wk2018

Kritiek op FC Twente: ‘Dan verdien je ordinair een schop onder de kont’

Vrijdag, 13 april 2018 om 07:40

Joop Munsterman en Aldo van der Laan vertrokken in respectievelijk april en november 2015 bij FC Twente, maar worden volgens Valentijn Driessen door menigeen nog altijd verantwoordelijk gehouden voor de sportieve malaise waarin de club zich bevindt. Dat is volgens Driessen niet helemaal terecht, zo schrijft de verslaggever in zijn column voor De Telegraaf.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Ben jij het met Valentijn Driessen eens?


Gerelateerd

56 reacties (laatste reactie door fratelli)

Ik ben van mening dat er ook door Jan van Halst gesn goed spelersbeleid is gevoerd, maar hier hebben VD Laan en Munsterman toch zeker wel een degelijke basis voor gelegd. Zij hebben heel erg meegeholpen (zo niet veroorzaakt) aan een schuld. Hierdoor maak je het voor je nakomers ook zeker niet makkelijk. Ik vrees voor degradatie, maar als alle krachten en moed eruit geperst wordt geloof ik nog in een klein steuntje!! Naar elkaar wijzen heeft weinig zin in deze situatie, we moeten bezuinigen dankzij het beleid dat is gevoerd door het vorige bestuur, maar ook een beetje door Jan van Halst. COTE!!

13 april 2018 om 07:56

Nee joh, de club moet juist op de blaren zitten door de vorige bestuurders. Jan van Halst heeft daar helemaal geen slechte voetballers voor gehaald. Maher, Vuckic, Brondeel, Lam, Tighadouini en in mindere mate Holla, Slagveer en Liendl zijn op papier geen slechte versterkingen. Dat het niet klikt, mede omdat zij degradatievoetbal moeten spelen, is een ander verhaal.

Edit: Assaidi komt natuurlijk ook van de hand van Jan van Halst. Dat vind ik echt een geweldenaar. Hoe makkelijk die jongen kan voetballen zeg he.

13 april 2018 om 08:13

Vind je Mexicano? Ik vind dat Van Halst veel te naïf geweest is. Op voorhand kon je verwachten dat het een heel lastig seizoen zou gaan worden. En daarom was het niet eens zo verkeerd geweest om spelers te halen die ervaring hebben met degradatie-voetbal, of tenminste kerels! Lam is echt één van de slechtste spelers van de laatste jaren. Tiga is een mooiweer voetballer. Assaidi doet werkelijk alles alleen (geen gekke gedachte van hem, want de rest is drama) en Liendl komt gewoon te kort. Daarnaast vind ik Slagveer niet eens zo slecht, maar die jongen heeft zelfvertrouwen nodig. En dat heeft-ie maar zelden. Daarnaast had Jan van Halst écht wat aan de verdediging moeten doen. Stel juffrouwen...

13 april 2018 om 08:37

O, ik vind ook dat Jan van Halst misschien een ander type voetballer had moeten halen, maar hij hoopte (neem ik aan) op individuele kwaliteiten van bepaalde spelers. Want je ziet heel vaak dat een wedstrijd daarop beslist wordt. Vooral in competities waar het allemaal wat tactischer staat, waartoe ook de Eredivisie behoort. Het komt er bij die jongens alleen niet uit. Maher, Slagveer, Lam en Slagveer geven niet thuis. Lam, let wel, deed het voortreffelijk in zijn tijd bij Pec. Daarom werd hij ook gekocht door AZ. Natuurlijk zijn dat geen garanties, maar je koopt geen zekerheidjes in het voetbal. De enige uitzondering daarop is als je er flink veel geld tegenaan gooit. En we weten allemaal dat Twente daar momenteel niet over beschikt.

13 april 2018 om 09:25

Natuurlijk zitten er wel een paar spelers bij die redelijk kunnen voetballen, maar ook een paar die niet gelijk fit waren(denk aan adnane thigadouini), spelers die het bij mindere clubs ook nooit hebben waargemaakt(denk aan cuevas), maar door het wegbezuinigen van de scouting door een paar jaar geleden zijn ook spelers als Alexander Laukart gehaald, op basis van 1 videofragment. Voor dit soort keuzes kan je wél naar Van Halst wijzen...

13 april 2018 om 09:46

@marick: mwah, een paard in het nauw maakt nu eenmaal rare sprongen zullen we maar zeggen. Het wegbezuinigen van de scouting komt door financieel bittere noodzaak, die Van Halst moeilijk toegerekend kan worden. Waarom er niet op andere dingen bezuinigd werd toentertijd heb ik geen inzicht in, maar ik kan me herinneren dat het lastig was om de vrouwen 'zomaar' uit de competitie te halen. Mocht dat de reden zijn, dan kan ik me indenken dat Twente ook bij de jeugdopleiding hetzelfde probleem kende. Blijft de scouting over om in te snijden.

Van Halst heeft daarna meerdere malen aangegeven dat het bestuur weer wil investeren in de scouting (en jeugd) wanneer dat mogelijk is. Het probleem is dat, op het moment dat je besluit weer een scouting op te starten, je ervaren mannen zoals Van Staa en Bleuming mist. Daarom werd Bleuming onlangs weer opgehaald van FC Utrecht. Het kost tijd om dat onderdeel weer draaiend te krijgen.

Het gebrek aan scouting heeft sowieso voor een groot deel gezorgd voor de slechte balans in het elftal van Twente nu. Naast bekende namen werd er ingezet op mogelijke toevalstreffers, die waarschijnlijk leuke fragmenten op Youtube hebben staan. Klinkt in mijn oren als een jammerlijk gevalletje van oorzaak-gevolg. Ted van Leeuwen heeft, objectief en achteraf gezien, geluk gehad dat de spelers brachten waarvoor hij ze heeft gehaald. Jullie presteerden vorig jaar boven verwachting en momenteel is dat helaas andersom. Kan gebeuren. Ik snap best dat de situatie niet roept om een schouderklopje richting het bestuur, maar de bestuursleden moeten het ook doen met de middelen die zij tot haar beschikking heeft.

13 april 2018 om 12:21

@mexicanooo

Maar dat is natuurlijk het verschil tussen iemand die ook daadwerkelijk een technisch directeur is en iemand die zichzelf rijkelijk overschat. Van Leeuwen had het netwerk en de kennis om te zien welke spelers aanwinsten waren en wie hij moest binnenhalen om een goede ploeg samen te stellen.

Van Halst heeft geen netwerk, niet het overzicht en schijnbaar ook niet de kennis om hetzelfde te doen. Hij heeft geen van de kwaliteiten die een technisch directeur moet hebben. Hij haalde allemaal eendagsvliegen binnen die een jaar hebben gepiekt in de Eredivisie en een paar spelers net buiten de grens zonder een vorm van balans of logica.

Al had ik een laatste plaats natuurlijk niet verwacht, wist ik wel dat het heel moeilijk zou worden dit seizoen. Persoonlijk dacht ik in september dat ze de play-offs zouden ontlopen, maar niet veel meer dan dat. Dan kan het eigenlijk alleen maar tegenvallen en dat is ook gebeurd. Deze ploeg kan goed voetballen, maar nu het zelfvertrouwen nul is, is het niet eens meer een Eredivisie-waardige ploeg.

Verschillende factoren dragen bij aan dit rampscenario. Het begint met een zeer slechte transferperiode, daarna wisselvalligheid die Hake uiteindelijk z'n baan kostte en vervolgens de grootste fout is het aanstellen van Verbeek gebleken. Een speelstijl forceren op een ploeg die zo niet kan spelen is de domste fout die je als coach kunt maken. Toen zag je pas echt het verval en hebben ze geen goede wedstrijd meer gespeeld.

13 april 2018 om 12:13

De vertoning van Munsterman en Van Der Laan mag toch geen excuus zijn om het functioneren van het huidige bestuur goed te praten? Vorig jaar werd er veel geklaagd door de supporters over de transparantie van de club en nu iedereen moet weten waar de club staat op financieel gebied, houdt het bestuur de boot ook af. Niemand weet wat er gaat gebeuren als de club degradeert. Mensen baseren hun mening nu op een onderzoek van 1 of ander onderzoeksbureau dat onafhankelijk opereert van FC Twente, de partij die alle cijfers in handen heeft.

Het is gewoon een regelrechte schande dat 3 jaar nadat alle chaos begon, er nu weer een volledig incapabel bestuur zit dat het reilen en zeilen van het runnen van een dergelijke club absoluut niet weet. Dan kunnen we blijven wijzen naar de financiele situatie, maar dat is geen excuus voor de dreigende degradatie. De ploeg heeft geen moment goed gedraaid en dan heeft de beleidsbepaler gewoon enorm gefaald in het bouwen van een team. Bovendien heeft FC Twente nog steeds meer uitgegeven dan ruim 50 van de Eredivisie waardoor de financiele situatie eigenlijk niet zo'n grote rol speelt als men denkt.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat Munsterman en Van Der Laan de hoofdverantwoordelijken zijn voor de gehele financiele situatie en het imago van de club. Die 8 miljoen wat ze in de club hadden, is geen straf of vorm van boetedoening. Dan hadden ze de totale schuld op zich moeten nemen met uitzondering van het stadion, want ze hebben gegokt en gesjoemeld met andermans geld. Die twee zijn veel te makkelijk weggekomen met wat ze veroorzaakt hebben. Een stel criminelen die in vergelijking een relatief klein bedrag hebben gedoneerd waardoor de club geen rechtszaak aan kon spannen.

Valentijn Driessen houdt er blijkbaar van om stemming te maken. Een spelersbudget van 7 miljoen hoeft helemaal niet hoog te zijn, wanneer je daarvan ook de salarissen moet betalen. De enige aankoop was Boere. Zijn transfersom bedraagt circa 4 ton. De rest is transfervrij gekomen of wordt geleend. Dat er clubs zijn met minder middelen die het beter doen, tja. Daar liggen de salarissen ook lager. Je kan niet verwachten dat spelers naar FC Twente komen voor een habbekras. Zo'n speler wil sowieso rond het gemiddelde verdienen. Anders krijg je scheve gezichten in de kleedkamer.

13 april 2018 om 14:01

Dus de salarissen liggen sowieso al veel te hoog bij Twente!!?

Want een gemiddelde eredivisie club heeft echt geen spelersbudget van 7 miljoen (voor de salarissen)
Van mijn eigen club Utrecht is dat volgens mij maar rond de 4-5 miljoen en ligt het salarisplafond volgens mij ook 'maar' op 2,5 ton.
Ook bij een club als heracles (kom ik als eerste tegen op google) ligt dat zo rond de 4-5 miljoen.

Als je dan als Twente zijnde 7 miljoen aan salarissen hebt te besteden, dan is het überhaupt een schande dat je in degradatiestrijd komt. Maar zoals hierboven ook al door meerderen aangegeven; selectie is totaal niet in balans. Er kan best aardig gevoetbald worden, maar bij een tegenslag stort het als een kaartenhuis in elkaar. Ook totaal geen vechtersmentaliteit zoals nodig bij een degradatiekandidaat.

Hoe bizar ook als zo'n grote club als Twente zou degraderen, zie ik het somber voor ze in. Te lang wordt geroepen dat de punten nog wel worden gehaald, maar ik zou niet weten hoe.
Daarnaast, als ze al directe degradatie ontlopen, zie ik ze daarna verliezen van een NEC in de play-offs. Hoop van harte dat Fotuna direct promoveert namelijk

In tegenstelling voor Van Halst heb ik voor die Driessen helemaal geen sympathie, echter hier heeft hij wel degelijk (eens) een keer het gelijk aan zijn zijde, als je ziet hoe sommige clubs met veel minder middelen presteren. Ondanks dat ik Twente in tegenstelling tot de rest van Nederland (tenminste) zo lijkt het, geen degradatie toewens, is het misschien helemaal zo slecht nog niet om een keer te degraderen in plaats van er jarenlang tegen te vechten.

13 april 2018 om 08:52

Degraderen op zich is onderdeel van het spelletje en zou in principe voor alle clubs dus moeten kunnen. Alleen FC Twente zou nu als club ten onder kunnen gaan door de financiële gevolgen van een degradatie.

Als zoiets op sportieve gronden gebeurt dan kan niemand er wat van zeggen maar hier is FC Twente moedwillig in een situatie gemanoeuvreerd door toedoen van de Knvb. De club is op verschillende manieren gestraft en naar nu blijkt ten onrechte. Als FC Twente inderdaad zal degraderen dit seizoen dan gaat dat als hele zwarte bladzijde de geschiedenisboeken van de Knvb in.

13 april 2018 om 09:10

Sorry maar hoe is de Knvb verantwoordelijk voor alle onkunde bij FC Twente?

Check, zie je bericht hieronder.

13 april 2018 om 09:17

De club is sportief (9 punten in mindering, 3 jaar lang uitgesloten van Europees voetbal), financieel (boetes, verminderde tv-gelden door de sportieve straffen, compensatie aan andere eredivisieclubs) en commercieel (volledig zwartgemaakt waardoor 90 van Nederland de club uitkotst en mensen nu deze vraag moeten stellen) kapot gemaakt door de Knvb.

De Knvb heeft deze acties ondernomen op grond van een aantal zaken waarvan de transfer van Tadic en de deals met Doyen het belangrijkste waren. Recente gerechtelijke uitspraken bewijzen dat FC Twente in beide situaties onschuldig was en de straffen van de Knvb dus onterecht waren. Dit is nooit gerectificeerd en dat zal ook ongetwijfeld niet gebeuren, dat zoiets kan in Nederland is ongehoord.

Heb het hieronder inderdaad ook uitgelegd. Het is jammer dat het grootste leed al geschied is en mocht de club straks degraderen dan lijkt mij het meeste ook onomkeerbaar.

13 april 2018 om 09:36

Dit seizoen hebben ze geen puntenaftrek gehad en ligt het puur aan Twente zelf dat ze er wellicht uit gaan. Verder heeft Twente toch jarenlang vals gespeeld? Als je telkens rekt met openheid van zaken dan is het logisch dat je bestraft wordt.

13 april 2018 om 09:48

El Fenomenoje kunt de prestaties van dit seizoen niet op zichzelf niet wmb. We zijn de enige club in Nederland die geen enkel sportief doel heeft, wat denk je dat dat met het aantrekken of behouden van spelers doet?

Ja FCT heeft na 2011 veel te veel geld uitgegeven wat ze niet hadden, en ja, dat hebben ze deels proberen te verbergen en daar zijn ze ook terecht voor gestraft. Het nadeel is dat het soms lijkt alsof er in blinde woede allerleid straffen bij uitgedeelt zijn waar jeachteraf maar erg weinig grond voor blijkt te hebben gehad.

Die Doyen deal is gewoon legitieme deal geweest, blijkt nu en de Tadic deal is inmiddels gewoon akkoord bevonden. Mind you, Europese uitsluiting was het gevolg van de Doyen deal he? natuurlijk heeft dat nog steeds invloed op de huidige club FC Twente.

Dat Van Halst een club als FCT niet kan leiden is ook helder, dat de spelers onder Hake maar conditie genoeg hadden voor 70 minute topvoetbal is ook waar en dat verbeek maar 1 vd 22 wedstrijden wint klopt ook. Er gaat ook dit seizoen vreselijk veel mis nog los van de gevolgen van eerdere straffen.

Dit krijg je dus als je mensen met slechte voetbalvissie een club laat sturen. Als je zo een Jan van Halst genoeg heb horen bleren op TV dan weet goed wat je gaat krijgen. En dat is dan de top man..

Natuurlijk is een eventuele degradatie niet direct de schuld van Munstermann en van der Laan. Indirect hebben ze natuurlijk wel een grote rol gehad, want door hun mismanagement moest de club ver afglijden, waardoor het in deze situatie terecht kon komen. Vorig jaar kon Ted van Leeuwen nog door uitstekend spelersbeleid een goed elftal neerzetten. Van Halst heeft niet zoveel talent in het samenstellen van spelersgroepen, waardoor je nu in de problemen zit. Aan de andere kant vind ik dat je met deze spelersgroep beter mag presteren. Het is niet dat FC Twente qua materiaal minder is dan Sparta of Roda JC.

13 april 2018 om 08:44

Ook dat is waar Master D, zo'n Unal viel fantastisch in het pulletje, die mazzel moet je enigszins hebben. Unal was bij NAC in de JL prima, Boere was in de JL topscoorder. De 1 flikt het wel bij Fct, de ander niet. Daar zit een mate van geluk bij.

13 april 2018 om 09:37

Niet zozeer geluk. Boere had één leuk seizoen gekend maar was duidelijk een Jupiler League spitsje. Was bovendien ook geen talent meer. Als je Unal één keer aan het werk zag dan wist je wel wie van de twee beter is.

13 april 2018 om 11:52

El Fenomeno

Fijn dat het voor jou allemaal zo duidelijk was dan.
Dat Boere minder is dan Unal ziet mijn neefje van 4 ook, je vergeet alleen voor het gemak even dat we niet met Oosterwijk in de ED konden spelen oftewel: we hadden brandhout in de spits op dat moment en hadden een goedkope spits nodig. Boere was dan een logische en goedkope aankoop vind ik omdat alternatieven (zoals Dessers) te duur waren. Of had jij andere alternatieven?
En je kunt lullen wat je wil, er is altijd geluk nodig bij een aankoop.

Een budget van 7 miljoen? Dat is praktisch spelersbudget nr 4 of 5 oid.... dan is het idd een enorme wanprestatie. Ging er vanuit dat Twente met een veel lager budget werkte

13 april 2018 om 08:19

Twente heeft volgens mij maar éën speler gekocht.. Boere.. de rest is komen aanwaaien of gehuurd. Maar door de hoeveelheid contractspelers betalen ze zich blauw aan salarissen.

13 april 2018 om 08:31

Exact Blackpool, zie het zo, die 7 miljoen had FCT zelf graag lager gezien!! het is een must om 7mln te resevereren!

13 april 2018 om 12:35

Daar zit de salarissen van de spelers ook bij. Vergeet niet dat FC Twente heel veel contractspelers heeft voor slechts 2 of 3 elftallen en bovendien heeft een enkeling nog een Munsterman-salaris. Dan is 7 miljoen ineens niet meer zo heel veel. Echter heeft FC Twente (inclusief salarissen) meer uitgegeven dit seizoen dan ruim 50% van de Eredivisie en dan mag je wel spreken van wanbeleid.

Van het stuk van Driessen ontbreekt een deel. In mijn ogen het belangrijkste deel maar vanuit commercieel oogpunt is het te begrijpen dat VZ dit heeft weggelaten.

"wie binnen en buiten FC Twente maar naar Munsterman en Van der Laan blijft wijzen, heeft iets te verbergen, is rancuneus of niet goed op de hoogte. Met terugwerkende kracht is er voor het duo zelfs enige genoegdoening, omdat de KNVB-arbitragecommissie FC Twente niets verwijt in de zaak Tadic en het CAS (internationaal Sporttribunaal) het contract tussen investeringsfonds Doyen Sports Group en Sporting Lissabon rechtsgeldig heeft verklaard. FC Twente had eenzelfde deal met Doyen Sports Group.

Zo blijkt dat FC Twente in die roerige overlevingsstrijd soms onterecht boetes zijn opgelegd, verbannen is van Europees voetbal en indirect ten onrechte drie punten heeft ingeleverd."

Driessen maakt hier als eerste in de Nederlandse media de terechte connectie tussen de recentelijke gerechtelijke uitspraken en de eerdere straffen die FC Twente opgelegd gekregen heeft. FC Twente is van de meest cruciale dingen waarvoor de club gestraft is (tadic, Doyen) inmiddels onschuldig verklaard. De straffen waren echter al opgelegd en liggen voor een groot deel ten grondslag aan de huidige neergang.

Ook de negatieve publieke opinie is hier op gebaseerd. Ten onrechte dus!
Eigenlijk zou de Knvb dit nu moeten rectificeren maar niets van dat alles. Heel spijtig, zeker voor het Nlse voetbal want hier wordt de 4e club van Nederland onterecht geslachtofferd. Misschien wel om zeep geholpen...

Onschuldig tot het tegendeel is bewezen is in zekere zin omgedraaid door de Knvb. FC Twente werd schuldig bevonden voor het tegendeel bewezen is, en zelfs nu dat deels gedaan is blijft het oorspronkelijke vonnis staan, zonder boetedoening van de Knvb.

13 april 2018 om 08:34

@arnautovic
Exact! Ik riep destijds al, op een ander forum, dat ik vond dat FCT niet zo de oren moest laten hangen en overal vol tegenin moest gaan en zaken aanspannen (zoals Sporting deed). FCT was destijds alleen veel te calvinistisch en was vooral bezig met het pleasen van andere clubs, de publieke opinie en de Knvb. Dat hadden ze nooit moeten doen. Uitsluiting Europees (onterecht he blijkt nu) is denk ik de doodsteek geweest voor de club. Stel je nu voor, (als als als ik weet het) dat we afgelopen jaar de play offs gewonnen hadden. Dan hadden we europees gespeeld, hadden we een total andere aantrekkingskracht op de spelermarktm andere inkomsten etc etc,

Het is diep triest dat de Knvb inderdaad nu muisstil blijft.

13 april 2018 om 09:39

Één seizoe in de Europa League had Twente echt niets gebracht. Zowel financieel als sportief.

13 april 2018 om 09:51

El fenomeno
Kun je dat onderbouwen? ik denk dat je een complete andere status hebt richting de spelersmarkt en sponsoren eerlijk gezegd.

13 april 2018 om 10:32

Had FC Twente een Europese licentie gekregen gezien de situatie in 2017? We weten allemaal dat FC Twente in 2015 een Europees ticket heeft teruggegeven omdat ze verwachten dat ze niet in aanmerking voor een Europese licentie zouden komen.

13 april 2018 om 08:55

@arnautovic

' Onschuldig tot het tegendeel is bewezen is in zekere zin omgedraaid door de Knvb. FC Twente werd schuldig bevonden voor het tegendeel bewezen is, en zelfs nu dat deels gedaan is blijft het oorspronkelijke vonnis staan, zonder boetedoening van de Knvb.'

Wat is hier het meest stuitend aan vind is toch wel dat die Football Leaks documenten nooit geverifieerd zijn, sterker nog, officieel heeft de Knvb zelfs naar buiten gebracht deze ' voor waar aan te nemen'.
Ik flipte destijds al flink over dat bericht, dat is namelijk in een rechtstaat als Nederland echt de wereld op zijn kop.

13 april 2018 om 09:22

Inderdaad Vak104. De reputatie schade is misschien wel het ergste want hierdoor blijft het angstvallig stil, ondanks de feiten zoals ze nu blijken te zijn. De straffen voor FC Twente waren dus hoogst dubieus en naar nu blijkt (grotendeels) onterecht maar dit komt nog altijd nergens voorbij. Sterker nog, er zijn nog wekelijks mensen die van belastinggeld onwaarheden blijven verkondigen over de hele situatie voor een miljoenenpubliek...

13 april 2018 om 10:15

@arnoutovic: voor zover ik weet is de 'third party ownership' van Doyen nog altijd door de rechterlijke macht afgeslacht. De CAS heeft, zelfs met het Europees recht, beslist dat RFC Seraing een transferban verdiende. Volgens mij is er nog geen zaak bij het Hof van Justitie geweest, dus dat is nog even afwachten. Maar gezien de juridische overwegingen tot nu toe maakt Doyen weinig kans. Zelfs niet met een berg aan topadvocaten.

Voor als je er geã¯nteresseerd naar bent beveel ik je de site van Asser aan. Antoine Duval schreef daarop meerdere opiniestukjes, waaronder een op 16 december 2015 waarom de TPO gerechtvaardigd tegengehouden wordt. De laatste zaak waar ik een blik op geworpen heb wordt besproken op 26 april 2017 (doyens vermenging met RFC Seraing). Misschien kan jij, met meer tijd, iets recenters vinden.

13 april 2018 om 12:13

@meixcanooo Wat betreft third party ownership heb je gelijk geloof ik. Het probleem achter de zaak bij FC Twente, en bijvoorbeeld ook bij Sporting is de scheidslijn tussen third party ownership en andere investeringsvormen. Wat daar in het geval bij Twente achter zit zijn schimmigheden maar er zijn straffen uitgedeeld op basis van een dubieuze bewijslast en onduidelijkheden.

Overigens leuk dat je Antoine Duval noemt, ik heb eens een gastcollege van hem gehad en hem nadien nog een tijd gesproken onder meer over Doyen en de Seraing casus. Erg interessant!

13 april 2018 om 09:18

Derksen haalde het afgelopen maandag (?) Ook al aan. In ieder geval de transfer van Tadic en de puntenaftrek. Driessen dus niet helemaal de eerste

13 april 2018 om 09:33

Laten we beginnen met te stellen dat je inderdaad onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is.
Ik weet niet wanneer de laatste keer was dat Twente punten in mindering kreeg? Ik weet 2 jaar geleden maar die straf was enigzins terecht omdat ze te laat waren.

De negatieve publieke opinie is natuurlijk geen gevolg van de beslissingen van de Knvb maar 100% te wijten aan FC Twente, je doet nu alsof het allemaal onschuldig was, maar Munsterman en van der Laan zijn niet gestopt omdat ze zo'n eerlijke zaakjes deden. Bovendien is de Knvb niet verantwoordelijk voor de media aandacht die FC Twente kreeg en is het wel hun taak zaken te onderzoeken. Nogmaals, onschuldig tot het tegendeel bewezen is, maar het is FC Twente zelf die de aandacht op zich heeft gewekt.

Wat is het laatste nieuws rondom Tadic. Het laatste wat ik heb gehoord was een maand ofzo geleden dat de Fiscus 1,9 miljoen willen waarover discussie is. Dat artikel melde ook dat het onderzoek nog gaande is, maar dat inderdaad geen 1,1miljoen aan de zaakwaarnemer betaald hoeft te worden.
Ook stond er vermeld dat FC Twente iets van 2 ton aan boete heeft moeten betalen en zijn dus zeker niet volledig vrij gesproken.

Twente heeft ook nog steeds ruim 5 miljoen aan de kant gezet voor naheffingen en dergelijk, dat doe je als club niet als je denk volgens het boekje te hebben gehandeld.

Mijn conclusie zou dan ook vooral zijn dat FC Twente toch echt volledig zelf schuldig is aan de huidige malaise. Ook omdat er nog genoeg financiele mogelijkheden zouden moeten zijn.

13 april 2018 om 11:22

@rikv op een heleboel punten met je eens. Behave over de naheffing. Als je weet dat er mogeijk boetes komen, of je nou vindt dat je als club gelijk hebt of niet, bij een verstandig financieel beleid calculeer je zulke dingen ieg in zodat áls je boetes krijgt je niet meteen falliet bent. Dat is enkel verstandig beleid. Geen erkenning van fout handelen.

13 april 2018 om 12:42

Ja moet ik je gelijk in geven. Ik was meer verbaasd over de hoogte van 5-6 miljoen terwijl de vordering 1,8 is. Maar dat komt wellicht ook doordat ik ondertussen niet meer weet hoe alle bedragen samenvallen

13 april 2018 om 10:33

arnautovic

Ik moet zeggen dat ik hier wel van sta te kijken. Ik heb geen weet van de onschuld van Twente m.b.t. Doyen. De onschuld bij de Tadic transfer wist ik wel.
Heb je een bron of heb ik onder een steen gelegen? (kan ook natuurlijk)

13 april 2018 om 10:41

@arnoutovic: vermoedelijk wijs jij op de zaak-Rojo tussen Sporting Lissabon en Doyen. Die zaak vertoont namelijk gelijkenissen met de deal Tadic. Een van de kernoverwegingen van het CAS was dat Sporting niet hard kon maken dat Doyen zich bemoeide met het transferbeleid, wat een TPO oplevert. En de documenten, die daarop toezien, zijn nooit uitgesloten in de zaak FC Twente. Twente heeft niet voldoende betwist waarom de documenten van Football Leaks berusten op een onwaarheid. De bewijslast lag gezien de ontwikkelingen volgens het civiele recht bij Twente. Daardoor werd bij Twente wel een TPO aangenomen en bij Sporting niet.

13 april 2018 om 11:47

@mexicanoo
Ik neem FCT inderdaad ook kwalijk dat ze nooit dezelfde weg als Sporting zijn gegaan ,maar ja, de omgekeerde bewijslast vind fundamenteel fout in deze. Een paar dpocumenten uit een schimmige Football leaks website plukken en die voor waar aannemen vind ik echt schandalig.

13 april 2018 om 12:20

@mexicanooo Mooi om te zien dat er hier mensen zijn met kennis van zaken! Daar doelde ik inderdaad op en ik geloof dat mocht het zover gekomen zijn bij FC Twente dat de uitspraak hetzelfde was geworden. Ook vanwege de schimmige bewijslast en de moeilijke positie van de club. Of het zo zou zijn of niet zullen we niet weten, maar FC Twente is in deze zaak meervoudig gestraft voordat er duidelijk was. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld en heeft de club uiteindelijk in een vicieuze cirkel gebracht waar een opeenstapeling van straffen het gevolg was. De afgekeurde jaarrekening, de punten in mindering, uiteindelijk de gedwongen degradatie en de uitspraken daaromtrent...
Onder de streep blijft onduidelijkheid en zoals hieronder door Edo gesteld zijn er dingen niet goed gegaan bij de club, maar zeker ook bij de Knvb.

13 april 2018 om 12:25

@vak104: ik snap je bezorgdheid over de omgekeerde bewijslast, maar je moet weten dat de Knvb geen strafrechtelijke organisatie is. De onschuldpresumptie vindt in deze zaak dus geen toepassing. Waarschijnlijk is de bewijsvoering ongeveer zo gegaan (beetje gedramatiseerd):
- Knvb/jurist: ik heb een document gevonden waaruit de third party ownership blijkt. Dit document heb ik niet eerder gezien, maar kwam ik tegen op de site Football Leaks. Deze lijkt van FC Twente afkomstig te zijn en bevat alle handtekeningen.
- Rechter/knvb: Oke, FC Twente. Dit lijkt inderdaad op een authentiek document. Kunt u dit weerleggen?
- FC Twente: uh, nouja zeg! Dit is gewoon een vervalsing!
- Rechter/knvb: kunt u dit statement hard maken? Misschien moet u daar de originele papieren voor laten zien. Of kunt u op een andere manier aantonen dat de gegevens die hier staan niet kloppen? Ontbreekt er iets aan de lay-out? Staan er namen op die er niet op kunnen staan?
- FC Twente: nee, dat statement kan ik niet hard maken.
- Rechter/knvb: dan neem ik de gegevens voor waar aan.

Je kan erover twisten of dit een foute gang van zaken is. Immers, je verlegt de bewijslast die moeilijk te weerleggen valt. Anderzijds zou geen enkele partij met extra informatie kunnen komen als er geen omgekeerde bewijslast bestond.

13 april 2018 om 11:38

Damn zeg, ik kan dit allemaal niet verifieren, maar het klinkt alsof er een paar dingen helemaal niet goed zijn gegaan. Bij Twente zelf, maar ook bij de Knvb.

Nou vraag ik me af of de problemen van Twente nu fundamenteel anders zouden zijn, zonder bijvoorbeeld die Europese uitsluiting. Maar we zullen het nooit zeker weten.

13 april 2018 om 11:43

@edo
Precies, die laatste zin, dat zegt eigenlijk al genoeg in mijn ogen.

Nou Valentijn, hoe denk je dat de straffen uitgedeeld aan FCT en veroorzaakt door Joop en Aldo ons nu nog treffen? We spelen nergens om he.. we hebben drie sportieve doelstellingen: Niet degraderen, Kampioen worden, de Beker winnen. Nou tel uit je winst! Natuurlijk komt een Klich niet terug naar FCT als hij ook naar Utrecht kan, die spelen voor Europees voetbal!
Natuurlijk is de basis voor de malaise wel degelijk door Aldo en Joop gelegd, dat van Halst daar verder nog verder een potje van gemaakt heeft staat buiten kijf, maar dat is ook niet verwonderlijk. Die man is geen bestuurder, laat staan manager... Hij is een middelmatige voetballer met een leuke babbel, die laat je toch geen bedrijf van 30mln leiden?

Die 8 miljoen die ze erin hebben laten zitten Valentijn was niet omdat de club anders om zou vallen he?
Die 8 miljoen hebben ze laten zitten om hun vervolging af te kopen. FCT had namelijk een aanklacht tegen ze ingedient voor wanbeleid als ze hun geld eruit hadden getrokken. Dat was echt geen goodwill hoor.

Dat spelersbudget is inderdaad riant voor de nummer laatst, echter, dat zit wel vol met oud zeer en het beetreft geen vrij toegankelijk geld. Dat geld is voornamelijk om 73 contractspelers te betalen en de huursommen op te hoesten. De 4 ton voor Boere was alsnog schrapen, mind you, met een spelersbudget van 7mln is dat echt te ridicuul voor woorden.

In dat licht is degradatie zo gek nog niet, kun je direct 40 spelers ontslaan, mijn hemel dat scheelt een partij aan vaste lasten zeg.

13 april 2018 om 11:41

73 contractspelers??? Da's echt absurd. En hebben die allemaal in hun contract staan dat ze eruit mogen worden gezet bij degradatie? Anders kom je nog niet zomaar van ze af.

13 april 2018 om 11:45

@edo
Yep, 73... Het is echt niet te bevatten...
Ik hoop toch echt van harte dat er in die contracten degradateclausules staan, zo niet... ja wat dan? We zullen het allemaal wel meemaken.

Dit is makkelijk scoren door Valentijn en ook kort door de bocht. Welke speler wil nu voor de poes haar poes voetballen? Niemand toch, behalve spelers die te weinig aan het voetballen komen, ontevreden zijn, contractsvrij en terugkomen van een blessure die nergens anders meer aan de bak kunnen komen.

Probeer dan maar eens een eredivisiewaardig elftal neer te zetten die achteraf ook nog eens om moet kunnen gaan met degradatievoetbal en alles wat daar bij komt kijken!

De enige reden dat Munsterman geld in FC Twente heeft laten zitten is om ze een mes op de keel te houden. Maar eigenlijk nog erger dan dat is dat heel FC Twente inclusief supporters dat gewoon hebben laten gebeuren en zich erbij neer hebben gelegd dat hun club misbruikt is.

13 april 2018 om 09:25

Ja Rick, want de supporters hebben daar echt invloed op en inzicht in..
FCT stond destijds in Cat 3, de boeken klopten en de club werd door alle instanties geprezen om het keurige huishoudboekje, hoe kun je dan supporters kwalijk nemen dat ze niet wisten dat Joop plots een andere koers ging varen en zijn megalomane plannen vol risico zou doordrukken?

Een van de redenen denk ik ook waarom de Knvb de club vooruitlopend op evt schuld bevinding/rechtspraak direct gestraft heft is wellicht dat ze zich in hun hemd gezet voelden mede doordat ze zo lovend waren over FCT de periodes voor het wanbeleid.

Dat er wanbeleid is gevoerd is wel helder, de mate waarin wordt nu langzamerhand wel duidelijk dat dat redelijk overtrokken is. natuurlijk is het sentiment voor andere supporters heerlijk om in mee te gaan, maar als je kijkt naar de rechtspraak (zelfbedachte sanctie Knvb teruggedraaid door Commissie, Doyen deal blijkt gewoon rechtmatig, Tadic deal gewoon goedgekeurd achteraf) dan zie je toch een iets milder beeld dan dat er geschetst werd.

13 april 2018 om 09:42

@vak104

je draait de volgorde om..... ik zeg niet dat supporters weet hadden van wat het bestuur destijds deed. En hoewel er misschien reden zou kunnen zijn geweest voor argwaan kan je dat supporters niet kwalijk nemen.

Waar ik echter op doel is dat Munsterman ongeschonde overal onderuit is kunnen komen. Zoals ik ook schrijf heeft hij die 8 mil laten zitten om een mes op de keel te houden. Dat is uiteraard nadat hij opstapte, want waarom zou hij dat doen toen ie erzelf nog zat... En dat neem ik ook de supporters wel kwalijk, dat ze dat gewoon hebben geaccepteerd. Ze hadden de keuze om te vechten voor genoeg doening met mogelijk financiele consequenties, in plaats daarvan heeft iedereen er voor gekozen om die 8 mil lekker te laten zitten en Munsterman een schouder klopje te geven en te bedanken voor bewezen diensten.

13 april 2018 om 09:53

@rivckv
Ah ok, ik las het even verkeerd dan.

De supporters kunnen toch niets uitrichten tegen een Joop of Aldo? hoe dan? Wat was er niet te accepteren volgens jou?

joop is een gelouterde steenrijke zakenman die heel goed weet hoe hij juridisch moet acteren he? Ik kom zelf niet uit een Ei maar ik verbeeld me geen moment dat ik op een of andere manier iets zou kunnen uitrichten tegen iets wat zich op bestuurlijk niveau met heel erg veel stakeholders plaatsvind.

13 april 2018 om 11:42

rickv

Wat verwacht je? Dat we hem en die trekpop van een Aldo vd Laan met pek en veren uit Twente zetten? Die miljoenen die Munsterman er nog in had zitten kwamen Twente op het moment gewoon heel goed uit en ook voor Munsterman was het gunstig omdat hij dan niet aangeklaagd zou worden. Dat is toch allemaal niet zo onlogisch?

En een schouderklopje voor Munsterman vanuit Twente? Wat weet jij nou hoe er tegen hem aangekeken wordt hier? Ik kan je vertellen dat ik die zak hooi nooit meer in het Twente stadion hoef te zien. En ik kan je vertellen; met mij een hoop Twentesupporters meer.

13 april 2018 om 12:55

@vak104 en Twenteov

nee ik kan het supporters noch twente echt kwalijk nemen, zeker gezien FC Twente toen die miljoen hard nodig leek te hebben.
Maar in deze context ben ik een beetje een moraalridder van tijd tot tijd en soms moet je opstaan tegen dit soort mensen. Ik ben er van overtuigd dat als Twente dat gezamelijk met haar supporters had gedaan, die paar miljoene extra ook wel gevonden was zoals ook de rest van de schuld. En dat had Munsterman niet zonder kleerscheuren weg kunnen lopen. En ik zal echt niet zeggen dat dit makkelijk is, maar niks doen is altijd de makkelijk keuze. In kerkrade was er ooit eens Huub Narinx die zich als directeur verzette tegen een FC Limburg dat al haast rond was en hij heeft zich als één van de weinige mensen in de top daar tegenverzet, niet vanwege emotie maar omdat het het juiste was om te doen aangezien de provincie luchtkastelen wilde bouwen.
Het zelfde heeft hij gedaan na een reeks stadionverboden.
Dit is maar een voorbeeld van wat één man kan doen, laat staan als een compleet bestuur en haar supporters erachter gaat staan. Dit had waarschijnlijk ook een hoop sympathie gewekt van andere clubs.
Dus nee, ik kan ze de beslissing niet kwalijk nemen, maar ik het graag anders gezien zonder de makkelijk uit weg.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.NAC Breda34-16
15.VVV-Venlo34-19
18.FC Twente24-26
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Dejan TrajkovskiVerdediger10
Stefan TheskerVerdediger10
Joachim AndersenVerdediger10
Hidde ter AvestVerdediger10
Nikola GjorgjevMiddenvelder10
Jelle van der HeydenMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

In de wandelgangen

Woensdag 18 juli
Villarreal lijkt de sleutel tot een eventuele transfer van Jasper Cillessen in handen te hebben. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren