Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Fortuna legt druk weer bij NEC; De Graafschap maakt er vier

Fortuna Sittard behoudt de koppositie in de Jupiler League. De Limburgers hadden vrijdag aan twee doelpunten voldoende om FC Den Bosch op de knieën te krijgen (2-0) en hebben nu 72 punten na 36 speelronden. De nummers twee tot en met vier boekten ook allemaal een overwinning, maar Jong PSV leed puntverlies in Almere: 2-1.

Fortuna Sittard - FC Den Bosch 2-0
Den Bosch hield in het eerste half uur goed stand, maar in de 29e minuut was het Lisandro Semedo die de 1-0 scoorde nadat de bezoekers een voorzet vanaf links niet weg hadden gekregen. Fortuna was al eerder dicht bij een treffer geweest, maar goals van Todd Cantwell en Finn Stokkers werden afgekeurd vanwege buitenspel. Ook na de pauze werd er een treffer, van Semedo, geannuleerd vanwege buitenspel. Door de minimale marge bleef het spannend. Den Bosch kreeg enkele mogelijkheden op de 1-1, terwijl Fortuna via André Vidigal (schot over) dicht bij de beslissing was. In de slotfase viel de voor Fortuna zo bevrijdende tweede treffer: Stokkers kopte raak uit een vrije trap van Cantwell.

Helmond Sport - NEC 1-2
Beter had NEC waarschijnlijk niet kunnen beginnen in het Lavans Stadion, want binnen negen minuten stond het 0-2. Arnaut Groeneveld opende de score na een combinatie met Sven Braken en Anass Achahbar schoof de tweede van de aovnd binnen. Het team van Pepijn Lijnders zat op rozen, maar via een fraai schot van Robert Braber deed Helmond wat terug. NEC kwam niet sterk uit de kleedkamer voor de tweede helft en via Arne Naudts was Helmond dicht bij de 2-2, maar hij schoot voorlangs. Hierna kregen de Nijmegenaren meer controle over de wedstrijd en leken zij even op 1-3 te komen, maar een treffer van Mart Dijkstra werd afgekeurd wegens buitenspel. Helmond sloot het duel nog met tien man af doordat verdediger Ron Janzen een rode kaart kreeg na een opstootje.

Jong Ajax - FC Emmen 3-2
Ajax had aanvankelijk geen kind aan FC Emmen en stond binnen 24 seconden op voorsprong via Kaj Sierhuis. Ché Nunnely verdubbelde de marge binnen twintig minuten, na voorbereidend werk van de sterk spelende Dennis Johnsen, op De Toekomst: 2-0. Sierhuis tekende voor de 3-0 en zette daarmee de ruststand op het bord. Het team van Michael Reiziger dacht de schaapjes op het droge te hebben, maar toch werd het nog spannend. Alexander Bannink kopte na een uur raak uit een vrije trap en nam tien minuten later ook de aansluitingstreffer voor zijn rekening. Doelman Dominik Kotarski hield Ajax uiteindelijk met enkele reddingen op de been in Amsterdam.

Almere City - Jong PSV 2-1
Almere kreeg via onder anderen Leeroy Owusu de eerste mogelijkheden, maar de beste kans was voor Nikolai Laursen, die na twintig minuten voor een leeg doel tegen de lat schoot. Veel meer grote kansen werden er niet gecreëerd in het Yanmar Stadion en dus bleef het bij 0-0. In het tweede bedrijf scoorden De Zwarte Schapen snel, want Gaston Salasiwa liet Luuk Koopmans met een schot via de paal kansloos. PSV ging op zoek naar de gelijkmaker en vond die een kwartier voor tijd: invaller Joey Konings tikte binnen na een snelle uitbraak. De punten bleven echter in Flevoland, want Damon Mirani scoorde na 84 minuten met een omhaal.

FC Oss - De Graafschap 1-4
De Graafschap hoopte ook Oss aan de zegekar te binden, maar na een klein kwartier kwam men op achterstand door toedoen van Fatih Kamaci. De eerste serieuze kans voor de Doetinchemmers was voor Youssef El Jebli, wiens inzet geblokt werd door Lorenzo Piqué. Oss nam de voorsprong mee de kleedkamer in, maar raakte die vervolgens na vier minuten kwijt. El Jebli verschalkte Xavier Mous met een wereldgoal: 1-1. Hierna nam De Graafschap afstand van de opponent: Daryl van Mieghem volleerde raak na een voorzet van Tarik Tissoudali, laatstgenoemde benutte een rebound voor de 1-3 en het slotakkoord was aan Fabio Serrarens, die scoorde op aangeven van invaller Sjoerd Ars. De Superboeren vinden zich nu met 61 punten terug op de vierde plaats in de Jupiler League.

Telstar - Jong Utrecht 1-0
Franca Overtoom debuteerde in Velzen-Zuid als derde vrouwelijke assistent-scheidsrechter in de geschiedenis van het Nederlandse betaald voetbal en zij zag hoe de thuisploeg op slag van rust op voorsprong kwam via Melvin Platje. De spits schoot een strafschop feilloos binnen, nadat de arbitrage een overtreding op Andrija Novakovich had waargenomen. De beloften van Utrecht hadden weinig in de melk te brokkelen, maar mochten doordat Telstar goede mogelijkheden op de 0-2 liet liggen, lang blijven hopen op een resultaat. De gelijkmaker bleef echter uit, waardoor de Domstedelingen zonder punten huiswaarts keerden.

Jong AZ - MVV Maastricht 3-1
MVV beleefde een droomstart tegen de Alkmaarse beloften. Joeri Schroijen tekende al na een kwartier spelen voor de openingstreffer, door raak te schieten na een fraaie individuele actie van Jonathan Okita. Het antwoord van AZ liet echter niet lang op zich wachten: Mees Kaandorp zorgde nog in de eerste helft voor de gelijkmaker, door na een pass van Ferdy Druijf beheerst af te ronden. AZ ging in de tweede helft op zoek naar de overwinning en kreeg in de slotfase dankzij doelpunten van Jamie Jacobs en Kenzo Goudmijn uiteindelijk loon naar werken.

FC Volendam - RKC Waalwijk 0-1
RKC verraste maandag al door koploper Fortuna Sittard twee punten af te snoepen (1-1) en ook tegen Volendam liet de hekkensluiter zich van zijn beste kant zien. Het bezoek hield de rijen in de eerste helft keurig gesloten en kwam twee minuten voor rust verrassend op voorsprong via Irvingly van Eijma. Hij kopte bij de tweede paal raak na een afgemeten voorzet van Mohammed Mezghrani. Dat bleek het enige doelpunt van de wedstrijd, waardoor RKC na zeven wedstrijden zonder overwinning weer eens drie punten kon bijschrijven.

FC Dordrecht - SC Cambuur 0-3
Cambuur won zijn drie laatste wedstrijden in de Jupiler League, terwijl Dordrecht in die reeks juist puntloos bleef. Het mocht dan ook geen verrassing heten dat de club uit Leeuwarden na twaalf minuten voetballen op voorsprong kwam. Daniel Crowley ontving de bal op ongeveer twintig meter van het doel en vond met een schitterend schot de bovenhoek. Cambuur gooide het duel vervolgens kort na rust op slot: Xander Houtkoop trok de bal op de achterlijn terug, waarna Martijn Barto met een overtuigend schot voor de 0-2 tekende. De spits maakte in de slotfase ook nog zijn tweede doelpunt van de avond, na een assist van Crowley.

Go Ahead Eagles - FC Eindhoven 1-3
Ondanks het feit dat Go Ahead door een directe rode kaart van Givan Werkhoven al binnen zeven minuten met een man minder op het veld kwam te staan, ging de ploeg van Jan van Staa wel met een voorsprong rusten. Xandro Schenk opende op slag van rust de score na een snel genomen vrije trap. Lang konden de Deventenaren echter niet genieten van de voorsprong. Eindhoven kwam na de onderbreking furieus uit de startblokken en liep binnen een kwartier via doelpunten van Jellert van Landschoot en Mart Lieder (twee) uit naar een riante voorsprong. Lieder staat door zijn dubbelslag nu op 27 doelpunten in 30 competitieoptredens.

Denk jij dat Fortuna Sittard kampioen wordt?