‘Achteraf had ik bij Ajax moeten blijven en daar voor mijn kans moeten gaan’

Dinsdag, 27 februari 2018 om 08:08Yanick Vos

Geoffrey Castillion heeft Ajax naar eigen zeggen te snel verlaten. Op jonge leeftijd koos de spits voor een verhuurperiode bij Heracles Almelo en dat pakte voor hem niet goed uit. Frank de Boer, de toenmalige hoofdtrainer van de Amsterdammers, vond dat de inmiddels 26-jarige aanvaller zich eerst bij Jong Ajax moest bewijzen, maar daar had Castillion geen trek in. In het seizoen 2012/13 werd hij verhuurd aan Heracles en dat was voor hem het begin van het einde bij Ajax.

"Als je goed presteerde in het tweede, dan was De Boer wel een trainer die de jeugd snel een kans gaf. Maar ik wilde niet terug naar de beloftencompetitie, dus ben ik naar Heracles gegaan", zegt Castillion in een interview met Ajax Showtime. "Achteraf had ik bij Ajax moeten blijven. Ik had daar voor mijn kans moeten gaan. Als je weggaat bij de club komen andere spelers op jouw plek. Jij bent er niet om de kansen die er zijn te pakken. Ik had echter in de A’tjes al veel wedstrijden in de beloftencompetitie gespeeld. Het zou mijn derde jaar worden. Ik wilde weer in de Eredivisie spelen."

In het shirt van Heracles kwam Castillion in dertig wedstrijden niet verder dan drie doelpunten. “Toen ik terugkwam van Heracles liep mijn contract af. Ik dacht dat ik transfervrij kon vetrekken, maar de optie van een extra jaar in mijn contract werd gelicht door Marc Overmars.” Dat leek een goed teken voor Castillion, ware het niet dat Ajax dat alleen deed vanuit een financieel oogpunt. “Het was om mij alsnog te kunnen verkopen. Ik kwam niet meer voor in de plannen en had geen toekomst meer bij Ajax.” Een verhuurperiode bij NEC volgde, waarna Castillion in 2014 de overstap maakte naar het Amerikaanse New England Revolution.Tegenwoordig verdedigt hij de clubkleuren van FH op IJsland.Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door clarkkent2)

HHaha ijsland.... ja dan weet je wel dat je een paar verkeerde keuzes hebt gemaakt als je daar terecht bent gekomen. Al lijkt het land mij geweldig mooi.

27 februari 2018 om 08:50

Ik zou er voor tekenen. in 1 van de mooiere landen van de wereld wonen en ook nog lekker verdienen. En dan ook nog lekker in Amerika hebben gevoetbald, niet slecht als je het mij vraagt.

27 februari 2018 om 10:44

wel slecht als je in de Atjes van Ajax een groot spitsentalent was. Dan denk ik dat je toekomstbeeld hoger lag dan een paar duizend euro verdienen in en koud vakantieland.

27 februari 2018 om 12:12

In IJsland ga niet lekker verdienen hoor... een land met 300.000 inwoners kunnen net een competitie samenstellen en is internationaal totaal geen aandacht voor.

Denk niet dat het veel had uitgemaakt. Hij heeft zijn kansen gehad om zich op Eredivisie niveau te bewijzen bij Rkc, Heracles en Nec. Daar heeft ie het gewoon niet laten zien. Waarom zou ie het dan wel hebben gered als ie na RKC via Jong Ajax de route had moeten bewandelen?

27 februari 2018 om 08:59

Omdat hij zich anders had ontwikkeld en je weet dus nooit hoe. Niet alle topvoetballers zouden via een andere weg de absolute top gehaald en bij deze jongen kun je dus ook niet zeggen hoe het gegaan zou zijn. Misschien had hij zich bij Ajax anders ontwikkeld en was het een bruikbare spits onder de suptop in Nederland en zou hij bij een huderfield hebben gespeeld op dit moment.

27 februari 2018 om 10:03

ja maar ik geloof niet dat je in de premier league kan spelen als je bij rkc nec en heracles door de mand valt , want als je echt zo goed bent dan komt dat altijd wel boven drijven ongeacht waar je speelt , misschien dat als ie bij ajax was gebleven dan had ie ergens bij een middemoter in schotland gespeelt ipv bij de nummer 3 van ijsland afgelopen seizoen

Deze jongen scoorde aan de lopende band in de Ajax jeugd. Alleen is dat nooit een garantie voor succes bij het eerste. Castillion had te weinig geduld en dacht waarschijnlijk dat ie zich wel snel zou kunnen aanpassen aan het niveau van Ajax1 en de eredivisie. Helaas voor hem koos hij de verkeerde weg. Ik weet niet of de boomlange spits met meer geduld wel bij Ajax had geslaagd, maar het is hoe dan ook goed dat hij nu beseft dat hij meer geduld had moeten hebben.

Castillion liep in de jeugd altijd voor op zijn leeftijdsgenootjes, scoorde aan de lopende band en werd gezien als een groot talent. Echter had dat heel veel te maken met de fysieke voorsprong die hij op zijn generatiegenoten had. Hij was jarenlang minimaal een kop groter. Dat maakte hem mede topscorer.

Op zijn negentiende was dat voordeel weg en bleek Castillion niet meer dan een huis tuin en keuken spits, die zijn plafond bereikt had. Hij kwam op die leeftijd zwaar te kort voor de eerste selectie van Ajax. Zelfs bij Heracles kon hij geen potten breken. Het is begrijpelijk, dat hij de verklaring zoekt in te snel weggaan, maar het is duidelijk en logisch dat de technische staf geen heil in hem zag.

Castillion voetbal nu gewoon op een niveau waar hij momenteel thuishoort. Onderkant Jupiler League niveau op IJsland. Daar is ook verder niet veel mis mee.

27 februari 2018 om 09:04

In hoeverre kun je de trainers bij Ajax de schuld geven? Zij konden toch zien dat hij techniek te kort kwam en dat hij alleen maar zo makkelijk kon scoren omdat hij zo veel sterker was. Zij hadden meer moeten invensteren in hem zoals Anderlecht bij Lukaku deed. Die zagen ook wel dat hij alleen zo goed was omdat geen een leeftijdsgenoten hem van de bal kon afkrijgen. Die zijn met hem aan de slag gegaan zodat hij toch iets van technische bagage mee zou krijgen en niet alleen op zijn kracht kon teren.

27 februari 2018 om 09:26

Verschil met Lukaku is natuurlijk ook dat die tien keer zo talentvol is dan Castillion en de Belg op zijn negentiende nog lang niet aan zijn plafond zat. We kunnen er denk ik van uitgaan dat de trainers van Ajax Castillion zo hoog als mogelijk hebben proberen op te krikken naar zijn hoogst haalbare niveau. Van een schuldvraag lijkt me sowieso geen sprake.

Het is natuurlijk uberhaubt moeilijk te voorspellen waar de ontwikkeling en technische, tactische en fysieke groei van een talentvolle jeugdspits zal eindigen.

Zelfs Lukaku werd door Chelsea verhuurd en uiteindelijk verkocht. Ook bij hem zagen de Londenaren schijnbaar niet in hoever hij nog kon doorgroeien. Zelfde verhaal bijvoorbeeld met een jongen als Matic.

Het lijkt me verder ook wel dat de jeugdtrainers bij Ajax er alles aan hebben gedaan om Castillion bij te schaven om extra technische bagage mee te geven. Maar als er niet meer in zit, kun je er ook niet meer uithalen. Van een werkpaard kun je ook geen dressuurpaard maken.

27 februari 2018 om 09:33

Lukaku hoefde niet weg maar mourinho is zo'n trainer die zegt dat je weg mag als je dat wil en daar heeft lukaku voor gekozen. Lukaku is fysiek natuurlijk veel groter dan castillion. Verschilletje van een kg of 20

27 februari 2018 om 10:05

Lukaku hoefde volgens de Portugees ook niet weg, maar Mourinho hield hem ook niet tegen. Als hij het op dat moment echt in hem had zien zitten, dan had hij een transfer wel geblokkeerd. Zoals hij, zoals ik me dacht te herinneren, wel deed bij Courtios, die het liefst terugging naar Atlético Madrid.

Mourinho kiest in de regel liever voor gearriveerde spelers. Mourinho weet het vaak leuk te omlijsten in zijn diplomatieke babbels en hield er strategisch rekening mee, dat hun wegen ooit nog zouden kunnen kruizen, ik kan me herinneren dat Lukaku dat destijds ook verklaarde. Uiteindelijk had die policy schijnbaar ook nut, toen Lukaku dir seizoen weer voor Mourinho koos.

Lukaku en Castillion zijn overigens beiden 1,91 m lang. Qua gewicht scheelt het (volgens Google) 14 kg, 94 kg om 77 kg. De Belg is zwaarder, maar dat hoeft in principe in de regel natuurlijk niet altijd een voordeel te zijn. Ik denk wel dat die 14 kg vooral spiermassa is. Ondanks dat is hij wel veel explosiever en bezit hij duidelijk over meer torinstinct dan Castillion.

27 februari 2018 om 10:13

In een interview met menshealth zei die zelf dat ie op zijn 17e al 97 kg woog. Hij zit inmiddels wel op minimaal 100 kg

27 februari 2018 om 10:21

Zal wel kloppen ja als je Lukaku zo ziet. Ik heb het idee, dat die 77 kg van Castillion inmiddels ook wel achterhaald is, 26 jaar, 1,91 en slechts 77 kg lijkt me ook wat aan de lage kant. Dat klinkt meer al het gewicht van een jonge twintiger. Zijn verder ook maten en gewichten zoals deze her en der op Google staan vermeld.

27 februari 2018 om 10:39

Klopt helemaal dit. Ik ging in die tijd ook nog wel eens kijken bij de jeugd. Maar ik als relatief leek kon inderdaad ook nog zien dat hij zo veel scoorde vanwege zijn fysieke voorsprong. Je zou toch verwachten dat ze in de jeugdopleiding bij Ajax dit ook wel aan konden zien komen. Ik hoop dat men er op het moment meer rekening mee houdt dat iemand zich goed ontwikkelt op het voetballende vlak. Het fysieke komt wel als ze zijn uitgegroeid.

27 februari 2018 om 11:15

Zeer sterke analyse buitenspelval. Chapeau!

1 toevoeging: ik vond dat Ajax in de tijd van Castillion sowieso niet goed bezig was in de jeugd. Er kwam weinig echt talent door. Veel net niet voetballers en jongens uit de bijlmer met een sterke fysiek waren zeer populair.
Pas met de komst van Jonk is ajax weer gaan investeren in technisch en tactische toptalenten. En omdat ze ze zelf niet hadden, hebben ze toen in sneltreinvaart jongens gekocht in binnen en buitenland. (cerny, Dolberg, Lobotka, maar ook kishna, el Ghazi, Frenkie de Jong)

27 februari 2018 om 13:28

Zo fysiek was die lichting niet hoor. Veel kleine spelers rond de 1.75. De huidige o17 van ajax is fysiek een heel stuk verder. Zo'n brobbey is nu al 2x zo breed als castillion. Voor de rest inderdaad veel net niet spelers uit die tijd maar dat was ook zo bij andere clubs

Ik vraag me af hoe deze jongen het in de Jupiler League had gedaan. Zou hij dan ook weer aan de lopende band scoren zoals bij de beloftes? Dat verleer je niet zomaar toch? Heel jammer voor hem dat het zo is gelopen.

27 februari 2018 om 09:49

Ik heb het even opgezocht. In 8 seizoenen op seniorenniveau heeft hij in 150 wedstrijden 32 keer gescoord. Dat is 1 op 5. Dat zijn niet echt bijster goede statistieken voor een spits, die op laag niveau acteert.

Hij scoorde 13 doelpunten in 77 Eredivisiewedstrijden, 0 in 1 wedstrijd in 1 seizoen Amerikaanse MLS, 1 keer in 13 wedstrijden in de Roemeense hoogste divisie, 2 keer in 22 wedstrijden in twee seizoenen op het hoogste Hongaarse niveau en 11 keer in 17 wedstrijden in IJsland op het niveau wat blijkbaar het best bij hem aansluit.

Bij de Ajax-beloften scoorde hij overigens ook niet aan de lopende band met slecht 1 doelpunt in 6 Jupiler League wedstrijden.

27 februari 2018 om 10:54

ik geloof wel dat jou statistieken kloppen en ik ben het met je eens dat het echt geen top spits is maar volgens mij speelde jong ajax in zijn tijd nog gewoon in de beloftencompetitie en niet in de jupiler league

27 februari 2018 om 11:02

Jong Ajax speelt sinds het seizoen 2013/14 in de Jupiler League. Dat is ook tevens het seizoen dat Castillion voor Jong Ajax uitkwam.

Ik vraag me soms echt af wat het spelers en clubs bezield om éénzijdige verlengen in een contract op te nemen. Tenzij je daar een dusdanige salarisverhoging door krijgt zou ik dat als speler nooit doen.
Natuurlijk kan je hopen dat als netjes volgens een gentleman agreement gaat, maar je hebt te maken met een bedrijf wiens prioriteit nummer 1 geld is en geen liefdadigheid.

Tis altijd, " wat als...." heb geen spijt van je verleden je hebt keuzes gemaakt waarvan jij dacht dat ze goed waren.. dan moet je de kansen ook goed benutten.. als je al niet kan uitblinken bij Heracles en NEC dan ben je gewoon niet ajax waardig. Klaar simpel kan je zeggen was ik maar gebleven bij Ajax maar wat laat je nu zien dat de wereld je wilt hebben ??? Je speelt nu bij een club dat niemand kent en tis koud....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV2110
4.Feyenoord1611
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger94
R. GravenberchMiddenvelder91
S. BerghuisAanvaller92
S. HallerAanvaller96
D. TadićAanvaller94
J. TimberVerdediger81
E. ÁlvarezMiddenvelder82
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
11 fans
Aanvaller, 30 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 16 oktober
Fiorentina wil in januari een poging wagen om Andrea Belotti in huis te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren