Jahanbakhsh dompelt FC Groningen in blessuretijd in rouw

AZ heeft ternauwernood een nederlaag tegen FC Groningen kunnen afwenden. Het team van John van den Brom kwam op een 2-0 voorsprong in de tweede helft, maar Groningen rechtte de rug. Mede door een assist en een doelpunt van Ritsu Doan leek het duel in 2-2 te eindigen, totdat Alireza Jahanbakhsh in de blessuretijd raak kopte na een hoekschop.

In minuut 44 trof Groningen voor de 22ste keer dit seizoen het aluminium. Na een voorzet van Doan kopte Mike te Wierik van dichtbij op de paal en dus kon AZ opgelucht ademhalen. Sinds het seizoen 2011/12 stuitte geen enkele ploeg zo vaak op de paal of lat als Groningen; destijds was het PSV (ook 22 keer). De snoekduik van Te Wierik vormde een van de weinige kansen van Groningen in het eerste bedrijf. De bezoekers mochten Sergio Padt bedanken, want door enkele reddingen van de keeper bleef het voor rust bij 0-0.

In de veertiende minuut bracht Padt redding op een harde knal van Wout Weghorst; na een klein halfuur moest hij driemaal op rij ingrijpen na pogingen van Thomas Ouwejan en twee van Teun Koopmeiners. AZ was dominant voor eigen publiek, al bleef het aantal grote kansen beperkt. In de tweede helft lukte het AZ alsnog om Padt te passeren. Dat gebeurde op fraaie wijze: Jahanbakhsh bracht de bal voor vanaf de rechterflank en Jonas Svensson rondde af met een hakbal achter het standbeen.

Groningen ging op jacht naar de gelijkmaker en Marco Bizot moest redding brengen na een omhaal van Mimoun Mahi. Het was uiteindelijk toch AZ dat toesloeg. Guus Til maakte er 2-0 van: in eerste instantie kon Padt nog redding brengen, maar in de rebound was hij kansloos. Vervolgens liet Jahanbakhsh een grote kans onbenut om de wedstrijd op slot te gooien. De Iraniër schoot uit kansrijke positie hoog over het doel en dus bleef Groningen in leven. De hoop van de bezoekers werd nieuw leven ingeblazen door Tom van Weert, die de aansluitingstreffer verzorgde na goed voorbereidend werk van Doan.

Acht minuten voor tijd completeerde Doan de comeback van Groningen. De Japanner dribbelde tussen meerdere AZ'ers met de bal en vond vanaf ruim twintig meter de ruimte voor een schot in de bovenhoek. Bizot kreeg zijn hand ertegenaan, maar kon de gelijkmaker niet voorkomen. In de blessuretijd stuitte Weghorst van dichtbij nog op Padt. Het duel leek dus te eindigen in een gelijkspel, maar Jahanbakhsh trad op als reddende engel in de blessuretijd. AZ heeft een achterstand van twee punten op Ajax, dat later op de zondag in actie komt. De voorsprong op nummer vier Utrecht bedraagt elf punten.

Verdiende AZ de overwinning?

1
2

Gerechtigheid. De hele wedstrijd al de betere, fijn dat ook in punten wordt uitgedrukt! Forza AZ!

18 maart 2018 om 17:26

Tussen de 2-0 en 2-2 was Groningen een stuk beter. Maar over de hele wedstrijd verdiende AZ het wel ja.

Heel zuur, had een verliespartij al ingecalculeerd maar om hem dan op het einde te verliezen is erg jammer. Doan begint nu eindelijk te laten zien dat het een enorm talent is, heb heel lang mijn twijfels gehad maar ik ben om, vastleggen die knul.

18 maart 2018 om 14:25

Was wel heel slecht verdedigd hoor de 3-2. De verdediger was Jahanbahks helemaal kwijt.

19 maart 2018 om 11:33

Omdat Jahanbahks hem bijna onderuit trekt. Goal had nooit goedgekeurd mogen worden. Is gewoon een overtreding.

Leuke wedstrijd voor de neutrale toeschouwer. Vooral de tweede helft was spectaculair. AZ terechte winnaar.

18 maart 2018 om 15:06

AZ speelde wel matig. Slordig aan de bal. Laag tempo. Ongelukkig in de afronding. Een scherpe Jahanbaksh had een paar kansen afgemaakt wat hij nu naliet.

Groningen heeft gewoon een goede pot gespeeld. Zeker de tweede helft. Doan bewijst maar weer eens zijn talent

18 maart 2018 om 14:24

Gefeliciteerd AZ

18 maart 2018 om 14:45

Doan moet zeker gekocht worden door Groningen. Anders een Ajax az of PSV want het is echt een pareltje met eek leuke dribbel. Die 2-2 maakt hij waarschijnlijk nooit meer zo precies

18 maart 2018 om 14:58

Heb jij Doan zijn goal niet gezien tegen Willem2 zeker.

Twee lichte overtredingen bij de 1-0 en 3-2, maar AZ met een verdiende overwinning.

18 maart 2018 om 15:31

Kun je precies aangeven wat de overtredingen zijn? Ik wil het graag checken. Bedankt

18 maart 2018 om 16:18

Bij de 3-2 trekt Jahanbakhsh aan de arm van de verdediger, waardoor hij voor de verdediger kan komen.

18 maart 2018 om 22:09

Bij de 1-0 wordt Bacuna ook aan de arm getrokken door Til.

Wat een pech voor Groningen zo in de laatste minuut. Verder geen schande om van dit AZ te verliezen. Op basis van de laatste 3 wedstrijden vind ik wel dat ze erg kunnen bikkelen en niet snel opgeven bij Groningen. Met wat gerichte aankopen volgend seizoen en spelers met wat meer creativiteit dan wat er nu staat kunnen ze voor de play-offs gaan. Wel leuk dat Doan weer een goal en een assist te pakken heeft. Is de laatste tijd sterk bezig. Als hij deze lijn weet door te zetten en niet verzaakt voor het einde van het seizoen zou hij zo maar eens mee kunnen gaan naar Rusland.

Heb me sinds lange tijd weer vermaakt,gefeliciteerd Az! Valt me wel op alle spelers die wij van Zwolle halen en bij Zwolle goed presteren,bakken er bij Groningen niks van.

Op basis van de eerste helft had AZ wel recht op een overwinning. Niet verwacht dat we kans hadden op een punt, maar erg knap dat de FC zichzelf weer langszij knokt. Doodzonde dat je in blessuretijd vervolgens dat punt waar je zo hard voor geknokt hebt knullig weg geeft. Dat mag op zo'n moment niet meer gebeuren.

18 maart 2018 om 15:16

Az was matig veel kansen gemist...toch 2-0 voorsprong de 2-1 viel een beetje uit het niets. AZ was daarna nog niet voldoende gewaarschuwd. 2-2 mooi doelpunt. Toch over de de wedstrijd gezien terechte overwinning.

18 maart 2018 om 15:57

Paar uit trappen erg matig. Inspelen van spelers matig. Bal van Til niet goed weggewerkt.

Wel een terechte overwinning voor AZ, maar de manier waarop heel zuur voor ons Groningen. Gefeliciteerd AZ!
Wel 1 lichtpuntje voor het Nederlandse voetbal, galster weghorst heeft niet gescoord!

18 maart 2018 om 16:00

Maar was welbelangrijk vandaag. Goed meegevoetbald en druk op de verdediging gezet. En zette Jahanbaksh mooi vrij voor het doel. Helaas was dat vandaag niet besteedt aan Alireza. Ook verdedigde Woutje goed mee.

AZ wil graag aansluiting vinden bij de topclubs, maar deze wedstrijd laat weer eens pijnlijk het verschil zien tussen wat top en subtop is. Je speelt bij vlagen Groningen weg, mist veel kansen, komt desondanks op 2-0 en geeft deze voorsprong vervolgens alsnog knullig weg. Nu viel de 3-2 alsnog op een gelukkige wijze, maar het had zomaar fout kunnen gaan. Ik ben blij met de 3 punten, maar er moet nog een hoop verbeteren bij dit AZ wil het echt stappen kunnen maken.

18 maart 2018 om 14:39

Groningen weggespeeld bij vlagen? Ik heb toch een heel ander beeld van de wedstrijd. Dat Groningen, bij vlagen, onderdruk stond oke... Maar ik vind niet dat AZ Groningen onderste boven heeft gevoetbald

18 maart 2018 om 14:47

Haha, ik weet niet welke wedstrijd jij bekeken hebt, maar er was vandaag maar 1 club die recht had op punten.

18 maart 2018 om 14:52

Dat ontkent hij ook niet. Maar weggespeeld is wat anders he...

Terechte overwinning. Daar twijfelt niemand aan.

18 maart 2018 om 22:38

AZ heeft Groningen zeker niet weggespeeld. Daarvoor was het te slordig, en vond dat Groningen ook echt probeerde te voetballen en dat af en toe ook zeker deed. AZ werd al voor de middellijn opgewacht. Een AZ in goede vorm gebruikt die ruimte, maar vandaag was het vaak net niet. Zie Groningen nog wel wat potjes winnen dit seizoen.

19 maart 2018 om 11:38

Ik heb alleen de samenvatting gezien, maar daar wordt wel een heel ander beeld geschetst. Ook veel grote kansen voor Groningen geweest, dus gelijkspel was logischer geweest.

18 maart 2018 om 15:22

@Alkmaar54 alsof de top 3 clubs niet dergelijke potjes spelen. Psv had het moeilijk tegen psv. Ajax staat nu 1-1 tegen Sparta. Als je al een vergelijking wilt maken dan had AZ tegen topclubs meer moeten laten zien.

18 maart 2018 om 15:23

Correctie: psv tegen vvv

Uiteraard is er nog een hoop te verbeteren bij AZ maar Rome is ook niet op 1 dag gebouwd. Vergeleken met vorig jaar is er een hoop verbeterd en kom je weer voor je plezier naar het stadion waar het vorig seizoen vooral kommer en kwel was. Vorig seizoen 49 punten en 56 doelpunten gemaakt en 52 tegen. Dit seizoen met nog 6 wedstrijden te gaan, 59 punten, 54 doelpunten gemaakt en 29 tegen en stijf op plek 3. Me dunkt dat er de nodige progressie is gemaakt.

18 maart 2018 om 15:37

Wat moet er dan wel niet allemaal verbeteren? Hoe lang ben je al supporter van AZ? Heb je enig begrip van wat realiseerbaar is in Alkmaar.

AZ doet het uitstekend dit jaar. Geniet er maar van. Het kan volgend jaar zomaar opeens anders zijn.

Noem die waslijst maar op............................

Manmanman wat een wedstrijd weer. Fantastisch dat in de blessuretijd nog de terechte overwinning over de streep wordt getrokken.

Twee prachtige doelpunten gezien van Svensson en Doan, maar voor de rest vond ik het een matige pot met vaak een erg laag tempo. AZ kreeg van Groningen telkens ontzettend veel tijd om een medespeler uit te zoeken, en toch krijgen ze het nog voor elkaar om de bal zo in te leveren.

Slap verdedigd bij dat laatste doelpunt, echter wel een overtreding van Jahanbahks. Groningen had wel een puntje verdiend.

18 maart 2018 om 15:34

Wat is dan de overtreding?

18 maart 2018 om 16:19

Je kan ook een normaal ipv een dom antwoord geven.

18 maart 2018 om 16:53

Wat is dan het domme aan mijn antwoord? Ik stel een normale vraag.

18 maart 2018 om 15:36

Knap dat Groningen nog terug komt. Maar tijdrekken door blessures, inworpen en de keeper heeft Groningen uiteindelijk de das om gedaan.

18 maart 2018 om 17:55

Best wel triest deze reactie, de keeper is de beste van het elftal. Leer omgaan met je frustraties.

18 maart 2018 om 22:39

ja, 3 minuten blessuretijd was nog erg weinig met al die wissels en dat tijdrekken.