wk2018

Ajax krijgt gemiddeld minder tegendoelpunten en wint vaker met Veltman

Zondag, 1 april 2018 om 07:00

Ajax hervat de Eredivisie komende zondag met een uitwedstrijd tegen FC Groningen en heeft een overwinning nodig om een sprankje hoop te houden op de titel. De Amsterdammers wisten de laatste twee competitiewedstrijden te winnen, terwijl de komende opponent slechts één keer won in de laatste tien Eredivisie-duels. Opta blikt vooruit op de ontmoeting in het Noordlease Stadion, zondagmiddag vanaf 14.30 uur.

O Ajax won dit decennium slechts twee keer een Eredivisie-duel in Groningen (drie keer gelijk, tweemaal een nederlaag), maar verloor drie seizoenen geleden voor het laatst van de Noorderlingen (31 augustus 2014, 2-0).

O FC Groningen en Ajax zagen dit seizoen spelers van negen verschillende nationaliteiten tot scoren komen, meer dan elke andere Eredivisie-ploeg.

O Voor het eerst sinds het seizoen 2002/03 (27 punten) heeft FC Groningen minder dan dertig punten na 28 speelronden in de Eredivisie (momenteel 29).

O Groningen kreeg dit Eredivisie-seizoen de meeste schoten op doel tegen (192), terwijl Ajax juist de ploeg is die het vaakst tussen de palen schoot in 2017/18 (227).

O Ritsu Doan was direct betrokken bij zeven van de laatste twaalf Eredivisie-doelpunten van FC Groningen (vijf goals & twee assists).

O Alleen Mimoun Mahi (91) was dit seizoen bij meer doelpogingen van Groningen betrokken dan Juninho Bacuna (78 - 52 schoten, 26 gecreëerde kansen), terwijl Django Warmerdam (163) de enige veldspeler bij FC Groningen is met meer balveroveringen dan Bacuna (153).

O Ajax scoort dit Eredivisie-seizoen gemiddeld bijna drie keer per uitwedstrijd (2,86), het hoogste gemiddelde voor een Eredivisie-club sinds 1997/98 (Ajax - 3,12).

O Ajax krijgt, sinds het basisdebuut van Joël Veltman in de Eredivisie, gemiddeld gezien minder doelpunten per duel tegen met Veltman in de basis dan zonder (0,7 om 1,0) en heeft ook een hoger winstpercentage wanneer de verdediger aan de aftrap staat (70% om 66%).

O Lasse Schöne, die zijn eerste assist in de Eredivisie gaf in een uitduel in Groningen, was tegen geen ploeg bij meer Eredivisie-goals betrokken dan tegen de Groningers (elf, zes goals, vijf assists).

O Klaas-Jan Huntelaar kwam dit seizoen elf keer tot scoren, maar op basis van Expected Goals had men 16,8 doelpunten van de spits kunnen verwachten, alleen bij Reza Ghoochannejhad (-6,3) is dat verschil groter dan bij Huntelaar (-5,8).


Poll

De wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax eindigt in een..


Gerelateerd

51 reacties (laatste reactie door passionforpink)

Makkelijk scoren over Veltman, Tete werd vooral in de basis gezet wanneer Ajax tegen (potentiële) superieure tegenstanders speelden en die meer kwaliteit op de flanken hadden. Dan is het logisch dat je die wedstrijden wat minder vaak wint.

30 maart 2018 om 11:35

Okay, deze moet je echt even verder uitleggen. Wanneer speelde Tete boven Veltman tegen potentieel superieure tegenstanders in de eredivisie. In het eerste jaar van Tete (15/16), speelde Veltman alle wedstrijden in de eredivisie. In 16/17 speelde Tete 5 wedstrijdenin de eredivisie en dat was tegen sparta, az, willem 2, excelsior en roda. Van die 5 wedstrijden speelde veltman er 4 niet. Maar daar is geen enkele sprake van superieure tegenstanders. Je hele argument is totaal uit de lucht gegrepen om veltman tekort te doen. Gaat helemaal nergens over. Ook als je naar EL kijkt is het nergens op gebaseerd. De enige wedstrijden die hij daar miste waren toen ajax al geplaatst was, veltman geschorst en een keer ziek.

30 maart 2018 om 11:40

Ik kan me nog een zekere wedstrijd tegen Feyenoord herinneren waarin Tete Elia in zijn zak had.

30 maart 2018 om 11:45

Ik zeg toch nergens dat tete nooit tegen nederlandse topteams heeft gespeeld. Ik zeg dat tete nooit in plaats van veltman is opgesteld tegen potentieel superieure tegenstanders. Want als je die wedstrijd nog kan herinneren, dan weet je ook nog dat Veltman naast Tete stond opgesteld.

30 maart 2018 om 11:51

@asroma8: Absoluut, die wedstrijd speelde Tete als een beest. Op zich terecht dat je die nog kan herinneren. Maar kan jij je ook nog herinneren dat (huidige topscorer van de eredivisie) Lozano dit seizoen helemaal nergens was in de wedstrijd tegen Ajax? Op één of andere manier krijgt Tete altijd alle credits voor zijn goede wedstrijden, maar Veltman niet.

31 maart 2018 om 17:31

Veltman had rood moeten krijgen tegen Lozano. Zelfs iedere Ajacied was het daar over eens.

31 maart 2018 om 17:33

Ik ben ook Ajacied, en ik ben het daar niet mee eens

31 maart 2018 om 18:00

Ik ben het er ook niet mee eens. Voor zover de stelling "elke Ajacied".

31 maart 2018 om 22:50

Wat een grap. Dat Veltman zonder gele kaart het duel uit kwam, mocht een klein wonder heten. Maar rood? Geen moment dat hij daarvoor in aanmerking kwam. De enige Ajacieden die dat erin konden zien waren de fervente haters van Veltman, maar objectief gezien was er geen moment dat hij rood had kunnen krijgen. Of je moet twee "mogelijke gele kaart" momenten bij elkaar optellen tot rood, maar ik hoef toch zeker niet uit te leggen dat het niet zo werkt en dat een speler die al op de bon is gegaan altijd nog een klein beetje gas terug kan nemen.

31 maart 2018 om 22:21

Sowieso doeloze statistiek. Alsof heel de wedstrijd om veltman draait. Elke wedstrijd is anders en veltman deed ook mee ja.

31 maart 2018 om 22:52

Tuurlijk draait de wedstrijd niet om Veltman, hij is vaak 1 van de 11 spelers van Ajax. Maar het is wel een interessante statistiek om het ongefundeerde anti-Veltman onderbuikgevoel onderuit te halen.

Veltman is dan ook een enorm ondergewaardeerde kracht. Wordt vaak als de kop van jut neergezet als iemand die Ajax-onwaardig is en er totaal niets van kan. Zijn haters schrijven graag zijn concurrenten de basis in, ook als ze die nog nooit hebben zien spelen of aantoonbaar een paar klasses minder zijn. Maar Joel zal het bij een heel aantal hier nooit goed kunnen doen. Dan zie je dat die mensen hun ogen sluiten voor statistieken of zelf dingen gaan verzinnen zoals M_balotelli hierboven.

Snap het zeker als hij er een keer klaar mee is en een stap wil maken naar het buitenland (en ja, daar zal echt wel interesse in hem zijn), maar ik hoop voor Ajax dat hij voorlopig of misschien wel zijn hele carriere blijft. Geweldige positionering, brengt ook het gif en een stuk ervaring dat Ajax nodig heeft. Op zich logisch dat hij daar de krediet niet voor krijgt met een verdedigend toptalent als De Ligt (en vorig jaar Sanchez) naast hem, maar dat neemt niet weg dat het een meer dan goede speler is voor Ajax.

30 maart 2018 om 11:52

Helemaal eens. Veltman is een prima speler voor Ajax en rete irritant om tegen te spelen. Hij heeft wat nare trekjes, waardoor de meerderheid van de voetbalkijkers het niet zo op hem heeft. Maar dat neemt niet weg dat hij een prima verdediger is.

30 maart 2018 om 12:04

Je hebt niks aan 11 paradepaardjes. Dus een werkpaard als Veltman, een jongen van de club ook nog, die niet op zijn 20e op zoek ging naar de uitgang om te cashen, heb je gewoon nodig. Zeikt en zeurt niet, stelt zich netjes op tov de club, wat wil je nog meer?

30 maart 2018 om 13:39

"zeikt en zeurt niet, stelt zich netjes op tov de club, wat wil je nog meer?"

als dat de maatstaven zijn om bij een topclub te mogen spelen dan is het einde zoek. uiteindelijk draait het om kwaliteit en die mist Veltman op dat niveau. hij kan ook niet zeuren want hij heeft jarenlang gefaald en mocht altijd blijven staan waar spelers als een Bazoer al na 1 jaar falen konden vertrekken bij Ajax

30 maart 2018 om 14:00

Al jarenlang gefaald? Natuurlijk heeft hij in al die jaren een aantal cruciale fouten gemaakt. Zoals al gauw geldt voor verdedigers, waarbij fouten al snel een doelpunt kunnen opleveren. Maar uiteindelijk heeft hij meer goede wedstrijden gespeeld dan slechte, vaker een (ruime) voldoende gescoord dan een onvoldoende.

Niet voor niets heeft hij bijzonder goede statistieken. En natuurlijk zeggen statistieken niet álles, maar ze geven wel íets aan. En dan kan je moeilijk volhouden dat Veltman "jarenlang heeft gefaald" en niet goed genoeg is voor Ajax. Maar voor jou geldt blijkbaar vooral je onderbuikgevoel. Daar valt bijna niet mee te discussieren.

30 maart 2018 om 14:03

een aantal is voor mij een handjevol. bij Veltman zijn de cruciale fouten inmiddels niet meer te tellen. waar denk je dat de term het "veltmannetje" vandaan komt?

30 maart 2018 om 14:21

Als je het niet meer kan tellen, zegt dat meer over jou dan over Veltman. Hij heeft zeker cruciale fouten gemaakt die hem die term hebben opgeleverd. Maar hoeveel "veltmannetjes" heb jij gezien sinds begin van het seizoen 2016/2017?

Je had ook het "frank de Boertje", dat was waarschijnlijk ook een prutser? En nee, ik zeg niet dat Veltman even goed is als Frank de Boer was. Wel dat je je misschien een beetje verkijkt op de speler Veltman, op basis van cruciale fouten in het (verre) verleden.

30 maart 2018 om 12:28

Het is statistiek. Zijn de aantallen wedstrijden dermate groot dat het verschil significant is?

Ik waag dat te betwijfelen, want hoeveel wedstrijden heeft hij niet meegedaan? 3? Dat verklaart meteen het winstpercentage van 66%

Wel met je eens dat hij wat ondergewaardeerd wordt, maar niet zoals jij hem omschrijft. Dan lijkt het wel een Chiellini

30 maart 2018 om 12:36

Sinds zijn basisdebuut bij ajax, niet alleen dit seizoen. Sinds zijn debuut heeft hij rond de 50 wedstrijden gemist. De stats zijn dus redelijk eerlijk.

30 maart 2018 om 13:44

Natuurlijk is het geen Chiellini. Veltman is geen wereldtop en het zou me heel erg verbazen als hij daar ooit in zal spelen. Maar ik denk dat hij voor Ajax-begrippen een meer dan prima speler is, die iets brengt dat niemand anders in de Ajax selectie op dezelfde manier heeft. Zeker door alle haat op hem, denk ik dat hij zwaar ondergewaardeerd wordt.

Kijk, het is niet een wereldtalent als De Ligt die op de lijstjes van alle topclubs staat. Maar juist daarom is hij erg waardevol. De Ligt gaat na dit seizoen of misschien nog één jaar later weg voor een grote zak met geld. Maar zie die dan maar te vervangen. Van Veltman kan Ajax al jaren lang genieten. Hij is één van de sterkhouders van Ajax zonder zo spectaculair te presteren dat hij bij voorbaat al onhoudbaar is.

leuke statistieken maar waarschijnlijk hadden ze dan met een rechtsback van niveau nog minder tegengoals gekregen. laatst incaseerden ze nog een tegengoal tegen ADO omdat Veltman weer totaal onnodig een corner weg geeft. dat valt voor zijn doen nog mee want deze man heeft meestal een patent op het maken van cruciale fouten, totaal onnodige persoonlijke fouten die van invloed zijn op de einduitslag.

Fenerbache, Psg, Utrecht, Heerenveen, de bekerfinale tegen Feyenoord zijn zomaar 5 wedstrijden die nu in mijn hoofd opkomen waar hij invloed had op de einduitslag, maar het zijn er inmiddels zoveel geworden door de jaren heen dat ik het niet eens meer kan bijhouden. deze jongen zal aardig wat blooper dvd's kunnen vullen inmiddels

30 maart 2018 om 13:50

Zoals je dat bij iedere verdediger die lang genoeg in de competitie speelt zal kunnen. Voetballers maken fouten en bij verdedigers is de kans groot dat een fout ook direct of indirect een doelpunt oplevert. De Ligt wordt momenteel de hemel in geprezen, maar heeft ook een paar uitglijders gemaakt. Ook spelers in de absolute wereldtop hebben cruciale fouten gemaakt in hun carriere. Dus met een klein beetje selectief geheugen, kan je iedere speler (en zeker verdediger/keeper) afschrijven.

Wat mij vooral opvalt is dat mensen doorgaans heel goed een vergrootglas op de fouten van Veltman kunnen leggen, maar vervolgens andere spelers niet langs dezelfde meetlat leggen.

30 maart 2018 om 13:58

natuurlijk, het is 1 grote complottheorie tegen Veltman allemaal. Veltman maakt gewoon vaker cruciale fouten als andere spelers. iedere verdediger op dat niveau maakt fouten maar niet iedere verdediger maakt fouten waar zoveel tegengoals uitvallen. deze speler blundert gewoon structureel en als hij dan 7 wedstrijden geen tegengoal inluid dan vind iedereen al dat hij het geweldig doet, dat zegt meteen al alles over zijn foutenproductie

30 maart 2018 om 14:10

Het is geen groot complottheorie, er zijn alleen een aantal mensen die bij Veltman altijd een stuk kritischer kijken dan bij andere spelers. Wat hij ook doet, hij kan het niet goed doen. Jij schetst het beeld dat Veltman er helemaal niets van kan en structureel blundert. Maar dat beeld wordt op geen enkele manier door feiten ondersteund. Hieronder zie ik dat Jdg84 de "feiten" die je noemt alweer vakkundig onderuit haalt. Maar het zal voor jou niet uitmaken. Veltman deugt niet in jouw ogen en dan is er ook geen manier waarop je ooit nog iets positiefs kan zien.

De statistieken schetsen een ander beeld. Vorig seizoen bijvoorbeeld heeft in de eredivisie geen enkele directe tegenstander van Veltman gescoord. Dat zegt natuurlijk niet alles, maar het geeft wel een indicatie dat hij niet de prutser is die jij in hem ziet.

30 maart 2018 om 14:19

elke keer hoor ik vorig seizoen maar ik heb het over al die jaren waarin hij cruciaal heeft geblunderd en Ajax wedstrijden heeft gekost. als rechtsback maakt hij inderdaad ook minder fouten als centrumverdediger omdat hij op die positie elk duel op kracht verloor en het overzicht kwijtraakte door de paniek. Bosz was toen zo slim om hem uit het centrum weg te halen om de schade te beperken maar daar voegt hij aanvallend weer helemaal niks toe en ook op die plek heeft hij ook vorig seizoen waar wat fouten gemaakt waaruit tegengoals vielen. heel Nederland ziet dat behalve de Ajax supporters wat ik niet snap.

Brenet is verdedigend een drama bij Psv, bij Feyenoord had je Kazim die er aanvallend niks van bakte en Ajax heeft Veltman die verdedigend zwak is. wat is er mis mee om dat te benoemen?

30 maart 2018 om 14:34

Het is wel erg om te zien hoe weinig waarde je hecht aan de feiten. Hoe weinig je gehinderd wordt door enige kennis bij alles wat je zegt. Bosz was niet degene die hem uit het centrum weg haalde, dat had Frank de Boer al gedaan. En niet omdat hij het daar niet goed deed, maar vanwege de langdurige blessure van Tete. Aangezien Van Rhijn speelde als een natte krant, koos hij ervoor om dan Veltman daar neer te zetten en Vd Hoorn in het centrum te plaatsen.

Het seizoen erna kwam Sanchã©z erbij die natuurlijk een beest was en niet voor niets na een jaar voor veel geld werd weggekocht. Maar het zegt juist wel wat dat toen de vaak opgehemelde Tete terugkwam van zijn blessure, hij nog steeds Veltman niet uit de basis kon spelen. Op rechtsback doet Veltman het meer dan naar behoren.

En nee, aanvallend is hij zeker geen topper. In de eerste plaats is het een verdediger en niet een aanvallende back a la Dani Alves of Marcelo. Wel speelt hij vaak vooruit en schakelt hij nagenoeg altijd zijn directe tegenstander uit. Dus je haat op Veltman verblindt je en daardoor is er eigenlijk niet fatsoenlijk met je te discussieren.

En dat heeft er niets mee te maken dat ik niet kan toegeven als een Ajacied er niets van bakt. Alleen bij Veltman moet je wel behoorlijk selectief kijken en alle statistieken negeren om aan die conclusie vast te kunnen houden.

30 maart 2018 om 14:43

heeft niks met haat op Veltman te maken. als hij het zo goed zou doen al die jaren dan had ik zelfs hoe graag ik ook had gewild geen kritiek op hem kunnen hebben. over Sanchez bv heb ik nooit iets gehad waarop ik hem eventueel zou kunnen betrappen

vorig jaar werd Veltman er in de Europa League er bijna iedere keer net niet uitgestuurd omdat hij constant kaarten kreeg omdat hij het allemaal niet aankon qua niveau. hij was een totale bron van onrust in de verdediging van Ajax tijdens dat toernooi. Tete bracht die rust wel achterin tijdens de keren dat hij mee mocht doen in de Europa League. die schakelde in de Franse competitie ook doodleuk even Neymar uit alsof het niks was, dat zie ik een Veltman echt niet doen. Tete vind ik dus inderdaad verdedigend veel beter als Veltman

het is ook niet voor niks dat Ten Hag en Koeman Veltman passeren. die willen achterin stabiliteit en zien die stabiliteit blijkbaar niet in Veltman

30 maart 2018 om 15:03

Dat je Sanchez nergens op hebt kunnen betrappen, geeft al aan hoe eenzijdig je kijkt. Met alle respect, want het is een geweldige verdediger, maar ook hij had zeker zijn foutjes. Deels kon hij die weer zelf corrigeren met zijn snelheid en spectaculaire tackles, maar hij heeft ook zeker wel fouten gemaakt die zijn tegenstander een doelpunt opleverden. Dat is niet erg, want als verdediger zal je dat altijd hebben en hij deed veel meer goed dan fout.

Veltman kreeg in de EL tegen Schalke rood en werd tegen Lyon vervangen door Tete om hem voor een tweede gele kaart te behoeden. Dat kan je hem kwalijk nemen. Diezelfde Tete had dan weer tegen Legia twee gele kaarten opgelopen op een minstens zo knullige manier. Dus wat dat betreft kijk je weer selectief.

En nu kiest Ten Hag om Veltman te passeren (tot nu toe laat Kristensen niet zien beter te zijn) en dat kost hem nu ook zijn plek in Oranje. Beetje scorebordjournalistiek om nu te wijzen naar zijn reserveplek. Met hetzelfde gemak kan ik wijzen op de vele verschillende coaches en bondscoaches die steeds Veltman wél hebben geselecteerd en hem bv boven "jouw" Tete verkozen.

30 maart 2018 om 15:19

nogmaals, elke verdediger maakt foutjes maar Sanchez maakte zelden een fout die direct cruciaal was voor de einduitslag. je hebt fouten maken en je hebt cruciale fouten maken, daar zit een groot verschil tussen

Veltman was al gepasseerd bij Oranje voordat hij bij Ajax werd gepasseerd, dat was pas de wedstrijd van Ajax nadat de Oranje selectie bekend werd

Kristenssen vind ik inderdaad ook zeer matig maar Veltman had imo jaren geleden al doorgeselecteerd moeten worden. armoedig dat je dat soort spelers in je selectie hebt zitten als je zoveel geld hebt als Ajax heeft

laatste alinea heb je een punt inderdaad. ik heb zijn uitverkiezingen voor Oranje sowieso nooit voor een meter kunnen begrijpen maar er bestaan dus blijkbaar coaches die het in hem zien zitten

30 maart 2018 om 15:38

Sanchez is maakte zelden een fout die direct cruciaal was voor de einduitslag. Deels doordat bv Veltman of Viergever dat corrigeerde of Onana dan geweldige redding maakte, maar hij deed het ook bijzonder goed. Sánchez was dan ook één van de beste verdedigers van de afgelopen jaren en ging niet voor niets voor een recordbedrag naar Tottenham.

Dat Veltman niet geselecteerd wordt door Koeman, snap ik ook best. Zeker in een systeem met 5 verdedigers waarbij de rechtsback de hele flank moet bestrijken, heb je gewoon betere opties, zoals Karsdorp (indien fit en in vorm). Bij een 4 mans verdediging vind ik Veltman wel een goede optie, maar zijn er nog meer goede spelers en ik vind niet dat er één speler er met kop en schouders bovenuit steekt op rechtsback.

Maar goed, dat je vindt dat Veltman al jaren geleden doorgeselecteerd had moeten worden, daar zijn we het grondig over oneens. De structurele cruciale fouten die jij meent te zien, zie ik niet. En je voorbeelden om dat statement te ondersteunen, komen dan ook niet overeen met de feiten, zoals Jdg84 hieronder aantoont. Dat je Veltman een pruster vindt, is dan toch vooral onderbuikgevoel dat ingaat tegen statstieken en feiten.

30 maart 2018 om 16:01

jij komt met de statistieken als feiten, ik zal even wat feiten noemen waar ik mijn mening op baseer.

Vooronde Champions League tegen Austria Wien: Veltman leid 2 tegengoals in

bekerwedstrijd tegen Feyenoord: Veltman laat zich door Kuyt van de bal zetten als een klein kind om vervolgens in eigen doel te koppen.

PSV - Ajax: verliest persoonlijk duel op kracht met Josefszoon wat een tegengoal inlijd.

Ajax - Fenerbache: Veltman staat lucht te dekken bij tegengoal in de laatste minuut.

Utrecht - Ajax: Veltman staat lucht te dekken bij goal van Ayoub die drie keer de bal mag aannemen zonder dat Veltman ingrijpt terwijl hij er nog geen meter vanaf staat

Heerenveen - Ajax: Veltman leid 2 tegengoals in, 1 keer zelfs heel knap zonder tegenstander in de buurt

en zo kan ik nog wel even doorgaan

kom jij nu eens met jou voorbeelden dan van die verdedigers waar jij het net overhad, met ongeveer net zoveel voorbeelden van fouten als die ik net aangeef. ik ben echt heel benieuwd over welke verdedigers bij een topclub jij het dan precies hebt

30 maart 2018 om 17:59

Sorry, maar het is gewoon zeer hypocriet. Over de afgelopen jaren is dat feitelijk bewezen dat ajax meer punten pakt en minder goals tegenkrijgt met veltman dan zonder veltman. Vorige jaar EL, veltman deed 10 wedstrijden mee en er werden er 6 gewonnen. Tete deed er 8 meer, was 5 keer puntverlies. Tete vorig jaar 4 x geel in 450 min, veltman 6 keer geel in 794 min. Tete pakte dus ook nog meer kaarten per wedstrijd dan veltman. Maar dan nog steeds wordt Tete hier als super bestempeld omdat hij een keer neymar van scoren heeft gehouden in een wedstrijd die uiteindelijk alsnog met 2-0 verloren ging. Het zegt genoeg dat je een jongen als tete ophemeld om bepaalde kwaliteiten als rust, terwijl hij absoluut geen bron van rust was. Verdedigend sterk, maar aan de bal zeer matig. Ik zeg niet dat veltman fantastisch is hoor, ik ben daar ook realistisch in. Maar alle voorbeelden die je geeft doen blijken dat je bepaalde dingen van veltman zeer kritisch beschouwd, maar dezelfde eigenschappen bij tete wel bejubeld. Een bron van onrust, onnodig veel kaarten, aanvallend nul toevoeging, voetballend slecht.. allemaal punten die ik bij tete ook zie. Het zegt toch ook genoeg dat tete er uit is gelaten en veltman is blijven staan zo lang. Of telt dat dan weer niet, maar van ten hag en koeman wel. Hieronder zie ik weer “die toppers maken die fouten niet structureel”. Je noemde net 6 voorbeelden waarvan er 2 niet eens iets te maken hadden met veltman en 1 een dekkingsfoutje was. Dus zou je nou echt niet een klein beetje kunnen zeggen dat veltman onder een vergrootglas ligt en alles zwaarder wordt uitgemeten? Er is zelfs een filmpje op youtube met “sergio ramos, worst defender os 2014-2015”. Maar dat wordt gezien als een van de beste verdedigers van deze tijd. Hoevaak is ramos er niet afgestuurd in grote wedstrijden, hoeveel heeft hij niet op het randje gelopen. Maar bij hem is het profesioneel, bij veltman is het onkunde. Kijk, prima dat je een mening hebt en ik heb ook een mening over hem. Maar ik probeer wel realistisch te zijn hierin. Ik probeer dingen niet erger te maken dan het is. Maar er wordt over Veltman gedaan en gepraat alsof hij zijn eigen schoenen nog niet kan strikken en dat hij elke wedstrijd geel pakt en elke wedstrijd fouten maakt. Maar dat is gewoon niet waar, zo simpel is het. Dit is gewoon te bewijzen en nu wordt zelfs statistisch over de laatste 4 jaar aangetoond dat ze met veltman beter af zijn dan zonder veltman. Maar nog steeds heeft die jongen een JL niveau volgens sommige. Natuurlijk is het geen Lahm, Ramos, Chielini. Maar als je een aanvaller hebt die uitgeschakeld moet worden ten koste van alles en je geeft hem heel duidelijk zijn taken mee, dan heb je gewoon een bijzonder vervelende middag als aanvaller zijnde. En qua kaarten, ja hij pakt kaarten. Maar hij pakt minder kaarten dan tete gemiddeld en beide van deze ontvangen de helft van het aantal gele kaarten dan ramos pakt. Enige wat wel zo fair zou zijn is als je hem beoordeeld op realiteit, en niet op vergrootglas niveau. En als je veltman al beoordeeld op fouten die boilesen maakte, dan is het naar mijn idee duidelijk dat de beoordeling niet eerlijk verloopt. Maar dit is inmiddels een eindeloos welles nietes verhaal geworden wel heh hahaha. Fijn weekend allen.

30 maart 2018 om 19:02

Statistieken als feiten.. ehm ja, dat zijn feiten, daar valt niet zoveel aan te veranderen. Ik kan wel van mening zijn dat ajax wel meer punten pakt zonder veltman, maar het is statistisch bewezen niet zo te zijn. Daarnaast zeg je wat feiten op te noemen, maar in de eerste twee feiten zijn al feitelijk incorrect. Het was rapid wien, niet austria en hij kopte niet in eigen goal. Maarja, voor de vorm dan. De eerste goal is een fout van sinkgraven en daarna van ghazi. Omdat veltman moet gokken, hoort de back en de tweede cv naar binnen te komen. Ja hij staat ongelukkig opgesteld, maar veltman de schuld van deze goal te geven is precies wat ik bedoel. Er maken 5 man een fout en wie krijgt van jou de schuld? Zelfde geldt voor de tweede goal, die jongen mag door 4 man heen wandelen, schiet vervolgens tegen veltman aan waardoor de bal van richting wordt veranderd en erin gaat. Wie krijgt de schuld, veltman. Niet die andere 4 die helemaal niks doen, maar veltman omdat hij wel zijn man dekt en de bal tegen zich aankrijgt. Voor het geval je het over die andere wedstrijd had, eerste goal doet veltman niks verkeerd, dekt gewoon zijn man, de 2-2 daar is absoluut een fout van veltman, zonder twijfel bij de 3-2 was veltman al gewisseld. Dus ja, 1 fout van veltman. Eigen goal van veltman met kuyt was niet slim van veltman en wel van kuyt. Maar noem ik geen geote fout. Beide hangen aan elkaar en uiteindelijk is er altijd een verliezer. Dat gebeurt overal. Met jozefzoon, ja hij verliest een duel maar dat leidt de goal niet in. De actie daarvoor met de jong leidt de goal in, dijks en veltman gaan beide het duel aan en verliezen van een slimmere jozefzoon, maar ook hier geldt, veltman krijgt volledig de schuld. Niet degene die zich daarvoor kinderlijk eenvoudig opzij laat zetten door de jong en niet dijks dienet zo hard het duel verliest, maar veltman. Fenerbache hebben we het al over gehad, ja fout van veltman. De goal van ayoub, ik weet niet welke je hier bedoeld, want ik kan geen goal terugvinden waar ayoub 3 keer een bal aanneemt en afwerkt terwijl veltman niets staat te doen. Wel eentje waar Tete ramselaar rustig aan de bal laat en als veltman daar bijsluit de bal naar de (vanaf het middenveld) inlopende ayoub gaat die vanaf vrij doorkomt en in 1 keer binnenschiet, omdat zijn man er 2 meter achter loopt. Maar misschien bedoel jij een ander doelpunt van ayoub. De wedstrijd tegen heerenveen was wel briljant, eerst duel met te vrede die hij verliest en daarna de briljante terugspeel bal. Ja, hier valt echt niets op in te brengen hahaha. Maar, in mijn verdediging, die fouten waren niet van invloed op de uitslag, het werd 5-2 voor ajax. Dus in alle genoemde voorbeelden geef ik je op 4 goals gelijk (ik heb beide wedstrijden tegen wien gekeken, want wist niet over welke je het had), maar 2 goals daarvan waren niet beslissend voor de uitslag. Bij sommige goals was hij misschien mede schuldig of had hij iets meer kunnen proberen, maar het waren geen fouten van hem die de goal inleiden. Hetblijft een welles nietes verhaal. Jij hebt het over structureel fouten die goals inleiden, maar je voorbeelden tonen dat niet aan. Ja, een paar wel, maar zeker niet allemaal. Wat in mijn optiek aangeeft dat je overdreven negatief naar hem kijkt. Zeker als je de cijfers leest waarin hij dus erg belangrijk is gebleken voor de punten en de hoeveelheid tegengoals. Maarja een voorbeeld van een superspeler bij een topploeg. Bayern real, 2-1, eigen goal ramos. Ramos tegen sociedad, staat bij corner 3 meter van zijn man die vogelvrij binnenkant tikken. Ramos die pingel veroorzaakt om helemaal niks door een judoworp eruit te gooien. Ramos die torres op 4 meter dekt binnen eigen 16. Ramos die een crosspass wil geven van rechtsback naar linksbuiten die de middenlijn niet haalt (alle drie tegen atletico). En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar feit blijft dat ramos een van de beste cv’s ter wereld is en bizar veel prijzen heeft gewonnen. Dit soort momenten gebeuren bij de beste, dus ze gebeuren al helemaal bij de mindere goden in het voetbal zoals veltman. Maar niet elk tegendoelpunt waar veltman in het beeld te zien is, is zijn fout. Dat is het enige dat ik aangeef, hij wordt niet eerlijk beoordeeld, zelfs in de genoemde voorbeelden hierboven krijgt hij de schuld van goals waar hij gewoon miet de schuldige is.

31 maart 2018 om 22:45

Wederom sterke posts van Jdg84 waardoor keiharde feiten het winnen van het onderbuikgevoel. Niet dat Japie Krekel er nog op in zal durven gaan. Die neemt hier zijn verlies en zal vast het volgende artikel over Veltman gewoon weer onverminderd los gaan.

Dat duel met Kuyt in de bekerwedstrijd was trouwens dan ook nog gewoon een duwfout van Kuyt, een overtreding die had moeten worden afgefloten. Maar doordat het niet werd gezien is het een eigen doelpunt van Veltman. En dan is het "slim" van Kuyt en "dom" van Veltman, maar in feite had het doelpunt nooit mogen tellen.

31 maart 2018 om 23:11

De kanttekening die ik wil plaatsen is dat he an sich niet heel veel zegt dat Ajax meer punten met Veltman erbij dan zonder haalde. Je zou bij wijze ook kunnen zeggen, ze hebben ondanks Veltman meer punten gehaald. Maar goed, persoonlijk vind ik het geen slechte speler. Ik vind het een verdienstelijk waterdrager. En ik vind hem onsympathiek en oncollegiaal.

31 maart 2018 om 23:19

Dat is wel een rare conclusie, want als ze die punten ondanks Veltman zouden halen, zou het logisch gevolg zijn dat ze zonder hem er nog meer zouden halen. En dat is niet het geval. Als het aantal duels met en zonder Veltman nu nog klein was, kan je het op toeval gooien, maar met een totaal van ca 250 wedstrijden met (199) en zonder (50) Veltman mag je verwachten dat zo'n statistiek wel degelijk een betrouwbaar beeld schetst.

Kan zijn dat je hem onsympathiek vindt en hij heeft zeker vieze streken uitgehaald. Typisch zo'n speler die je niet graag tegen je hebt en waarvan je blij kan zijn als hij bij je speelt.

30 maart 2018 om 13:58

Laatst tegen ado toen het 0-0 werd? Of die 1-1 tegen ado dit seizoen waar de tegengoal niet uit een hoekschop kwam zoals je aangeeft. Een wedstrijd trouwens waarinde goal voor ajax werd gemaakt door veltman. En psg de goal door een fout van veltman? Kijk even terug voor de grap, want veltman heeft nooit zwaar geblondeerd haar gehad en is ook geen deen. Dus van de 6 voorbeelden zijn er uit mijn hoofd al twee incorrect.

30 maart 2018 om 14:02

De goal fehnerbache was trouwens die kopbal van fernandao. Daar staat veltman idd niet goed te dekken. Maar als die als grote blooper wordt gezien, dan kunnen we een hoop absolute toppers ook degraderen naar middelmaat.

30 maart 2018 om 14:46

die absolute toppers maken die fouten alleen niet structureel wat bij Veltman wel het geval is

1 april 2018 om 16:18

Deze wedstrijd doet nou niet echt overkomen of Veltman jet met mij eens is en extra wil bewijzen dat het zo slecht nog niet is. Lekker potje van hem vandaag. Hahahah

Leuke statistiek over Veltman maar het zegt niet zoveel. PSV geeft bijvoorbeeld ook nooit een Europese wedstrijd verloren met Abel Tamata in de basis. Ik denk trouwens wel dat Veltman momenteel de beste rechtsback van Ajax is. Die Deen maakt ook niet echt indruk. Voor de Eredivisie is hij een meer dan redelijke speler maar zodra je Europees speelt is hij de eerste die foutjes maakt.

31 maart 2018 om 16:18

Dat is niet te vergelijken Arnout. In dit geval is het n=199 met Veltman en n=50 oid zonder. Dat is een prima sample size om in ieder geval iets nuttigs over te zeggen.

Alweer een artikel over Veltman. Grappig dat de meningen over hem zo uiteenlopen. Ik ben zelf ook al heel wat jaartjes kritisch over hem. Een paar jaar geleden hoorde je maar als slap excuus voor zijn fouten dat hij nog jong was. Maar die vlieger gaat de laatste jaren natuurlijk niet meer op.
Ik vind Veltman nou ook niet echt een heel betrouwbaar slot op de deur. Maar dat hij werd uitgefloten laatst, gaat mij ook weer echt te ver. Hij is gewoon niet beter dan hij is en eredivisie is zijn top nou eenmaal. In Europese wedstrijden komt hij gewoon vaak te kort.
Denk zelf niet dat hij minder is dan Kristensen. Veltman wordt nu als zonde bok aangewezen, maar er is gewoon te veel middelmaat aan boord in de selectie om alleen hem de schuld te geven van dit matige seizoen.

@passionforpink, ik heb meer passion voor rood en wit... jouw waardering voor Veltman komt dan misschien ook uit een andere hoek. Veltman is controversieel, hij is geliefd en gehaat, bij zowel de tegenstanders als bij de fans. Veltman doet niet alles goed en hij doet niet alles fout en moeten we relativeren. Jouw bewering dat hij meer goede dan slechte wedstrijden heeft gespeeld wil ik wel onderschrijven, maar dat is niet het punt. Mijn probleem met jouw betoog is dat je het zwart/wit ziet. Bijvoorbeeld "veltman is Ajax onwaardig en kan er totaal niets van" Dat wordt helemaal niet beweerd. Jij overdrijft en trekt daardoor de terechte kritiek in het belachelijke. De statistiek zegt misschien dat Ajax meer wint met Veltman, maar dit soort statistieken doen er niet toe. Veltman speelde vroeger bijna altijd, logisch dat Ajax meer wint met dan zonder Veltman.
Het Veltmannetje is berucht, hij maakt nu eenmaal vaak blunders die doelpunten opleveren voor de tegenstander. Of Ajax uiteindelijk wint of verliest doet niet echt ter zake. Hij maakt gewoon te veel onnodige fouten. Spelers als Tete en Bazoer hadden veel minder krediet en moesten vertrekken, terwijl Veltman eigenlijk gewoon de zwakste schakel is.

31 maart 2018 om 23:12

Haha, mijn inlognaam hier is puur een onzinnaam en heeft op geen enkele manier raakvlak met wie ik ben of hoe ik denk. Dus nee, daar hoef je niets achter te zoeken.

Je zegt dat ik het zwart/wit zie, maar dan ben ik echt benieuwd hoe je daar op komt. Ik zie het namelijk zeker wel als Veltman fouten maakt en door de tijd heen heeft hij genoeg cruciale fouten gemaakt. Alleen relativeer ik dat enigszins omdat voetballers nu eenmaal fouten maken en fouten van verdedigers regelmatig cruciaal zijn. En ja, hij had wel meer krediet dan sommige andere spelers, maar dat kan je hem niet kwalijk nemen. Een stelling dat Veltman meer goede dan slechte wedstrijden heeft gespeeld is toch al iets heel anders dan dat Veltman de beste speler van de eredivisie zou zijn oid, want dat zal je me niet zien beweren. Veltman is een meer dan nuttige kracht voor Ajax, maar geen wereldtopper oid.

Je beschuldigt mij ervan te overdrijven en geeft aan dat de tegenstanders het niet zo zwart-wit zien, maar in dit topic heb je genoeg voorbeelden dat ze dat wel doen. Een Japie_krekel bijvoorbeeld met teksten als "deze speler blundert gewoon structureel" of " hij heeft jarenlang gefaald" en "deze man heeft meestal een patent op het maken van cruciale fouten, totaal onnodige persoonlijke fouten die van invloed zijn op de einduitslag". Dus ja, het wordt wel beweerd. Er is gewoon een groep haters die alles volkomen zwart-wit zien, ook hier in het topic. Degenen die Veltman verdedigen doen dat niet door hem de hemel in te prijzen of zijn fouten te ontkennen, maar door een stukje nuance toe te brengen in een discussie die veel te vaak puur vanuit de onderbuik wordt gevoerd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

258 fans
Aanvaller, 32 jaar
SeizoenClubW
2017/2018 Ajax 30 10 6 0
2016/2017 Ajax 27 7 3 0
2015/2016 Ajax 24 4 1 0
2014/2015 Ajax 29 8 0 0
2013/2014 Ajax 29 9 1 0
Laatste voetbalnieuws

‘Ik stond rechtsback en denk dat ik me bij Ajax op die positie moet focussen’

Noussair Mazraoui is inmiddels met Ajax alweer enkele weken bezig aan de voorbereiding en de middenvelder weet dat er volgende week meteen een belangrijke wedstrijd op het programma staat. De Amsterdammers...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 18 juli
Villarreal lijkt de sleutel tot een eventuele transfer van Jasper Cillessen in handen te hebben. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren