Kampioen eDivisie: ‘Aan het spelen met fantasieteams is weinig te doen’

Dinsdag, 6 maart 2018 om

Sinds dit jaar is Voetbalzone officieel digitale partner van de eDivisie. Veel van onze bezoekers moeten er, net als wijzelf, nog behoorlijk aan wennen en daarnaast roept het fenomeen de nodige vragen op. Voor de buitenwacht is het soms amper te volgen: Cristiano Ronaldo in de spits van Ajax en Gareth Bale op de flank bij PSV? Wat is daar precies de gedachte achter en waar gaat het naartoe met deze trend? Voetbalzone vroeg vijf Nederlandse esporters tekst en uitleg. Eerder verscheen deel een van de spoedcursus over de opkomst van het fenomeen. Vandaag behandelen we de competitieopzet van de Nederlandse eDivisie.

Kick-off
Begin 2017 werd voor het eerst door alle achttien voetbalclubs op het hoogste niveau in de eDivisie gespeeld. Het wedstrijdprogramma liep synchroon aan de Eredivisie en zodoende werd er na de winterstop een half seizoen afgewerkt. Van deze zeventien wedstrijden werden er negen gespeeld op de Playstation 4 en acht op de Xbox One. Dani Hagebeuk wist alle zeventien duels te winnen en werd ongeslagen kampioen. Op dit moment wordt het tweede seizoen in de digitale competitie afgewerkt. Ditmaal worden twee halve competities gespeeld waarvan de eerste op de Playstation werd gewonnen door Ali Riza Aygün van PSV. Ook na de winterstop is de Eindhovenaar op de Xbox goed begonnen.

Ali Riza Aygün van PSV won de eerste competitiehelft op de Playstation.

FIFA Ultimate Team
De spelmodus die beide seizoenen gespeeld wordt, is het internationaal populaire FIFA Ultimate Team. Praktisch betekent het dat behalve de tenues weinig doet herinneren aan het team waarvoor de esporters uitkomen en juist dat is een pijnpunt voor veel voetbalfans. Velen zouden liever het ‘echte clubteam’ zien in plaats van een reeks inwisselbare teams met spelers als Neymar en icons als Ruud Gullit in de basis. Een alternatieve speelmodus waarbij alle spelers een ranking hebben van 85 werd echter afgewezen door EA Sports. Ondanks de wens van de supporters en de Eredivisie zelf is deze opzet noodzakelijk om in de structuur van de rest van de wereld te vallen, zo staat op de officiële website van de eDivisie te lezen.

Het voordeel is wel dat, los van het financiële aspect, alle clubs gelijke kansen hebben. Daarnaast is FUT internationaal de standaard. Kampioen Ali Riza heeft zich er inmiddels bij neergelegd: “Dat we moeten spelen met fantasieteams is weinig aan te doen. Internationaal wordt alles met Ultimate Team gespeeld, dus we kunnen niet anders. Ik gebruik af en toe Hirving Lozano weleens en dat is wel erg leuk natuurlijk. De eDivisie vind ik verder echt een heel mooi concept, het is de enige competitie ter wereld die wekelijks live op televisie is te zien. In Frankrijk hebben ze ook een divisie, maar hier zijn we al een stuk verder qua exposure, fenomenaal.”

Kritische cultheld
Menno Bouhuijzen, esporter van NAC Breda, is kritischer: “Ik vind het eigenlijk nergens op slaan. De naam van het team wordt er aangehangen, maar behalve het shirt heeft het er niets mee te maken. Vanuit EA Sports is het commercieel gezien natuurlijk interessant, want als mensen de kwaliteit van onze teams zien, willen zij dat ook en gaan ze er geld tegenaan gooien door FUT-packs te kopen.” Inmiddels heeft de Bredanaar de status van cultheld verworven door zijn actieve verzet waarbij hij systematisch NAC-spits Thierry Ambrose opstelt in de competitie. De keer dat hij het met de gehele selectie van NAC opnam tegen FC Utrecht pakte minder goed uit: 0-5. “Hoewel keeper Mark Birighitti er best een paar van had mogen hebben”, voegt hij lachend toe. Zijn stunt werd met ruim tienduizend likes vervolgens wel de populairste post op Instagram van de eDivisie.

Jaey Daalhuisen van Feyenoord speelt tegen Menno Bouhuijzen van NAC Breda.

Competitieopzet
In de eDivisie speelt iedere club twee wedstrijden tegen elkaar waarvan een op de Playstation en een op de Xbox One. Beide competitiehelften zijn gescheiden en clubs mogen ervoor kiezen per console een andere speler in te zetten. De twee winnaars nemen het tegen elkaar op voor de eindoverwinning. De verdere verdeling van de plekken twee tot achttien heeft geen gevolgen. Doordat de competitie gekoppeld is aan de Eredivisie, betekent het dat bij degradatie van een club de speler ook automatisch uit de eDivisie verdwijnt, ongeacht het resultaat daar. Voor de esporter van Go Ahead Eagles maakte dat vorig seizoen geen verschil, want hij werd laatste, maar voor Romano Jansen van N.E.C., die netjes als negende eindigde, was het minder fraai.

Koen Weijland, die onder meer de wedstrijden van commentaar voorziet, vindt dat de competitie stappen maakt: “Ik vind dat de eDivisie nu al veel beter staat dan vorig seizoen. Ik zie het uiteindelijk nog wel heel anders voor me, maar dat heeft met een heleboel dingen te maken. Ik ben blij dat dit er is en elke club zich eraan heeft willen verbinden. Ik denk dat het belangrijk is wat je uitstraalt naar de jonge kinderen en kijkers. Je moet het niet laten over komen alsof iedereen alleen maar binnen zit te gamen. Daarom ben ik blij dat er veel jonge frisse gasten bijzitten, dat is goed voor het imago en de beeldvorming. Als er alleen dikke, onverzorgde, niet-sportende en Red Bull-drinkende jongens achter die schermen zitten met een joystick, zou ik er ook niet mee geassocieerd willen worden. Ook Jaey van Daalhuisen van Feyenoord zet een streep door dat stereotype: “Het is echt niet zo dat esporters de hele dag zitten te gamen met een zak chips.”

Koen Weijland interviewt Danny Hazebroek van FC Utrecht voor de eDivisie.

Productie
De wedstrijden duren twee keer zes minuten en worden opgenomen in een studio van Fox Sports bij EndemolShine in Amsterdam. Dat heeft ook nadelen ziet Koen: “Ik hoop dat in de toekomst iedere speelronde op een losse dag is en niet vijf partijen op een opnamedag. Nu zie je dat aan het eind van zo’n dag iedereen kapot is. Die jongens zijn er ’s ochtendsvroeg, maar moeten halfacht ’s avonds nog aan de bak. Dan wordt het niveau en de sfeer minder. Spelers worden gaar, gaan zich irriteren en krijgen koppijn. Je wisselt steeds tussen focussen en wachten en je zit de hele dag naar schermpjes te staren met pratende mensen om je heen; dat is echt slopend. Je gaat het ook aan alles zien. Dat is geen kritiek, want het heeft met budgetten te maken, maar in de toekomst moeten we daarvan af.”

Jaey vindt het sportief ook niet optimaal: “Op een opnamedag kan het goed gaan waardoor je er vijf wint, maar als je een klotedag hebt, help je ook meteen een serie speelronden om zeep. De eerste opnamedag was bijvoorbeeld mijn opa net overleden en liep het niet zo lekker. Dat speelt meteen een flinke rol. Uiteindelijk werd ik zesde op de Playstation, maar als die eerste dag beter was gegaan, was ik stukken hoger geëindigd.” Daarnaast zijn de uitslagen natuurlijk allemaal onder embargo en ook dat is niet altijd even makkelijk erkent Menno: “Het is best lastig om je mond te houden over de uitslagen na een opnamedag, zeker als je wat gedronken hebt, haha!”

Publiek
Koen, die met ruim 100.000 volgers de grootste aanhang heeft, snapt goed dat het publiek aan het fenomeen moeten wennen: “Het is ook wel een beetje gestoord allemaal. Ik heb het zelf eerlijk gezegd nooit leuk gevonden om FIFA te kijken. Nu ik officieel commentaar geef natuurlijk wel, maar met vrienden thuis kon ik niet wachten tot ik zelf aan de beurt was. Ik had ook altijd het gevoel dat mijn wedstrijden heel intens waren en die van hen totaal niet. Ik had ook nooit verwacht dat het zo groot zou worden. Er is op veel supporterssites nog wel flink wat negativiteit rond de sport. Het heeft nog tijd nodig en het zal vast nooit helemaal geaccepteerd worden. Alleen je kunt ogen ook niet sluiten voor de populariteit; blijkbaar wordt er genoeg gekeken en vinden merken het interessant, dus dan is er ook geen discussie over het bestaansrecht.”

Intussen groeit de populariteit van de eDivisie gestaag. Het kanaal op YouTube heeft ruim 55.000 volgers en de best bekeken video is de Klassieker met meer dan 181.000 views. Ook op Instagram heeft de competitie tegen de 60.000 volgers. Vooral de jeugd is geïnteresseerd, maar ouderen op Facebook zijn soms aardig kritisch beaamt ook Ali Riza. Het verzet bij voetbalfans wordt wel langzamerhand minder constateert Menno: “Een paar conservatieve supportersgroepen bij ons riepen: ‘Een stadionverbod voor iedere esporter!’, maar inmiddels zien ze dat ik na de wedstrijden van NAC ook met een biertje in het supportershome sta, dus nu is het allemaal goed.”

Het volgende deel over toetreding van de clubs tot de eDivisie verschijnt dinsdag 13 maart op Voetbalzone.


Justus Dingemanse is fulltime presentator en verslaggever van Voetbalzone en levert bijdrages in de vorm van artikelen, columns, interviews, programma’s en reportages.

Poll

Kijk jij wel eens naar beelden van een wedstrijd uit de eDivisie?


Gerelateerd

26 reacties (laatste reactie door hangover96)

Het is gewoon sluikreclame voor Fifa. En die willen vooral dat goede FUT teams aandacht krijgen zodat iedereen maar heel veel packs koopt om ook zulke spelers te krijgen.

6 maart 2018 om 09:36

Dit is totaal geen sluikreclame. Als ik me niet vergis bemachtigd de winnaar een ticket naar het grootste esporters toernooi gericht op FIFA waar flink wat prijzengeld te verdienen is.

6 maart 2018 om 10:10

Ja en hoe is dat prijzengeld mogelijk?

6 maart 2018 om 11:03

Ze kunnen dat grootste esports toernooi ook gewoon bereiken via de Weekend League. Zo gingen naast Ali Riza ook diverse andere eSporters uit de Eredivisie naar dat toernooi. Het is gewoon een grote promotie voor FIFA en voor de clubs een manier om jonge kijkers te binden.

Laatst een keer gekeken op Fox Sports. Volgens mij maak ik best kans tegen die koekenbakkers. Vind Fifa met teams met alleen maar sterspelers overigens een beetje suf. Maakt het allemaal zo onrealistisch.

Sowieso niet echt boeiend als E-sports. Street Fighter is veel leuker om te kijken. Die gasten hebben echt skills itt mensen die een beetje aanmodderen met Fifa.

6 maart 2018 om 10:45

Dat lijkt zo maar als je een keer tegen zo iemand speelt dan denk je er wel anders over. De meesten van de edivisie horen ook niet voor niks bij de beste 100 van de wereld.

6 maart 2018 om 11:21

Ja ongetwijfeld. Toch hangt het bij Fifa te veel af van omgevingsfactoren om een succesvolle E-sport te zijn. Keepers maken soms nog steeds compleet achterlijke blunders en er zit toch een (toegegeven kleine) willekeur aan sommige ballen.

Bij League of Legends, Street fighter, Starcraft of andere echt grote e-sports ligt de uitkomst voor 100% bij de speler, daarom zal Fifa nooit zo groot worden.

Al is denk ik het feit dat veel gamers weinig met voetbal hebben ook geen voordeel.

6 maart 2018 om 13:08

Ik vind het juist fijn dat er ook nog iets als willekeur is. Het maakt alles wat onvoorspelbaarder. Niet altijd leuk voor het verliezende team, maar als alles in controle is voelt het niet meer als voetbal.

6 maart 2018 om 18:33

Ook bij Fifa18 Migi, ik heb mijn thesis over eSports geschreven. Ook geluksfactor komt hier in terug. In al de spellen die je noemt zie je dezelfde spelers en teams meedoen op de grote Internationals na het winnen van Qualifiers. Alle spellen zijn trainbaar. Van een strategisch kaartspel zoals Hearthstone tot een engin gedreven sportgame zoals Fifa18 of NBA2k18.

7 maart 2018 om 01:23

Tijd dan om Fifa te vervangen door Sensible Soccer, tien meter lange slidings en bananen curve ballen zijn veel leuker om naar te kijken.

Ik vind het maar apart als ik Gullit en Ronaldo in de spits zie staan bij bvb Roda JC. Speel gewoon met de echte teams en pas je speelwijze daar op aan. Natuurlijk gaat het kampioenschap dan tussen Ajax, PSV en Feyenoord en zal je met Roda alle zeilen bij moeten zetten om niet te degraderen. Maar het is wel realistisch en ieder kan op die manier zijn eigen doelstelling halen...

6 maart 2018 om 12:23

Ben ik het helemaal mee eens! Maar dan zou de winnaar van de Edivisie niet naar het WK FUT mogen. Dat was het pobleem wat ze tegenkwamen, alleen met die reden trek je de grote fifa spelers aan.

6 maart 2018 om 13:10

Ik snap het probleem. Het is voor mij echter de belangrijkste reden om er niet naar te kijken. Ik zeg niet dat ik het wel zou doen als de echte teams gebruikt worden. Maar dan zou ik het wel een kans willen geven en er positiever tegenover staan. Maar uiteindelijk komt het neer op vraag en aanbod en daar heb ik me bij neer te leggen.

Ik kan persoonlijk ook niet zo goed tegen de FUT teams.
Af en toe kijk ik t nog wel eens als ik t voorbij zie komen, maar niet dat ik er echt voor ga zitten.

Persoonlijk speel ik ook met enige regelmaat Fifa, maar nog nooit FUT gespeeld.... Altijd manager of speler modus met een middelmatig team om die omhoog te werken, vind ik veel leuker dan gelijk bij een topclub terecht komen of ongelimiteerd geld spenderen.....

6 maart 2018 om 13:36

Ik speel ook altijd carrière modus in FIFA. Maar een paar weken geleden heb ik PES aangeschaft en deze carrière modus vind ik veel realistischer. Ik zou graag willen zien dat die E-sporters met echte teams spelen, en niet met Ronaldo, Messi enzovoort.

6 maart 2018 om 13:49

PES voelt voor mij toch een beetje aan als vloeken in de kerk.
Ergens klopt het niet na mijn mening, dat is ongetwijfeld iets van vroeger, want heb t wel een aantal jaar gespeelt(denk aan 2004 t/m 2007 ofz), maar toendertijd viel het in het niet bij Fifa....

Misschien dat dat de reden is dat ik niet aan PES begin hahaha.

6 maart 2018 om 13:51

In PES carrière mode is minder mogelijk. Zo kan je niet spelers koppelen als je met andere vrienden speelt.

6 maart 2018 om 15:02

Ik kan je vertellen uit eige ervaring dat ML na verloop van tijd ook gaat vervelen

6 maart 2018 om 15:49

@conti

Juist PES 2006 (verkozen tot beste voetbalgame ooit) en PES 2007 waren legendarisch. Wát een gameplay.

Daarna ging het bergafwaarts en heeft Fifa het overduidelijk overgenomen.

6 maart 2018 om 17:33

Juist Xavi. Ongeëvenaarde gameplay, zoveel vrijheid en geen commercieel verziekte game. PES lijkt wel weer wat uit het graf te herrijzen. Verwacht eerlijk gezegd wel wat van de volgende PES. Zeker met alle negativiteit die rondom de laatste 2-3 fifa edities hangt zou Konami een flinke slag kunnen slaan.

Het zal ongetwijfeld aan mijn leeftijd liggen, maar vind het hele FIFA gebeuren en dientengevolge de e-divisie compleet zinloos.. Zeker met de mogelijkheid zo’n beetje alle denkbare spelers in te zetten is het maar een maf dingetje

6 maart 2018 om 18:24

Dit dus.

En ik erger me eigenlijk ook aan al die berichten er over omdat het gewoon afleid van het echte voetbal en enkel als Fifa reclame overkomt.

Eigenlijk is het net zoiets als de Superleague Formula waar tussen 2008 en 2010 autocoureurs in auto's van oa PSV gingen racen in een internationaal veld. Sloeg eigenlijk ook helemaal nergens op en hield het ook niet lang vol.

Waarom werken ze niet met een budget? Elke e-divisiespeler krijgt een x-aantal coins om een selectie van 23 spelers te halen. Dat maakt het leuker en komt er ook nog een beetje tactisch vernuft bij kijken

Hey slaat gewoon nergens op dat je met Ronaldo etc. Kan spelen. Nu is er weinig Eredivisie aan, los van het logo. Totaal geen binding met de club. Het is in het echt toch ook dat Ajax een grotere begroting dan NAC heeft en dus een beter team? Waarom zet je dit dan in een digitale versie compleet opzij. Alles voor het geld voor EA. Maar dit heeft niks met de Eredivisie te maken.

Die Edivisie legt een beetje het probleem bloot dat ik nu met FUT heb. Iedereen heeft alleen maar van die verschrikkelijk dure teams en dus kan je bijna niet meer winnen met een normaal team. FUT is alleen nogmaar voor de mensen die het elke week spelen of voor de mensen die pakketjes kopen. Als je (zoals ik meestal doe) gewoon soms een maandje tussendoor FUT speelt en als je dat zat bent weer wat anders gaat doen dan ben je gewoon kansloos. De Edivisie is trouwens wel grappig om te volgen. Die wedstrijden kijk ik niet maar dat slappe gelul bij Studio Edivisie is vaak nog wel geinig. Voor de Edivisie en voor dat FUTwk zou het trouwens veel leuker zijn als iedereen ongeveer een even duur team heeft. Nu wint toch vaak de persoon met het beste team en zie je niet echt wie echt de beste speler is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV1518
2.Ajax1313
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

1 fan
Aanvaller, 21 jaar

In de wandelgangen

Zondag 23 september
Sébastien Haller mag hopen op een toptransfer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren