AZ heeft aan feilloze eerste helft genoeg tegen onmachtig ADO

AZ heeft zaterdag een eenvoudige overwinning bijgeschreven tegen ADO Den Haag. De nummer drie van de Eredivisie had op bezoek bij ADO Den Haag genoeg aan een sterke eerste helft: 0-3. AZ komt op twee punten van Ajax, dat zondag in actie komt tegen FC Groningen.

AZ was oppermachtig in de eerste helft en had de wedstrijd voor het rustsignaal al beslist. Robert Zwinkels wist Fredrik Midtsjö in de tiende minuut nog van scoren te weerhouden, maar even daarna was het via Wout Weghorst alsnog voor het eerst raak. De kersverse international tikte in de achttiende minuut raak na een pass van Alireza Jahanbakhsh. De Alkmaarders zochten naar een grotere voorsprong: Oussama Idrissi werkte de bal naast het doel van Zwinkels en hetzelfde gold voor Guus Til, die een grote één-op-één-kans om zeep hielp.

Het waren geen dure missers, want Björn Johnsen miste een van de spaarzame kansen voor ADO en vervolgens liep AZ alsnog uit. Een licht getoucheerde inzet van Idrissi zorgde na een halfuur voor de 0-2. Jonas Svensson bediende Til, die koos voor een overstapje en daarmee Weghorst in staat stelde om Idrissi op te zoeken. Diens schot van buiten het strafschopgebied werd van richting veranderd, waardoor Zwinkels als aan de grond genageld stond. Vervolgens werd het ook nog 0-3 nadat Jahanbakhsh binnenschoot uit een corner van Teun Koopmeiners.

In de tweede helft was Weghorst dicht bij zijn tweede treffer: Zwinkels voorkwam de 0-4 met een gestrekte arm. Het was een van de weinige wapenfeiten in de tweede helft. Zo attractief als het eerste bedrijf was, zo tam was het spel na de rust. AZ hoefde de score niet meer uit te breiden en ADO was niet in staat om het de Alkmaarders moeilijk te maken. De Hagenaars toonden wel meer intentie om aanvallend te voetballen, maar moesten genoegen nemen met de 0-3 nederlaag.

Eindigt AZ als nummer drie in de Eredivisie?