Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Amerikanen bouwen ‘grootste club ter wereld’: ‘Wij willen een leidende rol’

Laatste update:

LOS ANGELES - Op 29 april wacht voor Los Angeles FC de kroon op de totstandkoming van de club: de eerste wedstrijd in het gloednieuwe Banc of California Stadium tegen Seattle Sounders. Het hypermoderne stadion is de afgelopen jaren midden in het centrum van Los Angeles neergezet voor circa 285 miljoen euro en zit tijdens het openingsduel waarschijnlijk stampvol. Want ondanks dat LAFC in de afgelopen jaren vanuit het niets uit de grond is gestampt, beschikt het al over een indrukwekkende en fanatieke achterban.

Door Chris Meijer

Dat LAFC al zoveel fans heeft, is redelijk opvallend. De club speelde ruim een week geleden pas zijn eerste wedstrijd in de clubgeschiedenis, maar een half jaar voor dat duel waren er al circa 16.000 seizoenkaarten over de toonbank gegaan en waren alle 3000 businessseats in het stadion reeds verkocht. Nog voordat LAFC ook maar ergens leek op een voetbalclub, had het al twaalf verschillende supportersgroepen. Het is allemaal het resultaat van een gerichte marketingcampagne en een zeer gecontroleerde opbouw. Zes jaar geleden was LAFC namelijk niet meer dan een hersenspinsel van Henry Nguyen, een Amerikaans-Vietnamese zakenman.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Eye-opener
Nguyen was in 2012 aanwezig bij het Global Sports Summit in Aspen, waar clubeigenaren uit verschillende sporten jaarlijks bij elkaar komen. De zakenman was op tweejarige leeftijd vanuit Vietnam naar de Verenigde Staten gekomen en voetbalde in zijn jeugd, terwijl hij met zijn vader naar wedstrijden van de Washington Diplomats ging. Naarmate hij ouder werd, kreeg Nguyen ook steeds meer interesse in Amerikaanse sporten. Pas toen hij achttien jaar geleden terugkeerde naar Vietnam, realiseerde hij zich hoe groot soccer eigenlijk in de wereld is. “Het was een eye-opener toen ik terugkeerde naar Vietnam. Je leert eenmaal buiten de Verenigde Staten heel snel dat er maar één sport op de wereld is die er echt toe doet”, sprak Nguyen tegenover the Guardian. In Vietnam opende hij de eerste McDonald’s van het land en hij heeft een fortuin verdiend met verschillende ondernemingen. Nu zat het al een tijdje in zijn hoofd dat hij een eigen voetbalclub wilde oprichten.

Nguyen (midden), geflankeerd door Penn (links) en Guber (rechts).

Op de Global Sports Summit raakte Nguyen aan de praat met Don Garber, commissaris van de Major League Soccer (MLS). Garber vertelde dat de Amerikaanse competitie spoedig uit wilde breiden en dat klonk Nguyen als muziek in de oren. Hij legde op diezelfde conferentie contact met Tom Penn, mede-oprichter van de Global Sports Summit en voormalig bestuurder in het basketbal. Het klikte en het duo ging aan de slag om een groep investeerders bij elkaar te krijgen. Nguyen belde zijn vrienden Vincent Tan en Ruben Gnanalingam, die allebei ervaring hadden met het runnen van voetbalclubs. Tan is al jaren de eigenaar van Cardiff City, KV Kortrijk en FK Sarajevo, terwijl Gnanalingam vice-voorzitter van Queens Park Rangers is. De Maleisiërs zagen het wel zitten om mee te doen aan het idee van Nguyen.

De belangrijkste toevoeging was volgens het duo Peter Guber. De succesvolle filmproducer, die al eigenaar was van diverse sportteams, had een sterke band met Los Angeles. De groep investeerders had zijn oog laten vallen op Los Angeles en probeerde in eerste instantie LA Galaxy over te nemen, maar eigenaar AEG piekerde er niet over om de club van de hand te doen. “We wisten dat als we iets in Los Angeles wilden opstarten, we iemand aan boord moesten hebben die zijn roots hier heeft liggen. Peter voldeed hier perfect aan”, zei Nguyen tegenover Sports Illustrated. Nguyen, Penn en Guber kregen vervolgens een imposante lijst met investeerders uit de sport-, showbizz- en zakenwereld bij elkaar, met onder meer oud-basketballer Magic Johnson, oud-voetbalster Mia Hamm, oud-honkballer Nomar Garciaparra, acteur Will Ferrell en YouTube-oprichter Chad Hurley.

89 miljoen euro
Op 22 oktober 2015 maakte de groep officieel bekend dat het een nieuwe club in de MLS zou beginnen, die in 2017 zijn debuut zou maken in de competitie. Dit voornemen werd overigens later nog met een jaar uitgesteld. Los Angeles FC zou uiteindelijk de plek overnemen van Chivas USA, het noodlijdende Amerikaanse filiaal van het Mexicaanse Chivas de Guadalajara. De groep tikte een bedrag van 89 miljoen euro af om een plekje in de MLS te krijgen en ontvouwde direct de plannen voor een stadion in het centrum van Los Angeles. Bij de toelating tot de competitie had men afgesproken om een stadion te bouwen dat alleen voor voetbal gebruikt zou worden. “Deze kans brengt de twee dingen bij elkaar waar ik het meest van houd: dingen vanaf de grond opbouwen en sport. Voor mij is dit schitterend”, vertelde Nguyen in een interview met the Guardian. De groep investeerders had de kans om door te gaan als Chivas USA, maar men koos er bewust voor om een geheel nieuwe club uit de grond te stampen.

Foto via LAFC.

“Als je als nieuwe club een eigen identiteit wil hebben, is het allerbelangrijkste om een eigen stadion te hebben. Het stadion was dus het eerste en belangrijkste onderdeel van dit project”, aldus Nguyen. Met het stadion midden in het centrum van Los Angeles wil LAFC zich identificeren als de club van de stad. “LAFC is een alliantie van Koreanen, Mexicanen, blanken en zwarten. Niemand van ons woont in de buitenwijken, we komen allemaal uit het centrum”, sprak een fan tegenover het Duitse Sport. Vanaf het begin heeft LAFC geprobeerd om uit te stralen dat het een club is voor alle mensen uit Los Angeles, waarmee het enigszins, zonder dat uit te spreken, een tegenhanger is van stadgenoot LA Galaxy. Die club heeft toch altijd een meer glamoureus imago gehad en is de succesvolste voetbalclub van de Verenigde Staten. Vorig seizoen kende LA Galaxy een tegenvallend jaar en steeds minder mensen weten hun weg te vinden naar het StubHub Center, dat circa 25 kilometer buiten het centrum van Los Angeles ligt.

Volgens FourFourTwo is slechts vijf procent van de mensen in Los Angeles fan van LA Galaxy. “Wij denken dat onze sport mensen in een stad als Los Angeles kan verenigen. Er is een grote etnische diversiteit, de mensen komen van overal ter wereld. Maar ze hebben een gemeenschappelijke liefde: de sport. We kunnen het niet iedereen naar zijn zin maken, maar we geloven dat we een vertegenwoordiger van Los Angeles kunnen zijn in het hart van de stad. Dat is ons doel”, sprak Penn, die tegenwoordig president van de club is. In de ruim drie jaar die LAFC uiteindelijk nam om de club uit te rollen, gebruikte het een uitgekiemde campagne via social media om een achterban op te bouwen. De supporters kregen zeggenschap over de clubkleuren, die uiteindelijk zwart en goud werden, en de inrichting van het stadion. Een andere meevaller: LAFC nam een aanzienlijk deel van de fanbase van het in 2014 verdwenen Chivas USA over.

Het vak met supporters van LAFC tijdens de wedstrijd tegen Seattle Sounders (0-1).

Men ontwierp een gelikt logo en begon met merchandising. Zodoende werden er al petjes en shirts met het clublogo verkocht, terwijl de club niet eens spelers had. “We voelen het niet alsof we bezig zijn met marketing of dat we ergens speciaal op doelen. Het is eerder zo dat we ergens voor staan, ons merk vertegenwoordigd wordt en dat we onze beloften nakomen. We zijn heel erg gericht op de lokale gemeenschap en proberen een kampvuur te creëren, waar iedereen samenkomt en liedjes zingt”, aldus Penn in gesprek met Sports Illustrated. LAFC bouwde op de fundamenten van het verdwenen Chivas USA verder een jeugdopleiding. Zo had de club in de zomer van 2017 vrijwel alles goed voor elkaar. Het enige wat nog ontbrak: een trainer en spelers. Met Bob Bradley, eerder werkzaam bij onder meer de nationale ploeg van de Verenigde Staten en Swansea City, werd een grote naam binnengehaald als trainer. Samen met sportief directeur John Thorrington stelde Bradley vervolgens de selectie samen.

Carlos Vela
“Los Angeles is een geweldige stad, met veel diversiteit en een groot hart. Ik geniet ervan om een team samen te stellen waar de fans zich mee kunnen identificeren, een team dat de stad vertegenwoordigt”, sprak Bradley bij zijn presentatie. Het was dan ook geen toeval dat de eerste speler die door LAFC binnengehaald werd, 65-voudig Mexicaans international Carlos Vela was. Een deel van de aanhang van de club bestaat immers uit hispanics. Verder kwamen spelers als Laurent Ciman, Omar Gaber en Diego Rossi naar Los Angeles. Thorrington legde tegenover ESPN de keuzes uit. “We moesten eerst honderd procent zeker weten wat we precies wilden. Omdat je gerichter kan zoeken als je zoekt naar een bepaalde stijl, zijn we begonnen met de trainer. Het was een stuk moeilijker geweest voor mij als we begonnen waren met het zoeken van spelers zonder dat we eerst een trainer hadden.”

Bradley: "Ik geniet ervan om een team samen te stellen waar de fans zich mee kunnen identificeren, een team dat de stad vertegenwoordigt."

Grote namen als Wesley Sneijder en Zlatan Ibrahimovic werden reeds in verband gebracht met LAFC, maar voorlopig slaagde de club er nog niet om spelers van een dergelijk statuur binnen te halen. Stadgenoot LA Galaxy had in de voorbije jaren wel enkele topspelers in de gelederen, waaronder David Beckham, Robbie Keane, Nigel de Jong, Steven Gerrard en Ashley Cole. “Ik weet niet waarom men denkt dat onze identiteit verandert door de komst van LAFC. Wij zijn altijd de club geweest die het landschap heeft geprobeerd te veranderen. Toen we ons afvroegen of de MLS in de hele wereld bekend zou kunnen worden, besloten we met Beckham een wereldster te halen. Op dit moment nemen we de volgende stap in het tijdperk van Galaxy”, maakte Chris Klein, vice-president van LA Galaxy, zich geen zorgen over de concurrentie met LAFC in gesprek met the Guardian. De vraag bestaat of LAFC succesvoller zal zijn dan Chivas USA, dat er uiteindelijk niet in slaagde om de tweede club van Los Angeles te worden.

Afkijken in New York
“Het is moeilijk om te zeggen of ze het beter zullen doen dan Chivas USA, de tijd zal het leren. Toen Chivas kwam, was er hoop en optimisme dat zij het tweede team van Los Angeles konden worden”, vertelde Brendan Hannan, werkzaam bij LA Galaxy, tegenover FourFourTwo. Penn zei in een interview met ESPN dat men bij LAFC een voorbeeld heeft genomen aan New York. “We hebben goed gekeken hoe New York City FC het deed, aangezien zij moesten concurreren met New York Red Bulls. Zij hebben nu rivaliteit en de derby, maar wij komen op een markt waar de meest succesvolle club van het land zich al bevindt. Globaal trekt de stad Los Angeles mensen naar onze club. Daarnaast is het stadion belangrijk. Ik weet niet of een superster als Beckham voor ons al haalbaar is, maar we zullen in de toekomst ongetwijfeld de mogelijkheid krijgen om een dergelijke speler binnen te halen.”

Over ruim een maand wordt het stadion van LAFC geopend, met een staantribune die geïnspireerd is op die Gelbe Wand van Borussia Dortmund. Als het aan de club ligt, groeit het in de komende jaren uit tot een universele naam als de New York Yankees of de LA Lakers. Dat is iets waar voorlopig nog geen voetbalclub in de MLS in geslaagd is.”We hebben de aspiraties om bij de grootste clubs ter wereld te horen. Het zal niet zomaar gebeuren, misschien nog niet binnen tien jaar. Maar het is een doel dat we hebben gesteld. Ik geloof dat we die kant op kunnen met het voetbal in dit land. Wij willen een club zijn die daar een leidende rol in heeft”, liet Nguyen tegenover Sports Illustrated geen misverstand bestaan over de ambities van LAFC. Op sportief vlak is het in ieder geval goed begonnen, want als een van de weinige debutanten wist het zijn eerste wedstrijd in de MLS te winnen van Seattle Sounders (0-1). Ook de tweede wedstrijd, tegen Real Salt Lake, werd gewonnen, met 1-5. Op 31 maart wacht dan in de derde wedstrijd van het seizoen de echte prestigestrijd, als in het StubHub Center de eerste derby tussen LA Galaxy en LAFC in de geschiedenis op het programma staat.

Denk jij dat LAFC zal uitgroeien tot een grote naam in het Amerikaanse voetbal?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik walg echt van de MLS. Zogezegd een club van het volk, maar het werd opgericht door een groep steenrijke zakenmannen. Het draait meer om commercialisering en geld dan om liefde voor de sport. Ze beginnen gewoon meteen op het hoogste niveau, waar je normaal gezien onderaan begint en je weg naar boven werkt.

Denk dat de MLS nooit de beste competitie ter wereld gaat worden. Uiteindelijk zullen de beste spelers met ambitie nog altijd kiezen voor traditie,cultuur en prestige. Om maar te zwijgen over de kwaliteit van het voetbal
MLS is ook te veel gebaseerd op de andere Amerikaanse sporten(drafts, play-offs, conferences,etc).

Moeten op tactisch en voetbaltechnisch vlak veel werk verrichten vooraleer ze in de buurt komen van Europese competities.

14 maart 2018 om 00:53

Helemaal met je eens, hoop ook dat de MLS nooit voorbij het niveau in Europa en Zuid Amerika gaat, zal ook niet gebeuren denk ik.

14 maart 2018 om 01:22

Vind het altijd grappig om te zien dat er echt Amerikanen zijn die denken dat hun MLS ooit de beste competitie gaat worden. Kan je je al voorstellen dat men het iconische Anfield of het magische San Siro links gaat laten liggen om pakweg de New York Red Bulls te zien spelen. Lachwekkend, arrogantie in zijn puurste vorm. Eventjes denken dat je met je plastieke clubs, 100 jaar aan geschiedenis en traditie op zij kunt schuiven.

14 maart 2018 om 07:11

Ik geloof niet dat ze denken 100 jaar traditie zo even opzij te schuiven en hoe stuitentd arrogant is het wel niet te denken dat zoiets nooit zou kunnen gebeuren?

14 maart 2018 om 07:24

Dat gaat sowieso niet gebeuren. In Amerika hebben ze andere sporten die intensief gevolgd worden. Plus de beste clubs blijven in Europa. Het enige nadeel is dat sommige spelers zoals carrasco nu vroeg weggaan om buiten Europa te gaan spelen. Zulke spelers kunnen een subtopper beter maken om het niveau omhoog te krikken.

14 maart 2018 om 09:05

Het iconische Anfield of het magische San Siro ?
Vergeet vooral de legendarische Kuip niet, het nostalgische De Meer, het Stadion Oosterpark, het Diekmanstadion, de Wageningse Berg, Zuiderparkstadion en Alkmaarderhout. En wat dacht je van Highbury ?
Prachtige traditie en historie, maar ook vergane glorie.
Ik kan me inderdaad voorstellen dat men die stadions links zal laten liggen, ja.
Dat is niet lachwekkend en ook geen arrogantie, dat is naar de toekomst kijken en niet het verleden blijven leven en romantiseren, want in het hedendaagse voetbal regeert het geld en dus de commercie.

14 maart 2018 om 13:45

Ik denk dat iedereen zich moet realiseren dat wanneer Amerika beter gaat betalen dan Europa het zomaar eens om kan gaan slaan. Kijken of tradities en cultuur dan nog opgaan voor de grote ploegen in Europa. Het is ongelooflijk naief om te denken dat dat soort dingen nog mee spelen wanneer er net als in de basketball en honkbal competities betaald gaat worden.

Je kunt het arrogant noemen of niet voor mogelijk maar China bewijst ons dat dat soort sentimenten nu al voor bepaalde spelers niet meer gelden. Laat staan over pakweg 10 a 20 jaar. Ik denk dat wanneer de MLS blijft investeren het op den duur vanzelf mee gaat spelen om de knikkers. Of mensen dat hier hopen of niet.

Wanneer het salarisplafond zal worden opgeheven in het Amerikaanse voetbal zal het hek van de dam zijn. Het is ook niet zo dat Amerika onaardig is om in te wonen, integendeel. De mogelijkheden zijn er oneindig zoals zo vaak gezegd.

14 maart 2018 om 01:03

Voetbal zal in de VS sowieso nooit even populair als in Europa, Afrika en Zuid Amerika worden. Amerikanen houden meer van actie sporten waarin veel punten behaald kunnen worden en de spelers groot en breed zijn, zie de NBA en NFL. Wat ik overigens erg apart vind omdat de gemiddelde American Football wedstrijd gemiddeld 11 minuten speeltijd bevat en iets van anderhalf uur aan commercials

14 maart 2018 om 01:16

Ik denk inderdaad ook niet dat voetbal dezelfde hoogte zal bereiken die basketbal, honkbal en american football daar hebben. Het zit er echt verankerd en staat in principe bol van actie, spanning en sensatie tot het laatste moment. In tegenstelling tot een voetbalwedstrijd waar wel eens 5 goals kunnen vallen in 90 volle speelminuten. Voor Amerikanen is sport dan ook echt een dag/complete avond uit, met volledige show erop en eraan. En daarnaast is sport (voetbal) ook gebonden aan de universities en diverse regels om de sport 'zo eerlijk mogelijk te houden, wat het niveau ongelooflijk moeilijk omhoog zal krijgen.

14 maart 2018 om 01:18

Moet ik wel aan toevoegen dat het wel steeds meer publiek trekt, maar waar ik meer op doel; bij ons voetbal (over het algemeen) dé sport, daar is het wat extra leuks.

14 maart 2018 om 01:31

NFL is gewoon 1 groot reclamebord. Niet moeilijk dat de Europese franchise van de NFL volledig geflopt was. Je zit 3 uur in dat stadion om de bal misschien 4 keer gespeeld te zien worden. Zit totaal geen ritme, stijl of talent in de sport. Snap echt niet wat men er zo geweldig aan vind. Stel je is voor dat na elke corner/ingooi/fout er een reclamespot wordt afgespeeld. Frustrerend zeg.

14 maart 2018 om 06:46

@bert ik bedoel dit niet om te stoken, maar als ik echt eerlijk ben dan vind ik de Europese topclubs meer en meer gelijkenissen vertonen met de Amerikaanse sportclubs. Steenrijke eigenaren of sponsoren, gekochte kampioenschappen (vaak weinig tot geen succesvolle historie), alles voor commercie (probeer maar eens een kaartje te kopen bij Barcelona voor minder dan 100eu) en de nationale competities worden in deze ontwikkeling volledig kapot gemaakt. De MLS is begonnen waar de Europese topclubs ondertussen zijn geëindigd.

14 maart 2018 om 19:07

@koos

Ik begrijp je reactie niet helemaal. Er is geen ploeg in Europa waar het goedkoopste kaartje duurder dan 100 euro kost en zeer zeker Barcelona niet alwaar je voor 22 euro al kunt plaatsnemen. Zelfs Arsenal, doorgaans een van de duurste clubs om te bezoeken heeft al tickets van ver onder de 100 euro. Dus nogmaals, ik begrijp niet helemaal waar je reactie vandaan komt.

Overigens vind in juist dat Amerika een eerlijke manier van competitie voeren heeft. Dat verklaart tevens waarom er zo vaak een ander wint.

14 maart 2018 om 09:28

Ben van mening dat drafst, conferences en andere zaken uit Amerikaanse sporten juist heel toepasbaar zijn in een nieuwe opzet voor een competitie van kleinere clubs verspreid over Europa. Heb geen tijd om dit hier uit te schrijven maar misschien doe ik dat (ooit) nog. Heb het nog niet helemaal uitgedacht maar ik zie mogelijkheden.

14 maart 2018 om 18:45

Ik volg van de Amerikaanse sporten vooral het basketbal en het salarishuis zoals dat in die sport geconstrueerd is zou overal ingevoerd moeten worden. Ongelooflijk ingewikkeld (om uit te leggen) maar wel “eerlijker”.

14 maart 2018 om 10:34

Mls zal inderdaad nooit de best worden, helemaal mee eens, de salarycap beperkt daar teveel voor en ik zie het niet voor me dat amerikanen voetbal echt leuk gaan vinden. Maar ik geloof niet in dat voetballers naar tradititie of cultuur kijken. Uitzonderingen daargelaten. Kijk maar naar china, puur voor het geld. De meeste spelers kijken gewoon puur naar salaris en speeltijd. Los angeles is gewoon ook een prima plaats om andere dromen te verwezenlijken. Daarom waren de lakers ook zo succesvol, spelers als shaq o neall wilden graag een acteercarriere, los angeles was daar perfect voor.

14 maart 2018 om 16:26

Bekijk eens 'sons of Ben movie'.

14 maart 2018 om 19:57

Ik ben het er mee eens dat MLS alleen maar aan geld en 'groei' van de league denkt.

Maar de fans zijn liefhebbers en hebben veel passie voor voetbal. De voetbalfans willen graag een professional team dat ze kunnen supporten en wedstrijden die ze kunnen bezoeken.

De league in 2 conferences gesplitst vanwege de enorme afstanden en het straks grote aantal teams (28). De draft geldt maar voor een gedeelte van de spelers.

Traditie, cultuur en prestige groeit en is bij de ene club meer aanwezig dan de andere. Het is alleen is dat je de fans en clubs niet verwijten. Als je pas 20 jaar bestaat dan heb je inderdaad weinig historie. Daar is niets aan te doen.

Het is de VS, waarom niet? Dat wij nostalgische sentimenten erop nahouden, zegt niets over het succes dat ze gaan bereiken. Als de MLS weet te innoveren, wat door nostalgie niet snel gebeurt bij ons, kan historie zomaar ineens geen voorsprong betekenen.

Ik denk dat meeste reageerders hier boven last hebben van de pot verwijt de ketel. Als je iets wilt hebben, dan heb je geld nodig, simpel zat. Bewijzen zijn er te over, Barcelona, Real Madrid, Psg, Manchester City, Chelsea noem maar op, de oliesjeiks buitelen ook in Europa over elkaar heen en de commercialisering viert ook in Europa hoogtij.

China timmert aan de weg en probeert een rol van betekenis te gaan spelen in het wereldwijde voetbal en dan is het niet zo gek dat de USA dat ook wil gaan doen, al zal er enkele generaties overheen gaan voordat het zo ver zal zijn. Het zal uiteindelijk een gevecht van resources worden, waarbij het gaat om geld en menskracht. Europa heeft met een bevolking van bijna 750 miljoen misschien 2x zoveel potentie als de Usa, maar globaal gezien heeft Amerika het meeste geld in de wereld en met een bevolking van 325 miljoen een groot achterland en dus zeker potentie om een belangrijke rol te gaan spelen op het wereldtoneel, kijk maar naar het vrouwenvoetbal, waar de USA in de Fifa Coca Cola World ranking boven Duitsland en Engeland al op nr. 1 staat, over Nederland met een schamele zesde plaats maar te zwijgen. Uiteindelijk zal China natuurlijk wereldkampioen worden, want met een bevolking van 1400 miljoen mensen kan je eindeloos door selecteren.

14 maart 2018 om 12:45

Dan moet voetbal toch echt wel je nummer 1 sport worden vooraleer dat gebeurt. Het helpt ook niet dat jeugdvoetbal een fortuin kost in Noord-Amerika. Ik geloof dat ze er duizenden euro’s betalen voor een seizoen.

Uiteindelijk draait het om talent en geld kan dat niet kopen, maar wel helpen ontwikkelen. De middelen die er zijn en het geld dat in de sport wordt gepompt zijn al een goed begin voor de weg naar boven. Maar je moet de bevolking voetbal eerst effectief laten spelen. Nu lopen er gewoon te veel spelers rond die uitstekende atleten zijn maar matige voetballers zijn puur om het feit dat ze andere sporten als prioriteiten zagen.

Zolang de NBA en NFL die royale salarissen uitkeren en de MLS met die lage salaray cap blijft zitten, zie ik de NFL en NBA gewoon nummer 1 blijven.

14 maart 2018 om 23:12

Je hebt helemaal gelijk in dat voetbal in de VS op dit moment echt nog een elitesport is. Het lidmaatschap voor een club hier is inderdaad vaak een paar duizend dollar. Er zijn wel steeds meer High Schools en universiteiten die voetbal serieus oppakken. Dit systeem is heel erg succesvol bij alle andere Amerikaanse sporten en er zijn al de nodige spelers van de huidige MLS teams die uit universiteiten komen. De Salary cap in de MLS is inderdaad vrij laag, $410.000 per jaar uit mijn hoofd. Maar elke club krijgt hier 3 "designated players" waarbij de sky de limit is wat betreft het salaris. Op die manier kunnen ze toch sterspelers binnenhalen. Wat mij zelf trekt aan MLS is hoe gewaagd alle teams aan elkaar zijn, aangezien alle clubs geld zat hebben maar toch maar 3 echt dure spelers mogen contracteren is het verschil tussen de goede en minder goede clubs niet gigantisch. Zo kon LA Galaxy vorig jaar gewoon zijn slechtste jaar ooit draaien, ondanks dat ze de meest succesvolle MLS club zijn.

In tegenstelling tot velen, vind ik het 'project' MLS, juist wél interessant! De ontwikkeling van clubs op zich, maar ook de groei van de jeugdige talenten. Daarnaast komen er fantastische stadions te staan met fanatieke fans. Fans, zoals de Amerikanen zijn (denk aan; American Football). Voor diegene die nog niet bekend zijn met Atalanta United, zoek het eens op (Google). Spelers als Martinez, Almiron en het Argentijns toptalent Ezequel Barco. Het Stadion is imponerend, net als de sfeer. Enige nadeel; kunstgras...

14 maart 2018 om 11:16

Waar de tribunes volzitten, zijn het voornamelijk Mexicaanse immigranten. Blanke Amerikanen doen denigrerend over voetbal. Ze vinden het een vrouwensport en noemen het soccer, terwijl het gewoon 'football' heet. Vraag maar in Engeland. Voetbal zal daarom nooit echt aanslaan in de VS, of het gaat heel lang duren.

14 maart 2018 om 12:08

En toch zaten er bij Atlanta United afgelopen weekend 76.000 mensen op de tribune.
Voetbal wordt een sport met steeds meer aanzien in de Usa.

14 maart 2018 om 19:38

Dit geeft aan hoeveel dat je eigenlijk weet van de Mls.

De drie grootste clubs qua publiek zijn Atlanta, Seattle en Toronto. Geen van die steden heeft een grote latino bevolking. In de top 10 staan trouwens nog clubs zoals Portland, Vancouver en Minnesota terwijl echte latino hotspots zoals Dallas en Houston achteraan bengelen

Ze noemen het Soccer omdat zij al een Football hebben. Soccer is trouwens een bijzonder oude term en werd vroeger gebruikt in ... Engeland.

Dat voetbal nooit zal aanslaan is gewoon onzin: de Seattle Sounders trekken al jaren meer publiek dat de honkballers van de Mariners. Atlanta United FC zit in een markt met een Nfl, NBA en MLB team en haalde in zijn eerste seizoen al meer toeschouwers dan het recordjaar van de Atlanta Braves (mlb) en begint nu zelfs de Falcons (nfl) naar de kroon te stoten.

Ik denk trouwens dat het succes van Atlanta echt wel wat ogen heeft doen openen.

14 maart 2018 om 19:56

Het project Atlanta United is fascinerend en het zegt genoeg dat ook een talent als Barco deze kan op trekt.

76000 mensen op de tribune...76000 marketingmachine of niet, we kunnen er veel van leren.

14 maart 2018 om 21:00

In principe moet het ook gewoon te doen zijn. Neem een stad als Atlanta met ongeveer 400.000 inwoners. Dat zijn er al aardig wat maar als je het complete gebied en de omwonende daarvan meerekent dan zit je op ongeveer 5,5 miljoen mensen. En dan is Atlanta qua inwoners pas de 34e metropool van het land. Kun je nagaan. De potentie is er dus zeker alleen moet de club wel iets bieden. Dat doen de Amerikanen steeds beter op voetbalgebied.

15 maart 2018 om 09:13

Ik ben toch een beetje sceptisch over deze fans. Toen Lafc nog alleen maar op papier bestond en het nog maar vijf speler had aangetrokken waren er al hordes fans bij een bijeenkomst. Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat er zoveel mensen 'fan' worden van een club die nog niet eens bestaat.

Amerika, het land van de onbeperkte mogelijkheden

Ik sprak ooit een amerikaan over voetbal en vroeg hem of hij denkt dat het ooit wat wordt daar met de sport en hij zei: nee, dat kan bijna niet. Momenteel kiezen alle atletische jongeren ervoor om American Football,basketball of honkbal te spelen en voor voetbal blijven dan vooral de talentloze stuntelaars achter. En dat klopt ook wel want een paar van de spelers in de NFL en NBA zijn echt de meest indrukwekkende atleten ter wereld. (Sommigen gaan bijv. al naar de olympische spelen voor atletiek om dan vervolgens de NFL in te gaan) Dus zolang er daar geen veranderingen van de cultuur is, zal Amerika niet echt een groot voetballand worden en de amerikanen vinden dat momenteel ook helemaal niet zo erg. Ik zie hier trouwens een paar comments die zeggen dat je voor American football geen talent nodig hebt en dat het niet zo een indrukwekkende sport is, maar als je eens kijkt wat die spelers doen en hoe geweldig atletisch ze zijn (zelfs de dikke linemen van 160 kilo sprinten 40 meter in 5 seconden) wordt het toch veel vetter om naar te kijken.

14 maart 2018 om 12:11

De USA is geen Ijsland...
Als er atleten kiezen voor American Football, Ijshochey en Honkball, blijven er nog volop atleten over om in voetbal te stappen.
Nu wordt de MLS voornamelijk overspoeld met Zuid- en Midden Amerikanen.

14 maart 2018 om 12:33

Basketbal is in Amerika ook een veel leukere sport om te doen als je beide sporten ongeveer even leuk vind. Die jongens die basketballen trainen amper en spelen gewoon lekker 80/90 wedstrijden per jaar al vanaf dat ze een jaar of 10 zijn.

14 maart 2018 om 21:09

Wat een kulargument. Als je basketbal wilt spelen op een beetje niveau moet je daar wel enigsinds de lengte voor hebben. Het is niet zo dat je even kunt kiezen. Of je bent te lang voor voetbal of je bent te kort voor basketbal. Als je in een non-league speelt oké, maar dat is in deze discussie niet echt relevant.

14 maart 2018 om 21:24

Ik praat nu over jeugdspelers. Daar speelt lengte nog niet zo sterk mee.

15 maart 2018 om 00:31

Steeds meer ouders in de VS zetten hun kids op voetbal ipv American Football vanwege de toenemende bewustzijn over het gevaar van die sport....over een jaar of 50 kan het zomaar de grootste sport van Amerika zijn, vooral met de toename van het aantal Latino’s.

*start fm18 op. Download de halfjaarlijkse update. Begint een carriere met Lafc*

Elke club moet ergens beginnen, zonder historie en geschiedenis. Waarom is een club als deze dan ineens "walgelijk" of "nep"? Zolang ze de competitie leuker maken en het voetbal meer aanzien geven is er toch niks mis met een paar stappen overslaan en gewoon gelijk met een mooi stadion en sterk team beginnen.

Ik denk dat we ons niet moet vergissen in die Amerikanen. Als die echt iets willen dan gebeurt het ook. En ze voelen heel goed aan de wereldwijd (commercieel) succes alleen via het voetbal kan. Dat is eigenlijk de enige globale sport die bestaat.
Vergis je niet, nu hebben we nog een 'europese' Champions League, maar die gaat langzaam maar zeker uitbreiden met teams uit andere continenten. Wat denk je dat de kijkcijfers van Hong-Kong vs Barcelona zouden zijn? Of River Plate vs Liverpool?
Er zijn sowieso al een paar landen in europa waar geen hond meer naar de reguliere competitie kijkt, aangezien de winnaar in september al vaststaat (duitsland en Frankrijk), een fors aantal landen waar het niveau dermate gedaald is dat CL-voetbal geen optie meer is (oa. Nederland) en je kan wel van alles roepen over historie en traditie maar uiteindelijk bepalen de grote clubs en als die meer kunnen verdienen met een wedstrijd tegen Lafc dan tegen Afca dan is het heel simpel, dan spelen ze tegen de eerste.

15 maart 2018 om 00:21

We hebben toch al een wk voor clubs?

Ik hoor sinds het wk 1994 dat het steeds grootser wordt, heb het bij de nationale ploeg nooit gezien, bij de achterban ook niet echt tijdens wk's. Ik vraag me dan af wat er afgelopen 24 jaar daadwerkelijk bereikt is, dat er nieuwe mooie stadions staan wil ik wel geloven en er met een zak geld wat namen zijn aangetrokken, maar de amerikanen zelf in welk opzicht zijn zij verder gekomen.
Het wk ´94 heeft nog altijd het record best bezochte wk, potentie was er genoeg, we zijn 24 jaar verder...

14 maart 2018 om 20:23

Nou dat is onzin, er zit zeker wel een achterban bij die fanatiek is, maar nee niet zo groot als van andere landen.
Amerika heeft het beste sport klimaat ter wereld, maar er word nog tevel gefoccust op andere sporten. Als American footbal in de volgende 10-20 jaar niet meer fysiek bespeeld zal worden zullen er veel dingen veranderen. Ook ben ik bij wedstrijden van Atlanta United geweest, het spel lijkt nergens op maar de sfeer is er zeker.

Je mag zeggen wat je wil over die Amerikanen, maar als zij ergens voor gaan; dan gaan zij er ook voor! Dus wie weet, wordt het het ooit de grootste club ter wereld. Een hoop Amerikanen waren ooit begonnen met zo een droom die ze uiteindelijk hebben weten te realiseren. Kans is niet groot, maar zeker wel aanwezig.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren