Young Boys grijpt eerste titel in 32 jaar: ‘Willen niet in het verleden leven’

Zondag, 29 april 2018 om 23:16Chris Meijer • Laatste update: 23:16

BERN - Lang durfde men bij BSC Young Boys het woord meister niet in de mond te nemen. Dat is de goden verzoeken, zo dacht men bij de club uit de Zwitserse hoofdstad Bern. Tot trainer Adi Hütter zich luid en duidelijk uit durfde te spreken: “We hebben er vertrouwen in dat we kampioen kunnen worden.” Het bleken geen loze woorden, want YB is door de 2-1 zege op FC Luzern niet meer te achterhalen door de concurrentie en doorbreekt zo de jarenlange suprematie van FC Basel.

Door Chris Meijer

De Zwitserse Super League behoorde de voorbije jaren tot de meest voorspelbare competities van Europa, of zelfs van de wereld. FC Basel pakte de laatste acht landstitels, vaak met groot overmacht. Met een slim beleid had RotBlau een soort vicieuze cirkel gecreëerd, waardoor de club steeds machtiger werd. FC Basel wist de afgelopen jaren diverse keren door te dringen tot de groepsfase van de Champions League en bereikte zelfs driemaal de tweede ronde van het miljardenbal. De inkomsten uit de Champions League hielpen een handje om de binnenlandse suprematie te verstevigen. FC Basel leverde verschillende spelers af aan Europese topclubs en wist de selectie door goede scouting én een florerende jeugdopleiding op peil te houden. Daarnaast heeft men de catering in het stadion in eigen beheer, wat voor een groot deel van de omzet zorgt. Al met al komt er bij FC Basel jaarlijks dubbel zoveel geld binnen als bij Young Boys.

32 jaar hunkeren
Op verschillende manieren heeft men in de Zwitserse hoofdstad geprobeerd om de suprematie van FC Basel te doorbreken. Want als er een club in Zwitserland is die waanzinnig hunkerde naar de landstitel, is het wel Young Boys. De 18 jaar die Feyenoord-supporters tot vorig seizoen moesten wachten op een landstitel is niets vergeleken met de 32 jaar dat YB geen kampioen wist te worden. Geld was er in principe genoeg, door de aanwezigheid van de broers Andy en Hans-Ueli Rihs. Zij werden rijk dankzij hun bedrijf Phonak, een fabrikant van gehoorapparaten. In eerste instantie investeerde de broers vooral in de wielersport, maar sinds 2005 ook in Young Boys. Langzaam zijn de broers eigenaar geworden van de club én het Stade de Suisse, dat in 2005 geopend werd. Afgelopen jaren werd er een slordige 42 miljoen euro in Young Boys gestoken, maar de club zette pas eind 2016 de weg naar het naderende kampioenschap in. Andy Rihs maakt het einde van die weg niet meer mee, want hij overleed vorige week aan de gevolgen van leukemie.

In september 2016 werd Christoph Spycher aangesteld als sportief directeur bij Young Boys. Zijn aanstelling was enigszins verassend, want de 47-voudig Zwitsers international had geen ervaring als bestuurder. Toch was de oud-speler van onder meer Grasshoppers, Eintracht Frankfurt en Young Boys er zeker van dat de club een andere weg moest inslaan onder zijn bewind. Voor de komst van Spycher had Young Boys gepoogd het gat met FC Basel te dichten door met het geld van de gebroeders Rihs overwegend ervaren en dure spelers aan te trekken. Voorgangers Ilja Kaenzig en Fredy Bickel sneuvelden omdat zij landsitels beloofden, maar niet afleverden. Vanaf 2007 eindigde de club onder meer zes keer als tweede en drie keer als derde, maar het lukte de elfvoudig kampioen van Zwitserland niet om de titel te grijpen. Toen Spycher als sportief directeur begon, hield hij dan ook wijselijk zijn mond over het kampioenschap.

Spycher in 2013 in het shirt van Young Boys, waar hij carrière als speler besloot.

Het roer om
De Berner Zeitung schreef dat Young Boys in ‘zorgelijke toestand’ verkeerde in het najaar van 2016. Op financieel en bestuurlijk gebied moest Spycher orde scheppen in de chaos. De selectie van Young Boys was op dat moment te groot en te duur, dus Spycher begon de spelersgroep te snoeien. Het ‘voordeel’ was dat de landstitel vorig seizoen voor Young Boys als snel uit zicht was, waardoor er in alle rust gebouwd kon worden aan de selectie voor dit jaar. Spycher verlegde de aandacht naar het kopen, ontwikkelen en verkopen van jonge, talentvolle spelers, zoals FC Basel dat de afgelopen jaren eigenlijk ook heeft gedaan. Om die reden werd er fors geïnvesteerd in de scouting en de jeugdopleiding. Denis Zakaria is voor Spycher het sprekende voorbeeld hoe het beleid uit moet pakken: de middenvelder werd in 2015 voor 400.000 euro opgepikt bij Servette FC en vertrok vorige zomer voor twaalf miljoen naar Borussia Mönchengladbach.

Het was voor Spycher glashelder dat er meer geld verdiend moest worden om FC Basel bij te halen. “In de jaren voor mijn komst heeft de club op verschillende manieren geprobeerd het gat te dichten. Zo zijn er behoorlijke investeringen gedaan in ervaren spelers, maar het doel werd nooit behaald”, verklaarde Spycher in gesprek met de New York Times. Young Boys moest dapperder zijn, zo sprak hij. “Afgelopen jaar was er weinig spanning in de competitie, omdat Basel een voorsprong van vijftien of zestien punten had. Nu is het interessanter.” Spycher besloot vast te houden aan trainer Hütter, die sinds 2015 aan het roer staat in Bern. De 48-jarige Oostenrijker werkte eerder bij SCR Altach, SV Grödig en Red Bull Salzburg en staat bekend om zijn intensieve en attractieve speelstijl. Spycher besloot het transferbeleid af te stemmen op de speelstijl van Hütter en de Oostenrijker heeft dit seizoen van Young Boys een haast onverslaanbare voetbalmachine gemaakt.

Hütter staat sinds september 2015 aan het roer bij Young Boys.

“Ik ben blij dat Hütter hier werkt, de coach is ongelofelijk belangrijk. Maar het kan niet zo zijn dat de coach het beleid van een club bepaalt, zoals hier eerder het geval geweest is. Er moet stabiliteit zijn en dat kan niet afhangen van één persoon. De clubleiding moet werken zonder de angst om autoriteit te verliezen, want dat zou volledig verkeerd zijn”, vertelde Spycher in gesprek met Watson. De sportief directeur wist al snel orde en rust te brengen in het roerige bestuur van de club en wees twee vaste contactpersonen aan. “Je kan niet binnenstappen en zeggen: Vandaag doen we het alleen op mijn manier. Ik heb de juiste stappen genomen, maar het proces is nog niet afgerond. Het gaat om het versterken van de mentaliteit, karakter tonen. Ik moet spelers hebben die altijd hongerig zijn en beter willen worden.”

“We willen echt een jonger team. Aan spelers die zeggen dat ze het beste contract van hun carrière bij Young Boys hebben getekend, hebben we niks. We willen een ideale tussenstop zijn in Europa. Alleen is de invloed van de Champions League ondertussen waanzinnig groot. Als je daar succes hebt, kan het prijskaartje van een speler enorm veranderen”, zei de oud-verdediger. Spycher wilde niet teveel naar FC Basel kijken, dat jaarlijks 61 miljoen euro meer omzet draait. “Ze doen daar geweldig werk. Bovendien hebben we geen invloed op wat daar gebeurt. We moeten zorgen dat we het beste uit onszelf halen in de toekomst. Niemand heeft de droom van de Champions League nodig. Het zou beter en realistischer zijn om te bedenken hoe we het gat met FC Basel kunnen dichten dan een selectie met twintig internationals bij elkaar te krijgen.”


Sluier van twijfel
Op sportief vlak is het gat nu, in ieder geval voor één seizoen, gedicht. Young Boys is met nog vier wedstrijden te gaan met een voorsprong van dertien punten niet meer te achterhalen door FC Basel, terwijl de club het eind mei in de Zwitserse bekerfinale opneemt tegen FC Zürich. Het overlijden van mede-eigenaar Rihs werpt na het vurig gewenste kampioenschap echter een sluier van twijfel over Young Boys. In de Zwitserse media wordt druk gespeculeerd over de toekomst van de club. De gebroeders Rihs lieten de afgelopen jaren meerdere keren doorschemeren dat ze openstaan voor een eventuele verkoop van de club. Voorlopig zal Hans-Uehli Rihs de club in zijn eentje leiden, maar ook hij is de jongste niet meer. Hij zou ervoor kunnen kiezen om eerst alleen het Stade de Suisse te verkopen, om investeerders naar de club te trekken. “Als je Young Boys en het stadion uit elkaar haalt, zal de club binnen enkele jaren failliet gaan”, verzekerde Bruno Marazzi, die de leiding had over de bouw van het stadion in Bern, tegenover Blue Win.

De kans is aanzienlijk dat Hans-Uehli op termijn zal besluiten om de club te verkopen, temeer omdat de kinderen van Andy geen affectie hebben met de club. De gebroeders hoopten altijd om de club van de hand te doen aan een lokale investeerder uit Bern, maar een logische gegadigde is er om dit moment niet. Bovendien zou de vraagprijs een slordige honderd miljoen euro bedragen. Een andere mogelijkheid is om Young Boys te verkopen aan een buitenlandse investeerder, maar men denkt in Zwitserland bij zo’n scenario direct terug aan Bulat Chagayev. De flamboyante Tsjetsjeense zakenman stond aan het roer bij Xamax Neuchâtel en bracht die club met zeer twijfelachtig beleid naar de afgrond. In 2012 ging die club ten onder aan jarenlang wanbeleid, maar na een herstart is Xamax vanaf volgend seizoen terug in de Super League.

Voorlopig zijn het nog allemaal zorgen voor de toekomst, want Young Boys zal eerst de titel vieren waar het 32 jaar lang op heeft gewacht. Het betekent automatisch dat YB een kans krijgt om plaatsing voor de Champions League te realiseren. De forse startpremie voor het miljardenbal zou het financiële gat met FC Basel verder verkleinen, al krijgt RotBlau via een op papier zwaardere voorronde ook de kans om kwalificatie voor de Champions League af te dwingen. Young Boys is er dit seizoen in ieder geval in geslaagd om af te rekenen met de prijzendroogte, waar de club steevast tekst en uitleg over moest geven tegenover spelers. Spycher tegenover de Aargauer Zeitung: “Het is niet erg om af en toe eens analyserend naar het verleden te kijken, vanaf een afstand. Maar we willen niet in het verleden leven.”


Poll

Denk jij dat Young Boys structureel een concurrent voor FC Basel wordt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door hangover96)

Mooiste club van Zwitserland, fantastisch dit! Mooi ook dat de hegemonie van Basel is doorbroken!

29 april 2018 om 00:35

Jij bent ook echt een fan van die ‘cult’ clubs he? Ik ook namelijk en vind hun ook de mooiste club van Zwitserland

29 april 2018 om 03:09

Zijn zij juist niet meer het Feyenoord van Zwitserland? Al 15 jaar geen kampioen meer, roemrucht verleden, zeer fanatieke achterban, en al lang niet meer de hoogste begroting van het land hebben ze wel wat weg van Feyenoord.

29 april 2018 om 10:20

Vind Young Boys mooier maar iedereen kan iets anders vinden. Grashoppers is zeker geen verkeerde club hoor net zoals Zürich(denk jij waarschijnlijk anders over haha) en Servette Geneve bijvoorbeeld.

29 april 2018 om 11:53

GC heeft zeker een enorm verleden... maar kijkende naar hoe de club wordt bestuurd gaan ze de 32 jaar zonder titel ook wel halen. Wat een zooi :-))

29 april 2018 om 18:34

Servette is een hopeloos geval, zolang dat wurgcontract met het stadion rond hun nek hangt zullen ze nooit een fatsoenlijk elftal kunnen kopen.

30 april 2018 om 10:57

Ach voetbal is ook niet zo super groot in Zwitserland. Speelt daar zoveel minder mee in t dagelijks leven dan hier in Nederland. Zo heb ik het daar in ieder geval ervaren.

29 april 2018 om 19:40

Eens. Basel wordt al jaren kampioen. Nu is een keer wat anders. Dat geeft ten minste nog een mooie verrassing. Wel jammer dat Young Boys niet vorig jaar kampioen werd, want dan mochten ze groepsfase CL spelen.

Young boys gefeliciteed !! Kampioen ten koste van FC basel dat toch ook Europees potten wist te breken. En Ajax ook een flink pak rammel gaf een aantal jaar geleden. Chapeau!!

29 april 2018 om 01:10

Het was Red Bull Salzburg die Ajax een pak rammel gaf , niet Basel .

Leuk weer eens in andere kampioen en volgens mij speelt Suleymani ex Ajax daar ook nog speelt daar redelijk .en ze hebben Houreau goeije Spits

Als je Young Boys heet, dan kan je het natuurlijk niet maken om een beleid met oudere spelers te voeren

Vind ze erg sterk spelen, veel goede spelers met veel creativiteit. Ik denk dat ze volgend jaar wel eens kans maken op de cup met de grote oren. Denk dat ze wel eens voor een stunt kunnen zorgen in de champions league. Vooral nu ze ook meer tv gelden krijgen volgend jaar dus ook nog kunnen investeren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Young Boys Bern

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Lugano201
Voor de complete stand: Super League
SpelersPositieW
C. FassnachtMiddenvelder143
C. ZesigerVerdediger130
M. NgamaleuMiddenvelder130
M. EliaAanvaller133
T. SiebatcheuAanvaller134
M. SulejmaniMiddenvelder120
Voor de complete selectie: Clubpagina Young Boys Bern.

0 fans
Middenvelder, 24 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 22 januari
Razvan Marin heeft zich in de kijker gespeeld bij Internazionale. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren