‘Kan me voorstellen dat hij keek naar Depay en Babel en dacht: maat is vol’

Dinsdag, 17 april 2018 om 17:22

Bas Dost besloot dinsdag een punt te zetten achter zijn interlandloopbaan. De spits van Sporting Portugal concludeerde dat het hem gewoon niet gegeven is om te presteren in Oranje: "Ik ben op het moment gekomen dat ik zeg: 'Tot hier en niet verder.' Het werkt gewoon niet." Pierre van Hooijdonk en Arno Vermeulen stellen eveneens dat Dost in Oranje nooit goed presteerde.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Begrijp jij de beslissing van Bas Dost?


Gerelateerd

41 reacties (laatste reactie door timmothy)

Babel in de spits vind ik een verademing. Altijd al een goede speler gevonden. Die moet je niet puur afrekenen op goals maar op zijn allround kwaliteiten, positieve instelling en vermogen anderen beter te laten spelen.

17 april 2018 om 17:36

Altijd al een goede speler gevonden ????? Serieus. Is toch pure middelmaat!!

17 april 2018 om 17:44

pure middelmaat? nee. Wel een hele degelijke goede voetballer, met de juiste mentaliteit. Persoonlijk zie ik Babel dit moment ook het liefste in de spits.

17 april 2018 om 17:46

In de spits is hij altijd wel goed geweest. Zeker in de periode toen hij weer een seizoen terug kwam bij ajax. Hij hield zich toen ook in de champ league goed staande.

17 april 2018 om 17:49

Dit is gebaseerd op een oefeninterland tegen Portugal? Als Babel zo'n goede speler is, dan is hij ook verdomd lang genegeerd. Wie vier jaar terug zei dat Babel nog bij Oranje kwam zou keihard zijn uitgelachen.

17 april 2018 om 18:39

Babel was uit bij Roemenië ook al heel sterk. En inderdaad met Ajax in de CL ook een van de beteren.

17 april 2018 om 18:05

Ik vind babel niet een betere speler dan dost maar, zijn klik met depay tijdens nederland-portugal zorgt ervoor dat ik hoop dat die 2 nog vaak samen spelen in oranje

17 april 2018 om 18:36

Babel en Dost kun je niet met elkaar vergelijken. Zijn andere types.

"als hij in de generatie Arjen Robben, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Robin van Persie had gezeten, was het anders geweest."

Hahaha serieus? juist ja, dan kon hij even Robin uit de basis spelen.. Ik weet dat Pierre niet zo grote fan is van Van Persie maar dit slaat echt nergens op. Als dost in die generatie was geboren was hij nooit opgeroepen want toen hadden we een zelfde type speler in Huntelaar die 100x beter was.

17 april 2018 om 17:34

zijn punt is gewoon, had die met betere spelers gespeeld dan had die er ook meer gemaakt. Met het huidige elftal heeft die 0,0 aanvoer. WE weten allemaal nog hoe Dost het bij Wolfsburg deed met De Bruyne of nu bij Sporting.

17 april 2018 om 17:39

Maar dan heeft hij in principe toch geen punt? Met een beter elftal had hij geen basisplaats gehad, en met dit elftal kan hij niet scoren. Dan is het toch hoe dan ook einde verhaal?

17 april 2018 om 17:42

Ook dat is zijn punt niet. Zijn punt is dat hij nu begrip heeft voor de situatie en dat dat in die generatie onzin zou zijn omdat hij dan gewoon te maken zou hebben met betere voetballers en t logisch zou zijn dat hij niet speelde

17 april 2018 om 18:27

Tja dan hadden Depay en Promers er ook wel meer gescoord met zulke spelers om hun heen.
Dat als reden noemen dat ie niet presteert is natuurlijk onzin.

17 april 2018 om 17:41

Destijds speelde Robben nog linksbuiten en Van Persie nog rechtsbuiten.

17 april 2018 om 17:59

Oh ja dat is waar ook.. Maar toen hadden we ook nog Van Nistelrooy. Jesus wat een luxe!

17 april 2018 om 18:29

Dan had hij er vrede mee gehad slimmerd, dat is wat hij bedoelt. Topscoorder van Portugal en dan Babel voor je is minder te begrijpen dan v persie voor je

Toch vind ik Van Hooijdonk als een van de weinige van Studio voetbal altijd nog een lichtpuntje qua commentaar. Ook goeie zelfreflectie dat die toegeeft dat er duidelijk 3 betere spitsen dan hem was in die generatie. Als je spelers als Sneijder, Van Persie en Robben nog in hun topkunnen had , had Dost er inderdaad meer gemaakt. Maar ook in die tijd was die gewoon 3e keus geweest achter Huntelaar en Van Persie normaliter.

17 april 2018 om 17:42

Hij vergeet er nog een spits die beter dan hem was, Das Phatom aka Makaay. Ook al scoorde Makaay minder bij het Nederlands Elftal dan in clubverband.

17 april 2018 om 18:01

Makaay had een beetje hetzelfde probleem als Dost. Alleen was Makaay nog wel een wat betere voetballer die het op het allerhoogste niveau liet zien. Seedorf is ook een mooi voorbeeld.

Van Hooijdonk praat ook weer eens onzin hoor. 18 interlands en 1 doelpunt zegt genoeg. Ook al moest hij regelmatig invallen dan nog zijn dat zeer belabberde statistieken. Verder Babel en Depay geen doelpuntenmakers noemen is ook lachwekkend. Dost is gewoon een beperkte voetballer die het in een matige competitie goed doet. Ja de topclubs zijn er beter maar de rest is van een bedroevend niveau. Laat hem maar lekker wegblijven dan, zie liever een aanvaller die wel wat zelf kan creã«ren.

17 april 2018 om 17:35

Gelukkig spelen Weghorst, De Jong en dergelijke wel allemaal in een topcompetitie. Dost heeft in de Bundesliga en in de Europa League toch wel aangetoond een killer te zijn.

17 april 2018 om 17:42

Hij deed het een tijdje inderdaad erg goed in Duitsland. Maar ook daar een enorme doelpunten droogte gehad. En als ze hem graag hadden willen houden hadden ze hem nooit verkocht. Ik ben het met je eens dat we niet veel optie's hebben maar Babel kan prima in de spits en brengt veel meer energie in de wedstrijd. En misschien dat die jongens wel wat minder zijn die je opnoemt maar veel slechter dan wat Dost gepresteerd heeft in Oranje kan haast niet.

Edit: typfoutjes

17 april 2018 om 18:23

Weghorst en de jong zullen nooit bedanken en zijn blij met elke minuut. Weghorst zal niet veel spelen. Zelfde geld voor de jong. Dost wil niet banken en een supersub zijn. Maar laten we eerlijk zijn als dost zon topper was had ie noet bij sporting gespeeld. Op de topclubs na is dat niet hoger dan de eredivisie

Tjah, nederland speelt graag met buitenspelers die mij doen afvragen waarom we uberhaupt een spits opstellen. Worden allemaal opgesteld met het verkeerde been voor een voorzet en ze komen qua instelling sowieso over alsof ze liever zelf 2x scoren dan dat 'het team' er 4 maakt. Wanneer je absolute wereldklasse hebt lopen zoals een v persie (meest recent) kan hij nog wel eens een bal opeisen maar voor de rest kan je daar beter een type 10 neerzetten die de flanken bedient want andersom gebeurt het niet (tenzij 1 van de backs op komt).

Ik begrijp zijn besluit. Maar idd NL heeft niet de kwaliteit om hem te bedienen. Het is jammer voor Dost en voor NL. Als supersub zoals Jan Vennegoor of Giroud nu bij Chelsea was die nog wel van nut geweest. Al met al...begrijp ik hem wel. Over tot de orde van de dag.

Vaderlandsliefde (nationalisme) bestaat ook niet bij het Nederlandse volk. Als je al ziet hoe er wordt gezongen tijdens het volkslied. Dost zal naar mijn mening niet gemist worden. Met Babel, Depay en Promes heb je genoeg kwaliteit voorin om naar het Ek te gaan.

17 april 2018 om 17:43

Het bestaat wel, maar in mindere mate dan in veel andere landen. Daar heb ik overigens niks op tegen, aangezien het flink fout op kan gaan als het tegenovergesteld is (wat weer een andere discussie is). Op de tribunes wordt het nog aardig meegezongen, alleen doen sommige spelers er niet aan mee. Overigens is het t volkslied er ook niet naar om uitbundig te zingen.

Voelt hij zich nou niet een beetje te groot? Lekker intikkertjes maken tegen de kleinere teams in de Portugese competitie, nou wat een prestatie zeg.
Volg Sporting niet heel goed, maar kan me herinneren dat hij daar soms ook werd gepasseerd in bepaalde grote wedstrijden (CL weet ik nog), omdat je daar natuurlijk niet het spelletje kan spelen waar hij geschikt voor is.
Dus ik snap niet echt waarom hij denkt een basisplaats, of tenminste meer speeltijd, bij het Nederlands Elftal te kunnen eisen...

Persoonlijk vind ik dat je als spits van het Nederlands Elftal ook zelf wat moet kunnen creëren. De tijden dat Nederland enorm dominant was en je als spits alleen maar af hoefde te drukken zijn voorbij, je moet nu ook met je rug naar de goal voetballen. Hij is prima in kaatsen hoor, vind het ook een prima spits, maar echt zelf wat creëren of via de counter een paar verdedigers bezig houden zit er nou niet echt in. Is niet all-round genoeg.

En er is toch ook niks mis mee om gewoon als pinchhitter te fungeren, als je land je daarvoor nodig heeft?
Kijk, als ie nou continu het verschil maakt tegen de beste teams ter wereld ofzo, dan snap ik dat je wat meer wilt eisen, maar dat is nou niet echt het geval lijkt me.

17 april 2018 om 17:50

Hij doet meer dan een paar intikkertjes maar ik snap je punt. Hij is meer een type Huntelaar dan v Persie inderdaad, hij kan en mag zelf meer gaan creëren maar dat is lastig wanneer je buitenspelers als Depay hebt lopen die vanaf de middenlijn tot de 5m zelf de bal aan de voet houdt. Natuurlijk overdrijf ik nu, dat snap ik ook wel. Mijn punt is dat het NL elftal niet speelt als ploeg met een spits, daar kun je de spits of het team de schuld van geven. Er speelt momenteel geen enkele speler van werepdklasse in het NL-elftal dus ze zijn toch alle 11 nodig voor een goed resultaat.

17 april 2018 om 18:12

Ja, wat betreft het argument 'het ligt gewoon aan de aanvoer'.
Tegenwoordig heb je nog maar zeer weinig teams/landen die echt met pure buitenspelers spelen die de spits bedienen. Niet op het hoogste niveau althans. Lijkt gewoon minder effectief te zijn, geen idee wat het is. Zijn vooral de behendige dribbelaars die de toon slaan. Vind het dus niet echt meer een sterk argument dat het nou eenmaal komt door het gebrek aan aanvoer en dat de spits anders geweldig was. Nouja het klopt wel, maar het is niet meer zo relevant want zo werkt het (tegenwoordig) gewoon niet meer.
Uitzonderingen daargelaten.

17 april 2018 om 18:27

Of je moet een spits alla dolberg/jorgensen zijn met diepgaande loopacties zodat mensen als een zyech, silva, de bruyne etc je kunnen wegsturen

17 april 2018 om 18:31

Toen Ajax totaalvoetbal introduceerde in het 433 systeem deed de rest van de wereld ook dingen anders. Toen de italianen die verdediging invoeren met de naam die ik wel kan uitspreken maar niet kan spellen was dit hetzelfde verhaal en zo kunnen wij nog wel even door. Je hebt volkomen gelijk dat het tijdperk van de spitsen voorbij lijkt te zijn tenzij je een spits van wereldklasse bent (zoals nederland dat ook wel gewend is) maar buiten de norm opereren is in het verleden vaker succesvol gebleken. Het feit dat de rest van de landen ook zo speelt maakt het punt daardoor in mijn ogen niet minder relevant, ondanks dat ik volledig begrijp wat je bedoelt. Feit blijft dat NL elftal er voor kiest om zo te spelen en in dat spel is er geen plek voor Dost, ik vind het goed dat hij dan de beslissing maakt om afscheid te nemen ipv een beetje rond blijven lopen zonder toegevoegde waarde leveren. Als ik zie hoe de marketingmachine bezig is om van Depay onze nieuwe messias te maken verwacht ik niet dat hier snel verandering in komt.

17 april 2018 om 17:56

Oranje had toch juist altijd spitsen die technisch zeer sterk waren? Van Faas Wilkes tot Van Persie ze konden allemaal heel goed voetballen. Het is juist in de laatste 10 - 15 jaar dat we allemaal van die lange houten klaasjes zijn gaan opleiden.

Van Hooijdonk vergeet alleen te vermelden dat als Dost in de generatie Robben, Sneijder, vd Vaart en van Persie had gezeten dat hij dan nooit was opgeroepen voor Oranje, puur omdat hij dan niet het gewenste niveau had gehad.

Dost zou zichzelf een spiegel moeten voorhouden en moeten concluderen dat hij gewoon niet functioneert in Oranje en niet presteert wanneer hij de kans kreeg, zonder Dost draaide het tegen Portugal wel en met hem heeft het nooit gedraaid.

Dost zag de bui al hangen dat hij de komende 2 jaar als reserve zou functioneren en dat kon hij niet verkroppen dus heeft die maar bedankt, getuigt ook van weinig ruggengraat in mijn ogen.

Mogelijk kunnen wij lezen dat in de tactiek van het Nederlands elftal geen sprake is van aanvoer naar de spits maar dat de buitenspelers voor eigen succes moeten gaan.

Dost lijkt mij een zelfbewuste speler te zijn die niet constant geconfronteerd wil worden met teleurstellingen. Daarnaast heb je ook nog te maken met een journaille die puur en alleen bezig is eigen frustraties te uiten en lezers/fans dusdanig te beïnvloeden opdat je je tamelijk nutteloos voelt. Ik kan Dost absoluut volgen. Hij zal nooit het krediet krijgen wat elke speler verdient en met hem vele andere spelers die niet in Psv, Ajax of Feyenoord hebben gespeeld.

Ik denk bijvoorbeeld aan Janssen die stelselmatig wordt afgebroken. Ik kan mij voorstellen dat ook hij bedankt. Wout Weghorst heeft nog zijn enthousiasme en geloofd in een eerlijke kans. Ook hij zal van een koude kermis thuis komen.

Dat het afgelopen zondag bij de thuiskomst van Ajax uit de hand liep valt toch te verklaren door fans die gek worden gemaakt door journalisten. Helaas bezit niet een ieder de kracht om te relativeren.

Wat ik ook sowieso niet snap is waarom Janssen compleet wordt/werd afgeserveerd.
Die speelde over het algemeen gewoon goed in Oranje, kan me nog een paar wedstrijden herinneren (engeland, Frankrijk) waar hij echt enorm indrukwekkend speelde. Alleen de laatste paar wedstrijden waren wat minder ja, alleen bij lange na niet zo slecht als men destijds deed voorkomen. Echt bij lange na niet. Alleen het afmaken was slecht, zijn spel niet echt.
Maarja zolang je niet scoort en een paar kansen mist heb je het al snel totaal waardeloos gedaan volgens de meesten hier, zelfs al doe je goed voorbereidend werk bij 3 doelpunten.
Ja hij was niet de dodelijkste afmaker (en dat is dan datgene wat men van hem herinnert, de gemiste kansen) maar is wel enorm nuttig voor de rest van het team. Sterk in de duels, continu in beweging en loopacties maken (en beweging is zo enorm belangrijk, wordt vaak onderschat), en kan ook kansen voor zichzelf en anderen creã«ren.

Wat ook zo hilarisch was was dat men altijd het argument 'dost scoort aan de lopende band en Janssen speelt niet eens' gebruikte wanneer Janssen weer eens in de basis stond. Ja, Dost scoort in Portugal ja. Volgens mij kan je als wissel van Tottenham nog steeds een betere speler zijn dan basisspeler in Portugal, hoe vaak je daar ook mag scoren. En het lijkt me ook geen schande om de concurrentiestrijd met Kane bij Tottenham te verliezen.

17 april 2018 om 18:53

Probleem is dat Janssen enkel goed speelt in oefenwedstrijden, als het echt moet dan scoort hij niet (noch in Engeland, noch in turkije, noch bij Oranje). Maar omdat hij goed is op de trainig blijft men hem opstellen.

17 april 2018 om 20:19

Is dat zo? Weet niet meer uit mijn hoofd wanneer hij scoorde en wanneer niet, maar gaat me niet eens zozeer om het scoren, meer dat ie qua spel gewoon meer dan prima is. Hij had soms ook gewoon een beetje pech qua afronding, net op de lat etc. En altijd die focus goals. Tuurlijk is dat voor een spits cruciaal, maar als je door loopacties of assists of wat dan ook zorgt dat teamgenoten 2x scoren, is dat toch beter dan zelf 1x scoren. Voegt gewoon veel meer toe aan het geheel dan menig andere spitsen ondanks dat hij qua statistieken misschien wat slechter is.
In Turkije deed ie het toch wel aardig dacht ik, voor zijn blessure?
In Engeland moest ie het ook met veel invalbeurten doen

Misschien kunnen we het geluk bij een ongeluk noemen. Als hij beschikbaar was geweest dan had je eigenlijk niet om hem heen gekund. We kunnen hem momenteel ook goed gebruiken. Maar voor de lange termijn is het opstellen van (en wennen aan) Dost geen positieve ontwikkeling. Het volledige Nederlandse voetbal is gefocust op een meevoetballende spits, een alleskunner. We moeten doorzoeken tot zo’n spits opstaat. Babel voldoet nu. Hopelijk breekt er snel eentje door, Sierhuis bijvoorbeeld.

Eerlijk is eerlijk, hij maakte ook de winnende tegen Zweden die ons naar het WK had gebracht. Alleen die werd onterecht afgekeurd.

Oranje is niet zijn type spel op het moment maar ook het type voetbal is veranderd tegenwoordig. De reactie van Pierre is nog bescheiden ter ere van Dost, had hij een Davids, Witsche, Rijkaard, Gullit, Strootman of Seijder en Seedorf achter zich met een echte specialistische links en rechtsbuiten dan was het geslaagd. Verschil met Depay en misschien Babel en straks ook Kluivert is dat het meer technische voetballende spelers zijn en minder bediend hoeven te worden. Ze hebben een eigen aktie in de benen. Ik heb nooit begrepen waarom Huntelaar nooit een volwaardige kans heeft gekregen. Hij was altijd beter dan van Persie maar kreeg de kansen zelden. Helaas voor Babel maar samen met Depay en Kluivert zou Huntelaar een ijzersterke aanval vormen. Babel afwisselend met Huntelaar. Gekke is dat het publiek achteraf meestal meer ziet dan de coach of KNVB. Maar dan heeft Van Persie (toevallig 1 mooi doelpunt) of coach Blind tegen de stroom in het hard verknald

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 17
2185 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
Daley BlindVerdediger60
Georginio WijnaldumMiddenvelder61
Kevin StrootmanMiddenvelder50
Wesley SneijderMiddenvelder52
Quincy PromesMiddenvelder53
Davy KlaassenMiddenvelder51
Bas DostAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

70 fans
Aanvaller, 29 jaar
SeizoenClubW
2017/2018 Sporting Portugal 30 27 2 0
2016/2017 Sporting Portugal 31 34 4 0
2016/2017 VfL Wolfsburg 1 0 0 0
2015/2016 VfL Wolfsburg 22 8 0 0
2014/2015 VfL Wolfsburg 21 16 1 0

In de wandelgangen

Woensdag 18 juli
Paris Saint-Germain mengt zich in de strijd om Frenkie de Jong. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren