‘Het geheim van PSV? Dat zeg ik niet, Cocu is het meesterbrein’

Maandag, 16 april 2018 om

PSV verloor in december met 3-0 van Ajax, maar nam zondag revanche door de Amsterdammers met dezelfde cijfers te verslaan. “Wat het geheim was? Dat ga ik niet op beeld gooien. Phillip Cocu is het meesterbrein”, glimlacht Joshua Brenet in gesprek met Justus Dingemanse. Ook Jorrit Hendrix, Steven Bergwijn en Marco van Ginkel spraken met onze verslaggever. Bekijk de video hieronder.


Justus Dingemanse is fulltime presentator en verslaggever van Voetbalzone en levert bijdrages in de vorm van artikelen, columns, interviews, programma’s en reportages.

Poll

Moet PSV doorgaan met Phillip Cocu als hoofdcoach?


Gerelateerd

8 reacties (laatste reactie door constant kante)

Cocu is een onderschatte coach vind ik. overwinterde 3 jaar geleden heel knap in de Champions League wat een Nederlandse club al heel lang niet meer gelukt was en nu word hij met een half leeg gekocht elftal zeer overtuigend kampioen. ook is er onder Cocu altijd rust in de tent bij PSV zolang hij daar nu al zit. vaak hoor je alleen trainers als Bosz en Frank De Boer genoemd worden als mogelijke topcoaches maar Cocu hoort voor mij ook in dat rijtje thuis

16 april 2018 om 00:53

Des te opvallender dat juist de PSV-supporters al lang roepen dat hij weg moet. Ik ben benieuwd hoe men nu over hem denkt. Hij doet me denken aan Fdb: maximaal resultaat halen uit een verder matig elftal, en bovendien met weinig oogstrelend voetbal. Destijds was het Ajax-publiek FdB toch wel zat. Gaat dat bij PSV ook zo? Oftewel: verbloemen de titels alles, of gaan ze in Eindhoven toch ook voor een wat spectaculairdere coach?

16 april 2018 om 06:27

Titels verbloemen veel, dat zeker. Het grote verschil met FdB vind ik nog wel de manier waarop sommige prijzen worden gepakt. FdB stond twee keer mijlen ver achter, en dan kan je zeggen dat het zeer knap is aan de ene kant, maar de omslag bij hem kwam vaak nadat blessures de nodige wisselingen afdwongen. Dat heeft mij er altijd een van weerhouden om hem als echt een topcoach te gaan zien. Cocu moet het natuurlijk ook waar blijven maken, maar heeft met een afgeschreven team een heel seizoen goed gedaan.
En laten we eerlijk zijn, het voetbal is niet wat het geweest is, maar het is bij lange na ook niet zo slecht als we denken. We zien alleen meer en meer van andere landen en dat verbloemt denk ik ook wel wat. Daarbij, op het gebied van voetbal zijn Nederlanders over het algemeen niet zo nuchter en mensen als Cocu en v. Gaal lijken dat beter te begrijpen dan een doorsnee coach.

17 april 2018 om 11:28

arvelajax

Uiteindelijk kun je in alle gevallen wel aannemen dat resultaten sowieso álles wel verbloemen, dat is bij Ajax niet anders dan bij Psv. Wat dat betreft heb ik in de winterstop al de nodige discussies gehad met veel Ajaxsupporters die na die mooie aankopen (tagliafico, Schuurs, Bandé) stelden dat je moest concluderen dat Overmars 'goed beleid' voerde. Ik heb er toen fijntjes op gewezen dat je voor dat soort oordelen toch echt eerst nog even een paar maandjes zou moeten wachten. Want als PSV dit seizoen kampioen zou worden, tja dan moet je je afvragen of je dan nog echt vol kunt houden dat het 'beleid' goed is. Anders gezegd, elk beleid is zo goed als de resultaten die je ermee behaalt.

Daarnaast ben ik in alles een behoorljik a-typische PSV supporter denk ik. Dat is waar het Cocu betreft zeker zo.

Want destijds, in het begin toen Cocu rampzalig begon met die super jonge ploeg, was ik echt mordicus tegen een ontslag van Cocu waar velen toen om riepen. Ik vond dat je Cocu tijd moest gunnen. En moest helpen. Die hulp is er gekomen. Guud Hiddink heeft wat praatsessies gehouden. Dat seizoen is het prestige al een klein beetje opgepoetst. Het seizoen erna was PSV al kampioen! De drie seizoenen erna haalt Cocu nog twee maal de titel. Waarbij ik nu echt vind dat Cocu dit seizoen werkelijk zijn beste prestatie heeft geleverd in zijn vijf seizoenen bij Psv! Want deze groep is van al die jaren verreweg de matigste die hij onder zijn hoede had. Vandaar ook dat we in de zomer in koor riepen met zijn allen dat dit PSV heel zwak was en zelfs niet eens in de top3 zou eindigen. En hij stevent met die groep af op het hoogste puntentotaal dat PSV ooit haalde! Je kunt niet anders dan erkennen dat dit een wereldprestatie is van enorm formaat.

Maar, er is ook nog een andere kant. Iedere trainer heeft een houdbaarheidsdatum. Er komt altijd dat ene moment waarop de dingen echt voorspelbar worden, waarop er geen verrassingen meer zijn en waarop het gevaar ontstaat dat een trainer zijn spelers niet meer kan raken of echt beinvloeden. Gemiddeld duurt dat voor een trainer drie jaar ongeveer. In de meeste gevallen is het dan zaak om eens verder te kijken en te gaan voor verfrissing. Want de voorbeelden van het tegendeel, trainers als Sir Alex Ferguson, Wenger, Otto Rehhagel, Foppe de Haan, zijn gewoon de hele uitzonderingen op de regel. Ik denk dat voor Cocu dat punt inmiddels wel is bereikt. Althans, dat gevoel heb ik zelf. Ik zou nu niet meer weten wat Cocu nu nog uit deze groep (of wat er van overblijft straks) kan halen. Dus reden genoeg om door te pakken en te gaan voor dat scenario dat al eens passeerde: Stel Bert van Marwijk aan als interim coach (voor één of twee seizoenen) met zijn schoonzoon als assistent. Dan heb je in wezen voor de komende vier, vijf jaar het trainerschap geregeld en kun je weer vooruit.

En daarmee kun je een andere wens (van mij) in vervulling laten gaan. Ik heb eerder dit seizoen al geopperd dat als Cocu dit seizoen met dit PSV de titel wint, de tijd is gekomen om voor hem een standbeeld op te richten. Cocu was als voetballer al een icoon van PSV en hij heeft zijn faam nu ook als trainer (na Kees Rijvers en Guus Hiddink de enigen met minstens drie landstitels op zak) compleet waar gemaakt. Voor de poorten van de Oost tribune staan twee standbeelden. Eentje voor Coen Dillen, eentje voor Willy van der Kuylen. Daar mag het standbeeld van Cocu wel bij vind ik! En okay, eigenlijk richt je pas standbeelden op voor mensen na hun dood, maar die uitzondering voor 'skiete Willy' mag ook voor onze Geboren Eindhovenaar Philip (ook een geweldige voornaam voor een grootheid binnen Psv) wel gemaakt worden vind ik!

Dus: een standbeeld voor Philip Cocu!

Het is simpel, als we over twee jaar weer twee titels zouden hebben behaald onder Cocu en met dit voetbal, dan zijn ook wij verveeld en willen iets anders.
Maar PSV heeft nu in 3 jaar tijd 3 titels behaald op geheel verschilende manieren met geheel verschillende ploegen. En dat verveelt absoluut niet.

Edit; dit is een reactie op arvelajax

Ik kan je wel zeggen wat het geheim van PSV is. Ze kopen veel redelijke voetballers, die relatief lang bij de club (moeten) blijven omdat ze zich niet in de focus van grotere clubs kunnen spelen. Enkele echte toppers worden er aan toegevoegd, maar er blijft altijd een fundament.
Bij Ajax zijn de spelers vaak beter en ambitieuzer, die gaan ook heel snel weg. Daar gaat het vooral in het begin van het seizoen mis, omdat veel spelers nog hopen op een transfer en niet de focus op Ajax hebben. Nu zijn we al zo ver dat aan het eind van het seizoen spelers ook al met een transfer bezig zijn voordat de competitie is afgelopen. Ik kan me niet voorstellen dat al die grote clubs die gisteren op de tribune zaten onder indruk waren van welke speler van beide ploegen ook. Al die spelers bij Ajax die nu hogerop willen hebben gisteren toch kunnen ervaren dat ze er nog lang niet aan toe zijn! Een Ziyech, Kluivert en de Ligt hebben nog niets in het buitenland te zoeken. Maar ze zullen toch wel gaan want de grotere clubs (niet de top, want die komt nu niet meer) denken: laten we ze maar halen, wie weet wat er van komt... Nu zijn ze nog betaalbaar...

16 april 2018 om 12:32

Zo klinkt het bijna als iets negatiefs haha Vraag me wel af of je denkwijze helemaal correct is. Wat je zegt opzich klopt nl, maar vgm niet voor de juiste redenen. Veel Ajax jeugd/jongeren hebben een relatief hoog basisniveau, waardoor ze extreme talenten lijken. In de praktijk valt dit de laatste jaren helaas erg tegen (na de Suarez, Eriksen, Alderweireld etc generatie nauwelijks iets geweest... Of vergeet ik mensen?) Een Davy Klaassen laat het, nog, niet zien. Dit zijn exact de jongens die PSV oppikt, voor de internationale top idd matige spelers. Voor de ED daarentegen zijn dit vaak toppers. Gezien hun leeftijd zullen ze wat onder de radar blijven van de andere competities, maar ook omdat PSV ze vaak de kans gunt zich weer te herpakken. In mijn ogen is dat het geheim van PSV. Sure, die basis is belangrijk (al vielen afgelopen zomer al 4 van de kern af en in de winter een 5e), maar met name de instelling bij PSV. De laatste jaren hoor ik zelden tot nooit kritiek bij PSV, alleen Gudmundsson en Locadia even. Verder? Maher speelt al 3 jaar niet? Geen probleem en wordt beloond met een transfervrije status zodra er een andere club komt. Zoet wil al 2 jaar weg maar moet blijven? Weer geen issue, sterker, de man keept miss wel het beste seizoen uit zijn carrière. Brenet en, in mindere mate, Locadia die zonder probleem op een positie spelen die hun niet eigen is. Ik weet niet of het PSV, Brand, Cocu, een combinatie van of wat dan ook is, maar de PSV'ers lijken loyaal en oprecht te geven om de club, of op zijn minst het team. Dat is in mijn ogen "het geheim" van PSV

16 april 2018 om 23:35

Zolang is Erkissen nog niet geleden. Talenten komen in golven, het is niet lineair. Maar monenteel lijken de Ligt, van de Beek en Kluivert toch wel heel grote talenten, zeker gezien hun leeftijd. En daarnaast zijn er toch diverse spelers op jonge leetijd vertrokken naar clubs als Lyon. Waar die eindigen, dat weten we nog niet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV1518
2.Ajax1313
5.AZ87
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Jeroen ZoetKeeper10
Joshua BrenetVerdediger10
Daniel SchwaabVerdediger10
Santiago AriasVerdediger10
Jordy de WijsVerdediger10
Jorrit HendrixMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

192 fans
Middenvelder, 25 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 22 september
Zlatan Ibrahimovic zegt een aanbieding uit Zweden te hebben ontvangen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren