‘Zo kun je niet meer tijdrekken en is er nooit discussie over extra tijd’

Zaterdag, 12 mei 2018 om 11:44

Komende zaterdag wordt in het Van Donge en De Roo Stadion van Excelsior een bijzonder duel afgewerkt: de ‘Wedstrijd van de Toekomst’. Promovendus Fortuna Sittard zal het opnemen tegen een selectie van Suriprofs en tijdens deze ontmoeting zullen vijf nieuwe spelregels getest worden en zal er geëxperimenteerd worden met nieuwe technologie. Voetbalzone sprak met algemeen directeur Coöperatie Eerste Divisie Marc Boele over dit evenement en vroeg om tekst en uitleg.

Waar komt het initiatief vandaan voor dit duel met nieuwe regels en technologie?
“Dat komt vanuit ons als Coöperatie Eerste Divisie. Wij hebben de ambitie als divisie van de toekomst te fungeren. Zo kunnen wij ons op onderscheidende wijze positioneren ten opzichte van andere competities. Twee jaar geleden speelden we voor het eerst met het idee een wedstrijd te organiseren met nieuwe regels en technologie. Als Jupiler League zien we onszelf een beetje als kraamkamer van het Nederlands voetbal. Zo hebben we vijf, zes jaar geleden de videoscheidsrechter uitgeprobeerd die volgend jaar zijn opwachting zal maken in de Eredivisie. We willen graag toonaangevend zijn en vinden dat wij de verplichting hebben te kijken hoe we de voetbalfans van de toekomst aan ons kunnen binden. Daarvoor kijken we naar mogelijkheden het spel eerlijker en aantrekkelijker te maken.”

En nieuwe spelregels zijn daarvoor de beste optie?
“Met bijvoorbeeld doellijntechnologie hebben we op het vlak van eerlijkheid grote stappen gezet en met nieuwe regels willen we de snelheid van het spel omhoog brengen waardoor de attractiviteit verhoogd wordt. Onze nieuwe ideeën hebben we vervolgens besproken met allerlei gremia. We hebben overleg gepleegd met de KNVB, ze getoetst bij de FIFA waar Marco van Basten actief was en dit seizoen hebben we gezeten met de coaches van de Suriprofs en de clubs Telstar, FC Emmen, NEC en Fortuna Sittard die de kans hadden te promoveren. Die hebben het vervolgens weer met de spelers besproken en voor het duel van zaterdag zullen beide teams minimaal een keer trainen met de veranderingen in regelgeving.”

Tekst gaat verder onder video.

Vanwaar de keuze voor een ontmoeting tussen Fortuna Sittard en de Suriprofs?
“Er is een lange traditie tussen de kampioen van de Jupiler League en de Suriprofs; het duel heeft in het verleden reeds meer dan tien keer plaatsgevonden. Dit jaar werd Jong Ajax kampioen, maar omdat zij geen lid van de Coöperatie Eerste Divisie zijn, hebben we gekozen voor promovendus Fortuna. De stichting Suriprofs plus zet zich in voor de stimulering van topsporters als rolmodellen voor Surinaamse jeugd en zaterdag zullen Michael Reiziger en Winston Bogarde een selectie van actieve topvoetballers coachen. Het leek ons een mooi moment voor zo’n experiment ook gezien het maatschappelijke karakter.”

Een belangrijke aanpassing is de invoering van effectieve speeltijd. Hoe werkt dat precies?
“We gaan inderdaad spelen met een effectieve speeltijd van tweemaal dertig minuten. Bij ieder moment dat het spel even stilligt, zet de vijfde official de klok stil en die gaat pas weer lopen zodra het spel hervat wordt. Daardoor is de actieve wedstrijd altijd een uur, vervalt de mogelijkheid tot tijdrekken en is er nooit discussie over extra tijd. Daarnaast loop de klok van dertig minuten terug naar nul en bestaat er net als in het basketbal de mogelijkheid tot floaters, doelpunten die vallen wanneer het schot gelost is vlak voor de tijd verstrijkt en in het doel verdwijnen terwijl de klok reeds op nul staat.”

En met wisselen wordt de klok dus ook stilgezet?
“Nee, want onbeperkt doorwisselen is de tweede nieuwe regel waarmee we gaan experimenteren. Dat wil zeggen dat er geen maximum zit aan het aantal substituties, maar ook dat een speler op een later moment weer terug het veld in kan komen. Het geeft de coaches de mogelijkheid van spelsysteem te wisselen en geeft meer opties tactische varianten toe te passen. Het spel wordt er ook niet meer voor stilgelegd en wisselen gebeurt dus tijdens de actie. Op voorhand waren de coaches enigszins bezorgd dat dit voor chaos zou zorgen, maar de vierde official houdt alles scherp in de gaten en de trainers kunnen natuurlijk zelf bepalen hoe en wanneer ze er gebruik van maken. Dit is een spelregel waar de FIFA zelf ook met een schuinoog naar kijkt.”

Wat zijn de andere drie regels?
“De self pass geeft de mogelijkheid bij een vrije trap de bal in de eerste vijf seconden zelf mee te nemen. De scheidsrechter telt daarbij zichtbaar af en na het verstrijken van die tijd volgt anders een reguliere vrije trap. Daarnaast gaan we intrappen in plaats van ingooien. Het mooie daaraan is dat de buitenspelregel niet telt en iemand bij wijze van spreken meteen een bal kan geven aan een medespeler bij de tweede paal. Tot slot maken de penalty’s bij een gelijke stand plaats voor shoot-outs. De spelers mogen vanaf 23 meter van de goal met de bal richting doel en krijgen twaalf seconden de kans om te scoren. De volgorde gaat via het ABBA-syteem zodat de druk op de spelers eerlijk verdeeld is en niet steeds het ene team als eerste moet.”

Tekst gaat verder onder video.

We geven gratisss tickets weg voor ‘de Wedstrijd van de Toekomst’! Wie is jouw favoriete Suriprof allertijden? ???????????????? @suriprofs @fortunasittard.nl @jupilerleague @jorgenraymann #wedstrijdvandetoekomst #innovatie #suriprofs #fortunasittard

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone) op

Wat verwachten jullie van deze regels en waarom hebben jullie juist deze gekozen?
“We verwachten dat het spel sneller zal gaan en dat de effectieve speeltijd toe zal nemen. Tijdens een eerder experiment op de Avant Garde Cup tussen Lisse en Katwijk zagen we een toename van twintig procent door de self pass en intrap. Aan de hand van dat duel schatten we dat de speeltijd per helft ongeveer 45 tot 50 minuten zal zijn. Door shoot-outs verwachten we dat de scoringskans wat af zal nemen. Voor het kiezen van de nieuwe spelregels hebben we naar andere sporten gekeken en een longlist gemaakt. Daar stonden ook zaken op als spelen zonder buitenspel, maar we willen niet direct te rigoureus te werk gaan en het voetbal herkenbaar houden. We gaan analyseren wat deze wedstrijd doet door de statistieken af te zetten tegen het gemiddelde van honderd door Opta geanalyseerde duels uit de Jupiler League.”

Als het goed bevalt, wordt er dan ook daadwerkelijk wat mee gedaan?
“Dit experiment is vooral om te kijken naar de mogelijkheden tot ontwikkeling en te onderzoeken welke significante verschillen er optreden bij deze aanpassingen. Die evalueren we en aan de hand daarvan besluiten we hoe we dit duel volgend jaar zullen invullen. De dingen die we testen zijn nu nog vele stappen te ver voor de FIFA en UEFA. Zaken die we daadwerkelijk tijdens de competitie toevoegen zijn vaak hele kleine veranderingen. De manier waarop we het nu doen is ook zoals het met de videoscheidsrechter is gegaan en zo proberen we te innoveren. Niet zozeer omdat we willen veranderen, maar omdat we bij willen blijven. Het kan niet zo zijn dat alle sporten doorontwikkelen terwijl er in het voetbal bij wijze van spreken al honderd jaar niets meer verandert. Bij basketbal kijken ze zelfs naar de effecten van drie-tegen-drie spelen. Dat is erg extreem en gaat ons te ver; wij vinden het belangrijk dat de authenticiteit van het voetbal gewaarborgd blijft.”

Tot slot gaan jullie naast deze regelgeving ook nieuwe technologie testen?
“Ja, vanuit de overtuiging dat ook daarmee het spel aantrekkelijker kan worden. Ik zie het wel voor me dat mensen in de toekomst thuis op de bank doormiddel van een VR-bril aan de rand van het veld zitten. In Amerika heb ik al voorbeelden van gezien bij de NBA en NFL. Daar kun je plaatsnemen op een court seat naast Jack Nicholson en Beyoncé Knowles terwijl je naar de wedstrijd zit te kijken. Dat zijn nu nog opgenomen beelden, maar dat gaat naar verloop van de tijd vast live worden. Ik kijk daarna en denk: wat kunnen wij daarmee? De referee cam die we zaterdag gaan gebruiken is daar een voorbeeld van. Daarnaast hebben een 360-gradencamera waarmee je kunt rondkijken en de aanvoerders, coaches en scheidsrechters hebben microfoontjes zodat je kunt horen wat er gezegd wordt.”

De 'Wedstrijd van de Toekomst' tussen de Suriprofs en Fortuna Sittard vindt zaterdag 12 mei om 15.00 uur plaats in het Van Donge en De Roo Stadion van Excelsior in Rotterdam. Tickets zijn verkrijgbaar op Jupilerleague.nl/suriprofs.


Justus Dingemanse is fulltime presentator en verslaggever van Voetbalzone en levert bijdrages in de vorm van artikelen, columns, interviews, programma’s en reportages.

Poll

Wat vind jij de beste nieuwe spelregel?


Gerelateerd

77 reacties (laatste reactie door coolcat ehv)

Effectieve speeltijd, ben ik helemaal voor, eindelijk af van dat tijdrekken. Ook doorlopend wisselen (terwijl het spel verder gaat, kan ik me prima in vinden en zelfs de shoot-outs vind ik wel aardig, hoewel ik zelf liever meerdere (kortere) over-times zie, zoals in de Amerikaanse sporten.

10 mei 2018 om 16:33

Kunnen we dan ook gelijk het Amerikaanse "salary cap" en/of "designated player" systeem invoeren!? Dan kan iedereen weer enigszins aansluiten op de grote/rijke clubs ipv dat de grote clubs weer met onbeperkt geld gaan smijten zoals nu het geval is.

On:
Dit is helaas wel een opzetje naar hoe de Nfl/nhl/nba gepresenteerd wordt. Bij elke overtreding/buitenspel/andere flauwekul krijgen we weer reclame te zien, zit ik niet perse op te wachten... Ben benieuwd hoe deze wedstrijd verloopt en ben vooral benieuwd naar hoe het stilleggen van het spel in de praktijk zal lopen.

10 mei 2018 om 19:18

Kijk naar hockey, daar is t nooit een probleem geweest.

10 mei 2018 om 19:44

Ja en daar zit het hem juist. Dit is voetbal, niet met een stick slaan. Er is een reden waarom hockey nog niet eens in de buurt komt qua populariteit in de wereld. Het is een totaal andere sport en wat daar werkt hoeft hier niet te werken. Hockey.. hockey...hockey... man man man.

11 mei 2018 om 00:46

Het enige is alleen wel dat hockey wel weer veel populairder is geworden sinds de aanpassingen daar. Dat neemt natuurlijk niet weg dat voetbal op dit moment al veel populairder is en er idd gedacht kan gaan worden aan reclame gelden tijdens onderbrekingen in de wedstrijd door grote bonden zoals de FIFA. Al lijkt me dat wel lastig omdat je self-pass dan hebt en wisselen zonder spel stil te leggen. Natuurlijk zijn er nog wel andere verschillen, maar je kan waargenomen effecten daar ook niet negeren en best gebruiken.

11 mei 2018 om 04:03

Dit zijn letterlijk de basketbalregels gemixt met de hockey regels.

11 mei 2018 om 15:45

Of handbal, waar je ook onbeperkt mag wisselen en er met zuivere speeltijd wordt gewerkt.

dus als je 5 minuten voor tijd voorstaat blijf je dus gewoon wisselen

10 mei 2018 om 16:30

Ehh wat wil je daarmee bereiken behalve je team in chaos brengen?

10 mei 2018 om 16:33

Waarschijnlijk ligt ijdens het wisselen het spel niet stil en als je met effectieve speltijd speelt, maakt dat niets uit.

10 mei 2018 om 16:42

Waarom zou je, het spel word niet stil gelegd tijdens het wisselen, dus je staat heel kort met 10 man omdat 1 man aan het wisselen is en je team moet zich helemaal aanpassen.

10 mei 2018 om 17:42

@rootje74 je hebt het duidelijk niet gelezen. Want als je wisselt wordt het spel niet stilgelegd. Dus is voor het wisselende team alleen een nadeel. Maar bedankt voor je waardevolle feedback

11 mei 2018 om 00:23

Wissel je even snel 10 verdedigers erin

11 mei 2018 om 15:46

Het aantal wissels op de bank zit wel aan een maximum natuurlijk. En die lijken me verdeeld over aanval, middenveld en verdediging.

Alle regels van hockey overnemen? Lijkt me een goede zaak als je ziet hoe snel dat spelletje inmiddels gaat. Hopelijk duurt het niet 5 jaar voordat we de effectieve regels terugzien op het hoogste niveau.

10 mei 2018 om 17:47

Voetbal is toch voetbal geen hockey?

11 mei 2018 om 18:52

Voetbal is zeker geen hockey, maar het kan geen kwaad om dit soort regels te proberen. Voetbal staat al lang stil. Ik zeg niet dat alles goed zal werken in het voetbal, maar proberen mag. Ik denk dat de amusementswaarde nog wel omhoog kan.

Hockey is minder populair, omdat - zoals al aangegeven door anderen- het minder toegankelijk was en nog altijd is. Neemt niet weg dat er een aantal goede veranderingen zijn geweest in hockey, die ook een positief effect op voetbal zouden kunnen hebben.

Mijns inziens mag er nog gekeken worden naar het verschil in straffen. Nu is een gele kaart verwaarloosbaar en de volgende stap is rood, wat meteen van het veld af en een eventuele schorsing betekent. Tijdelijk straffen zou moeten kunnen.

Daarnaast zijn er overtredingen in de box die niet een penalty verdienen. Er is op dit moment geen andere optie, dus worden dit soort overtredingen grotendeels getolereerd. Ik zou een creatieve tussenvorm graag willen zien.

12 mei 2018 om 09:34

@tikkietakkie: op lager niveau levert een gele kaart een tijdstraf op van ik geloof 10 minuten. Misschien is dat ook iets voor hogere niveaus?

11 mei 2018 om 00:19

Inderdaad ik roep al jaren dat voetbal er aantrekkelijker op zal worden met (bijna alle) hockey spelregels.

Bij hockey bijvoorbeeld is een bal op de voet altijd een overtreding, ongeacht of het bewust is. Een bal op de hand moet naar mijn mening ook altijd bestraft worden, omdat het dan tenminste duidelijk is. Scheidsrechters wuiven het nu regelmatig ten onrechte weg.

11 mei 2018 om 00:24

Het heeft een reden dat hockey ivm voetbal veel minder populair is...

11 mei 2018 om 00:43

Ongetwijfeld, het is een heel ander spel. Maar dat wil niet zeggen dat sommige spelregels, niet perfect voor het voetbal (aangepast) gebruikt kunnen worden? Hockey is minder populair, gaat ook minder geld in om. Maar er zijn weinig sporten zo innoverend als bij Hockey.

11 mei 2018 om 00:51

En bij hockey hebben die veranderingen wel geholpen. Dus kan bij voetbal zelfde effect hebben en dus populairder maken.

11 mei 2018 om 17:12

Waar ik dan wel bang voor ben is dat voetballers bewust op de armen gaan mikken en krijg je gewoon heel veel penalties in een wedstrijd en penaltie bij voetbal is een veel grotere kans dan een strafcorner bij hockey

11 mei 2018 om 18:06

En dat heeft niks te maken met regels, eerder met dat voetbal veel toegankelijker is voor de gewone man dan veldhockey, laat staan ijshockey. Neemt niet weg dat je er geen dingen van kan overnemen.

Ik vind het helemaal niks, geen één regel zou ik aanmoedigen. Ik hou van het spelletje zoals het nu is, enige technologische aanpassingen om het eerlijker te maken juich ik graag toe maar deze verzinselen passen niet bij het voetbal. Tijdrekken kan je ook op andere manieren aanpakken, een 4de official met een stopwatch. Inschieten is dan gewoon een vrije trap wat nergens op slaat. Onbeperkt wisselen werkt bij het voetbal niet want dan geef je de topclubs nog meer een voorsprong die kunnen dan 18 wereld spelers in de ploeg hebben en iedereen tevreden houden, het gat wordt alleen maar groter. De vrije trap dat je zelf mag lopen neemt het hele idee weg van de vrije trap, dan is het een "voordeel moment" met en zonder kaarten. Een en al chaos, iets wat we niet moeten willen bij het voetbal. Shoot outs kan niet bij zo'n groot doel, dat is veel te makkelijk om te scoren. Een speler is veel behendiger dan een keeper en zeker met zo'n ruime afstand en zo'n groot doel. Dat wordt 25-24. Gewoon technologie aanbrengen en de spelregels niet teveel veranderen naar Amerikaanse sporten.

10 mei 2018 om 17:40

Hoe zie jij mogelijkheden voor tijdrekken als de tijd stopt als de bal niet rolt? Je kan bij een vrije trap nog steeds schieten of voorgeven, maar het indribbelen zorgt voor veel meer snelheid in het spel. En het trage is juist iets waar ik me aan erger tijdens het voetbal.

10 mei 2018 om 19:57

Ik durf te wedden dat shoot outs meer missers op gaan leveren dan pingels. De keeper kan nml gewoon van zn lijn komen en de speler heeft tijdsdruk, kortom de hoe naar de goal wordt kleiner dan voorheen, onzin dus. Intrappen ipv ingooien lijkt me een verbetering, als er iets lelijks is in het voetbal dan is het wel dat een man of 12 zich aan de zijnlijn ophoopt om een bal door te koppen die bij de tegenstander eindigt. Met een intrap vergroot je de radius en dat komt het benutten van de ruimtes ten goede.

10 mei 2018 om 19:57

hoe=hoek

10 mei 2018 om 20:14

Die weddenschap ga je verliezen, 100%. Ik heb het anderhalf jaar lang gedaan, onze keeper zijn zwakte was het uitkomen op een speler die doorgebroken was. Daarbij is er geen tijdsdruk, wij deden het in 10 seconden, 90% ging erin en hij was een perfecte lijnkeeper. Daarbij zijn dit professionals die volop fit zijn en 12 seconden hebben met een veel betere techniek, een keeper kan niet zo snel zijn hoek klein maken dat de speler langzamer is. De keeper komt namelijk van het midden he.. en die stormt eruit, een normale voetballer kan dat makkelijk omspelen, want een keeper leunt vooral op zijn voorvoeten en staat gebukt, altijd te laat, daarbij kan de speler ook gewoon schieten na 5 meter, de keeper is er dan nog lang niet. Je hebt geen verdediger in je nek hijgen en 12 seconden is meer dan genoeg om 10 meter te overbruggen en te schieten. Als jij het idee niet kan in zien dat inschieten een verkapte vrije trap wordt, dan kan ik er niks mee. Prima inschieten vanaf je eigen helft, maar je hebt daar weinig aan als een verdediger hem over de zijlijn schiet, wat vaak gebeurt als nood. Een vrije trappen specialist kan hem makkelijk voor de doel gooien en kan het net een corner/ vrije trap zijn.

10 mei 2018 om 22:46

Op zich leuk dat jullie keeper er niet veel van kan zodra hij van zn lijn komt. Een prof moet een bal vanaf 11 meter ook vrij gemakkelijk langs een keeper kunnen schieten, dat lukt ook niet altijd. Daar staat de keeper ook in het midden en heeft de aanvaller een grotere hoek dan wanneer de keeper (iets) van zn lijn komt. De intrap kun je gemakkelijk versimpelen door hem uit stand te laten nemen. Heb je ook geen gezeur over vrije trappen specialisten.

10 mei 2018 om 23:07

Op zich leuk dat hij alsnog veel hoger heeft gespeeld dan jij.. als je uberhaupt ooit zelf gevoetbald hebt 😉. Een 11 meter schot van een vaste plek is totaal iets anders dan de bal onder controle meenemen en doen wat je wil.. kan je helemaal niet vergelijken met elkaar. Daarom willen ze het ook veranderen, anders zou het niet hoeven.. ik ga er verder ook niet op in want ik zie al dat je het verschil niet inziet. Heb je een idee hoeveel meter het is van de elf tot de zijlijn? Waarschijnlijk niet.. een vrije trappen specialist kan dat ook. Zelfs Ziyech heb ik zat ballen zo makkelijk uit stand zien geven vanaf een soortgelijke afstand.

11 mei 2018 om 09:02

1) aanname 2) trap uit stand kan ook een ziyech vanaf de zijlijn niet strak aansnijden. De afstand redt hij wel

11 mei 2018 om 16:35

Maar een regel niet doorvoeren omdat een keeper dat niet zou kunnen is ook niet echt een goede motivatie toch. Al moet ik zeggen dat shoot-outs versus penalties me niet zoveel uitmaken. Wat ik daarbij zou willen uitsluiten is dat een team dubbel wordt gestraft: als er een 100% scoringskans wordt ontnomen, geef je eerst de strafschop. gaat die erin, volstaat bv geel of geen kaart. Gaat de strafschop mis, dan alsnog rood. dat is me wel een experiment waard.

30 minuten effectieve tijd en wisselen niet ten koste laten gaan van speeltijd en daar ook geen beperkingopleggen lijkt me echt prima. Daar doe je niks mis mee en daar hoop ik al jaren op.

Wat ik persoonlijk nog zou willen toevoegen is dat teams een situatie mogen aanvechten (bv buitenspelgoal tegen), maar als blijkt dat het niet terecht aangevochten is, dat het recht daarna vervalt. Heb je t wel bij het rechte eind, mag je een volgende situatie ook aanvechten.

11 mei 2018 om 18:28

Wat ik daarbij zou willen uitsluiten is dat een team dubbel wordt gestraft: als er een 100% scoringskans wordt ontnomen, geef je eerst de strafschop. gaat die erin, volstaat bv geel of geen kaart. Gaat de strafschop mis, dan alsnog rood. Oja nu laten we de keeper 2x gokken want laat hij hem express door waardoor zijn teamgenoot niet zijn 2de geel of rood krijgt? Of hijzelf. Of breekt de keeper eerst de aanvaller zijn been waarna hij een ander hem binnenlaat schieten zodat hij geel krijgt?

10 mei 2018 om 23:19

Je vind het niks voordat je ook maar de wedstrijd gezien hebt en hoe het er aan toe gaat. Er mag best wel wat veranderd worden mbt de regels in het hedendaagse voetbal.

10 mei 2018 om 23:26

Dat komt omdat ik niet alleen naar het voetbal kijk als "amusement en het is wel is leuk". Ik vind het een mooie sport en ik geniet ervan, dat jij er anders naar kijkt en vindt dat het veranderd moet worden betekent niet dat ik dat ook moet vinden. Ik vind het geweldig zo als het nu is en het leeft overal, ik zie geen reden waarom het opeens anders moet.. het gaat de kant op vam hockey en basketbal en ijshockey en noem maar op. Dit is voetbal en dat staat op zichzelf in de wereld.

10 mei 2018 om 23:36

Ik kijk ook naar andere sporten en vind sommige regels en ontwikkelingen positief en dat mag van mij best in het voetbal doorgevoerd worden. Net als jij kan ik ook van voetbal genieten, maar tegelijkertijd is het ook best een conservatieve sport.

10 mei 2018 om 23:46

Ik ben het ermee eens dat er bepaalde aspecten bij kunnen komen om het eerlijker te maken zoals doellijntechnologie en VAR. Het is inderdaad een conservatieve sport, maar ik vind het ook wel een charme hebben dat het al die jaren niet veranderd. Op dit moment vind ik het niet nodig om veranderingen in te voeren. Het wordt eerlijk gezegd wel een beetje een andere sport, vanaf de veranderingen komt er een nieuw punt waarop je begint. De prijzen als ballon d'ors kan je weggooien want je wordt dan de beste van een "nieuwe" sport. Je kan dat nooit meer vergelijken met Messi of Ronaldo, ik vind het zo zonde om opeens een andere weg in te slaan, de popularieit blijft toenemen en het wordt steeds groter. Daarbij maakt het niet zoveel uit, de UEFA en de FIFA gaan dit nooit invoeren, er luisterde ook niet van de FIFA naar Van Basten.

11 mei 2018 om 01:04

@Dylan8071, Wat vind je van de afschaffing van buitenspel dan?

Ballon d'or heeft volgens mij nog niemand interessant gevonden behalve mensen die er geld aan verdienen of mensen die willen trollen op een forum om weer eens de eeuwen oude discussie messi vs ronaldo te laten beginnen....

11 mei 2018 om 08:25

Buitenspel is speciaal iets van voetbal, als je dat wil afschaffen kan je ook stoppen met voetbal en totaal iets anders verzinnen. Als je buitenspel uit het voetbal wilt halen dan zal je het veld veel kleiner moeten maken dan rond de 100 meter, want dat kan anders niet want je kan dan niet meer met ruimte in je rug spelen zonder gigantisch veel tegendoelpunten te krijgen. Als je een 16 meter spits hebt, dan zet je die gewoon alleen voor het doel en die trekt 2 verdedigers met zich mee, er zijn niet zo veel verdedigers die altijd 1 op 1 kunnen winnen van een spits. Dan krijg je afwachters. Een dat de bus parkeert zal alleen maar meer lange ballen gaan geven en nog verder gaan zakken, iets dat nu een beetje wordt tegengegaan door buitenspel. Ik vind het niet mooi als een team op de eigen 16 blijft, wat ze helemaal gaan doen als er meer ruimte in de rug kan komen. Het is afgekeken van Hockey en daar zeggen ze vooral dat het spel meer verdedigender is geworden. Voetbal is een teamsport dat als 1 blok compact staat, daar komt de tactiek voor. Zonder buitenspel is dit amper nodig want de ruimtes worden veel en veel groter, ram die bal maar naar voren en kijk maar. Ze zeggen dat er met buitenspel meer goals zouden komen en dat is ook zo, alleen je kijkt niet alleen naar voetbal voor de goals, het spelletje er tussen.. daar kijk je voor. De ballon d'or vond ik altijd wel iets hebben, iets speciaals voor de speler. Al zou ik wel graag willen zien dat het misschien wat eerlijker zou gaan, geen idee hoe, maar het blijft een Messi/Ronaldo show en niet altijd was het zo overduidelijk dat die twee op 1 en 2 moesten staan.

11 mei 2018 om 14:02

Regels veranderen, ook in het voetbal. Zoals het niet meer in de handen mogen nemen van terugspeelballen door de keeper.
Vroeger was de blessuretijd ook onbekend en werd deze niet aangegeven, ook een verandering ten goede, wat mij betreft.

Een sport mag zich blijven ontwikkelen en rekening houden met veranderingen.

Je moet niet veranderen om te veranderen, maar op individuele basis veranderingen doorvoeren, vind ik een goede zaak.

Met betrekking tot de vrije trap, daar staat dus duidelijk dat als je 'm binnen 5 seconden neemt, je direct door mag, maar dat dat niet per se hoeft, dus het voordeel en de keuze is aan de partij op wie de overtreding gemaakt wordt. Zo kun je dus die snelle counter voortzetten, zonder dat een professionele overtreding dat onmogelijk maakt. Vind ik een goede zaak.

11 mei 2018 om 15:50

18 spelers op de bank gaat natuurlijk nooit gebeuren. Dat mag nu ook niet.

11 mei 2018 om 15:58

11 in de basis en 7 op de bank maakt 18. Volgens mij zitten er nu zelfs meer, ik dacht dat het er 12 mochten zijn in de eredivisie.

Ik ben echt een fan van de regels. Ik erger me altijd dood aan het tijd rekken en de lange dode spel situaties. Nu kunnen corners en vrije trappen veel sneller genomen worden en verwacht ik dat sommige teams lekker snel door zullen gaan. Het spel niet stil leggen voor wissels is ook een verademing. Ik verwacht niet dat de uefa/fifa er iets mee zal doen, maar ik hoop het van harte!

Nou, zo te lezen zijn ze in de toekomst dus ook van plan de buitenspelval af te schaffen. Geef ze anders ook nog een stick en dan kan je de sport helemaal gedag zeggen

10 mei 2018 om 19:19

Hockey vind ik wat beter geregeld dan hoor

11 mei 2018 om 00:32

Dan lees je niet goed bij een ingooi geldt buitenspel nu niet, straks bij een intrap (vervanging van ingooi) dus ook niet, maar verder wel

11 mei 2018 om 00:43

Jij leest niet goed hoor 😉, er staat dat ze een "longlist" hebben gemaakt en daar staan ook zaken op als "spelen zonder buitenspel". Oftewel, in de toekomst zouden ze dat willen proberen.

11 mei 2018 om 23:49

@Ajacxied Maat, je mag officieel begrijpend lezen herkansen

11 mei 2018 om 07:05

Buitenspel is ook echt een debiele regel die ik het liefst vandaag nog zie worden afgeschaft. Als fan wil ik toch doelpunten en mooie acties zien, en juist die worden nu afgevlagd omdat iemand zn teen een centimeter verder komt dan de ander. Echt een slechte regel die spanning uit het spel haalt. Met de meeste voorgestelde regels kan ik trouwens ook well leven, ben een groot voorstander van een spel met meer actie.

11 mei 2018 om 18:32

lange halen naar voren en hopen dat die goed valt een mega ruimte tussen linies omdat verdedigers nu constant achterin moeten staan voor elke blinde bal die naar voren wordt geramd door de keeper, CV noem het maar op...

12 mei 2018 om 01:26

Je weet dat de buitenspel regel is ingevoerd om juist meer voetbal te krijgen. De regel bestaat namelijk niet altijd al. Zonder de regel ga je krijgen dat er gewoon altijd een spits in de 16 blijft zijn en met lange halen naar voren doet. Dus geen voetbal meer.

Dan kan je net zo goed gaan zaalvoetballen. De regels zijn bijna hetzelfde zo.

Dit lijken me allemaal regels die ook de laatste jaren in het hockey zijn ingevoerd. En met succes. Ik ben benieuwd.

Ik juich de nieuwe regels zeker toe. Eindelijk wat meer snelheid erin. Enige “maar” die eraan zit is geen buitenspel bij intrap. Dwz dat je vanaf de zijkant ter hoogte vd middellijn in kan trappen in de 16 en buitenspel niet kan (terwijl dat met een vrije trap rond die hoek wel kan). Kan misschien voor problemen zorgen lijkt me?

10 mei 2018 om 23:16

Daarom is deze wedstrijd ook een mooie testcase. Laten we afwachten hoe deze regels in de praktijk gaan werken.

dat lijkt me helemaal niets dat is geen voetballen nog ff 3x corner strafschop? bij uitbal intrappen strafcorner bij de aftrap bal in de lucht gooien !?

Effectieve speeltijd is prima, de rest zal moeten blijken. Vooral die self pass klinkt nogal nutteloos. Maar een goed initiatief om regels over te nemen van andere sporten waar dat zichtbaar goed uitpakt. Voetbal is echt een gedateerd en traag spelletje.

Als je het vergelijkt met hockey waar deze zelfde regels zijn ingevoerd in het verleden hoop ik dat het voetbal weer aantrekkelijker zal worden.

1. De intrap / indribbel
== IVM zuivere speeltijd is die 5 seconde weer niet van belang en maakt dit het ingewikkeld. Rest van de regel goed idee. Wel de minst boeiende van de ingevoerde regels. Het voordeel van die 5 seconde is dat je niet overal een corner van maakt. Meest lastige regel naar mijn idee.
2. Self-pass
== Die 5 seconde maakt het wel onduidelijk. Ik zou kiezen om altijd selfpass te doen en niet alleen binnen 5 seconde. De zelfpass zorgt er ook voor dat spelers minder kunnen zeuren want ze worden verplicht om snel op te stellen. Anders gaat tenslotte de tegenstander er al met de bal vandoor. Deze regel heeft hockey veel aantrekkelijker gemaakt.
3. Onbeperkt doorwisselen
== Dit gaat voetbal veel aantrekkelijker maken; 1. Jeugd kan makkelijker doorstromen en minuten maken, 2. Taktiek kan je in varieren door tijdelijk met extra aanvaller te spelen bijvoorbeeld, 3. Je kan een speler instructies geven, 4. gebruik van hele selectie. Volgens mij kan niemand tegen deze regel zijn.
4. Zuivere speeltijd
== Wie haat tijdrekken nu niet.
5. Shoot-outs i.p.v. strafschoppen
== Ik vind deze regel bij Hockey goed omdat het de keeper meer kansen geeft, ik vraag me af of dat bij voetbal ook zo is. Goal is tenslotte veel groter.

12 mei 2018 om 01:29

3. Onbeperkt wisselen is ontzettend slecht voor de kleinere teams. Grotere teams hebben dan namelijk ten alle tijden betere spelers op het veld staan. Ze gaan er dan namelijk ook tegen inkopen.

Mag er gescoord worden uit een intrap? Want dan gaan we zien dat spelers liever een corner dan een intrap weggeven. Het wordt wennen maar er moet iets gebeuren om het spel te versnellen. Het gehuil naar scheidsrechters en het uitkramen bij een klein tikkie moet ooit verleden tijd worden. Valt mij ook op dat des te hoger het niveau is, des te meer tijd er gerekt wordt. Grote ergernis in CL wedstrijden.

11 mei 2018 om 15:20

Je moet ook begrijpen dat er andere belangen op het spel staan dan alleen ons amuseren. Het enige waar ik voorstander van ben is die self-pass. De rest mag allemaal de prullenbak in met als eerst dat doorwisselen man man man. Dan kunnen coaches ook lekker thuisblijven. Een team dat alleen maar toppers heeft zal dan nog meer prijzen pakken, zie de bundesliga of ligue 1... psg en bayern zullen nooit meer verliezen.

Ik lees hier dat iemand zegt net als hockey alle regels overnemen. Voetbal is niet voor niets de grootste sport ter wereld en dat komt mede door al zn charmes.

jaa, geweldig! zal misschien wel wat chaotisch worden door de nieuwe regels, maar fantastisch dat er geëxperimenteerd wordt. dit zijn gewoon conceptwedstrijden waarnaar gekeken kan worden wat het beste en eerlijkste is voor het voetbal. werkt het niet, dan gaat het ook niet door. heel simpel. doellijntech en de var hebben ook zo hun intrede gedaan. eerst testen. heel mooi.

voeg er de volgende keer nog een regel aan toe: als de speler kermend op de grond ligt en daarna naar de bal sprint: paar minuten aan de kant of halve gele kaart. ze moeten iets bedenken tegen die schwalbes.

De conservatieven binnen het voetbal hadden mijn hoop al een beetje doen verwateren maar hier word ik blij van. Het is tijd voor vernieuwing en dit is precies waar ik op hoopte.

12 mei 2018 om 01:31

Ik zeg meld je aan bij een hockey vereniging. Voetbal aanpassen aan minder interessante sporten. Dacht ik niet.

Effectieve speeltijd? Ja dat zeker, maar al de rest is gewoon belachelijk. Penalty’s vervangen door shoot-outs? Jemig zeg.

Ik ben er voorstander van om de genoemde regels gewoon te proberen. Ik denk dat vooral de effectieve speeltijd en de intrap goede toevoegingen zijn. Als de vernieuwing niets toevoegt, kan het altijd weer afgeschaft worden.

Dat "buitenspel staan" moet ook ogenblikkelijk afgeschaft worden, wat een ouderwetse onzin!! Bij het hockey is het ook afgeschaft en daar zorgde dat voor veel meer doelpunten, dat willen we toch zien??!! En wel/niet buitenspel is tegenwoordig bijna niet meer te zien dus worden er veel fouten mee gemaakt. Bovendien zorgt wel/niet buitenspel in het amateurvoetbal voor zéééér veel irritaties, afschaffen dus...

12 mei 2018 om 12:45

Hoe zie je het voor je dat een Mbappe of Neymar lekker aan de overkant blijven staan? Echte counters kunnen ook de prullenbak in, het zal regenen van de lange ballen. Zullen we maar 2 keepers opstellen?

Ik denk dat het woordje “floaters” vervangen moet worden door “buzzerbeater”

Ik denk dat het woordje “floaters” vervangen moet worden door “buzzerbeater”

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Fortuna Sittard

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Jong Ajax7935
3.NEC7436
5.Jong PSV6422
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
Perr SchuursVerdediger00
Wessel DammersVerdediger00
Kai HeeringsVerdediger00
Christopher BraunVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Fortuna Sittard.

6 fans
Coach, 45 jaar
SeizoenClub
2017- Jong Ajax
2017-2017 Ajax
2005-2007 PSV
2004-2005 Middlesbrough
1997-2004 Barcelona

In de wandelgangen

Maandag 20 augustus
Lazio heeft deze week een bod van 95 miljoen euro afgeslagen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren