Ajax Onder-19 trekt ‘mini-Klassieker’ door snelle comeback naar zich toe

Vrijdag, 16 februari 2018 om 18:27Robin Bruggeman

Ajax Onder-19 is vrijdagmiddag de winnaar geworden van het duel met de leeftijdsgenoten van Feyenoord. De Amsterdammers kwamen in eerste instantie op voorsprong in de ‘mini-Klassieker’, maar gingen toch met een 1-2 achterstand de rust in. In de tweede helft kwam de thuisploeg in De Toekomst echter terug via twee goals in vier minuten, waardoor het Feyenoord Onder-19 met een 3-2 nederlaag naar huis stuurde. Koploper Ajax komt door de overwinning op elf punten uit vijf wedstrijden, terwijl de Rotterdammers met vier punten op de zesde positie blijven steken.

Ajax begon sterk aan de wedstrijd en dat resulteerde na twaalf minuten in de openingstreffer: Danilo Pereira kopte fraai raak uit een hoekschop en zette de 1-0 op het bord. Ajax werd vervolgens gevaarlijk via een geblokt schot van Jurgen Ekkelenkamp, maar Feyenoord antwoordde snel en kwam na een kwartier langszij. Wouter Burger schoot eenvoudig binnen na geschutter achterin bij de Amsterdammers.

Feyenoord drukte door en kwam na een klein half uur spelen op 1-2: Lutsharel Geertruida bezorgde het bezoek de voorsprong. Ajax mocht van geluk spreken dat het daar voor de thee bij bleef, want Issam El Maach moest handelend optreden op een schot van Cheick Touré. Na de onderbreking waren de grootste kansen echter voor de thuisploeg, die met invaller Saku Ylätupa in de tweede helft een nieuwe impuls kreeg.

De Fin werd door John Heitinga in de rust ingebracht door Mitchel Bakker en eiste al snel een hoofdrol op. Zijn assist werd een dik kwartier na de onderbreking door Noa Lang binnen geknald en ook het voorbereidende werk voor de 3-2 werd verzorgd door Ylätupa. Ekkelenkamp stond vervolgens op de goede plek om de bal tegen het net te knikken. Feyenoord stelde daar in de slotfase nog een gevaarlijke vrije trap tegenover, maar doordat El Maach goed oplette bleef de voorsprong van de thuisploeg intact.


Poll

Vind jij dat Ajax het verdiende om te winnen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door dvv20)
16 februari 2018 om 22:08

De uitslag zegt zeker niet zoveel. Echter kan ik me niet van de indruk ontemen dat, had Feyenoord gewonnen, dat er dan andere reakties zouden zijn. Niet specifiek jou bedoeld Frtorres want misschien ben jij daar niet een van.

16 februari 2018 om 23:04

Bij Ajax stond een 15 jarige Ryan Gravenberch. Hij bleef met gemak overeind.

Of bedoel jij bij Feyenoord? Vond dat middenveld erg tegenvallen, ontzettend veel de lange bal.

Ajax speelt zelfs in de onder 19 met heel wat gekochte spelers. Dit terwijl Feyenoord onder 19 geen enkele buitenlander telt en het bijna allemaal Rotterdamse jongens zijn. Ondanks dit had Feyenoord het betere van het spel.

16 februari 2018 om 18:38

Help natuurlijk niet mee dat we veel spelers hebben verloren of al doorgeschoven zijn (Kluivert en De Ligt) die we moesten opvangen. Denk aan Malen, JFC, Redan, Antonucci (ook aangekocht maar erna weer verloren dus moest weer iemand komen) en feit dat '00 een zwakke lichting is aan Ajaxkant dus moest versterkt worden. Is wel in extreme mate gedaan met toch te veel middelmaat. Maar qua buitenlanders viel het mee. El Maach, Dest, Kemper, Van Gelderen, Gravenberch, Ekkelenkamp, Lang, Nunnely en Ter Heide kunnen allemaal voor Nederlandse jeugdelftallen spelen. Basiself alleen Danilo Pereira niet, invallers Szabolcs Schon en Saku Ylatupa zijn wel buitenlanders, andere invaller Brobbey weer Nederlands.

16 februari 2018 om 19:34

Die ylatupa is wel een prima speler. 2 goede assists. En straalt volledige balcontrole en rust uit.

16 februari 2018 om 20:16

Is een valse spits van Origine, kan vanaf middenveld en was eerste maanden een geweldig duo met Bakker die hele linkerflank deed bestrijken en Ylatupa dan zwervend de creatieve impuls. Pasquali lcm en linkerkant was voor o19 niveau gewoon klasse. Dat heeft Heitinga mede door doorschuiven Bakker uit elkaar gehaald en sindsdien loopt het minder.

16 februari 2018 om 18:39

"Ajax speelt zelfs in de o19 met heel wat gekochte spelers." Er stond vandaag maar 1 aankoop in de basis en 2 buitenlanders. Valt reuze mee hoor. Overigens vond ik feyenoord niet beter dan Ajax, maar dat terzijde.

16 februari 2018 om 18:40

Edit: moet 1 buitenlander zijn.

16 februari 2018 om 18:40

En hoe komt dat.. Omdat de jeugd bij Ajax wordt leeg gekocht, en Feyenoord eigenlijk altijd zijn jeugd in tact kan houden. Ajax zal daar jaarlijks op moeten anticiperen, dus zo gek is het niet dat er meerdere spelers uit het buitenland tussen zitten. Vond het maar een matige mini klassieker waarvan Ajax het meest de winst verdiende.

16 februari 2018 om 18:45

Dat Feyenoord de jeugd intact houdt is volgens mij niet waar. Laatste zijn Rodney Kongolo (broertje van) en Chong (?) naar respectievelijk Manchester City en Manchester United gegaan. Het voordeel van Ajax is dat ze gewoon geld hebben én dat durven te investeren in de jeugdopleiding, op welke manier dan ook.

16 februari 2018 om 18:50

Zirkzee naar Bayern nog. Maar in de periode is Ajax er dus veel meer kwijt geraakt. Denk aan Fosu-Mensah, Malen, Dilrosun, Bobby, JFC, Redan, Peeters, Lopes (zal niemand wakker van liggen maar toch weer speler die je op moet vangen) en Antonucci. Ook matige spelers die naar Italië zijn gegaan waar je niets van hoor. Maar bovenstaande namen zijn naar Real Madrid, Barcelona, Man City, Man U, As Monaco en Chelsea gegaan.

16 februari 2018 om 18:55

Bobby adekanye, een beest! Weggehaald door Barcelona, toen ze daar dat gezeik hadden verhuurd aan PSV en nu bij Liverpool.

16 februari 2018 om 19:01

Die Bobby inderdaad, '99 groep was best een leuke lichting. De Ligt, Malen, Bobby, Kluivert en later kwamen daar dan Lang en Nunnely bij die op dat moment bij de beste jeugdspelers van hun leeftijdscategorie hoorde. Nu staan er 2 al ruim een jaar in Ajax 1 terwijl ze nog o19 zijn. Geslaagde lichting imo. 2000 zat Bakker al eens bij selectie maar zie hem het als enige halen ervan. Ja, de aangetrokken jeugd als Horvath, Jensen, Schon en Kotarski misschien ook nog maar die moeten we nog tijd geven voor we beoordelen.

16 februari 2018 om 19:21

Altijd in tact kan houden? Het wordt op voetbalzone wellicht minder breed uitgemeten, maar elk jaar worden er spelers uit de Feyenoord jeugd weggekocht. Waaronder het grootste talent van nederlandse bodem, tahith chong

16 februari 2018 om 19:57

Minder breed uitgemeten omdat het niet te vergelijken is met wat er bij Ajax de deur uit loopt. Uuh grootste talent van Nederlandse bodem? Wat een aanname, dat hebben we vaker gehoord.. tot nu toe is daar nog niets van te zien. Volgens mij heeft Ajax maar liefst 2 talenten rond lopen in het eerste waarvan De Ligt toch duidelijk laat zien straks het niveau aan te kunnen in het buitenland. En beide net als dat “grootste” talent volgens jou pas 18 jaar zijn.

16 februari 2018 om 19:58

Komt die kotarski al bijna?

16 februari 2018 om 20:25

Kotarski is eerder deze week in Amsterdam aangekomen, vandaag contract verlengd en zal vanaf morgen meetrainen. Eerste Jong Ajax en als keeper vertrekt kan hij wel eens 3e keeper worden. Met wat geluk zit hij volgend seizoen al keertje op de bank.

16 februari 2018 om 22:51

Natuurlijk, maar was meer op een reaktie op K. van Linnen die beweert dat Tahith Chong Neerlands grootste talent is.

17 februari 2018 om 00:06

Het is geen feit, maar het is wel een mening die breed gedragen wordt in het binnen- en buitenland. Niet voor niks dat De Ligt in de basiself staat van meest talentvolle tieners van de wereld. (Bron: 442)

17 februari 2018 om 07:19

Hahaha hou op man. Is een jongen die door familie heel populair is gemaakt op instagram. Dat heeft niets met zijn talent te maken. Heb hem nu 3x een hele wedstrijd zien spelen en is niet zo'n groot talent als iedereen denkt. Unuvar is het grootste talent van oranje o15 en niet Simons. Vaak spelen Ajax en Barça op zelfde toernooien en de laatste 2 toernooien won Unuvar beste speler van toernooi.

17 februari 2018 om 10:35

Xavi heeft echt enorm veel talent maar is geen zekerheidje voor de toekomst. Heeft nu toch wel wat meer moeite dan voorgaande jaren, niet in laatste plaats omdat hij moeite heeft ruimstes te belopen iets dat zijn sterkte was eerst. Is technisch en tactisch zo sterk, kan goed omgaan met zijn zwakkere fysiek als het op duels aankomt maar het echte atletische deel van fysiek (stalfrequentie, loopvermogen etc) komt hij nu nog te kort. De hype die rond hem is momenteel is overdreven. Hij is jaartje jonger dan Ryan Gravenberch (om even iemand te noemen) die gisteren gewoon basis bij de o19 stond met zijn 15-jaar. Xavi zullen ze nooit door kunnen schuiven doordat hij er zal verzuipen. Vind hem veel lijken op Puig (voor de Future Cup gaanders wel een bekende naam) die jongen kan ook fantastisch voetballen maar fysiek is geen dat die spelers tegenwerkt. Xavi speelde tegen Italië o15 wel een goede pot trouwens, samen met Unuvar op middenveld met Regeer erachter. Wonnen 2-0 van Italië waar meeste spelers gewoon kop groter waren. Xavi scoorde na assist van Oostwoud (de rechtsback) en Yah (invaller, middenvelder) na assist Hoogewerf (spits). Leukste speler daar om te zien spelen is de aanvoerder Naci Unuvar, die op middenveld staat naast Xavi. Heeft zijn Ajax o17 debuut al gemaakt en speelt boven zijn leeftijdscategorie en is nogsteeds met afstand beste speler in de Nederlandse o16 competitie. 10 assist, 9 goals (ik dacht 10 maar 1 is uiteindelijk ED gegeven) in 12 wedstrijden. Meerdere beste speler toernooien en aanvoerder van de Oranje jeugdelftallen. Als hij deze ontwikkeling door zet zie ik hem echt grootste dingen bereiken. Krijg De Ligt vibes als ik hem zie spelen, een talent waar je direct aan ziet dat hij anders is. Hebben we er te weinig van in Nederland. Bij Ajax paar die echt klasse zijn maar nog te jong om te bespreken, pas vanaf de B-jeugd kan je beetje inschatten.

16 februari 2018 om 19:02

Bijlow, Malacia en Vente zijn al doorgeschoven (bij Ajax ook een aantal natuurlijk), wat wel scheelt. De talenten in deze lichting zijn vooral middenvelders en verdedigers (Kökcu, El Bouchataoui en de doorgeschoven jongens), vind de aanval eerlijk gezegd niet heel veel soeps, ook omdat naast Vente niet echt een goede spits hebt. Toure is nog wel een leuke speler die ook al heeft gedebuteerd maar die kan het ook niet alleen. Daarnaast is Burger die nu als buitenspeler speelde ook geen echte buitenspeler maar een middenvelder. Tel dus niet heel zwaar aan dit verlies idd.

16 februari 2018 om 19:18

Bijlow is toch gewoon al 20? Logisch dat ie dan niet meer met 019 meedoet.

16 februari 2018 om 19:59

Justin is 3 weken geleden 20 jaar geworden. Jongens met het geboortejaar 1998 mogen nog in de O19 spelen, dus Bijlow had dit seizoen kunnen keepen, maar hij is doorgeschoven.

16 februari 2018 om 20:06

Vedetterut fout. De o19 is voor 1999 en jonger. Als je in 1998 geboren bent ben je 1ste jaars senior.

16 februari 2018 om 20:07

Nee dat kan niet. Alleen spelers in het jaar 1999.

16 februari 2018 om 20:39

Excuus jullie hebben gelijk, het was een KNVB artikel van vorig seizoen dat ik las.

16 februari 2018 om 22:18

Leuk geprobeerd on de nuance een beetje in een Feyenoord straatje te vegen.
Feyenoord heeft gewoon niet de mogelijkheden om miljoenen in jeugdelftal aankopen te doen. Dat hebben ze tegenwoordig nog maar net voor het eerste. Dus leuk geprobeerd, maar zelfs een blinde oma kan daar doorheen kijken.
Nog een nuance: Feyenoord had het betere van het spel. Oh, nu dat jullie in deze leeftijdsgroep niet eerste staan, telt de kwaliteit van het spel opeens? maar bij het eerste elftal enkel rondroepen dat Ajax ondanks het betere spel wel op de tweede plaats eindigde de laatste 3 jaar. Nu staan wij dus eerste en spelen daarnaast ook beter voetbal dan de tegenstanders en dan op basis van een wedstrijd (weet nog niet eens of Feyenoord echt beter was, want ik heb die wedstrijd niet gezien, maar een Rotterdamse bril zou best wat invloed kunnen hebben op de beoordeling) gaat het om de kwaliteit van het spel. De 4-0 in Rotterdam ook al vergeten? Toen was het spel van Feyenoord ook beter neem ik aan? Grappige gasten zin jullie soms.

16 februari 2018 om 23:05

Cheick Toure is toch echt een buitenlander hoor. Hoopt het Nederlands staatsburgerschap te krijgen, maar officieel is het een buitenlander.

Ik hoop dat we na dit seizoen afscheid nemen van Heitinga bij de o19. Mijn hemel. Alles dat eerste seizoenshelft goed ging heeft hij verandert met dit waardeloze spel en matige resultaten laatste weken tot gevolg. De 15 jarige Gravenberch moet je niet op 6 spelen, is altijd een aanvallende middenvelder geweest die soms in aanval speelde. Die jongen liep er net als tegen PSG verloren bij, is echt een geweldig talent maar John probeert hem te verzuipen op 6. Ekkelenkamp maar 1x gezien en dat was bij de goal, als spits kan dat maar als middenvelder echt niet. Nunnely was minder dan normaal vandaag. Ylatupa, Dest en Bakker de 3 meest positieve punten aan Ajaxkant vandaag. Bakker is veel te goed voor dit niveau, werd met rust gewisseld met oog op wedstrijd maandag bij Jong Ajax. Dest is een van de weinige spelers uit laatste kwartaal in Nederlands jeugdvoetbal, is niet vroegrijp dus als hij stap van B naar A zet overzien ze hem vaak. Door blessure Dankerlui nu gelukkig vaker aan speeltijd gekomen. Ylatupa wint Ajax de wedstrijd met 2 assists waar allebei een korte dribbel aan vooraf ging, speelde met durf en net als begin van seizoen maakte hij verschil. Heitinga moet hem gewoon weer starten, die jongen is na een Europese wedstrijd geslachtofferd en sindsdien amper tot niet meer basis, belachelijk.

16 februari 2018 om 21:25

In de B jeugd speelde Gravenberch afwisselend op 6 samen met Maduro.

16 februari 2018 om 22:06

Dat was dynamisch middenveld, daar speelde hij gewoon centraal niet per se als spelverdeler voor defensie aangezien Llansana dat meestal was. Als Llansana het niet was dan Maduro vaak. Gravenberch stond eerder nog vaak op flank, gebruiken hem op teveel plaatsen nog.

De hand van Heitinga is zichtbaar, wat een topwissel en wat een topcoach.. 😉

@ vz wat waren de uitslagen van de andere wedstrijden? Of draait het echt alleen om deze twee clubs?

16 februari 2018 om 19:18

Welke uitslag wil je weten? Dit was enige jeugdwedstrijd vandaag namelijk. Daarnaast is dit natuurlijk wel de wedstrijd waar je makkelijkste topic over kan maken. De twee o19 teams die Europees speelde, die dus al topics hebben gehad en deze wedstrijd werd uitgezonden met paar duizend kijkers. Kans dat mensen het hebben gezien is dus veel groter.

16 februari 2018 om 19:22

De overige O19 teams spelen allemaal morgenmiddag. Dat had jij ook gewoon kunnen weten na 10 seconden op google maar je vond het logischer om weer vingertje te wijzen naar dat Ajax en Feyenoord te veel aandacht krijgen. Overigens denk ik niet dat aan veel andere O19 wedstrijden besteed wordt (gebeurt immers zelden), de Klassieker is wel een gevalletje apart.

Bij Ajax staan er O19 spelers gewoon al in de A selectie. Dat is bij Feyenoord en PSV gewoon niet of minder.

16 februari 2018 om 19:57

Feyenoord heeft met Vente, Bijlow en Malacia ook gewoon 3 spelers in de A selectie die nog bij de O19 horen. Met Ten Hove als 3e keeper na het vertrek van Vermeer zelfs ook nog een vierde.

16 februari 2018 om 20:07

bijlow is geen o19 meer.

16 februari 2018 om 22:58

In de selectie of basisspeler is wel klein verschil. Daarnaast worden spelers van Ajax o19 ook eerder doorgeschoven naar Jong Ajax om op hoger niveau te spelen. Feyenoord heeft deze mogelijkheid niet en staat daarom al 4 jaar stil met de jeugdopleiding. Ze zijn door Ajax en Az duidelijk ingehaald en binnenkort komt Psv zelfs daarover heen. Door verkeerde bezuinigen in moeilijke tijden verliest Feyenoord de aansluiting.

Een matige mini klassieker gezien. Ajax uiteindelijk de terechte winnaar. 1ste helft waren zij een stuk sterker dan Feyenoord. Na de rust kwam Feyenoord enorm sterk uit de startblokken, maar daar bracht Ylatulpa een einde aan met een hele mooie actie en leverde 2 assists. De grote talenten waar steeds over gesproken wordt vielen erg tegen. Toure was echt dramatisch slecht, krijg steeds meer indruk dat dat gewoon een blind paard is. Burger buiten zijn goal niet gezien, vind het overigens raar dat je hem linksbuiten neerzet. Gravenberch bleef makkelijk overeind, maar hij moet op de plek van Ekkelenkamp spelen. Bakker had het veel te gemakkelijk met Toure als tegenstander. Verder viel Ylatulpa erg goed in.

17 februari 2018 om 10:40

Toure is nog B-jeugd en speelt tegen een van de betere linksbacks in Europa uit '00. Zat niet voor niets al keer in selectie Ajax 1. Speelde geen goede pot maar trof een speler die gewoon verder is in zijn ontwikkeling. Burger ook B-junior op linksbuiten snapte ik niets van, die jongen kan op middenveld voor problemen zorgen met zijn lengte en kwaliteiten. Op de flank amper. Gravenberch bleef overeind maar vond hem niet goed spelen, niet in laatste plaats door positie die hij moest spelen. Haalde je hem in tweede helft vooral mee uit de wedstrijd, scheelt dat Feyenoord geen goede pot speelde en je ermee weg komt.

17 februari 2018 om 12:43

Ben niet met je eens dat Feyenoord geen goede pot speelde. Heb de o19 van Feyenoord dit seizoen nog niet zo'n goede pot zien spelen als gisteren. Alleen de o19 van Feyenoord heeft een stuk minder kwaliteit dan de o19 van Ajax. Vond Ajax matig spelen, die kunnen veel beter. Over Toure, klopt dat hij tegen 1 van beste linksbacks van '00 speelt. Echter vind ik het een blind paard, die vooral in de jeugd kunnen exvellereren. Doet me erg denken aan types als Becker, Lukoki, Menig en Nunnely.

19 februari 2018 om 09:28

Mee eens, lijkt vooral veel voordeel gehad te hebben van zijn kracht en snelheid. Nu in de A-tjes is zijn fysieke voorsprong minder groot geworden en heeft hij het een stuk lastiger. Bij de senioren zal dit voordeel helemaal verdwenen zijn en op basis van techniek zie ik in hem geen potentiele Feyenoord 1 speler.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8275
2.PSV6837
3.AZ6729
4.Vitesse6016
5.Feyenoord5525
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3214
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
89 fans
Coach, 37 jaar
SeizoenClub
2017- Ajax U19
2015-2016 Jong Ajax
2015-2016 Ajax
2014-2015 Hertha BSC
2014-2014 Fulham
Laatste voetbalnieuws

Wesley Sneijder: ‘Het is toch niet normaal hoe belangrijk hij is geweest?'

De spannende titelstrijd in LaLiga nadert zijn ontknoping. Dit weekeinde staan in het Camp Nou Barcelona en Atlético Madrid tegenover elkaar, terwijl Real Madrid in het Estadio Alfredo Di Stéfano Sevilla...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 11 mei
Tottenham Hotspur wil Davinson Sánchez komende zomer verkopen, ongeacht wie de nieuwe trainer wordt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren