Uniek en bizar VAR-moment leidt cruciale zege De Jong en consorten in

Het duel tussen laagvliegers FSV Mainz 05 en SC Freiburg zal menigeen nog lang heugen. De thuisploeg wist maandag met 2-0 te zegevieren over de directe concurrent en zodoende de vijftiende plek in de Bundesliga over te nemen. Er zal echter vooral over één moment worden nagepraat in Duitsland, namelijk over de opvallende raadpleging van de videoarbiter (VAR).

Mainz en Freiburg wisten in de eerste helft niet tot scoren te komen en scheidsrechter Guido Winkmann seinde de spelers na 45 minuten spelen in dat men de kleedkamers op mocht zoeken. Na zes minuten in de rust besloot de VAR echter dat er een strafschop moest worden genomen door Mainz na een handsbal van Marc-Oliver Kampf in het zestienmetergebied. De spelers werden teruggehaald en Pablo de Blasis verschalkte vervolgens doelman Alexander Schwolow: 1-0.

BI-ZAR! ?? Bij 1. FSV Mainz 05 - SC Freiburg zitten de spelers na 45 minuten spelen al in de kleedkamer, wanneer de...

Posted by voetbalzone on Monday, April 16, 2018

Daarna werd er weer gepauzeerd, maar na de thee moest er nog even worden gewacht met het voortzetten van het duel, want uit protest tegen maandagavondvoetbal gooide het publiek wc-rollen op het veld. Mainz, met Nigel de Jong als invaller, wist de voorsprong tien minuten voor tijd via wederom De Blasis nog te verdubbelen; de aanvaller profiteerde van geblunder van Schwolow: 2-0.

Verwacht jij dat FSV Mainz 05 degradatie gaat ontlopen dit seizoen?

1
2

Freiburg totaal uit vorm de laatste wedstrijden er worden nauwelijks kansen gecreã£â£ã¢â£ã£â¢ã¢â«erd en het loopt voor geen meter meer.
Als het zo blijft zie ik het somper in dit jaar. We staan nu met Mainz en Wolfsburg op 30 punten. De volgende wedstrijden tegen Hsv, Keulen, Gladbach en Augsburg moeten gewonnen worden.

Verder jammer dat je vandaag zo verliest met een discutabele keuze van de VAR en een blunder van Schwolow.

16 april 2018 om 22:47

Discutabel? Arm is bij lange na niet langs het lichaam dus gewoon een 100% penalty

16 april 2018 om 22:51

Sorry hoor, maar de spelers stonden al in de kleedkamer en worden vervolgens terug geroepen! Dat is zeker wel een discutabele beslissing

16 april 2018 om 22:56

Het feit dat het zo lang duurt is zeker discutabel, het feit dat er een terechte penalty gegeven is is mijn inziens geen discussie waard. Ze hadden de penalty voor het begin van de 2e helft kunnen nemen of direct na het rust signaal aan kunnen geven dat er een moment nagekeken moet worden. Maar een VAR kan pas iets terug zien als het spel stil ligt anders mist hij misschien iets anders

16 april 2018 om 23:21

De penalty was natuurlijk terecht het was 100 hands. Het is gewoon echt op een klote moment gebeurd.

17 april 2018 om 03:41

Wat ik me dan echt heel erg afvraag: waarom hebben zij überhaupt 6 minuten nodig om te zien dat het een penalty was? Hierover hoef je toch geen 6 minuten te debatteren? Misschien zijn ze wel zo anti VAR dat ze het proberen te laten mislukken oid, maar dit is echt apart..

16 april 2018 om 22:48

Je hoort mij absoluut niet klagen als 05'er. Maar dit was gewoon te bizar voor woorden dat dit wordt toegestaan. Fouten maken hoort bij het voetbal, voor spelers en scheidsrechters. Goed dat de VAR er is om dit op te pakken maar moeten er niet in doorslaan. Dit mag echt niet meer gebeuren.

Verder succes kerel. Vrees dat we het beide nodig gaan hebben.

16 april 2018 om 23:18

Bedankt! Jullie verder ook nog succes en hopen dat Wolfsburg op die vervelende 16de plek eindigd.

16 april 2018 om 23:44

Hsv en Köln nu wel gedegradeerd dus. Jammer had persoonlijk toch wel liever een club als Mainz zien degraderen maar helaas

16 april 2018 om 23:28

Dit lijkt me toch ook helemaal niet de bedoeling van de VAR? Als je zo'n beslissing neemt, neem je hem binnen een minuut. In de rust nog dingen gaan terugkijken en beslissingen nemen vind heel idioot.

Het zoveelste moment in Duitsland waar de toeschouwer de dupe van is. Ik heb deze keer het doelpunt niet eens gezien omdat ik in de rust wat anders aan het doen was.

De grote verliezers zijn weer de toeschouwers in het stadion die totaal geen idee hebben wat er aan de hand is of zelfs niet eens meer op hun plaats zaten.

Het is goed dat er mee geëxperimenteerd wordt maar er moet nog veel gebeuren voordat het een echte aanvulling is.

16 april 2018 om 23:05

Voor dit soort dingen zou inderdaad een oplossing gezocht moeten worden. Niet voor rust fluiten tijdens een VAR beslissing bijvoorbeeld. Laat die spelers maar een paar minuten wachten op het veld. Dit is waardeloos. Ik heb vorige week bij Borussia Munchenglasbak tegen Herta wel gezien hoe de VAR ook goede dingen kan doen. Toen werd er een doelpunt terecht afgekeurd en een penalty terecht gegeven. Het is een beetje raar als je het voor de eerste keer meemaakt maar het werkt prima als dit soort kinderziektes eruit worden gehaald.

En dit kan zomaar? Lijkt mij gewoon wedstrijdvervalsing. De eerste helft is immers al gewoon afgefloten en daarmee klaar. Bizar.

16 april 2018 om 22:50

Tuurlijk niet! als er is gefloten voor een ingooi terwijl er eerder een penalty had moeten komen is het toch ook geen vervalsing. Als het rustsignaal het eerste moment van onderbreking is na het strafschopmoment kan je het nog gewoon terugdraaien als bij elke andere situatie.

16 april 2018 om 23:03

Tuurlijk niet? Met deze logica moet je de volgende keer ook gewoon fluiten als de VAR constateert dat 20 minuten geleden in een wedstrijd niet gefloten is voor een fout. En dat terwijl er gewoon verder is gevoetbald. Zie je dat al gebeuren? Nee, inderdaad. Het is in dit geval een makkelijk excuus van "er was toch sprake van een rustonderbreking" want om die reden moet je gewoon fluiten voor elke fout die gemist is, zelfs als het al een tijd geleden is.

Dit haalt de ritme uit de wedstrijd, zorgt voor grote verwarring en nog meer boze mensen. Ik ben natuurlijk voor eerlijkheid en als iemand een fout begaat hoort diegene ook bestraft te worden. Maar de VAR moet dat wel in een bepaalde en redelijke tijd kunnen aangeven, in dit geval lijkt het me gewoon niet eerlijk.

17 april 2018 om 00:10

nee de VAR wordt ingeschakeld op het eerste moment dat het spel stil ligt na het moment, dus je zal nooit 20 minuten later nog een beslissing teruggedraaid zien worden.

16 april 2018 om 22:52

Wedstrijdvervalsing? Dat een zuivere penalty niet gegeven wordt, dat lijkt me wedstrijdvervalsing. Kom op, beetje pragmatisch zijn.

16 april 2018 om 23:07

Er is nu toch juist een eerlijke en terechte penalty alsnog gegeven? Dan is het juist geen wedstrijdvervalsing.. niet de boel omdraaien natuurlijk

En dan wil je overal de VAR invoeren haha, ze zitten al in de kleedkamer. Nu kan je toch niet meer zeggen dat het op dit moment een goed middel is. Het zal nog tijden duren voordat het goed gebruikt kan worden.

16 april 2018 om 22:55

Gerechtigheid heeft gezegevierd. Er is een penalty gegeven die gegeven had moeten worden. De manier waarop kan inderdaad beter, maar je kunt niet ontkennen dat dit middel wel degelijk iets toevoegt.

16 april 2018 om 23:01

Inderdaad het was een penalty maar kom op zeg.. dit kan toch niet zo? Ik zat stomverbaasd te kijken van wat gebeurt er nu?? Zoals ik al zei, op dit moment kan het gewoon niet.. gerechtigheid of niet. Wat is de volgende stap? Na het einde van een wedstrijd zelfs?

Wat een gekte hahaha. Laat ze die strafschop gewoon na de rust nemen joh.

16 april 2018 om 22:57

Wat je dan krijgt is dat er door de trainers een tactiek wordt besproken op de 0-0, kom je de kleedkamer uit en sta je met 1-0 achter. Hele tactiek weer de prullenbak in. Al keur ik dit ook niet goed, maar ik zou niet weten hoe anders

16 april 2018 om 23:09

Nouja, de scheids had kunnen aangeven de 2e helft te starten met een penalty.. konden ze zich er toch op voorbereiden..

Omg probeert elk land de VAR te saboteren ofzo? Dit slaat helemaal nergens op. Maak eens duidelijke afspraken over VAR of ga desnoods bij hockey, tennis of rugby kijken. VAR kan zoveel toevoegen aan voetbal maar er wordt een potje van gemaakt (niet alleen in Duitsland overigens)

Gewoon gelijk afschaffen die VAR! Wat heeft het tot nu toe opgeleverd? Momenten worden nog steeds niet gezien en er is absolute willekeur wanneer zo'n VAR ineens z'n best gaat doen. Tot nu toe is het alleen nog maar een negatief iets in het huidige voetbal. Doe dan gewoon het principe dat de aanvoerder of de trainer 2x per helft een beslissing kunnen aanvechten en dat er dan naar gekeken wordt. Nu is het totale waanzin, met dit als grote voorbeeld

Het heeft nu een terechte penalty opgeleverd? Ik vind het goed dat ze dit pas kunnen doen op het moment dat de wedstrijd stil ligt, dit om te voorkomen dat als het niets was je bijvoorbeeld een counter om zeep geholpen hebt.

17 april 2018 om 09:29

Haha kom op man! Hij mag misschien terecht zijn, maar dan moet je er gelijk mee komen. Ik neem toch aan dat je dat in ieder geval met me eens bent. Dit is gewoon heel apart en ik zal er niet eens van staan te kijken als Freiburg dit aanvecht bij een rechtbank en glansrijk wint. Het kan toch ook niet zo zijn dat ik morgen wat zie en dat ik beide teams nog maar eens ff terug laat komen?

17 april 2018 om 13:05

@wazza; dan zit je dus met het volgende probleem wat ik hier al meerdere malen aangekaart heb: scheids legt direct het spel stil om te kijken, het blijkt niets te zijn.. wat gaan we dan doen? Wie krijgt de bal? En waar? Tegenstander heeft potentieel een countrer misgelopen waar zij uit hadden kunnen scoren..

Het is heel makkelijk om te zeggen dat het direct moet gebeuren, maar daar zitten dus haken en ogen aan... Mijn inziens is ermee wachten tot er hetzij een overtreding gemaakt wordt of de bal buiten de lijnen gaat het beste moment om het spel hier voor stil te leggen.

En zoals al aangeven, hou dan de spelers op het veld als je weet dat er een moment terug gekeken gaat worden.

Na 6 minuten in de rust werd pas een penalty gegeven?? Dit kan je toch binnen 30 seconden beoordelen, gewoon tijdens het spel laten bekijken en als het spel stil ligt kan je meteen de penalty geven. Dit is vrij amateuristisch, maar het zal vast even duren voordat dit systeem goed werkt...

Het eerste moment dat het spel stil lag was... toen er gefloten werd voor de rust.. dus het moest wel bekeken worden in de rust. Dat was gewoon toeval.

17 april 2018 om 00:17

ja dat snap ik, maar het moet toch veel sneller kunnen? ook zie je altijd dat pas als het spel stil ligt er gekeken wordt naar het moment, terwijl het moment al terug gekeken en beoordeeld kan worden door de videoref. zo kan je als het spel stil ligt meteen een eventuele penalty toekennen of zelfs het spel ervoor onderbreken als het al duidelijk is. zo hoef je als het spel stil ligt niet als scheids nog 2 minuten naar een schermpje kijken en overleggen. dat zou allemaal veel tijd schelen en de VAR veel effectiever zijn.

Ik vind de VAR tot nu toe een vreselijk debacle. Ik zal er alleen in staan, maar juist discutabele beslissingen zorgen voor de discussie rond het spel. Het duurt ook altijd achterlijk lang. Je kan toch in een herhaling zien of iemand buitenspel staat of niet? Dan meteen fluiten en niet na 3 minuten nog een beslissing nemen. Mijns inziens zou het veel beter zijn wanneer je net als in het tennis of het hockey 1 of 2 aanvragen per helft hebt waarin de aanvoerder (!) een beroep mag doen op de VAR bij een beslissend moment voorafgaand aan een doelpunt of een niet gegeven strafschopn

16 april 2018 om 22:53

Dus wat jij wil is dat als iemand in de aanval stom de bal verliest, de aanvoerder van de tegen partij een goede counter mogelijkheid kan voorkomen door om een video ref te vragen? Dat is pas discutabel als je het mij vraagt

Haha te grappig dit. We willen met de VAR de beslissingen verbeteren en het spel eerlijker maken omdat de mensen (scheidsrechters) veel te veel fouten maken. Nou dan komt de VAR er, maar dan nog moet dat door de scheidsrechters juist uitgevoerd worden en hier slaat deze meneertje compleet de plank mis.

Bedoel dit kan echt niet. Rust is gefloten dan houdt het op, basta. En ik vraag me af welk minuut gebeurde dit? Want als het rond 45e minuut was, dan kan je het nog proberen te begrijpen. Maar man dit is echt een faal. Even doodleuk de spelers terugroepen uit de kleedkamers, pff. Die gasten moeten eens goed grenzen aan het gebruik van VAR toepassen, want dit is echt ongekend! Het slaat gewoon nergens op, dit is verderf van het spelletje. Heeft helemaal niks meer te maken met eerlijkheid. Als er een situatie zich voordoet, dan moet dat gewoon meteen verbeterd worden als het fout is. Of wanneer een situatie (overtreding oid) zich kort voor een beslissend moment heeft voor gedaan. Maar op deze manier is de VAR totaal niet relevant maar maakt het het spelletje alleen maar kapot en zuurder!

17 april 2018 om 07:42

Het was wel vlak voor rust. Niet minuten ervoor ofso. Ik snap het wel dat de scheids dit doet alleen is het allemaal te klungelig want hij fluit af en gaat beelden bekijken van dat moment ervoor. Spelers gaan naar de kleedkamer en vervolgens duurt het 6 minuten voor hij denkt ja het is een penalty. Dit kan en moet gewoon allemaal veel sneller want het was een penalty

Dat het rust is maakt het vreemd, zelfde als het na 90min zou zijn. Wat de scheidsrechter had moeten doen is de spelers op het veld laten en inlichten de VAR te willen raadplegen. Waarom kan dit bij iedere andere sport zo makkelijk behalve bij het voetbal? Het spel is niet sneller of dynamischer, het ligt vaak stil, ideaal voor een Var. Het lijkt er vooral op dat men wel technologie wil maar zich niet wil aanpassen