trainer aan die oogstrelend voetbal wilde spelen, maar daar het materiaal niet voor had en dit zelf niet zag. Ik denk persoonlijk als Lijnders aan het begin van het seizoen was aangesteld en z’n eigen selectie kon samenstellen, het wellicht wel had gewerkt. Lijnders ontslaan, lijkt mij niet de beste oplossing. Want wie is er geschikt en wil NEC coachen? Het wordt een heftige zomer ben ik bang.

12 mei 2018 om 12:39

Lijnders zou best een goede visie hebben op voetbal en begrijpt het spelletje echt wel. Maar NEC is geen Liverpool of Porto en heeft verre van die kwaliteiten ook niet. Komt ook zwak over in de media en mist de rust en uitstraling. Het is vast geen koekenbakker maar het is ook een beetje een mismatch denk ik. Past gewoon niet bij onze club.

Lekker assistent worden bij AZ, AZ is ook al jarenlang revolutionair met data en video beelden. Plus echteld mag weg (niet verlengd) en landzaat gaat weg

Het blijft ongelofelijk dat een trainer die het goed deed werd ontslagen voor deze nobody. Deze man maakt zichzelf in iedere interview belachelijk, geen charisma, geen uitstraling, de groep neemt hem niet serieus en hij bakt er ook gewoon niets van. Degene die verantwoordelijk was voor deze trainerswissel zou toch moeten worden ontslagen?

12 mei 2018 om 12:32

Zou goed zijn om je in te lezen. De trainer die in de eerste seizoenshelft er was, is terug gegaan naar assistent omdat hij dat zelf wilde. Dus NEC was genoodzaakt om iemand anders aan te stellen. Maar diegene die dat heeft gedaan zou inderdaad zijn verantwoordelijkheid moeten nemen.

12 mei 2018 om 13:22

En denk dat heeeel veel supporters opgelucht zouden zijn als Oversier & van Schaik (en eigenlijk ook Ariens, de aansteller van die 2) vandaag nog vertrekken uit de goffert. Maar daar is geen geld voor! Dus je zit er aan vast.

12 mei 2018 om 15:04

Vooral Oversier, Van Schaijk heeft volgens mij niet enorm veel verkeerd gedaan. Die gaat niet over de technische zaken.

Lekker hypocriet. Wel successen willen in de toekomst, maar het mooi vinden dat hij op z'n bek gaat. Beetje hetzelfde als mensen die stonden te juichen om het wegstemmen van een Europese grondwet, om er later achter te komen dat Europa hard nodig is.

12 mei 2018 om 15:55

Net als Lijnders, hebben we als Nederland ook geen Europa nodig, maar dat terzijde

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

NEC

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Jong Ajax7935
3.NEC7436
5.Jong PSV6422
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
Joris DelleKeeper00
Maarten PaesKeeper00
Van DuinKeeper00
Joshua SmitsKeeper00
Guus JoppenVerdediger00
Mart DijkstraVerdediger00
Ted van de PavertVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina NEC.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina NEC.

267 fans
Coach, 51 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 15 augustus
Karim El Ahmadi wilde graag zijn carrière afsluiten bij Feyenoord en zijn contract verlengen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren