‘In Duitsland willen we geen omstandigheden zoals in het Engelse voetbal’

Donderdag, 1 maart 2018 om

In Duitsland is momenteel veel te doen over het afwerken van competitiewedstrijden op maandag. De nieuwe speeldag is onderdeel van een televisiedeal, maar de fans laten duidelijk blijken dat ze geen voorstander zijn van de plannen. Zo bleef een deel van de supporters van Borussia Dortmund afgelopen maandag tijdens de wedstrijd tegen FC Augsburg (1-1) weg.

Hans-Joachim Watzke, algemeen directeur van Borussia Dortmund, begrijpt de onvrede van de fans. “In Duitsland willen we geen omstandigheden zoals in het Engelse voetbal. Het televisiecontract loopt nog tot medio 2021, dus ik hoop dat er voor die tijd iets aan gedaan kan worden. Tachtig procent wil niet dat er op maandag gespeeld wordt en tegen zo’n meerderheid kan je niks doen, dat is niet mogelijk”, zegt Watzke in gesprek met de BBC.

“In Engeland accepteren de fans dat ze voornamelijk als klanten worden gezien. Wij hebben 154.000 leden, die allemaal onderdeel van de club willen zijn en geen klant. Dat is het grote verschil”, vervolgt de algemeen directeur van Borussia Dortmund. “De nummers achttien, negentien en twintig in Engeland zitten in dezelfde financiële situatie als Borussia Dortmund. Dat is voor ons niet gemakkelijk.”

“De makkelijkste stap zou zijn om naar iemand uit de Verenigde Staten of China te gaan, die het nodige wil investeren. Maar dat is niet onze manier, onze leden willen dat niet. Als er in Duitsland aan de 50+1 regel gesleuteld wordt, zou dat ook enorm veel reacties oproepen bij de supporters. Iedere wedstrijd komen er bij ons 81.000 mensen kijken. We hebben 28.000 staanplaatsen en een kaartje kost tussen de elf en veertien euro, dat hoort bij Borussia Dortmund. In Engeland hebben ze nu misschien wel meer geld, maar ik hoop dat we over twintig jaar kunnen zeggen dat onze manier beter was”, besluit Watzke.


Poll

Ben jij het met Hans-Joachim Watzke eens?


Gerelateerd

12 reacties (laatste reactie door 123 bea 123)

Waarom krijg je van Duitsers toch telkens weer dat verongelijkte geklaag over Engeland? Zij doen het op hun manier, de Duitsers op een andere manier en dat is prima.

1 maart 2018 om 11:02

Ze klagen hier toch niet over Engelend maar over hun eigen TV deal. Engeland gebruiken ze als vergelijkingsmateriaal.

1 maart 2018 om 11:08

Ik vind het wegzetten van de Engelse supporter als 'klant' tegenover 'onderdeel van de club' wel denigrerend naar de Engelse supporter toe.

1 maart 2018 om 11:18

Maar zo is het tegenwoordig wel in Engeland. Er wordt geen rekening gehouden met de supporters. De prijzen zijn belachelijk hoog omdat ze het kunnen vragen. In Duitsland houden ze de prijzen expres lager zodat de echte supporter nog naar het stadion kan komen en de sfeer niet verloren gaat

1 maart 2018 om 11:34

Belachelijk hoog? Dat wordt ook altijd schromelijk overdreven. Bij Liverpool (elke wedstrijd dezelfde prijs) variëren ticketprijzen tussen de 37 pond en 59 pond met gereduceerde tarieven voor ouderen, kinderen en adolescenten. Bij Ajax betaal je tegen VVV voor een kaartje tussen de 26 en 56 euro en bij wedstrijden tegen PSV en Feyenoord ligt dit nog veel hoger. Is bij Ajax dan ook sprake van belachelijke hoge prijzen en de supporter als klant?

Ik denk dat vooral Duitsland de prijzen knap laag weet te houden en dat is bewonderenswaardig, maar maakt nog niet dat in Engeland supporters klant zijn in plaats van onderdeel van de club. Verder schetst Watzke ook wel een heel mooi beeld met zijn staanplaatsen en prijzen tussen de elf en veertien euro, terwijl er ook gewoon 53.000 plaatsen zijn die beduidend meer kosten.

1 maart 2018 om 11:59

Mwa ik was een maand of 4-5 geleden bij een thuismatch van Tottenham. 30 pond. Dat is relatief gezien spotgoedkoop als ik het vergelijk met de matchen van Brugge. Je betaalt iets meer maar je krijgt wel topvoetbal te zien in het adembenemende Wembley. Enkel de sfeer was een dikke nul..

1 maart 2018 om 12:58

Als Arsenal fan ben je naar Spurs gegaan?

1 maart 2018 om 11:15

In dit geval worden de Duitsers geforceerd het Engelse voorbeeld te volgen; dus kiezen voor de centen in plaats van het voetbal en de fans.

Alles went. Toen ik naar Engeland verhuisde vond ik het ook enorm wennen dat de wedstrijden zich hier voornamelijk om 3 uur 's middags plaatsvinden op een zaterdag, nu ik er aan gewend ben wil ik niet anders. Toen ik een SK van psv had als tiener vond ik het enorm ruk om op een zaterdag avond daar te moeten zitten terwijl ik meer interesse in het stappen kreeg. In Engeland wordt er welgeteld een wedstrijd op een maandag avond afgeleverd, als klant heb ik niets te klagen want dan kan ik op maandag avond ook een pot kijken. Kortom; alles went, we zeveren teveel; en geld spreekt. Wat de beste man niet zegt is dat als ze in Duitsland net zo'n goede deal als in Engeland krijgen, ze zonder pardon voorover bukken en alles zullen doen wat er gevraagd wordt.

1 maart 2018 om 11:47

Dan weet ik het net zo goed nog niet. Er zijn nog steeds veel supporters die blijven klagen over clubs als Leipzig, Leverkusen en Hoffenheim.

1 maart 2018 om 12:10

En iedereen en z'n moeder klaagt over clubs zoals City. Wat betreft Maandag voetbal, als je die-hard supporter bent van een club - en je kijkt alleen naar die wedstrijden (zoals ik deed toen ik in NL woonde) dan ben je dus wat, 2x per seizoen de zak op een maandagavond? Boeiend. Sorry hoor, maar dan spreekt commercie luider dan de wat, max 30k supporters die het verekken op een maandag avond?

Het is simpel, vergelijk de entree prijzen van FC Watford en Bayern, dan weet je wat er aan de hand is in Engels voetbal. Naast mij op "süd" in Dortmund staat een groep van Engelse supporters die mij vertellen, dat hun vlucht Luton-Dortmund-Luton, lokale transfers + matchticket nog goedkoper zijn om een match van Arsenal live te zien.

Trouwens, bij ons mogen ze ook nog staan in plaats van zitten, dat vinden ze blijkbaar leuk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Borussia Dortmund

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Zondag 16 juni
Torino is absoluut niet van plan om de aan PSV gelinkte Lyanco Vojnovic te laten vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren