Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

WK 2018 stadions in Rusland: welke wedstrijden worden waar gespeeld?

Laatste update:

Met het WK in Rusland in aantocht, nemen we de twaalf stadions onder de loep waarin alle wedstrijden tijdens het mondiale eindtoernooi worden afgewerkt. Vier jaar geleden was het voor de organisatie billenknijpen omdat sommige stadions vlak voor aanvang van het WK in Brazilië nog altijd niet af waren, maar ook in Rusland verliep de bouw van een aantal stadions niet volgens plan. Desodanks kunnen de deelnemende teams ervan uitgaan dat alle stadions op tijd af zijn.

Olympisch Stadion Luzhniki

Stad Moskou
Capaciteit: 81.000

Het Luzhniki Stadion is het grootste onderkomen van alle stadions op het WK. Met name fans van Manchester United en Chelsea kunnen zich dit stadion goed voor de geest halen, daar de Champions League-finale van 2008 hier werd afgewerkt. De binnenkant van het Luzhniki is sinds 2013 herbouwd. Het dak, dat in 1996 werd toegevoegd, en de iconische voorgevel zijn intact gebleven. Doordat de sintelbaan rond het veld is verwijderd, kon het stadion vergroot worden naar 81.000 zitplaatsen.

Groepswedstrijden: Rusland - Saoedi-Arabië (14 juni), Duitsland - Mexico (17 juni), Portugal - Marokko (20 juni), Denemarken - Frankrijk (26 juni).

Knock-outwedstrijden: achtste finale (1 juli), halve finale (11 juli), finale (15 juli).

Otkrytie Arena

Stad Moskou
Capaciteit: 45.360

Het stadion waar Quincy Promes zijn thuiswedstrijden afwerkt met Spartak Moskou werd geopend in 2014. Het Spartak Stadion werd ook gebruikt tijdens de Confederations Cup in 2017. Hoewel Spartak Moskou een van de meest succesvolle clubs uit Rusland is, had het nooit een eigen onderkomen tot dit stadion werd gebouwd. Spartak speelde voorheen op verschillende locaties in Moskou. Een eigen stadion bleek meer dan welkom, want vorig seizoen pakte Spartak Moskou de eerste landstitel in vijftien jaar. Uniek aan dit stadion is het levensgrote standbeeld achter een van de twee doelen van de gebroeders Starostin, de oprichters van de club.

Groepswedstrijden: Argentinië - IJsland (16 juni), Polen - Senegal (19 juni), België - Tunesië (23 juni), Servië - Brazilië (27 juni).

Knock-outwedstrijden: achtste finale (3 juli).

Kazan Arena

Stad Kazan
Capaciteit: 45.379

Rubin Kazan verliet het vorige onderkomen in 2013 voor de nieuwe Kazan Arena. Het stadion staat bekend om het grootste tv-scherm in Europa. Het Full HD scherm heeft een totale oppervlakte van liefst 3.700 vierkante meter en loopt langs de complete buitenkant van een zijde van het stadion. Tijdens de Confederations Cup werd de halve finale tussen Portugal en Chili (0-0, Chili won na strafschoppen) in de Kazan Arena gespeeld.

Groepswedstrijden: Frankrijk - Australië (16 juni), Iran - Spanje (20 juni), Polen - Colombia (24 juni), Zuid-Korea - Duitsland (27 juni).

Knock-outwedstrijden: achtste finale (30 juni), kwartfinale (6 juli).

Samara Arena

Stad Samara
Capaciteit: 45.568

Buiten het WK om staat dit stadion bekend als de Cosmos Arena. De bouw van het stadion is nog niet helemaal af. Vlak voor aanvang van het mondiale eindtoernooi worden de puntjes nog altijd op de i gezet. Na het WK zal de Samara Arena in gebruik worden genomen door Kylia Sovetov, dat momenteel zijn wedstrijden afwerkt in het Metallurg Stadion. Door een brand in augustus heeft de bouw van het stadion vertraging opgelopen. Betrokkenen zijn ervan overtuigd dat het stadion op tijd af is.

Groepswedstrijden: Costa Rica – Servië (17 juni), Denemarken – Australië (21 juni), Uruguay – Rusland (25 juni), Senegal – Colombia (28 juni).

Knock-outwedstrijden: achtste finale (2 juni), kwartfinale (7 juli).

Mordovia Arena

Stad: Saransk
Capaciteit: 44.442

Mordovië is een republiek in Rusland, ongeveer vijfhonderd kilometer ten zuid-oosten van Moskou. Na het WK wordt dit het stadion van FC Mordovia Saransk, een club voorgekomen uit een fusie van twee teams in 2005. Op het WK biedt het stadion plaats aan bijna 45.000 toeschouwers. Na het toernooi wordt dat aantal teruggebracht naar 28.000, om meer te voldoen aan de wensen van de club.

Groepswedstrijden: Peru – Denemarken (16 juni), Colombia – Japan (19 juni), Iran – Portugal (25 juni), Panama – Tunesië (28 juni).

Knock-outwedstrijden: geen.

Rostov Arena

Stad: Rostov
Capaciteit: 45.000

De Rostov Arena werd nieuw gebouwd voor het WK en wordt het stadion van FK Rostov. De club werd nog nooit kampioen op het hoogste niveau, maar was er in het seizoen 2015/16 dicht bij. Rostov eindigde in dat seizoen met twee punten minder achter kampioen CSKA Moskou. Het stadion en aangrenzende park wordt in mei geopend.

Groepswedstrijden: Brazilië - Zwitserland (17 juni), Uruguay - Saoedi-Arabië (20 juni), Zuid-Korea - Mexico (23 juni), IJsland - Kroatië (26 juni).

Knock-outwedstrijden: achtste finale.

Fisht Olympisch Stadion

Stad: Sochi
Capaciteit: 47.659

Het Fisht Olympic Stadium is gebouwd voor de Olympische en Paralympische Spelen van 2014 als een indoor arena. Om nog voor een aantal andere toernooien in aanmerking te komen werd de arena omgebouwd tot een stadion dat voldoet aan de reglementen van de FIFA. Tijdens de Confederations Cup werden hier vier wedstrijden afgewerkt en op het WK in totaal zes.

Groepswedstrijden: Portugal - Spanje (15 juni), België - Panama (18 juni), Duitsland - Zweden (23 juni), Australië - Peru (26 juni).

Knock-outwedstrijden: achtste finale (30 juni), kwartfinale (7 juli).

Ekaterinburg Arena

Stad: Yekaterinburg
Capaciteit: 35.696

Zonder twijfel het meest bijzondere stadion dat de Russen hebben gebouwd. Het Central Stadium in Yekaterinburg is speciaal voor het WK verbouwd. Met een speciale tribune wordt de capaciteit uitgebreid naar 35.000 stoeltjes, terwijl de capaciteit na het toernooi wordt teruggebracht naar 25.000 toeschouwers.

Groepswedstrijden: Egypte – Uruguay (15 juni), Frankrijk – Peru (21 juni), Japan – Senegal (24 juni), Mexico – Zweden (27 juni).

Knock-outwedstrijden: geen.

Volgograd Arena

Stad: Volgograd
Capaciteit: 45.568

Dit stadion is speciaal voor het WK gebouwd en zal na het toernooi in gebruik worden genomen door FC Rotor Volgograd. Het stadion werd gebouwd op de plaats waar vroeger het Central Stadium van Rotor stond. Hoewel het stadion er op het oog uit springt, worden er geen wedstrijden gespeeld in de knock-outfase. Wellicht heeft dat te maken met de locatie van het stadion, circa duizend kilometer ten zuiden van Moskou.

Groepswedstrijden: Tunesië – Engeland (18 juni), Nigeria – IJsland (22 juni), Saoedi-Arabië – Egypte (25 juni), Japan – Polen (28 juni).

Knock-outwedstrijden: geen.

Nizhny Novgorod Stadium

Stad: Nigzhny Novgorod
Capaciteit: 44.899

Het Nizhny Novgorod Stadium wordt na het WK in gebruik genomen door FC Olimpiyets Nizhny Novgorod. Deze club promoveerde in het seizoen 2016/17 naar het tweede niveau van Rusland.

Groepswedstrijden: Zweden – Zuid-Korea (18 juni), Argentinië – Kroatië (21 juni), Engeland – Panama (24 juni), Zwitserland – Costa Rica (27 juni).

Knock-outwedstrijden: achtste finale (1 juli), kwartfinale (6 juli).

Kaliningrad Stadium

Stad: Kaliningrad
Capaciteit: 35.212

Kaliningrad is uniek onder de speelsteden van het WK in Rusland, omdat het niet een daadwerkelijk onderdeel van Rusland is. Kaliningrad ligt in de regio Oost-Pruisen en maakte tot 1945 nog deel uit van Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog kwam Kaliningrad in handen van de Sovjet-Unie en werd in 1991 een exclave van Rusland, liggend tussen Polen en Litouwen. Na het WK komt FC Baltika Kaliningrad in het stadion te spelen en wordt de capaciteit van 35.000 teruggebracht naar 25.000. Het stadion zou eigenlijk in maart al worden geopend met een vriendschappelijke wedstrijd tussen Baltika en Schalke 04, maar door slecht weer werd dit duel afgelast.

Groepswedstrijden: Kroatië – Nigeria (16 juni), Servië – Zwisterland (22 juni), Spanje – Marokko (25 juni), Engeland – België (28 juni).

Knock-outwedstrijden: geen.

Saint-Petersburg Stadium

Stad: Sint-Petersburg
Capaciteit: 68.134

De bouw van dit stadion heeft meer tijd in genomen dan op voorhand was gepland: negen jaar. Dit nieuwe stadion van Zenit Sint-Petersburg wordt op het WK het Saint-Petersburg Stadium genoemd. De Russische topclub trad uiteindelijk, na talloze tegenslagen, in april toe tot dit stadion, waar vorig jaar de finale van de Confederations Cup werd gespeeld.

Groepswedstrijden: Marokko - Iran (15 juni), Rusland - Egypte (19 juni), Brazilië - Costa Rica (22 juni), Nigeria - Argentinië (26 juni).

Knock-outwedstrijden: achtste finale (3 juli), halve finale (10 juli), wedstrijd om de derde plaats (14 juli).

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Schitterende stadions dat echt nodig was om het aanzien van het Russische voetbal te verbeteren. De competitie zal met dit soort stadions alleen maar betere spelers en coaches kunnen halen.

4 mei 2018 om 01:14

Het zou mooi zijnals alle stadions inderdaad na het wk nog te exploiteren zijn, die is in brazilië niet overal gelukt en in zuid afrika al helemaal niet. Gelukkig is de russische competitie rijker metname in de clubkas dus zou best moeten kunnen lukken. Ik kijk nu al uit naar het wk en ben benieuwd welke underdogs dit jaar gaan verassen.

4 mei 2018 om 15:17

Vergeet niet dat clubs zoals Cska, Dinamo, Lokomotiv, Grozny en Krasnodar ook al een eigen stadion hebben dat wekelijks gebruikt worden. Het zal voor de gemiddelde gouverneurs alleen maar interessanter worden om te investeren in hun lokale club.

4 mei 2018 om 08:19

@koni hoe politiek is de selectie van deze stadions geweest? Als ik zie welke clubs nieuwe stadions krijgen dan vraag ik mij af of er niet betere gegadigden waren (Kaliningrad als meest extreme voorbeeld).

4 mei 2018 om 15:04

Er is met name gekozen om voor het westerse deel van Rusland te gebruiken als onderkomen voor het WK, maar ik ben het zeker met je eens dat er betere gegadigden waren geweest. Nog steeds begrijp ik niet waarom Saransk de voorkeur kreeg boven een echte voetbalstad als Krasnodar.

8 mei 2018 om 11:28

Inderdaad gek, Krasnodar heeft nationaal gezien gewoon twee goede voetbalclubs. Daarbij had het ook gewoon makkelijk gekund qua afstanden enzo.

2 juni 2018 om 11:34

Saransk is toch de universiteitsstad van Rusland. En daarnaast is het een grote bekende industriestad.

4 mei 2018 om 13:38

Ik vraag me alleen af wat sommige clubs moeten na het wk. Zoals Baltika en Rotor zitten rond de 5000 mensen op de tribune. Ook in saransk en samara is dit het geval... kan toch niet rendabel zijm dan?

4 mei 2018 om 15:09

Afgelopen week waren de stadions in die steden helemaal vol, en dat voor een wedstrijd op het tweede niveau van Rusland. Samara is op weg om te promoveren naar de Premjer Liga, dus die hebben wel wat aan dat nieuwe onderkomen. Bij de rest zal dat wat moeilijker worden, maar ook daar zal dan het een en ander mogelijk kunnen worden. De meeste clubs halen brengen na het WK hun capaciteiten terug.

4 mei 2018 om 13:38

Ik vraag me alleen af wat sommige clubs moeten na het wk. Zoals Baltika en Rotor zitten rond de 5000 mensen op de tribune. Ook in saransk en samara is dit het geval... kan toch niet rendabel zijm dan?

8 mei 2018 om 11:52

Te gekke stadions! Het tijdperk van de oude krakkemikkige stadions met sintelbaan waar het communistische leger kon paraderen is wel zo'n beetje voorbij.

2 juni 2018 om 13:14

Die stadions waren in hun tijd gewoon imposant, niks oud en krakemimmig. Die sintelbanen waren niet slechts zodat het leger kon paraderen. Alle sporten kregen voldoende aandacht dus waren sintelbanen gewoon praktisch. Tuurlijk zijn dit te gekke nieuwe stadions, maar er is geen reden om af te geven op stadions die tot de jaren 90 gewoon goed functioneerden. Nu 30 jaar later zijn ze uiteraard verouderd.

8 juni 2018 om 12:40

Die oude stadions waren inderdaad zeer praktisch, maar deden toch afbreuk aan de identiteit van de grote Russische clubs.

10 juni 2018 om 10:37

Prachtig stadions, ziet er mooi uit. Benieuwd naar het gras, dat zag er bij de confederations cup ook al geweldig uit. Kijk er wel naar uit, het WK, lekker acherover geen hoop en verwachtingen zonder Oranjetompouce maar met een lekker Russich wodkaatje.

Pfoe, je kan zeggen wat je wilt maar die stadions zien er ontzettend goed uit

20 mei 2018 om 08:55

Ja maar die Jekaterinburg vind ik wel heel lelijk met die rare, volgens mij tijdelijke tribunes aan de 2 korte zijdes. Het zicht lijkt me ook niet geweldig.

Goed om te lezen dat veel van de nieuwe stadions straks worden gebruikt voor de clubs om in te spelen (na eventuele vermindering van de capaciteit, aanpassingen).

Het Luzjniki stadion hebben ze juist compacter gemaakt met een kleinere capaciteit dan voorheen door de sintelbaan te verwijderen. De capaciteit zal ruim 78.000 worden voor het WK. Daarnaast vind ik sommige speelsteden vreemd, Saransk is maar een kleine stad tegenover bijvoorbeeld Novosibirsk, de derde stad van het land is geen speelstad, maar dat zal waarschijnlijk door de afstand vanaf Moskou te maken hebben.

4 mei 2018 om 15:13

Klopt, ze hebben bewust voor het westerse deel gekozen vanwege de afstanden,maar Krasnodar, waar het Spaanse elftal gaat trainen, had altijd een speelstad moeten zijn naar mijn mening.

Hele mooie stadions daar. Bizar dat er eigenlijk zoveel grote stadions zijn daar.

4 mei 2018 om 13:47

Het grootste land ter wereld heeft grote stadions nodig, lijkt me vrij logisch.

4 mei 2018 om 17:24

waarom heeft Nederland (als klein land) dan ook grote stadions? Beetje krom om zo te denken.

4 mei 2018 om 22:03

Het gaat dan ook niet over Nederland, is volledig off-topic...

Beetje krom om te zeggen dat het bizar is dat het grootste land grote stadions heeft

20 mei 2018 om 08:51

Nederland heeft er maar een paar....maar Rusland echt veel. De Russische competitie is groter dan velen denken.

Het is natuurlijk grote onzin dat dat er in Volgograd geen knock-out wedstrijden worden 'i.v.m. de afstand naar Moskou', maar wel in Rostov en Sotsji, welke veel zuidelijker liggen.

Ziet er echt goed uit. Ik ga naar Luzhniki (Marokko - Portugal) en St. Petersburg Stadion (Marokko - Iran). Kan niet wachten!

18 mei 2018 om 10:06

Jaloers!!!!

20 mei 2018 om 08:39

Hahah zie ik als een compliment Busi

18 mei 2018 om 13:53

Veel plezier!!!

Waarom niet tegen Spanje, waren er nog meer jaloerse mensen geweest denk ik

20 mei 2018 om 08:41

@ az_haarlem: thanks! Haha snap ik, maar dat is de derde wedstrijd en valt weinig te halen denk ik. Als we door willen gaan dan moet we punten pakken tegen Iran en Portugal want tegen Spanje gaat t denk ik niet lukken, vandaar de afweging

3 juni 2018 om 14:33

Haha veel plezier man! Alhoewel ik juist denk dat jullie tegen Spanje 1 puntje kunnen pakken.

Prachtige stadions. Ze hebben het mooi voor elkaar gekregen, respect!

Mooie stadions al blijft het natuurlijk zonde en ook onbegrijpelijk dat het nieuwe stadion van Krasnodar niet gebruikt wordt voor het WK, dat zou in mijn ogen zonder twijfel het mooiste stadion zijn geweest.

7 mei 2018 om 12:18

Dat stadion van nog geen 35000 toeschouwers? Het is een redelijk mooi stadion, maar het echt niet een stadion wat per se op een wk hoort gezien de capaciteit.

7 mei 2018 om 16:48

Dat stadion ademt voetbal en is vaak uitverkocht. Dat gebeurde zelfs in een Youth League wedstrijd.

18 mei 2018 om 13:56

Die had ik nog nooit gezien, net even opgezocht maar die is echt gruwelijk. Wat een stadion is dat......van binnen en buiten echt een van de mooiste ooit gezien.

''kaliningrad is uniek onder de speelsteden van het WK in Rusland, omdat het niet een daadwerkelijk onderdeel van Rusland is.'' Moet je hier politiek bij betrekken? Of gewoon een atlas gebruiken?

18 mei 2018 om 13:49

Tsja en geen onderdeel van Rusland? Wat betekent dat? Is het nog van Duitsland ofzo? Volgens mijn komt de vrouw van Poetin hier vandaan. Ik denk dat het voor hem dus niet als een extern iets van Rusland geldt...krijgt ie thuis gelazer.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren