VZ telt af - ‘Twee weken langer en Thiago Silva was er geweest’

Zaterdag, 19 mei 2018 om 21:41Gijs Freriks • Laatste update: 22:04

Het WK in Rusland gaat op 14 juni van start met een wedstrijd tussen het gastland en Saudi-Arabië. Voetbalzone telt met een serie van dertig artikelen af naar het begin van het eindtoernooi. Met vandaag in de aflevering: de periode van Thiago Silva bij Dynamo Moskou.

Door Gijs Freriks

Tuberculose
Voor Thiago Silva is Rusland vertrouwde grond. De verdediger vertrok in de winter van 2005 voor nog geen miljoen dollar van FC Porto naar Dynamo Moskou en tekende een driejarig contract met een optie op twee seizoenen. “Hij werd aangedragen door zaakwaarnemer Jorge Mendes, die indertijd alle transfers van Portugees sprekende spelers naar Dynamo regelde”, vertelde voormalig algemeen directeur Yuri Zavarzin in juli 2014. “Hij zei dat het een heel beloftevolle speler was. Trainer Oleg Romantsev was na de eerste training al verkocht: ‘dit is een genie!’ Hij was duidelijk gecharmeerd van die jongen. En je kunt veel over Oleg Romanovich zeggen, maar zijn neusje voor talent was fenomenaal”, aldus Zavarzin.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Thiago Silva zou echter niet één wedstrijd voor de hoofdstedelingen spelen. “Hij begon op de trainingen steeds vaker en harder te hoesten. We waren geschokt toen de diagnose bekend werd gemaakt: tuberculose.” Zavarzin had een goede vriend als dokter werken bij een ziekenhuis in Sokolniki en stuurde zijn kersverse aankoop daar naartoe. Er zat niets anders op dan dat Thiago Silva zes maanden lang in quarantaine moest. “Ik kan me indenken hoe moeilijk dat voor hem was. Een enge diagnose, twijfelachtige vooruitzichten, een vreemd land. En complete isolatie”, aldus Dynamo-dokter Yuri Vasilkov.

Directeur Zavarzin: “De dokters zeiden heel eerlijk: ‘als het twee weken langer had geduurd, had je er geweest kunnen zijn’. Er werd op een gegeven moment zelfs nadrukkelijk geadviseerd om een deel van zijn long te laten verwijderen.. Ze zeiden ook dat het Russische klimaat een contra-indicatie vormde omdat dit klimaat Thiago lichamelijk nog meer kracht kostte. Toen Thiago uiteindelijk uit het ziekenhuis ontslagen werd, werd in onderling overleg besloten om het contract te vernietigen. Met wederzijds goedvinden, zoals ze dat zo mooi kunnen zeggen.” Thiago Silva blikte in 2013 in een interview met La Gazzetta dello Sport voor het eerst uitgebreid terug op zijn periode in de metropool.

Mirakel
“De stad was vreselijk, het was koud en ik werd ziek”, zo begon de stopper van Paris Saint-Germain zijn relaas. “Ik lag maanden in het ziekenhuis, had tien kilo overgewicht en had constant honger. Mijn moeder zei dat ik niet ziek oogde, maar ik kon niet eens bewegen. Als de dokters voorstelden om een rondje te lopen, lukte mij dat niet. Ik kon enkel computerspelletjes spelen en internetten. Ik kreeg drie, vier injecties per dag en slikte tien, vijftien pillen per dag. De dokters zeiden dat ik was overleden als ik niet was hersteld. Ik was bijna dood. Als ik nu voetbal, denk ik vaak terug aan Rusland. Ik wilde namelijk stoppen...”

Thiago Silva heeft veel te denken aan clubarts Vasilkov, die meteen in actie kwam toen hij de voetballer aan de lopende band hoorde hoesten en hevig zag zweten. “Ik zei tegen de coach: ‘er is iets serieus aan de hand met Thiago’. Ik was erg bang dat het aids was. Ik nam hem mee naar Lissabon en zag op de foto’s de sporen van de infectie in zijn rechterlong. Het was hematogeen gedissemineerde tuberculose. Een long was compleet aangetast. Daar stond een herstelperiode van acht tot tien maanden voor. De teammanager checkte in Rusland de röntgenfoto’s van de rest van de spelers. Godzijdank was de rest van het team niet besmet. Dat was een mirakel, want het risico was enorm. Gelukkig wisten we hoe we toen ook al hoe we tuberculose in Rusland moesten aanpakken”, aldus Vasilkov.

Brazilianen bij Dynamo Moskou plus het aantal gespeelde wedstrijden.

Tsjechov
“Ik heb gelezen dat ik Thiago Silva gered heb, maar ik deed gewoon mijn werk. Bovendien hebben de mensen die de tuberculose daadwerkelijk hebben aangepakt, heel goed geholpen. Ik heb hem niet gered, dat hebben de Russische medicijnen gedaan.” Thiago Silva keerde terug naar Brazilië en kwam hierna bij AC Milan en dus PSG terecht. “Ik ben blij dat Thiago nu een belangrijke speler is voor de Braziliaanse ploeg en PSG. Ons zal hij waarschijnlijk wel vergeten zijn...”, besluit de dokter. Met de nationale ploeg speelde Thiago Silva op 23 maart in Moskou een oefenwedstrijd tegen Rusland en dus was hij weer voor even terug in de stad waar hij dertien jaar geleden doodsangsten had. “De herinneringen zijn zwaar, zeker weten”, vertelde TS2 in een interview met de website Championat.

“Na de tuberculose heb ik de weg omhoog gevonden. Ik ben trots dat ik in Moskou ben teruggekeerd als speler van de Braziliaanse ploeg, dat betekent veel voor mij. Ik was al besmet geraakt voordat ik aan het trainingskamp met Dynamo deelnam, want ik kon vanwege de pijn in mijn borst absoluut niet trainen. Ik had er eerder al last van, maar ben er nooit voor naar de dokter gegaan. Bij Dynamo heb ik voor het eerst om hulp gevraagd.” In het ziekenhuis beleefde Thiago Silva naar eigen zeggen ‘moeilijke tijden’: “Ik kon niets en pas na twee maanden mocht ik ontvangen. Mijn moeder en een vriend kwamen iedere week op bezoek en namen eten voor mij mee. Zij, en ook mijn vrouw Isabele, hebben mij enorm geholpen. Ik blijf hen altijd dankbaar. En God verhoede dat ik volledig ben hersteld.”

Yuri Zavarzin, de sportbestuurder die Thiago Silva naar Dynamo Moskou haalde, vindt het nog altijd jammer dat de samenwerking met het gewezen toptalent nergens op is uitgelopen: “Wie had ooit kunnen denken dat deze speler zijn carrière opnieuw zou lanceren, de nationale ploeg zou halen, bij AC Milan en PSG terecht zou komen en een transfer van vijftig miljoen euro zou maken? Thuis herstelde hij sneller dan in Rusland. Logisch misschien, in een warm klimaat. Anton Tsjechov (Russische schrijver, GF.) ging ook naar het zuiden om zich te laten behandelen aan tuberculose. Na mijn vertrek heeft de club trouwens nog geprobeerd om Thiago Silva terug te halen, maar dat lukte niet. Het spijt Dynamo nog altijd dat het niet is gelukt met Thiago. Een interessante vraag: zou Thiago er hetzelfde over denken?”

De WK-reeks:

14 mei: ‘De vraag is niet óf het stadion zinkt, maar wanneer’

15 mei: Britten tergen Russen met Nazi-vergelijking: ‘Leg dat maar uit’

16 mei: Bondscoach wil nieuw trainingsregime: ‘Spanje loopt 60 jaar voor’

17 mei: ‘Messi heeft een pistool tegen zijn hoofd en moet winnen…’

18 mei: Saudische goalgetter doodt tijd tot WK bij Manchester UnitedGerelateerd

Meer sportnieuws

5 reacties

Ik wil niet negatief zijn maar:"ik heb hem niet gered, maar de russiche medicijnen" russiche medicijnen? Wat is dat nou weer voor rare misplaatste patriotisme. Lijk me sterk dat die medicijnen alleen in rusland beschikbaar waren. Jammer. Want nu heeft het weer zo,n politieke achtig smaakje. Terwijl die man voor de rest juist alles goed heeft gedaan.

19 mei 2018 om 14:05

Ik twijfel eraan of het werkelijk zo is gezegd. Feit blijft dat de Russische gezondheidszorg hem wel heeft gered en het lijkt me dan ook meer voor de hand liggend dat de dokter dat heeft gezegd. Zoiets is niet heel vreemd. Wij praten hier ook altijd over hoe geweldig onze zorgverzekering wel niet is geregeld in vergelijking met andere landen.

19 mei 2018 om 16:50

Ik moet toch echt de eerste nog horen/lezen die zegt: "het is gelukt dankzij onze nederlandse"... zeker in deze situatie!

Dit heb ik nooit geweten over hem, zeer interessant artikel weer!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Dynamo Moskou

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Sochi319
5.Krasnodar2911
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
K. TyukavinAanvaller184
I. BudachevKeeper00
I. LeshchukKeeper30
A. ShuninKeeper150
F. BalbuenaVerdediger162
R. EvgenjevVerdediger80
A. KutitskiyVerdediger50
Voor de complete selectie: Clubpagina Dynamo Moskou.

364 fans
Verdediger, 37 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 15 januari
Barcelona ziet de komst van José Gayà als een interessante optie. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren