RB Leipzig legt transfer uit: ‘Het voetbal van Ajax past beter bij hem’

Donderdag, 15 februari 2018 om 10:00

Ajax verzekerde zich in januari van de diensten van Nicolas Kühn. De achttienjarige spits werd voor ruim twee miljoen euro overgenomen van RB Leipzig, de club waar de Duitser nog tot de zomer van 2018 onder contract stond. Kühn scoorde volop bij met name de Onder-17 van Leipzig, maar haalde het eerste elftal nooit.

Sportief directeur Ralf Rangnick noemt de voormalig international van Duitsland Onder-17 in een interview met Kicker een ‘zeer getalenteerde speler’: “Maar wel iemand die liever balbezitvoetbal speelt en zelf ook liever in balbezit komt. We hebben gezamenlijk erkend dat die manier van spelen niet per se strookt met onze spelfilosofie.”

“Het voetbal van Ajax past beter bij hem”, aldus de 59-jarige bestuurder. Kühn maakte in de zomer van 2015 de overstap van Hannover 96 naar RB Leipzig, al stond hij toen ook in de nadrukkelijke belangstelling van kampioen Bayern München. Kühn, een linkspoot, tekende in Amsterdam een contract tot de zomer van 2021.


Poll

Denk jij dat Nicolas Kühn gaat doorbreken in Ajax 1?


Gerelateerd

30 reacties (laatste reactie door capis)

Als dit echt klopt dan is dit toch weer een teken dat het jammer is dat er geen RB club in Nederland kon worden gestart. Had volgens mij iets te maken met regelgeving. Beide RB clubs zijn echt opzoek zijn naar talenten en willen niet zomaar een handelshuis zijn voor spelers, dat blijkt wel uit deze transfer. Voor Nederland zou het ook alleen maar goed zijn als de top met zo'n club wordt verbreed en wellicht kan een Nederlandse RB club wel een vuist maken in Europa, door een buitenlandse gedachte, waaruit de club zal worden opgebouwd.

15 februari 2018 om 10:25

Heb zelf liever dat RB een samenwerking aan gaat met een Nederlandse Club. Red Bull lijkt mij alleen hier interessant voor PSV of Ajax omdat die nog wat kunnen betekenen in Europa waar de rest toch nooit zou aanhaken en een aperte Red Bull club toch niet meteen de competitie helpt.

Maar Nederland staat toch meestal dicht voor dit ik vind zelf ook willen de topclubs van Nederland iets wat gaan betekenen meer moet er meer geld in komen maar de grote clubs hier staan daar niet voor open. En de kleine clubs zijn veel minder interessant ook qua naam als je later juist de grotere talenten wilt aan trekken

15 februari 2018 om 10:31

Ja want, Leipzig was voor Red Bull ook een club in Duitsland die serieus in aanmerking kwam voor Europa......

Juist voor een club onder de top zijn dit serieuze opties die wel mogelijkheden hebben. Kijk een AZ of Vitesse. hebben een goede basis en omstandig heden en kan je zo verder uitbouwen.

Zeker AZ bijv goed stadion, geweldige organisatie al en goede jeugd. Daar kan je met wat meer geld veel meer uithalen.

15 februari 2018 om 10:34

Dan zie ik liever een sjeik komen zoals bij PSG die gelijk even Zlatan en T. Silva haalt om een paar jaar later in 1 zomer 400 miljoen neer te leggen voor 2 wereldsterren. Dan heb je tenminste weer wereldsterren die hier op hun top spelen ipv talenten die 2 jaar langer blijven.

15 februari 2018 om 11:16

@capis Vitesse heeft al een eigenaar en zou echt niet meteen worden verkocht en Az zou kunnen maar heeft geen aantrekkingskracht. Leipzig was een ander verhaal die begon lag dus kun je niet gaan vergelijken met Az wie al eredivisie speelt en een ploeg in JL beginnen zou geen goede stap zijn want eredivisie is maar het hoogst haalbare.

Met Leipzig hadden ze het plan van semi prof naar Bundesliga wat natuurlijk ook een van de topcompetitie is van Europa. Red Bull investeert namelijk alleen als het hun wat oplevert en Az was een paar jaar geleden interessant omdat Red Bull alles in eigen bezit wil hebben en bijna failliet was.

Nu Az beter loopt is de club minder interessant omdat het hun meer geld kosten wat ze minder snel terug hebben want ook want een Az zou nooit met Psv of Ajax kunnen concurreren zelfs niet met een eigenaar want de club is niet bekend genoeg en de eredivisie niet sterk genoeg is als het om spelers aantrekken gaat

15 februari 2018 om 12:06

@lil J: AZ heeft minder aantrekkingskracht dan Vitesse? Leg die even uit? AZ is veel bekender in Europa dan Vitesse en presteert pakweg de laatste 15 jaar op een veel hoger niveau met veel meer prijzen, finales en Europese campagnes. Bovendien is de club gezond. Volgens mij schrijft Vitesse nog steeds rode cijfers.

Je slaat bovendien wartaal uit. Met een geldschieter kan AZ wel degelijk concurreren met Ajax of Psv. Denk even terug aan de DSB periode. Of dit wenselijk is dat is een tweede natuurlijk.

15 februari 2018 om 13:37

Ik weet niet of ik een verkeerde image geef maar wellicht is eigenlijk NEC iets voor Redbull. redbull Nijmegen?

15 februari 2018 om 14:01

Lil J

De eigenaar van Vitesse, Tsjigirinski, heeft zijn speeltje al een tijdje in de etalage staan omdat hij ervan af wil. Ik snap dat ergens ook wel want hij heeft al tientallen miljoenen in de club moeten steken. Zolang Vitesse nog steeds ongeveer 75% van de omzet aan salarissen betaalt zal dat een lastig verhaal blijven.

Dat AZ daarnaast 'minder aantrekkelijk' zou zijn voor een overname dan Vitesse dat kan ik niet goed volgen. Ik zou zeggen dat ze juist veel aantrekkelijker zijn.

15 februari 2018 om 14:15

het is nog al wat he.. kijk het geld is natuurlijk leuk, zelfs qua bestuur mag je niet klagen.. maar je geeft wel je logo, naam en geschiedenis op.. van mij hoeft het niet.

15 februari 2018 om 14:38

RBC Roosendaal lijkt me een prima optie

On: mooie manier van investeren in een club. Niet lukraak van alles kopen, maar proberen een club op te bouwen. Als het een handelshuis zou zijn, was deze jongen wellicht verhuurd om daarna met grotere winst te verkopen.

15 februari 2018 om 15:15

LIL J:
Leipzig trok als goede spelers aan in de 2de Bundesliga.
En nu ook terwijl clubs als Dormund, Schalke en dergelijke "bekende" clubs zijn lukt het ze nu ook.

Nee ze zullen met een AZ geen wereld toppers halen. Maar kunnen wel dan jogens als Lozano en Neres bijv ineens halen ook. Die NL wel als goede stap zien naar Europa.

En daar kan je heel veel mee bereiken en ook heel veel aan verdienen.

15 februari 2018 om 17:43

Wat een klets lil j waarom zou az of Vitesse of zelfs Oss of Achilles met een goede geldschieter geen hoge ogen kunnen gooien in Europa? Alles heeft met geld te maken als je maar genoeg betaald dan komen ook gewoon topspelers hoor! Alleen zal een hele rijke investeerder eerder een andere conpetie kiezen dan de nl’se.

15 februari 2018 om 10:30

Leuk man een club zonder identiteit en 0 supporters die door veel te kopen opeens een soort Bayern van Nederland wordt....

15 februari 2018 om 10:35

Elke club moet ergens beginnen. Dat geneuzel over identiteit.. Kijk jij er minder door naar Chelsea, City, PSG? & hoeveel topclubs hebben nou echt een eenlijnige identiteit? Als het t algehele niveau van t nederlandse.voetbal omhoog brengt juich ik het toe.

15 februari 2018 om 10:39

Een club met een doordachte filosofie die, uiteindelijk, het niveau van de competitie omhoog gooit, concurrentie aan kan gaan met traditionele topclubs en de verhoudingen in de competitie kan opschudden?
Een nieuwe fanbase ergens op kan zetten, en vooral een jeugdopleiding centraal stelt, waar alle teams uiteindelijk van kunnen leren?
Geld dat aanwezig is, want ja, daar schort het toch als enige aan voor nl?

Het lijkt mij een hele goeie toevoeging aan de Eredivisie, om een heleboel redenen. Ook zouden we van de gedachte af moeten dat er alleen sfeer ergens kan zijn als een club historie heeft. Met een juiste filosofie en aanpak steun ik veel liever een nieuwe club met ambities, dan een noodlijdende club die al jaren boven de stand leeft en eigenlijk nooit iets leuks op de mat legt zoals roda(het grootste vreemdelingenlegioen van de eredivisie..)

15 februari 2018 om 11:29

Nederland is een gepasseerd station, niveau daalt werkelijk waar jaarlijks, Europees zijn we directe startbewijzen kwijt, talenten vinden en binden is moeilijker en moeilijker. Het is allemaal niet zo interessant als je zou denken.

RB hier zou niet meer zijn als een ontwikkelingstraject voor talenten van RB elders maar die nog niet ver genoeg zijn. Als je dan kijkt naar Vitesse met de talenten van Chelsea, zoveel pareltjes zitten daar nou ook weer niet tussen. Talenten die uiteindelijk goed genoeg zijn voor RB Leipzig, waren dat hoogst vermoedelijk al voordat ze naar Nederland kwamen, maar zijn verkeerd beoordeelt.

Zo'n Sanchez leuk hoor voor Ajax, mooie klapper ook, maar geloof je nou echt dat Sanchez minder ver was geweest bij een directe overstap naar de PL. Ben er namelijk van overtuigd dat hij die stapjes die hij bij Ajax heeft gezet, ook had gezet bij een directe overstap. Dat ging zo snel en zo makkelijk dat had hij ook geleerd in een zwaardere competitie. De enige toegevoegde waarde die Ajax had waren vlieguren, waarbij Sanchez het meest heeft geleerd van de EL wedstrijden, met minder vlieguren in een zwaardere competitie was hij vermoedelijk net zo ver geweest.

Wat je dan gaat krijgen zijn de twijfel talenten en of je competitie nou daar zoveel beter van wordt.....

15 februari 2018 om 13:35

@ninjakai: Sanchez maakte hier vlieguren. Is dat niet juist de charme van de Eredivisie? Spelers komen naar Nederland om zich op technisch en tactisch vlak bij te spijkeren. Daarbovenop spelen zij meerdere wedstrijden en leren wij ze hoe ze die fouten niet meer moeten maken. Voor veel talenten is de weg der geleidelijkheid positiever dan tegen een hoge muur opboksen. Je leert namelijk (vooral) door te doen. En onze topteams zijn sowieso van Europa League-niveau. Qua weerstand in ieder geval genoeg voor een talent, zou je zeggen.

De jeugdopleidingen in Nederland zijn of worden van internationaal topniveau. Dat is de reden waarom de jongere elftallen zich nog steeds bewijzen tegenover de jeugd van Europese topclubs. Uiteindelijk zijn wij te min voor een Champions League, maar nemen we talenten bij de hand om ze verder te helpen. Maar, dan moeten ze dat wel zelf willen natuurlijk. En dat is vaak het probleem: spelers vertrekken uit Nederland. Dat komt door mentaliteit, niveau en geld.

Of je daar RB voor nodig bent of niet is niet aan de orde. Die club investeert enkel voor bekendheid. Kort gezegd denkt Red Bull dus niet aan de club of competitie, maar alleen aan haar eigen portemonnee.

15 februari 2018 om 15:14

Dit is een stukje uit de Metro van vorig jaar April.

"de Nederlandse regels zijn duidelijk: Het is niet mogelijk dat een partij als Red Bull aandeelhouder wordt van een Nederlandse betaaldvoetbalorganisatie op het moment dat Red Bull ook direct of indirect verbonden is als aandeelhouder, bestuurder en of commissaris aan een andere betaaldvoetbalorganisatie die lid is van een bij de Uefa aangesloten bond. Dit is met RB Leipzig in Duitsland en Red Bull Salzburg in Oostenrijk wel het geval.”

Toch denkt Red Bull, dat met RB Leipzig, Red Bull Salzburg en de New York Red Bulls al drie voetbalclubs in bezit heeft, hardop aan de overname van een Nederlandse club. „het is mijn grootste wens”, zei Jan Smilde van Red Bull Nederland maandag tegen BNR Radio. „onze filosofie is wel om alles in bezit te hebben: de club, de naam en het stadion. We zoeken dan een club die onze hulp kan gebruiken.”

In datzelfde artikel staat er ook dat AZ en Twente een interessante optie waren voor Red Bull. Van AZ zagen ze af. Dat was in de tijd dat het wat minder ging met AZ (faillissement Scheringa) en met oud Twente voorzitter Munsterman hebben ze wel een gesprek gehad. Al zag Munsterman ervan af.

Verder in het artikel wordt er dit vermeldt.

„naast drie profclubs, heeft Red Bull ook twee voetbalacademies. Een in Brazili㫠en een in Ghana. Talenten gaan vervolgens naar New York of Salzburg om uiteindelijk in het meest gunstige geval bij Leipzig terecht te komen. Het is een heel traject. Het is maar net de vraag welke rol een Nederlands club in die voetbalpiramide van Red Bull moet gaan innemen. Als opleidingsteam, tussenstation of als eindstation?”

Maar volgens de Knvb is het dus onmogelijk dat er een Nederlandse Red Bullclub komt. Voetbaladvocaat Christian Visser ziet geen mogelijkheid voor Red Bull om de Nederlandse regels te omzeilen. „natuurlijk is een constructie met een stroman mogelijk, dus dat er op papier iemand anders eigenaar is van de club. Maar Red Bull heeft niks aan een dergelijke constructie. Het is hen juist om de uitstraling van het merk te doen.”

Al met al denk ik dus dat er geen Red Bull team zal gaan komen. Ook ik had dit graag gezien, maar het is simpelweg (nog) niet realistisch. Red Bull is overigens op zoek naar een club met een groeipotentie, niet naar een club die vanaf het nulpunt moet beginnen. Dus een club met een goede basis. Wat wilt zeggen dat ze ook kijken naar de opleiding, het stadion, het achterland (scouting) en de historie van de club. Mocht er ooit een overname komen, dan zullen ze sneller in zee gaan met clubs uit de eerste divisie. Eerlijk gezegd zie ik dit dus niet gebeuren, maar wie weet wat er nog in de toekomst gaat veranderen qua regelgeving.

Ik zie ook heel graag een Red Bull club in Nederland er bij komen. Zoals iemand al eerder vermeldde zijn er al clubs die een goede basis hebben zoals AZ en Vitesse. Nou ben ik benieuwd of de clubs open staan voor Red Bull Alkmaar of Red Bull Arnhem.

Het is toch prachtig om te zien dat Salzburg en Leipzig met een goed bedrijfsplan nu behoren bij de top van hun land? Vooral de goede jeugdopleidingen zijn iets waar ik zeel veel interesse in heb.

Het enige waar ik ietswat bang voor ben is dat Leipzig wordt gezien als de 'main' club van Red Bull en dat goede spelers zeer snel de overstap zullen maken naar Leipzig. Als je de transfergeschiedenis van Salzburg er bij houdt dan zie je dat er verdacht veel transfers naar Leipzig worden gemaakt.

15 februari 2018 om 11:02

In Arnhem zal het sowieso niet mogeli jk zijn aangezien het gouden aandeel waarin onder andere clubkleuren, speelstad en naam in handen van de supporters is en deze gelukkig natuurlijk nooit een echte verandering toe zullen staan.

15 februari 2018 om 12:08

Dat geldt voor elke Nederlandse club.

15 februari 2018 om 12:21

Nee hoor, veel clubs hebben deze constructie gek genoeg niet.

15 februari 2018 om 11:12

Als er in NL en Red Bull ploeg komt, wordt het 100% een sattelietclubje van Leipzig net zoals Salzburg dat is. Dit om de heel simpele reden: er mag maar 1 club van 1 eigenaar actief zijn in de CL en EL. Een NL’se RB ploeg zal nooit voorrang krijgen boven Leipzig met betrekking tot de CL ticket.

15 februari 2018 om 11:16

@nammak:
Dit is al naar het land van fabels die stelling.

Want beide spelen nu ook gewoon in Europa en mag ook gewoon. Salzburg is juist DE red bull club. en Leipzig is niet voor niets Rozenbalt Leipzig.

Met handige constructies is alles te omzeilen.

15 februari 2018 om 11:24

Salzburg is de main club omdat het hun eerste club is en met Fc Liefering ook een club op tweede niveau heeft. Maar Leipzig heeft de voorrang omdat men in de bundesliga speelt dat is algemeen beken . Leipzig heet alleen Rasenball omdat DFB het niet toe laat om het Red Bull te noemen daarom is RB anders was het gewoon Red Bull weet waar je over praat.

15 februari 2018 om 12:49

Waarom gaat zo'n Keita en Kampl dan van Salzburg naar Leipzig ipv Werner van Leipzig naar Salzburg?

15 februari 2018 om 12:56

Het is Rasenballsporte Leipzig. Al heeft dat voornamelijk te maken met het feit dat er in Duitsland strenge regels zijn over wie een club mag bezitten. Daarom is deze schijnconstructie gebouwd waarin het in handen is van aandeelhouders, maar dit toevallig allemaal mensen van Red Bull zijn.

15 februari 2018 om 12:57

Waarom niet Almere groeistad in het midden van het land, relatief jong dus geen last van overdreven sentimenten over clubkleuren en logo’s. Lijkt me de beste optie.

15 februari 2018 om 13:31

Almere zou qua achterland, groeimogelijkheden en 'sentimenten' inderdaad ideaal zijn.

15 februari 2018 om 14:02

Hoe is het ideaal qua achterland? Ze hebben met Ajax al een topclub om de hoek zitten.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Woensdag 15 augustus
Tottenham Hotspur zit een transfer van Luka Modric naar Internazionale voorlopig dwars. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren