Belgische climax krijgt bizarre wending: ‘Spelers gokten op eigen wedstrijden’

Dinsdag, 13 maart 2018 om

KV Mechelen degradeerde afgelopen weekend doordat het slechts met 2-0 van Waasland Beveren wist te winnen. Lange tijd leek KVM veilig, maar in het laatste kwartier van het duel tussen Eupen en Moeskroen scoorde eerstgenoemde club vier keer, waardoor Mechelen degradeerde. Beschuldigingen over matchfixing vlogen over en weer en nu zouden er volgens enkele Belgische media sprake zijn van gokpraktijken bij Eupen. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart.

Onder anderen Mechelen-trainer Dennis van Wijk suggereerde dat er wat schimmigs is gebeurd bij het duel van Eupen: "In het Belgische voetbal kan alles. Ik sta nergens meer van te kijken. Dit is geen insinuatie, maar iedereen heeft toch ogen? Je kunt dit toch ontleden? Ik zeg toch geen gekke dingen?" Eupen en Moeskroen ontkenden stellig dat er sprake was van matchfixing. De Standaard en Het Nieuwsblad komen dinsdag met het nieuws dat spelers van Eupen er gokpraktijken op na houden, waarbij reeds een vooronderzoek is gestart door het OM.

Eupen zou vlak voor de degradatiestrijd zijn getipt dat twee spelers hebben ingezet op een nederlaag tegen Moeskroen. Eupen haalt naar verluidt de twee bewuste spelers uit hun hotelkamers en onderwerpt hen aan een ondervraging. Allebei ontkennen ze, waarna de club bij gebrek aan bewijs geen verdere stappen onderneemt en de spelers gewoon in de selectie blijven. Meerdere bronnen bij Eupen bevestigen echter dat er al een tijdje problemen zijn met spelers die gokken op hun eigen wedstrijden.

Erg subtiel gaan de spelers daarbij niet te werk, aangezien enkelen in Eupen-trainingspakken in een lokale krantenwinkel annex gokpand gesignaleerd zijn om te gokken op wedstrijden, waaronder ook op hun eigen duels. Bij Eupen heerst het sterke vermoeden dat Mechelen achter de tip van zaterdagavond zit, 'als ultieme destabiliseringspoging' vlak voor de ontknoping van de degradatiestrijd. Nicolas Verdier, die door Eupen uitgeleend is aan Mechelen, zou de gevoelige informatie over zijn voormalige ploeggenoten hebben gelekt.Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door bon jovi)

Ik ben de goals bij Eupen terug gezien en het vermoeden van matchfixing is hier wel terecht. Absurd hoe daar verdedigd werd in de laatste minuten!

13 maart 2018 om 09:56

Slechts bij 1 goal is dat het geval, de eerste drie zijn echt niet absurd verdedigd hoor.

13 maart 2018 om 10:39

Ik vind het wel mee vallen eigenlijk. Ik weet niet hoe er de hele 20 min verdedigd zijn, maar zo raar zijn de eerste 3 goals niet naar mijn mening. Bij de 4e wordt wel raar gedaan, maar dat vind ik niet genoeg om duidelijk te spreken over matchfixing.

Tja ligt er wel heel dik op,na de 73e minuut zou Eupen 4x hebben gescoord als ik het goed heb.
Wanneer spelers al met gokformulieren in de weer gezien zijn,dan denk ik dat eea toch grondig onderzocht moet worden door de Kbvb

Raar zaakje dit, alleen er wordt genoemd dat de spelers van Eupen op een nederlaag van hun eigen club hadden ingezet, maar ze wonnen met 4-0. Hoe zit dat dan?

13 maart 2018 om 09:15

Het gaat om eerdere wedstrijden. Daar werden er verschillende verloren.

13 maart 2018 om 14:51

Dat is ook niet heel gek als je onderaan meedoet haha...

Ik ben trouwens ook wel benieuwd om hoeveel geld het gaat. Als een speler 10 euro inzet op zijn eigen wedstrijd (ongeacht waarop hij inzet qua uitslag) denk ik niet dat dit enige effect gaat hebben tijdens de wedstrijd zelf...

Voor de rest gewoon heel stom van Eupen-spelers om te gokken op eigen wedstrijden, terwijl ze hun trainingspak aan hebben. Ik ken moppen waarin Belgen slimmer overkomen

Na de 2-0 van KV Mechelen moest Eupen er 4 scoren. Plots scoren ze 3 goals in 7 minuten.. maar nog steeds 1 goal te weinig om niet te degraderen. Dan in de 89ste minuut scoort Eupen de vierde goal. Na een blunder van de keeper en verdediger. Niet gek dat op z’n minst de wenkbrauwen worden gefronst bij deze goal. Zaakje stinkt aan alle kanten.

13 maart 2018 om 10:06

Neen. Eupen moest er 3 scoren. Met 4 goals hadden ze natuurlijk wel meer zekerheid over het behoud. Als Mechelen immers nog een derde had gemaakt, had een 3-0 voor Eupen niet volstaan. Eupen moest een doelpuntje meer maken dan Mechelen, dat was de opdracht. Het werden er 2.

13 maart 2018 om 13:45

Ze namen duidelijk het zekere voor het onzekere. Maar volgens de stand staat Eupen op -17 en Mechelen op -18. Dan is het verschil toch 1 en hebben ze genoeg aan de goal in de 89ste minuut.

13 maart 2018 om 20:14

Als Mechelen ook op -17 kwam te staan, was Eupen nog steeds in het voordeel, want na doelsaldo is het volgende criterium 'gemaakte doelpunten' en daarin had Eupen er meer.

Dus Mechelen had er nog 2 moeten maken, in de 89ste en 93ste minuut dan.

Vlaamse Media uiteraard doen er alles aan om Waalse problematiek te creëeren... Het is nooit anders geweest in België.

Niemand praat over hoe dat Mechelen na de 2-0 nog wel 5 kansen krijgt om de 3 en 4-0 te maken? Niemand praat over hoe dat de 2-0 tot stand komt en er wel heel kinderlijk verdedigd wordt van Waasland-Beveren?

Eens, Eupen - Moeskroen is sowiso louche maar zonder bewijs heb je nu eenmaal niks. Dat er mekaar gegund wordt wil ik zeker niet goedpraten, maar dat is al jaren zo. Zelfs Waasland Beveren speelde met de rem op tegen KV Mechelen, ongetwijfeld. De commerciële belangen zijn daar nu eenmaal te groot voor, Eupen is voor geen enkele club interessant om thuis een wedstrijd tegen te spelen of voor sommige ploegen de verplaatsing van +- 250 km af te leggen aan de grens van Duitsland.

Laatste punt , als je bewijzen hebt moet je hard voor de dag komen en met een klacht naar de voetbalbond gaan. Als je niets hebt en alles maar geïnsinueerd wordt, dan hou je je eer aan jezelf en denk je al aan volgend seizoen in alle rust. KV Mechelen had 30 speeldagen om zich te redden van degradatie. Als je 3 trainers verslijt , 18 (!) spelers haalt (zomer en winter) en dan nog de minst scorende ploeg bent van de Pro League, dan verdien je het om te degraderen. Als Mats Rits(ex Ajax) de penalty inschiet tegen Charleroi, dan is KVM gered en heeft niemand het over een mogelijke complottheorie.

13 maart 2018 om 10:47

Het is zo verschrikkelijk verdacht. Ik weet weinig van eupen maar wel dat die vaker betrokken zijn bij zaken "met een luchtje" Ook niet de 1e keer dat belgisch voetbal in het nieuws komt vorig jaar nog met racing brussel

13 maart 2018 om 11:08

Totaal niet akkoord met jouw mening. ( en even melden dat ik geen KV supporter ben)
Heb je de match van mechelen gevolgd, dan kan je niet zeggen dat WB niet vol voor de match ging. Dat verdier enkele kansen mist of rits vorige week een penalty mist in de laatste minuten, je 37 verschillende trainer verslijt of 50 spelers, doet toch absoluut niets ter zake. Of ze nu 30 matchen laatste stonden of net op de valreep.

Je zag toch duidelijk dat eupen en moeskoen de match gefikst hebben? De verdediger van Moeskroen laat zich serieus in de zak zetten. En bij de corner doet hij zelfs de moeite niet om te dekken.

En dan uw zever erbij halen van waalse en vlaamse kant *zucht*
Al die commentaar was er toch ook vorig jaar bij de degradatiematchen, juist hetzelfde probleem. Dat moet aangepakt worden door een testmatch te spelen.

13 maart 2018 om 12:50

@jenzz01

Dan kan je dat toch even goed over Moeskroen zeggen? Die hadden zelfs kansen om de 0-1 te maken? Begonnen met 5 verdedigers aan de wedstrijd. Wat er na minuut 70 gebeurt vvind ik ook louche, ik zeg niet dat het niet louche is. Maar ga je mij nu echt beweren dat W-B niet louche speelde? De 2-0 dat KVM maakt is belachelijk slecht verdedigd

Ach ja, verdacht is het zeker maar zonder bewijzen is het nutteloos om hier tijd en moeite in te steken. Vraag dat maar aan Ajax, die weten er alles van. Die Zagreb-schandaal van toen was nog een veel duidelijker geval van matchfixing, dat kon iedereen zien, maar zonder een aanwijzing wilde de UEFA destijds niet eens de moeite nemen om een onderzoek te starten.

Er spelen nogal wat dingen die je dubieus kunt noemen in Belgie. Dennis van Wijk (gisteren bij Extra Time, leuk programma behalve Jan Mulder) heeft dit een aantal weken geleden al voorspeld vooral door connecties van makelaars/spelers onderling, hij kreeg vervolgens heel het land overzich heen maar krijgt nu wel gelijk. Moeskroen heeft vorig jaar tegen KV Kortrijk ook al een zeer dubieus duel gespeeld wat beslissend was voor degradatie. Die Verdier is van Eupen en mistte een aantal grote kansen voor KVM afgelopen zondag, kan ook verdacht zijn en dan komt nu deze affaire er nog bij.. Triest want dit zet de hele geloofwaardigheid van de competitie onder druk

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Eupen

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
O. De WolfKeeper90
Jordi AmatVerdediger90
S. PeetersMiddenvelder90
J. NgoyAanvaller93
K. N’DriAanvaller90
K. MusonaAanvaller92
S. PrevljakAanvaller42
Voor de complete selectie: Clubpagina Eupen.

0 fans
Aanvaller, 33 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Cannes 2 0 0 0
2019/2020 Red Star 13 2 4 0
2018/2019 Laval II 2 1 0 0
2018/2019 Laval 21 3 6 0
2017/2018 KV Mechelen 6 0 1 0

In de wandelgangen

Donderdag 29 oktober
Naast Barcelona en Juventus is ook Manchester United in de markt voor Ryan Gravenberch. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren