Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Cocu gooide systeem om: ‘We hebben een heel pittige evaluatie losgelaten’

Laatste update:

Phillip Cocu trad in de zomer van 2013 in dienst als hoofdtrainer van PSV en leidde de Eindhovense club vervolgens naar drie kampioenschappen in vijf seizoenen. De oefenmeester verzekerde zich vorige week in de 31e speelronde reeds van de landstitel met zijn elftal en legt zaterdagochtend uit hoe hij na een roerige seizoensstart overstapte op een andere speelwijze.

De Eindhovenaren werden begin augustus uit het Europa League-toernooi gekegeld door het nietige NK Osijek en verkochten vervolgens Davy Pröpper aan Brighton & Hove Albion, teneinde het ontstane gat in de begroting te dichten. De alarmbellen gingen zodoende al voor de start van het nieuwe Eredivisie-seizoen rinkelen in het Philips Stadion. "We gingen na Osijek eerst naar Augsburg voor een laatste oefenwedstrijd. Daar hebben we met de directie en technische staf een heel pittige evaluatie losgelaten op het team, op elkaar. Echt stevig. En daar is een wezenlijke aanpassing in de speelwijze uit voorgekomen", vertelt Cocu aan het Algemeen Dagblad.

De PSV-coach koos ervoor te gaan sleutelen aan zijn middenveld. Naast Pröpper vertrok immers ook Andrés Guardado. "Sinds 2013 had ik PSV altijd met de punt naar achteren op het middenveld laten spelen. Dat was niet voor niets. Met eerst Stijn Schaars en later Guardado hadden we daar het perfecte eerste aanspeelpunt in de opbouw", legt hij uit. "Ik houd ervan om te spelen met iemand die in die rol het spel versnelt. Maar de vraag was: moest ik het anders gaan bekijken, omdat Jorrit Hendrix nu een andere type speler is dan Guardado?"

Cocu besloot het seizoen in te gaan met Marco van Ginkel en Hendrix als controlerende middenvelders. "Als je met één controleur speelt, wil ik dat mijn andere twee middenvelders allebei box-to-box-spelers zijn. Wijnaldum, Pröpper, Van Ginkel, die types. Maar ga je van één naar twee controleurs, dan wil ik juist een meer creatieve man om het trio te completeren. Dat is even puur voetbalinhoudelijk. Maar voor ons was het wezenlijk. En voor mij leerzaam, dat we het aandurfden om dat toen te veranderen." Die creatieve man was dan vaak Gastón Pereiro, alhoewel Cocu dit seizoen ook regelmatig Bart Ramselaar liet opdraven.

Dat het spel van PSV door de neutrale toeschouwer niet altijd op waarde wordt geschat, interesseert Cocu weinig. "Ik ben er niet om af te rekenen met kritiek. Dat je soms 'hoog' druk zet, maar soms ook een tijd op eigen helft blijft staan, voor mij heeft dat niets met aanvallen of verdedigend voetbal te maken. Ik denk ook nooit in het opstellen van offensieve of defensieve spelers. Ik kijk gewoon: waar liggen onze kansen vandaag en met welke aanpak? Die aanpak kan nog variëren al naar gelang de fases van een wedstrijd. Je hebt immers ook met een wedstrijd te maken die wat doet. Daar willen we in Nederland nog wel eens aan voorbijgaan, zacht gezegd."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het is duidelijk dat cocu met deze spelers het maximale eruit heeft gehaald. Tactisch verstandig gedaan, een eenheid gecreëerd en de juiste poppetjes op de juiste plekken gezet. Volgend seizoen kan hij waarschijnlijk weer opnieuw beginnen maar dat is eenmaal het lot van Nederlandse clubs

21 april 2018 om 16:55

Klasse van Cocu

Ik houd echt van de manier waarop Cocu over voetbal denkt. En extra mooi dat ie zich een beetje afzet tegen die, vind ik, naieve Nederlandse cultuur van ‘mooi voetbal’.

Daarbij heb ik mij dikwijls ontzettend goed vermaakt bij PSV wedstrijden. Dus eigenlijk een win/win-situatie. En de wedstrijden dat het stukken minder is, maar die je vervolgens wel wint. Dat is volgens mij het hele verschil tussen een kampioen en een niet-kampioen.

Tot slot zijn er waarschijnlijk wel meerdere wegen naar het kampioenschap en had het wellicht her en der wel wat aanvallender gekund (al hebben ze dit seizoen ook genoeg wedstrijden met ruime cijfers gewonnen), maar dan ben ik geneigd om te pareren: als het op deze manier werkt, waarom zou je dat dan gaan veranderen? Alleen omdat enkele analisten en veelal supporters van concurrerende ploegen het niet om aan te gluren vinden? Nou lekker boeien jongens.

21 april 2018 om 09:52

Wedstrijden in laatste minuten winnen vind ik juist spannender dan met mooi voetbal 4-0 winnen.

21 april 2018 om 10:37

Ben ik met je eens Gaudi, al zou ik nog iets meer het verschil tussen vemakelijkheid en goed voetbal willen benadrukken. Over het algemeen zijn wedstrijden van PSV zeer vermakelijk. In wedstrijden waarin PSV speelde, vielen de meeste doelpunten in de eredivisie. Dat op zich is al een belangrijk ingredient voor vermakelijkheid. Daarnaast waren veel wedstrijden van PSV spannend, en kon het resultaat gedurende delen van de wedstrijd meerdere kanten op. En tenslotte, en dat vind ik een aansprekend element in het spel van Psv, zoekt het team vrij snel de diepte en kan PSV snel spelen vanuit de omschakeling. Dat is het gevolg van 1) de zwakte van de laatste linie als het om opbouwende kwaliteiten aankomt, 2) de kracht van Luuk de Jong die in die spelopvatting belangrijk is als aanspeelpunt, en 3) de spelopvatting van Cocu als trainer. Hij wil afwisseling tussen het druk zetten en inzakken bij balverlies, en als de ploeg inzakt en de bal verovert, moet ook snel de weg naar voren worden gezocht.

Goed voetbal is uiteraard iets anders, tenminste, als je een zorgvuldige opbouw van achteruit als goed voetbal beschouwt, met veel positiewisselingen, technische hoogstandjes en mooie combinaties over veel schijven. Dat alles heeft dit PSV niet, maar kun je eigenlijk ook niet verwachten van PSV als je kijkt naar het spelersmateriaal. Natuurlijk kan PSV in wedstrijden tegen mindere tegenstanders in de Eredivisie vaker de tegenstander vast zetten op eigen helft, dat vind ik ook, want het kwaliteitsverschil moet dan voldoende zijn om ook op die manier veel wedstrijden eenvoudig te winnen. De vraag is alleen of je er vermakelijker voetbal door krijgt (als je kijkt naar de kwaliteiten van Psv), en bovendien denk ik dat je op lange termijn beter kunt werken aan een speelstijl waarop je in de grotere, belangrijkere wedstrijden kunt terugvallen.

Dat er kritiek komt van buiten op de speelstijl en de vermakelijkheid moet je met een flinke korrel zout nemen. Als je vermakelijk voetbal wil zien zit je bij Psv, voor eredivisiebegrippen, prima. En goed voebal zie je vrijwel nergens op de Nederlandse velden. Dan kijk ik wel naar de CL of Premier League, als ik goed voetbal wil zien, als neutrale kijker. We moeten ons ook realiseren dat die kritiek in de meeste gevallen komt van een met het Ajax-virus besmette kudde napraters hier in Nederland, waarbij ik me realiseer dat ik met deze generaliserende uitspraak de lichtpuntjes en positieve uitzonderingen (waarvan je er op VZ ook een paar tegenkomt) tekort doe.

21 april 2018 om 10:50

Wat een ontzettend goede analyse Johan. Ik had het niet beter kunnen belichten en je hebt volgens mij op alle fronten gelijk.

Ik zocht inderdaad naar die splitsing van vermaak en goed voetbal.

Wat betreft goed voetbal is het bij PSV schaars. Af en toe wel mooie combinaties en fraaie goals, maar over de gehele linie genomen is dat inderdaad niets iets wat ze consequent laten zien. Kunnen ze volgens mij ook niet, wat je terecht aan geeft.

21 april 2018 om 12:05

Cocu is gewoon een goede coach. hij maakt het voetbal niet moeilijker dan het is en doet wat een coach hoort te doen. kijken naar de kwaliteiten van je spelersmateriaal, daar een passend systeem en spelconcept bij verzinnen en gewoon je 11 beste spelers op stellen en op de juiste plek neerzetten.

voetbal is geen hogere wiskunde of een of ander "proces" en gelukkig snapt Cocu dat. verder is het ook nog eens een prima peoples manager en niet een of ander autoritair figuur. je hoort spelers zelden klagen over hem

21 april 2018 om 14:26

Lekker boeien jongens? Waarom kijk je voetbal? Ik neem aan om vermaakt te worden en een leuke pot voetbal te zien? Of zit je puur naar resultaat te verlangen? Dan kan je net zo goed fan van een willekeurig bedrijf worden a la ABN Amro, en volgen hoe ze het op de AEX Index doen.

De eredivisie is al een niveau van niks, en dan ga je als topclub zijnde, met een van de beste selecties, ook nog eens laf voetbal spelen dat niet bepaald aantrekkelijk is. Dan blijft er al helemaal niks meer over wat de eredivisie betreft. Lekker voorbeeld ook aan de overige clubs binnen die eredivisie, als een topclub gaat lopen counteren en opvangen.

En houd alsjeblieft eens op met dat 'naief'. Dat gezeik is een van de redenen van het verval van het Nederlandse voetbal. Door dat 'realisme' zijn we totaal verleerd goed aan te vallen middels een logische en goede opbouw, goed positie- en combinatiespel. De durf en het lef, en het risico zijn er ook niet meer bij het aanvallen, en dus zit er ook geen overtuiging in. Met als gevolg dat het Nederlandse voetbal is geworden tot wat het is; aanvallend/creatief zeer matig, en verdedigend nog steeds matig.vroeger waren we defensief niet heel sterk, maar aanvallend machtig. Die hele mentaliteit is verdwenen door nietszeggende coaches als Van Marwijk, en later Frank de Boer, Cocu, etc. De angst en het totaal ontbreken van geloof in aanvallend voetbal, maakt dat coaches veel te snel teruggrijpen naar controle en zogenaamde zekerheid.

Kijk naar AZ, die hebben echt geen beter, creatiever en technischer middenveld dan Psv, totaal niet. Til is een nietszeggende loper, Koopmeijners een leuke meevoetballer, etc.
Het is dan ook een heel slap excuus van Cocu, om het bij de selectie neer te leggen. Alsof je niet tegen middenmoters en clubs uit het rechterrijtje je wil ermee op kan leggen. Kan je dat niet met zo'n selectie, dan faalt de coach gewoon.

Het Ajax onder Bosz was naã£â¯ef? Finale EL en was ook kampioen geworden als hij die verschrikkelijke erfenis van De Boer niet tijdens het begin van het seizoen nog recht moest zien te trekken.

21 april 2018 om 19:39

Zoals al gezegd werd, de wedstrijden van PSV zijn dit jaar zeer vermakelijk. Er vallen veel goals en het is tot in de laatste minuut vaak spannend.

Als je echt puur voor de kwaliteit van het voetbal gaat moet je helemaal geen eredivisie meer kijken maar la Liga. Of beter nog, ga oude wedstrijden terugkijken waarvan je weet dat er goed voetbal gespeeld werd.

Nee, 90% van de lol in het voetbal is de spanning, en dat ontbrak er bij PSV niet aan dit jaar.

21 april 2018 om 22:37

Even de feiten m.b.t manier van scoren, gemeten op 19 maart 2018. Data via Tussendelinies.

Ajax: 77 goals, 52 open spel, 3 counter, 15 standaard situaties, 5 pingel, 2 eigen goals
Psv: 71 goals, 42 open spel, 4 counter, 14 standaard situaties, 8 pingel, 3 eigen goals

Dat i.c.m met statistieken m.b.t aantal schoten op doel/goals, directheid van passing, aantal benodigide passes per goal enzovoort, ontkracht jouw verhaal over de zogenaamde lafheid van PSV zijn spel volledig.

Cocu heeft zich de laatste jaren echt goed ontwikkeld als coach. Ik denk dat hij, met zijn vermogen om de speelwijze van het team aan te passen aan de kwaliteit van de spelers, en ook doordat hij niet bang is om een wedstrijd bij een voorsprong op slot te gooien, makkelijk mee kan bij de Europese subtop. Maar ik hoop dat hij nog jaren in Eindhoven blijft, of in ieder geval tot Van Bommel er klaar voor is om het van hem over te nemen (aangezien de geluiden die ik over Van Bommel hoor ook erg positief zijn).

21 april 2018 om 14:30

Onzin, AZ heeft een soortgelijke selectie als Psv, en spelen gewoon aanvallend en aantrekkelijk, met niet eens éã©n creatieve middenvelder.

Van Bommel schat ik in als ook zo'n 'realist', een stroming die het nederlandse voetbal verpest heeft.

21 april 2018 om 14:57

En waar staat AZ de laatste jaren? iig niet met de schaal

"dat je soms 'hoog' druk zet, maar soms ook een tijd op eigen helft blijft staan, voor mij heeft dat niets met aanvallen of verdedigend voetbal te maken. Ik denk ook nooit in het opstellen van offensieve of defensieve spelers. Ik kijk gewoon: waar liggen onze kansen vandaag en met welke aanpak?"

Van deze paar zinnen kan Nederland veel leren. Kijken naar zwakke en sterke punten in je eigen team om op te vangen, en zwakke punten in het team van de tegenstander om uit te buiten. Cocu zette dit seizoen wel eens een extra centrale verdediging waardoor de backs superhoog konden staan en het spel juist aanvallender werd.

21 april 2018 om 11:44

Maar dat was niet altijd effectief. Daarnaast deed Cocu dat altijd als Psv minimaal voorstond, waardoor het gevaar ontstond dat je bij een tegengoal achter de feiten aanloopt.

21 april 2018 om 14:32

Op eigen helft blijven staan tegen middenmoters en lager is gewoon laf. Laten we het gewoon noemen zoals het is in plaats van excuses zoeken voor deze lafheid.

21 april 2018 om 15:00

Sommige noemen het laf andere slim. Uiteindelijk gaat het om de 3 punten en dat je kampioen wordt als club zijnde. Wat de supporters willen is minder belangrijk. Uiteindelijk zijn het toch bedrijven die door prijzen te pakken meer inkomsten kunnen genereren

21 april 2018 om 22:19

Je bedoelt ploegen als Roda, Sparta, Breda, Venlo, Willem II, Twente (dit jaar dan) neem ik aan? Ben je het dan, voordat ik de feiten presenteer, met mij eens dat balbezit wel een aardige graadmeter is van â€ëœop je helft blijven staanã¢â‚¬â„¢ ja/nee?

Even vooruitlopend op die vraag, hier de feiten:

PSV-WII 4-0 en 58-42
PSV-TWE 4-3 en 59-41
PSV-SPA 1-0 en 58-41
PSV-VVV 3-0 en 66-34
PSV-NAC 5-1 en 52-48
PSV-Roda 2-0 en 55-45

Uitwedstrijden zelfde opponenten:
WII 5-0 en 47-53
Roda 2-2 en 39-61

Nou kun je denken, tja dat zijn de wedstrijden dat PSV wel moest jagen, want ze stonden achter, nou vooruit de rest:

Spa 1-2 47-53
Twe 0-2 50-50
VVV 2-5 38-62
NAC 1-4 48-52

Ik kan je nog zo enkele voorbeelden geven, maar ik denk dat dit wel duidelijk genoeg is. En ja er zijn ook wedstrijden dat PSV duidelijk minder balbezit had (ajax thuis bijvoorbeeld), maar jij gaf in je verhaal aan middenmotors en onderste kant Eredivisie.

Overigens beantwoordt balbezit wel de vraag van â€ëœop je helft hangenã¢â‚¬â„¢, aangezien PSV vrijwel altijd bij balbezit de bal snel naar voren speelt. Maw als PSV op eigen helft hangt, heeft het ook de bal niet. Het beantwoordt niet je vraag mbt de spelinstelling. Je noemde in een eerder bericht de counters.

Nu heeft Tussendelinies daar mooie statistieken over. Daaruit bleek dat PSV niet significant vaker scoorde uit een counter dan andere ploegen.

"dat je soms 'hoog' druk zet, maar soms ook een tijd op eigen helft blijft staan, voor mij heeft dat niets met aanvallen of verdedigend voetbal te maken. Ik denk ook nooit in het opstellen van offensieve of defensieve spelers. Ik kijk gewoon: waar liggen onze kansen vandaag en met welke aanpak?"

Van deze paar zinnen kan Nederland veel leren. Kijken naar zwakke en sterke punten in je eigen team om op te vangen, en zwakke punten in het team van de tegenstander om uit te buiten. Cocu zette dit seizoen wel eens een extra centrale verdediging waardoor de backs superhoog konden staan en het spel juist aanvallender werd.

Prima instelling. Zo wordt je kampioen. Niet met mooi voetbal. Lekker boeien.

21 april 2018 om 14:32

Lekker boeien? Waarom kijk je voetbal? Ik neem aan om vermaakt te worden en een leuke pot voetbal te zien? Of zit je puur naar resultaat te verlangen? Dan kan je net zo goed fan van een willekeurig bedrijf worden a la ABN Amro, en volgen hoe ze het op de AEX Index doen.

De eredivisie is al een niveau van niks, en dan ga je als topclub zijnde, met een van de beste selecties, ook nog eens laf voetbal spelen dat niet bepaald aantrekkelijk is. Dan blijft er al helemaal niks meer over wat de eredivisie betreft. Lekker voorbeeld ook aan de overige clubs binnen die eredivisie, als een topclub gaat lopen counteren en opvangen.

En houd alsjeblieft eens op met dat 'naief'. Dat gezeik is eenn van de redenen van het verval van het Nederlandse voetbal. Door dat 'realisme' zijn we totaal verleerd goed aan te vallen middels een logische en goede opbouw, goed positie- en combinatiespel. De durf en het lef, en het risico zijn er ook niet meer bij het aanvallen, en dus zit er ook geen overtuiging in. Met als gevolg dat het Nederlandse voetbal is geworden tot wat het is; aanvallend/creatief zeer matig, en verdedigend nog steeds matig.vroeger waren we defensief niet heel sterk, maar aanvallend machtig. Die hele mentaliteit is verdwenen door nietszeggende coaches als Van Marwijk, en later Frank de Boer, Cocu, etc. De angst en het totaal ontbreken van geloof in aanvallend voetbal, maakt dat coaches veel te snel teruggrijpen naar controle en zogenaamde zekerheid.

Kijk naar AZ, die hebben echt geen beter, creatiever en technischer middenveld dan Psv, totaal niet. Til is een nietszeggende loper, Koopmeijners een leuke meevoetballer, etc.
Het is dan ook een heel slap excuus van Cocu, om het bij de selectie neer te leggen. Alsof je niet tegen middenmoters en clubs uit het rechterrijtje je wil ermee op kan leggen. Kan je dat niet met zo'n selectie, dan faalt de coach gewoon.

Het Ajax onder Bosz was naã£â¯ef? Finale EL en was ook kampioen geworden als hij die verschrikkelijke erfenis van De Boer niet tijdens het begin van het seizoen nog recht moest zien te trekken.
Lees meer op www.voetbalzone.nl

Opportunistisch gepraat allemaal. Als het drama Nouri niet was voorgevallen, was Ajax met twee vingers in de neus kampioen geworden, zeker als Bosz was gebleven. Nu had je drama Nouri, het verlies van Bosz, een nieuwe trainer met een andere visie bij aanvang competitie, en weer een nieuwe en slechtere, rond de winterstop.

En dat zeg ik als neutrale toeschouwer.

AZ had het kampioenschap verdient; goed en aantrekkelijk voetbal gekoppeld aan resultaat.

21 april 2018 om 15:03

Als mijn tante een piemel had was het mijn oom geweest. Als telt niet in het leven en zeker niet in de voetballerij. En diegene die de meesten punten haalt us altijd de terechte kampioen niet de gene met het mooiste voetbal. Het is weliswaar van voor mijn tijd maar '74 en '78 speelde nederland het mooiste en wat hebben ze ermee gewonnen?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren