‘Dit is een bewuste poging tot karaktermoord! Ik zal niet capituleren’

Zondag, 8 april 2018 om

"Ik heb miljoenen betaald zodat het jullie aan niets ontbrak, heb zelfs drie trainers ontslagen, maar uiteindelijk ligt de schuld bij jullie. Jullie geven meer om je mooie auto's en dure huizen dan de club." Evangelos Marinakis leek na de 1-1 remise tegen Levadiakos afgelopen weekend rigoureus in te grijpen en had zijn gehele selectie tot nader order geschorst. De verbijsterende maatregel van de controversiële eigenaar van Olympiacos is de zoveelste episode in de hedendaagse Griekse voetbaltragedie, waarin Marinakis een dubieuze hoofdrol speelt.

Door Tim Siekman

"Ik heb jullie nu lang genoeg getolereerd. Ik ga Olympiacos weer omvormen tot de ploeg waar wij van dromen. Ik en de rest van de fans hebben genoeg geduld met jullie gehad. Jullie vertrekken vandaag verplicht met vakantie." Marinakis liet in de Griekse media geen spaan heel van zijn werknemers en heeft de spelers ook nog beboet met 400.000 euro: 200.000 euro voor het gelijkspel tegen Levadiakos, de andere twee ton voor de 1-1 tegen rivaal Panathinaikos begin maart. Een handelsmerk van Marinakis, want drie jaar geleden deelde hij een boete van een half miljoen euro uit aan zijn ploeg vanwege de tegenvallende resultaten.

Destijds mocht Marinakis opgelucht ademhalen, want de landstitel werd, net als in de zes andere jaren dat de puissant rijke zakenman eigenaar is van de topclub, met pijn en moeite binnengesleept. Dit seizoen dreigt dus een negatief unicum voor Marinakis, want vanwege slechts drie zeges in de laatste acht duels bivakkeert Olympiacos op de derde plek in de Griekse competitie, met drie punten achterstand op koploper AEK Athene en nog vier wedstrijden te gaan. Marinakis is al teruggekomen op zijn woorden om de gehele oude kern voor lange tijd te schoren; slechts een paar spelers zouden niet meer hoeven te rekenen op speelminuten, onder wie Vadis Odjidja-Ofoe en Sebá.

Marinakis wil vooral dat de 44-voudig landskampioen verder gaat met talenten uit de jeugd. De weg omhoog moet echter wel worden ingeslagen zonder Oscar Garcia. De trainer liet deze week weten dat hij 'in goed overleg' heeft besloten te vertrekken, omdat hij de club de mogelijkheid wil geven om zich in alle rust voor te bereiden op het nieuwe seizoen. De 44-jarige Spanjaard was al de derde trainer in vier maanden tijd die plaats had genomen op de bank bij Olympiacos. Zijn avontuur in Griekenland ging niet onopgemerkt voorbij: vlak voor het duel met PAOK Saloniki werd de ex-trainer van onder meer Brighton & Hove Albion en Watford vanuit het publiek geraakt door een kassarol.

Griekse voetbal staat in brand
Aan Christos Kontis de zware taak om de laatste vier wedstrijden in goede banen te leiden bij Olympiacos. De assistent-trainer, die eerder dit seizoen ook al moest inspringen na het vertrek van Takis Lemonis, moet niet alleen AEK, maar ook nummer twee PAOK passeren om de achtste landstitel op rij te realiseren. Bij PAOK is het eveneens onrustig, mede door de ongewenste wereldfaam die de club sinds kort geniet dankzij de Russische eigenaar Ivan Savvidis. Bij de confrontatie tussen PAOK en AEK begin maart liep het compleet uit de hand toen scheidsrechter Georgios Kominis een treffer van Fernando Varela wegens vermeend buitenspel afkeurde.

Savvidis stormde net als veel fans van PAOK het veld op om verhaal te halen, maar waar de thuissupporters onbewapend waren, had de veelzijdige zakenman een pistool aan zijn broekriem hangen. Ongehoord, aldus de tuchtcommissie van de Griekse Super League, die Savvidis een schorsing van drie jaar oplegde. Bovendien moet de flamboyante eigenaar een boete van 100.000 euro betalen. De club kreeg drie punten in mindering en moet volgend seizoen met twee punten in de min de competitie aanvangen.

Ivan Savvidis, voorzitter van PAOK FC / ??? ????, ging zondagavond gewapend het veld op nadat de scheidsrechter een doelpunt afkeurde! ?? Bekijk hier hoe de vlam in de pan sloeg! ??

Geplaatst door voetbalzone op maandag 12 maart 2018

De Griekse voetbalbond besloot de competitie tot nader order te staken, ook vanwege soortgelijke ongeregeldheden die eerder in het seizoen hebben plaatsgevonden. Griekenland was weer eens het lachertje van het Europese voetbal en dat realiseerde Savvidis zich al te goed. “Ik wil mijn excuses aanbieden aan alle fans van PAOK, alle Griekse fans en de mondiale voetbalwereld. Het spijt me zeer. Ik had niet het recht om op deze manier het veld te betreden. Mijn enige doel was om de tienduizenden PAOK-supporters te beschermen. Geloof me, ik wilde me niet bemoeien met de tegenstander of de scheidsrechter. En ik heb zeker niemand bedreigd”, aldus Savvidis op de clubsite.

Evangelos Marinakis
De woede van Savvidis en de vele fans was niet alleen aangewakkerd vanwege de onvrede dat PAOK een kans ontnomen werd om de koppositie over te nemen van AEK, waardoor de eerste landstitel sinds 1985 een stap dichterbij zou zijn. Ook het algehele wantrouwen richting de zogenaamde voorkeursbehandeling voor alles wat om en nabij de Griekse hoofdstad is voortgekomen, is hardnekkig. Ieder incident wordt bij PAOK en andere clubs uitgelegd als een poging om de machtsverhoudingen intact te houden. Een simpel voorbeeld: toen Garcia naar het ziekenhuis moest vanwege een oogwond overgehouden aan de gegooide kassarol, beschuldigde PAOK de Spanjaard van het veinzen van een blessure, zogenaamd om de tegenstander een sanctie aan te smeren.

De achterdocht van PAOK en consorten valt echter te billijken, aangezien Olympiacos, dat in de afgelopen zeven jaar op soms opmerkelijke wijze landskampioen werd, veelvuldig in verband wordt gebracht met verschillende vormen van matchfixing. Jarenlang zou de voetbalbond geprefereerd hebben dat Olympiacos de absolute topclub in Griekenland zou blijven. Het middelpunt van alle schimmige praktijken zou Marinakis zijn. De Griek, die tevens eigenaar is van het Engelse Nottingham Forest, besloot in 2010 de club uit Pireaus, nabij Athene, over te nemen en is sindsdien uitgegroeid tot een van de bekendste zakenlieden van het land.

Het moment waarop Oscar Garcia wordt geraakt door een kassarol vlak voor het duel met PAOK Saloniki.

Marinakis, in 1967 geboren in Pireaus, is de zoon van de in 1999 overleden Militiadis Marinakis, een scheepsmagnaat die in zijn leven zowel in het Griekse parlement zat als aandeelhouder was van Olympiacos. Zoonlief volgde in zijn voetsporen en werd multimiljonair dankzij de scheepvaart, maar kon het niet laten zijn macht op andere vlakken te vergroten. Marinakis werd een bekende mediatycoon en ging eveneens de politiek in; hij is tot op de dag van vandaag gemeenteraadslid in Pireaus. De eigenaar van Olympiacos treft in de burgemeester een goede bekende: Yiannis Moralis, vice-president van de Griekse topclub.

Koriopolis-schandaal
Door de nauwe banden tussen Olympiacos en de regionale en nationale politiek groeit de argwaan met de dag. Het roemruchte Koriopolis-schandaal is hier debet aan. In 2011 was Marinakis, die ook even heeft gefungeerd als voorzitter van de Griekse Super League, de belangrijkste verdachte in de zaak, waarbij hij het meesterbrein zou zijn achter het manipuleren van de nationale voetbalbond ten voordele van Olympiacos, zoals de aanstellingen van bepaalde scheidsrechters. Ook zou hij onder meer bepaalde arbitrale dwalingen hebben geïnitieerd en schuldig zijn geweest aan diverse vormen van matchfixing. Marinakis ontkent tot op heden alle beschuldigingen, maar het schandaal blijft hem achtervolgen.

In 2015 werd Marinakis, na grondig onderzoek van aanklager Aristidis Korreas met behulp van data van de Griekse inlichtingendienst, verboden om op welk vlak dan ook zich bezig te houden met de voetballerij, in afwachting van een definitief oordeel. Marinakis zou onder andere schuldig zijn aan fraude, afpersing, het runnen van een criminele organisatie en betrokkenheid bij het opblazen van een bakkerij. Deze werd beheerd door scheidsrechter Petros Konstantineas, die had aangegeven dat individuen van de Griekse voetbalbond van hem eisten dat Olympiacos een duel met Xanthi móést winnen. De arbiter gaf echter aan eerlijk te fluiten; Olympiacos verloor.

Het uiteindelijke doel van Marinakis in het Koriopolis-schandaal: ‘De absolute controle over het lot van het Griekse voetbal, middels afpersing en fraude’. Scheidsrechters, rechters, directeuren, voorzitters en spelers waren betrokken bij het schandaal, maar allen ontkenden de aantijgingen. De druk bleef toenemen op alle betrokkenen en verschillende protagonisten deden hun verhaal, zoals Olivier Kapo, ex-middenvelder van Levadiakos, die in 2014 uitvoerig sprak met So Foot: "Alles is corrupt! Om je een idee te geven: in de achttien gespeelde uitduels hebben we maar één punt gepakt, maar we zijn er toch in geslaagd om negende (van de achttien, red.) te eindigen. Ik begrijp het niet. In welke andere competitie zie je dit? De UEFA let helemaal niet op Griekenland! Sommige wedstrijden gaan door tot de 99ste minuut."


Drugssmokkel
Alle vingers wezen bij het schandaal naar Marinakis, maar de zakenman wist, in tegenstelling tot tientallen andere verdachten, de dans te ontspringen. Begin 2017 kwamen alle aanklachten te vervallen en werd hij vrijgesproken van matchfixing. De algehele tendens was dat Marinakis te machtig was om naar beneden te halen. Toch kan de gefortuneerde duizendpoot nog steeds niet op zijn lauweren rusten, aangezien de volgende rel een feit is. In 2012 werd de oude, onbeduidende tanker Noor 1 van stal gehaald en in 2014 is het schip nabij Pireaus onderschept met smokkelwaar aan boord, waaronder ruim twee ton aan voornamelijk heroïne.

De affaire was in 2016 al afgedaan: twaalf mensen waren veroordeeld. Het Griekse rechtssysteem biedt echter de mogelijkheid om oude zaken nieuw leven in te blazen, ook na het eindoordeel. De kwestie Noor 1 wordt momenteel dus weer onder de loep genomen en de aanname is dat Marinakis samen met drie zakenrelaties medeverantwoordelijk is voor het importeren van de drugs uit het Midden-Oosten. Zodoende wacht de magnaat mogelijk een nieuwe juridische oorlog als de bewijslast als substantieel wordt beoordeeld.

Marinakis ontkent wederom en wijst met de beschuldigende vinger onder anderen naar PAOK-eigenaar Savvidis, die eveneens kennissen heeft bij de nationale regering. Savvidis is een goede vriend van de Russische president Vladimir Putin, die op zijn beurt Griekenland op verschillende, soms schimmige manieren financieel zou bijspringen. Marinakis spreekt op de clubsite van een ‘crimineel complot’: "De recente juridische actie is een bewuste poging tot karaktermoord! De aantijgingen zijn verzonnen. Ik adviseer de samenzweerders om het volgende te herinneren: ik zal niet buigen, ik zal niet capituleren. Ik zal niet bezwijken voor hun vieze plan."


Poll

Verwacht jij dat Olympiacos alsnog kampioen wordt dit seizoen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

5 reacties (laatste reactie door genghibli)

je kan er aardig wonen, leuk op vakantie, het eten is geweldig. maar voor het voetbal zelf zou ik niet zo snel naar Griekenland gaan, hoewel de sfeer vaak fenomenaal is, zie je louter dit soort verhalen voorbij komen

je hebt zeker mooie clubs, zoals Olympacos en Aek, maar de hoeveelheid corruptie, en rare praktijken maakt het een verschrikking. wat dat aan gaat zitten we hier in Nederland natuurlijk wel erg lekker, zowel in de overheid als in het voetbal. 99,9% van wat er hier gebeurd klopt gewoon.

8 april 2018 om 23:57

Kijk je niet voor je plezier, een potje Grieks voetbal. Heel fysiek, maar ook oh zo slecht. Niet normaal. En dan heb je natuurlijk nog de corruptie. Die voorzitter met zijn pistool dat veld op. Ongelooflijk allemaal toch.

9 april 2018 om 08:11

Ze staan wel slechts 1 plek onder Nederland in de UEFA ranglijst dus zo heel beroerd doen de topteams het ook weer niet.

Hij doet wat velen van ons ook weleens zouden willen doen na een slechte wedstrijd van het team.

8 april 2018 om 23:53

gewoon goed gedaan van hem

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Olympiacos

Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Donderdag 17 oktober
Manchester United wil in het komende jaar zes nieuwe spelers binnenhalen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren