Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Tatoeages kunnen de gezondheid van de voetballers aantasten’

Laatste update:

BEIJING - De rapper GAI won in september The Rap of China, een talentenjacht die door tweeënhalf miljard mensen online werd bekeken. Zhou Yan, zoals de artiest werkelijk heet, groeide uit tot een posterboy van een nieuwe muzikale generatie in China, maar zijn muziek viel niet bij iedereen in de smaak. Het Chinese Staatsorgaan voor Publiciteit, Radio, Film en Televisie (SAPPRFT) stoorde zich aan de songteksten van onder anderen GAI en besloot om eind januari van dit jaar in te grijpen.

Door Gijs Freriks

China slaat ‘vulgaire’ hiphop in de ban
SAPPRFT oordeelde dat de boodschap van GAI niet aansloot bij de kernwaarden van de Chinese Communistische Partij en aldus dat hij een gebrek aan loyaliteit vertoonde. SAPPRFT-woordvoerder Gao Changli stelde als antwoord een lijst op met vier ‘niet te gebruiken categorieën’ voor amusementsprofessionals, sterren en muzikanten: 1) gebruik absoluut geen acteurs wier hart en moraliteit niet in overeenstemming zijn met die van de partij en wier moraal niet nobel is, 2) gebruik absoluut geen acteurs die smakeloze, vulgaire en obscene teksten bezigen, 3) gebruik absoluut geen acteurs wier niveau op ideologisch gebied laag ligt en geen klasse hebben, en 4) gebruik absoluut geen acteurs die besmet zijn door schandalen en kampen met een problematische morele integriteit.

Het pamflet gold als een oproep voor televisiezenders om voortaan wel twee keer na te denken over wie men zou uitnodigen voor de programma’s. SAPPRFT voegde er onder meer aan toe dat de overheid ‘specifiek programma’s vraagt waarin geen acteurs deelnemen met tatoeages of die weigeren te verbergen’. De bede miste zijn uitwerking niet, want GAI werd uit een andere talentenjacht gegooid (‘Zanger’ van Hunan TV) en zijn clips werden ook maar meteen van het YouTube-kanaal van Hunan gehaald. Een andere rapper, Vava, moest televisieshow ‘Happy Camp’ verlaten en de populaire PG One werd gedwongen tot excuses omdat hij in zijn liederen ‘de drugscultuur had gepromoot en vrouwen had beledigd’.

Het ging zelfs zo ver dat de ketting werd geblurd die een kandidaat tijdens een optreden in de show ‘Super Brian’ om zijn nek droeg. Toen kijkers dat opmerkten, reageerden zij op blogdienst Weibo geërgerd: “SARPFFT is echt goedkoop. Ze willen de muzikanten uit de hiphop geen enkele kans geven om te overleven. We kunnen net zo goed meteen teruggaan naar de oudheid”, schreef iemand. Een ander reageerde met: “Hoe kan een overheid met een dergelijk hoge ‘cultuur’ er zo’n kinderachtige logica op nahouden?” Voor de overheid lijkt er voor hiphop dus geen plaats meer te zijn en tatoeages ziet men dus ook niet graag. In het Chinese voetbal is men van dat laatste inmiddels ook op de hoogte.

Een gezonde voetbalcultuur
China Onder-23 speelde zaterdag tegen de leeftijdsgenoten uit Syrië (1-1) en het viel The Paper op dat enkele Chinezen flink hun best hadden gedaan bij het intapen van de polsen en handen en dat sommigen zelfs een lang T-shirt droegen onder de wedstrijdkleding. De wedstrijd werd afgewerkt in het Shaanxi Provinciaal Stadion in Xi’an en daar schommelt de temperatuur dezer dagen rond de vijftien graden. Geen temperatuur die het spelen met lange mouwen per se noodzakelijk maakt. Diverse Chinese media meldden na het duel dat de spelers van China zich uitgebreid hadden ingetapet omdat hen dat was ingefluisterd door de autoriteiten. De tatoeages moesten bedekt. Wie dat niet deed, mocht niet in actie komen.

Ook de A-ploeg van China, de lagere elftallen en het damesteam moeten zich houden aan de voorschriften. Vorige week donderdag besloten de middenvelders Chao He en Shihao Wei en spits Dabao Yu om hun huidtekeningen te bedekken met tape en het verhaal ging dat rechtsachter Linpeng Zhang vanwege het ‘verbod op tatoeages’ niet in actie wilde komen in de met 0-6 verloren oefeninterland tegen Wales. Daar bleek echter niets van waar; de 28-jarige back was in de competitiewedstrijd tussen Guangzhou Evergrande en Henan Jianye geblesseerd geraakt en moest derhalve afhaken bij het team van Marcello Lippi. Afgelopen maandag speelde China tegen Tsjechië (1-4 verlies) en ook voor dat duel zullen de spelers in de kleedkamer een aantal rollen sporttape hebben verbruikt.

Aanvalsleider Long Tan had zijn linkerhand ingewikkeld en linkshalf Xiaodong Fan en opnieuw Chao He een van hun armen. Journalist Xiao Yu van Sina Sports deed zondag in een analyse een poging om de maatregel van de autoriteiten te verklaren: “Sommigen beschouwen tattoos als een teken van meer drang naar individualisering. Als voetballer heb je de verantwoordelijkheid om een gezonde voetbalcultuur uit te dragen naar de gemeenschap. Je hebt een voorbeeldfunctie. Er zijn verschillen tussen de Chinese en Westerse culturen en China heeft haar eigen culturele tradities en waarden. Daarbij komt dat het hebben van veel tatoeages de gezondheid van de spelers kan aantasten”, schreef de verslaggever vanuit Nanning in de autonome regio Guangxi.

Jong publiek
“Eerder is al verzocht om geen getatoeëerde (hiphop-) artiesten uit te nodigen in televisieprogramma’s, alles met het doel een gezonde en positieve cultuur over te dragen aan de gemeenschap.” Xia Yu erkende dat het onderwerp ‘controversieel’ is: “In het internationale voetbal zijn er meer en meer voetballers met tatoeages en die tattoos verhinderen ook niet dat die spelers uitgroeien tot rolmodellen…” De autoriteiten hebben nog geen officiële mededelingen gedaan over het tatoeageverbod, maar Sohu Sports berichtte maandag dat de bond binnenkort ‘gedetailleerde maatregelen’ zal communiceren. “China wil hiermee het culturele vertrouwen tussen alle nationaliteiten en de kernsocialistische waarden bevorderen. De nationale ploeg moet als een voorbeeld dienen voor een gezonde sportcultuur”, klonk het.

Volgens Sina is het tatoeageverbod niet van toepassing op competitiewedstrijden en worden buitenlandse spelers sowieso ontzien. Vooralsnog. “Dat betekent niet dat clubs in de toekomst niet alsnog restricties opgelegd kunnen krijgen, want het past in een trend. Maar als spelers geen tatoeages meer mogen dragen, dan zou dat praktische problemen opleveren. Wat doen we met de buitenlanders? Met de trainers? Of wat te denken van buitenlandse scheidsrechters? Vier clubs uit de Super League doen mee aan de Aziatische Champions League. Moeten de tatoeages in wedstrijden van die competitie dan ook bedekt worden?” Overigens stelt Ye Mingrui van de Dalian Daily dat de autoriteiten de clubs al wél hebben laten weten dat ook hun Chinese spelers rekening moeten houden met het verbod.

Ye Mingrui denkt niet dat de maatregel voor ‘problemen’ gaat zorgen, zo schreef hij maandag: “Bovendien is het primaire doel ervan positief.” Hij is niet de enige die er zo over denkt. Jia Xiuquan, de bondscoach van China Onder-19, juicht de regel toe: “Ik heb een hekel aan elke vorm van geverfd haar en tatoeages. Iedere speler die door mij geselecteerd wil worden, moet de tatoeages bedekken en de kleurspoeling wegwassen. De spelers moeten zich namelijk op het voetbal focussen en niet op hun imago en uiterlijk.” Voetbalfan Gao Liao uit Beijing sluit zich daarbij aan: “Sinds de wedstrijden worden uitgezonden op tv, denk ik dat het goed is dat de tatoeages bedekt worden. Er kijkt namelijk ook veel jong publiek.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ze zijn echt gek geworden in china. Mensen bepalen hoe ze er uit moeten zien is idioot. Dit is ook niet het enige wat erg discutabel is in dat land. Zonde dat die idioterie invloed heeft op het voetbal.

28 maart 2018 om 08:50

Het klinkt misschien vreemd maar dit gebeurd overal. Alleen dat het nu van de regering wordt opgelegd is misschien wel vreemd. Het zou me niks verbazen dat sommige mensen zich op een bepaalde manier kleeden van wegen de sociale druk, of zich om die reden juist niet zo kleden als ze willen.

28 maart 2018 om 10:56

'misschien wel vreemd'....ehm, wat?

Sociale druk en opgelegd door de regering...lijkt me een klein verschil tussen zitten, jou niet?

28 maart 2018 om 16:51

Het is beide dat mensen eigenlijk vertellen wat je niet of wel kan dragen.

28 maart 2018 om 12:12

Ik kan het je nauwelijks kwalijk nemen natuurlijk maar zo te lezen heb je echt nul komma nul idee hoe de Chinese cultuur in elkaar steekt en op welke (eeuwenoude) normen en waarden die gestoeld zijn.
Het collectief gaat in China voor het individu, iets wat in het Westen niet begrepen wordt omdat individualisme hier hoogtij viert. Voor ons onvoorstelbaar maar voor heel veel Chinezen niet alleen de normaalste zaak van de wereld maar het ultieme teken van beschaving. Rekenschap houden met, zeg maar...doen wat goed voor het land is want gaat het goed met het land dan gaat het ook goed met het individu.

Daarom is de Chinese overheid zo alert op alles wat die saamhorigheid kan ontwrichten. Individualisering is funest voor het Chinese systeem.
Als je daar diep over nadenkt (heel diep zeg maar) dan is dat op zijn minst een interessante zienswijze. Als je niet verder komt dan idioot dan zegt dat meer over jou dan over China.

28 maart 2018 om 12:19

Inderdaad, in China staat saamhorigheid gewoon hoog in het vaandel. Ze zijn immers communistisch, dat betekent ook dat iedereen daar gelijk is. Je hebt in China bijvoorbeeld ook geen verschil tussen arm en rijk en dat president Xi Jinping nu god king emperor for life is, is ook alleen maar symbolisch. In de communistische volksrepubliek China is iedereen gelijk, iets wat we hier zouden moeten emuleren.

Het communisme werkt niet alleen op papier, maar in de praktijk ook, want mensen hebben helemaal geen incentive nodig om te werken, iedereen vindt het van nature prima om exact gelijk te worden behandeld als zijn buurman. Macht corrumpeert niet en George Orwell was een domme kwakzalver met zijn animal farm.

29 maart 2018 om 07:18

Lol nick denk dat je al een poosje niet meer in China geweest bent. Collectief voor het individu

28 maart 2018 om 12:54

Hoezo gek geworden? Dat gebeurt in het bedrijfsleven ook gewoon. Of wou je zeggen dat iemand met tattoos in de nek/handen makkelijk een vertegenwoordige functie krijgt in het bedrijfsleven? Lijkt me niet.....

Allemaal in ganzenpas achter de Grote Leider aan. Individualisering en (culturele) buitenlandse invloeden staan dat in de weg. Verder een heel mooi land natuurlijk met een prachtige geschiedenis en cultuur en bovendien heerlijk, maar soms ook vreemd eten. Wel een land met een schaduwkant en dingen die ik als westerling niet begrijp maar wel van een afstand kan bewonderen óf verafschuwen, zo zal het andersom vast ook zijn.

28 maart 2018 om 08:18

Spijkers met koppen. Ik kan me helemaal vinden in jouw bewoordingen. Aantal keer in China geweest, wellicht het meest fascinerende land waar ik ooit ben geweest en het land waar ik liefste kom. De grote maar, die beschrijf jij uitstekend. Mensen kunnen, willen en/durven niet vrijuit te spreken over wat ze denken en willen. En dat is een behoorlijke reality check als je dat van dichtbij mag meemaken.

Als dit hun normen en waarden zijn dan is het toch prima? Waarom moet men hier in het westen meteen raar opkijken. China heeft haar eigen cultuur en eigen normen en waarden en daar passen tatoeages en maffe haarkleuren niet bij.

28 maart 2018 om 08:43

Cultuur is niets mis mee, maar dat is het hele punt hier niet. In China wordt je gedwongen om een bepaalde cultuur in stand te houden, terwijl er zat Chinezen zijn die dat helemaal niet willen. De meesten durven zich niet uit te spreken, sommigen worden tegengewerkt omdat ze anders doen of zijn (zoals de zanger met tatoeages) en mensen die zich openlijk en hard uitspreken kunnen helemaal geen normaal leven leiden. Zie het laatste deel van Zondag Met Lubach van afgelopen zondag. Die Chinese vrouw sprak zich uit tegen de leider en als gevolg staan er 10 chinezen voor haar voordeur om te voorkomen dat ze haar zegje kan doen. Dat is ronduit belachelijk en gevaarlijk, een cultuur mag nooit verplicht zijn.

28 maart 2018 om 12:00

Helemaal volgetatoeeerd staan en je haar elke week laten kleuren hoort ook niet bij mijn gewoontes, normen of waarden. Dat betekend niet dat ik anderen dat ga verbieden of als inferieur ga behandelen omdat zij dat wel doen...

28 maart 2018 om 18:41

Het zijn ook hun normen en waarden dat je van de aardbodem verdwijnt als je kritiek hebt op de regering. Niets mis mee, is gewoon cultuur.

29 maart 2018 om 07:20

@Zinedin Blijkbaar is dat niet volledig hun cultuur. Anders eaten er geen tatoeages en kapsels die bedekt/veranderd moesten worden.

Jammer hoe de westerse wereld altijd denkt dat hun cultuur superieur is ten opzichte van andere. Elk land heeft zo zijn eigen gewoontes en daar hoeven wij niet over te oordelen.

28 maart 2018 om 09:23

Boeiend, doe het lekker toch.

Verder mis je het punt, dit is het opleggen van gewoontes tot het punt dat individualiteit de kop in wordt gedrukt.

Alsof je Memphis Depay zou blacklisten omdat hij een leeuw op zijn rug heeft getatoeëerd omdat de regering besluit dat ze een bloedhekel hebben aan tatoeages. En vervolgens tv-stations en medianetwerken dwingen om zich aan de boycot te houden of anders.


Maar goed, ik heb het gevoel dat mensen zich hier teveel laat leiden rondom andere discussies rondom discriminatie in NL en dit daarmee in hetzelfde hokje plaatst. Dat zou misplaatst zijn.

28 maart 2018 om 17:56

"daar hoeven wij niet over te oordelen" ook zo'n lekkere opmerking. Ik snap dat we ons niet overal maar tegenaan moeten bemoeien maar oordelen over bepaalde zaken moet zeker wel gebeuren, dat is het hele idee waarom ooit de VN opgericht is, om oorlogen zoals WWI en Wwii en de wapens/geschonden mensenrechten daarin te voorkomen. Het is juist ontzettend belangrijk dat de wereld elkaar een beetje in de gaten houdt.

Overigens zitten aan de cultuur van China ook zeker wat positieve kansen, waar wij wat van kunnen leren. Maar dat geld ook andersom, China zou ook flink kunnen leren van het westen. Net als dat de Chinese cultuur op dit gebied in mijn ogen flink doorslaat, slaan wij hier met ons individualisme ook te ver door.

28 maart 2018 om 09:59

Beste Marocberkane,

Het verbieden van muziek, omdat het niet in lijn is met de waarden van de communistische partij is inferieur aan mensen lekker zelf laten kiezen wat voor muziek ze luisteren.

groetjes,
De westerse wereld

PS: weet je wie ook (echt) last hebben van die superieuriteitswaanzin? Streng gelovigen.

Pps: Je zou eens naar China moeten gaan en openlijk kritiek leveren op die communistische partij. Dan kom ik je daarna in je cel opzoeken om te vragen of je het daar misschien niet toch minder vindt dan in die nare westerse wereld.

28 maart 2018 om 11:25

Daar is de weg met ons mentaliteit weer. Je moet niets meer dan enorm trots zijn op de westerse cultuur van individualisme. Elkaar de ruimte geven om zelf te bepalen hoe je leven leidt. In china krijg je minpunten als je ouders te weinig bezoekt van de overheid.
Als we het hebben over emancipatie van minderheden, is het westen wederom superieur. Waarom mogen we niet oordelen over andere culturen?
Het is niet zo dat je je eigen cultuur boven die van een ander per se moet vinden, de veschillen tussen een denemarken en nederland zijn meer op traditie gebaseerd. Ik vind de nederlandse cultuur dan ook niet beter dan de deense, maar hecht uiteraard wel meer aan onze eigen.
Gaan we een stukje verder kom gewoon objectief gemeten belachelijke vormen van omgangen tegen in de wereld, eerwraak, verminkingen, opofferingen noem het maar op. Is dat ook cultuur? Je moet altijd je verstand blijven gebruiken, zolang je dat doet mag je prima oordelen over culturen, net als dat je prima mag oordelen over een buurman die de buurt terroriseerd.

28 maart 2018 om 11:34

Lol, discriminatie van mensen zou ik nu niet direct een "gewoonte" noemen.

28 maart 2018 om 11:57

Niet over oordelen? Naja als men doorheen een heel land gaat discrimineren mogen we daar toch wel de wenkbrauwen over fronsen lijkt me...

Dit lijkt een beetje op de handelswijze van Frankrijk, die een tijdje terug moslima's dwong om hun kleding / 'boerkini' op het strand uit te trekken. Ontdeden de vrouwen zich niet van hun kleding, dan werden ze op een fikse boete getrakteerd.

28 maart 2018 om 10:38

Ze hadden hun tatoeages bedekt en dat willen we hier natuurlijk niet.

28 maart 2018 om 10:43

met dat verschil dat de Raad van Staete het verbod op Boerkini's teniet heeft gedaan. Anders dan in China worden de minderheden dus gewoon beschermd en gewaarborgd in de wet.

Wel even het complete verhaal melden he?

28 maart 2018 om 11:09

@vak104,

Ik schreef ook duidelijk dat Frankrijk de moslima's hiertoe dwong. Met andere woorden: Het is gelukkig niet meer aan de orde.

Wel even goed lezen, h�

Logisch besluit van China. Zij hebben toch altijd een cultuur van eenheid en in de pas lopen gehad. Daar mogen wij absoluut niet over oordelen, vind ik. Normen en waarden verschillen nou eenmaal. Wat wij hier normaal vinden, vinden ze in andere delen van de wereld juist walgelijk. Het een is niet beter of slechter dan het ander. Dat mensen uit onrustige gebieden altijd naar West Europa vluchten heeft ook vooral te maken met logistiek. Het ligt nou eenmaal lekker centraal, maar anders zou iedereen net zo goed naar Myanmar of Oezbekistan vertrekken. De walgelijke hypocrisie van de westerse samenleving is immers iedereen wel bekend en je hebt het hier echt niet fijner dan in die andere landen hoor.

We moeten stoppen met vingertje wijzen en naar onszelf kijken. We zijn hartstikke stom! En als China tatoeages stom vindt, moeten we dat lekker accepteren.

Persoonlijk vind ik al die tattoos ook niks. Kan me bovendien niet voorstellen dat het gezond is voor huid en lichaam. Wanneer dit wetenschappelijk aangetoond is gaat er een slecht voorbeeld van uit voor de jeugd.

28 maart 2018 om 15:07

Denk dat als dit zo is, dit ondertussen al wel wetenschappelijk aangetoond zou zijn.... In mijn optiek, laat mensen gewoon lekker doen wat ze zelf willen. Dit houdt je toch niet tegen op lange termijn...

28 maart 2018 om 17:20

Het is op zich helemaal niet ongezond maar er zitten wel gezondheidsrisico's aan vast. Die worden echter wel geminimaliseerd als je bij een professional gaat en in de weken na het zetten de huid goed verzorgt. Dan spreken we dus vooral over infecties ed.

Verder is er een kans dat je vanwege bepaalde stoffen in de inkt met allergische reacties te maken krijgt, vooral bij gekleurde (rode) inkt. Deze stoffen zijn inmiddels zo goed als verboden maar zijn niet echt verdwenen uit de inkt.

De kans op gezondheidsproblemen na het nemen van een tattoo is tegenwoordig echt heel erg klein. Wanneer het wel gebeurd is het ook meestal de schuld van de persoon met de tattoo zelf en te wijten aan zijn eigen verzorging en hygiene.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren