‘Als de rest van Ajax zenuwachtig deed, stak ik een sigaret in de sauna op’

Dinsdag, 13 maart 2018 om

Theo Janssen was een seizoen actief in het shirt van Ajax, maar de voormalig middenvelder kreeg destijds weleens de kritiek dat hij niet echt de mentaliteit van een topsporter had en daardoor ongeschikt zou zijn voor de Amsterdamse club. Bij Tiki Taka Touzani geeft Janssen toe dat hij niet de beste levensstijl erop na hield toen hij in Amsterdam vertoefde.

"Iedereen weet dat ik als speler weleens een sigaretje rookte. Dus als mijn medespelers dan voor een wedstrijd zenuwachtig zaten te doen, waar ik nooit zo goed tegen kon, dan stak ik rustig ergens een sigaret op, bijvoorbeeld in de sauna", zegt de oud-middenvelder. "Ik ging ook weleens bij de materiaalmensen zitten, ging ik een beetje ouwehoeren. Of ik ging apart zitten. Daar hadden we een sauna in de kleedkamer, die nooit aanstond."

"Dat was mijn plekje. Al werd ik daar later weggehaald, omdat ik bijna te laat was bij een bespreking", vervolgt Janssen, die toegeeft dat hij niet echt leefde voor de sport: "Maar er zijn er meer die zo zijn, maar die doen alles stiekem. Iedereen denkt en zegt dat ik meer had kunnen bereiken als voetballer, maar dat weet ik zelf ook. Als ik mij echter aan alle verplichtingen had gehouden, dan had ik niet lang betaald voetbal gespeeld."Gerelateerd

24 reacties (laatste reactie door constant kante)

Theo, held, met z'n gouden linker been.

Had er inderdaad wat meer uit kunnen halen, maar misschien dus ook niet. Dan had hij een paar jaar echt geleefd voor de sport en was hij daarna net als Andy van der Meijden compleet geïmplodeerd.

13 maart 2018 om 10:34

Interessante vergelijking met Van der Meijde. Ik denk dat je wel eens gelijk zou kunnen hebben.

13 maart 2018 om 10:35

Alleen heeft Janssen een betere traptechniek om op terug te vallen.

13 maart 2018 om 10:40

Hij had een traptechniek waar menig spelers jaloers op mocht zijn. Ik weet nog dat hij met Twente tegen Inter in de CL speelde. Zij hadden het jaar daarvoor de CL gewonnen. En Theo legde aan voor een vrije trap en schoot hem in z'n eerste poging direct in de linker kruising. En 10 minuten later mocht hij weer aanleggen en schoot hij hem in de rechter kruising en Julio Cã©sar wist hem toen met alle moeite eruit te halen. Mooie tijden waren dat hã©.
13 maart 2018 om 10:54

Ik denk dat dat een andere wedstrijd was waar hij hem in de kruising schoot. Uit bij Inter werd het 0-0, dit vond Theo Janssen wel de beste wedstrijd die hij ooit speelde zei hij bij Touzani. Thuis werden ze uitgeschakeld doordat het 1-1 werd, de goal aan Arnhemse zijde kwam van Peeters.

13 maart 2018 om 11:00

thuis was volgens mij de eerste wedstrijd in de groepsfase dus dan kunnen ze nooit al uitgeschakeld worden

13 maart 2018 om 11:01

Sander hij heeft het over het CL seizoen van 2010/2011 met twente, jij hebt het over de UEFA Cup in 2000 met vitesse. In beide toernooien speelde ze tegen Inter.

13 maart 2018 om 11:02

Nee hoor. ik heb het even gecheckt op Wiki en het was de groepfase CL 2010/2011. Thuis werd het toen 2-2 en uit 1-0 voor Inter.

13 maart 2018 om 11:03

Ik herinner me wel een goal van Janssen tegen Inter. Werd toen 2-2 volgens mij?

13 maart 2018 om 11:06

Excuus SoccerinoFCU, de wedstrijden waar ik het over had waren UEFA Cup 00/01 met Vitesse inderdaad. Had je reactie te vlug gelezen; zag Internazionale en dacht gelijk aan dat tweeluik waar hij het gisteren bij Tiki Taka Touzani over had!

13 maart 2018 om 11:16

Sanderkoevoets hij zegt met Twente tegen Inter en jij zegt een goal aan Arnhemse zijde.

13 maart 2018 om 12:32

Ja dat klopt @fcoldambt: boven je licht ik ook netjes toe dat ik het te vlug gelezen had. Zat daar even mee in m'n hoofd omdat het gisteren op tv over die wedstrijd ging. Het gaat over mister Vitesse en ook met de Arnhemmers speelde hij tegen Inter dus Arnhemse zijde is niet zo heel gek toch haha, het is niet dat ik Groningen zeg ofzo

13 maart 2018 om 11:02

Ben het helemaal met je eens, ik denk persoonlijk dat Theo daar dood en dood ongeluk van zou worden. Juist omdat hij gewoon heeft kunnen genieten heeft Theo 't nog best lang kunnen volhouden eerlijk is eerlijk 2x kampioen worden waarvan 1x bij de grootste club van Nederland en persoonlijk Twente na het kampioenschap brengen en nog speler van 't jaar worden. Er zijn spelers met meer talent die dat zelfs niet gelukt zijn dus geef hem ongelijk. Alleen vind ik 't wel jammer dat hij het niet eens in t buitenland geprobeert heeft op ze korte periode bij Genk na.

13 maart 2018 om 12:49

Denk toch echt dat Ruiz ze dat bezorgd heeft haha

Ach, fantastisch. Je bent verantwoordelijk voor je eigen carriere en hij weet zelf ook dat hij niet het maximale eruit heeft gehaald, maar hij is áltijd zichzelf gebleven en heeft zich niet als een marionet laten behandelen. Mooie vent, mooie voetballer.

Cruijff Koeman Rijkaard van Basten rookte allemaal tijdens hun voetbalcarrière. Ik zeg niet dat deze voetballers elke dag een pakje weg pafte maar roken deden ze zeker.
Het is ook een waanidee dat roken de stress verlaagd. Roken verlaagd alleen de stress die je ervaart omdat je lichaam nicotine nodig heeft i.v.m. de verslaving.
Top sporters zouden als ze het maximale uit hun carrière willen halen natuurlijk niet moeten roken het voegt voor niemand wat toe maar zeker niet als je het maximale uit je lichaam moet halen.
ik geloof ook niet dat er tegenwoordig nog veel spelers zijn die dagelijks roken..

13 maart 2018 om 10:52

Ik ben niet thuis in het roken en het klinkt logisch dat, medisch gezien, alleen de stress wordt weggenomen van je nicotine verslaving, maar er bestaat ook nog zoiets als het placebo effect. Als het een speler helpt om de nodige stress weg te halen voor de wedstrijd en hij presteert op het gewenste niveau, waarom zou die dan moeten stoppen met roken? Uiteindelijk moet die een bepaald niveau halen bij de club waar de speler speelt. En in Theo zijn geval was dat de top van de eredivisie. Ik denk als bijvoorbeeld Ajax zijn sigaretje had afgepakt in de mom van "het maximale uit je lichaam halen" dan had je een dure bankspeler gehad. Zo zullen er nog genoeg spelers, in de top zijn, die roken. Alleen zullen ze daar niet te koop mee lopen, omdat iedereen daar dan weer een mening over gaat vormen en het allemaal beter weet.

13 maart 2018 om 11:06

In die tijd was het uitzonderlijk wanneer je niet rookte.
Al die mensen rookte, dus is de schade m.b.t. roken relatief meevallend.

Vandaag de dag is het uitzonderlijk wanneer je wel rookt.
99 van de 100 profs roken niet, dus wanneer jij die ene bent die wel rookt, is de schade in vergelijking relatief groter....

13 maart 2018 om 11:12

Het idee dat roken stress verlaagd is ook niet meer van deze tijd toch. Zat voorlichting over het feit dat de stress die het roken verlaagd alleen maar voort komt uit het feit dat je lichaam nicotine wil.

Ik rook zelf ook nog wel af en toe een sigaret, maar allang niet meer elke dag. Recreatief noem je dat geloof ik.

13 maart 2018 om 12:37

Kleine kanttekening daarbij is wel dat er vroeger relatief minder rotzooi in die sigaretten zat dan tegenwoordig.

13 maart 2018 om 12:41

Tornado72

Ja, dat klopt. In de jaren '70 was roken onder betaald voetballers inderdaad zo ongeveer 'normaal'. Zoals je nu ook altijd in het amateurvoetbal die spelers ziet die met een peuk in de hand naar het veld slenteren, zeg maar.

Alleen, destijds deed bijna iedereen dat. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Dus toen had je daar geen 'last' van, er waren er zoveel die het deden. Nu is het spel ook een stuk sneller en dynamischer geworden. En omdat tegenwoordig ook bijna niemand meer rookt kun je je dat eigenljik ook niet meer veroorloven, zoals Theo Janssen dat wel deed.

Geweldig toch echt jammer dat hij maar zo kort bij Ajax heeft gezeten

Ook als hij voor zijn sport geleefd zou hebben dan was het niets geworden. Veel te traag voor het hoogste niveau. Teerde op zijn trap.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV1821
2.Ajax1310
5.AZ119
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
190 fans
Coach, 37 jaar

In de wandelgangen

Maandag 24 september
Eusebio Di Francesco presteert momenteel niet goed met AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren