‘Jorge Mendes vroeg me of Kluivert al klaar is voor de top, ik denk het niet’

Zondag, 18 februari 2018 om 22:53Dominic Mostert • Laatste update: 22:59

Guido Friedrich was de afgelopen twintig jaar werkzaam als scout voor Ajax. Hij richtte zich op Belgische jeugdspelers, maar werkt tegenwoordig in Colombia voor zijn makelaarsbedrijf SBE Sport. Friedrich speelde een belangrijke rol in de transfer van Carlos Daniël Castro, die deze week verkaste van het Colombiaanse Independiente Medellín naar het Portugese SC Braga. Friedrich had Castro eerst aangeraden bij Ajax.

De Amsterdammers hadden geen behoefte aan een nieuwe linksbuiten en zeiden daarom 'nee'. Friedrich had begrip voor dat standpunt, maar vond het wel jammer. Hij denkt dat Castro een toevoeging was geweest voor Ajax. "Ik denk dat hij op links een betere speler is dan Justin Kluivert. Onlangs tegen Roda JC Kerkrade vond ik hem weer slecht spelen", vertelt Friedrich in gesprek met Voetbalzone

De scout annex makelaar werkt in Zuid-Amerika samen met GestiFute, het bedrijf van de wereldberoemde zaakwaarnemer Jorge Mendes. De twee zijn ook persoonlijk bevriend. "Kluivert heeft absoluut goede momenten en ik vind hem een toptalent, maar Mendes heeft me weleens gevraagd of hij nu al klaar is voor de absolute Europese top. 'Ik denk het niet', zei ik. Zeker niet als nummer 11. Als je bij de topclubs wilt spelen, moet je elke week goed spelen."

Het volledige interview met Guido Friedrich verschijnt maandag op onze website.


Poll

Verwacht jij dat Justin Kluivert de wereldtop bereikt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door doncoxxx)

Wat een onzin Kluivert is hartstikke jong, mag hij wisselvallig zijn? Kom op zeg.

18 februari 2018 om 08:55

Ik vind zijn goede momenten anders steeds minder voorkomen. Je zou verwachten dat hij stabieler zou worden. Dat is echter zeker niet het geval. Integendeel, zijn mindere momenten nemen meer de overhand.

Ik denk dat dit komt doordat aan de ene kant de verrassing van zijn opportunistische stijl er wel een beetje af is. Verder kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat ie wel heel nadrukkelijk met zijn contract en andere clubs bezig is.

Beetje jammer. Het is een talentjes maar hij is er nog lang niet. Mocht ie in de zomer naar een grote club verkassen ben ik bang dat het al einde carrière is...

18 februari 2018 om 08:59

Ik denk dat zijn goede momenten vooral afnemen door het mindere spel van Ajax de laatste tijd. En zelfs in een minder draaiend team is hij belangrijk op het scorebord. Hij is inderdaad nog niet klaar voor de top maar over zijn spel bij ajax hoef je niet te klagen.

18 februari 2018 om 09:04

Je ziet met Tagliafico dat zijn rol wat anders is. Ik vind die samenwerking tot op heden toe eigenlijk wel heel goed. Kluivert geeft regelmatig de voor assist. Dat het nu wat minder sprankelend is, ja dat hoort ook bij de leeftijd en moeten we ook van hem accepteren. Hij heeft nog een seizoen nodig om hem echt kritisch en eerlijk te kunnen beoordelen.

18 februari 2018 om 14:27

Die jongen is 18, niet zo heel gek dat het niet iedere week sprankelend en goed is. Ik zou juist (positief) verrast zijn als hij iedere week frivool en sterk zou spelen.

18 februari 2018 om 14:57

Het is een wisselwerking van het hele team, vooral de vleugelspelers(Justin/Neres) zijn zeer afhankelijk van de aanvoer van achteruit.
Ajax wisselt binnen het jaar 3 keer van trainer, ieder keer wordt de speelwijze aangepast en met name de sterke aanpassingen -op zijn Duits(!)- van ten Hag zijn nog complex zowel voor het team als -minder vrijheden- individueel, dat moet er eerst ingeslepen worden.
Utrecht speelt nu veel meer onbevangen dan met ten Hag als trainer door de spelers met veel minder opdrachten het veld op te sturen...dat is toch een zorgelijk punt ook gezien Utrecht nu niet minder goed speelt, integendeel.
Het is de invloed van de media dat mensen de indruk krijgen dat hij met alles behalve met het voetbal bezig is, erg jammer en onterecht.

18 februari 2018 om 11:43

Hij zegt dat Kluivert nu nog niet klaar is en dat beaamt Justin zelf ook.

Jullie lezen het dus verkeerd en bij Ajaxshowtime hebben ze er ook van gemaakt dat Friedrich nooit de top gaat halen terwijl het zelfs in de titel al duidelijk staat dat hij nu bedoelt.

18 februari 2018 om 12:10

Denk dat Friedrich zelf ook denk dat Kluivert top niet gaat halen (ben zelf ook die mening toegedaan) is nieteens een van de 3 meest talentvolle Nederlandse spelers uit '99, laat staan Europees of wereldwijd.

18 februari 2018 om 14:28

Wie zijn naar jou mening de beste 3 meest talentvolle van de Nederlandse competitie uit '99?

18 februari 2018 om 16:10

De Ligt, Chong en Malen. Zie in laatste 2 meer dan in Kluivert, de eerstgenoemde spreekt voor zich. Verschil is aantal kansen die Justin al heeft gehad afgezet tegen andere 2. Chong zit dichter tegen Man U 1 aan dan mensen lijken te realiseren, Malen is in potentie een betere speler dan Justin imo. Altijd al geweest.

19 februari 2018 om 07:36

Malen deed het leuk bij Ajax, vervolgens geflopt in Engeland en nu zit hij bij Psv. Ik denk dat ook malen te veel wordt gehyped

19 februari 2018 om 11:29

Geef het 2 jaar. Malen zou als hij nooit was vertrokken 100% eerder gedebuteerd zijn dan Kluivert, twijfel ik niet aan. Ging als u18 speler ook met eerste van Arsenal mee op trainingskamp maar hing daar tussen posities in, dat is probleem voor hem in Engeland geweest. Heeft in mijn ogen veel meer dan Justin.

Wat een slap gelul van deze man. Dus omdat Sjax geen behoefte heeft aan een speler waar hij mee op de proppen komt gaat Justin fe top niet halen? Dat weet je natuurlijk nooit maar potentie heeft hij wel. Justin is nog zo jong,dus kun jeniet verwachten dat hij wekelijks de pannen van het dak speelt.Zijn rendement is nu al best goed. Hij zal ongetwijveld wel weer eens op de bank belanden maar dat hoort bij de ontwikkeling van een jonge speler.

18 februari 2018 om 10:46

Hij zegt niet dat hij de top niet gaat halen. Hij zegt dat hij nog niet goed genoeg is voor een topclub en volgens mij heeft hij daar volkomen gelijk in. Dat hij vindt dat 1 van zijn spelers beter is dan Kluivert daar kan ik niks mee, dat is verkooppraat

18 februari 2018 om 11:42

Er staat toch dat hij nu nog niet klaar is voor de top. Nou dat lijkt me vrij duidelijk dat hij dat nu nog niet is.

Een beetje voorbarig om te voorspellen hoever Kluivert gaat komen of kan slagen in de top.. Zeker met het argument dat Friedrich geeft, dat Kluivert momenteel niet elke week goed speelt reden als dat hij denkt van niet.

Die jongen is pas 18, speelt slechts een seizoen op het hoogste nationale niveau en presteert natuurlijk zoals vele leeftijdgenoten nog wispelturig.

Om bij een topclub te slagen, moet je uiteraard elke week goed spelen. Maar pelers bij zulke clubs zijn gemiddeld ruim de 25 gepasseerd, Kluivert is pas 18 jaar.

Laten we eerst minimaal een jaartje of 5 afwachten hoever Kluivert zich ontwikkeld heeft. Het kan nog alle kanten op bij die jongen. Misschien zit hij aan zijn plafond, misschien nog lang niet.

18 februari 2018 om 10:49

Het zal het meeste liggen aan Kluivert zelf. Hij moet geduld hebben en niet denken dat hij al bij United in de basis kan spelen. Dat zag je zelfs bij Depay, die echt de smaakmaker van de eredivisie was, maar het daar ook nog niet redde. Kluivert is nog mijlenver van dat niveau van Depay

Waarom praten mensen alleen maar over tekortkomingen ipv te kijken wat je al goed kunt maar misschien nog veel beter gaat kunnen door eraan te gaan werken.

Tegenwoordig wordt alles uitgezonden op tv dat was vroeger niet! Zelfs vBasten Gullit speelden (geen goede vergelijking) weleens slecht.. maar nu zie je alles toen niet.. verder ben je als buitenspeler erg afhankelijk en het is bijna inherent aan die positie om wisselvallig te zijn en zeker als je 18 bent..of hij de wereldtop haalt? Weet niemand maar hij is snel, behendig en kan scoren dus alles aanwezig nu komen er andere factoren bij kijken zoals mentaal enhoe ontwikkeld (verbetert) hij zich!

Ik ken die Castro iet, maar denk wel dat hij gelijk heeft dat Kluivert de top niet gaat halen. Kluivert is een talentvolle speler die best ver kan komen, maar de top is imo niet haalbaar voor hem. Ik vind de hype rond hem ook overdreven. Hij speelt vaker matig dan goed. Zijn vaak mooie doelpunten verbloemen veel.

18 februari 2018 om 11:08

Hij zegt dus niet dat Kluivert de top Niet gaat halen.

Er is maar voor een handjevol 18-jarigen weggelegd dat ze elke week een constant niveau halen, dus dit is natuurlijk een ondoordachte opmerking. Ik twijfel ook of Kluivert de top kan halen, omdat het verschil tussen Ajax en top van Europa heel erg groot is. Het vervelende is dat hij bij een subtopper of middenmoter in een grote competitie wel eens ‘vermoord’ kan worden, omdat dat soort teams niet altijd willen voetballen.

18 februari 2018 om 21:56

Verwacht dat Kluivert bij een middenmoter in een topcompetitie tien keer meer gast shinen dan bij Ajax nu. Waar Neres juist beter lijkt te worden des te meer man hij om zich heen heeft, is Kluivert echt levensgevaarlijk bij veel ruimte. Bal erlangs tikken en draven is echt zijn ding, op volle snelheid naar 0 en weer terug naar volle snelheid is een van zijn talenten. Gaat die heerlijk vinden. Juist bij veel drukte en weinig ruimte moet het echt vele malen beter.

Denk het ook niet. Hij is een leuk talent, daarvan zijn er heel veel. Slechts een pasr bereiken de top. Dus ik denk het niet is een veilige uitspraak.

Ik vond Fischer bijvoorbeeld beter op die leeftijd. Waar speelt ie nu ook alweer?

18 februari 2018 om 10:28

Inderdaad. Ook Kluivert kan van de ene blessure in de andere rollen, zoals Fischer gebeurd is waardoor zijn ontwikkeling stagneert. Je weet nooit hoe iemand uit een aaneenschakeling van zware blessures komt. Maar als Kluivert fit blijft en hij zich doorontwikkelt, wordt hij een grandioze speler. Dat kan ook. Cerny, die van de ene in de andere zware blessure rolt, heeft veel meer kans op mislukking. Overigens speelt Fischer bij Kopenhagen, een club die het de afgelopen jaren Europees constanter is dan de Nederlandse topclubs.

Overigens snap jij de uitspraken van deze meneer niet, denk ik, want hij zegt dat hij nu nog niet klaar is; niet dat hij het nooit zal redden.

18 februari 2018 om 11:23

Ik bedoel meer, zeggen dat iemand de weteldtop niet redt is veilig, want bijna niemand redt het.

Hoop voor Kluivert dat ie het wel redt hoor, maar ik betwijfel het.

18 februari 2018 om 11:45

Ja, dat is absoluut waar, je kan het met gerust hard altijd zeggen en dan heb je meestal gelijk.

Echter, deze Kluivert is naar mijn mening op deze leeftijd, als 18 jarige dus, op Bergkamp na de beste Nederlandse vleugelaanvaller die ik in mijn leven heb gezien bij Ajax. Dat wil best wat zeggen, want Kluivert is fysiek nog lang niet klaar op dit niveau; hij moet zijn frele fysiek volledig compenseren met klasse. Al die jongens van West Afrikaanse afkomst, zoals Mbappe, Rashford en Martial hebben dat nadeel niet. Die kan hij in theorie in gaan halen op latere leeftijd , wanneer hij volgroeid is.

Een wij-van-wc-eend-adviseren-wc-eend verhaal. Een leeftijdsgenoot van Kluivert, die nog nooit een seniorenwedstrijd gespeeld heeft, zou beter zijn. Hoe hij dat wil vergelijken wanneer die speler nooit een officiele wedstrijd gespeeld heeft mag Joost weten, maar die speler komt dan ook uit zijn stal

Hoewel ik Kluivert helemaal niet slecht vind spelen, mag je van jeugdspelers niet verwachten dat ze constant zijn. Sowieso heeft Kluivert alle wapens om de absolute top te bereiken. Hij is razendsnel, kan een actie binnendoor als buitenom maken, kan doorversnellen in de actie, heeft overzicht en scorend vermogen. Het is altijd de vraag of dat talent eruit komt. Fysiek is hij nog niet klaar, maar over 5 jaar is hij niet meer de frele tiener die hij nu is.

Er is geen van beide heren in dat intervieuw die zegt dat Kluivert de top niet zal gaan halen. Er wordt gevraagd of hij al klaar is voor een topclub. Nee dus is ook nog maar 18. Gezien de reacties lezen de mensen het stuk niet goed.

18 februari 2018 om 10:58

Maar zelfs als je het stuk niet leest, het staat toch gewoon al in de titel?

18 februari 2018 om 11:04

Er wordt gevraagd of hij denkt of Kluivert al klaar is voor de top en er werd niet gevraagd of hij de top gaat halen. Dus goed lezen.

18 februari 2018 om 11:11

Ik bedoelde eigenlijk dat het woordje 'klaar' al in de titel staat. De mensen die alleen de kop lezen kunnen daar ook al uit opmaken dat het om nu gaat en niet ooit

18 februari 2018 om 11:15

Je leest nu ook niet goed. Primetime geeft je namelijk gelijk.

Bij Ajaxshowtime lazen de meesten het ook verkeerd.

19 februari 2018 om 06:57

Eindelijk iemand met een fatsoenlijke reactie, iemand die het stuk leest en het begrijpt. Gezien de vele felle reacties op dit stuk dacht ik dat ik het niet snapte. Blijkt maar weer dat een groot deel van de mensen niet begrijpend kan lezen. Er wordt namelijk op geen enkele manier iets negatiefs over Kluivert gezegd, behalve dat hij nog niet klaar is voor de top.

Ik zie een stijgende lijn bij justin.. en absoluut een toekomstig international.

Wat een opgefokt lulverhaal, dit is toch zondermeer een wijd open deur inslaan.

1) Uiteraard is zijn voorkeur voor de Colombiaan...hij gaat echt niet vertellen dat Kluivert een betere keuze is als die met een alternatief aankomt.
Alsof een marktverkoper zou zeggen "neem liever die van mijn buurman want dat is van beter kwaliteit"...
2) Kluivert is Nederlander en potentieel de 1e Oranje kandidaat, hij moet speelminuten maken.
3) die Carlos is 24 jaar oud(!) dus logisch meer ervaren!

De technische staf heeft deze jongen kennelijk zonder enige twijfel afgewezen...denken we hier écht dat zij deze jongen geen kans zouden geven als hij geen exceptionele kwaliteiten bezit...kom nou toch.

Kluivert wordt begeert door vrijwel alle Europese topclubs, indien die Colombiaan inderdaad zo getalenteerd is dan gaat hij echt niet naar een modale Portugese middenmoot dan zou die zaakwaarnemer wel een betere club voor hem gevonden hebben.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
S. BerghuisAanvaller338
E. ÁlvarezMiddenvelder315
D. KlaassenMiddenvelder319
S. HallerAanvaller3121
J. TimberVerdediger303
D. BlindVerdediger341
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

50 fans
Aanvaller, 23 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 30 juni
Neymar zou enorm blij zijn als hij terug mag keren naar Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren