PEC Zwolle gaat voor eerste competitiezege op Ajax sinds 1988

Zondag, 18 februari 2018 om

PEC Zwolle presteert dit seizoen uitstekend onder leiding van trainer John van ’t Schip en krijgt zondagmiddag bezoek van Ajax. De Amsterdammers willen nog altijd kampioen worden en jagen al maanden op koploper PSV. Zondag wacht de confrontatie in Zwolle en afgaande op de statistieken van de afgelopen jaren, is de nummer twee van de Eredivisie de torenhoge favoriet.

O PEC Zwolle wacht al sinds 21 september 1988 (4-1) op een overwinning in de Eredivisie op Ajax en scoorde in de zestien daaropvolgende duels slechts zeven keer.

O Ajax is de enige ploeg waarvan PEC Zwolle minimaal 25 keer verloor in de Eredivisie, daarnaast hebben de Blauwvingers tegen geen huidige ploeg uit de competitie een dergelijk laag winstpercentage als tegen de Amsterdammers (11%).

O Ondanks dat de huidige selectie van PEC Zwolle bij elkaar 108 Eredivisiewedstrijden tegen Ajax speelde, kwam geen van deze spelers ooit tot scoren tegen de Amsterdammers in de Eredivisie.

O PEC Zwolle won dit seizoen nog geen enkel duel van een ploeg die op de dag van spelen een plek in de top zeven van de Eredivisie-ranglijst bekleedde.

O Alleen Feyenoord (49,8%) en VVV (49%) hebben een hogere schotnauwkeurigheid (exclusief geblokkeerde schoten) dan Ajax (48,7%) en PEC (48,4%) dit Eredivisie-seizoen.

O John van ‘t Schip, die als speler van Ajax tien keer aantrad tegen PEC in de Eredivisie, ontmoet met Ajax de enige club die hij als trainer eerder ontmoette zonder er ooit een punt tegen te pakken.

O Ajax kwam in de elf uitduels van dit Eredivisie-seizoen al vaker tot scoren dan in alle uitwedstrijden van het seizoen 2016/17 (32 om 31 treffers); de laatste keer dat de Amsterdammers meer uitdoelpunten in een seizoen maakten was in 2012/13 (toen 43).

O Sinds zijn debuut in de Eredivisie kwam geen enkele speler tot meer intercepties dan Nicolás Tagliafico (20, net als Kik Pierie) en was er in die periode geen Ajacied met meer gewonnen duels (45), gewonnen tackles (8, net als Veltman, Frenkie de Jong en Schöne) of assists (2, net als Kluivert en Van de Beek).

O Erik ten Hag stond als trainer tegen geen enkele andere Eredivisieploeg vaker als trainer langs de lijn zonder te verliezen dan tegen PEC Zwolle.

O Klaas-Jan Huntelaar (2) en Hakim Ziyech (3) maakten de laatste vijf Ajax-goals tegen PEC Zwolle; laatstgenoemde scoorde tegen PEC vaker dan tegen elke andere Eredivisieploeg.Gerelateerd

24 reacties (laatste reactie door pecunia)

Het kan maar dan moet alles meezitten voor PEC. Het spel van de eerste helft tegen Heerenveen moet de norm zijn. Het liefst nog een tandje erbij (PSV thuis bvb). En hopen dat Blom een goede dag heeft want die heeft nog nooit goed gefloten bij ons, wat een amateur is dat soms zeg.

Gaat niet gebeuren. Ondanks de enorm slappe vertoning van Ajax van afgelopen weekeinde en het gegeven dat het spel van de Amsterdammers al het gehele seizoen erg matig is heb ik wel sterk het gevoel dat Ajax als team wel progressie aan het maken is en nog maar heel weinig punten gaat laten liggen. Dit wordt een eenvoudige zege voor Ajax. 0-3 of 0-4.

16 februari 2018 om 13:53

En op basis van wat gaat Ajax met 3 of 4-0 winnen. Tegen een zeer gehavende fc Twente werd het zeer moeizaam 2-1 en tegen Nac was het al niet beter. En Zwolle is op dit moment een wisselvallig ploeg dan goed dan slecht.

16 februari 2018 om 14:49

fcoldambt

Op basis van mijn gevoel en op basis van wat ik zie bij Ajax, als team. Nogmaals, speltechnisch acteert Ajax echt bijzonder pover dit seizoen, want 20 minuten per wedstrijd goed spelen en je tegenstander vast zetten daar versta ik geen 'goed voetbal' onder. Maar anders dan bijvoorbeeld bij PSV zit er bij Ajax wel een idee over voetbal en de spelers om dat ook uit te voeren achter. Dat is echt hét verschil tussen PSV en Ajax. En zoals je kon lezen, ik zie niet dat het amusement omhoog gaat en het spel is nog steeds heek matig, maar het team groeit wel. Eerder dit seizoen zouden ze tegen Twente thuis nog punten hebben laten liggen. Nu niet. Ik zie Ajax nog maar weinig punten laten liggen.

Daarbij merk ik op dat jij ook de traditionele fout maakt om te stellen 'als ze al niet van club X kunnen winnen, hoezo zouden ze dan van club Y zomaar kunnen winnen'. Dat is een drogreden. Zo werken die dingen niet. Want hoe kan het dan dat Ajax de ene week van Barcelona kan winnen en een week later punten kan laten liggen tegen FC Groningen? Of volg jij geen voetbal? Het is perfect mogelijk en gebeurd ongeveer iedere week dat een club de ene week slecht speelt tegen een mindere tegenstander en vervolgens goed speelt tegen een betere.

En tenslotte baseer ik mijn voorspelling (want meer dan dat is het niet) op het feit dat PEC Zwolle ook langzaam aan het imploderen is. Sommigen zeiden nog dat ze bij de winterstop nog meededen 'om de titel'. Dat was nonsens. Nu zakt PEC langzaam weg. Dus Ajax zal het daar niet moeilijk gaan krijgen, voorspel ik.

Maar, als ik ongelijk mocht krijgen, dan mag jij mij daar maandag zeker op afrekenen!

16 februari 2018 om 19:45

Je punt eerder dit seizoen zouden ze thuis punten laten liggen en nu niet tegen Twente. Als Twente compleet was geweest en een te makkelijk penalty (was er buiten)was dat weer hetgeval geweest.
Vorige week tegen Nac zei ik ook dat moet 3a4 goals verschil zijn we wetenhoe het is gegaan. Ajax kan zomaar 3-1 verliezen en ook zomaar 0-3 winnen.

16 februari 2018 om 23:47

Dat pec wegvalt komt natuurlijk door het wegvallen van de sterkhouders. Schorsingen en blessures. Dat pec mee zou spelen om de titel heb ik echt niemand horen zeggen. Als we mee blijven doen met een plek tussen de 5-7 denk ik dat we het goed gedaan hebben. Het makkelijke avondje ben ik wel benieuwd naar. Als pec in goede doen is maken ze het Ajax echt wel moeilijk al heeft pec meestal meer moeite met Ajax dan met de andere topploegen. Ik hoop iig oo een stuntje

16 februari 2018 om 13:57

Gehele seizoen matig spel? Onder Keizer zaten voldoende goede potten

16 februari 2018 om 14:52

arsen(e)al

Kennelijk ligt jouw meetlat bij de 'voldoende goede potten' op 20 minuten lang acceptabel/goed spel. Ik zie dat echter niet als goed spel. Ik vind dat voor PSV en Ajax, in die zin, andere maatstaven gelden. 20 minuten goed spelen en dan 70 minuten matig tot heel slecht is gewoon een slechte wedstrijd. Zelfs één helft goed voetbal vind ik topclub onwaardig. Daarbij, misschien heb jij goede wedstrijden gezien onder Keizer maar ik merk vooral onder de Ajax aanhang dat men het voetbal onder Keizer (ook) niet acceptabel vond.

Dus we verschillen duidelijk van inzicht.

17 februari 2018 om 12:20

Ik vond het voetbal en zeker de resultaten in het geheel (onder Keizer) onvoldoende. Dat betekent niet dat er geen goede potten tussen zaten. En dan niet slechtst 20 minuten. Overigens vind ik het niet reeel om 90 minuten lang goed voetbal te eisen. Daar is de weerstand simpelweg niet groot genoeg voor

16 februari 2018 om 14:34

Afgelopen weekend? Ze zijn al 4 wedstrijden erg slecht waarvan 3 tegen de 3 onderste van de eredivisie. Ik snap echt niet waar je het vandaan haalt dat ze progressie boeken het is alleen maar slechter geworden onder ten hag. Dua die gaan nog genoeg punten verspelen. Daarnaast eenvoudig is het voor Ajax nooit se laatste wedstrijden.

16 februari 2018 om 14:58

Robinschmalbac...

Geen progressie in het veldspel, maar in dat aspect waar het echt om draait: het resultaat neerzetten dat je nodig hebt. Ook jij maakt de 'fout' door de kwaliteit van het spel te verwarren met het resultaat. Vandaar ook dat zoveel mensen maar niet willen aanvaarden dat PSV gewoon heel erg slecht speelt dit seizoen maar dat ze er wel in slagen om geweldige resutaten te boeken. Het één staat gewoon los van het ander.

En dat is bij Ajax dit seizoen ook zo. In mijn visie snappen ze bij Ajax inmiddels ook wel dat ze wel iedere week kunnen roepen dat zij het zo zwaar hebben omdat zij 'niet alleen moeten winnen maar óók nog 'goed moeten spelen' maar dat is onzin. Uiteindelijk moet Ajax gewoon winnen, punt. En ik heb heel sterk de indruk dat de outsider Erik ten Hag dat veel en veel beter begrijpt dan een Marcel Keizer die zich, onder druk van de goegemenete, laat verlijden tot onzinnige dingen en zich druk maakt om het spel, waar zijn baan verloren is gegaan omdat hij zoveel punten verspeelde. Ten Hag heeft geen last van die erfenis en die gooit er gewoon een verdediger bij als de wedstrijd dat vraagt. En als dat moet stelt Ten Hag ook gewoon een 4-4-2 op of een 5-3-2, als dat gevraagd wordt. En dat er een hadndjevol mensen dan mort, prima. Uiteindelijk staat Ten Hag in mei misschien wel met een kampioensschaal op parkeervak P5, met een uitzinnige menigte die dan heel erg blij is dat Ajax na vier jaar eindelijk weer eens een prijs wint. En dacht jij dan dat mensen gaan klagen over die verdedigende wissels en die keer dat hij 4-4-2 speelde? Welnee. Onzin.

Ik vind dat PEC een heel erg leuk elftal heeft dit jaar en ze zijn echt goed bezig. Je kunt natuurlijk altijd een keer door een beetje geluk van Ajax of PSV winnen, maar ik verwacht eigenlijk dat Ajax op ervaring de wedstrijd uitspeelt. Sandler is sinds zijn transfer niet echt meer in beste doen en van Marcellis ben ik (wellicht onterecht) nooit fan geweest. Het middenveld is wel heel goed, maar laat dat nu ook van Ajax een alleraardigste linie zijn. Ik gok op een 0-2 of iets dergelijks.

16 februari 2018 om 14:15

Laten we allereerst maar hopen dat Pec iets van zijn vorm van voor de winter terug pakt dan krijgen we tenminste een goeie en spannende wedstrijd, kan de competitie wel gebruiken....vaak genoeg zie ik super saaie wedstrijden. Ik laat me blij verrassen

Geweldige cijfers van die Argentijn eigenlijk, Komt van een ander continent en staat er gelijk en ook meteen een uitblinker. Is echt een topaankoop geweest.

Ik hou mijn hart vast. De voortekenen qua resultaten in het verleden zijn bijna te gunstig! Ik ben bang dat als Zwolle er vol op klapt en hoog druk gaat zetten Ajax dit niet aan kan en bezwijkt... ik hoop op een overwinning met overtuigend voetbal zoals thuis tegen PSV.. ga er wel voor zitten wordt niet zon saaie met bus geparkeerde pot!

Wel erg jammer dat er weer geen enkel positief puntje kan worden genoemd over PEC..

Aan deze statistieken te zien heeft Zwolle geen enkele kans. Ik heb ook het idee dat het na de winterstop met Zwolle wat stroever loopt als voor de winterstop. Ik ben benieuwd!

Als Pec idd gaat spelen om te winnen en niet om geen goals tegen te krijgen, krijgt Ajax ruimte. En ik denk dat ze juist problemen hebben met ploegen die ver inzakken

Oef nou reuze spannend. Vind PEC typisch zo'n ploeg waar Ajax zich op kan stuk bijten. En t jammerr daarvan is is dat t onnodig is omdat je veel meer kwaliteit in de ploeg hebt zitten. Volle concentratie.. kansen afmaken vooral als je de laatste wedstrijd bekijkt. En dan kunnen we we drie punten hopelijk meenemen! Succes mannen!

Zwolle is uit vorm geraakt hoewel ze thuis mog steeds aardig voetballen. Desondanks denk ik dat Ajax de 3 punten meeneemt. Is ook al weer een poos geleden dat Zwolle resultaat haalde tegen Ajax. Laatste 11 comoetitie wedstrijden 3 gelijke spelen en 8 keer winst Ajax. Ik voorspel een 1 - 3

Ik zie het niet gebeuren. En na volgend weekend is het waarschijnlijk nog maar twee punten. Dan is de speling wel weg voor PSV. Wordt weer een spannend competitieslot.

Langzamerhand wordt de hand van ten Hag zichtbaar. Vroeg drukzetten ala Bozs vermengt met Duitse degelijkheid ala Bayern.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PEC Zwolle

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
13.Excelsior6-3
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Dirk MarcellisVerdediger11
Philippe SandlerVerdediger10
Bram van PolenVerdediger11
Tijani ReijndersMiddenvelder10
Mustafa SaymakMiddenvelder11
Erik IsraelssonMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina PEC Zwolle.

207 fans
Middenvelder, 25 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Ajax 6 2 1 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
2016/2017 FC Twente 4 2 1 0
2015/2016 FC Twente 33 17 6 0
Laatste voetbalnieuws

‘Het is vandaag wel duidelijk geworden wie de échte ster is van Ajax’

Ajax ging zondag hard onderuit op bezoek bij koploper PSV, dat het gat met de Amsterdammers wist te vergroten naar vijf punten. Trainer Erik ten Hag kon niet beschikken over aanvoerder...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 26 september
Manchester United wil meer dan 225 miljoen euro hebben voor Paul Pogba. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren