Hakim Ziyech staat op punt om prestatie van Eriksen in 2012/13 te verbeteren

Zondag, 29 april 2018 om

Ajax is bijna verzekerd van de tweede plaats in de Eredivisie: de positie die een ticket voor de tweede voorronde van de komende editie van de Champions League betekent. Met nog twee speeldagen te gaan bedraagt de voorsprong op AZ vijf punten. De Alkmaarders zijn al zeker van de tweede voorronde van de Europa League. Opta blikt vooruit op de ontmoeting in de Johan Cruijff ArenA, zondagmiddag vanaf 14.30 uur.

O Ajax verloor van de laatste 27 thuisduels met AZ in de competitie alleen de ontmoeting in 2014/15: 22 zeges, 4 remises. Dat was tevens de enige van deze duels waarin de thuisploeg niet tot scoren kwam: 0-1.

O Ajax scoorde 79 keer in de laatste 25 Eredivisie-duels met AZ in eigen huis, een gemiddelde van 3,2 per ontmoeting. De laatste twee thuisduels eindigden in 4-1 voor de Amsterdammers.

O Ajax staat op vijf verliespartijen dit seizoen. De laatste keer dat er vaker verloren werd in een Eredivisie-seizoen was in 2008/09: toen acht keer, ook vijf keer in 2014/15 en 2010/11.

O Hakim Ziyech creëerde dit Eredivisie-seizoen 136 kansen voor zijn ploeggenoten. De laatste Eredivisie-speler die meer kansen creëerde in één seizoen was Christian Eriksen: 138 voor Ajax in 2012/13.

O In de laatste twintig seizoenen verspeelde Ajax slechts één keer punten in het laatste thuisduel van het seizoen; in 2014 tegen NEC, dankzij twee treffers van Alireza Jahanbakhsh (2-2).

O Klaas-Jan Huntelaar zorgde voor vijf doelpunten en twee assists in zijn laatste vijf Eredivisieduels met AZ, waaronder een goal in de ontmoeting eerder dit seizoen.

O AZ veroverde dit Eredivisie-seizoen meer punten tegen de huidige nummers vijf tot en met achttien dan elke andere ploeg (68 in 27 duels), maar is het enige team dat in onderlinge duels tussen de top vier nog geen punt wist te pakken.

O Sinds hij zijn debuut maakte in de Eredivisie op 9 augustus 2014, scoorde Wout Weghorst vaker tegen Ajax dan iedere andere speler: vier goals.

O Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh hebben dit seizoen acht keer een Eredivisie-treffer van elkaar voorbereid en zijn daarmee het ‘koningskoppel’ van de competitie. Het duo Klaas-Jan Huntelaar en David Neres is runner-up met zes treffers.

O John van den Brom won als trainer twee uitduels met Ajax in de competitie: drie nederlagen. Het all-time record voor een coach is drie: Guus Hiddink, Kees Rijvers, Bert Jacobs en Eric Gerets.


Poll

Ajax - AZ eindigt in een ...


Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door hakkie2)

Het is te hopen dat hij nog flink scoort en assists geeft deze laatste wedstrijden, het seizoen van Ajax is nagenoeg voorbij en ook zijn tijd bij Ajax is voorbij dus zijn marktwaarde is nu het belangrijkste.

Vraag me af of er ook een record is voor het meeste balverlies in éã©n seizoen en of Ziyech ook daar kans op maakt om dat te verbreken.

On topic, weet iemand met welke clubs Bert Jacobs (nooit van gehoord trouwens) twee keer uit van Ajax gewonnen heeft? Zal wel Utrecht zijn?

28 april 2018 om 08:50

Bert Jacobs is de coach met de meeste eredivisieduels (meer dan 700).volgens mij vooral bekend als Vitessecoach, maar Utrecht heeft hij ook getraind. En hij bracht Fortuna Sittard ooit ver in Europa.

Ik denk dat het zo kan zijn dat hij met 3 verschillende teams de 3 uitwedstrijden van Ajax heeft gewonnen.

28 april 2018 om 12:05

Er is ook een Bert Jacobs trainer bij Feyenoord geweest, misschien zijn de resultaten niet alleen van "de neus" .....

Denk dat Ajax deze pot ook wint. Op de een of andere manier faalt AZ eingelijk altijd tegen de traditionele top 3.

Met nog twee wedstrijden te gaan gaat hij dus niet eens zo dik over de cijfers van Eriksen heen, terwijl hij toch veel meer risico in zijn spel legt. Daar tegenover staat dat Hakim voor mijn gevoel wel actiever was bij balverlies. Maar ik heb dan toch altijd liever een speler als Eriksen in mijn team dan een Ziyech. Ik hoop dat bijvoorbeeld Frenkie komend seizoen zo'n rol kan vervullen.

26 april 2018 om 19:21

Eriksen had dan wel weer wat betere spelers om zich heen.

26 april 2018 om 19:57

Zoals? Maar ik vind statistieken wel interessant voor me gevoel was dat seizoen zakelijk wedstrijden winnen en kampioen worden.

26 april 2018 om 20:26

Van der Wiel, Vertonghen, Aldeweireld, Blind, Janssen om er enkele te noemen.

26 april 2018 om 23:03

Nu als je nostalgisch aan ze terug denkt waren ze ''beter''.

Ik kan me anders heel veel gezeik op Vdw, Blind, Janssen etc. herinneren. Janssen was niet de Janssen van Twente. Blind, wat was het nou? Een rechts, links back? Verdediger? Middenvelder? Ik herinner me veel Blind fouten en goals die door hem veroorzaakt werden. Er was een hele tijd dat hij een grote grap was.

Over een paar jaar spelen huidige Ajax spelers misschien ook wel bij redelijke Europese clubs. Spelers maken stappen, net zoals een Blind dat deed. Hij werd uiteindelijk een redelijke speler. Dat gebeurde na jaren gezeik op hem na een goede tijd bij Groningen.

Net als iedere jongere speler. Eerst veren in zijn reet douwen en de nieuwe Messi noemen. Dan volledig afkraken. Dan zitten ze bij een redelijke club en verlang je weer naar ze ineens.

26 april 2018 om 19:44

Ik denk dat het verschil in balverlies wel meevalt. Maar ziyech heeft nu eenmaal dat stigma gekregen.

27 april 2018 om 15:30

Als ik de statistieken moet geloven is Veltman de enige reden waarom Ajax geen kampioen is geworden.

26 april 2018 om 20:18

Toen eriksen Ajacied was had men kritiek. Hij moest meer scoren en meer aanwezig zijn. Ook meer van afstand schieten. Straks als Ziyech pleite is verlang je naar hem...

26 april 2018 om 21:00

Oke nu ik dit terug lees klink ik wel vrij negatief, maar laat ik dan hierbij benadrukken dat ik wel degelijk een fan van Ziyech ben. Ik vond alleen dat Eriksen een wat prettigere speler was. En ik spreek misschien alleen voor mezelf, maar ik vond Eriksen echt een geweldenaar bij ons.

26 april 2018 om 23:06

Wat je nog wat mensen zeiden over Suarez? Alle analisten waren er ook over uit.

Suarez zou ondergaan vanwege zijn gedrag. Suarez zou teveel grabbelen met de bal. Suarez zou te onvoorspelbaar zijn voor zijn teamgenoten.

Ik herinner me Rene van der Gijp zeggen hoe Suarez het niet zou redden bij Liverpool. Hij was er zeker van. Hij zei dingen zoals zijn mede spelers gaan hem raar aankijken als hij dit doet in Engeland of Spanje.

Ondertussen is hij spits bij Barca na een fantastische periode bij Liverpool.

Ik hoop dat Ziyech het dik gaat maken in de top.

29 april 2018 om 12:38

Eriksen is veel beter dan Zyech. Maar vind wel leuke speler om naar te kijken

Door het gedoe rondom Ziyech dat hij veel bal verliest etc terwijl enorm veel kansen creert is te duidelijk dat de eredivisie compleet is afgezakt. Zulke spelers worden zelfs afgekraakt, ongekend. Ja vierliest weleens een bal maar dat is toch logisch. Hij creert ook zoveel. Als je continue een balletje breed gaat spelen, tjsa dan haal je die 100% gemakkelijk. Maar ben je dan goed? Zeer sneu eige lijk

26 april 2018 om 19:54

Ah joh als ze een filmpje hadden gemaakt van al dat balverlies van Ziyech dan zou je denken ooooow valt allemaal reuze mee. Want een wereldpass die net niet aankomt of net te hard is wordt okal meegeteld als balverlies.

26 april 2018 om 20:10

Je verliest weleens een bal maar dat is toch logisch.

Dat is inderdaad logisch. Wie waagt die verliest inderdaad wel eens de bal, maar 47x in een wedstrijd kan je niet met de mantel der liefde bedekken. Dan moet je ook als speler eens denken "misschien vandaag niet", want dat zijn belachelijke aantallen.

Het gaat niet alleen om het belverlies, maar ook om het omschakelen van je team, potentieel gevaar aan de andere kant en weer de energie er in leggen om de bal te veroveren.

27 april 2018 om 02:02

Ik vraag mij af hoe mensrn bij het aantal van 47 43 etc.. komen als ik wedstrijden van ajax kijk (bijna allemaal) zie ik dat niet! ik zie hem niet vaker de bal verliesen dan een schöne bijvoorbeeld.

27 april 2018 om 06:44

Volgens whoscored heeft Ziyech een gemiddelde passsuccesrate van 75.6%. Hij geeft daarbij gemiddeld 61.4 passes per wedstrijd. Dat is (voor de snelle rekenaars) gemiddeld 46.4 goede passes ten opzichte van 15 'foutieve passes'. Daarbij geeft hij wel gemiddeld 4.2 keypasses per wedstrijd. Nou ik zou 15 foute passes op helft tegenstander wel inruilen voor 4 kansen. De statistieken zijn zo slecht nog niet.

27 april 2018 om 10:42

Doe es googelen op 'ziyech balverlies'. Dan komt onder andere de wedstrijd tegen Ado naar boven (47x), maar ook een topic waarin staat dat hij gemiddeld 31 x per wedstrijd balverlies heeft.

Wat ik interesaanter vind is zoals hieronder staat hoeveel beslissende passes zitten daarbij. Een (hoog) pass percentage zegt mij helemaal niets als het allemaal balletjes breed zijn. Dat is bij Ziyech niet het geval en daarom accepteer je een hoger aantal foute passes, maar waar leg je de grens?

29 april 2018 om 15:14

Waar leg je dan de grens? Hij had gewoon off days toen. De rest van het team heeft de helft van het seizoen een off day maar laten we de beste speler die er 5 heeft gehad maar overal de schuld van geven. Stelletje idioten. Zonder Ziyech was Ajax al helemaal niks dit seizoen.

27 april 2018 om 03:42

Ziyech verliest niet alleen de bal door risicovolle passes. Hij verliest ook vaak de bal door slechte aannames, kansloze dribbels, en ongeconcentreerde passjes over 5 meter. Daarom is er kritiek op hem, want hij kan veel beter.

28 april 2018 om 20:23

Dit is zo'n onzin. Ziyech wordt hier dus vergeleken met Eriksen. Iemand die perfect kon afwegen wanneer hij een keypass moest geven en wanneer hij het balletje breed moest doen. We moeten ons niet blind staren op zijn balverlies, maar ook niet op zijn keypasses. Ziyech ziet dingen die velen niet zien, maar de balans tussen dom balverlies en mooie passes is echt niet goed bij hem

29 april 2018 om 11:31

Eriksen bij Ajax was niet zover als Eriksen bij Spurs en exact hetzelfde kan je zeggen over Ziyech. Ook Eriksen liet steekjes vallen, het is niet zo dat hij ons naar veel kampioenschappen heeft geschoten.

Voor wie geïnteresseerd is de discussie balverlies met stats te vergelijken:

Ziyech heeft een gemiddelde passsuccesrate van 75.6%. Hij geeft daarbij gemiddeld 61.4 passes per wedstrijd. Dat is (voor de snelle rekenaars) gemiddeld 46.4 goede passes ten opzichte van 15 'foutieve passes'.

Daarbij geeft hij wel gemiddeld 4.2 keypasses per wedstrijd.
Dat is in verhouding 3.6 fout ten opzichte van 1 goede kans.

Bron: Whoscored

"hakim Ziyech creã«erde dit Eredivisie-seizoen 136 kansen voor zijn ploeggenoten. De laatste Eredivisie-speler die meer kansen creã«erde in éã©n seizoen was Christian Eriksen: 138 voor Ajax in 2012/13."

Let that sink for a moment...

28 april 2018 om 06:53

Opvallend is ook dat Ajax een vergelijkbaar aantal punten had 76 - 73(+0-6), vergelijkbare doelpunten 83/31 vs 84/32 (ronde 32). Groot verschil is natuurlijk dat PSV dit jaar wel kampioen is, maar met een veel minder doelsaldo. Dat is overigens een opvallende statistieken (volgens Wiki). Sinds het kampioenschap van 98, met 89! punten (bijna een record) is Ajax nooit kampioen geworden met 80+ punten (1x met exact 80) ondanks dat ze dat 4x wel ruim hebben gehaald.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3830
4.PSV3118
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller167
L. TraoréAanvaller20
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper160
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger153
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

271 fans
Middenvelder, 26 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 15 5 0 0
2018/2019 Ajax 29 16 2 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
2016/2017 FC Twente 4 2 1 0
Laatste voetbalnieuws

Tagliafico kan tegen AZ aansluiten bij exclusief gezelschap van Ajax

De spelersgroep van Ajax was "bovenmatig teleurgesteld" na de uitschakeling in de groepsfase van de Champions League, zo zei Erik ten Hag vrijdag op de persconferentie. De trainer gaf zijn spelers...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 15 december
Barcelona heeft een prijskaartje van tien miljoen euro geplakt op Jean-Clair Todibo. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren