wk2018

Update: Hooligans na rellen in Utrecht met boete weer naar huis gestuurd

Maandag, 9 april 2018 om 12:07

Het duel tussen FC Utrecht en ADO Den Haag zal zondagmiddag worden afgewerkt zonder uitsupporters, zo maken de Hagenaars via de officiële kanalen bekend. De burgemeester van Utrecht heeft besloten dat de bezoekende supporters niet welkom zijn in de stad nadat er in de nacht van zaterdag op zondag naar verluidt een aantal confrontaties plaatsvonden tussen beide supportersgroepen.

Groepen hooligans kregen het in eerste instantie in de Utrechtse wijk Ondiep met elkaar aan de stok, waar onder meer met straatmeubilair, terrasstoelen en vuurwerk werd gegooid. Nadat de politie en de ME de groepen uit elkaar wisten te drijven trokken de supporters de binnenstad in, waarna het in een later stadium ook op de A12 raak was.

De fans ontmoetten elkaar opnieuw bij een wegrestaurant en gingen daar met elkaar op de vuist. Toen de politie ook daar arriveerde sloegen de relschoppers op de vlucht, waarbij er onder meer over de rijbaan werd gelopen. De politie besloot daarop om de snelweg helemaal af te sluiten en had een halfuur nodig om de situatie onder controle te krijgen.

Een woordvoerder van de politie maakte daarop aan het Algemeen Dagblad duidelijk in eerste instantie niet te weten van welke club de fans waren, maar het besluit van burgemeester Jan van Zanen lijkt erop te wijzen dat hooligans van ADO bij de incidenten waren betrokken. De nummers vijf en negen treffen elkaar zondag om 12.30 uur in de Galgenwaard.

Update 9 april 12.07 uur - Hooligans na rellen in Utrecht met boete weer naar huis gestuurd
Het Algemeen Dagblad meldt maandag dat de dertig relschoppers die in de nacht van zaterdag op zondag met elkaar slaags raakten in de Utrechtse wijk Ondiep en langs de A12 inmiddels allemaal weer vrij zijn. De krant schrijft dat de hooligans, aanhangers van FC Utrecht, ADO Den Haag en Feyenoord, door de politie naar huis zijn gestuurd met boetes voor geweldpleging, vernieling en openbare dronkenschap. De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen besloot als gevolg van de rellen geen uitsupporters toe te laten bij het duel dat FC Utrecht en ADO zondagmiddag afwerkten in de Galgenwaard. Of de ongeregeldheden ook van invloed zullen zijn op de wedstrijd tussen Feyenoord en FC Utrecht die zondag in De Kuip op het programma staat is nog onduidelijk.


Poll

Een goed besluit van de burgemeester van Utrecht?


Gerelateerd

23 reacties (laatste reactie door sloep01)

Waarom deze actie. Neem aan dat ze met verplichte combi naar de wedstrijd komen. Waarom die straffen voor idioten die op afspraak naar Utrecht waren gekomen.

8 april 2018 om 09:27

Komt omdat de lokale driehoek te incompetent is om de schuldigen te kunnen straffen. Dus pakken ze de goedwillende supporters maar die er niks mee te maken hebben. Stel je voor dat je met je zoontje naar deze uitwedstrijd zou gaan. Hoe leg je aan je kind dan uit dat hij niet meer heen mag? Dit is een beetje in de trend van "jantje uit groep 5 heeft het aan de stok gehad met pietje uit groep 6, nu mag henkie uit groep 4 hierdoor niet meer naar het klassenfeest." Te krom voor woorden eigenlijk. Voorbeeld: Vervang " rellende voetbalsupporters" voor elke willekeurige minderheid en verbied deze de toegang tot een festival ivm een incident zoals deze. Dan zou heel Nederland moord en brand schreeuwen. Maar omdat het voetbalsupporters zijn mogen deze achterlijke ingrepen van de lokale driehoek kennelijk wel...

Edit: Het blijken ook nog eens Feyenoordsupporters te zijn ipv ADO supporters die in Utrecht hebben lopen matten. Maakt het allemaal nog krommer dan het al is.

8 april 2018 om 09:37

Helaas gebeurt het keer op keer en clubs en supporters zelf grijpen nauwelijks in en houden elkaar het handje boven het hoofd. Er worden ook in Nederland weldegelijk groepen geweigerd als er kans is op rellen, zo kan het je verboden worden ergens een protest te organiseren hoewel dat in beginsel een grondrecht is. Als er al iets mis is dat de Nederlandse wetgeving omtrent voetbalgerelateerd geweld niet streng genoeg is.
Ja het is jammer dat er nu groepen worden gestraft, maar als vader zeg je maar tegen je zoontje dat er mensen voor Ado zijn zonder hersenen en dat die eerst langs de Tovenaar van Oz moeten.
Als er dingen in Nederland gebeuren waarbij minderheden betrokken schreeuwen we vaak al moord en brand vanuit beide kanten afhankelijk van de situatie. Maar bij voetbal laten we het vaak maar gebeuren, het is soms zelfs het Charme van het voetbal.

8 april 2018 om 09:43

Ik vind je vergelijkingen nogal krom. Sujetten uit klas 5 en 6 hebben ruzie, dus mag groep 4 ergens niet heen? Een complete minderheid weren? Deze relschoppers hebben een directe relatie met elkaar in de zin dat ze behoren tot supporters van dezelfde club. Groep 4 heeft geen enkele relatie tot de ruziemakers uit groep 5 en 6. Verder is het ook wel tekenend dat je hier naar de lokale autoriteiten wijst. Waarom geef je hen de schuld van het feit dat supporters van 2 voetbalbedrijven het niet kunnen laten om uit naam van hun club op de vuist te gaan en de boel te vernielen. Wijs maar eens naar de clubs en laat hen er zorg voor draaien dat hun supporters zich niet ten schande maken en zich gewoon normaal gedragen. De supporters zijn hier het probleem en niet de autoriteiten. Gewoon de omgekeerde wereld dit.

8 april 2018 om 09:51

Hoezo moeten supporters ingrijpen in een situatie als deze? De willekeurige ADO-supporter heeft geen flauw idee wie deze mensen zijn. Het is ook helemaal geen taak van supporters om hier wat aan te doen. Daar hebben we professionals voor die daar betaalt voor krijgen en daarvoor opgeleid zijn. Daar betalen supporters bovendien belasting voor.

Clubs vinden dit soort incidenten ook ontzettend vervelend. Zij hebben er immers niks mee te maken. Een paar gasten gaan rotzooi trappen in de naam van de club. Wat kunnen zij daaraan doen? Probleem is dat dit soort volk helemaal niet in het stadion te vinden is, dus de clubs hebben er ook geen zicht op. Als club kun je ook niet de ins en outs van al je tienduizenden zogenaamde supporters weten.

Verder is collectief straffen een zwaktebod. Weet je wanneer ze dat ook deden? In de tweede wereldoorlog! Als het verzet iets had gedaan zetten de Duitsers namelijk ook tien willekeurige mensen tegen de muur. Nu worden de ADO supporters niet gefusilleerd, maar dit komt gewoon op hetzelfde neer. Straffen zoals deze zijn pure willekeur en zeer kwalijk. Nederland is een democratie en een rechtstaat, geen Noord-Korea. In een rechtstaat ben je onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen en hoor je niet gestraft te woorden waar je niks, maar dan ook echt niks mee te maken hebt.

8 april 2018 om 10:03

Groep 4 behoort tot dezelfde school als groep 5 en 6, dus hebben ze volgens jouw beredenering een directe relatie met elkaar. En die redenering is zo krom als een banaan. Alsof die uitsupporters een relatie hebben met de relschoppers van vannacht. Die hebben hier gewoon niks mee te maken, maar worden wel gestraft.

Ik geef de autoriteiten de schuld van het collectief straffen en de onwelwillendheid om de echte daders te pakken. Niet van de matpartij van vannacht. Dat maak jij ervan. Deze maatregel volgt gewoon uit pure frustratie van de lokale autoriteiten en treft alleen de goedwillende supporters die er niets mee te maken hebben. Alsof die relschoppers wakker liggen van deze straf.

8 april 2018 om 10:09

Ik ben het met je eens dat collectieve straffen niet gewenst zijn.

Je vergelijking met Duitsers slaat natuurlijk helemaal nergens op. Op de eerste plaats zou je moet spreken van Nazi's, de groep was groter dan alleen Duitsers. Alleen al de claim dat het op hetzelfde neerkomt is walgelijk.

Wat betreft andere supporters en clubs. Nee niet iedereen zal het van iedereen weten, maar we corrigeren elkaar niet, liederen, het ophangen van poppen vuurwerk op het veld, er gebeuren zoveel incidenten dat je niet kan spreken van individuen. Een deel van dit volk zal inderdaad niet meer in stadions zitten, maar helaas een grootdeel ook wel.

En je zal als overheid soms toch iets moeten, het is niet ideaal om een collectieve straf op te leggen, maar het is ook erg laat dag voor een andere oplossing. Bovendien is er voor voetbal een precedent werking dat dit kan, zoals bijvoorbeeld al jaren met Ajax en Feyenoord. Ik zou liever zien dat er veel hardere straffen en een meldplicht is, dat gaat echter ook in tegen delen van onze rechtstaat en is het probleem waar de landelijke politiek mee zit. We willen onze rechtsstaat behouden, wat ook betekent, eerlijke straffen. Echter de huidige straffen voor dit soort overtredingen zijn niet voldoende om de volstrekte idioten tegen te houden. En je zal toch ook de rest van de samenleving moeten beschermen. Wellicht is het een optie om overal verplichte buscombis te hebben en per direct verwijdering bij het minste of geringste misdraging. Feit is helaas dat bij iedere club er ook in het stadion mensen zitten die liever de hooligan uithangen dan naar voetbal kijken.

8 april 2018 om 10:30

Dus in jouw voorbeeld zou het dus zo moeten zijn dat supporters onderling op de vuist zijn gegaan en een club vervolgens aangeeft dan al hun supporters maar te weren. Nogmaals: jouw vergelijking gaat mank, maar dat kan je blijkbaar niet inzien. Om maar I. Jouw voorbeeld te blijven: school A en B gaan een gezamenlijk mega schoolfeest geven op de locatie van school A. Echter zijn er in aanloop naar het feest incidenten geweest waarbij leerlingen van school B bij school A stennis hebben geschopt. Als resultaat besluit de school dat ze niet langer gezamenlijk organiseren, maar ze louter met eigen leerlingen een feestje gaan bouwen. Ik geef ze daarin groot gelijk. Verder betaal ik absoluut geen belasting zodat justitie zich maar bezig moet houden om voetbalsupporters die zich niet gedragen op te gaan sporen. Dat het noodzakelijk is, vind ik simpelweg treurig.

8 april 2018 om 11:17

Het gaat erom dat een meerderheid gestraft wordt door de daden van enkelen. Dat is pas mank en dat is iets wat jij blijkbaar niet kan inzien. Zulke maatregelen zijn volkomen onrechtvaardig en ook totaal niet effectief om dit soort incidenten te voorkomen want je straft de verkeerden.

Nu blijkt ook nog dat het Feyenoordsupporters waren in plaats van ADO supporters die in Utrecht hebben lopen vechten. Dat maakt deze maatregel nog schever dan hij al is.

Zulke mensen natuurlijk direct een stadionverbod geven (als ze dat nog niet hebben), allegeleden schade op hun verhalen en voor de rest van hun leven laten melden op een politiebureau wanneer hun club een wedstrijd speelt. Het liefst nog dat ze vastzitten tijdens de wedstrijden, maar dat mag niet lijkt me. Of de leuke optie: al dit soort mensen op een onbewoond eiland (en dan niet zo’n warme natuurlijk), waar niks is gebouwd. Paar camera’s erop en je hebt het tegenovergestelde van Utopia. Dit doen we natuurlijk wel voor alle hooligans over de hele wereld. Eens kijken hoe deze watjes zich gedragen tegen Russen, hooligans uit de Balkan, etc. Ik denk dat het best wel een veelbekeken programma kan worden, maar ja, wetgeving hè. Optie 1 is ook prima. Als dit soort mensen maar gewoon nooit meer in de buurt van een voetbalstadion mogen komen, dat is minimaal. Meldplicht bij de politie zou het beste zijn. En een voorwaardelijke gevangenisstraf, mochten ze het toch nog een keer doen.

8 april 2018 om 08:54

Dit soort lui pak je niet met een stadionverbod, want daar komen ze vaak überhaupt nooit. Die komen ineens te voorschijn bij Europese uitwedstrijden (zonder kaartje) en dit soort vechtpartijen, maar bij thuiswedstrijden zie je ze nooit.

8 april 2018 om 08:59

Vandaar ook de meldplicht, dat is beter denk ik. Maar een stadionverbod is het enige wat een club of de KNVB kan doen volgens mij.

8 april 2018 om 09:04

In dit geval juist niet dacht ik, want het vond niet plaats rondom een voetbalwedstrijd of in het stadion. Bond en club hebben totaal geen jurisprudentie over een vechtpartij in de binnenstad. Puur een zaak voor politie en justitie. Voor zover ik weet kunnen alleen daadwerkelijke stadionbezoekers een stadionverbod opgelegd krijgen. Wat ook wel logisch zou zijn, want mensen die niet naar het stadion komen een stadionverbod geven is volstrekt nutteloos.

8 april 2018 om 09:53

Kan de politie ook geen stadionverbod geven? Hoe dan ook, zo’n meldplicht is altijd beter, want dan kun je het stadion ook niet in. Maar wat je nu dus krijgt is dat deze relschoppers, als ze willen, gewoon een stadion in kunnen en daar gaan rotzooien. Het is vragen om problemen wat mij betreft. Je weet eigenlijk al zeker dat het misgaat, dan zou je daar iets tegen moeten kunnen doen. Die meldplicht, bestaat dat eigenlijk officieel? Ik kan me herinneren dat dat ooit een plan was, maar is daar ook iets van gekomen?

8 april 2018 om 08:57

Een stadionverbod geven is natuurlijk volstrekt belachelijk. Situatie vond niet plaats in een stadion.

8 april 2018 om 09:01

Natuurlijk is dat niet belachelijk. Wil jij zulke mensen in het stadion zien? Ik niet hoor. Zulke mensen horen niet in de buurt van een stadion, laat staan er in. Het zou toch absurd zijn dat ze overal kunnen vechten en alsnog het stadion in kunnen? Dát is pas belachelijk.

8 april 2018 om 09:39

Ah oke, dus jij wilt iedere vechtpartij maar met een stadionverbod gaan bestraffen. Dat soort mensen wil je niet in een stadion. Zullen we de moordenaar van Anne Faber ook even een stadionverbod geven? Die mag ook niet in een stadion! Vergeet daarnaast niet het stadion van de hockeyclubs niet he! Of een festivalverbod?

8 april 2018 om 09:48

Je kunt er wel ludiek over doen, maar je vergelijking slaat helemaal nergens op en is gewoon schandalig. Ik ga de discussie met jou beëindigen na deze reactie, want jij bent niet serieus te nemen. Deze vechtpartij is door supporters gepland, natuurlijk moeten zulke mensen een stadionverbod krijgen. Ik zeg nergens iets over andere vechtpartijen. Over andere sporten zeg ik ook niets. Dus je verzint een heleboel zaken die ik nergens benoem. Met zo iemand valt niet te discussiëren. Ik discussieer liever met mensen die nadenken voor ze iets schrijven en vooral mensen die reageren op wat er wordt gezegd in plaats van er allerlei dingen bij te bedenken waar het helemaal niet over gaat.

8 april 2018 om 09:54

Het geweld is voetbalgerelateerd. Als dit soort tuig acties zou uithalen in naam mijn club zou ik toch maar wat blij zijn als ik ze permanent kan weigeren uit mijn stadion. Kan je missen als kiespijn en brengen niks goeds met zich mee.
Met slechts een stadionverbod zouden ze nog goed wegkomen, weet niet wat de straf is die hiervoor staat. vernielingen, vuurwerk, verstoring van openbare orde, waarschijnlijk openbaar dronkenschap, geweld en waarschijnlijk verzet tegen arrestatie? Toch een aardige lijstje.

9 april 2018 om 09:10

@rickv

Het is voetbalgerelateerd omdat dit een paar gekken zijn die zogenaamd een club supporten en dan maar onder die naam gaan lopen rellen.

Dan kan je je afvragen, heeft een stadionverbod wel zin? Leuk en aardig als je die gasten een stadionverbod geeft. Maar denk jij nou dat ze daar wakker van liggen? Dat ze volgende week niet met Club X ergens gaan afspraken om even te gaan matten?

@falonso

Jij bent hier diegene die een stadionverbod wilt geven voor een paar vechtende gasten. Lekker met iets komen wat een effect van niks heeft.

Niks stadionverbod, flinke cel/taakstraf (hangt ervan af hoe het beoordeeld wordt). Laat ze maar lekker uren schoffelen op rotzooi opruimen. Dan heeft de samenleving er ook wat aan.

9 april 2018 om 14:34

(fr12jules)
Dit gajes komt waarschijnlijk nooit in een stadion dus willen ze gewoon een partijtje knokken en associëren zich dan met een voelbal club die er ook niets aan kan doen dat dit tuig dat doet , de clubs willen ze ook niet in de stadions hebben ach het zijn een stel hersen en kansloze die iedere kans aangrijpen om te matten en vaak met een IQ niet groter dan de gemiddelde schoenmaat ,

Man man man, die 40 man verzieken het voor die 600 man die vandaag zouden meegaan. Het is niet eens duidelijk of het die van ons waren. Feyenoord was ook aanwezig gisteren in Utrecht.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

FC Utrecht

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Ramon LeeuwinVerdediger10
Edson BraafheidVerdediger10
Robin van der MeerVerdediger10
Sean KlaiberVerdediger10
Willem JanssenMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Utrecht.

In de wandelgangen

Dinsdag 17 juli
TSG Hoffenheim wil Justin Hoogma aankomend seizoen op huurbasis elders stallen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren