Tottenham mogelijk twee jaar zonder smaakmaker: ‘Niet ideaal, wel realiteit’

Donderdag, 5 april 2018 om 22:25Robin Bruggeman • Laatste update: 22:29

Het fluitje van scheidsrechter Gehad Grisha dat op 13 augustus 2016 in het Mineirão door de Braziliaanse avond klonk betekende niet alleen het einde van de Olympische droom voor Zuid-Korea. De Aziaten waren in de kwartfinales van het voetbaltoernooi van de Spelen van Rio de Janeiro de bovenliggende partij tegen Honduras, maar moesten door een doelpunt van Alberth Elis na een klein uur spelen het bereiken van de halve finale toch uit hun hoofd zetten. De uitschakeling van de Koreanen nam echter ook een kans voor de spelers weg om onder de dienstplicht uit te komen.

Door Robin Bruggeman

Hoewel de Korea Oorlog inmiddels bijna 65 jaar achter ons ligt zijn de gevolgen van die strijd op het Koreaanse schiereiland vandaag de dag nog overal merkbaar. De aanval van het communistische Noord-Korea op de zuiderburen in juni 1950 escaleerde in de jaren erna tot een verwoestende strijd die niet alleen de Verenigde Naties en China tot actie aanspoorde, maar ook miljoenen doden en gewonden tot gevolg had. Doordat de strijdende partijen de oorlog op 27 juli 1953 beëindigden met een wapenstilstand en nooit een vredesverdrag ondertekenden, leven Noord- en Zuid-Korea nog altijd officieel op voet van oorlog met elkaar.

In de praktijk betekent dit dat de grens tussen de Korea’s als gedemilitariseerde zone bij de zwaarst bewaakte overgangen ter wereld hoort, waar militairen van beide landen elkaar 24 uur per dag in de ogen kijken. Om het gevaar van de noordelijke buurman het hoofd te bieden voerde Zuid-Korea in 1957 een dienstplicht in voor alle gezonde mannen, die qua looptijd, afhankelijk van het legeronderdeel, varieert van 21 maanden tot 24 maanden. Deze verplichte toetreding tot het leger moet normaal gesproken gebeuren als mannen tussen de 18 en 30 jaar oud zijn.

Topsporters, acteurs en andere artiesten verschillen voor de Koreaanse wet in dit geval niet van ‘gewone’ mannen, waardoor ook zij net als de rest van hun landgenoten aan hun dienstplicht moeten voldoen. Waar normale burgers de dienstplicht echter doorgaans op hun achttiende, of eventueel na het halen van een universitair diploma, af kunnen strepen, vallen deze twee jaar voor voetballers en andere topsporters precies in een periode waarin zij eigenlijk op hun toppen van hun kunnen zouden moeten presteren.

De grensovergang tussen Noord- en Zuid-Korea geldt als een van de zwaarstbewaakte ter wereld.

Een van de voetballers waarbij dit voor problemen kan zorgen is Tottenham Hotspur-uitblinker Heung-Min Son. De nu 25-jarige aanvaller werd in 2015 door the Spurs voor dertig miljoen euro opgepikt bij Bayer Leverkusen en is na een moeizaam eerste seizoen in de laatste anderhalf jaar uitgegroeid tot een van de absolute blikvangers in de ploeg van coach Mauricio Pochettino. Son tekende in het Champions League-avontuur dat enkele weken geleden door Juventus in de achtste finales werd beëindigd voor vier doelpunten, terwijl de teller voor de Koreaan in de Premier League inmiddels ook alweer op twaalf treffers en vier assists staat.

Voor Son, die in juli officieel zijn 26e verjaardag viert, maar doordat men in Zuid-Korea op 1 januari start met tellen daar voor de wet al 27 is, begint de tijd echter te dringen. Mannelijke Zuid-Koreanen moeten normaal gesproken voor hun 30e verjaardag gestart zijn met hun, minstens, 21 maanden in het leger, al kan dit in uitzonderingsgevallen worden uitgesteld tot de 35e verjaardag. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan een belangrijke opleiding in het buitenland of als het gezin van de dienstplichtige in kwestie zonder kostwinner zou komen te zitten, waardoor het de eindjes in dat geval niet meer aan elkaar zou kunnen knopen.

Het is echter de vraag of Son als welgestelde voetballer aan deze criteria kan voldoen. Voor sporters is er echter nog een andere route om onder de verplichte periode in het leger uit te komen. Een medaille op de Olympische Spelen, van welke kleur dan ook, of een gouden medaille op de Aziatische Spelen, die net als de Olympische tegenhanger één keer in de vier jaar worden georganiseerd, is ook voldoende om niet in dienst te hoeven. De Koreaanse regering riep deze regeling jaren geleden in het leven vanuit de redenering dat sporters met dergelijke prestaties vanzelf al een ‘belangrijke bijdrage’ aan de maatschappij zouden leveren. De dienstplicht van twee jaar wordt in dat geval teruggebracht tot een wapentraining van slechts vier weken.

Bayer Leverkusen gaf Son in 2014 geen toestemming om deel te nemen aan de Aziatische Spelen.

Met de uitschakeling op de Spelen van Rio zag de in Chuncheon geboren Son, als dispensatiespeler aanwezig in Brazilië, een kans om onder de dienstplicht uit te komen in rook opgaan, nadat hij eerder ook al twee keer weinig geluk kende. In 2014 gaf toenmalige werkgever Bayer Leverkusen de aanvaller geen toestemming om deel te nemen aan de Aziatische Spelen die de Koreaanse voetbalploeg uiteindelijk een gouden medaille opleverden, terwijl hij twee jaar eerder niet van de partij was toen er op de Olympische Spelen van 2012 een bronzen plak werd gewonnen. Toenmalig bondscoach Myung-Bo Hong stak verdediger Ki-Hee Kim tijdens dat toernooi in Londen zelfs de helpende hand toe door hem in de troostfinale, bij een 2-0 voorsprong op Japan, zijn enige vier minuten van het toernooi te gunnen en hem daarmee vrij te pleiten van de dienstplicht.

De Aziatische Spelen van later dit jaar in Indonesië zijn normaal gesproken een van de laatste kansen voor Son om nog het benodigde zilverwaar in de wacht te slepen. Dat toernooi stelt Tottenham echter ook voor een lastig dilemma, aangezien het in dezelfde zomer wordt gehouden als het WK en het Son, als het hem toestemming geeft om deel te nemen, in de eerste wedstrijden van het nieuwe Premier League-seizoen zou moeten missen. Dit offer zou zich echter weer op de lange termijn uit kunnen betalen als Son tijdens zijn gehele carrière in Europa kan blijven en zodoende nog van grote waarde kan zijn voor the Spurs.

Bondscoach Hak-Beom Kim lijkt in ieder geval van plan om de linksbuiten als dispensatiespeler op het toernooi dat normaal gesproken gespeeld wordt door spelers onder de 23 jaar een kans te gunnen: “Als er zich geen speciale situaties voordoen ga ik hem selecteren. Son is het soort speler dat we nodig hebben en die een kans verdient. We zullen op het laatste moment pas weten of hij wel of niet bij het team kan komen, maar ik denk niet dat dit een groot probleem zal gaan worden. Deze selectiekwestie is niet alleen belangrijk voor de speler zelf, maar ook voor de club”, vertelde de keuzeheer onlangs aan de Asia Times.

Als Son daadwerkelijk het leger in moet, wordt hij overigens waarschijnlijk niet aan de grens met Noord-Korea gestationeerd. Het Zuid-Koreaanse leger heeft met bijvoorbeeld Sangju Sangmu een speciale voetbalploeg die actief is in K League en de kans is groot dat Son daar, of in een van de andere legerteams die actief zijn in de lagere afdelingen, een kleine twee jaar zijn wedstrijden zou spelen. Dat dit van grote invloed is op zijn loopbaan, leidt ook in het Aziatische land zelf tot discussie: “De dienstplicht mag dan niet ideaal zijn voor professionele voetballers en hun carrières, maar het is wel de realiteit”, legde Steve Kim, voormalig hoofd competities bij de overkoepelende Aziatische voetbalbond, uit. “Iedereen weet dat het voor Son beter zou zijn als hij niet hoefde te gaan, maar de Koreaanse bond kan daar niets aan veranderen. Hij moet behandeld worden als elke andere atleet.”

Ji-Sung Park bereikte in 2002 met Zuid-Korea de halve finales van het WK in eigen land en werd daarom vrijgesteld van dienstplicht.

De kwestie Son roept in Zuid-Korea herinneringen op aan andere professionele atleten en voetballers als Ji-Sung Park en Chu-Young Park. Eerstgenoemde, voormalig middenvelder van onder meer PSV en Manchester United, reikte in 2002 met de Zuid-Koreaanse voetbalploeg op het WK in eigen land tot de halve finales, waarna de regering als blijk van waardering besloot om de gehele selectie vrij te stellen. De regeling dat het overleven van de groepsfase van een WK ook genoeg is om onder de dienstplicht uit te komen werd in 2007 na beschuldigingen van vriendjespolitiek echter onder publieke druk weer ingetrokken, waardoor dat pad voor Son deze zomer in Rusland, waar Zuid-Korea ingedeeld is in een poule met Duitsland, Mexico en Zweden, niet meer begaanbaar is.

Chu-Young Park, voormalig aanvaller van onder meer AS Monaco en Arsenal en tegenwoordig uitkomend voor FC Seoul, kreeg in 2012 toen hij 27 jaar was een tienjarige verblijfsvergunning in Monaco waardoor hij min of meer onder zijn dienstplicht uit kon komen. Dit kwam de spits, die in datzelfde jaar toevallig ook een medaillewinnaar werd op de Olympische Spelen van Londen, echter op zoveel kritiek te staan in zijn thuisland dat Steve Kim verwacht dat Son niet voor een soortgelijke oplossing zal kiezen: “Sommigen zouden het begrijpen, maar bij Park waren het publiek en de media niet blij met deze oplossing. Het zou erg controversieel zijn.”

Dienstweigering valt ook af als optie, aangezien de Koreaanse wet ‘gewetensbezwaring’ niet als legitieme reden erkent om niet het leger in te hoeven. Op dit moment zitten er ruim vierhonderd Zuid-Koreanen gevangen die aan hebben gegeven uit principiële overwegingen niet aan hun dienstplicht willen voldoen. De beste mogelijkheid voor Son ligt daarom aankomende zomer op de Aziatische Spelen in Jakarta, waar hij met een goede prestatie en een gouden medaille in één klap een einde kan maken aan alle onzekerheid.

Swansea City-middenvelder Sung-Yeung Ki was in 2012 wel aanwezig toen er brons werd gewonnen op de Olympische Spelen in Londen en hoeft zodoende slechts een wapentraining te ondergaan.

Sung-Yeung Ki, middenvelder van Swansea City en doordat hij in 2012 wel van de partij was toen er brons werd gewonnen op de Olympische Spelen uitgesloten van dienstplicht, gelooft dat zijn landgenoot hoe dan ook de juiste keuze zal maken: “Het is iets waar we allemaal respect voor hebben. Het is niet eerlijk om te zeggen dat wij het niet hoeven te doen omdat we beroemde voetballers zijn. Sonny en ik kunnen niet anders worden behandeld omdat we Premier League-spelers zijn. Er zijn andere Zuid-Koreanen die veel belangrijkere banen hebben dan tegen een bal trappen.”

“Zij moeten hetzelfde doen, dat begrijpen we allemaal. In het Verenigd Koninkrijk heb je die situatie niet. We zijn nog steeds verdeeld in twee landen en blijven officieel met elkaar in oorlog, ondanks dat er al 65 jaar een staakt-het-vuren is. Als mijn land mij nodig heeft, zal ik er voor hen zijn en ben ik klaar om te vechten. Maar om klaar te zijn om te vechten, moet je ook leren hoe je moet vechten”, vertelde hij, doelend op de dienstplicht in het algemeen en de wapentraining van een maand die hijzelf moet afwerken in het bijzonder, eerder aan The Sun.


Poll

Vind jij dat voetballers als Heung-Min Son vrijgesteld zouden moeten worden van de dienstplicht?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

47 reacties (laatste reactie door desteek77)

Zeer interessant artikel.
Ik heb een paar jaar geleden in Chili een paar Zuid-Koreanen leren kennen. Die zijn letterlijk allemaal klaar om te strijden voor hun leven. Iedereen kan met wapens, granaten e.d. omgaan. Erg apart. Wel erg aardige mensen verder.

On: hopelijk gaat het voetbaltalent van Son niet verloren omdat hij twee jaar in zo'n amateurteam moet spelen als 'dienstplicht'. Op dit moment een van de smaakmakers van de Premier League.

5 april 2018 om 11:43

2 jaar niet op niveau spelen zal zijn eigen niveau niet ten goede komen, ben ik bang.
Raar verhaal hoor, de wet zal er wet zijn, maar dit is topsport en zoveel Zuid Koreaanse spelers in de top van het mondiale voetbal zijn er niet. Dus dit is toch wandelende reclame voor Zuid Korea als sportland.

5 april 2018 om 12:57

Dnsdkr

Snap best wat je zegt dat je het maar een 'raar verhaal' vindt. Wij hier (hoewel ik zelf ook nog tot de generatie behoor die zijn militaire dienstplicht mocht vervullen) in Nederland leven natuurlijk al sinds ruim 75 jaar in vrede én veiligheid en we leven niet in de permamanente dreiging van een buurland met een totalitair regime aan het hoofd daarvan.

Dus voor ons doet dat allemaal 'raar' aan. Maar omgekeerd kan ik mij juist de manier waarop de Koreanen dit aanpakken goed voorstellen. Die oorlog daar heeft echt zoveel jaar na dato nog steeds enorme impact op de regio én de mondiale geopolitieke verhoudingen. Kijk maar eens hoe Trump zich hiermee bezig houdt. Zegt genoeg.

5 april 2018 om 15:59

Constant Kante

Ik snap wat je zegt, maar dan is het wel raar dat zij een uitzonderingen kunnen maken voor Olympische voetbalmedailles, waar je zou zeggen dat het uitkomen als een van de weinige Zuid Koreanen op mondiaal (sub)topniveau, wat Tottenham wel is, hoger aangeschreven staat, maar dan niet telt. Dat voelt wat scheef.

5 april 2018 om 20:19

Met Olympische medailles win je eer en prestige voor je land en dus ook vrij logisch dat ze hier vrijstelling voor geven. Dat Son bij Tottenham speelt is leuk voor Son zelf maar wat heeft Zuid Korea ermee te maken? Ze moeten ergens de streep trekken want bij welke club speel je pas hoog genoeg om vrijstelling te krijgen? En die betreffende clubs kunnen ook op en neer gaan kwa niveau.

Heel erg vreemd! Je zou toch zeggen dat het voor zo'n land juist prachtig is als een speler als Son het land vertegenwoordigd hier in Europa? Aan de andere kant moet het dan weer wel voor iedereen gelijk zijn, dat is het tegenargument...

5 april 2018 om 13:21

Ah joh, zal allemaal wel loslopen. Leuk artikel hoor, maar ik denk dat Son zich geen zorgen maakt. Op de BBC is hier nog geen enkele melding van gemaakt, 'storm in a glass of water' dus

Dan mag Zuid Korea een flinke schadevergoeding aan Tottenham betalen. Denk dat ze dan snel een vrijstelling geven.

5 april 2018 om 00:32

Lijkt me niet. Wat gaat Tottenham doen, het Zuid Koreaanse leger voor de rechter slepen?

5 april 2018 om 00:38

Jij denkt niet dat de Engelse regering zal opkomen voor de rechten van Tottenham?

5 april 2018 om 00:52

Niet echt Geert. Het was bekend toen Spurs Son contracteerden en nog belangrijker, jij denkt A. dat een voetbalclubhe in Engeland belangrijker is als een geheel land en B. Je gaat totaal voorbij aan Son zelf (zeg niet dat hij dit wel of niet wilt)

Al met al heeft Spurs geen poot om op te staan en ik snap niet hoe jij denkt dat de Engelse regering een voetbalclub in dit geheel kan assisteren?

5 april 2018 om 00:58

Denk eerder dat Son dit had moeten communiceren toen hij tekende, al weet ik niet wat er precies in het contract staat. Jij wel?

5 april 2018 om 02:56

Dat is zeker gecommuniceerd. Als hij de dienstplicht niet gaat vervullen levert hem dat 1. veel imago schade aan 2. mogelijke gevangenisstraf! Het is niet omdat het mensen zijn die tegen een bal aan kunnen trapen vrij uit mogen gaan op alles.

5 april 2018 om 10:24

De wet is de wet jongen. Denk je echt dat de Britse (noem het maar eens de Engelse regering in Schotland of Wales) regering gaat niet de relaties met een van hen trouwste bondgenoten in Azie in gevaar brengen vanwege een voetbalclub.

Jammer voor Son, maar ik vind dat hij gewoon moet gaan. De wet is de wet. Hoe zou jij het vinden als wij allemaal het leger inmoesten, maar Depay en Wijnaldum zouden vrijgesteld zijn?

5 april 2018 om 10:35

Depay heeft de kleren er al wel voor😜 maar inderdaad, Son hoort gewoon te gaan. Ga er ook vanuit dat Tottenham dit wist en hier niet moeilijk over gaat doen. Het is voor Son te hopen dat hij nog die medaille wint en er dan onderuit kan komen.

5 april 2018 om 13:10

Geert Vs

Hoezo moet Zuid Korea een schadevergoeding aan Spurs betalen precies? Korea is een soeverein land, dat natuurlijk zelf bepaalt hoe de wetten in dat land, die in dat land gelden, geregeld zijn. Son, als Koreaans staatsburger, is onderworpen aan die wet. Dat Son zelf een arbeidsovereenkomst heeft met Spurs, dat staat daar verder buiten. Dat is dan weer een zaak, als je daar een zaak van zou willen maken, wat behoorljik kansloos is trouwens, tussen Son en Spurs. Daar staat de Republiek Korea dan weer buiten.

Verder suggereer jij dat 'de Engelse regering' zal opkomen voor de rechten van Spurs. Leuk gevonden, moet ik zeggen. Maar, wat zijn hier om te beginnen dan exact de 'rechten' van Tottenham? Zij hebben een arbeidsovereenkomst met Son. Son moet die overeenkomst nakomen, dus arbeid leveren. Als hij dat niet doet, omdat hij in dienst moet, dan kan Spurs Son aanspreken (en bijvoorbeeld contract ontbinden, plus schadevergoeding eisen). Maar als club een land voor de rechter dagen? Nul grondslag voor. Wat zou hier uberhaupt het juridische handvat kunnen zijn Geert? Onrechtmatige daad of zo? Onzinnige gedchte.

En dat de Britse regering al iets zou kunnen doen, juridisch, is al helemaal belachelijk. Uiteraard heeft de Britse regering in deze geen enkele juridische poot om op te staan. Hoewel, ze zouden een klacht kunnen indienen bij het Internationale Hof van Arbitrage in Den Haag en Zuid Korea daar voor de arbitrage Hof dagen. Geen idee wat dan de juridisch relevante rechtsvraag zou kunnen zijn, maar dat zou eventueel nog kunnen. Kansloze procedure verder, maar het kán wel.

Uiteraard zou de Britse regering dan natuurlijk nog wel achter de schermen druk kunnen uitoefenen op de Koreaanse regering om een uitzodnering te maken of zo. Maar daarmee zou de Britse regering wel twee problemen op de hals halen. Ten eerste betekent dit dat de Britse regering, kennelijk, Spursfan is. Want waarom heeft de regering zich eerder dan niet met andere clubs bemoeit? Daarmee ontstaan enkel maar grotere problemen. Daar heeft de regering May die de ene vernedering na de andere te verwerken heeft gekregen in de Brexit onderhandelingen echt geen enkele behoefte aan. Ten tweede betekent het dat als de Britten hun zin krijgen ze dus een gunst zullen moeten gaan verlenen aan de Koreanen als die in de toekomst zélf een akkefietje hebben en moet je op dat moment dingen gaan doen je niet wilt doen of die electoraal niet goed liggen. Is geen politieke positie die je wilt innemen.

Dus nee, ik denk niet dat de Britse regering gaat opkomen voor de 'rechten van Spurs.' Theresa May kijkt wel link uit.

5 april 2018 om 22:35

Ik heb geen enkel idee wat er in dat contract staat maar jij maakt in je origineel reactie een aanname waarvan menigeen achterover zal slaan. Je gaat erg kort door de bocht, laten we het zo stellen.

Net zoals je nu weer de aanname maakt dat Son dit ten tijde van het onderhandelen niet gecommuniceerd heeft, weet jij dit?

5 april 2018 om 22:42

Zouden zat mensen maar al te blij mee zijn in Wales en Schotland als dat betekend dat ze afgezonderd zijn! :-)

5 april 2018 om 01:54

Denk dat Son eerder een trotse Zuid-Koreaan is dan een trotse Spurs-speler.

5 april 2018 om 10:39

Je hebt er echt helemaal niets van begrepen en kunt je niet inleven/voorstellen hoe een Koreaan anders is dan een Europeaan.

Ja in een aantal landen is dit normaal maar zou Tottenham hier ook een vergoeding voor krijgen? Hij heeft namelijk wel een contract.

5 april 2018 om 00:37

Dit is toch de verantwoording van Son en niet van Zuid-Korea. Son zou een vergoeding moeten betalen en nu het leger. Dit is niet een regel dat uit de lucht komt vallen maar al heel lang bestaat

5 april 2018 om 13:12

Ryan1990

Exact! Spurs hebben een contract met Son. Niet met de Koreaanse regering. Feitelijk, als Son dus niet de verplichtingen in zijn contract na kan komen, zou Spurs dat contract kunnen laten ontbinden en schadevergoeding van Son kunnen eisen. Of ze dat ook gaan doen, dat betwijfel ik.

5 april 2018 om 22:40

Ik vindt het bizar dat zoveel mensen (of lig twee) hier denken dat een voetbalclubje recht hebben op een vergoeding als een speler zijn dienstplicht moet vervullen in Zuid Korea. Echt een hele bizarre gedachte. Het is geen interland die hij speelt, hij moet zijn dienstplicht uitvoeren.

Interessant artikel, thanks voor het maken. Nog een belangrijke voetnoot:

Een Koreaan moet voor zijn 30e levensjaar zijn dienstplicht gestart zijn (berekend op zijn Koreaans). In Korea rekenen zij echter leeftijd anders aan, een pasgeborene is al 1 jaar oud, en op 1 januari verjaard iedereen. Theoretisch gezien is een baby die op 30 december geboren wordt, 2 dagen later dus al 2 jaar oud volgens Koreaanse maatstaven.

Son is geboren op 8 juli 1992, wat hem voor Koreeanse maatstaven 27 maakt (sinds 1 januari). De dienstplicht moet voor je 30e levensjaar gestart worden, wat dus inhoudt dat Son zich uiterlijk op 31 december 2020 zou moeten melden (wanneer er geen uitzondering geregeld wordt).

5 april 2018 om 18:50

Het is natuurlijk ook maar afwachten of hij daar uberhaupt trek in heeft. Ik weet niet wat de regels en hoe uitleveringsverdragen daar zijn, maar als hij niet van plan is om terug te keren omdat hij zijn directe familie 'hier' bij wijze van spreken al heeft wonen, zou niemand daar van staat te kijken.

leuk artikel om te lezen.

De dienstplicht nemen ze daar zeer serieus, dus heeft Tottenham hoe jammer dat ook is, geen poot om op te staan. De enige optie is om net als Park in het verleden een verblijfsvergunning te verlenen voor een langere tijd, waardoor hij onder zijn dienstplicht uit zou kunnen komen. Alleen moet Sonny daar natuurlijk zelf wel mee in stemmen. Het zou toch wel een aderlating zijn als hij voor twee seizoenen afwezig zou zijn, al lijkt het me onwaarschijnlijk dat de Spurs hier niet van op de hoogte was.

5 april 2018 om 09:39

De 2e optie is om op de Aziatische spelen een medaille te pakken. Of een medaille op het wk, maar dat lijkt me vrij kansloos.

5 april 2018 om 09:55

Klopt, maar ik bedoel dan ook de enige reële optie.

5 april 2018 om 10:00

Vergis je niet, alleen de goude medaille telt op de Aziatische Spelen.

5 april 2018 om 10:01

Een Wk valt er dacht ik totaal niet meer onder alleen de OS en de Aziatische spelen vallen er nog onder dacht ik. En alleen goud telt op de Aziatische spelen.

Leuk informatief artikel, maar ik lees zo'n 27 kansen om de dienstplicht uit te stellen of rond zijn 35 uit te voeren. Hij gaat echt geen 2 jaar het Koreaanse leger in, daar durf ik een biertje om te verwedden.

Uitstellen tot 35, ondertussen minuten maken in een van de toernooien en Tottenham naar een nog hoger niveau tillen. Zo zal het lopen.... Denk ik.

Als hij nou een studie start naast zijn voetbalcarriere....

5 april 2018 om 10:29

Studie maakt niet uit. De meeste Koreaanse gasten doen hun dienstplicht na hun eerste jaar universiteit, zodat ze hun studieplek hebben veilig gesteld.

Ik zou hetzelfde doen als park en lekker een paspoort of verblijfsvergunning van een ander land aanvragen. Ik kan ook echt niet begrijpen dat je daar kritiek op krijgt. Welk mens wil nou 2 jaar van zijn leven/carrière weg gooien om in dienst te gaan?

5 april 2018 om 10:00

Veel Koreanen hebben veel respect voor hun wet en Park werd het erg verweten en je familie word er ook op aangekeken. Daarom doen veel spelers en andere beroemdheden gewoon hun service.

5 april 2018 om 12:34

Duidelijk dat jij je compleet verkijkt op hoe andere culturen in elkaar steken. Zuid-Koreanen zijn een stuk nationalistischer en bovendien leven die zoals je misschien hebt kunnen lezen al sinds de jaren 50 in staat van oorlog. Natuurlijk klinkt dit voor ons als Nederlanders misschien apart, maar daar is het helemaal niet zo'n issue en is het net zo normaal als voor ons de Cito toets in groep 7.

En niet begrijpen waarom je kritiek krijgt op het aanvragen van een verblijfsvergunning? Wat dacht je ervan dat het overkomt dat je je land in de steek laat?

5 april 2018 om 13:24

Lacazette

Jouw standpunt, even in het midden latend wat ik daarvan zelf vind, is mooi bedacht maar totaal misplaatst als je bedenkt dat Zuid Korea een land is waar permanent, sinds 1953, zo'n 700.000 tot de tanden gewapende Noord Koreaanse militairen aan de Noordgrens staan te wachten om je helemaal onder de voet te lopen. Noord Korea heeft zo'n 20.000 raketten aan die grens staan waarmee bijna elk doel op het schiereiland getroffen kan worden. Geschat wordt dat er binnen een uur ongeveer 100.000 slachtoffers gemaakt zouden kunnen worden op die manier.

En ondanks de immense hulp van de VS betekent dit dat de Koreaanse psyche wat anders in elkaar steekt dan die van ons nuchtere Hollanders, want wij leven hier al 75 jaar in vrede én veiligheid. En een immense welvaart. Dus dat wij inmiddels decadent genoeg zijn om de dienstplicht af te schaffen en daarvan te vinden dat het prima is om die te ontduiken, dat snap ik best, maar in Korea wordt er om begrijpelijke redenen echt heel anders tegen dit onderwerp aangekeken. Daar is je dinestplicht vervullen niet je 'leven weggooien' maar iets eerbaars én iets heel erg noodzakelijks als het land wil overleven.

De kans is klein dat Son de militaire service hoeft uit te dienen en komt het er wel op aan dan is er niks aan te doen.
VZ hij hoeft niet perse in een lagere divisie te spelen want Sangju Sangmu is een militaire club wat gewoon uit komt in de K League waar hij ook voor kan spelen. Ik ga er vanuit dat Tottenham niet moeilijk doet en hem mee laat doen aan de Aziatische spelen hij is wel verplicht om goud te hallen. Want om hem 2 jaar te missen gaat ze veel meer pijn doen tenzij hij geblesseerd raakt waardoor die ook vrijstelling kan krijgen. Al zou je niet iemand een blessure toe wensen

Overigens is de dienstplicht in Korea 21 maanden, geen 24 maanden. Staat in het artikel wel juist vermeld, maar in de reacties wordt soms uitgegaan van 2 volle jaren. Daarnaast is het zeker niet ondenkbaar dat hij gratie krijgt en zijn dienstplicht voor zijn 35e mag starten. Is wel ongebruikelijk, maar er zijn vergelijkbare situaties geweest, onder andere voor acteurs en zangers.

5 april 2018 om 13:25

De meeste kpop sterren krijgen bijna nooit een uitstel, hoe succesvol en in wat voor landen ze ook zitten. Ik vind het aan de ene kant wel mooi. Uitkomen voor je land en 21 maanden als een echte man worden behandeld.

6 april 2018 om 01:47

@marcereal,

Met uitzondering van de enkele Kpop ster die ook in het buitenland naam maakt en om die reden nauwelijks in Korea is. Er zijn er een behoorlijk aantal die meer dan 6 maanden per jaar door Azie toeren. En van een Kpop ster wordt geacht dat zijn carriere ook na zijn 30e nog voortgezet kan worden. De carriere van een voetballer is juist op zijn top rond zijn 30e.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Tottenham Hotspur

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.Everton103
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
H. KaneAanvaller40
D. MarkandayAanvaller00
P. GolliniKeeper00
H. LlorisKeeper50
D. ScarlettAanvaller00
B. DaviesVerdediger10
M. DohertyVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Tottenham Hotspur.

22 fans
Middenvelder, 29 jaar

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Olympique Marseille heeft belangstelling voor David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren