‘Bij Eriksen en Klaassen was het duidelijk, die maken eigen opleiding’

Woensdag, 7 maart 2018 om

De Eredivisie heeft zich in de afgelopen jaren steeds meer ontwikkeld tot en competitie voor talenten en ieder jaar breken er weer jonge spelers door bij de Nederlandse topclubs. Robin Pronk, trainer van Jong FC Utrecht, stelt dat de Eredivisionisten goed bezig zijn wat betreft het opleiden van talent, maar geeft ook aan dat er een groep jeugdspelers van achttien en negentien jaar oud tussen wal en het schip dreigt te vallen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Ben jij het eens met Robin Pronk?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door kakka)

Hier had ik nooit zo bij stil gestaan maar hij heeft eigenlijk wel een punt. Niet elke speler is op zijn 19e al klaar voor het eerste terwijl ze wel de potentie hebben om een goede eredivisie speler te worden. Dit is wel een groep spelers waar je jezelf als club uit het rechter rijtje op kan richten met een beetje goede scouting. Dat soort spelers zijn vaak niet duur en ze kunnen wel een hele hoop toevoegen als je de goede eruit pakt.

7 maart 2018 om 16:23

Mja zeker nu valt hier iets voor te zeggen. Aan de andere kant als je nu niet direct t eerste haalt zou je gezien de algehele daling qua niveau in de eredivisie pak m beet 5 a 10 jaar geleden helemaal niet in beeld geweest zijn.

7 maart 2018 om 16:36

Het klopt zeker dat er spelers zijn die het niveau gewoon niet aankunnen. Maar er zitten altijd laatbloeiers tussen. Spelers als Stam, Mertens, Chadli en Van Nistelrooy hadden 10 jaar geleden ook nog niet op hun 19e bij een topclub in de basis gestaan. Sommige spelers starten veel later met echt ontwikkelen en dat soort talenten krijgen dus niet altijd de kans om het toch nog te bewijzen zegt Robin Pronk in dit bericht (en dat zou dus ook wel waar zijn). Met goede scouting en goede begeleiding is er een hele hoop talent voor weinig geld op te pikken. En dan heb ik het niet alleen over spelers die via een omweg alsnog een wereldtopper worden. Je kunt ook spelers scouten als Toornstra en Niemeier. Geen wereldtoppers maar ze houden je wel in de eredivisie.

7 maart 2018 om 16:45

kan ook andersom werken , spelers staan op hun 18/19 jaar in de basis van een topclub en worden gezien als de nieuwe messi maar staan daarna stil in hun ontwikkeling en gaan daarna alleen maar achteruit qua clubs

Die laatste stap lijkt inderdaad vaak niet te lukken, al wordt er nu van alles aan gedaan met de jeugdteams in de Jupiler League. Of het gaat bijdragen aan een betere aansluiting zal moeten blijken.

Vind het ook wel leuk om weer eens iets van Robin Pronk te horen, na "daar hoorden zij engelen zingen" was hij toch een beetje het gezicht van de boze ajaxopleiding geworden. Wel de perfecte troost voor de ouders met een zoon zonder voetbaltalent, kijk die documentaire en prijs je gelukkig .

7 maart 2018 om 18:07

Ja, alleen het JL verhaal geldt voor een select groepje clubs. On: ik begrijp zijn punt wel, maar denk wel dat spelers (oo k de wat oudere) voldoende kansen krijgen in een opleiding.. misschien dat je in de top al wat jonger er moet staan maar denk toch wel dat de clubs onder de top voldoende kansen bieden aan deze spelers (Dat haalt meneer zelf ook aan met Kerk)

8 maart 2018 om 02:01

Hahaha, ja... die arme knul met zijn nette kapsel.. zijn moeder maakt ook echt typisch de opmerking waar dat jochie niet op zat te wachten... "Nu heb je weer tijd om met ons naar de camping in Frankrijk te gaan. Dat kon door het voetballen met Ajax niet." Net alsof dat joch zin had om met zulke rotouders op de campibg te zitten in plaats van zij. Voetbaldroom te beleven...

Ik ben vooral heel erg benieuwd wanneer Nederland zich nou eens gaat meten met het buitenland qua krachttraining en fysieke belasting. Als je ziet hoe sommige Nederlandse talenten gewoon achterlopen op atletisch vlak, is dat echt shreinend. Dit is gewoon trainbaar en dus helemaal niet zo bijzonder om toe te passen. Kijk naar de Fransen, Engelsen, Duitsers, allemaal fysieke atleten ook naast dat ze technisch vaardig zijn. Zucht.

7 maart 2018 om 18:04

Op die leeftijd echt niet allemaal, dat is een enorme misvatting.

7 maart 2018 om 18:42

Zijn ze allang mee bezig. Wordt veel meer gelet op voeding, belasting en fysiek vergroten. Echter blijven het jochies. Maar vergelijk maar eens de 18 en 19 jarige in het eerste elftal van Ajax met die van 10 jaar geleden, vijf jaar geleden en nu. Groot verschil en je hoort ook van talenten hoe veel er tegenwoordig gehamerd wordt op individuele training en fysieke aspecten verbeteren.

7 maart 2018 om 21:55

Er wordt op gehamerd? Ooit toevallig de video gezien van Ziyech in de auto bij Andy vd meyde? Geeft gewoon aan nooit in het krachthonk te zijn. Als speler van Ajax 1 moet het gewoon een verplicht onderdeel zijn in mijn ogen. Bij een city hebben ze in de ochtend een training in de gym, gevolgd door een training op het veld waarna er nog een keer getraind wordt in de gym. Mis dit nog enorm in NL

7 maart 2018 om 19:16

Ja maar kijk naar Barcelona zijn ook niet fysiek kijk naar het lichaam van Busquet of Iniesta die hebben volgens mij nog nooit in fitness ruimte gezeten

alles heeft te maken met de leeftijden waar de Eredivisie mee speelt.
Jongens van 20-21 jaar moeten deze tijd al een elftal dragen en meenemen. Alleen bij exceptionele talenten kan je dit verwachten.
In alle grote competities noemen ze jongens van 23/24 nog talenten.
Deze leeftijdsgroep moeten dan ook gewoon hun minuten maken in Jong of het 2de elftal. In vergelijking met 20 jaar geleden moet het geen issue zijn dat er teams meedoen in de JL, ook toen kwamen de talenten door.

Hij heeft gelijk. De jeugdopleiding bij ons is gewoon prima. Dat blijkt ook wel als onze clubs internationale toernooien spelen en de diverse jeugdelftallen van Oranje. Ook tegen grote landen bereiken ze goede resultaten.
Het probleem ontstaat als de spelers de jeugdopleiding verlaten. Dan komen ze doorgaans tekort voor het eerste en raken tussen wal en schip. Daarom is het ook goed dat clubs meedoen in de JL. Ondanks dat die clubs daar tegen zijn. Als die clubs vervolgens wel spelers kunnen huren hoor je niks.
Er moet eigenlijk een internationale competitie komen voor spelers die de jeugdopleiding verlaten maar nog niet goed genoeg voor het eerste. Kijk je naar het buitenland dan zie je zelden spelers van 19 of 20 jaar in het eerste. Enkele uitzonderingen (zijn dan toptalenten) daargelaten. Meestal zien ze spelers van 21 of 22 nog als talent. Hier wordt je al afgeschreven als een jongen van 20 nog niet gedebuteerd heeft.
Daar moet een oplossing voor komen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Utrecht

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
7.AZ147
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. HoogmaVerdediger80
T. St. JagoVerdediger80
D. WarmerdamVerdediger80
S. GustafsonMiddenvelder81
G. KerkAanvaller82
A. MaherMiddenvelder70
B. RamselaarMiddenvelder71
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Utrecht.

In de wandelgangen

Vrijdag 27 november
Ajax krijgt in januari twee Zuid-Afrikaanse jeugdinternationals op proef. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren