Welke scheidsrechters gaan naar het WK en wat krijgen zij betaald?

Zaterdag, 9 juni 2018 om 11:50

Björn Kuipers kreeg eind maart te horen dat hij samen met zijn team naar het WK in Rusland gaat. Na het EK van 2012, het WK van 2014 en het EK van 2016 wordt dit zijn vierde grote eintoernooi voor landenteams. Kuipers is een van de in totaal 36 scheidsrechters die komende zomer afreizen naar Rusland. Wie dat zijn en wat zij verdienen aan hun WK-deelname, lees je hier.

Kuipers wordt in Rusland geassisteerd door zijn vaste assistent-scheidsrechters Sander van Roekel en Erwin Zeinstra, beter bekend als Team Kuipers. Het wordt het laatste eindtoernooi voor de 45-jarige Kuipers. “Internationaal gezien wil ik na het WK nog wel door”, laat Kuipers weten aan Voetbal International. “Misschien een jaar, misschien twee of drie jaar, dat weet ik nog niet. Dat bekijk ik per jaar. Ik vind het simpelweg nog veel te leuk om al te stoppen. Ik wil zeker nog door. Het is een eer op het WK te mogen fluiten, maar het is ook goed om daarna een stap opzij te doen. We hebben met Danny Makkelie een waardige opvolger in huis. Hij staat er internationaal gezien prima op. Daarom ook zou het voor hem geweldig zijn als hij er op dit WK bij is als VAR.”

Half april maakt de UEFA bekend of Makkelie naar het WK gaat als VAR. "In de tweede helft van april komen we weer bijeen in Italië. Dan zal de definitieve keuze wat betreft de VAR's ook gemaakt worden. Dat is een belangrijke beslissing die dan genomen moet worden”, aldus Kuipers, die goede hoop heeft dat Makkelie mee mag als VAR. “De doelstelling is om met vaste teams te gaan werken. Dat is uiteindelijk goed voor iedereen, voor de scheidsrechters zelf, voor de deelnemende landen en voor het toernooi. Voor mij zeker ja, ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik met Danny Makkelie een landgenoot heb die als een van de eersten met het VAR-systeem werkte. Bovendien kunnen we het goed vinden samen.”

Team Kuipers: Erwin Zeinstra, Bjorn Kuipers en Sander van Roekel (v.l.n.r.).

Alle scheidsrechters op het WK in Rusland per continent

Azië: Fahad Al Mirdasi (Saoedi-Arabië), Alireza Faghani (Iran), Ravshan Irmatov (Oezbekistan), Mohammed Abdulla Mohamed (Verenigde Arabische Emiranten), Ryuji Sato (Japan), Nawaf Abdulla Shukralla (Bahrein).

Afrika: Mehdi Abid Charef (Algerije), Malang Diedhiou (Senegal), Bakary Papa Gassama (Gambia), Ghead Grisha (Egypte), Janny Sikazwe (Zambia), Bamlak Tessema Weyesa (Ethiopië).

Midden-Amerika: Joel Aguilar (El Salvador), Mark Geiger (VS), Jair Marrufo (VS), Ricardo Montero (Costa Rica), John Pitti (Panama), Cesar Arturo Ramos Palazuelos (Mexico).

Zuid-Amerika: Julio Bascunan (Chili), Enrique Caceres (Paraguay), Andres Cunha (Uruguay), Nestor Pitana (Argentinië), Sandro Ricci (Brazilië), Wilmar Roldan (Colombia).

Oceanië: Matthew Conger (Nieuw-Zeeland), Norbert Hauata (Tahiti).

Europa: Felix Brych (Duitsland) Cuneyt Cakir (Turkije), Sergey Karasev (Rusland) Björn Kuipers (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Antonio Miguel Mateu Lahoz (Spanje), Milorad Mazic (Servië), Gianluca Rocchi (Italië), Damir Skomina (Slovenië), Clement Turpin (Frankrijk).

Kuipers wordt de eerste Nederlandse scheidsrechters met vier grote eindtoernooien achter zijn naam. Hij wordt de derde arbiter die namens Nederland twee WK’s floten. Charles Corver (1978 en 1982) en Mario van der Ende (1994 en 1998) waren de anderen. John van Moorsel (1934), Karel van der Meer (1950), Jan Bronkhorst (1958), Leo Horn (1962), Lau van Ravens (1970), Arie van Gemert (1974), Jan Keizer (1986) en Jan Wegereef (2002) floten allen een WK.

Wat krijgen de WK-scheidsrechters betaald?

De FIFA deelt de scheidsrechters in verschillende categorieën op: elite, eerste, tweede en derde categorie. In 2014 behoorde Kuipers tot de eerstgenoemde groep, waardoor hij ruim 25.000 euro kreeg als startpremie van de voetbalbond. Tevens was er een bonus van 2.000 euro per wedstrijd.

In Rusland ligt het bedrag dat de scheidsrechters ontvangen volgens UOL Esporte een stuk hoger. De topscheidsrechters, onder wie Kuipers, Felix Brych (Duitsland) en Cuneyt Cakir (Turkije) ontvangen 57.000 euro en nog eens 2.500 euro per gefloten duel. Assistent-scheidsrechters kunnen 20.000 euro plus 1.600 euro per wedstrijd tegemoet zien. Deze bedragen zijn niet bevestigd door de FIFA.Gerelateerd

27 reacties (laatste reactie door gabstra)

Toch vind ik, gezien de internationale aandacht voor deze wedstrijden ( kijk naar. De recente CL duels) dat deze mannen vrij summier betaald krijgen, gezien hun sportieve verantwoordelijkheid. Hier heb ik het niet over een representatieve bijdrage ten opzichte van de normale burger, maar ten opzichte van hun te beoordelen sporters, de voetballers. Die toch weg wandelen met een miljonair salaris aan het eind van hun carrière

14 april 2018 om 01:51

Men komt naar stadion en kijk naar wedstrijden mede vanwege de spelers. Heb buiten rapporteurs niemand gehoord die naar een wedstrijd gaat of kijk vanwege een arbiter. Ik snap wel je punt. Maar deze bedragen zijn maar voor een select groepje scheidsrechters weg gelegd

14 april 2018 om 02:18

Toch kan een beslissing cruciaal zijn voor een team om überhaupt te winnen. Ook zorgt een goede scheidsrechter er voor dat een wedstrijd lekker doorloopt en er op tempo gevoetbald kan worden. Ij vind dat ze best meer betaald mogen worden

14 april 2018 om 02:32

Als je als scheids 1 fout(je) maakt waardoor een land wordt uitgeschakeld dan heb je zo miljoenen fans en media die hun gal spuwen. En in sommige ernstige gevallen zelfs serieuze dreigementen. Ik vind daarom dat de scheidsrechters best wel beter beloond mogen worden.

14 april 2018 om 07:30

Ken genoeg Collina fans. Was toch een scheids. Hahaha

14 april 2018 om 11:56

Scheidsrechters worden al goed beloond. Spelers worden juist ver overbetaald, waardoor het lijkt alsof zij te weinig verdienen.

14 april 2018 om 14:20

Je zegt het zelf al heel goed: als ze een fout maken. Een scheidsrechter is echter een dood object in voetbal en hoort geen fouten te maken. Het geld gaat wat mij betreft naar het beter opleiden van scheidsrechters, het verbeteren van regels tbv scheidsrechters en meer hulpmiddelen geven om een juiste beslissing te nemen (var bijv). Meer geld? Nee zeker niet, het is al jammer genoeg dat wij al hun namen kennen en hun stijl van fluiten. Dat geeft al aan wat voor een amateursport voetbal is op veel gebieden.

14 april 2018 om 08:18

Precies. Het bedrag wat ze ontvangen is relatief laag. Mede daardoor zijn ze meer vatbaar voor omkoping enzo.

14 april 2018 om 10:34

relatief laag? 3 wedstrijden plus start premie heb je 64500....en dat voor iemand die normaal een supermarkt runt. Ik zou er voor tekenen.

14 april 2018 om 11:17

Inderdaad, relatief laag. Niet relatief ten opzichte van iemand die een supermarkt runt, maar wel ten opzichte van alle anderen die op het veld staan. Een scheids levert een belangrijke bijdrage aan een leuke wedstrijd hoor. Die kan het flink vergallen voor beide teams als hij slecht z'n vak uitoefent...

14 april 2018 om 12:09

Relatief laag voor de hondenjob die ze uitoefenen, ja. Ondankbare taak hoor. Als je ziet in welke vijandige sfeer ze vaak terecht komen. Achteraf dan nog doodsbedreigingen en zo. Zelfs woensdag werd Michael Oliver publiekelijk aan de schandpaal genageld (krantenkoppen als diefstal van de eeuw) voor een juiste (!!!) beslissing. Te gek voor woorden. Die commentaar van Buffon dan ook nog dat hij geen hart zou hebben en zo. Nog wat olie op het vuur. Oliver nam gewoon de correcte beslissing en moet uiteraare gewoon lak hebben aan het sprookje van een Buffon en Juve. Dit zal Oliver nog lang achtervolgen en het was verdorie een zuivere penalty. Aan de lichte kant misschien, maar het was er wel een.

Als je dan ziet hoe veel sh*t die mens over zich heen krijgt... je zou je huis niet meer buiten durven komen op den duur. Ik zou het niet willen doen voor die 15.000 euro of zo die hij ontvangt.

14 april 2018 om 17:45

Door die supermarkten is hij wel miljonair inmiddels, fluiten is een leuk bijbaantje voor hem.

1 juni 2018 om 11:46

Dit zijn tenminste nog schappelijke bedragen, voetballers verdienen gewoon veel te veel geld. En toch lijkt iedereen te willen dat voetballers nog meer moeten verdienen, schandalig!

Het blijft bijzonder dat niet de beste scheidsrechters fluiten op het WK. Scheidsrechters uit Afrika en Azië zijn volgens mij niet gewend om onder zulke grote druk te fluiten. Ik kan me nog een Japanse arbiter herinneren die leek te zijn aangesteld om Brazilië aan de overwinning te helpen. Nou zijn scheidsrechters uit " grote" vortballanden geen garantie voor een foutloze wedstrijd maar ze zullen minder onder de indruk zijn van de omstandigheden dan scheidsrechters die in Afrika of Azië fluiten.

14 april 2018 om 08:49

Daarom is de VAR ook een uitkomst. Ze kunnen geen echt cruciale fouten meer maken. Verder helpt het ook die continenten bij hun ontwikkeling.

14 april 2018 om 08:50

Is inderdaad vrij vreemd, in nagenoeg elke sport zijn de scheidsrechters op grote toernooien gewoon de beste. Net als de sporters zelf. Net of ze bij het schaatsen ineens een Colombiaan als jurylid gaan aanstellen "want die moeten toch ook vertegenwoordigd zijn".

14 april 2018 om 11:57

Die VAR komt als geroepen bij de scheidsrechters van nu. In het tijdperk van Collina liepen er vele betere rond zoals Catalejo en Mejuto Gonzalez, Merk, Frisk en Urs Meier.

Toch best een leuke bijverdienste. Moet toch eens nadenken voor een carrière move.

14 april 2018 om 15:07

Nou ja als je er van houdt om (on)terecht uitgescholden en vernederd te worden voor een baantje, kan je beter voor iets anders kiezen.

14 april 2018 om 18:48

Volgens mij bedoel je het één maar impliceer je het ander.

14 april 2018 om 20:14

Volgens mij bedoel je het ander maar impliceer je het één.

In de CL krijgen een aantal scheidsrechters toch een stuk meer betaald heb ik gehoord.

Dat Kuipers in categorie 1 zit verbaasd me niet heel veel. Hoewel ik hem in de Eredivisie niet goed vind fluiten, doet hij het goed in Europa. Persoonlijk vind ik Cakir de beste scheidsrechter.

Ik blijf het raar vinden dat je niet gewoon de beste scheidsrechters laat fluiten. Dat je teams uit alle continenten wil hebben snap ik omdat het WK voor iedereen moet zijn maar scheidsrechters van alle continenten halen slaat nergens op. Elk team dat zich geplaatst heeft moest daar hard voor werken en heeft dus recht op de best mogelijke scheidsrechter. We zien nu net iets te vaak een land dat keihard de dupe is van bijvoorbeeld een vage Aziaat die geen idee heeft wat hij aan het doen is. Ik zeg nu trouwens niet dat we alleen maar Europeanen moeten nemen maar we moeten echt selecteren op de beste. Of dat nou Afrikanen, Aziaten of zelfs Engelse zijn hoort daarbij niks uit te maken.

Kuipers heeft sowieso financieel weinig te klagen denk ik, heeft goed geboerd met zn drie supermarkten en tegenwoordig nog 1 supermarkt en een kapperszaak meen ik. Verder zijn dit in mijn ogen prima beloningen. Scheidsrechters op dit niveau doen dat ook niet voor de knaken, ook zij benaderen hun vak als topsport.

Ik vind het eerlijk gezegd matig betaald tov de miljoenen die rond gaan in het voetbal.

Niet dat je beter gaat fluiten als je meer betaald krijgt, maar qua verhoudingen klopt er iets niet.

Kuipers gaat een waanzinnig WK tegemoet. Hoop dat hij niet een ongelukkige blunder maakt daar ga ik niet vanuit. Halve finale of zelfs de finale zou hij zomaar aangewezen kunnen krijgen. Hij heeft zijn uitstraling mee en is gewoon de baas in het veld, wie er ook speelt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Donderdag 16 augustus
Real Madrid gaat mogelijk toch nog de transfermarkt op na de nederlaag tegen Atlético Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren