Payet neemt Marseille op sleeptouw tegen ongelukkig RB Salzburg

Olympique Marseille staat met een been in de finale van de Europa League. Het team van Rudi Garcia zegevierde donderdagavond in eigen huis met 2-0 over Red Bull Salzburg, via doelpunten van Florian Thauvin en Clinton N’Jie. De Oostenrijkers zullen zodoende over een week een krachttoer moeten leveren om de tweestrijd van meer spanning te voorzien. In Zuid-Frankrijk zat het de ploeg van Marco Rose in ieder geval niet mee.

Marseille speelde een uitstekende eerste helft en kwam in balbezit zelfverzekerd over. De minimale voorsprong in de rust tegen een passief Salzburg was dan ook verdiend, maar de openingstreffer was zonder meer controversieel. Na een vrije trap van Dimitri Payet aan de rechterkant zat doelman Alexander Walke volledig mis en en werkte Thauvin het leer van dichtbij tegen de touwen. Het ontging de arbitraire leiding echter volledig dat de Fransman, die zijn 23e officiële doelpunt van het seizoen maakte, de bal met het hoofd tegen zijn hand kopte, en de bal vervolgens in het lege doel verdween.

Salzburg creëerde in de eerste helft in aanvallend opzicht vrij weinig, maar de minimale achterstand bood mogelijkheden voor het tweede bedrijf. Het zat de Oostenrijkers echter niet mee. Na de discutabele 1-0 zag de arbiter even na rust ook weinig in een overtreding van Maxime Lópéz op Stefan Lainer in het strafschopgebied. Negen minuten na rust doorzag doelman Yohann Pelé een sierlijke inzet van Munas Dabbur en tikte hij de bal op het dak van het doel.

Marseille brak echter het verzet van Salzburg en verdubbelde na ruim een uur spelen de voordelige marge. Met een van zijn eerste balcontacten na zijn invalbeurten zette N’Jie de 2-0 op het scorebord. Hij beantwoordde een pass van Payet met een sublieme eerste balbehandeling en mikte het leer vervolgens in de uiterste rechterhoek. Dat Salzburg geen gelukkige wedstrijd speelde, bleek wel in de 77e minuut. Na een heerlijke voorzet van Andreas Ulmer werkte invaller Fredrik Gulbrandsen de bal tegen het aluminium. Marseille ontsnapte zodoende aan een tegentreffer en speelde het duel uiteindelijk professioneel uit.