‘Hakim Ziyech lijdt gemiddeld 31 keer balverlies per wedstrijd’

Vrijdag, 16 februari 2018 om 16:23

In het programma 'Feiten op tafel' duikt Voetbalzone samen met Opta de statistieken in om een zo objectief mogelijke bijdrage te leveren aan actuele discussies uit de voetballerij. In deze eerste aflevering schuift analist Joris van den Ban aan om de vraag 'Is Hakim Ziyech toe aan een stap hogerop?' te beantwoorden. Aan de hand van zijn ontwikkeling in de Eredivisie door de jaren heen, zijn huidige prestaties bij Ajax en het trekken van vergelijkingen met andere gelijksoortige spelers wordt een op feiten gebaseerde conclusie getrokken.


Justus Dingemanse is fulltime presentator en verslaggever van Voetbalzone en levert bijdrages in de vorm van artikelen, columns, interviews, programma’s en reportages.

Poll

In welke andere competitie denk je dat Hakim Ziyech het best tot zijn recht komt?


Gerelateerd

55 reacties (laatste reactie door twentefan3)

Leuke items! Mag van mij vaker, langer en het liefst op Youtube want de player op deze site is hoogst irritant en ze zijn moeilijk terug te vinden. Zie het als constructieve feedback

Ziyech hoeft denk ik pas te denken aan een stap hogerop als hij eens kan laten zien dat hij er plezier in heeft. Zodra hij bij een betere club komt lopen er spelers rond met dezelfde kwaliteiten die wel een omschakeling verdedigend hebben en die wel op kunnen schieten met het publiek. Maar ik laat me graag verrassen.

15 februari 2018 om 14:15

Is wel handig te vermelden dat de eredivisie kwalitatief veel minder is dan in de tijd dat Eriksen er speelden. Cijfers zijn ook onderhevig aan factoren.

15 februari 2018 om 17:06

Is dat zo? Waar baseer je dat op? PSV en Feyenoord hebben een paar waardeloze teams gehad in die tijd hoor. Ajax net er voor ook.

15 februari 2018 om 19:19

Ik denk daar wel eens over na, maar volgens mij is dat niet zo. Stel dat over een aantal jaar, Kluivert bij Real speelt, Malacia bij Bayern, F. De Jong bij Barca en Obispo bij Arsenal. Terwijl de talenten van dat moment dan ook weer 'gewoon' in de Eredivisie spelen. Ik denk dat je dan weer precies hetzelfde zou zeggen.

16 februari 2018 om 15:34

@lucasandersen, kijken naar de prestaties van de Nederlandse clubs in Europa lijkt mij Cruijffanboy's theorie te onderstrepen. Daar is een ranglijst aan verbonden en cijfers liegen niet. In die tijd hadden we 3 clubs die elke jaar overwinterden in Europa en alle clubs haalden de poulefase Europa League.

Hoe dan ook, de Uefa ranglijsten zijn te vinden op internet en gaan terug tot 1960.

16 februari 2018 om 19:14

Ajax en Twente hadden ijzersterke selecties rond 2011.

15 februari 2018 om 15:57

Hij heeft ook de meeste balveroveringen in de Eredivisie dus dat geeft wel aan dat hij verdedigend ook zijn taken doet hoor. Het aantal keer balverlies is natuurlijk heel veel maar het aantal balveroveringen als aanvallende middenvelder mag ook wel als bizar gezien worden. Je ziet ook mooi in het filmpje dat hij overal op het veld te vinden is, dus aan arbeid en inzet ligt het echt niet. Daarnaast is hij aanvallend natuurlijk fenomenaal door gemiddeld 5 kansen per wedstrijd te creëeren. Mijn conclusie en deze analyse bevestigd dat ook wel is dat hij een complete speler is. Het verschil tussen subtop en echte wereldtop zal bij hem de consistentie zijn en het balverlies moet minderen. Dat hij de Eredivisie ontgroeid is dat is wel erg duidelijk.

15 februari 2018 om 16:13

Oh dat is waar hoor! Maar daarom zei ik ook omschakeling. Zodra hij de bal verliest (met name in een dribbel) gaat het kopje hangen. Het publiek ziet dat ook en reageert daar op. Het zou heel veel schelen in de beeldvorming als hij juist die momenten aangrijpt om te verbeteren, dat is de arbeid die men in het stadion wil zien.

15 februari 2018 om 16:35

Klopt inderdaad dat hij dit in de meeste duels doet behalve tegen de top 3. Als het er echt op aankomt zie je hem juist wel extra jagen is mijn mening. Ik merk ook een verschil ten opzichte van vorig jaar onder Bosz. Daar was hij echt de aanjager samen met Klaassen, terwijl het dit jaar niet zo is geweest. Ik denk ook dat het deels met de tactiek te maken heeft van de trainer. Als je niet gelijk druk hoeft te zetten maar weer terug in je positie moet komen dan kijk je om je heen en zie je bijvoorbeeld genoeg mensen achter de bal en laat je het lopen. In mijn ogen juist erg gevaarlijk om zo'n tactiek te hanteren.

15 februari 2018 om 20:55

Niet alleen dat, ze vertellen er niet bij hoeveel ballen hij per wedstrijd afgeeft. Ze kunnen roepen dat een andere speler maar 5 verkeerde ballen geeft en zeg je zo dat is goed, maar als dat er 5 zijn van de 8 ballen die hij geeft, dan is dat weer niet goed! Zijn statistiek is 75 % van zijn ballen komen aan! Kijk op de eredivisie site! Als je met cijfers komt, wees dan een vent en benoem alle cijfers!!

15 februari 2018 om 21:38

Helemaal gelijk heb je.. het is een beetje een trend om zogenaamd met feiten en cijfers op de proppen te komen, maar tegelijkertijd relevante cijfers weg te laten.. zo gebeurd dat helaas in de media.. men gebruikt feiten om de boel te verdraaien

15 februari 2018 om 17:57

In mijn ogen 3 dingen die hem een echte topper zouden kunnen maken. A. De passing net even preciezer. B. Met kritiek positief of negatief volwassener mee omgaan. Misschien zit het niet in je aard , maar probeer wat aan je gelaats uitdrukking te doen. Dat komt zoveel prettiger over bij een ander. Maar een voetbal genie pur sang te worden zit absoluut in je.

15 februari 2018 om 21:38

En C?

15 februari 2018 om 23:42

Sorry was vergeten C te benoemen. Maar ging over zijn gelaats uitdrukking.

16 februari 2018 om 09:31

of je wou gewoon een reactie op je comment.

16 februari 2018 om 16:11

Off:
@spandoek ben jij het vriendje van Ziyech om te weten dat hij geen plezier heeft in het spelletje?

Je ziet juist dat Ziyech er geen zin in heeft als hij commentaar moet geven bij die irritante en zuigende journalisten.

Houd je bezig met de puist op je rechterbil en laat die jongen voetballen.

On: Tegenover heel veel balverlies staan heel veel doelpogingen en assists.

No shit sherlock. En dat is te veel naar mijn mening. Dat is echt niet elke keer balverlies door "risicovolle passes om daarmee dreiging te veroorzaken" ook gewoon 5 meter paasjes die fout gaan waar een enorm gevaarlijke counter uit voortkomt.

15 februari 2018 om 18:44

Hoe goed hij in beginsel ook is, dat vele balverlies maakt dat je je eraan gaat ergeren, en dat doet het publiek in de ArenA en ja (welkom in Amsterdam) dan wordt men kritisch. Er zit maar één ding op: minder balverlies lijden.

16 februari 2018 om 12:55

Maar geen hond die je hoort over de positieve punten. En aantal zegt niks je kan het beter over percentage hebben. En ook niemand zal zeggen toch knap dat hij altijd meerdere spelers van de tegenpartij bezig houd waardoor er altijd 2 a 3 vrije spelers rondlopen.

Dit is voor in Nederland zeker veel. Zeker als je ziet dat het ook gaat om de passes over 3-8 meter. Voor in het buitenland is dit aantal helemaal niet zoveel. Veel spelers op zijn positie lijden zoveel balverlies.

15 februari 2018 om 15:04

Ook procentueel is hij niet erg nauwkeurig op korte afstand in vergelijking met spelers in Engeland die veel keypasses afleveren. 22 procent van zijn passes over korte afstand gaan fout. In Engeland kwam alleen Coutinho met 20 procent in de buurt. Spelers als ozil, debruyne fabregas, eriksen, shaqiri, hazard en silva scoren gemiddeld 15%.
Gezien het lage tempo bij ons in vergelijking met de premier league moet hij hier wel aandacht aan besteden lijkt me.

15 februari 2018 om 15:15

Aandacht besteden moet hij zeker. Als je het hier niet al kan, dan moet je denk ik in het buitenland behoorlijk aanpoten. Je ziet toch te veel nonchalance bij die korte ballen. Er is nog werk aan de winkel voor hem. Wat wel aan hem te prijzen is: zijn balveroveringen. Dat is bizar en ik denk dat hij behoorlijk wat werk opknapt voor Van de Beek. We gaan het allemaal zien.

Gemiddeld 31 keer balverlies, is echt veel. Maar zitten hier ook vrije trappen/corners bij? Want die worden ook vaak weggewerkt door de tegenstander. In de Eredivisie is dit wat aan de hoge kant, maar in de grote competities zijn dit normale cijfers. Alexis had dat ook bijvoorbeeld en zelfs Messi had zovaak balverlies kan ik me herinneren. En nee ik vergelijk Ziyech niet met Messi en Alexis, ik laat alleen zien dat het in de grote competities "normaal" is.

15 februari 2018 om 18:33

Hoe kom jij erbij dat dit normaal is? Volgens mij gaf hij juist aan dat dit hoog was.

Aan de andere kan vind ik pass percentage een overschat gegeven. Types Ziyech, Sneijder etc. zijn degenen die de opening zoeken, dus risiccovollere passes

15 februari 2018 om 21:55

Maar hij speelt niet in een grote competitie, ofwel speelt hij hier later wel, dan lijdt hij nog meer balverlies.

Ik hoop maar dat Ziyech verstandig is en gaat voor de buitenlandse subtop ipv direct naar de top. Ik denk dat hij in Spanje of Italie bij een club als Villareal of Sampdoria een sensatie zou kunnen zijn en beter van daar de volgende stap kan maken naar een club als Valencia of AS Roma.
Zijn stappen in Nederland waren eigenlijk ook prima, eerst van Heerenveen naar Twente voordat hij naar Ajax zou gaan.

15 februari 2018 om 14:43

Zou hem wel willen zien bij Lyon of Liecester (als Mahrez vertrekt). Denk dat, hoewel dat misschien niet de stappen zijn die hij wil maken, dat wel ploegen zijn waar hij nu tot zijn recht komt. Daarnaast kan hij dan wennen aan spelen in een zwaardere competitie

15 februari 2018 om 16:47

Een Lyon zou mooi zijn. Daar kan hij spelen met zijn oud teamgenoten Tete en Traoré en natuurlijk oud Eredivisiespeler Memphis. Aangezien Ziyech veel kansen weet te creëren voor zijn teamgenoten kunnen Memphis en Traoré ook gevaarlijker worden en hun statistieken verbeteren.

De PL is met alle respect niets voor hem denk ik. Hij is fysiek echt veel te licht (1.80m en maar 67 kg). Je hebt daar allemaal beren rondlopen met Wanyama, Wes Morgan. Kompany en noem maar op. Dan komen mensen wel aan met namen als David Silva of Riyad Mahrez maar dit zijn spelers die sowieso een hogere handelingssnelheid hebben dan Ziyech. Ik ben bang dat hij komt te verzuipen in Engeland wegens het moordend tempo gecombineerd met veel fysiek sterke spelers.

15 februari 2018 om 17:07

Zou denk ik een mooie opvolger zijn van fekir, ga er van uit dat dit wel het laatste seizoen van fekir is bij Lyon

15 februari 2018 om 21:41

Ik denk niet dat hij veel keus heeft om eerlijk te zijn, ligt eraan hoe breed je top ziet natuurlijk, maar de aller grootste clubs gaan hem denk ik niet halen

Data zal steeds belangrijker gaan worden in het voetbal. In Amerika zie je dit al bij honkbal bijvoorbeeld (moneyball... filmtip). Met statistieken wordt er berekend welke spelers het meest rendement halen en dit in combinatie met de medespelers. Het nadeel van puur kijken naar de statistieken is dat het mentale aspect hierbij niet wordt meegenomen. Ziyech, maar ook andere voetballers, zijn wel erg snel op hun teentjes getrapt bij het minste geringste kritiek. Maar cijfers en statistieken liegen natuurlijk niet. Zeker in het huidige voetbal waar puur op resultaat wordt gespeeld zal het mij ook niet verbazen dat trainers met data aan de slag gaan om zo het maximale aantal punten in het seizoen te behalen. Toen Peter Blange nog bondscoach was van het volleybal team, wisselde hij ook puur afhankelijk van wat eruit de statistieken en data-analyse kwam.

http://www.business-analytics.biz/blogs/data-verov...
Hierboven een willekeurige stukje, want het internet staat er tegenwoordig vol van. Maar het laat wel zien dat er puur statistisch gekeken wordt naar hoe goed een speler eigenlijk is maar nog belangrijker...hoe goed een speler is wanneer hij samenspeelt met de rest van het team. Puur uit data-analyse kan er dus het beste elftal opgesteld worden.

Mijn mening is dat het wel de charme uit het spelletje haalt, alhoewel dit al door de spelers zelf wordt gedaan met al dat theatrale gedrag. Voetbal, sport in het algemeen, hoort onvoorspelbaar te zijn waar strijd, passie en emotie zorgen voor een spektakelshow. Door het gebruiken van data zal dit denk ik allemaal minder worden, omdat er dan nog meer vanuit de taak moet worden gevoetbald. Op dit moment wordt data nog nauwelijks door clubs ingezet. Wel met het bijhouden van de ontwikkelingen van spelers en video-analyses. Ook door media, zoals Opta nu. Maar niet zoals het in Amerika gebeurd dat de uitkomsten van de data-analyse bepalen wie er wel/niet moeten spelen. Maar data gaat denk ik een nog grotere rol spelen in het voetbal.

Ik zou willen dat Toornstra zovaak bal verlies leed. Maar dat hij ook hetzelfde aantal kansen creerde.

15 februari 2018 om 18:48

Besef je ook hoe vaak het elftal door zijn vele balverlies weer om moet schakelen van aanvallen naar verdedigen en hoeveel onnodige energie dat kost?

In het spel komen is er vaak niet bij, zoals Ziyech steeds weer onbenullig balverlies leidt. Dan heb ik het niet over risicovolle passes, maar lullige passjes over vijf tot tien meter zonder of onnodige dribbels, zonder dat er druk op hem wordt gezet.

Te veel als je grotere ambities hebt. Dat moet eruit, en liefst zo snel mogelijk. Ik denk dat hij in La Liga echt tot zijn recht kan komen. Misschien Sevilla, Villareal of misschien wel Valencia?

Boeien... nog steeds ondanks dat vele balverlies.. nu al drie seizoenen de beste speler in de Eredivisie

En toch is die beter als Klaassen ofzo dus einde discussie. Kijk veel liever na 30 balverlies van ziyech dan een type Klaassen.

16 februari 2018 om 11:19

Einde discussie? Dan moet je niet op een forum je mening verkondigen.

Schijnbaar houden we van spelen op safe en risicoloos voetbal en daarom krijgt Hakim zoveel kritiek, juist dit soort spelers heeft Ajax gemist de laatste jaren toen iedereen genoeg had van tikje breed tikje terug voetbal, jammer dat hij gaat vertrekken, ik hou van zijn stijl: doen en niet te veel nadenken!

16 februari 2018 om 14:14

Het gaat er niet om dat we risicoloos en saai voetbal willen zien, maar dat een speler die door een deel van het publiek als beste van de eredivisie wordt genoemd 31 keer balverlies heeft. Tegen topclubs kunnen dat gewoon 31 counter kansen zijn. Als een Real, Barcelona, Mancher, Bayern 31 keer uitbreken wil ik niet weten hoeveel goals hierdoor worden weggegeven door Hakim. Los van hoeveel energie het hele team wel niet moet steken in die omschakel momenten.
Omdat het juist lijkt dat het verlies op de korte passes tot stand komen, lijkt het mij eerder een concentratie probleem en heb ik wel hoop dat hij hierin nog goede stappen kan maken.

Wel weer typisch Nederlands om alleen naar minpunten te kijken. We zijn met zn allen een heel zuur volkje aan het worden. Het is nooit goed lijkt t wel.

16 februari 2018 om 00:43

het lijkt me nogal logisch dat er word gekeken naar passing accuracy gezien het feit dat hij een aanvallende middenvelder is.. leuk dat jij bij een aanvallende middenvelder liever naar balveroveringen kijkt dan naar de passing, maar als jij als aanvallende middenvelder van Ajax in nederland gemiddeld 31x balverlies lijdt dan gaat er ergens wat mis lijkt me.. vooral als je ''de beste van de eredivisie'' bent. De kritiek vind ik zeker terecht, vooral als je dan ook ziet hoe ''enthousiast'' ij over het veld loopt, hoe hij bij balverlies zijn koppie laat hangen en het nooit aan hem zelf ligt, wilt altijd maar de man van de goal/assist zijn, is het zo'n ramp om je team te helpen ipv telkens zelf de eindpass/goal te maken? hakim zet zichzelf op 1 en dat is duidelijk te zien aan zijn speelstijl, er zijn in 1wedstrijd echt ontelbaar veel momenten waarop hij gewoon het spel kan verplaatsen om zo onder de druk uit te komen, waarna hij een onmogelijke bal wil geven om iemand vrij voor de goal te zetten waardoor ze weer balverlies lijden en ze de tegenstander weer een kans geven in de omschakeling (of een te mooie actie willen doen in gevaarlijk gebied op eigen helft). Dat is de reden van de kritiek en die is volkomen terecht, hij werkt hard dat is top, maar zolang je niet snapt dat je op sommige momenten beter simpel kunt spelen ga je het niet redden in de top, alleen denk ik dat hij dat zelf echt wel beseft alleen zichzelf te groot voelt of zich te graag in de kijker wil spelen.

16 februari 2018 om 08:00

Dus met andere woorden ben jij wel tevreden over een speler die niet eens fatsoenlijk een pass te geven over 5 meter?

Op de stelling: ja, hij verdient een plek op de tribune. Nee, zonder dolheid.
Is een goede voetballer, maar echt een individualist. Kijk naar Isco,
is natuurlijk een klasse beter maar ook een teamplayer. Vraag me af
of ziyech dat ooit echt wordt

Ze praten elkaar allemaal na, maar niemand komt met echte cijfers!!! ze vertellen er niet bij hoeveel ballen hij per wedstrijd afgeeft. Ze kunnen roepen dat een andere speler maar 5 verkeerde ballen geeft en zeg je zo dat is goed, maar als dat er 5 zijn van de 8 ballen die hij geeft, dan is dat weer niet goed! Zijn statistiek is 75 % van zijn ballen komen aan! Kijk op de eredivisie site! Als je met cijfers komt, wees dan een vent en benoem alle cijfers!! https://eredivisie.nl/nl-nl/Speler/club/Ajax/player/124183

15 februari 2018 om 21:36

Neem het niet zo persoonlijk mate, iedereen heeft een mening omdat het de meest interessante speler is van allemaal maar iedereen ook ziet dat ie bog veel beter kan.

Dat Opta moet dan ook kunnen aangeven welke competitie en zelfs club het best bij hem passen toch? Vraag me ook af, gezien hij de meeste vballen verspeelt en terug verovert, hoeveel eigen balverlies hij dan opknapt. Ookal zijn alle cijfers indrukwekkend krijg je toch het gevoel dat er meer effectiviteit in moet zitten bij Ziyech.

Zonder risico geen rendement! Stom tikkie breed!

16 februari 2018 om 00:52

zonder dat ''tikkie breed'' ga je het nooit maken...je kunt niet altijd alleen maar naar voren spelen, of denk jij dat iniesta en modric ook altijd maar de bal naar voren spelen?? je moet momenten in een wedstrijd leren aan te voelen en niet telkens maar die beslissende pass willen geven waardoor je weer balverlies lijdt en je de tegenstander weer een omschakelmoment en balbezit geeft, soms is het gewoon beter een tikkie breed te doen, en dat is het probleem bij ziyech, hij wilt altijd maar die beslissende pass/goal maken, zolang hij zo blijft voetballen zal hij nooit bij een leuke club op het middenveld terecht komen, hooguit op de flanken a'la Mahrez

Dat klinkt wel veel, zeker in een competitie waar je veel tijd krijgt een pass te geven en de verdedigers net wat meer ruimte geven. natuurlijk geeft hij meer risicovolle passes waarmee hij ook heel veel kansen afdwingt dus alles zegt zo’n stat ook weer niet , maar dit aantal zal toch omlaag moeten lijkt me . Weet niet wat de stats op dit gebied van bv een Isco zijn?

Hakim past wel bij een club als Bordeaux vind ik

Kijk eens naar Liverpool, Dortmund, Sevilla, Inter..
Die middenvelders hebben denk ik dezelfde statistieken maarrrrr lijden geen 31 x balverlies gemiddeld, dan sta je er namelijk gewoon naast. De lat in de subtop is een stuk hoger dan die hier in Nederland bij een Ajax, laat staan bij de echte top.

Bij Heerenveen en Twente had ie ook al van die maniertjes en ik vroeg me af of hij dit bij Ajax ook zou doen. Onder Bosz nog niet maar hij was nog niet weg of hij begon al onder Keizer dit gedrag op het veld te vertonen.
Zoveel enorm betrokken zijn bij akties zijn top maar vooir iemand die zo een goeie techniek heeft lijdt hij ontzettend veel balverlies en dan heb ik het niet over een pass die bijna iemand vrij voor de keeper zet maar gewoon stom balverlies lijden en dan gewoon niks meer doen.
En dan heb ik nog niet eens over die 882 schoten en vrije trappen die naast gaan....
In het buitenland wordt het balverlies nog veel meer uitvergroot dan in Nederland dus hij zal echt wat aan zichzelf moeten veranderen

Ga zo door Hakim! Lekker bezig! Al 3 jaar beste speler eredivisie en niet iedereen kan het hebben dat dat niet een keurig nette jup is, maar iemand die gewoon zegt wat ie denkt en voelt! Ga zo door Hakim!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

201 fans
Middenvelder, 25 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Ajax 1 0 0 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
2016/2017 FC Twente 4 2 1 0
2015/2016 FC Twente 33 17 6 0
Laatste voetbalnieuws

‘Dat De Ligt nog bij Ajax speelt, is het Mirakel van Amsterdam’

Henk Spaan heeft dinsdagavond genoten van Ajax. De journalist vond de Amsterdammers een uitstekende wedstrijd spelen tegen Standard Luik (3-0) en was vooral onder de indruk van Hakim Ziyech en Matthijs...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 15 augustus
Tottenham Hotspur zit een transfer van Luka Modric naar Internazionale voorlopig dwars. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren