FC Groningen breekt vanwege ‘verschil van inzicht’ met volgende pion

Woensdag, 14 maart 2018 om

Gerard Kemkers vertrekt bij FC Groningen, zo meldt RTV Noord. De regionale omroep bericht dat de voormalig schaatscoach en de clubleiding vanwege ‘een verschil van inzicht’ hebben besloten om niet met elkaar verder te gaan.

De Trots van het Noorden stelde Kemkers per 1 december 2014 aan als manager performance center. In die functie moest hij de professionele tak van het zogeheten Topsportzorgcentrum op Sportpark Corpus den Hoorn ontwikkelen en leiden, met als uiteindelijke doel om de selectie vanaf 2018 voor de helft uit spelers uit de eigen kweek te laten bestaan.

Recent klonk er al de nodige kritiek door op het functioneren van Kemkers. Zo zei analyticus Johan Derksen in november dat ‘niemand die bij FC Groningen voetbalt’ de oud-langebaanschaatser ‘serieus neemt’: “We kunnen wel constateren dat hij tot op heden erg weinig succes heeft gehad met zijn gebral over topsport en talentontwikkeling”, zei Derksen voor de camera van RTV Drenthe.

FC Groningen maakte eerder al het vertrek van hoofd jeugdopleiding Caspar Dekker, van wie het contract niet werd verlengd. “Hij heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de opleiding en die ook naar een hoger niveau gebracht. Caspar is een vakman. We willen met de opleiding echter naar een nieuwe fase waarbij wij een ander type persoon zoeken”, verklaarde technisch manager Ron Jans.


Poll

Een verstandig besluit van FC Groningen?


Gerelateerd

24 reacties (laatste reactie door freshzone)

Verschil van inzicht?? Iemand die daadwerkelijk weet wat topsport en leven voor de sport wordt aan de kant gezet omdat Jans daar niet overweg mee kan en het allemaal maar onzin vindt. Helaas hebben Nijland en Jans de machtsstrijd gewonnen, dat betekent dat we binnenkort worden verpatst aan de hoogste bieder, zodat Nijland nog langer kan aankloten. Had echt gehoopt dat Nijland en Jans zouden oprotten, maar helaas.

14 maart 2018 om 09:32

Dus nu moet Kemkers van baan wisselen? Als dat maar goed gaat...

14 maart 2018 om 09:34

Een voetbalfan die de kant kiest van een buitenstaander ten opzichte van 2 clubiconen... het moet niet gekker worden
Ik geloof best dat Kemkers een bijdrage kan leveren in het topsportklimaat, maar zou het misschien ook kunnen dat het niet (helemaal) past bij het ontwikkelen van het voetbal? Of heb je meer/andere informatie?

14 maart 2018 om 09:44

Jans een clubicoon valt ook wel mee. Was al erg sceptisch over zijn benoeming als td, en nu lijkt het er helaas op dat ik gelijk ga krijgen. Enige reden van zijn benoeming is omdat het een vriendje van Nijland is, en Nijland wil graag ja-knikkers om zich heen na het vertrek van de financieel directeur (Mulder). Daarna is het financieel ook achteruit gegaan omdat Nijland zich ermee ging bemoeien. Om nu de ingeslagen weg te verlaten vindt ik hoogst onprofessioneel, helemaal omdat we eindelijk op het veld de resultaten van de nieuwe opzet qua jeugdopleiding zien. Maar Nijland wil graag geld blijven uitgeven, en de club verpatsen, zodat hij weer budget heeft om zijn gang te gaan.

14 maart 2018 om 10:49

De nieuwe opzet? Groningen speelt 1 van z'n slechtste seizoenen van de afgelopen 10 jaar. De reden dat ze nu niet tegen degradatie vechten, is omdat er nog een aantal clubs nog erger door de mand vallen op sportief gebied.

Wat moet een man als Kemkens toevoegen aan een jeugdopleiding? Ja, schaatsen en voetballen zijn allebei topsporten, maar verder verschillen ze elkaar als dag en nacht.

Voor de jeugdopleiding gaan is altijd goed als er een goed plan ligt (zie bijv. Az), maar dat moet geleidelijk gaan totdat de jeugd het niveau heeft om aan te haken. Dat doe je niet even in 1-2 seizoenen en zeker niet met mannen als Kemkens die inhoudelijk weinig van voetbal afweten.

14 maart 2018 om 11:27

Arrogantie van voetballers. Alleen maar naar eigen sport kijken. Ik denk dat het juist goed is om naar andere sporten te kijken. Denk je dat schaatser ook alleen maar naar andere schaatsers hebben gekeken? Neen, deze hebben ook ideeën op gedaan bij andere sporten en zijn daar succesvol mee.

Een topsport sfeer creëren is niet iets sport specifieks, maar gedragen door alle sporten.

14 maart 2018 om 13:08

@sirius

De opzet die jaren geleden is ingezet met het plan 2018 heeft niks met het huidige seizoen te maken.

Groningen wilde de weg in waar veel kritiek was over het Nederlandse voetbal, mentaal en fysiek sterker worden. Topsport dus en daarvoor zijn Dekker en Kemkers binnen gehaald, alleen wilde een hele groep in de club niet mee.

Onder andere ome Hansie die vuurtjes moest blussen omdat Kemkers eindelijk is riep wat velen al jaren riepen, voetbal in Nederland is geen topsport, men doet maar wat maar dat verkoopt natuurlijk niet zo lekker voor praatjesmaker Nijland.

En met Jans is er nog zo'n koekebakker bij gekomen. Kemkers is niet binnengehaald om jongens voetbal te leren, gaat niet over tactische besprekingen. Puur mentaliteit mee brengen (vraag maar is aan Padt wat daarmee bedoeld word) en het topsportzorgcentrum runnen.

Hansie en Jans graven hun eigen graf met hun dictatortje spelen, gaat niet lang meer duren gelukkig want de draagvlak zelfs voor Nijland slinkt verdomd hard de laatste jaren.

14 maart 2018 om 09:37

Beetje respect is op zijn plaats. Je hebt werkelijk waar geen idee wat er allemaal speelt en vult alles maar in.

14 maart 2018 om 09:57

Iedereen die een beetje de verhalen kent van de laatste jaren weet wat er speelt.

14 maart 2018 om 09:56

Dat jij aanneemt dat Kemkers de vertaalslag van andere sporten naar het voetbal kan maken, is uitermate merkwaardig. Tenzij je dagelijks met Gerard werkt, zoals Nijland en Jans doen, uiteraard.

Begrijp me niet verkeerd, performance coaches zijn noodzakelijk in het voetbal, maar die moet je wel kunnen aansturen en een voormalig schaatscoach is niet per se direct geschikt. Daarnaast is schaatsen een B sport dat wereldwijd op zeer kleine schaal gedaan wordt, waarin Nederland veel en veel meer geld pompt dan de rest van de wereld, waardoor je nooit kunt zeggen of onze coaches werkelijk optimaal presteren.dus op welke gronden zou Kemkers weten wat topsport en leven voor de sport betekent? Dat kun je nooit bewijzen.

14 maart 2018 om 10:35

Dat schaatsen misschien niet zo groot is als voetbal wil niet zeggen dat het een B sport is natuurlijk.
Geen 1 sport op de wereld is zo groot als voetbal dan zou waterpolo of atletiek ook een B sport zijn want wie traint zich nou uit de naad voor polstok hoogspringen of kogelstoten.
Zelf het sprinten zou dan een B sport genoemd mogen worden omdat voornamelijk Jamaicanen het doen en daar volkssport nummer 1 is en in andere landen niet zo groot is.
Daarnaast denk ik dat qua trainingsarbeid 9 van de 10 voetballers nog wat kan leren van de schaatsers.
Kemkers heeft jarenlang schaatsers getraind en ook gewoon successen behaald op de olympische spelen etc.om dan dat te zeggen dat hij misschien niet weet wat het topsport leven is.
Ik denk dat een gemiddelde schaatsers er meer energie discipline en tijd in stopt dan een voetballer.

Daarnaast, de doelstelling; "met als uiteindelijke doel om de selectie vanaf 2018 voor de helft uit spelers uit de eigen kweek te laten bestaan.", geeft mij het idee dat ze de jeugdopleiding toch zwaar overschatten, of dat Groningen momenteel prima aan de sportieve ambities voldoet die in 2014 zijn gesteld door zo af te zakken.

14 maart 2018 om 09:50

Jawel, maar een aantal personen, en dan vooral een td'er kunnen het woord topsport niet eens fatsoenlijk uitspreken, en vinden dat allemaal maar gelul, "want het heeft altijd al gewerkt zoals wij het deden"...

Centrum is bijna klaar, heeft ie zn bijdrage aan geleverd, en denk dat zn taak er een beetje op zit. Te duur om nog in dienst te houden.

Ach, ik lees dat Ireen Wüst door haar huidige ploeg op straat wordt gezet, omdat ze te oud is. Kan hij toch weer met haar aan de slag.
Het is voor mij altijd een raadsel geweest wat Kemkers voor een BVO zou kunnen betekenen, maar ik geloof toch niet dat de slechte prestaties op het daar iets te mee te maken hebben.

Ach ja het is toch al een grote bende bij Groningen. Is Nijland eindelijjk af van de mensen die hem tegen gas gaven en kan die mooi met Jans er een nog grotere bende van maken.

Wat een grap, dat hele Topsportzorgcentrum is een grote schijnvertoning en Nijland hoeft zich niet meer te verdedigen tegen Kemkers die alles en iedereen afkraakte in het begin bij Groningen omdat het een bende was.

En blijkbaar gaan ze zo door, nou succes mannen met alle ja knikkers. De gemeente zal ook heel blij zijn met de wassen neus die Groningen ze heeft verkocht.

Ik ben hier erg kwaad over. De club had een grote mond en mooie praatjes over 'talenten op één' en het creëren van een topsportklimaat, maar in de praktijk komt hier geen hol van terecht. De directie vaart met alle winden mee en van visie en beleid is totaal geen sprake. Ze verspelen al hun geloofwaardigheid op deze manier en iedereen die tegengas geeft aan Nijland en Jans wordt systematisch de club uitgewerkt. Ze doen maar wat daar op het kantoor. Hoe lang laat de RvC Nijland nog z'n gang gaan?

14 maart 2018 om 10:03

Weet jij wat voor rol Jans hierbij speelt bij dit alles? Ik vind hem een beetje een irritante persoonlijkheid worden. Schoof regelmatig aan bij Studio Voetbal, en overal een mening over maar als het over Groningen gaat, waar het het hele jaar hommelus is kan hij er niets over zeggen. Kom toch is naar buiten wat daar echt aan de hand is daar is hij voor toch. Heeft hij nog beetje krediet in Groningen?

14 maart 2018 om 10:59

Jans speelt een hele grote rol in het vertrek van Kemkers. Zij hebben een verschil in inzicht en Nijland staat achter Jans omdat dat zijn maatje is. Doordat één persoon bij de club is gekomen wordt compleet van het gekozen beleid afgestapt en dat vind ik erg vreemd. Wat voor koers het schip FC Groningen nu echter gaat varen laten Nijland en Jans in het midden. Erg kwalijk omdat de club altijd zegt transparant naar supporters te willen zijn. Maar de club zegt vaker A terwijl het B doet.

Vooral Nijland verspeelt krediet door de opportunistische manier waarop hij de club leidt. Men heeft mooie praatjes, maar er zit weinig beleid achter. De aanstelling van Jans komt vooral doordat hij en Nijland vrienden van elkaar zijn. De aanstelling van Buijs heeft daar ook mee te maken. Ze verzamelen zoveel mogelijk 'vrienden' om zich heen en iedereen die kritisch is binnen de club wordt eruit gewerkt.

De reden dat mensen minder de Euroborg weten te vinden heeft niet alleen te maken met de mindere resultaten dit seizoen. Het komt ook door het beleid bij de club, of vooral het gebrek daaraan.

14 maart 2018 om 13:06

In mijn ogen had Nijland er al jaren geleden uit gemoeten bij de FC, waardeloos aankoopbeleid, verkoopbeleid en bij het kiezen van de juiste trainer ook steeds zeer ongelukkig.

Als Algemeen Directeur is hij daar eindverantwoordelijk voor en dan kan je nu niet anders concluderen dat die gewoon zijn tijd heeft gehad en het klaar is.

Ieder jaar lijkt het slechter te gaan en nu hoor of zie je Nijland nauwelijks, toen het goed ging zat die overal en was die niet van de buis te slaan en moest die overal in beeld en belangrijk zijn, nu gaat het minder en zelfs gewoon slecht en hoor of zie je hem niet.

Wie kijkt hier nou van op?? Het is al jaren een zootje op bestuurlijk niveua. Men doet daar maar wat. Steeds komen ze met weer wat nieuws. Ook niet heel gek dat dat zn weerslag heeft op het veld he...daar is t ook al niet veel beter.

Het enige wat Gerard Kemkers van het schaatsen heeft meegenomen naar Groningen is het op je bek gaan. En dat heeft Groningen dit seizoen gedaan zeg.

14 maart 2018 om 11:37

Tja, welke club heeft niet weleens een minder jaar gehad? Dit zal pas de tweede keer sinds het instellen van de play-offs zijn dat wij het niet halen. Het zat er aan te komen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Groningen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.FC Emmen8-8
18.NAC Breda3-13
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Sergio PadtKeeper10
Todd KaneVerdediger10
Mike te WierikVerdediger10
Django WarmerdamVerdediger10
Kasper LarsenVerdediger10
Etiënne ReijnenVerdediger10
Juninho BacunaMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Groningen.

In de wandelgangen

Maandag 15 oktober
Joachim Andersen heeft zich in de kijker gespeeld bij Tottenham Hotspur. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren