‘Dan proef je bij PSV toch zoiets van: wij worden niet voor vol aangezien’

Maandag, 16 april 2018 om 11:41

PSV stelde zondagmiddag met een comfortabele 3-0 zege op Ajax de 24e landstitel in de clubgeschiedenis veilig. Het is voor de Eindhovenaren alweer het negende kampioenschap van deze eeuw. Volgens Wim Kieft hoeft er om die reden geen sprake meer te zijn van een minderwaardigheidscomplex.

“Of ze in Eindhoven altijd tegen de Randstad op moeten boksen? Nou, zo voelt het toch wel. Als er dan zo'n wedstrijd als PSV-Ajax is, proef je toch zoiets van: wij worden niet voor vol aangezien”, zegt Kieft bij Rondo. Volgens de oud-spits van onder meer Ajax en PSV is dat overigens niets nieuws. “In mijn tijd was dat ook al een beetje het geval.”

“Dat is allang nergens meer voor nodig”, vervolgt de oud-international. PSV heeft dankzij de overwinning op Ajax het gat uitgebreid naar tien punten en is daardoor met nog drie wedstrijden te gaan niet meer te achterhalen door de Amsterdammers. “Het is ongelofelijk wat die club gepresteerd heeft de afgelopen jaren.”


Poll

Ben jij het met Wim Kieft eens?


Gerelateerd

23 reacties (laatste reactie door gabstra)

Nou ik vind dat toch wel meevallen. De hele week zijn ze in Amsterdam met PSV bezig geweest. Eigenlijk al een hele tijd. Praten over het geluk, de scheids en het slechte voetbal. En natuurlijk leeft er iets voor PSV tegen Ajax. Netzoals bij Feyenoord, Ado, Groningen en Utrecht dat ook zo is. PSV en Ajax zijn de laatste 50 jaar ong gelijk waardig geweest. Dan onstaat er een mooie rivaliteit. Ik was gisteren ook in het stadion. De enige keer dat er “helemaal niets in adam” werd gezongen, was na het idiote incident met de fakkels.

Ik vind dat dit complex ook wel een beetje komt door het Ajaxhypen van de media. Het hypen van Kluivert terwijl ik Bergwijn net zo goed vind bijvoorbeeld, of het feit dat alle voetbalwebsites nu volstaan over het falen van Ajax, minstens net zoveel als het succes van PSV.

16 april 2018 om 12:06

Ben ik compleet met je eens, maar uit het oogpunt van VZ of VI begrijp ik het wel. Een artikel dat psv terecht kampioen is krijgt maar iets van 24 reacties. Een artikel over de falende leiding bij Ajax al zo 125. Ajax scoort nou eenmaal veel beter.

16 april 2018 om 12:27

Is toch ook op TV zo, bij studio sport 2 jaar terug, alleeennn maar over Ajax ging het. Je zou bijna vergeten dat PSV kampioen werd. Erg raar, maar goed komt enkel doordat de meeste daar van die Ajax likkertjes zijn en elk talent de nieuwe Messi of Cruijf wordt genoemd door zulke gastjes.

Daarnaast altijd maar dat gezeik over de speelstijl, alsof Ajax het mooiste voetbal speelt en wordt beroofd ofzo, terwijl die er helemaal niks van bakken. Echt heel naar allemaal.

16 april 2018 om 12:52

Kluivert is wel 2 jaar jonger maar ik ben met je eens dat we hier wel erg snel zijn met jonge spelers tot toptalenten te bombarderen

Ik vind het allemaal prima. Laat alles en iedereen in de Randstad maar met elkaar bezig zijn. Win doen ons eigen ding en trekken onze mond pas open als de prestaties ernaar zijn. Heeft niets met minderwaardigheid te maken, meer met realisme.

16 april 2018 om 12:49

Dries Mertens vergeten? Kom op, dat zou elke club doen om er wat extra druk achter te gooien. Of het slim is weet ik niet..

Lol, minderwaardigheidscomplex?
Wim Kieft snapt het nog steeds niet. Hij praat nu een minderwaardigeidscomplex aan.
Het probleem ligt niet bij ONS Psv, bepaalde lui hebben een misplaatst meerderwaardigheidscomplex.
Het boeit ONS niet wat er wordt gedacht geschreven en gezeken door rare vogels, maar blijkbaar anderen wel.
Nou, PSV heeft dit seizoen precies laten zien dat er totaal geen minderwaardigheidscomplex is, ze worden niet voor niks met Grote overmacht kampioen. Het enige team wat in de buurt kwam is 3 ronden voor het einde compleet uitgeschakeld en van de zelf opgebouwde wolkjes weer op aarde gezet met beide voeten.

Rare opmerking van Kieft. Sinds 1980 winnen PSV en Ajax ongeveer even veel prijzen, PSV is altijd al onderdeel van de klassieke top 3 en profileert zich sinds de eeuwwisseling als de sterkste ploeg op de Nederlandse velden. Ik denk dat niemand zich in Eindhoven zich 'niet voor vol aanziet'. Ze horen al sinds de meeste supporters zich kunnen herinneren bij de beste ploegen van het land en doen in de meeste jaren ook gewoon mee om de titel. Lijkt me allemaal wat overdreven dus..

Daar is toch helemaal geen sprake van? PSV is al decennia lang een stabiele topclub in Nederland en ik neem aan dat ze dat zelf ook gewoon zo zien.

Ik zie PSV eerder de 30 titels halen dan ajax de 40. Psv gewoon de beste dit seizoen

16 april 2018 om 12:29

Meen je dit nu serieus??? Je weet dat de afstand voor Ajax naar de 40 titels, 1 titel meer is dan de afstand van PSV naar de 30. Zes om zeven om precies te zijn. Daarnaast is Ajax in de jaren dat ze de titel niet haalden, vanaf de titel van Twente, telkens op een 2e plek geã«indigd. Nooit lager, sterker nog dit is het eerste seizoen dat ze niet serieus meededen om de titel (7 punten en nu zelfs tien punten verschil is geen serieuze gooi naar de titel).
Dat doet verder helemaal niets af aan de prestaties van Psv, hebben gewoon veel titels gepakt in de laatste jaren, waarvan elke terecht is (want iedereen staat terecht bovenaan aan het einde van de competitie). En die van dit seizoen mag terecht een van grote overmacht genoemd worden.

Ik, als Ajacied, ben reuze blij dat PSV de titel met dusdanig grote overmacht pakt. Verliezen is nooit leuk, maar soms is het gewoon nodig. Juist omdat er dan geen excuses zijn. Dan moeten we echt iets. Als je de titel op de laatste speeldag misloopt, of net met een puntje verschil naast de titel grijpt dan hou je een gevoel van, oh dat valt wel mee. Net wat scherper in een wedstrijd zijn, wat scherper aan de competitie beginnen, enz. enz, enz. en dan was de titel van ons geweest. Dat gevoel kan nu absoluut niet heersen en dan gebeurd er misschien weer eens een keer wat waardoor de echte scherpte er weer in komt.

Maar nogmaals, alle felicitaties aan Psv, met recht de titel gegrepen en een heel degelijk en constant seizoen gedraaid waarbij de ondergrens maar heel sporadisch is aangetikt.

16 april 2018 om 12:41

In 2015/2016 was het verschil 17 punten, op de laatste dag. Toen was PSV ook na 31 speelronden kampioen.

16 april 2018 om 12:54

@ronaldpj: in 15/16 was het verschil 2 punten omdat Ajax de titel zelf cadeau gaf door gelijk te spelen bij De Graafschap. In 14/15 werd PSV wel met overmacht kampioen inderdaad, dat is het jaar waar jij op doelt.

Ajax en Feyenoord hebben ook een grotere achterban, dus daar is meer belangstelling voor. Ik woon in West-Brabant, maar ik ken ook niet heel veel PSV supporters. Buiten dat het gros voor NAC is, zijn er meer mensen voor Ajax of Feyenoord dan voor Psv.

Is ook het verschil in benadering denk ik. De Amsterdamse bravoure (vaak aangezien voor arrogantie) is veel minder aanwezig in Eindhoven. De media aandacht voor ajax is veel groter (is ook logisch gezien de achterban). Dat maakt dat je je ook extra provinciaal gaat opstellen. En dat bedoel ik niet negatief, ik (wij) vinden het allemaal prima dat we in de luwte kunnen presteren. En dat is best gek, aangezien psv in de laatste 40 jaar de meest succesvolle Nederlandse ploeg is (afgezien van de UEFA telling qua Europese punten). Qua prijzen in binnenland en Europees gaan ze in die 40 jaar aan kop. Toegegeven, ik zeg expres 40 jaar, aangezien ik die 3 Europese bekers begin jaren 70 voor het gemak even niet meetel 😂

16 april 2018 om 12:46

Qua titels gaan ze in dat tijdframe (vooruit, 41 jaar dan maar: vanaf 77/78, dan telt de Uefa Cup van PSV in '78 nog mooi mee natuurlijk he boef ) inderdaad aan kop, maar qua binnenlandse prijzen staat het precies gelijk (35 voor beide), qua internationale prijzen heeft Ajax er ook in die fase meer gewonnen tho:

Titels Eredivisie: PSV 18, Ajax 16
Knvb bekers: PSV 6, Ajax 11
Cruyff schalen: PSV 11, Ajax 8
CL / Ec1: PSV 1, Ajax 1
Uefa Cup: PSV 1, Ajax 1
Ec2: PSV 0, Ajax 1
WK Clubs: PSV 0, Ajax 1
Europese supercup: PSV 0, Ajax 1

Al met al ontlopen ze elkaar niet heel veel in die laatste 41 jaar (35 nationaal en 2 internationaal voor PSV tegenover 35 nationaal en 5 internationaal voor Ajax). Allemaal leuk en aardig het kiezen van die tijdframes maar we schieten er weinig mee op. Zowel voor PSV als voor Ajax zijn tastbare internationale prijzen erg lang geleden (20+ jaar). Wij hebben nu een paar zware jaren achter de rug waarin we 2 keer vlak naast de titel grijpen en een EL-finale verliezen. Dat is jammer, maar prijzen gaan er zeker wel weer komen in de toekomst. Voor jullie Psvers gaat het sinds de eeuwwisseling voorspoedig in Nederland, dan moeten we toch echt onze meerdere erkennen in jullie (betreft titels) inderdaad. Maar de meest succesvolle ploeg van de afgelopen 40 jaar (nationaal en internationaal), dat is toch altijd nog Ajax denk ik, zeker als je de Uefa ranking punten ook nog meeneemt in je oordeel.

Ik ben het niet met Kieft eens. Omdat PSV-supporters van nature en gemiddeld genomen een stuk bescheidener zijn dan de supporters van Feyenoord en Ajax, die een vele grotere achterban hebben, betekent dat niet meteen dat PSV zich minderwaardig voelt. Ik bedoel, welke grootheden hebben niet allemaal in Eindhoven gespeeld de afgelopen 30 jaar. PSV heeft zolang ik voetbal volg de meeste landstitels gepakt. Dan kan van een minderwaardigheidscomplex in mijn ogen geen sprake zijn. Noem het "brabantse" bescheidenheid.

Feyenoord heeft helemaal geen veel grotere achterban. Kijk naar alle sociale media. Dan zie je dat PSV veel meer volgers heeft als Feyenoord. Als Feyenoord veel meer fans had, zouden ze er ook bovenuit moeten steken.

16 april 2018 om 13:06

Die hebben geen internet?

PSV is de laatste 30 jaar meer kampioen geweest. Ze zijn het vooral zelf die de rol van de minderwaardige op zich nemen en van daaruit veel winnen. Is ook een manier maar niet de schuld van een ander. Het is allemaal dicht tegen de grens en daar is de Vlaamse cultuur toch van invloed. De meer heimelijke weg past ze beter. Op zich prima maar verwijt een ander niet anders te zijn.

Psv zal ook nooit een club zijn zoals ajax.. ajax en feyenoord hebben gewoon heel veel betekend voor het Nederlandse voetbal. Psv niet zo veel dat zijn feiten.. je hebt ook 1 klassieker en daar hoort psv niet bij.. 1 van de grotere clubs van nederland absoluut! Hebben ze fantastische jaren gehad? Zeer zeker.. maar het is nooit boeiend geweest daar in het zuiden het is toch meer een beetje België het hoort er gewoon niet echt bij...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Jeroen ZoetKeeper10
Joshua BrenetVerdediger10
Daniel SchwaabVerdediger10
Santiago AriasVerdediger10
Jordy de WijsVerdediger10
Jorrit HendrixMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Woensdag 18 juli
Paris Saint-Germain mengt zich in de strijd om Frenkie de Jong. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren