‘Sommige clubs geven hun esporters 3.500 euro per console voor hun elftal’

Dinsdag, 13 maart 2018 om 23:39

Sinds dit jaar is Voetbalzone officieel digitale partner van de eDivisie. Veel van onze bezoekers moeten er, net als wijzelf, nog behoorlijk aan wennen en daarnaast roept het fenomeen de nodige vragen op. Voor de buitenwacht is het soms amper te volgen: Cristiano Ronaldo in de spits van Ajax en Gareth Bale op de flank bij PSV? Wat is daar precies de gedachten achter en waar gaat het naartoe met deze trend? Voetbalzone vroeg vijf Nederlandse esporters tekst en uitleg. Eerder verscheen deel een van de spoedcursus over de opkomst van het fenomeen en deel twee over de competitieopzet van de eDivisie. Vandaag behandelen we de toetreding van de profclubs.

Spelen voor een club
Er vallen inmiddels grote gelijkenissen te trekken tussen de wereld van het professionele veldvoetbal en de esports. De jongens uit de eDivisie hebben allemaal een contract bij hun club en veel van de jongens worden vertegenwoordigd door een managementbureau. Jaey Daalhuisen vertelt hoe hij professioneel esporter werd: “Online begon ik goed presteren en kwam ik in de top 100 terecht. Ik begon het op te nemen tegen andere topspelers uit Nederland en zo leerde ik Quinten van der Most kennen die Feyenoord vertegenwoordigde. We oefenden tegen elkaar en kwamen elkaar tegen op toernooien. Hij gaf uiteindelijk mijn nummer aan Bundled, een bureau dat talent management doet op het gebied van esports en verschillende Eredivisieclubs adviseert. Ongeveer de helft van de eDivisiespelers is daarbij aangesloten.”

Dat het snel kan gaan in de volop ontwikkelende wereld van esports blijkt wel wanneer Jaey niet veel later gepresenteerd wordt als nieuwe aanwinst van Feyenoord en zijn opwachting maakt in de eerste seizoenshelft van de eDivisie op de Playstation. Dat er ook een hard topsportklimaat heerst, wordt duidelijk als Quinten wegens zijn kwakkelende vorm te horen krijgt dat Jaey ook op de Xbox de clubkleuren zal verdedigen in de digitale competitie. De hevig teleurgestelde eSporter besluit daarop de club de rug toe te keren waarna Jimmy Donkers wordt gepresenteerd als talent die de vacant gekomen positie van tweede esporter in zal gaan vullen.

Prompt schopt de 18-jarige het op de FUT Champions Cup in Barcelona, met een plek bij de laatste acht, het verst van de vijftien aanwezige Nederlanders in de Catalaanse hoofdstad. Naast vijfduizend dollar prijzengeld plaatst hij zich daarmee ook voor de play-off van het WK; de FIFA eWorld Cup.

Jaey Daalhuisen van Feyenoord speelt tegen Ali Riza Aygün van PSV.

Doorselecteren
De snelle wisselingen bij clubs zijn eerder regel dan uitzondering. Het fenomeen eDivisie was compleet nieuw en dus werden in allerijl spelers aangetrokken. Niet iedere club was tevreden met de resultaten, zo trok PSV na de zestiende plek van Romal Abdi in het eerste seizoen Tony Kok aan als tweede eSporter. Na slechts twee dagen werd echter alweer afscheid genomen van de kersverse aanwinst wegens een paar oude tweets van zijn hand waarin hij niet al te flatteus sprak over de Eindhovense club. Ondanks deze digitale jeugdzonden besloot FC Twente afgelopen zomer wel een plaats in te ruimen voor de 23-jarige Amsterdammer die vervolgens in augustus met Dani Hagebeuk de enige Nederlander was die actief was op de laatste editie van het FIFA-wereldkampioenschap waar een hoofdprijs van 200.000 dollar te verdienen was.

Daarnaast trokken de Tukkers Emre Benli en de eerste vrouwelijke eSporter Laura van Eijk aan na het eerste seizoen van Jaimy van den Boogaard. Hoofd Marketing Tom Schreurs liet op de eigen clubsite weten dat uit cijfers blijkt dat de eDivisie zeer populair is bij de jeugd. Daarnaast sluit het ontplooiien van de activiteiten goed aan bij bedrijven uit de regio met een technologische achtergrond en de verschillende kennispartners met gaming-gerelateerde opleidingen. Desalniettemin mogen de activiteiten de club geen geld kosten en daarom is de samenwerking gezocht met Bundled.

PSV wilde na het afscheid van Tony Kok niet nogmaals dezelfde fout maken en benaderde geboren Eindhovenaar en PSV-fan Ali Riza Aygün voor de vrijgekomen plek: “Ik speel als sinds mijn vierde FIFA en heb dus ruim achttien jaar ervaring. De laatste paar jaar ben ik deel gaan nemen aan online toernooien en mee gaan doen om de prijzen. PSV benaderde mij rechtstreeks en na een poosje gepraat te hebben kwamen we er snel uit.” Medespeler Romal begeleidt hem intensief en samen spelen ze de twee-tegen-twee toernooien. De samenwerking is vooralsnog een groot succes: Ali Riza won de eerste seizoenshelft op de Playstation en is ook na de winterstop op de Xbox goed uit de startblokken gekomen. Zijn reputatie heeft inmiddels ook het eerste elftal bereikt: “Met sommige spelers heb ik bijna dagelijks contact. Eloy Room is bijvoorbeeld helemaal gek van FIFA en vraagt vaak om advies.”

eSporter Romal Abdi coacht zijn medespeler van PSV Ali Riza Aygün.

Budget
Hoewel iedere club in principe dezelfde kansen heeft in de eDivisie gaan clubs heel verschillend met de nieuwe sport om. Zo stellen sommige clubs budgetten ter beschikking vertelt Menno Bouhuijzen van NAC Breda: “Het begin van de Playstationdivisie zat zo dicht op de release van de game dat niemand echt tijd had een goed team samen te stellen. Bepaalde clubs en managements hebben er toen wat geld tegenaan gesmeten. Sommigen investeerden zelfs 3.500 euro per console om het team op niveau te krijgen. Bij NAC hebben we niet veel geld en hebben we dat niet gedaan. Ik kreeg een shirtje mee en dat was het. Ik heb ook liever dat ze er niet te veel instoppen en het geld in andere dingen steken. Maar als je in de eerste seizoenshelft echt mee wil doen, red je het eigenlijk niet zonder geld. Op de Xbox spelen we pas later, dus speelt dat probleem veel minder.”

Het idee achter FUT is dat je begint met een basisteam en dat je langzamerhand betere spelers moet verdienen. Dit kan door goede prestaties, maar ook door pakketjes te kopen die doen denken aan de Panini-kaartjes van weleer. Kampioen Ali Riza kreeg van PSV wel budget om een team samen te stellen, maar zegt inmiddels niets meer nodig te hebben. Volgens verschillende esporters gaf Roda JC zelfs vijfduizend euro uit. Uiteindelijk heeft Menno zelf wat geïnvesteerd: “Ik heb er wat geld ingestoken, maar heb daar niets bijzonders uitgehaald. Die vier pakjes had ik in een paar minuten geopend, maar toen was er wel gewoon honderd euro weg.”

Menno Bouhuijzen van NAC Breda moet het zonder spelerbudget doen.

Doelstelling
De insteek van de verschillende clubs is behoorlijk verschillend. Waar Menno alleen maar de club NAC Breda hoeft uit te dragen, wordt bij Feyenoord en PSV verwacht dat er bovenin meegedraaid wordt in de eDivisie en willen de clubs ook internationaal goed voor de dag komen. Daar hoort ook een andere aanpak bij. Zo heeft Jaey dagelijks contact met zijn management en meldt Ali Riza zich twee dagen in de week in het Philips Stadion om te trainen en te analyseren: “Met Romal bespreek ik dan de tactieken en oefenen we alles. Dan wisselt hij spelen met hoge druk af met lage druk of verandert hij zijn formatie van 4-3-3 naar 4-1-2-1-2 om te zien hoe ik daar mee om ga. Zo ben ik overal op voorbereid; dat is ook echt het fijne aan het hebben van twee eSporters.”

Jaey komt ook regelmatig in De Kuip, maar dan vooral voor toernooitjes en fotomomenten met De Kameraadjes, de leden van de juniorclub van Feyenoord. Online speelt hij inmiddels met de naam ‘FeyenoordJaeyD’ en op de grote toernooien draagt hij de clubkleuren. In Breda zien ze esports vooral als een manier om de jeugd te binden, benadrukt Menno: “De club neemt de resultaten niet zo serieus. Ik val op met mij sjaal en NAC-spelers in de selectie en zet vaak tijdens de wedstrijd het clublied aan op mijn telefoon. Voor het carnavalsduel had ik een sanseveria meegenomen omdat we daar een carnavalsliedje over zingen, dat soort dingen. Ik krijg ook best veel berichtjes van supporters van andere clubs die hopen dat ik het goed doe in de eDivisie. Als er ook maar één kind is dat door mij bij kidsclub gaat of een seizoenskaart neemt dan is mijn doel geslaagd.”

Het volgende deel over het worden van professioneel esporter verschijnt dinsdag 20 maart op Voetbalzone.


Justus Dingemanse is fulltime presentator en verslaggever van Voetbalzone en levert bijdrages in de vorm van artikelen, columns, interviews, programma’s en reportages.
eSports | Frank van der Slot vertelt over de FUT Champions Cup
Meer video's

Poll

Hoeveel geld heb jij uitgegeven aan je FIFA Ultimate Team?


Gerelateerd

50 reacties (laatste reactie door grasveld7)

Pfff, dat hele FUT moet op de schop. Het maakt het spel alleen maar oneerlijk. Nu ook lees ik dat het bijna noodzakelijk is om duizenden euros erboven op te gooien om een goed team te hebben. En dat vind ik nog niet eens het ergste, het vervelende is dat ik als iemand met een 83 rating constant tegen teams met 90+ rating kom te spelen met nog een paar icons en totw spelers op de bank. Laat die gasten met gewoon lekker tegen elkaar spelen en laat mij het gewoon opnemen tegen iemand van mijn niveau. Verziekt het hele spel.

13 maart 2018 om 07:32

Dat kan als je Seasons speelt. Vind ik persoonlijk veel leuker. Hoeft FUT dus ook niet op de schop want dat is mega populair. Voor ieder wat wils

13 maart 2018 om 08:13

Tja, ik ben het niet met je eens. Afgelopen weekend is iemand top 50 geëindigd met een team van 1.300.000 coins. Daar moet je tegen deze tijd wel aan kunnen zitten door middel van goed spelen / handelen.

13 maart 2018 om 10:33

@varkie: dat is knap maar 1 3 mio moet je wel geluk hebben met een pack opening. Voor dat geld koop je niet 1 icon

13 maart 2018 om 14:46

Je bent nu 6 maanden verder in het spel, dan moet een team van 1.300.000 te doen zijn als je regelmatig speelt, handelt, Sbc's doet noem maar op. Daarnaast kan je voor 1.300.000 meerdere icon's kopen. Zogenoemde "baby" versies hiervan, maar het kan wel.

Ik heb zelf een team van +- 700k, speel het niet vaak maar pasgeleden een tijdje weekend league gedaan omdat ik tijd over had. Ik ben het ermee eens dat er teveel dure teams zijn, maar dat je daardoor verliest vind ik niet. Ik vind eerder omdat de gameplay niet goed is, of in ieder geval te wisselvallig. Maarja, EA maakt miljoenen, misschien zelfs miljarden winst. Waarom zouden ze dan iets veranderen aan de gameplay?

13 maart 2018 om 10:21

Ik denk dat EA Sports weinig gaat veranderen, want met FUT harken ze heel veel geld binnen. Ik moet zeggen dat ik het soms wel vind om te spelen tegen die 90 teams met icons en al. Het is me namelijk vaak opgevallen dat zij als tegenstanders niet de beste spelers zijn. Je kan geweldige spelers hebben, maar uiteindelijk draait het om hoe goed je het spel beheerst.

En als ik dan af en toe win van zo'n tegenstander met zo'n team vol sterren en icons, dan kan ik het niet laten om direct een persoonlijk berichtje te sturen, om even aan te geven dat hij of zij ondanks de veel betere team er helemaal niets van kan. Heerlijk is dat!

13 maart 2018 om 10:53

Wacht maar tot jij zo’n team hebt, ea zal dr voor zorgen dat je dan verliest van slechte teams

14 maart 2018 om 00:04

Als je echt goed bent verlies je niet van slechte teams hoor.

14 maart 2018 om 07:59

Daar ben ik er 1 van heb een team van 93, wissels zijn wel leen spelers.maar ben geen top speler. vaak verlies ik van de mindere spelers dan tegen een gelijkwaardig team.

13 maart 2018 om 10:22

Ja laten we de grootste geldbron sluiten omdat sommigen mensen niet winnen

13 maart 2018 om 19:39

Sommige van die verschrikkelijke goede spelers maken het gewoon niet leuk om fut te doen, je kan nog zo goed zijn in FIFA, maar 3 onmogelijke afstandschoten tegen van bijvoorbeeld een thierry henry en het staat gewoon 3-3. Die personen zijn "goed" in het spelletje omdat ze veel geld hebben of veel geluk gehad hebben met het openen van packs. Niet omdat ze daadwerkelijk veel goede dingen kunnen met hun controller.

14 maart 2018 om 00:06

Dat is precies het grootste probleem. Een icon van 85 presteert op de 1 of andere manier veel beter dan een goud kaartje van 85. Als EA dat fixt wordt er een groot gat gedicht. Moest zelf tegen die yimmie van feyenoord laatst. Kwam 1-0 voor maar zijn 6 legends en 3 toty maken dan toch een behoorlijk verschil tegen mijn team.

Man man man... is dit een game website?

13 maart 2018 om 08:05

Je kan het maar beter accepteren: door de hele wereld is esports mega populair onder jongeren. Clubs zien er brood in om dat er dus serieus jonge mensen zijn die hierdoor binding met de club krijgen. Hierdoor meer reclame, exposure, en bekendheid. Overigens, het kan nog erger. In het buitenland zijn er ook verschillene voetbalclubs die naast een fifa esporter ook meerdere andere esport teams hebben in games als league of legends.

13 maart 2018 om 09:20

Haha! Omdat er 1 artikel per zoveel dagen hierover geplaatst wordt ten opzichte van talloze nieuwsberichten over 'echt' voetbal? Een beetje rare opmerking als je het mij vraagt.

Daarbij is het dusdanig gelieerd aan het voetbal (aangezien de clubs zelf ook esporters in dienst hebben), dat het imo best een logische stap is om hier aandacht aan te geven.

Ik speel zelf geen Fut, heb er helemaal niets mee (vind het ook onzin dat er in het vorige artikel genoemd werd dat er niets aan valt te doen dat er niet met het team zelf gespeeld wordt - maar dat is een heel andere discussie), maar vind het wel leuk om te lezen.

13 maart 2018 om 11:57

Dit heeft inderdaad 0,0 met voetbal maar alles met nerds te maken. Het stikt hier van de nerds die te lui zijn om te sporten en dus gaat het over een computerspelletje.

Ik had liever psports. Een paar leuk uitziende dames in een voetbalshirtje :-)

13 maart 2018 om 12:19

Je kan ook gewoon niet klikkeb doorscrollen. Er zijn genoeg andere artikelen. Ik ben ook geen fan van de esports maar dat is meer door de opzet.

Net als in de echte eredivisie, topclubs gooien er bakken met geld tegenaan en de kleintjes zijn daardoor vrijwel kansloos.

13 maart 2018 om 09:27

Haha ik denk dat elke club wel een bedrag van 3500 kan financieren

13 maart 2018 om 13:31

Als je de tekst leest, wordt er toch duidelijk gezegd dat Roda JC, je weet wel, de huidige lijstaanvoeder van de onderste plekken, maar liefst 5.000 euro uit heeft gegeven aan zijn e-sporter.

14 maart 2018 om 11:12

@grasveld7: als je de tekst leest, staat er ook duidelijk dat NAC dit niet kan/wil

14 maart 2018 om 12:17

@janh

Als je mijn reactie leest, is het toch duidelijk te zien en te begrijpen dat ik reageer op de reactie van Jan1980.

''net als in de echte eredivisie, topclubs gooien er bakken met geld tegenaan en de kleintjes zijn daardoor vrijwel kansloos.''

Zouden ze dan 3500 euro aan packs moeten openen tot ronaldo of Messi er in zit? Of laten ze de esporters illegaal munten kopen om het team samen te stellen via de transfer markt?

13 maart 2018 om 16:56

Illegaal zullen ze het risico wel niet lopen om door EA gebanned te worden. Ook als je geen Messi of Ronaldo packt dan kun je voor die 3500 euro aan packs wel een aardig team bouwen. Daarbij kunnen zij zo minimaal 500k munten verdienen per week met de weekend league

Als dit speltype je niet bevalt is er nog ruim keuze aan andere speltypes. Kortom, accepteer wat dit is, het brengt heel veel mensen wel plezier, en ga lekker iets doen wat je wel leuk vindt..

Tsja, dat is typisch Electronic Arts. De game industrie wordt ook al verziekt door het geld

Fifa zal nooit een echte top E-sport worden. Daarvoor hangt echt teveel af van 'willekeur'. In een professionele omgeving zouden matches nooit moeten afhangen van geluk. Geluk dat een scheidsrechter wel/niet fluit. Geluk dat een keeper de bal pakt of door laat. Dingen waar je geen directe controle over hebt kunnen wel het verschil betekenen tussen een dikke prijs winnen of met lege handen thuis komen.

Ook het feit dat Fifa FUT een echte Pay 2 Win game is helpt niet mee.

13 maart 2018 om 18:01

Elk spel heeft willekeur, maar tegenwoordig is alles P2W of moet je er een degelijke hoeveelheid geld in stoppen om er iets van te krijgen. Des te beter dat Fortnite er is gekomen en de spellen zoals Fifa en Cod helemaal van de kaart hebben geveegd. Misschien dat activision en EA eens wakker worden geschud.

14 maart 2018 om 03:06

Inderdaad! Daarom, Rocket League

Ik ben blij met de uitschakeling van Manchester United. Blaaskaak Mourinho staat weer met beide benen op de grond.

Koop Pes. Fifa is echt arcade.

14 maart 2018 om 11:17

Ach ik vind juist Pes to easy to play. Schiet ze van alle hoeken erin. Met fifa veel meer moeite. En voelt veel realistischer aan dan Pes.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Correspondent
4 fans
31 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 juli
Real Madrid bereidt een openingsbod op Eden Hazard voor. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren